فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 15 (بهار 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/01/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرحناز صدوقی*، علیرضا ظهور، فربد عبادی فرد آذر صفحات 3-15
    مقدمه

    در هزاره جدید، مردم با چالش های جدی در مراقبت بهداشتی از جمله روند رو به رشد بیماری های غیرواگیر مواجه هستند. از میان بیماریهای غیرواگیر، بیماری های قلب و عروق، سرطان و دیابت به ترتیب سهم بیشتری را به خود اختصاص داده اند. از آنجا که بیماری سرطان در سنین بالا رخ می دهد باتوجه به جوان بودن جمعیت کشورمان و همچنین افزایش امید به زندگی انتظار می رود که میزان بروز این بیماری در سالهای آینده به سرعت افزایش یابد. در دهه گذشته در کشورمان به رغم تحولات مثبت در بسیاری از زمینه های بهداشت و درمان به مقوله ثبت سرطان بر پایه استانداردهای بین المللی کمتر توجه شده است. تحقیقات موثر کاربردی به ویژه در زمینه علت شناسی تحقق اهداف پیشگیری برنامه های غربالگری در نظام بهداشت و درمان کشور و ارزیابی میزان کارایی استراتژی های مربوط به آنها وقتی میسر است که نظام ملی ثبت سرطان ایجاد و داده های آن کامل و بهنگام جمع آوری گردد. این پژوهش به منظور مطالعه تطبیقی نظام ملی ثبت سرطان انگلیس، دانمارک، مالزی و ایران و ارایه الگوی مناسب برای ایران در سال 1382 به صورت مقطعی – مقایسه ای انجام گرفت.

    روش پژوهش:

    در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنت، مشاوره با متخصصان داخل و خارج کشور نظام ملی ثبت سرطان انگلستان، دانمارک و مالزی مورد ارزیابی قرار گرفت و باتوجه به شرایط اقتصادی، فرهنگی و جغرافیایی کشور الگویی برای نظام ملی ثبت سرطان کشورمان پیشنهاد گردید. این الگو با روش دلفی طی سه مرحله آزمون شد. برای هر مرحله پرسشنامه ای ساخته شد. نهایتا پس از تجزیه و تحلیل الگوی نهایی ارایه گردید.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان داد که به منظور بهینه سازی ثبت سرطان در کشور و کاهش هزینه ها، می بایست درساختار عناصر اطلاعاتی معیار ثبت فرایند گردآوری داده ها سیستم طبقه بندی و همچنین کنترل کیفیت داده ها در نظام فعلی ثبت سرطان کشور تجدیدنظر به عمل آید. نتایج مقایسه محورهای نظام ملی ثبت سرطان کشورهای منتخب در شش جدول و الگوی پیشنهادی اولیه و نهایی در دو دیاگرام نشان داده شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    مقایسه عناصر اطلاعاتی نظام ملی ثبت سرطان کشور با کشورهای تحت بررسی نشان داد که عناصر اطلاعاتی که در حال حاضر جمع آوری می شود نه تنها نیازهای ملی را برآورد نمی کند، بلکه با توصیه های موسسات بین المللی تحقیقات سرطان شناسی نیز مطابقت ندارد. در این پژوهش با بررسی های انجام شده مجموعه داده های ضروری نظام ملی ثبت سرطان که بتواند نیازهای ملی و بین المللی را برآورده سازد توصیه شده است. امید است با ساختار پیشنهادی، در آینده نزدیک شاهد یک فرایند کارامد در گردآوری داده ها باشیم.

    کلیدواژگان: نظام ملی ثبت سرطان، ثبت سرطان انگلیس، ثبت سرطان دانمارک، ثبت سرطان مالزی، ثبت سرطان ایران
  • فربد عبادی فرد آذر*، اباذر حاجوی، زهرا میدانی صفحات 16-21
    مقدمه

    چالشهای مربوط به هزینه و کیفیت، فضایی ایجاد کرده است که تصمیم گیرندگان در تمام سطوح، باید در جستجوی داده های عینی جهت ارزیابی سازمانهای مراقبت بهداشتی باشند. لذا به جهت اینکه مدارک پزشکی مراقبت بیمار را در خود مستند می کند و از آنجا که به عنوان اولین وسیله جهت ارزیابی کیفیت مراقبت ارایه شده به بیمار به شمار می رود، ضروریست از قوانین و مقرراتی تبعیت کندتا کیفیت خدمات این بخش نیز با استانداردهای ارزیابی عملکرد از دوام لازم برخوردار گردد.

    روش پژوهش:

    در این راستا در یک مطالعه توصیفی – تطبیقی، استانداردهای مدارک پزشکی کشورهای امریکا، استرالیا و کانادا از طریق اینترنت، فاکس و پست الکترونیکی جمع آوری و با استانداردهای ایران مقایسه شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشانداد که حداقل استانداردهای مربوط به سیاستها و رویه های بخش مدارک پزشکی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران لحاظ شده است. تمام کشورهای مورد بررسی غیر از ایران دارای استانداردهایی درخصوص آموزش و توسعه حرفه ای بوده اند. ایران تنها کشوری است که استفاده از کامپیوتر نرم افزارهای کارا و هوشمند و ابزار تکنولوژیک را بدون مشخص کردن هدف خاصی، لحاظ کرده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    باتوجه به نقش استانداردها در رویارویی با چالشهای مربوط به هزینه و کیفیت در نظام مراقبت بهداشتی درمانی امروز، ضروری است که مدارک پزشکی نیز به عنوان جزیی از این نظام، از یک سیستم استاندارد و کارامد تبعیت کند. اما باتوجه به کاستی های موجود در استانداردهای لحاظ شده از سوی وزارت بهداشت، انجام یک حرکت استانداردسازی در بخشهای مدارک پزشکی کشورمان با کمک متخصصین مدارک پزشکی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، استاندارد، استانداردهای ارزیابی عملکرد
  • ایرج کریمی*، علیرضا ظهور، حمید رضا ذکایی صفحات 22-27
    مقدمه

    حوادث شغلی و مرگ و میر ناشی از آن بیشتر در میان سالی رخ می دهد. انسان در چرخه تولید نقش و جایگاه مهمی دارد و نمی توان او را مانند سایر مواد تولیدی مصرف شدنی دانست. از این رو کاهش حوادث در زنجیره تولید یکی از تلاش های مستمر بشر بوده است. هدف این پژوهش مطالعه هزینه انسانی در جامعه بیمه شدگان فوت شده استان تهران در اثر حوادث شغلی است.

    روش پژوهش:

    این مطالعه در سال 1382 با استفاده از اطلاعات سسالهای 1378 تا 1380 انجام گرفت. جامعه پژوهش تمام بیمه شدگان فوت شده در استان تهران بر اثر حادثه شغلی بوده است. داده های مورد نیاز براساس چک لیستی از واحدهای مختلف در سازمان تامین اجتماعی جمع آوری گردید. این داده ها با استفاد از بسته نرم افزاری ویژه ای که به همین منظور طراحی و تهیه شده بود و بسته نرم افزاری Excell به طور همزمان استفاده شد و مورد تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها:

    در سه سال مورد بررسی 8/19 درصد (7464 مورد) از حوادث شغلی بیمه شدگان تامین اجتماعی در استان تهران رخ داده که 1/3 درصد آنها (231 مورد) منجر به فوت شده است. حوادث شغلی منجر به فوت در استان تهران بیشاز 7552 سال زندگی و 3656 سال مشارکت اقتصادی را از بین برده و هزینه انسانی آن بیش از 777 میلیارد ریال بوده است. سرانه هزینه انسانی برای هر فوت 3/3 میلیارد ریال برآورد گردید. براساس تحلیل داده ها مشخص گردید مجموع هزینه انسانی حوادث شغلی منجر به فوت (سالانه) حدود 03/0 درصد کل تولید ناخالص داخلی بوده است.
    بحث

    نتیجه گیری

    باتوجه به این که حوادث شغلی هزینه های زیادی برای جامعه و شخص حادثه دیده دربردارد لازم است مسیولان و تصمیم گیرندگان نسبت به شناسایی عوامل موثر در کاهش حوادث شغلی و افزایش ضریب ایمنی محیط های کاری اهتمام بیشتری بورزند.

    کلیدواژگان: حوادث شغلی، هزینه انسانی، فوت، تولید از دست رفته، سال های زندگی از دست رفته
  • سید حبیب کواری*، آیدین الفقده صفحات 28-33
    مقدمه

    این مطالعه با عنوان بررسی عوامل موثر بر ایجاد انگیزه در کارکنان صفی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1380 به اجرا درآمد. نظر به اهمیت نیروی انسانی در نظام بهداشتی و درمانی کشور و اینکه نیروی انسانی با ارزشترین دارایی بیمارستان به شمار می رود، مساله انگیزش این نیرو جهت کارایی و اثربخشی بیشتر حایز اهمیت است.

    روش پژوهش:

    این مطالعه به روش مقطعی انجام شد. در این مطالعه اهداف ویژه عبارت بود از تعیین اولویت عوامل انگیزشی از نظر کارکنان و نیز مقایسه این عوامل برحسب شغل و متغیرهای دموگرافیک کارکنان برای گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه استفاده شد. افراد به صورت تصادفی و با نمونه گیری با نسبت تقریبی یک دهم انتخاب شدند.

    یافته ها:

    پس از جمع آوری داده ها از بین 9 عامل انگیزشی، سه عامل «ارتباطات و روابط کاری خوب»، «حقوق و مزایای مناسب» و «امنیت و عدالت اداری» هر سه با بیش از 80 درصد انگیزش به عنوان مهمترین عوامل ایجاد انگیزه کاری شناخته شدند. همچنین روابط معناداری بین عوامل انگیزشی و برخی متغیرهای دموگرافیک به دست آمد. 

    بحث و نتیجه گیری:

    طبق اصول روانشناسی و رفتار سازمانی و باتوجه به نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که سه عامل اول انگیزشی، در بیمارستانهای مورد مطالعه برآورده نشده اند و کارکنان نیاز زیادی به برآورده شدن آنها دارند.

    کلیدواژگان: انگیزه کاری، کارکنان صفی، بیمارستان
  • زهرا زارع فضل الهی*، علیرضا ظهور صفحات 34-40
    مقدمه

    اطلاعات ثبت شده در پرونده پزشکی در برگیرنده خصوصیات دموگرافیکی بیمار، تاریخچه، معاینات، درمان و نتایج آن می باشد. اطلاعات ثبت شده در پرونده پزشکی تاثیر قابل توجهی در کیفیت مراقبت بیماران دارد. این اطلاعات باید به موقع، صحیح و کامل در تمام اوراق پرونده از جمله اوراق اختصاصی اعمال جراحی برای بیمارانی که نیاز به عمل جراحی داشته اند، تکمیل گردد.

    روش پژوهش:

    این پژوهش به صورت مقطعی، به منظور مقایسه وضعیت تکمیل اوراق اختصاصی اعمال جراحی بیمارستانهای امام خمینی و شهید مطهری که از بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه هستند در سال 1382 انجام گردید. در این مطالعه اوراق اختصاصی جراحی 200 پرونده در هر بیمارستان (جمعا 400 پرونده) بررسی شد. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS با استفاده از آزمونهای مجذور کای و تی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    در بیمارستانهای ارومیه درصد ایتم های تکمیل شده در برگ مراقبت قبل ا زعمل جراحی، برگ بیهوشی، برگ شرح عمل جراحی و برگ مراقبت بعد از عمل جراحی به ترتیب 66 ، 42 ، 79 و 65 درصد بود. بطورکلی وضعیت تکمیل اوراق اختصاصی اعمال جراحی در بیمارستان امام خمینی کاملتر از بیمارستان مطهری بوده است (69 درصد در مقابل 51 درصد)

    بحث ونتیجه گیری:

    درصد پایین تکمیل اوراق در بیمارستانهای تحت بررسی، ضرورت استفاده از سیستمهای پرونده الکترونیکی، به کارگیری تحصیلکرده های مدارک پزشکی، تشویق پرسنل کارامد در جهت ثبت کامل اطلاعات در پرونده ها و تشکیل کارگاه های آموزشی برای آشنایی و توجیه بیشتر پرسنل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اوراق اعمال جراحی، تکمیل اوراق اختصاصی، بیمارستانهای دانشگاهی
  • فرخنده اسدی*، محمود محمودزاده، شهناز شاهنده صفحات 41-50
    مقدمه

    برای افزایش کارایی و اثربخشی خدمات مراقبتی، پرونده های کاغذی به دلیل محدودیتهای متعدد باید جای خود را به پرونده های الکترونیکی بدهند که از مزایای زیادی برخوردارند. این پژوهش به منظور معرفی کارایی و اثربخشی پیشرفته ترین پرونده های الکترونیکی موجود در صنعت بهداشت طی سالهای 1381 – 1382 انجام گرفت.

    روش پژوهش:

    گردآوری اطلاعات با مطالعه کتابخانه ای، استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی صورت گرفت.

    مروری بر مطالعات:

    گزارشهای مربوط به استفاده از رایانه برای داده های بالینی به 1950 برمی گردد. در این مقاله سیستمهای EMR ، EPR و HER معرفی می شوند که از مهمترین سیستم های پرونده های الکترونیکی موجود هستند. بررسیها نشان داده اند که با پرونده های الکترونیکی علاوه بر کاهش مرگ و میر و هزینه های مربوط به تشخیص و درمان 15% در مصرف کاغذ و تولید فرمهای کاغذی 51% در هزینه رونویسی پزشکی و 65% در هزینه بایگانی و بازیابی اطلاعات پرونده های پزشکی صرفه جویی شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    برای ایجاد یک سیستم پرونده الکترونیکی مناسب در کشورمان، توصیه می شود سیستمهای الکترونیکی موجود در جهان مورد مطالعه دقیق قرار گیرد. جا دارد از هم اکنون با آموزش کلیه پرسنل بهداشتی درمانی بستر مناسب برای استفاد از این سیستمها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: پرونده های الکترونیکی، مزایای پرونده های الکترونیکی، تاثیرات پرونده های الکترونیکی، اهمیت پرونده های الکترونیکی
  • زهرا میدانی*، علیرضا ظهور، شهناز شاهنده صفحات 50-55
    مقدمه

    برای افزایش کارایی و اثربخشی خدمات مراقبتی، پرونده های کاغذی به دلیل محدودیتهای متعدد باید جای خود را به پرونده های الکترونیکی بدهند که از مزایای زیادی برخوردارند. این پژوهش به منظور معرفی کارایی و اثربخشی پیشرفته ترین پرونده های الکترونیکی موجود در صنعت بهداشت طی سالهای 1381 – 1382 انجام گرفت.

    روش پژوهش:

    گردآوری اطلاعات با مطالعه کتابخانه ای، استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی صورت گرفت.

    مروری بر مطالعات:

    گزارشهای مربوط به استفاده از رایانه برای داده های بالینی به 1950 برمی گردد. در این مقاله سیستمهای EMR ، EPR و HER معرفی می شوند که از مهمترین سیستم های پرونده های الکترونیکی موجود هستند. بررسیها نشان داده اند که با پرونده های الکترونیکی علاوه بر کاهش مرگ و میر و هزینه های مربوط به تشخیص و درمان 15% در مصرف کاغذ و تولید فرمهای کاغذی 51% در هزینه رونویسی پزشکی و 65% در هزینه بایگانی و بازیابی اطلاعات پرونده های پزشکی صرفه جویی شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    برای ایجاد یک سیستم پرونده الکترونیکی مناسب در کشورمان، توصیه می شود سیستمهای الکترونیکی موجود در جهان مورد مطالعه دقیق قرار گیرد. جا دارد از هم اکنون با آموزش کلیه پرسنل بهداشتی درمانی بستر مناسب برای استفاد از این سیستمها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: پرونده های الکترونیکی، مزایای پرونده های الکترونیکی، تاثیرات پرونده های الکترونیکی، اهمیت پرونده های الکترونیکی
  • رقیه خلیل نژاد*، احمد براتی مارانی صفحات 56-68
    مقدمه

    شرط موفقیت سازمانهای پیشرو، انجام دادن کارهای درست و انجام کارهای به درستی می باشد. امروزه سازمانها باید بتوانند از نظر عملیاتی و استراتژیکی عالی عمل نمایند تا بتوانند با چالشهای دنیای امروز و فردا روبرو شوند. یکی از راه هایی که می تواند حرکت سازمان را در مسیر درست هدایت نماید و هرگونه انحراف در اقدامات سازمان را گوشزد نماید، اندازه گیری عملکرد است. اندازه گیری موثر عملکرد موجب می گردد پاسخگویی مسئولیت پذیری در سازمان تقویت شود و حداکثر بهره برداری از منابع محدود و در دسترس سازمان میسر گردد. در این مقاله، برخی چارچوبها و ابعاد اندازه گیری عملکرد معرفی و بررسی شده است و پس از بحث مدل مفهومی برای تعیین شاخصها و ابعاد عملکردی پیشنهاد گردیده است.

    روش پژوهش:

    این مقاله به روش مروری نگاشته شده است و تهیه متون مورد نیاز، با مطالعه کتابخانه ای و جستجوی مقالات اینترنتی صورت گرفته است.

    مروری بر مطالعات:

    در این مقاله پس از ذکرتاریخچه مختصری از اندازه گیری عملکرد و یژگیهای مدلهای سنتی اندازه یگری عملکرد، چارچوبها و مدلهای اندازه گیری عملکرد سیستمهای بهداشتی و درمانی و بیمارستانها از جمله مدل BSC مورد استفاده در بیمارستانهای بنیادهای NHS و بیمارستانهای کانادا و مدل RDF چارچوب دانشگاه مونترال مدل به کار برده شده در دانمارک پروژه شاخص کیفیت در امریکا وچارچوب ارزیابی عملکرد NHS .و ابعاد عملکردی مورد تاکید در هریک بررسی شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    بررسی هریک از چارچوبها و مدلها براساس اصول مطرح موجود نشان می دهدکه هر یک از آنها دارای نمات قوت و کمبودهای فراوانی هستند که یکی از دلایل آن ماهیت چندگانه عملکرد سیستمهای بهداشتی و بیمارستانها است. لیکن در اندازه گیری عملکرد بیمارستانها و سیستمهای بهداشتی نباید هیچ کدام از نوای عملکردی مورد غفلت قرار گیرد. از این رو در هنگام مطالعه عملکرد داخلی بیمارستانها نیز باید ویژگیهای سازمانی وتیوریکی بیمارستان کاملا درک گردد تا امکان تحلیلی جامع و کامل از عملکرد بیمارستان فراهم شود. در پایان مقاله چارچوب مفهومی ارایه شده است که ضمن تاکید بر اهداف و استراتژی های بیمارستانی متمرکز بر بیماران. اندازه گیری داده ها، عملکرد فرایندهاو ساختار سازمانی، ستانده ها و مهمتر از همه نتایج سازمانی را ضروری می شمارد تا از این طریق بتوان از عملکرد یک بیمارستان تصوری متوازن و کامل ارایه نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد بیمارستان، اندازه گیری عملکرد، چارچوب، ابعاد عملکردی، معیار عملکردی
|
  • F Sadougi*, AR Zohour, F Ebadi Fard Azar Pages 3-15
    Introduction

    In the new millennium people face many serious challenges in health care including an upward trend in non contagious disease. Cardiovascular diseases, cancer, and diabetes have had a bigger share respectively. Since cancer mostly develops (come on) in later life considering the young population of our country and an increase in life expectancy, there is an anticipation that the development of this disease would be on the rise with great momentum.

    Despite promising trend in improving many aspects of health care and treatment in the last decade in our country, little attention has been paid to the subject of registering cancer on an international standard. Effective practical research specially in etymology, materialization of prevention objectives, screening programs in the country's healthcare and treatment policy and the evaluation of the efficiency of their strategies would materialize when the national cancer registration policy is established and it's data are collected and compleied on time.

    This purpose of this comparative cross sectional research was to study the national cancer registration system of England, Denmark, Malaysia and Iran and propose a suitable model for Iran in the year 2003-4.

    Method of the study: With the help of library resources, internet, consultation with foreign and domestic specialists, national cancer registration system of England, Denmark and Malaysia were evaluated, to suggest a model for the country which would take into consideration the economical, cultural and geographical condition of the country. This method in three phases was put in to trial with the help of DeIfy approach. For the first and second phase a questioner was prepared and the third stage of this trial was carried out in session with the participation of specialists to evaluate. The third model and after analytical work, the final model was presented.

    Findings

    Cancer registration and reducing the costs Findings reveal that in order to optimize the infrastructure of cancer registration including data elements, registration criteria, information gathering process, classification and control mechanism of the current national cancer registration should be reevaluated, the results of comparison of cancer registration systems of selected countries are shown in twelve tables and the proposed model is shown in two diagrams.

    Keywords: National Cancer Registration System, Cancer Registration of England, Concer Regi stration of Denmark, Cancer Registration of Malaysia, Cancer Registration of Iran
  • F Ebadi Fard Azar*, A Hajavi, Z Meydani Pages 16-21
    Introduction

    Challenges relating to expense and quality, has induced an atmosphere in a way that decision makers at all levels are investigating for objective data to evaluate healthcare organizations.

    Since medical records documents the care of patients, and are considered to be the first yard stick to evaluate the care rendered to the patients, this essential that they follow certain rules and regulations, so that the quality of services offered by this department be compatible and durable according to evaluative standards.

    Research method:

    In a descriptive comparative study and with the assistance of fax, internet, and email standards of medical records in the United States, Australia, and Canada were gathered and compared with the Iranian standards.

    Findings

    Research findings show that the Iranian ministry of health science, and medical education has taken in to consideration the minimum standards relating to medical records policies and procedures. All countries under study except Iran had standards for education and professional development.

    Iran is the only country that the use of computer, and other technological gadgets were used without definiting its objective for use.

    Discussion and

    result

    With a glimpse at the importance of the role that standards play in facing the expense and quality challenge in today's health care system, it is essential that medical Records as part of the system, abide by a standard and efficient system. But due to the constraints available standards prescribed by the ministry, the need to implement a standard system by the experts see use eminent.

    Keywords: Medical Record, Standard, Evaluative standard
  • I Karimi*, AR Zohour, HR Zokaie Pages 22-27
    Introduction

    Occupational injuries and their related mortality are seen more in the middle-aged people. In the cycle of production Human being has an important role but cannot be considered as like other consumable products a commodity. The attempt to decrease occupational injuries has been an everlasting effort of man kind. The aim of this research is to study the costs of insured population who are deceased due to occupational injuries in Tehran.

    Method

    This Study was done in 1382. Data of Years 1378-80 were used. The study populations were all insured people died due to occupational injuries in Tehran province. Required data were gathered through a check - list from different department of Social Security Organization. The Data were analyzed by Excel and a Specially designed software packages.

    Findings

    During the research period, 19.8% of occupational injuries occurred among people under social security insurance plan in Tehran province. 3.1 %of these injuries resulted in death. Occupational injuries have destroyed more than 7552 years of lost life span. And 3656 years of economical contribution in Tehran. The human costs were more than 777 billion rials. Yearly human cost for each death is estimated at 3.3 Billion rials. Data analysis showed that this amount equals 0.03% of total GNP.

    Conclusion

    Decision makers and responsible authorities have to detect factors decreasing occupational injuries and increasing safety coefficients in working environments.

    Keywords: Occupational Injuries, Human Costs, Death, Lost production, Lost life span
  • SH Kavari*, A Alefghadeh Pages 28-33
    Introduction

    The present Study entitled " Assessment of effective factors for job motivation of line personnel in hospitals affiliated with Shiraz University of Medical Sciences" was carried out in year 2001. Regarding To importance of manpower in heath care systems and that manpower is the most valuable source of hospitals, motivating this source for more efficiency and effectiveness is very important.

    Methodology

    this research was a Cross- Sectional study and specific objectives were appointment of motivation factors priority from personnel' sidea and comparison among these factors with a view to job and demographic variations. Data was collected by questionnaire. Sampling was systematic random form and sampling ratio was about 10 percent.

    Results

    After collection of data, among nine motivating factors, three factors all gained more than 80 percent of motivating score and selected as the most important factors. These. factors were "Good Communication and work Relations" "Suitable Salary and Benefits" and "Organizational Security and Justice" .Significant relations between motivating factors and some demographic factors acquired.

    Conclusion

    According to psychological and organizational behavior principles and regarding to result, The first three factors hadn't been met and personnel had too need for them.

    Keywords: Job motivation, Line personnel, Hospital
  • Z Zare*, AR Zohoor Pages 34-40
    Introduction

    Information documented in the medical records includes demographic Factors, history, examinations and treatment. Information documented in the health record file has impressive Effect on the quality of care and treatment of patients. The pieces of information concerning patients who need operation are completed in special operation sheet that should be exact, on time and complete. 

    Methodology

    The present study was carried out by a cross-sectional method during the spring of 2003 to compare the completion of special operation sheets among two medical teaching hospitals (Imam Khomeini and Motahari) affiliated to Uromia University of Medical Sciences. In this study special operation sheets of 200 files in every hospital (total 400 files) were reviewed. The collected data were analyzed by SPSS program and using Chi square and T tests. 

    Findings

    the proportion of items completed on the pre- operation care sheet, anesthesia sheet, operation report sheet and recovery room sheet subsequently %66, %42, %79 and %65 in the hospitals. Overall special operation sheets in Imam Khomeini hospital were more complete than Motahari Hospital (%69 versus %59).

    Discussion and conclusion:

    low proportion of sheet completion in the hospitals studied necessitates the use of electronic record systems, medical record university graduates, motivating efficient person. and conducting workshops to upgrade the completeness and accuracy of documentations of information in files.

    Keywords: Special Operation Sheets, Completion of Spedial Sheets
  • Asadi*, M Mahmoodzadeh, Sh Shahandeh Pages 41-50
    Introduction

    for developing the efficiency and effectiveness of the health 0services, the paper files, because of their numerous limitations, have to be displaced with the electronic records which have many advantages. This research was done for introducing the efficiency and effectiveness of the most advanced electronic records available in the industrial health during the years 1381-1382.

    Methodology

    Collecting the information was done with the library study and using the Internet and E-mail. Review of the studies: the interpretation Connected with the computer. Use for the clinical data, begun in 1950.

    In this article the EHR, EPR, EMR systems will be presented which are the most important and available electronic records. The inspections have shown that with the electronic records besides the diminution of mortality and the expenses related to diagnosis and cure, have saved % 15 in the consumption of the paper and producing the papery- forms. 51 % in the medical copying expenses and 65% in the archives expenses and refunding the information of the medical records.

    conclusion

    To invent one propitious electronic record system in our Country, we advise to search very intensively the electronical systems, available in the whole world, and from now on with training all health Personnel, we can prepare a propitious condition to use these systems.

    Keywords: Various Electronic Records the Advantages of the Electronic Records. The effects of the Electronic Record the importance of the Electronic Records
  • Z Meydani*, AR Zohoor, Sh Shahandeh Pages 50-55
    Introduction

    for developing the efficiency and effectiveness of the health 0services, the paper files, because of their numerous limitations, have to be displaced with the electronic records which have many advantages. This research was done for introducing the efficiency and effectiveness of the most advanced electronic records available in the industrial health during the years 1381-1382.

    Methodology

    Collecting the information was done with the library study and using the Internet and E-mail. Review of the studies: the interpretation Connected with the computer. Use for the clinical data, begun in 1950.

    In this article the EHR, EPR, EMR systems will be presented which are the most important and available electronic records. The inspections have shown that with the electronic records besides the diminution of mortality and the expenses related to diagnosis and cure, have saved % 15 in the consumption of the paper and producing the papery- forms. 51 % in the medical copying expenses and 65% in the archives expenses and refunding the information of the medical records.

    conclusion

    To invent one propitious electronic record system in our Country, we advise to search very intensively the electronical systems, available in the whole world, and from now on with training all health Personnel, we can prepare a propitious condition to use these systems.

    Keywords: Various Electronic Records the Advantages of the Electronic Records, The effects of the Electronic Record the importance of the Electronic Records
  • R Khalilnezhad*, A Barati Marnani Pages 56-68
    Introduction

    The core requirement of successful and first- in- class organizations is doing right things and doing things right. Recent organizations should be able to have excellent performance from strategic and operational point of view so that they can face the current and future world challenges. Performance measurement is one of the ways for directing organization to the right targets and avoiding diversity in practices. The effective perfOlmance measurement will result in accountability and responsiveness and make it possible to maximize the utilization of limited and available resources. In this paper some of the dimensions and frameworks for performance measurement are presented and reviewed then a conceptual framework has recommended for determining performance dimensions and indicators.

    Methodology

    This article has writed based on literature review method.

    Literature review: In this paper after presenting scant history of performance measurement and characteristics of traditional models of performance measurement, following models have been introduced Balanced Scorecard in Trusts Hospitals in National Health System and The Ontario Hospitals Association, The resultants and determinants framework (RDF), Danish model, Montreal university, The experience of the "Quality Indicator Project" (QIP, USA), The NHS Performance Assessment Framework (PAF), WHO framework. 

    Conclusion

    Reviewing models and frameworks based on suggested principles indicate that every one have strengths and weakness, but in hospital PM should be considered all performance areas. So that, when performance is reviewed, theoretical and organizational features of hospital should be understood. In the end of this paper the conceptual framework is proposed that, in addition of focus on customer/patient oriented goal and strategies, measures performance of input, structural and managerial systems, output and organizational outcome and present a comprehensive and balanced picture of hospital.

    Keywords: Hospital Performance, Performance Measurement, Framework, Performance Dimensions, Performance Measures