فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 14 (زمستان1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرحناز صدوقی*، علیرضا ظهور صفحات 2-12
    مقدمه

    براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت ، در سال 2000 ، حدود 56 میلیون مرگ در سطح دنیا رخ داده که علت اصلی 13درصد آنها سرطان بوده است. در حال حاضر ، حدود 20 میلیون نفر از جمعیت دنیا به نوعی سرطان مبتلا هستند. هر سال حدود ده میلیون نفر بر تعداد این بیماران افزوده می شود و هفت میلیون از آنان جان خود را از دست می دهند . جمع آوری داده های متغیر ، جامع و به هنگام سرطان ، شرط لازم برای تحقق اهداف پیشگیری سطوح اول ، دوم و سوم در نظام بهداشت و درمان کشور و ارزیابی کارایی استراتژی های پیشگیرانه و برنامه ریزی مناسب است . این مطالعه به منظور مقایسه وضعیت سیستم ثبت سرطان کشورهای توسعه یافته با ایران در سال 1382 انجام گرفت.  

    مروری بر مطالعات :

    در کشورهای توسعه یافته ثبت سرطان از سه قرن پیش آغاز گردید ، ولی پیشرفت آن آهسته بود. اولین مرکز ثبت سرطان به شیوه امروزی در آلمان پایه گذاری شد که به علت عدم همکاری پزشکان در ارسال داده به این مرکز با موفقیت همراه نبود . در ایالات متحده امریکا ، سیستم ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت ، در سال 1935 آغاز گردید . هدف اصلی این سیستم بررسیهای اپیدمیولوژیکی موارد سرطان، بهبود روش های پیشگیری و درمان ، و کاهش مرگ و میر بود . متعاقب آن ، اولین سیستم ثبت مداوم و موفق سرطان که مبتنی بر افراد بیمار بود در سال 1937 آغاز گردید. در این سیستم ، کلیه پزشکان و مراکز آسیب شناسی موظف شدند برگه های ثبت سرطان را به دفتر آمار مرکزی کشور ارسال کنند . در انگلستان سیستم مدون و منسجم ثبت سرطان از 1960 توسط مراکز منطقه ای انجام گرفت. داده های این مراکز از منابع مختلف مثل بیمارستانها ، آزمایشگاه های آسیب شناسی ، پزشکان و گواهی فوت جمع آوری می شود . اطلاعات شامل خصوصیات دموگرافیک بیمار ، محل ارجاع ، داده های مربوط به تشخیص بیماری و شدت آن ، مراقبت های از بیمار ، مرحله بیماری ، درمان ، وضعیت بالینی و جزییات مربوط به پیامد بیماری است. در حالی که ثبت سرطان در ایران از سال 1347 آغاز شد . ولی اولین آمار کشوری مربوط به سرطان ، در سال 1365 یعنی دو سال پس از مصوبه قانون ثبت و گزارش اجباری سرطان توسط مجلس شورای اسلامی ، منتشر شد . اداره کل پیشگیری و مبارزه با بیماریها که متولی اجرای قانون مذکور می باشد. دستورالعمل کشوری ثبت و گزارش موارد سرطان را در سال 1371 تدوین و در سال 1379 آن را باز بینی نمود . منبع جمع آوری داده هایی که در حال حاضر ، براساس این دستورالعمل جمع آوری می شوند ، صرفا مراکز پاتولوژی بوده و اطلاعات شامل خصوصیات دموگرافیکی بیمار ، نام پاتولوژی و تشخیص بیماری است.  

    بحث و نتیجه گیری

    داده های ثبت شده در نظام ثبت سرطان ایران ، بسیار ناقص و بیشتر محدود به خصوصیات فردی بیمار و شناسایی تومور می باشد . پیشنهاد می شود به منظور طراحی یک الگوی مناسب سیستم ثبت سرطان در کشورمان ، از نظام ملی ثبت سرطان انگلستان که بزرگترین و جامعترین سیستم در جهان است و توانسته به استاندارد طلایی کیفیت داده های سرطان در سطح بین المللی دست یابد ، استفاده گردد .

    کلیدواژگان: سیستم ثبت سرطان
  • اباذر حاجوی*، فاطمه حسینی، مصطفی لنگری زاده صفحات 13-20
    مقدمه

    در سالهای اخیر در بسیاری از استانهای کشور، اقداماتی جهت مکانیزه کردن بیمارستانها به عمل آمده است که این اقدامات پراکنده باعث شده است تا ضمن استفاده از نرم افزارهای مختلف، در بیمارستانهای مختلف، اطلاعات متفاوتی وارد سیستم شود و نگهداری گردد که بعضا ارزش چندانی ندارند. در این راستا، کارایی نرم افزارهای مدارک پزشکی، در جامعه پژوهشی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بررسی شد که در بخش مدارک پزشکی خود دارای سیستم مکانیزه بودند.  

    روش پژوهش:

    این بررسی به روش مقطعی انجام شد و به دلیل محدود بدون جامعه پژوهشی از نمونه گیری استفاده نشد براساس یک چک لیست و با مراجعه مستقیم به بیمارستانهای تحت مطالعه، داده ها جمع آوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی تحلیل گردید.  

    یافته ها

    میزان بهره گیری از نرم افزارهای بخش مدارک پزشکی در اکثر بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی ایران «خیلی کم»40% و «کم»40%، در دانشگاه علوم پزشکی تهران، اکثر بیمارستانها «خیلی کم»40% و «کم»40% و در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در کلیه بیمارستانها«خیلی کم»30% و «کم» 70% است، که در مجموع، در اکثر بیمارستانهای تحت مطالعه 55% میزان بهره گیری «کم» است.  

    بحث و نتیجه گیری

    میزان بهره گیری کم از نرم افزارهای بخش مدارک پزشکی نمایانگر این مطلب است که متاسفانه نرم افزارهای موجود قابلیت های لازم و کافی ندارند و نیازهای بخش مدارک پزشکی بیمارستانها را در حد مطلوب برآورده نمی کنند.

    کلیدواژگان: نرم افزار، بخش مدارک پزشکی
  • فرخنده اسدی*، علیرضا ظهور صفحات 21-30

    امروزه تروما یکی از مهمترین چالش های بهداشت عمومی محسوب می شود . آسیبهای ترومایی به عنوان چهارمین علت اصلی مرگ افراد در تمام گروه های سنی شناخته شده است. در سال 2000، تروما باعث مرگ بیش از 6میلیون نفر در جهان شده است که از این تعداد 8/3 میلیون نفر به علت آسیبهای غیرعمدی و 2/2 میلیون به علت آسیبهای عمدی فوت کرده اند . بررسی میزان مرگ و میر ناشی از تروما در هر صدهزار نفر جمعیت نشان می دهد که این میزان در جهان 99 و در ایران 58 درصد هزار بوده است. جمع آوری داده های کامل ، جامع ، معتبر و راه اندازی سیستم ثبت داده ای بیماران ترومایی در تدوین برنامه های کنترل و پیشگیری از تروما ، ارزیابی اثربخشی این برنامه ها ، اجرای برنامه های بهبود کیفیت و تضمین کیفیت درمان بیماران ترومایی نقش موثری دارد . 

    روش پژوهش :

    بر این اساس ، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاریخچه سیستم ثبت تروما در کشورهای توسعه یافته با ایران در سال 1382 به روش توصیفی انجام شده است. جمع آوری اطلاعات نیز با استفاده از منابع کتابخانه ای ، اینترنت و مکاتبه با انجمن های تروما در جهان و کالج جراحان آمریکا صورت گرفته است.  

    مروری بر مطالعات :

    سیستم ثبت تروما بیش از یک دهه است که در کشورهای توسعه یافته آغاز شده است. دامنه و گستره سیستمهای ثبت تروما برحسب وسعت نگرش این کشورها متفاوت بوده و تکامل تدریجی را طی کرده است. در آمریکا سیستم ثبت تروما از سال 1990 به صورت ایالتی آغاز شده و در حال حاضر در سطح ملی گسترش یافته است. ماهیت این سیستم در ایالات مختلف آمریکا متحدالشکل است . کانادا نیز سیستم ثبت تروما را در سال 1992 در سطح ایالتی آغاز کرد و سپس در سال 1993 وزارت بهداشت کانادا آن را در سطح ملی ایجاد کرد این سیستم فقط شامل اطظلاعات بیماران ترومایی بستری شده است و هدف اصلی آن مشارکت در کاهش تروما و مرگ و میرهای ناشی از تروما است. در آلمان نیز از سال 1992 و در استرالیا از سال 1994 سیستم ثبت تروما در سطح ناحیه ای آغاز شد و در حال حاضر در سطح ملی فعالیت می کنند .   در ایران اولین بار ثبت تروما در سال 1378 در مرکز تحقیقات سینا آغاز شد سپس اطلاعات بیماران ترومایی از 6 بیمارستان شهر تهران جمع آوری شد که بیشترین مراجعه تروما را پذیرش کردند . اخیرا نیز بیمارستان بقیه الله و مراکز هلال احمر ، شهرداری ، آتش نشانی و سازمان تامین اجتماعی به ثبت اطلاعات بیماران ترومایی اقدام کرده اند .  

    بحث و نتیجه گیری

    سیستم های ثبت تروما در کشورهای توسعه یافته دارای ساختار مشخص و مدونی است که ابتدا از سطح ناحیه ای آغاز و سپس در سطح ملی توسعه یافته است. در ایران ساختار مدون و مشخصی برای ثبت اطلاعات بیماران ترومایی وجود ندارد و تحقیقاتی به صورت مقطعی و پراکنده انجام می شود . بنابراین پیشنهاد می شود که سیستم ثبت تروما به صورت نظام مند در ایران طراحی شود . در این مورد استفاده از تجارب کشورهای پیشرفته به منظور طراحی الگوی مناسب سیستم ثبت تروما ثمر بخش خواهد بود .

    کلیدواژگان: تروما، سیستم ثبت تروما
  • اعظم قادری*، ابراهیم نعیمی صفحات 31-42
    مقدمه

    مدیریت علم و هنر به کارگیری موثر و کارآمد منابع انسانی در برنامه ریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات هدایت و کنترل است که برای دستیابی به هدفهای سازمانی صورت می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر به منظور بررسی عملکرد مدیران سطح دوم شبکه های بهداشت و درمان استان کهگیلویه و بویراحمد در زمینه های مختلف برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و رهبری، ارتباطات و کنترل و نظارت بود.  

    روش پژوهش:

    پژوهش با روش مقطعی انجام شده است و به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه 36 سیوالی بسته استفاده شد و از 432 نفر از پرسنل بیمارستانها و مراکز بهداشت تحت بررسی، در مورد نحوه عملکرد مدیران آنها نظر خواهی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار EP16IFO وارد کامپیوتر شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار، جداول توزیعی فراوان و جهت مقایسه عملکرد مراکز با یکدیگر از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شده است. پرسشنامه شامل پنج گزینه همیشه، معمولا، بعضی مواقع، بندرت، هیچ وقت بود که به ترتیب از 0 تا 4 امتیاز داده شد، میانگین کمتر از 2 به عنوان مدیریت نامطلوب و میانگین بیشتر از 2 به عنوان مدیریت مطلوب در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    در بیمارستان های مورد بررسی، بیمارستان امام سجاد (ع) یاسوج با میانگین و انحراف معیار (24/1 ± 6/2) و بیمارستان شهید بهشتی یاسوج با میانگین و انحراف معیار (36/1 ± 26/2) در همه زمینه های مدیریتی مورد بررسی، مطلوب می باشند و بیمارستانهای امام خمینی (ره) دهدشت با میانگین و انحراف معیار (22/1 ± 91/1) و بیمارستان شهید رجایی گچساران با میانگین و انحراف معیار (33/1 ± 79/1) در همه زمینه های مدیریتی مورد بررسی نامطلوب هستند. در بین مراکز بهداشت تحت بررسی مرکز بهداشت شهرستان کهگیلویه با میانگین و انحراف معیار (03/1 ± 88/2) در کلیه زمینه های مدیریتی مورد بررسی مطلوب بود و مرکز بهداشت شهید علیزاده گچساران با میانگین و انحراف معیار (26/1 ± 79/1) مرکز بهداشت شهید دامیده یاسوج با میانگین و انحراف معیار (24/1 ± 65/1) در همه زمینه های مدیریتی مورد بررسی نامطلوب بوده و در مجموع عملکرد مدیران شبکه های بهداشت و درمان با کسب میانگین و انحراف معیار (32/1 ± 1/2) در کل مطلوب است.  

    بحث و نتیجه گیری

    علیرغم این که عملکرد مدیران شبکه های بهداشت و درمان نسبتا مطلوب بوده است، اما برگزاری دوره های آموزشی جهت بهبود عملکرد مدیران خدمات بهداشتی درمانی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: عملکرد، مدیریت، شبکه های بهداشت و درمان
  • مریم احمدی*، علیرضا ظهور صفحات 43-52
    مقدمه

    امروزه مراقبت های بهداشتی با کیفیت ، مطلوب بدون وجود یک سیستم طبقه بندی اقدامات کامل و کارآمد امکانپذیر نخواهد بود . در این سیستم نتایج عملیات مراقبت در پرونده بیمار به صورت کدهای استاندارد ثبت می شود . ان کدها اساس تحلیل اطلاعات برای پرسنل درمانی ، پژوهشگران ، سیاست گذاران و برنامه ریزان بهداشتی است . در حال حاضر یک سیستم طبقه بندی اقدامات که بتواند در کل جهان استفاده شود، وجود ندارد و لازم است که هر کشوری با توجه به اهداف ، قوانین ؛ نیازهای ملی و استانداردها در صدد ایجاد چنین سیستمی باشد. هدف اصلی این ژوهش مطالعه و مقایسه سیستمهای ملی طبقه بندی اقدامات آمریکا ، استرالیا ، انگلیس ، کانادا و کشورهای اروپای شمالی (دانمارک ، فنلاند ، نروژ ، سوید و ایسلند) بوده که ضمن آنکه از بهترین سیستم طبقه بندی در سطح جهان برخوردارند به زبان انگلیسی تدوین شده اند . در این پژوهش به بررسی وضعیت سیستم طبقه بندی اقدامات کشورمان نیز پرداخته شده است.  

    روش پژوهش :

    گردآوری اطلاعات با مطالعه کتابخانه ای ، استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی صورت گرفت .  

    مروری بر مطالعات :

    در حال حاضر از سیستم های ICD-10-PCS در آمریکا ، OPCS-4 در انگلیس ، CCI در کانادا ، ACHI-1 در استرالیا و NCSP در کشورهای شمال اروپا و دو سیستم ICPM و icd-9-cm در کشورمان برای طبقه بندی اقدامات استفاده می شود . در این مطالعه ضمن اشاره به تاریخچه و روند ارتقاء این سیستمها به مزایا و محدودیت های آنها پرداخته شده است.  

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های کارآیی سیستمهای طبقه بندی اقدامات در کشورمان ، ضرورت طراحی یک سیستم طبقه بندی اقدامات ملی شدیدا احساس می شود که بتواند اطلاعات را با جزییات مناسب ثبت نماید . قابلیتهای ثبت اطلاعات در این سیستم باید طوری طراحی شود که ضمن توجه به اهداف ، قوانین ، نیازهای ملی ، و استانداردها با توسعه تکنولوژیهای تشخیصی درمانی و ارایه مراقبتهای بهداشتی در طول زمان تناسب داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیستم طبقه بندی اقدامات، سیستم اطلاعات بهداشتی درمانی
  • عباس عبادی*، محمد حداد عبدل آبادی، مسعود سیرتی نیر، علی اکبر کریمی زارچی صفحات 53-62
    مقدمه

    از دیر باز انسان، به عنوان محور اصلی منظومه سازمان، نقش اساسی ایفا نموده و هدف مدیریت در سازمان جذب، نگهداری و بالنده سازی نیروی انسانی شایسته بوده است. در این راه تنظیم و طراحی نظامهای حقوق و دستمزد منصفانه یکی از مهمترین عوامل تحقق این هدف به شمار می رود.  

    روش پژوهش :

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی با هدف بررسی تاثیر کارانه بر عملکرد پرستاران و ارایه الگوی مناسب، تعداد 255 پرستار و 52 مدیر پرستاری با مدرک فوق دیپلم تا فوق لیسانس و حداقل یک سال سابقه کار بالینی در مراکز مورد مطالعه، با پرسشنامه تحت بررسی قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی در عملکرد شامل بهبود مراقبتهای پرستاری، رضایت شغلی، حجم کارها، روابط کارکنان، میزان خطاها و اشتباهات در درمان بود. نظرات پرستاران و مدیران پرستاری جداگانه در خصوص تاثیر پرداخت کارانه به شیوه فعلی بر روی این عوامل سنجیده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که فقط 34 درصد پرستاران و 6/44 درصد مدیران پرستاری معتقد به تاثیر طرح کارانه به شیوه فعلی بر بهبود عملکرد پرستاران هستند. از طرف دیگر 82 درصد این مدیران پرستاری معتقد بودند که با اجرای کارانه به شیوه فعلی، اهداف این طرح پوشش داده نمی شود.  

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین اجرای طرح کارانه به شیوه جاری تاثیر قابل توجهی بر بهبود عملکرد پرستاران نداشته است و در نگاه خوشبینانه فقط باعث ابقاء آنها در سازمان می شود. استفاده از شیوه مشارکتی و نظام پذیرش پیشنهادها به عنوان مدلی تعدیل شده جهت اصلاح روش جاری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نظام پرداخت، حقوق و دستمزد، کارانه، پرستار، سازمانهای بهداشتی درمانی
  • زکیه پیری*، علیرضا ظهور صفحات 63-70
    مقدمه

    غلبه بر بحرانهای موجود در بیمارستانها بدون توجه به نیازها و جلب رضایت بیماران غیرممکن است . میزان رضایت مندی بیماران بستری از واحدهای مختلف بیمارستان ، یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی کیفیت خدمات ارایه شده در بیمارستان است.  

    روش پژوهش :

    این پژوهش به صورت مقطعی در روز پانزدهم اردیبهشت 1382 به منظور ارزیابی رضایت بیماران بستری از خدمات واحدهای مختلف بیمارستان زنان شهید اکبرآبادی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیمارانی بود که حداقل 24 ساعت در یکی از بخش های بیمارستان مذکور ، در روز بررسی ، بستری بودند . برای سنجش رضایت بیماران از پرسشنامه استاندارد شده وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی استفاده شد و روایی آن مجددا به صورت صوری ارزیابی شد . داده ها پس از جمع آوری با استتفاده از نرم افزار آماری spss و آزمونهای مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید .  

    یافته ها

    حدود 68 درصد بیماران بستری از خدمات بیمارستان راضی بودند . بیشترین میزان نارضایتی از امکانات اتاق بستری، کیفیت غذا ، رفتار پرستاران و پزشکان و دسترسی به آنان (به خصوص در شیفت شب) و هزینه های بیمارستان بود .  

    بحث و نتیجه گیری

    لازم است مدیران بیمارستان در جهت کسب رضایت بیماران ، کیفیت غذا و خدمات پرستاری و پزشکی را بهبود بخشد. ضمنا توصیه می شود تجهیز اتاق بیماران در برنامه های استراتژیک بیمارستان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی بیماران بستری بیمارستان
  • طاهره اسلامی نژاد*، محمود نکویی مقدم صفحات 71-76
    مقدمه

    کنترل مدیریتی روش هایی است که مدیران برای اطمینان از سازگاری رفتار و عملکرد سازمان خود با اهداف ، برنامه ها، استانداردها و اجرای صحیح برنامه ها مجبورند به طور مستمر و منطقی اجرا نمایند . کنترل برای حفظ ، بقا ، کارایی و اثربخشی تمام سیستمها حیاتی است و لحظه ای سازمان و مدیریت از آن بی نیاز نخواهند بود .  

    روش پژوهش :

    ابن پژوهش به صورت مقطعی ، به منظور تعیین مواع اعمال کنترل موثر در سازمان از نظر مدیران دانشگاه علوم پشکی کرمان در سال 1380 انجام شد . جامعه مورد پژوهش را کلیه مدیران عالی و میانی دانشگاه تشکیل دادند . ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که با استفاده از منابع علمی معتبر تعهیه گردید . سوالات این پرسشنامه شامل: ویژگیهای فردی ، اقدامات انجام شده در جهت کنترل ، و مهمترین موانعت اعمال کنترل موثر در سازمان بود . داده ها پس از جمع آوری ، با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    حدود 85درصد مدیران اعمال کنترل موثر در سازمان را ضروری داشتند . تنها حدود 65 درصد آنان اظهار نمودند که در واحدهای تحت سرپرستی خود جهت اعمال کنترل موثر ، اقدام به تعیین اهداف عملیاتی و 63 درثد اقدام به تعیین نتایج مورد انتظار نمودند . مهمترین موانع اعمال کنترل موثر به ترتیب : غیرقابل دستیابی بودن اهداف ، نبود استانداردها و معیارهای مناسب ، و عدم مشارکت کارکنان در امور مربوط به سیستم کنترل ذکر شده است. مدیران دارای تخصص مدیریت و مدیران با سابقه ی شرکت در دوره های آموزش مدیریتی حین خدمت ، موانع کنترل را کمتر از سایر مدیران متذکر شدند .  

    بحث و نتیجه گیری

    اعمال سیستم کنترل موثر نیازمند به مدیرانی با تجربه ، مسئولیت پذیر و متخصص دارد . ضمن برگزاری مستمر دوره های آموزشی حین خدمت مدیریت برای مدیران ، انتصاب مدیران شایسته و با دانش و مهارت کافی توصیه می گردد .

    کلیدواژگان: کنترل موثر، فرایند مدیریت، مدیران، حیطه نظارت، نظرسنجی
|
  • F Sadughi*, AR Zohoor Pages 2-12
    Introduction

    on the basis of the interpretation of the world health organization, in 2000 about 56 millions deaths had happened in the whole world. today, about 20 millions of the worlds population are suffering from a kind of cancer. Every year about 10miliions is added to this number, and 7 millions of them lose their lives. Collecting the creditable, comprehensive and opportume data of cancer, is a necessary condition to prove the prevention goals on the first ! second and third level in the health - care system of the country and the assessment of the preventive strategic and the propes planning. This research is made in 1382 for the comparison of the status of the cancer record in the developed countries with Iran.

    A survey of the studies:

    in the developed countries cancer record had begun three centuries before, but its progress was very slow. The first cancers record center, like . today was established in Germany, but because of the lack of assistance of the doctors for sending the data to this center, it wasn't successful. In America, the cancer's record system based on the population, begun in 1935. The main goal of this system was the epidemiological inspections of cancers cases, improving the preventional method and case, and diminution of death. Subsequently, the first system of continuing and successfu I record which was based on the patients, begun in 1937. in this system! all doctors and pathology - centers were obliged to send the index card of cancer - record to the central statistics office. In England the regular and well - ordered system of cancer's Record was made from 1960 by regional centers. The data of these centers were gathered from various sources as: the hospitals, pathological laboratories, doctors, and the death - certificates. The information contains the demographic characteristics, referring place, the data of the diagnosis of the disease and its intensity, the patient care, the stage of the disease, cure, the clinical status and all details about diseases effects. The cancer record in Iran, begun in 1347, but the first Civil statistics was published in 1365, it means two years after the approved record law and the compulsory interpretation of cancer by the Islamic parliament of Iran. The general office of prevention and fithing with diseases which is superintendent to execute the menttoned law, had compiled the record and the interpretation of the cancers cases in 1371 and in 1379 had reviewed it. The sources of gathering the data collected today on the basis of this instruction are merely the pathology centers and the information includes demographic particularities of the patient, the name of the pathology and diagnosis of the disease.

    conclusion

    the data recorded in the cancer's record system in Iran is very defective and imperfect and is rather limited to the individual particularities of the patient and the acquaintance of the tumor. For drafting one proper pattern for cancer record in our country, we propose to use the national system of the cancer record of England which is the highest and the most general system in the world and had acquired the golden standard of the quality of the cancer's data in the international level.

    Keywords: cancers record system
  • A Hajavi*, F Hosyni, M Langarizadeh Pages 13-20
    Introduction

    Considering the present situation, while utilizing various software programs in different hospitals, different data are inserted and stored, in the system some of which have no considerable value.

    Methodology

    The present research, descriptive and cross-sectional in nature, was carried out to consider the extent of utilizing the software programs of Medical Record Departments in the universities of medical sciences in Tehran whose Medical Record Departments are computerized. The data was collected by a check- list and analyzed using descriptive statistical procedures.

    Results

    The extent of utilizing software programs of Medical Record DepaJiments in most hospitals of Iran University of Medical Sciences is very low (40%) and low (40%). In most hospitals of Tehran University of Medical Sciences it is very low (40%) and low (40%) and in all hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences it is very low (30%) and low (70%) and in all hospitals in the study it is low (55%). 

    Conclusion

    The rate of the scant benefits of the software in Medical record departments, indicates that regret fully the available software don't have the necessary and sufficient qualification and they can't supply the requests of hospital's medical record department as desired.

    Keywords: Software, Medical Record Department
  • F Asadi*, AR Zohoor Pages 21-30
    Introduction

    Today, Trauma is the most important public Health challenges. Trauma is the 4th cause of death at all age groups. in 2000,Trauma was caused 6 Million death in world as 3.8 Million un intentional injuries and 2.2 Million intentional injuries. Trauma death in 100 thousands is 99 in world and 58 in Iran. Complete and valid data and Trauma Registry system Can be useful in control, preventive and evaluation of effectiveness programs, quality improvement and quality assurance programs.In this investigation, the object is comparison the history of Trauma registry system in Developed countries with Iran: 2003 by description method. Data gathering is done by library, Internet and E-mail with Trauma Associations in world and American Surgeons College.

    Literature review:

    Trauma registry has started in Developed countries more Than one decade. Trauma Registry is different and depends on the countries view. Trauma Registry is completed gradually. IN United States, it Started is uniform. Now, U.S has a National Trauma Registry system. Canada Trauma Registry started in 1992 at states and in 1993 at National level by health ministry. It includes Just inpatient Trauma data, the main object is participation in decrease of Trauma and mortality. In Germany (1992) and Australia (1994), it started Regionally.Now, these countries have a National Trauma Registry.In Iran, the First, Trauma Registry was started in Sina Research center. Then, the information of trauma patient collected in 6 hospitals that had the most Trauma patients, Now, Baghiatallah hospital and shahrdari , fire brigade and social Security organization register the information of Trauma patient.

    Conclusion

    Trauma Registry System has structure in developed countries. First it is started regional and expend at National level. there is not special structure to Regist the Trauma data. Research study is cross - sectional. Thus, designing the structured Trauma Registry system in Iran is suggested. For this reason, use of developed countries experiences to design the suitable model for Trauma Registry system will be useful.

    Keywords: Trauma Registry system Developed
  • A Ghaderi*, E Naeimi Pages 31-42
    Introduction

    The management is a science and the art of the effective and lvantageous employing of the human sources in the programming, organization, eparation of the sources and possibilities of leading and controlling which is :rfonned to acquire the organizational goals. this research is done in regard to :aminate the proceeding the second level managers in the health - network in ohquliye and boyer Ahmad province in the various fields of programming, ganization, guidance and leading, communications, control and overseeing.

    Methodology

    the research is done with the sectional method for collecting the data, e questionnaires containing 36 questions each. are used. From 432 of the hospitals and :alth - center's personnels under inspection were asked about their opinion about their anagers proceeding. The data was entered in the computer, using the EP 16 IFO Iftware. And for analysis, the data. The descriptional statistics was used, considering e average, the deviation of the criterion, distributional schedule of amplitude. And for lmparison the procedures of the centers with each - others, the analysis and biased rians test were used. The questionnaire Contained five choices: Always, usually, Imetimes, seldom and never, granting a grade from 0 to 4. the average less than 2 was ll1sidered an undesirable management and the average more than 2 was Considered as desisable management. 

    Results

    In the hospitals taken into Consideration Emam Sajad hospital of yasuj with e average and criterions deviation (2/6 ± 1/24) and shahid Beheshti hospital of yasuj ith average and criterion's deviation (2/26± 1.36) are satisfactory in all the anagement fields and the emam khomeini hospital of dehdasht with average and iterion's deviation (l/91± 1/22) and shahid rajai hospital of Qachsaran with average ld criterion's deviation (l/79± 1/33) in the all management fields are not satisfactory. etween the health - Centers taken into consideration in Kahqiluye province with rerage and criterion's deviation (2/88± 1/03) in all considered management fields were ltisfactory, and the health center of shahid Alizade qachsaran with average and iterion's deviation (l/79±1/26) and health-center of shahid Damide in yasuj with rerage and criterion' deviation (l/65± 1/24) in the all management field were not ltisfactory. Over all procedures of the health - network's managers acquiring the rerage and criterion's deviation (2/1±1/32) in the whole, is satisfactory.

    Conclusion

    In spite of satisfactory procedures of the health network's managers :Iebrating the training courses it seems necessary for the betterment of the procedures : the health care service's managers

    Keywords: Procedures, management. Health network
  • M Ahmadi*, AR Zohoor Pages 43-52
    Introduction

    today, health care with desired quality, without one complete and effective procedure of the classification system it is impossible. In this system, the results of the care treatment will be registered in the patient's file with the standard codes. These codes are the basis of analysis the information for health care personnel, the investigators, policy - makers and the health - planners. Actually there is no one unique procedure of the classification system which can be used in the world, and is necessary that every country regarding to its goals, laws national. Interests and standards, considers to establish such a system. The main goal of this research is studying and comparing the national procedure of the classification - system in America, Australia , England, Canada, and northern, Europe countries (Denmark) Finland, Norway, Swede, Iceland) mean- while they have the best classification system in the whole world, they are compiled in English too. This research is dealing with a survey on the procedure of the classification system of our country too.

    Methodology

    collecting information was made with library study, Internet and e.mail

    Results

    for the present time the ICD-IO-PCS system in America, ACHI-I in Australia, and NCSP in the northern euro countries are used and ICPM and ICD-G-CM systems are used in our Country for the procedure of the classification. In this research, while mentioning to the short history and the process of the promotion of these systems, the advantages and the constraints were alluded.

    Conclusion

    Regarding to the constraints of the effectiveness of actual classification system of procedures in our country, the necessity of drafting one classification system of national procedure is perceived. This system can record the information with all details. The abilities of recording the information in this system must be planned in such a way that while regarding to the goals, laws, national interests and standards could correspond with the development of diagnostic and therapeutic technologies and presentation of the health - care in the meantime.

    Keywords: The procedure of the classification system health - cure information system
  • A Ebadi*, M Hadad, M Sirati, AA Karimi Pages 53-62
    Introduction

    Since a long time ago, human as original axis of organization system had played essential role.The goals of management in system are attract, maintain and merited manpower .One of the most important factors of achievement this goal is reckoned justly to regulating and designing salary and fee System.

    Methodology

    In a descriptive cross- sectional study which carried out with the goal of assessing the effect of fee-for-service on performance of nurses and in order to provide suitable model 255 nurses and 52 nursing managers holding associate degree certificate and higher MSc and at least one year clinical experience in that centers. Variables of performance included improvement of nursing care, job satisfaction, work load, communication of personnel , errors and mistakes in treatment. urses and nursing managers taking views about effect of current implementation fee-for-service on these factors.

    Results

    The results showed that 34% of nurses and 44.6% of nursing managers believed that the effect of current method on improvement of nurses performance and 82 % of nursing managers believed that implementation of fee-for-service with current method didn't obtain the goals of this scheme.

    Discussion

    Therefore the implementation of fee-for-service scheme with current method hadn't effect on improvement of nurses performance in a viewpoint optimism only that causes reinstated at organization. It is recommended that using of participatory method and admission system of suggestion as a modified model for reforming the current method.

    Keywords: payment system. Salary, fee, fee- for- serVice, nurse, health services organizations
  • Z Piri*, AR Zohoor Pages 63-70
    Introduction

    Overcoming the existing crisis in the hospitals without considering the patients needs and their satisfaction is impossible. The level of hospitalized patient satisfaction with diJIerent units is one of the important criterions for evaluation of the quality of hospital services.

    Methology: The present study was carried out by a cross-sectional method during the spring of 2003 for evaluation of hospitalized patient satisfaction v ith provided services in different units of Akbarabady hospital "affiliated to Iran University of Medical Sciences". The statistical population of this research includes patients who have been hospitalized in the hospital for a minimum period of 24 hours. All patients were interviewed in the releasing time. Study tools were prepared on the basis of the standard questionnaires of the Ministry of llealth and Medical Education. The collected data were analyzed by SPSS program and using Chi square and T tests.

    Results

    About 68% of patients were satisfied with the hospital services. Among the different units, the highest level of dissatisfaction was shown for the accessibility of nurses and physicians and facilities of their rooms. The results indicate a negative relationship between satisfaction and the level of education.

    Conclution:

    Solving the problems resulting in the patient dissatisfaction requires the administrator commitment and effort. Hospital administrators should consider the patients' needs and expectations to acquire their satisfaction and encourage them to cooperate in their own treatment and care process and help the hospital to achieve its objectives.

  • T Eslami N*, M Nekoei M Pages 71-76
    Introduction

    The management controls are the tactics which managers have to execute continually and logically to assure the compatibility of behaviour and performance of their own organization with the goals, programs, standards and the corect and proper execution of the programs.The control has a vital imprtance for preserving and permanence and effectiveness and usefulness of all systems and every organization and management needs its apparent.

    Methodology

    This research, in the sectional way is made in 1380, in order to appointing the abstacles of the effective control in the organization from the view point of the managers of Kerman's university of medical sciences. Research population was all high-level and middle managers of the university. The implement of collecting information was the questionnaire which was prepared with taking advantage from the creditable scientific sources. The questions of this questionnaire contained the individual's characteristics, the accomplished efforts for control, and the most important obstacles for the effective control in the organization, after gathering the data were analyzed with SPSS software. 

    Results

    About 85% of the managers found the effective control very essential and necessary In the organization. Only about 65% have assigned the expected results. The most important obstacles to exert on effective control in proper order were mentioned as: non-availability of goals, the lack of standard and adapted criterion and refusal of the assistance of the personnel in the affairs connected to the control system.

    Conclusion

    The expect managers, having a good experience of attending the management training - course while employing for managers, assignment of the worthy, learned and skilled managers is recommended.

    Keywords: effective control, management process, and managers. Span control altitude survey