فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 12 (بهار 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/01/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • نوشین دانش دهکردی*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 5-14

    بررسی اخیر با عنوان مطالعه تطبیقی برنامه ریزی و ساختار پژوهش و توسعه در سیستم های بهداشتی ، درمانی کشورهای پیشرفته و ارایه الگو برای ایران در سال 80 و 81 به مرحله اجرا درآمد . نظر به اهمیت پژوهش و توسعه در ارتقاء سیستم های بهداشتی درمانی و ضرورت استقرار نظام پژوهش و توسعه در این سیستم ها مطالعه صورت گرفته است.   هدف کلی این پژوهش مقایسه برنامه ریزی و ساختار پژوهش وتوسعه در سیستم های بهداشتی درمانی چند کشور توسعه یافته و ارایه الگو برای ایران بوده است. یکی از اهداف ویژه این پژوهش شناخت برنامه ریزی و ساختار واحدهای پژوهش و توسعه در سیستم های داخلی چند کشور توسعه یافته و ایران بوده است . هدف دیگر مقایسه این دو جزء مدیریتی در واحدهای پژوهش و توسعه در کشورهای مورد بررسی و ایران می باشد. در هدف کاربردی این پژوهش ارایه الگوی مناسب برنامه ریزی و ساختار پژوهش و توسعه در سیستم های بهداشتی درمانی ایران مدنظر بوده است.   این مطالعه که یک مطالعه مقطعی بوده و در مدت یک و نیم سال انجام شده است از نوع مطالعات توصیفی می باشد. جامعه آماری در این بررسی شامل کلیه کشورهای پیشرفته و واحد آماری مورد مطالعه کشورهای توسعه یافته ای بود که واحدهای پژوهش و توسعه در نظام بهداشت و درمان آنها وجود داشته است. کشورهایی که مورد بررسی نهایی قرار گرفتند شامل انگلستان ، امریکا و استرالیا می باشند.   نتایج حاصل از یافته های پژوهش به طرح الگوی پیشنهادی برای نظام پژوهش و توسعه در بهداشت و درمان ایران منجر شد و پس از چند مرحله بازنگری و استفاده از تکنیک دلفی و تعمیم نظرات صاحبنظران ایرانی الگوی نهایی ارایه شد. در این الگوی برنامه ریزی پیشنهادی در نظام پژوهش و توسعه نیمه متمرکز، با تاکید بر برنامه ریزی استراتژیک با توجه به برنامه ریزی عملیاتی ، داشتن برنامه مشترک با سایر واحدهای پژوهش و توسعه می باشد . در این الگو همچنین تاکید بر برنامه ریزی به هدف و داشتن برنامه های منحصر به واحد مربوط آمده است. ساختار پیشنهادی برای بهداشت و درمان ایران نیمه متمرکز، ترکیبی از خصوصی و دولتی ، دیامیک ، بر مبنای وظیفه و تخصص و ماتریس بوده است.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، پژوهش و توسعه مدیریت، سیستم های بهداشتی درمانی
  • علیرضا ظهور*، محمد فشارکی، فاطمه رنگرز جدی صفحات 15-20

    مدیران مراکز پزشکی افرادی هستند که در طراحی ، برنامه ریزی و بهره گیری از داده های مدارک پزشکی نقش مهمی را ایفا می کنند و ضعف مدیریت در این بخش می تواند بسیاری از فعالیت های این واحد را مختل نماید. در این پژوهش میزان آگاهی و عملکرد این مدیران در حیطه های مختلف مدیریت ( برنامه ریزی ، سازماندهی ، هدایت و رهبری، تامین نیروی انسانی ، بودجه بندی و نظارت و ارزشیابی ) مورد ارزیابی قرار گرفت.   این پژوهش به روش مقطعی در سال 1379 انجام شد و جامعه پژوهش را تمام مدیران مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران تشکیل می دادند . داده ها با چک لیستی به صورت مشاهده مستقیم و پرسشنامه ای به صورت مصاحبه جمع آوری گردید. برای تعیین سطح آگاهی مدیران نسبت به حیطه های مدیریت از بین سوالات پنج سال اخیر کنکور کارشناسی مدارک پزشکی 36 سوال پرسشنامه ای طراحی شد و برای ارزیابی عملکرد آنان در حیطه های مدیریت چک لیستی حاوی 60 سوال با استفاده از فرم استاندارد انجمن مدارک پزشکی آمریکا تهیه گردید.   یافته ها نشان داد که حدود 73 درصد افراد تحت بررسی دارای مدرک تحصیلی مرتبط با رشته مدارک پزشکی و بقیه فاقد آن بودند. مدیران تحت بررسی تنها 56درصد امتیاز مربوط به آگاهی و 68درصد امتیاز مربوط به عملکرد به حیطه های مدیریت را کسب نمودند ضمنا بین نمرات عملکرد با آگاهی در کل حیطه های مدیریت همبستگی مثبت معنی دار مشاهده گردید.   نتایج پژوهش نشان داد که مدیران تحت بررسی از سطح آگاهی و عملکرد پایینی در مورد حیطه های مدیریت نسبت به استانداردهای ملی و استاندارد انجمن مدارک پزشکی آمریکا برخوردار بوده اند . بدیهی است که عدم آگاهی و عملکرد صحیح مدیران مدارک پزشکی به حیطه های مدیریت، منجر به اختلال در مراقبت بیمار ، ارایه خدمات بیمارستانی ، آموزشی و تحقیقاتی در بیمارستان ها می گردد .

    کلیدواژگان: ارزیابی، آگاهی، عملکرد، مدارک پزشکی، مدیران
  • حسین سلمانزاده*، مهناز ملکی صفحات 21-30

    کسب آگاهی و اطلاع درباره نیازهایی که عموما بیشترین اهمیت را برای هر یک ار افراد دارند، برای مدیران حایز اهمیت است و اکثریت قریب به اتفاق صاحبنظان بر این معتقدند که یکی از مهمترین عوامل کار و پیشرفت در سازمان ها مساله انگیزش در کار می باشد.   به دلیل نقش بسزایی که اساتید بالینی دانشگاههای علوم پزشکی در امر تربیت و آموزش دانشجویان پزشکی دارند ، بررسی کیفیت آموزش آنها حایز اهمیت می باشد و از آنجا که یکی از مهمترین عوامل موثر در تدریس مساله انگیزش اساتید می باشد، پژوهشی تحت عنوان « بررسی نظرات اساتید بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد انگیزه فعالیت آنان در دانشگاه ، در سال 1380 » توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را اساتید بالینی شرکت کننده در برنامه های آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکیل می دادند. به منظور بررسی نظرات پاسخ دهندگان پرسشنامه ای طراحی شد و در میان افراد جامعه پژوهش توزیع گردید. در مجموع یکصد و پنجاه پرسشنامه عودت داده شد که بوسیله نرم افزارهای آماری spss , EPI6 مورد تحلیل قرار گرفت. انتقال آموخته های علمی خود به دیگران (4/84 ٪ ) ، فراهم بودن زمینه رشد فکری در دانشگاه (9/72 ٪ ) و... از جمله دلایل حضور اساتید از سوی آنان در دانشگاه اعلام شد.   بکارگیری سیستم صحیح مدیریت از سوی مسوولین ، تاکید بر حضور بیشتر مسوولین در فیلدهای آموزشی به عنوان الگویی برای سایر اساتید ، تامین امکانات رفاهی برای اساتید، تامین امکانات و مساعدت های لازم برای انجام پژوهش های علمی و... از جمله عواملی است که می تواند موجب حضور فعال تر اساتید در دانشگاه شده و در نهایت ازتقاء کیفیت آموزش را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش، نیاز، عضو هیئت علمی بالینی
  • بهلول رحیمی*، فیض الله اکبری، نصرت الله ضرغامی، ابوالقاسم پوررضا صفحات 31-37

    بخش اورژانس از ابعاد گوناگون درمانی، اقتصادی ، عاطفی ، بهداشتی و اجتماعی – حقوقی دارای اهمیت ویژه است و توجه به آن در جهت بهبود وضعیت موجود در این گونه مراکز حایز اهمیت می باشد.   این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی ، نحوه عملکرد 10 بخش اورژانس بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی تبریز و ارومیه را مورد بررسی قرار داده و ضمن مقایسه با استانداردهای موجود در زمینه ساختار ، فرآیند و عملکرد به ارزیابی بخش های مربوطه پرداخته است. با مراجعه مستقیم به بخش های اورژانس و با ایسستفاده از پرسشنامه تنظیم شده و براساس استانداردها ، مصاحبه و مشاهده با همکاری مسول بخش اورژانس جمع آوری و پردازش گردیده است. نتایج حاصل نشان داد که در مقایسه با استانداردهای موجود ، 80درصد بخش های اورژانس مورد مطالعه از لحاظ مدیریتی در وضعیت مطلوبی قرار داشتند . در زمینه نیروی انسانی 90درصد بخش های مورد مطالعه وضعیت متوسطی داشتند . در طی این پژوهش مشخص شد که موقعیت فیزیکی 50 درصد بخش های اورژانس مورد مطالعه در زمینه فضا، تسهیلات و تجهیزات در مقایسه ، نامناسب بود و در عملکرد متوسط در کلیه مراکز مشاهده شد. در خصوص فرآیند آموزش پرسنل بخش اورژانس 80درصد بخش های اورژانس مورد مطالعه در وضعیت ضعیفی قرار داشتند و در نهایت از نظر وجود دستورالعمل های ضروری 60درصد بخش های اورژانس از موقعیت مطلوبی برخوردار بودند . با توجه به اینکه وضعیت اکثر مراکز مورد مطالعه متوسط ارزیابی شده است و این امر با تحقق اهداف توسعه کشور و سیاست های بهداشت و درمان در تقویت کیفی و کمی فوریت های پزشکی مغایرت دارد، لذا توجه ویژه در این زمینه با تقویت مدیریت بیمارستانها و تخصیص منابع و اعتبارات ، امری اجتناب ناپذیر و ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، اورژانس، استاندارد
  • فرزاد فرجی خیاوی*، محمدهادی موسوی صفحات 39-44

    این پژوهش به منظور تعیین کارایی بیمارستان فارابی در سال های 80-1381 انجام پذیرفته و از نوع پیمایشی – توصیفی می باشد که به روش مقطعی ضمن مقایسه آمار فعالیت واحدهای مختلف و شاخص های بیمارستان در طی سال های مورد مطالعه ، روند کارآیی بیمارستان را بررسی نموده است.   یافته های حاصله نشان داد که طی سال های مورد بررسی تعداد خدمات ارایه شده در درمانگاههای مختلف ، اعمال جراحی انجام شده ، خدمات پاراکیلینیکی و عملکرد مالی بیمارستان روندی صعودی داشته و چرخش اشغال تخت افزایش یافته است اما ضریب اشغال تخت و میانگین طول اقامت تغییر محسوسی نشان نداده است. میزان مرگ و میر و رضایت بیمار حاکی ا کیفیت مناسب خدمات ارایه شده می باشد.ژ   اگر چه کاهش حمایت مالی دانشگاه و کاهش نیروی انسانی از نهاده ها و فعالیت آموزشی تخصصی و فوق تخصصی از بروندادهای بیمارستان مورد محاسبه قرار نگرفته اند لیکن افزایش خدمات ارایه شده به بیماران ، ضمن حفظ کیفیت مطلوب ، نشان دهنده افزایش کارآیی در بیمارستان فارابی می باشد.

    کلیدواژگان: کارآیی، خدمات ارائه شده، شاخص های بیمارستانی
|
  • N Danesh Dehkordi*, SJ Tabibi Pages 5-14

    The present study entitled "the comparative study of research and development manaf in health systems of developed countries and presenting a model for Iran" was carried out years 2001-2002. The general goal of this research is to compare the research and develc management in the health system of a number of developed countries and to provide a mo Iran. One of the specific objectives of this research is to know the planning, str implementation and control in the R;D units in health systems of a number of dev countries and Iran. The applied goal is to provide an appropriate model for establishrr R;D units in the health systems of Iran.

    The study is a cross-sectional descriptive study and took 1.5 years to complete. The sta society include all developed countries and the studied statistical unit included the dev countries which had R;D units in their health system: England, United States and Austn the countries studied.

    The most important conclusion and the most applicable aspect of the present research proposed model for research and development system in the health system of Iran. This p requires semi-centralized planning focusing on macro-level strategic planning and oper planning, common projects with other R;D units, plans specific to the relevant unit an( oriented programming. The recommended semi-centralized structure is a combinat governmental and private, organic and dynamic based on the task and specialty with rej

    Keywords: Comparative study, Research & Development, Management, Health Systems
  • AR Zohoor*, M Fesharaki, F Jeddee Pages 15-20

    Knowledge and performance of medical record managers has been considered by many researches. This research was conducted to evaluate the knowledge and performance of l1edical record managers of hospitals affiliated with Tehran, Beheshti and Iran universities f medical sciences (2000).

    The research was a cross-sectional sutdy in nature. The study population was 45 ~ical record managers of hospitals affiliated with Tehran, Shahid Beheshti and Iran versities of medical sciences, that 34 were cooperated. A questionnaire and a checklist e used as research instruments. To analyze the data, each question was assigned a score the knowledge and performance of each unit was calculated and compared.

    le knowledge level of the managers was 56% and the performance level was 68% of )tal score. The resutls showed that there is a significant relationship between ~dge and performance of medical records managers.

    findings of the study reveal that the knowledge and performance of medical record rs are low. It seems necessary to educate the managers for improving their ge and performance.

    Keywords: Knowledge, performance, Medical Record, Managers
  • H Salmanzadeh*, M Maleki Pages 21-30

    It is important for the managers to know about the most important needs of their employ~ Many authors believe that one of the most important aspects of working and progressing organizations is motivation.

    Considering the important role of clinical teachers in the educating of medical studer investigation of their teaching quality is important. One of the most effective factors in . quality of teaching is the motivation of teachers. So this study considers the clinical facult opinions on their motivation for working in IUMS, 2001.

    The study was done on all of the clinical teachers who had participated in continuous Medii Education(CME) programs having been held by IUMS.

    To collecting data, a questionnaire was designed and distributed among them. Out of ab( all, 150 questionnaires were filled and returned. Data were analyzed through SPSS and EPI/6.

    The results are as follows:
    - The most motivating factor that was indicated by the teachers was transferring th knowledge to the others(84.4%).

    - Existence of a scientific atmosphere for enhancing their knowledge was the seco] mentioned motivation(72.9%).

    - The third one, was acquiring higher degrees(43.8%).

    Over all, setting a correct instructional management, emphasizing on authorities ma attendance in educational fields, providing facilities for better life and research are some of t] factors which can motivate teachers. At last, all above mentioned. Factors contribute to tl improvement of the education quality.

    Keywords: motivation, Needs, Clinical faculty Member
  • B Rahimi*, F Akbari, N Zarghami, A Pourreza Pages 31-37

    The emergency department from different point of views including treatment, economics, emotional, healthy, and social-right is very important. Therefore, quality improvement of this center needed prompt medical attention.

    This study has been carried out by descriptive analysis to assess the performance of ten emergency departments in teaching hospitals affiliated with Tabriz university of medical sciences and Urimia university of medical sciences. All departments were evaluated and compared based on Structure, process and performance standards. All information were obtained by direct attending in emergency departments using questioners based on standards, interview, and observations and analyzed by statistic methods.

    Based on above mentioned parameters and in comparison with ministery of health and medical education's standards, it was shown that management of 80% emergency departments were in good situation. In case of manpower, 90% of emergency departments were in average situation. In this study, it was cleared that 50% of evaluated departments were in bad situations regarding space, facilities, and equipments. Average performance were observed in 100% of centers. Regarding education of emergency departments personnel, 80% were in weak situation. In final, only 60% of emergency departments were performed rules of health and education well.

    Based on obtained results it was shown that emergency departments were in average situations which is far away from development goals of country and ministry of health and medical education policy regarding improving quality and quantity of this departments, so special attention is needed for improving management of hospitals along with more support and funds.

    Keywords: Evaluation, Emergency ward, Standard
  • F Faraji*, MH Mousavi Pages 39-44

    To assess the efficiency of Farabi eye hospital between 1999 and 2001, this study, as a sectional descriptive survey, was performed in Farabi eye hospital to compare the statist performance of different wards of the hospital with other hospital indicators.

    The results showed that delivered services in various clinics, surgical operations, paracl services and financial performance indicated an increase in trend. Although bed turn ov~ had increased, bed occupancy rate and average Lenght of stay showed no increase. Mortalil and patients' satisfaction showed desirable quality.

    Excluding the decline in university financial support and limitation of human resc supply from hospital inputs as well as the educational activities from its output, the incr delivered sevices, while keeping the desirable quality, indicated that Farabi hospital's effie was promoted.

    Bed occupancy rate was not sufficient to estimate the efficiency of hospital and il necessary to be used with the statistics on hospital's different wards and other ho, indicators.

    Keywords: Efficiency, Deliverd Services, Hospital Indicators