فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 20 (تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا ملکی*، احمدرضا ایزدی صفحات 7-14
    مقدمه

    بی شک حرکت هدفمند و یکپارچه بهره وری در رسیدن به اهداف تعیین شده و در نتیجه آن تصمیم سازی برای حرکت های آتی سازمان می تواند به عنوان مهم ترین راهکار برای سازمان ها مطرح باشد که در نتیجه سبب ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان می گردد. این پژوهش با هدف به کارگیری مدل ملی بهره وری در بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بوده است. محیط پژوهش شامل دو بیمارستان تامین اجتماعی البرز کرج و شهدای پانزده خرداد ورامین می باشد که این بیمارستان ها گواهینامه ایزو داشته اند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل پرسش نامه خود ارزیابی مدل ملی بهره وری بوده که طی جلسات کار گروهی و مصاحبه با مدیران و مراجعه به واحدهای مورد لزوم تکمیل گردیده است. داده های پژوهش بر اساس 9 معیار مدل در بیمارستان های مورد مطالعه جمع آوری شده است. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داده اند که بیمارستان البرز در زمینه معیار رهبری با کسب 1/46 درصد، خط مشی و استراتژی 6/50 درصد و فرآیندها با 61 درصد از کل امتیاز قابل اکتساب امتیاز بالاتری نسبت به بیمارستان 15 خرداد کسب کرده است. از طرف دیگر بیمارستان پانزده خرداد امتیاز بالاتری را در معیارهای کارکنان با کسب 39/47 درصد، مشارکت ها و منابع 5/49 درصد، نتایج مشتری 1/46 درصد، نتایج کارکنان 39 درصد، نتایج جامعه 6/40 درصد و نتایج کلیدی عملکرد 5/56 درصد به دست آورده است. امتیاز کلی بهره وری در بیمارستان های مورد مطالعه نشان داده که امتیاز بالاتر مربوط به بیمارستان ورامین با 56/471 امتیاز و سپس بیمارستان البرز با 55/439 امتیاز می باشد. نتیجه گیری: به کارگیری این مدل به عنوان اولین قدم جهت معرفی یک دیدگاه سیستماتیک و زبان مشترک در جهت ارزیابی بهره وری در بیمارستان بوده است. اقدام بعدی مشارکت در اجرای فعالیت های بهبود به همراه مجریان خواهد بود. نتایج این پژوهش گویای قابلیت زیاد این مدل در بهینه کاوی و نظارت بر عملکرد بیمارستان ها با تمرکز بر بهبود مستمر می باشد. استفاده از این معیارها در رتبه بندی بیمارستان ها و ارزیابی های رسمی وزارت بهداشت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدل ملی بهره وری، خود ارزیابی، بیمارستان، تعالی عملکرد
  • روشنک وکیلی*، محمدرضا علی بیگ، فاطمه رضایی افخم، صدیقه خانی صفحات 15-26
    مقدمه

    رشد عظیم اطلاعات بهداشتی اینترنتی با کیفیت نامعلوم، خطراتی را متوجه سلامت و جان کاربران می سازد. ضرورت ارزیابی منابع اینترنتی از جمله وب در مطالعات به اثبات رسیده است. از این رو راه حل های علمی برای ارزیابی اطلاعات اینترنتی در وب تدوین شده که یکی از آنها رتبه بندی سیستماتیک اطلاعات وب سایت ها با استفاده از یک معیار و براساس جنبه های مختلف فنی و غیره می باشد. این پژوهش برای رتبه بندی وب سایت های عفونی ویروسی از لحاظ روزآمدی، نمره سیلبرگ، جامعیت و نیز صحت اطلاعات براساس معیارهای سیلبرگ و WHO انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 63 وب سایت عفونی ویروسی با جستجوی عبارت کلید واژه ای Viral Infectious Diseases (بیماری های عفونی ویروسی) با موتورهای کاوش گوگل و اسکجیوز از اینترنت به دست آمد. مشخصات وب سایت ها با چک لیست بررسی مشخصات وب سایت فراهم گردید و برحسب رعایت معیارهای سیلبرگ نمره ای از امتیاز کل 9 به هر وب سایت داده شد. اطلاعات عفونی ویروسی مربوط به درمان هپاتیت B از لحاظ جامعیت و صحت با چک لیست استاندارد WHO برای درمان هپاتیت B برگرفته از یکی از مدارک منتشره سازمان بهداشت جهانی به عنوان معیار WHO مطابقه و مقابله گردید و به تعداد 20 وب سایت که دارای اطلاعات درمانی هپاتیتB بودند، بر این اساس نمرات جامعیت و کد صحت از نمره کل 223 اعطا شد. یافته ها: رتبه بندی وب سایت های عفونی ویروسی بر اساس آخرین تاریخ روزآمدسازی، نمره سیلبرگ، نمره جامعیت و کد صحت WHO نشان داد که آخرین تاریخ روزآمد سازی بیشترین وب سایت ها مربوط به دسامبر 2003 می باشد (14/57 درصد) و نیز حدود 69/12 درصد از وب سایت ها بالاترین نمره سیلبرگ یعنی امتیاز کل 9 را دریافت کردند. از لحاظ معیار سیلبرگ بیشتر وب سایت ها به منابع استنادی خود (49/63 درصد) و تاریخ ایجاد وب سایت (73/58 درصد) اشاره ای نکرده بودند که این امر درخور توجه است. بالاترین نمره جامعیت به دست آمده از امتیار کل 223 در چک لیست معبار WHO، امتیاز 46 بوده است (62/20 درصد امتیاز کل) که تنها یک وب سایت آن را احراز کرده بود و حدود 20 درصد وب سایت ها تنها امتیاز 1 را کسب کردند. بیشترین فراوانی وب سایت ها (35 درصد) نمراتی بین 2 و 6 کسب کردند. بیشترین منابع تحت پوشش شامل نمایه های موضوعی بهداشتی (07/65 درصد) پیوند به سایر منابع اینترنتی (61/9 درصد) و گزیده اخبار بهداشتی پزشکی (31/60 درصد) می باشد. نتیجه گیری: رتبه بندی ها نشان می دهد وضعیت اطلاعات عفونی ویروسی در وب از لحاظ روزآمدی، صحت و جامعیت اطلاعات و نیز از نظر رعایت معیارهای سیلبرگ ضعیف قلمداد می شود و به کاربران توصیه می شود با هوشیاری، احتیاط و آگاهی نسبت به شیوه ارزیابی منابع اینترنتی از جمله وب سایت های دارای اطلاعات بهداشتی پزشکی خصوصا در حیطه عفونی ویروسی برخورد کنند.

    کلیدواژگان: معیار سیلبرگ، معیار WHO، وب سایت های عفونی ویروسی
  • علی ماهر*، امیراشکان نصیری پور، فرشته محرابی صفحات 27-32
    مقدمه

    کلید موفقیت برنامه های مدیریت کیفیت فراگیر در سازمان، تمرکز آن بر مشتری است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه میزان تمرکز بر مشتری پس از اجرای الگوی بهبود کیفیت در بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تطبیقی است . جامعه آماری شامل صاحبان فرآیند الگوی بهبود کیفیت در چهار بیمارستان تامین اجتماعی استان تهران می باشد. ابزار گردآوری داده ها، چک لیستی مشتمل بر دو بخش سنجش میزان دانش مشتری ورضایت مشتری است که اطلاعات آن از طریق انجام کار گروهی و تشکیل جلسه با صاحبان فرآیند الگوی بهبود کیفیت به دست آمده و مورد تحلیل قرار گرفته است. به منظور امتیازدهی چک لیست، میانگین نمرات مربوط به دانش مشتری و رضایت مشتری از صفر تا 100 امتیاز، به صورت جداگانه تعیین گردید. یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین امتیازات مربوط به دانش مشتری در بیمارستان های شهریار1/64، البرز8/60، میلاد1/54 و شهدای 15 خرداد ورامین 6/46 است. میانگین امتیازات مربوط به رضایت مشتری در بیمارستان های شهریار7/67، البرز65، میلاد4/59 و شهدای 15 خرداد ورامین 50 است. میانگین امتیازات مربوط به تمرکز بر مشتری در بیمارستان های شهریار3/66 و البرز 3/63 میلاد3/57 و شهدای 15 خرداد ورامین 6/48 می باشد. میانگین کل امتیازات مربوط به دانش مشتری، رضایت مشتری و تمرکز بر مشتری در بیمارستان های مورد مطالعه به ترتیب 4/56، 5/60 و 9/58 می باشد. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که کلیه بیمارستان های مورد مطالعه، پیشرفت و بهبود مداوم در زمینه دانش مشتری را در طیف گسترده ای از فرآیندهای خود و در بخش های متعددی از سازمانشان اعمال نموده اند و در زمینه رضایت مشتری، پیشرفت و بهبود مداوم را به معنای واقعی در تمام سازمان خود اجرا کرده اند .از اینرو می توان اظهار داشت که با اجرای الگوی بهبود کیفیت در بیمارستان های تامین اجتماعی تهران، تمرکز بر مشتری در طیف گسترده ای از فرآیندهای سازمانی آنان مورد نظر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهبود کیفیت، تمرکز بر مشتری، بیمارستان، تامین اجتماعی
  • احمد عامریون*، روح الله زابلی، امیر میری، محمد غفوری نسب صفحات 33-41
    مقدمه

    بحث مدیریت ایمنی در بیمارستان بسیار ضروری و حیاتی می نماید. با توجه به اهمیت ایمنی در بیمارستان به ویژه بخش های تصویر برداری ما بر آن شدیم تا با بررسی وضعیت ایمنی بخش های تصویربرداری سه بیمارستان دولتی منتخب شهر تهران اهمیت موضوع را بییشتر مورد توجه قرار دهیم.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی و جامعه پژوهش بخش های تصویربرداری سه بیمارستان بقیه الله(عج)، قلب جماران و نجمیه شهر تهران می باشد. در این پژوهش از روش میدانی و کتابخانه ای به صورت توام استفاده شده است. جهت جمع آوری اطلاعات از روش های پرسشنامه، مشاهده، مصاحبه و مطالعه اسناد و مدارک تواما استفاده شده است. یافته ها: در زمینه داشتن برنامه های آموزشی در خصوص مسایل ایمنی در بخش های مختلف تشخیصی موجود در بیمارستان های مورد مطالعه چهار سوال با 80 امتیاز مطرح گردید که بیمارستان بقیه الله(عج) 4/26 امتیاز (33 درصد از کل امتیاز)، بیمارستان قلب جماران 6/21 (27 درصد) و بیمارستان نجمیه نیز 44 (55 درصد) را به خود اختصاص داد. در زمینه دارا بودن طرح ایمنی هفت سوال با 140 امتیاز مطرح گردید که بیمارستان بقیه الله(عج) 4/78 امتیاز (56 درصد)، بیمارستان قلب جماران 8/58 (42 درصد) و بیمارستان نجمیه نیز 4/99 (71 درصد) امتیاز را کسب نمود. در بین بیمارستان های مورد مطالعه بیمارستان نجمیه با 4/29 امتیاز از 60 امتیاز (49 درصد) دارای کمترین تجهیزات ایمنی می باشد و بیمارستان بقیه الله(عج) با 56 امتیاز (90 درصد) دارای بیشترین تجهیزات ایمنی می باشد. نتیجه گیری: با اتخاذ تدابیر و اقدامات مناسب توسط وزارت بهداشت و مسیولین بیمارستان ها می توان از بروز حوادث ناگوار در قسمت های مختلف بیمارستان ها جلوگیری و در حقیقت علاج واقعه را قبل از وقوع نمود.

    کلیدواژگان: ایمنی، بیمارستان، بخش تصویر برداری
  • نادر خالصی*، محمدرضا امیراسماعیلی، اعظم قادری صفحات 42-46
    مقدمه

    منابع انسانی در سازمان های خدماتی مانند بیمارستان ها عاملی کلیدی می باشند.از این رو انگیزش نیروی انسانی در تحقق هدف های سازمان حایز اهمیت می باشد. علاوه بر عوامل برونی، شغل خود نیز می تواند باعث انگیزش کارکنان گردد به شرط اینکه در طراحی شغل به عواملی که باعث ایجاد انگیزش درونی می شوند، توجه کافی شده باشد. علی رغم اهمیت توجه به این عوامل در طراحی شغل، به نظر می رسد در بخش بهداشت و درمان و به ویژه بیمارستان ها به این امر توجه نشده است. در پژوهش حاضر سعی شده است که با انجام بررسی تشخیصی شغلی، این عوامل در گروه های مختلف شغلی بیمارستان ها اندازه گیری شوند.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی حاضر به روش مقطعی در زمستان سال 1383 انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در چهار گروه پرستاری، پیراپزشکی، اداری مالی و پشتیبانی تشکیل دادند. 171 نفر از جامعه آماری با روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گردآوری داده ها در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. 149 پرسشنامه تکمیل شده پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS به کمک آمار توصیفی و آزمون t یک نمونه ای با نمرات استاندارد مقایسه شدند. یافته ها: در گروه های شغلی مورد بررسی میانگین امتیاز تنوع وظیفه (انحراف معیار85/0) 3/3، میانگین هویت شغلی (انحراف معیار 03/1) 8/3، میانگین امتیاز اهمیت وظیفه (انحراف معیار 92/0) 4/5، میانگین امتیاز عامل استقلال (انحراف معیار 02/1) 8/3، میانگین امتیاز بازخورد (انحراف معیار 92/0) 8/4 و میانگین نمره توان انگیزشی بالقوه (انحراف معیار 24/34) 7/80 محاسبه شد. براساس نتیجه آزمون t یک نمونه ای، مشخص شد که میانگین ابعاد شغلی تنوع، هویت، استقلال و بازخورد و نیز توان انگیزش بالقوه با نمره استاندارد اختلاف معنی دار دارد. (05/0>P-Value) با این حال میانگین نمره هویت وظیفه با نمره استاندارد اختلاف معنی دار نداشت. (05/0

    کلیدواژگان: انگیزش، توان انگیزشی، شاخص انگیزش بالقوه
  • فائقه محمدی*، هما طلاچی، معصومه خوشکام صفحات 47-52
    مقدمه

    پویایی هر کتابخانه بستگی به میزان استفاده از منابع اطلاعاتی موجود در آن دارد. اعضای هیات علمی دانشگاه ها بخش مهمی از جامعه استفاده کننده کتابخانه های دانشگاهی را تشکیل می دهند. آگاهی از میزان استفاده این افراد از منابع اطلاعاتی موجود در کتابخانه گامی مثبت در جهت ارتقاء کیفیت خدمات و منابع موجود در آن می باشد. این تحقیق بر آن است تا علاوه بر تعیین میزان استفاده اعضای هیات علمی از منابع چاپی والکترونیکی کتابخانه مرکزی به بررسی عوامل تقویت کننده و بازدارنده در استفاده از منابع موجود در این کتابخانه بپردازد. 

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی تعداد 467 نفر از کل 650 نفر (72 درصد) از اعضای هیات علمی تما م وقت رسمی و پیمانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران در سال 1382 به پرسش های این پژوهش پاسخ گفته اند. یافته ها: میزان استفاده از منابع چاپی و الکترونیکی کتابخانه مرکزی در سال 82 توسط اعضای هیات علمی 8/18 درصد و میزان عدم استفاده 2/81 درصد است. میزان استفاده از منابع چاپی کتابخانه به ترتیب اهمیت عبارتند از: مجلات چاپی 6/88 درصد، کتب چاپی 2/76 درصد، پایان نامه ها 2/51 درصد. در استفاده از منابع الکترونیکی و همچنین شیوه های دسترسی به این نوع منابع مجلات الکترونیکی بیشترین استفاده را در بین سایر منابع داشته اند(1/67 درصد). کمترین میزان استفاه از منابع و شیوه های مذکور مربوط به مواد دیداری - شنیداری 8/31 درصد می باشد. مهمترین علل عدم استفاده به دست آوردن اطلاعات از جاهای دیگر، دوری راه و عدم اطلاع از وجود منابع مرتبط با رشته تحصیلی بوده است. بیشترین میزان استفاده مربوط به مجلات چاپی و سپس مجلات الکترونیکی بوده و کمترین میزان استفاده از اینترنت کتابخانه، منابع دیداری - شنیداری و وب سایت بوده است. همچنین مدلاین بیشترین استفاده را بین سایر بانک های اطلاعاتی کتابشناختی داشته است. مهمترین هدف استفاده از کتابخانه به دست آوردن مقالات مجلات بوده است. نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش حاضر و پژوهش های انجام یافته در سال های قبل نتیجه می شود که آگاهی رسانی کتابخانه در ارتباط با منابع موجود ضعیف می باشد. لذا پیشنهاد می شود آگاهی رسانی از طریق کتابخانه های دانشکده ای و بیمارستانی و دفاتر گروه های آموزشی صورت گیرد. تهیه مدلاین به صورت مقالات تمام متن از طریق پیوسته از دیگر پیشنهادات این پژوهش است.

    کلیدواژگان: کتابخانه مرکزی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، منابع اطلاعاتی
  • اکبر بیگلریان*، محمدحسین بابایی، حمیرا سجادی، اکبر فروغ الدین عدل، محمدرضا کوشش، سهیلا حسین صفحات 53-60
    مقدمه

    سازمان بهداشت جهانی، کیفیت زندگی را پندارهای فرد از وضعیت زندگی با توجه به فرهنگ و نظام های ارزشی که در آن زیست می کند و ارتباط این دریافت ها با انتظارات، استانداردها و اولویت های مورد نظر فرد می داند. این پژوهش به منظور تعیین کیفیت زندگی کارکنان سازمان بیمه خدمات درمانی طرح ریزی شد و کیفیت زندگی کارکنان در کل و به تفکیک جنسیت، وضع تاهل، سطح تحصیلات و نوع شغلی که دارند مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1383 و در اداره کل استان تهران و ستاد مرکزی سازمان بیمه خدمات درمانی انجام شد. تعداد 684 نفر به عنوان نمونه و به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت کیفیت زندگی و رضایت از عملکرد بخش رفاهی 510 نفر از کارکنان، 334 نفر از کارکنان اداره کل استان تهران و 176 نفر از کارکنان ستاد مرکزی، در کل و به تفکیک جنسیت، وضع تاهل، سطح تحصیلات و نوع شغلی که دارند مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی پایایی پرسشنامه کیفیت زندگی مطالعه ای مقدماتی در اداره کل استان تهران با نمونه 50 تایی صورت گرفت که مقدار آلفای کرونباخ برابر 84/0 گردید. برای توصیف و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از جداول توزیع فراوانی، میانگین، آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز واریانس چند عاملی و آنالیز کوواریانس، استفاده گردید. یافته ها: میانگین نمره کیفیت زندگی برای کارکنان اداره کل استان تهران و ستاد مرکزی به ترتیب 36/145 و 8/149 گردید که از نظر آماری تفاوت بین آنها معنی دار بود (08/0=P-Value). با مقایسه بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به نوع شغل و محل خدمت؛ بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به محل خدمت و میزان درآمد؛ همچنین بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به محل سکونت تفاوت معنی داری به دست آمد (05/0>P-Value). نتایج، بین میانگین نمره کیفیت زندگی با توجه به جنسیت، با توجه به وضع تاهل و محل خدمت، در سطح خطای 5 درصد، تفاوت معنی داری را نشان نداد. نتیجه گیری: گرچه کیفیت زندگی کارکنان در سطح خوبی ارزیابی گردید، لیکن کارکنان شاغل در نقاط مختلف و با توجه به محل خدمت، محل سکونت، نوع شغل و میزان درآمد؛ دارای کیفیت زندگی متفاوتی هستند. با توجه به این نکته، اتخاذ تصمیم هایی جهت بهبود وضعیت شغلی و معیشتی، می تواند در افزایش کیفیت زندگی کارکنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سازمان بیمه خدمات درمانی، کیفیت زندگی، نیاز
  • مهین امین الرعایا*، محمدحسین یارمحمدیان، سهیلا احسان پور، اکبر حسن زاده، سوسن بهرامی صفحات 61-67
    مقدمه

    غنی سازی دانش حرفه ای مدیران امری ضروری است که تنها با آموزش صحیح و مبتنی بر نیازهای واقعی آنان محقق می شود. هدف این مطالعه نیازسنجی مدیران ستادی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سه حیطه مهارت های فنی، تخصصی، ادراکی و انسانی و تعیین اولویت نیازها و نیز بررسی ارتباط برخی مشخصات نظیر سن، جنس تحصیلات، سابقه خدمت، سنوات مدیریت، تعداد افراد تحت نظارت با نیازهای آنان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی پیمایشی است، جامعه پژوهش را کلیه روسا، معاونین و مدیران گروه دانشکده های هفتگانه و مدیریت های ستادی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (115 نفر) درسال 1383تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که اعتبار آن با استفاده از نظر کارشناسان تایید شده است و پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ 97/0=r تایید شده است. از مجموع 115پرسشنامه ارسال شده برای مدیران، 90 مورد تکیل و مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین نیاز آموزشی در حیطه مهارت های فنی تخصصی (میانگین 54/3) و پس از آن حیطه مهارت های انسانی (میانگین 36/3) و سپس مهارت های ادراکی (میانگین 33/3) می باشد. همچنین نتایج نشان داد که بین نیاز در حیطه های مختلف و تحصیلات، سن، سنوات مدیریت و سابقه خدمت و رتبه علمی واحدهای مورد پژوهش اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P-Value) اما بین جنس، نوع مسئولیت و نیاز در حیطه های مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. نتیجه گیری: با توجه به نیازهای اعلام شده از حیطه های سه گانه پیشنهاد برقراری دوره های مدون کوتاه مدت ودراز مدت جهت مدیران می گردد. همچنین پیشنهاد می شود در شروع به کار مدیران در پست های مدیریتی نیازهای آنها طبق پرسشنامه تدوین شده در این مطالعه برآورد شده و دوره های مورد نیاز برای آنان تدارک دیده شود.

    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزشی، مدیران ستادی، مهارت ادراکی، مهارت انسانی
|
  • MR Maleki*, AR Izadi Pages 7-14
    Introduction

    Integrated and goal - oriented productivity attempts as well as decision making for next action can be considered as a leading approach for organizations which will in turn result in to competitive advantages. This research was done to assess Social Security Organization Hospitals in Tehran according to The National Productivity Model.

    Methods

    This cross- sectional descriptive research was done in two Social Security Organization hospitals with ISO certification. Data collection was done using a self-assessment questionnaire of the national productivity model based on nine criteria of the model in the hospitals.

    Findings

    According to the findings Alborz hospital has had the higher score in leadership criterion (46.1%), policy and strategy (50.6%), and processes (61%). Panzdah khordad hospital has had the higher score in employee criterion (47.39%), partnership and resources (49.5%), customer results (46.1%), employee results (39%), society results (40.6%), and key performance results (56.5%). The total shows that Panzdah khordad hospital scored 471.56 and Alborz hospital 439.55, respectively.

    Conclusion

    The result , as the first practical experience in health care field , showed that the model is quite applicable to benchmark and supervise hospital performance with a focus on continuous quality improvement. There fore, it is remmended to the Ministry of Health to use the criteria of the model for grading and formal assessing of hospitals.

    Keywords: National Productivity Model, Self - assessment, Hospital, Performance Excellence
  • R Vakili*, MR Alibeyk, F Rezaei Afkham, S Khani Pages 15-26
    Introduction

    The growth of internet health information with unclear quality endangers Users' health and lives. The necessity of evaluating intrenet sources including web has been proven, in many studies. Therefore, applicable solutions for evaluating internet information in web are suggested, one of which is the systematic rating of web information using a criteria and based on different aspects of technical characteristics, etc. this study was done to rate websites providing information on viral infectious diseases, in regard to updating, Silberg score, information comprehensiveness and accuracy based on Silberg and WHO criteria.

    Methods

    Sixty three viral infectious websites were searched using a key phrase "viral infectious diseases" in search engines: Google and Askjeeves. Websites characteristics were obtained by "website characteristics evaluation checklist" each of which was given a score from 9 according to Silberg criteria. Viral infectious information on hepatitis B was corresponded to "WHO standard checklist for hepatitis B treatment" adapted from a document by World Health Organization as WHO criteria and 20 websites including hepatitis B treatment information were given scores on comprehensiveness and accuracy codes.

    Findings

    Rating viral infectious websites based on the latest updating based on, Silberg score, scores on comprehensiveness and accuracy code showed that updating time for most websites was December 2003 (57.14%). Also, about 12.69% of websites obtained the highest Silberg score as 9. Regarding Silberg criteria, most websites did not notify their cited references (63.49%) and the original date (58.73%). The highest score on comprehensiveness was 46 out of 223- WHO criteria checklist- (20.62%) of total point) that belonged to only one website, and 20% of websites obtained only one score. Most websites (35%) obtained score between 2 - 6. Also, regarding accuracy code, about 85% of websites obtained accuracy code 1 indicating the accuracy of information on hepatitis B treatment. About 15% of websites also obtained code 1 indicating at least one error in their statement Most sources included health subject index (65.70%), link to other internet sources (61.9%) and selected medical health news (60.31%).

    Conclusion

    The current ratings show that the status of viral infectious information is weak in upgrading information, accuracy, comprehensiveness and meeting Silberg criteria and the users are recommended to be cautious and aware of evaluation means when using website providing health information, particularly on viral- infectious diseases.

    Keywords: Silberg Criteria, WHO Criteria, Viral Infectious Diseases
  • A Maher*, AA Nasiripour, F Mehrabi Pages 27-32
    Introduction

    Focusing on customers is the key factor for the success of total quality management programs in organizations. The main purpose of the present study was to assess customer focus level after implementing the Quality Improvement Model in Tehran Social Security hospitals.

    Methods

    This is a descriptive comparative study. The statistical population consists of the owners of the quality improvement model process in four Tehran Social Security hospitals. Data collection was done using a checklist consisting of two parts on customer knowledge and customer satisfaction. The information was gathered through a team work performance and meetings with the owners of the quality improvement model process. Data analysis was done through descriptive statistics (computation of percentage and average).

    Findings

    The research findings indicated that the average scores on customer knowledge in Shahriar, Alborz, Milad and Shohadaye 15th of Khordad (in Varamin) hospitals were 64.16% 60.83%, 54.16% and 46.66% , the average scores on customer satisfaction in Shahirar, Alborz , Miald and Shohadaye 15th of Khordad hospitals were 67.77% , 65%, 59.44% and 50%, and the average scores on customer focus in Shahriar , Alborz, Milad and Shohadaye 15th of Khordad hospitals were 66.33% , 63.33% , 57.33% and 48.66%, respectively. The total average scores on customer knowledge, satisfaction and customer focus in those hospitals were 56.45% , 60.55% and 58.90% respectively.

    Conclusion

    Based on the research findings, all hospitals made a continuous progress in customer knowledge and customer satisfaction. It could be concluded that customer focus level, after implementing the Quality Improvement Model has improved considerably in various parts of hospitals.

    Keywords: Quality Improvement, Hospital, Customer Focus, Social Security
  • A Ameriun*, R Zaboli, A Miri, M Ghafourinasab Pages 33-41
    Introduction

    Paying attention to hospital security is very important because weak patients or those who cannot move, need more attention than others, and since biological factors, among others, are cause's of danger, it necessitates a careful consideration in hospital security, specially in radiology department . In this study, 3 public hospitals (2 specialized & one general) were chosen.

    Methods

    This is a descriptive research conducted in 3 hospitals . The methods used were field and library studies. The data collection means were: questionnaire, observation, interview, and reviewing records & documents. Data analysis was carried out using descriptive statistics. The hospitals were classified as follows: 1- Hospital (A) , a public & general hospital 2- Hospital (B) , a public & specialized hospital 3- Hospital ( C) , a public & specialized hospital

    Findings

    According to the findings 1. The percentage of security equipment in hospitals A, B, & C was 90% , 64% , 49% respectively. 2- The percentage of security plans in hospitals A, B, & C was 56% , 42% , 71% , respectively. 3 -The Percentage of training programmes in hospitals A, B, & C was 33% , 27% , 55% respectively.

    Conclusion

    Paying attention to hospital security, especially by Minestery of Health, we we can prevent many of unexpected events.

    Keywords: Security, Hospital, Radiology Department
  • N Khalesi*, MR Amir Esmaili, A Ghaderi Pages 42-46
    Introduction

    In all service organizations, such as hospitals, human resources are key factors therefore, employee motivation is important in achieving organizational goals. In addition to external factors, jobs can also provide employee motivation, provided that motivational factors are well considered when designing jobs. It seems that in the health sectors especially in hospitals, motivational factors have been neglected. This study is done to measure these factors at different job levels in hospitals through a job diagnostic survey (JDS).

    Methods

    This was a cross - sectional study, carried out in winter -2005. The research population included 4 categories of employees (nursing, paramedical, administrative- financial and logistic) in teaching hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences. The Sample population was 171 people who were selected through stratified sampling method form among the four abovementioned categories. Data collection was done using a questionnaire. Data analysis carried out on 149 completed questionnaires by SPSS software using one- sample t-test. 

    Findings

    The mean of each job dimension in this study was as follows: Task variety: 3.3 ± 0.85, task identity: 3.8 ± 1.83, task significance: 5.4 ± 0.92, autonomy: 3.8 ± 1.02, feedback: 4.8 ± 0.92; Potential ability of motivation: 80.7 ± 32.24. One - Sample T-test showed a significant difference between the means of task variety, task identity, autonomy, and their standard values. However, there was no significant difference between task significance in research and its standard value.

    Conclusion

    Based on the findings, the jobs did not motivate the employees. To solve this problem some managerial techniques such as: job development, job enrichment, organizing working groups, providing feedback and job rotation in the short run and redesigning jobs based on job specification model in the long run, are recommended.

    Keywords: Motivation, Motivational Ability, Indicator of Potential Motivation
  • F Mohammadi*, H Talachi, M Khoshkam Pages 47-52
    Introduction

    Library dynamism is directly related to the use rate of its sources of information. The faculty members of universities constitute a considerable number of library users. Studying the rate of sources used by these members can be a positive step for promoting the quality of services and sources in libraries.. 

    Methods

    TIn this descriptive - survey study , 467 out of 650 full time faculty members of Iran University of Medical Sciences answered the questions of the research (72 percent).

    Findings

    According to the findings, the use rate of printed and electronic sources in the central library by the teaching staff was 18.8 percent and the most important reasons were: getting information form other places, distance from the library, and lack of information about the existence of sources related to their field of study. The highest rate of use was related to printed and electronic magazines and the lowest was related to library internet, audio-visual materials and web sites. Medline has had the highest amount of use among the other bibliographical databases. The most important purpose of using the library has been for preparing articles & and papers..

    Conclusion

    According to the results of this research and other researches done in previous years, it is concluded that the library acted poorly in providing information on available sources. Thus it is suggested to provide information through faculty and hospital libraries. Preparing Medline in the form of full text articles is another suggestion put forward in this research.

    Keywords: Central library, Iran University of Medical Sciences, Information resources, Faculty Members
  • A Biglarian*, MH Babaei, H Sajadi, A Foroedin Adl, MR Kooshesh, S Hosseini Pages 53-60
    Introduction

    The World Health Organization defines health as "not merely the absence of disease or infirmity"-but as a concept that incorporates notions of well-being or wellness in all areas of life (physical, mental, emotional, social, spiritual). Quality of life (QOL) reflects the differences, the gaps, between the hopes and expectations of person and their present experience. 

    Methods

    This was a cross- sectional research, done in 2004 to study staff QOL in Health Insurance organization(HIO). The research population was 684 from and The Head Quarter in HIO. The sample population was 510 person (334 person Tehran's main branch and 176 Person in the Head Quarter), whose QOL was analysed with respect to sex, marital status and educational level. A pilot study was done to determine The reliability of QOL questionnaire with sample size of 50 (alpha 0.84). Data analysis taken from, frequency tables was done calculating the means of the data, and using independent T-Test, One-way and Multi-way analysis of variances, and Analysis of Covariance.

    Findings

    The mean scores of QOL in Tehran's main branch and the Head Quarter were 145.36 and 149.8, respectively, which indicated a significant difference (P-Value = 0.08 and a= 0.05). Comparison of the QOL in the work place, work place and job, work place and income revealed a significant difference between them at a= 0.05 (P-Value < 0.05). The result didn't show a significant difference between the mean scores of QOL and other independent variables such as: sex, marital status and age group.

    Conclusion

    Although, Staff QOL was evaluated at a good level, they had a different QOL with respect to work place, kind of job and income. Therefore in order to enhance staff QOL, decisions should be taken to improve their life and job conditions.

    Keywords: Health Insurance Organization, Quality of life, Need
  • Aminalroaya*, Yarmohammadiian, Ehsanpour, Hassan Zadeh, S Bahrami Pages 61-67
    Introduction

    IOrganization managers, due to changes, encounter new situations which require new information as well as specific specialties therefore, it is essential to enhance their knowledge through proper training courses based on their real needs. This study was conducted in Isfahan University. of Medical. Sciences- 2004 for : - assessing the training needs of the staff managers in technical , perceptual and human domains, - Prioritizing the needs, - and determining the relation between their needs and organizational status.

    Methods

    This cross - sectional, descriptive - survey study was done in 2004. The research population, used as sample population too, was 115 managers of Isfahan Univ. Data was collected using a questionnaire , the reliability and validity of which was evaluated using coefficient alpha r = 0.97. The completed questionnaires were analyzed through descriptive & inferential statistics. 

    Findings

    The most educational need was observed in technical domain (x=3.45) and the perceptual and human domains followed respectively (x=3.36 , x=3.33). There was also a significant difference between different domains and education , age , job experience , management experiment and academic status of the sample population, but no significant difference was observed between gender, responsibility and needs in different domains. 

    Conclusion

    It is suggested to determine the managers' training needs & provide them with appropriate short or long - term training courses.

    Keywords: Training, Needs Assessment, Staff managers, perceptive, Human Skills