فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 28 (تابستان 1386)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 28 (تابستان 1386)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 8,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدجمال الدین طبیبی صفحه 5
  • مریم نوری تاجر، سعاد محفوظ پور، فائزه نوروزی نژاد صفحه 7
    مقدمه
    تصمیم گیری یکی از مهارت های مدیریت است و نقش مدیران در تصمیم گیری همیشه مهم و اساسی است. تفکر قرن بیست و یکم به رویکردی نیازمند است که در عین افزایش انضباط شغلی و تشویق یک دیدگاه سیستمی و بهبود ارتباط متوجه مشارکت کارکنان باشد. نهایتا مشارکت در تصمیم گیری در یک محیط سازمانی شرایطی را فراهم می سازد که سبب دستیابی بیشتر به اهداف سازمان می گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت در تصمیم گیری سرپرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این بررسی یک مطالعه مقطعی است که نمونه های پژوهش را 94 نفر سرپرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکیل می دهد. محیط پژوهش کلیه بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که به صورت خود ایفا تکمیل گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 4/40 درصد سرپرستاران میزان مشارکت خود را در تصمیم گیری در حد متوسط می دانستند و بین نوع بیمارستان و میزان مشارکت در تصمیم گیری آنان ارتباط معنی داری مشاهده گردید. (05/0P< و 735/5=X2)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق و اینکه مشارکت سرپرستاران در حد متوسطی است، درک روشن تری از مفهوم مشارکت در تصمیم گیری در سازمان های مراقبت بهداشتی پیشنهاد می شود. مدیران (سرپرستاران) پرستاری در سطوح بالاتر از رفتارهایی که سبب افزایش مشارکت آنان در تصمیم گیری می شوند مانند سیستم نظام پیشنهادات استفاده بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مشارکت، سرپرستاران
  • لیلا شاهمرادی، مریم احمدی، حمید حقانی صفحه 15
    مقدمه
    سیستم های اطلاعات بهداشتی، سیستم های کامپیوتری اند که برای سهولت مدیریت اطلاعات بهداشتی به منظور بهبود کیفیت مراقبت طراحی شده اند. باید ارزیابی های مداوم برای انجام تحقیقات اپیدمیولوژیکی و مدیریت سیستم های اطلاعات بهداشتی، پرهیز از دوباره کاری و ارتقاء کیفیت مراقبت ها و کاهش هزینه، انجام شود. متاسفانه چارچوبی برای ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی که بر روش های اندازه گیری و شاخص های ارزیابی تاکید داشته باشد، در کشورمان وجود ندارد. هدف از این مطالعه مشخص کردن مراحل، روش های مطالعه، منبع داده ها و شاخص های ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی است.
    روش بررسی
    روش این پژوهش توصیفی مقطعی است که در سال 1383 انجام شده است. ابتدا مطالعات کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی و پست الکترونیکی جهت گردآوری اطلاعات صورت گرفت. سپس شاخص های ارائه شده توسط انگلستان و کانادا بر طبق اهمیت آنها طبقه بندی شد، و بر اساس آن پرسشنامه ای حاوی 20 سوال اصلی که برای هر کدام چندین شاخص ارائه شده بود، به نظرسنجی صاحبنظران گذاشته شد. پرسشنامه به 35 نفر داده شد، که از میان آنان 28 نفر آن را تکمیل نمودند. این افراد اعضاء علمی دانشگاه و متخصصین در زمینه سیستم های اطلاعات بهداشتی بودند. شاخص هایی که بیش از 21 نفر (بیش از 75 درصد) افراد اهمیت آنها را زیاد و بسیار زیاد انتخاب کرده بودند، به عنوان مهمترین شاخص ها در نظر گرفته شدند. از جمله این شاخص ها می توان به اجتناب از حوادث، دسترسی به داده ها، کامل بودن داده ها و دقت داده ها اشاره نمود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    در تعیین مراحل ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی شش مرحله ی تعیین ضرورت، زمان، موضوعات، چگونگی، تحلیل نتایج و گزارش، ارزشیابی پیشنهادات و تصمیم گیری بر اساس آن مشخص گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که 13 نوع مطالعه جهت ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی وجود دارد. برای تعیین منبع داده های ارزیابی 26 منبع داده مشخص شد. در نهایت شاخص های ارزیابی سیستم های اطلاعات بهداشتی در سه زمینه ارزیابی پاسخگویی، ارزیابی ارتقاء عملکرد و ارزیابی توسعه دانش ارائه شده اند.
    نتیجه گیری
    به همان اندازه که در ارزیابی از سیستم های اطلاعات بهداشتی به جنبه های مالی و اقتصادی توجه می شود، بایستی به جنبه های نیروی انسانی و ارزیابی توسعه دانش نیز توجه شود. بیشتر ارزیابی های انجام شده از سیستم های اطلاعات بهداشتی در زمینه ارزیابی پاسخگویی بوده که به صورت کمی و با آزمایشات کنترل شده تصادفی انجام می شوند. در صورتیکه بهترین ارزیابی در صورت استفاده هم زمان از چندین روش ارزیابی با شاخص های مطرح شده می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بهداشتی، ارزیابی، چهارچوب ارزیابی، روش های ارزیابی، شاخص
  • زهرا فتحی فر، فاطمه حسینی، محمدرضا علی بیگ صفحه 25
    مقدمه
    با فراهم شدن امکانات زیرساختی و تکنولوژیکی و نیز شکل گیری نوع جدید تعامل بین بیمار و پزشک، روز به روز بر میزان استفاده از اینترنت، برای گرفتن اطلاعات پزشکی و بهداشتی افزوده می شود و این در حالی است که هیچ نظارتی بر کیفیت اطلاعات ارائه شده از طریق وب صورت نمی گیرد. این مساله در حیطه پزشکی که کیفیت اطلاعات بر حیات انسان ها تاثیرگذار است بسیار مهم می باشد. یکی از راه های اطمینان از کیفیت اطلاعات در وب سایت ها، رعایت برخی معیارها از جمله معیار سیلبرگ از سوی وب سایت ها است. هدف این مطالعه بررسی وب سایت های پزشکی و بهداشتی فارسی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از نوع پیمایشی است 75 وب سایت ارائه دهنده اطلاعات پزشکی و بهداشتی فارسی براساس معیار سیلبرگ مورد بررسی قرار گرفت. این وب سایت ها با کاوش در دو موتور کاوش Yahooو Google و نیز از وب سایت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و برخی راهنماهای موضوعی فارسی نظیر لینک و لینکستان و هات لینک به دست آمدند. سپس چک لیست معیار سیلبرگ برای این وب سایت ها با روش مشاهده مستقیم تکمیل گردید وداده ها با آمار توصیفی در نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که حدود نیمی از وب سایت ها منابع مطالب منتشرشده خود را معرفی کرده اند (اصل اول از اصول سیلبرگ)، همچنین حدود 67% از وب سایت ها نویسندگان خود را معرفی کرده اند (اصل دوم سیلبرگ). در حالی که تنها 16% از وب سایت ها افشاگر رد مسئولیت در قبال اطلاعات وب سایت را دارا بودند و تنها در 20% از وب سایت ها تاریخ ایجاد وب سایت ذکر شده بود. نمره های کسب شده از معیار سیلبرگ در محدوده صفر تا 8 از 9 نمره بود و هیچ یک از وب سایت ها تمامی اصول معیار را کسب نکردند.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی انجام شده توسط پژوهشگر نشانگر نامطلوب کیفیت اطلاعات ارائه شده در وب سایت های پزشکی و بهداشتی فارسی است و در نتیجه کاربر فارسی زبان باید در استفاده از اینترنت به عنوان منبع اطلاعاتی با هوشیاری کامل عمل کند و با مشورت متخصصین مربوط از اطلاعات آنها استفاده کند.
    کلیدواژگان: وب سایت بهداشتی، وب سایت پزشکی، معیار سیلبرگ، وب فارسی
  • فرخنده اسدی صفحه 31
    مقدمه
    مؤسسات مراقبت بهداشتی به خاطر ماهیت ویژه خدمات پزشکی، امکان پذیر نبودن ارزیابی خدمات از طرف مشتریان و افزایش انتظارات بیماران و مراجعین ناگزیر به استفاده از رویکردها و تکنیک های مختلف مدیریتی هستند. در دهه اخیر شش سیگما به عنوان یک رویکرد سیستماتیک و قدرتمند در دستیابی به بهبود کیفیت خدمات بهداشتی درمانی وکنترل هزینه ها مطرح شده است. شش سیگما یک رویکرد سیستماتیک و آماری است که هدف آن مشخص کردن نواقص عملکرد فرآیندها و کاهش خطای آن دسته از فرآیندهای کاری و بالینی است که با صرف زمانی طولانی، هزینه بالا و پیامد ضعیف انجام می شود. هدف مقاله حاضر، بررسی نقش شش سیگما در بهبود کیفیت خدمات مؤسسات مراقبت بهداشتی و پیشنهاد مکانیسم اجرایی آن در موسسات مراقبت بهداشتی ایران است. این مطالعه به صورت مروری بوده که با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام یافته است.
    مروری بر مطالعات: نتایج تجربی در کشورهای مختلفی که رویکرد شش سیگما را در موسسات مراقبت بهداشتی اجرا کرده اند، تاثیر این رویکرد را حداقل شامل موارد بهبود چرخه زمانی و چرخه گردش بیمار در بخش اورژانس، اطاق عمل، خدمات رادیولوژی، آزمایشگاهی، مدیریت تامین، مدیریت درمان آنتی بیوتیک، بهبود برنامه زمان بندی فعالیت کادر بیمارستانی کاهش خطای پزشکی و صرفه جویی در هزینه ها می دانند. همچنین بسترسازی مناسب و آموزش مداوم را از ضروریات اجرای آن عنوان می کنند.
    نتیجه گیری
    شش سیگما یک رویه سیستماتیک برای بهبود فرآیندهای کاری بر پایه نیاز مشتری و تجزیه و تحلیل واقعی فرآیندهای در حال انجام در هر مؤسسه ارائه می کند. این موضوع تفاوت شش سیگما با سایر روش ها و دلیل اصلی بکارگیری در مؤسسات مراقبت بهداشتی است. صرف نظر از این تفاوت ها، پیاده سازی هر رویکردی به بسترسازی و پذیرش فرهنگ کیفیت در آن سازمان نیاز دارد. همچنین، بهبود کیفیت فرآیندی مستمر است که با همکاری و تعامل گروه های کاری و استفاده از ابزار ها و متدولوژی مناسب برای حل هر مشکل خاص انجام می شود.
    کلیدواژگان: موسسات مراقبت بهداشتی، بهبود کیفیت، شش سیگما
  • امیر اشکان نصیری پور، پوران رئیسی، محمد محبوبی صفحه 41
    مقدمه
    امداد رسانی به مجروحان و مصدومان در زمان وقوع بحران و کاهش بار مصیبت ناشی از حوادث یکی از وظایف مراکز درمانی می باشد و در این میان بیمارستان ها باید آمادگی لازم را برای رویارویی با این حوادث داشته باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان آمادگی بیمارستان های مرزی استان کرمانشاه جهت رویارویی با بحران های مرزی بود.
    روش بررسی
    به منظور انجام این مطالعه میزان آمادگی بیمارستان های مرزی استان کرمانشاه (الزهرا(س) درشهرستان گیلان غرب، شهدا در شهرستان سرپل ذهاب و حضرت ابوالفضل العباس(ع) درشهرستان قصرشیرین) توسط چک لیست بر روی شش بعد ذیل ارزیابی گردید: سیستم اطلاعاتی مدیریت بحران، سامانه فرماندهی، آموزش های مرتبط با بحران، سازماندهی نیروی انسانی برای مقابله بحران، تجهیزات و تسهیلات و وضعیت برگزاری مانور و تمرین. داده ها از طریق مصاحبه، مشاهده و استفاده از آمار موجود جمع آوری گردید. مصاحبه بر روی مدیران بیمارستان انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که وضعیت سیستم اطلاعاتی مدیریت بحران، سامانه فرماندهی بحران، آموزش های مرتبط با بحران، سازماندهی نیروی انسانی برای مقابله با بحران های مرزی در سطح متوسط، وضعیت تجهیزات و تسهیلات در سطح خوب و وضعیت برگزاری مانور و تمرین برای آمادگی رویارویی با بحران در حد ضعیف می باشد. یافته ها همچنین نشان داد که میزان آمادگی بیمارستان شهدا جهت رویارویی با بحران های مرزی در سطح خوب، بیمارستان حضرت ابوالفضل العباس(ع) در سطح متوسط مایل به خوب و بیمارستان الزهرا(س) در سطح متوسط مایل به ضعیف می باشد، در مجموع میزان آمادگی بیمارستان های فوق الذکر برای رویارویی با بحران های مرزی متوسط بود.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های مرزی استان کرمانشاه علیرغم داشتن تجهیزات و تسهیلات مطلوب، آمادگی لازم را جهت رویارویی با بحران های مرزی ندارند وضروری است تدابیر مناسبی را در این زمینه اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بحران مرزی، آمادگی
  • فرحناز صدوقی، معصومه خوشکام، سیاوش بهنام صفحه 49
    مقدمه
    بدون شک پرونده پزشکی یکی از مهم ترین مدارک و حاوی حساس ترین اطلاعات پزشکی و بهداشتی درمانی افراد می باشد که حفظ محرمانگی اطلاعات مندرج و اسناد و مدارک موجود در آن از اولویت بالایی برخوردار است. در صورتی که معیاری برای ارزیابی و بهبود و حفظ محرمانگی تعریف نشود، این اطلاعات به میزان وسیعی منتشر و مشکلات عدیده حقوقی، اجتماعی و اقتصادی به دنبال خواهد داشت. هدف از مطالعه این پژوهش با عنایت به اهمیت موضوع محرمانگی مدارک پزشکی و تاثیر آن در بهبود عملکرد بیمارستان، بررسی سطوح دسترسی و محرمانگی مدارک پزشکی در کشورهای منتخب و ایران و تعیین شکاف موجود می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی تطبیقی بوده که به روش مقطعی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل کشورهای مورد مطالعه کانادا، استرالیا، آمریکا، انگلستان و ایران می باشد. این کشورها به جز ایران به دلیل پیشرفت قابل توجه در زمینه محرمانگی مدارک پزشکی انتخاب شده اند. داده های پژوهش با استفاده از اینترنت و برقراری ارتباط با افراد صاحب نظر و سازمان های دست اندرکار از طریق پست الکترونیکی جمع آوری شده است و گردآوری اطلاعات مربوط به ایران از طریق مطالعات کتابخانه ای، بخشنامه های موجود بوده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی، نشان داد که در ایران سازماندهی منسجمی وجود ندارد که متولی مدیریت بحث محرمانگی مدارک پزشکی و تدوین استانداردهای آن باشد. وضعیت مدارک پزشکی، محرمانه سازی و سطوح دسترسی به مدارک پزشکی در ایران با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد. عدم تطابق عملکرد بخش مدارک پزشکی بیمارستان های ایران با فعالیت های استاندارد تعریف شده در کشورهای پیشرفته و نامطلوب بودن روش های انجام کار، باعث انحراف مسیر فعالیت های این بخش از اهداف اصلی خود شده است.
    نتیجه گیری
    بدیهی است با توجه به کاربرد وسیع مدارک پزشکی برای مقاصد مختلف نظیر اخذ مشاوره پزشکی، طرح و استناد در مجامع قضایی و حقوقی، سازمان های بیمه گر و انجام تحقیقات بهداشتی، رعایت اصول محرمانگی امری ضروری است. ضمن اینکه، بهره گیری از محتویات پرونده برای مقاصد فوق الذکر نیز ضروری به نظر می رسد و می بایست به هنگام تداخل بین حقوق بیمار و حقوق عمومی، قضاوت صحیحی براساس قانون به عمل آید. نتایج حاصل از این پژوهش به شفاف سازی وضعیت قوانین و استانداردهای ویژه حفظ محرمانگی ایران، در مقایسه با کشورهای مورد مطالعه کمک کرده و برای تدوین و اصلاح قوانین بخش بهداشت ودرمان کشورمان جهت مدیریت موثر بر اطلاعات حساس پزشکی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: دسترسی، محرمانگی، محرمانه سازی، مدارک پزشکی
  • علی وفایی نجار، ایرج کریمی، محسن سیدنوزادی صفحه 57
    مقدمه
    مرزهای ارایه خدمات درمانی به بیماران آنقدر گسترش یافته که فراهم کردن این خدمات در قالب بیمه خدمات درمانی لااقل از دیدگاه اقتصادی مقرون به صرفه نیست. در بسیاری از کشورها برای ارایه این خدمات از بیمه درمان مکمل استفاده می شود. این مطالعه به منظور بررسی تطبیقی ساختار و محتوای بیمه درمان مکمل در کشورهای منتخب و ارائه الگویی برای ایران انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی توصیفی ست که به صورت تطبیقی در فاصله سال های 1383-1384 صورت گرفت. پارامترهای سازمان و مدیریت، مبنای پوشش جمعیت، معیارهای تعیین حق بیمه، روش پرداخت به ارائه دهندگان خدمات، حدود و تعهدات خدمات و نظارت و ارزشیابی کشورهای آمریکا، آلمان، اسلواکی، انگلیس، بلژیک، فرانسه، فنلاند، فیلیپین، هلند و ایران بر مبنای مدل گاردن انتخاب شدند. الگوی پیشنهادی بر اساس تکنیک دلفی و استفاده از تست های آماری تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که پوشش ناکافی خدمات بیمه درمان همگانی(89درصد) مهمترین عامل در انتخاب بیمه درمان مکمل بوده؛ در این میان شورای عالی سلامت مسئول تصویب خدمات بیمه درمان مکمل تعیین گردید (78درصد). ضمن آنکه ساختار سازمانی سیستم های ارایه دهنده بیمه درمان مکمل در اجرا غیر متمرکز ولی در سیاستگذاری و برنامه ریزی متمرکز و قیمت خدمات آن نیز بر اساس قیمت واقعی خدمات و با توجه به اصل رقابت تعیین گردید (78درصد).
    نتیجه گیری
    بهره گیری از بیمه ها در قالب بیمه درمان مکمل دولتی و خصوصی و ایجاد رقابت میان آنها می تواند نقش بسزایی در ارتقای کیفیت خدمات بیمه درمان،بالابردن بهبود سطح رضایتمندی مصرف کننده خدمات و در نهایت بهبود سلامت جامعه ایفا نماید.
    کلیدواژگان: ساختار، بیمه درمان مکمل، مطالعه تطبیقی
  • محمدرضا ملکی، پریسا شجاعی صفحه 65
    مقدمه
    هنگام وقوع بحران در بیمارستان، خطرهایی از سوی گروه های مردمی وجود دارد.چون با از دست دادن خونسردی و با هجوم به در های خروجی و اضطراری، شرایط را نامطلوب تر از آنچه هست، ساخته و وضعیت را برای بیماران و پرسنل اداری مشکل آفرین می نمایند. بنابراین در برنامه ریزی، مسئله امنیت بیماران و پرسنل حاضر در بیمارستان باید لحاظ گردد. این پژوهش با هدف ارزشیابی برنامه ریزی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران از نظر آمادگی جهت رعایت موارد امنیتی در هنگام بروز بلایا انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی ست، و در آن تمام بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران بررسی گردید. ابزار گردآوری داده ها، وارسی نامه(چک لیست) ای حاوی 6 سؤال بود که از طریق مشاهده و مصاحبه با افراد مختلف بر حسب مورد (مدیر بیمارستان، مدیر پرستاری، دبیر کمیته ی حوادث غیرمترقبه و...) تکمیل گردید. به منظور ارائه ی یافته ها از مشخصه های توصیفی نظیر فراوانی، نسبت، درصد میانگین با استفاده از ابزار spss استفاده شده است.
    یافته ها
    از بین بیمارستان های مورد بررسی، بیمارستان حضرت رسول(ص) با متوسط 4/88 درصد دارای بیشترین امتیاز برنامه ریزی از بعد امنیت و بیمارستان های نواب، هفتم تیر و علی اصغر دارای کمترین متوسط درصد امتیاز (4/51 %) بودند.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران بجز بیمارستان حضرت رسول (ص)، با توجه به عدم تدوین برنامه بلایا از امنیت لازم به هنگام بروز بلایا برخوردار نمی باشند. ضروری است بیمارستان ها در زمان قبل از وقوع بحران دارای برنامه دقیق و زمان بندی شده ای جهت مقابله با شرایط غیرمترقبه و اضطراری باشند و آموزش های کافی، به صورت نظری و عملی را در این خصوص در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، آمادگی، برنامه ریزی، بلایا، امنیت
|
  • Page 7
    Abstract
    Introduction
    One of the skills of management is decision making, and the role of managers in decision making always is very critical. The thinking at in the 21st century, needs to approaches that meanwhile increase the job orders, to encourage a systemic approach, and improve the relation, is focusing on employers participation. Participation in decision making make a viable organization, the conditions in that more yield opportunities to achieve organization targets.The aim of the present research was to determine the head-nurses participation in decision making at the educational hospitals of IUMSHS (Iran University of Medical Sciences & Health Services), 2006.
    Methods
    This research is a cross-sectional study. The data collection tool was a self-reporting questionnaire. In this research, 94 head-nurses working in the educational hospitals of IUMSHS, all having an employment background of over 6 months in their present ward, were interviewed, and thus formed the study sample. The research environment consisted of all the educational hospitals of IUMSHS, 2006, Tehran, Iran.
    Results
    Data analysis revealed that 40.4% of the head-nurses reported their participation in decision making moderately, a relatively strong and statistically significant correlation observed between participation in decision making and types of hospitals wards(X2=5.735and ρ<0.05).
    Conclusion
    Regarding the results of the research, offering opportunities to head-nurses to participate in decision making would have a critical role Thus, to achieve a clear understanding of participative decision making in health care organizations of our country, we suggest more comprehensive research regarding participatory decision making at nursing level and other health care professions, and its relation to important organizational outcomes.
  • Page 15
    L. Shahmoradi. /M. Ahmadi. /H.Haghani Abstract
    Introduction
    Health information systems have designed in order to manage health information fluency for improving healthcare quality. It is necessary to conduct continues evaluations to do epidemiologic researches and manage health information systems, enhance quality and decrease costs. Unfortunately there isn’t a framework for that foeus on the measurement methods and indicators in our country.Objective of this research is defining steps, study design methods, data sources and indicators of health information systems evaluation.
    Methods
    This research was cross sectional-description and conducted in 2004. At first studies books in library, and searched on internet to find related information. After that then we categorized developed indicators by Canada and England according their importance. Thereafter we sent a 20 keys questions questionnaire to review for 30 peer reviewers. Although the Questionnaires gived to 35 persons, but it full by 28. These persons were teaching staff in universities and specialists in health information systems. Selected indicators as the most important indictors were which over75% sight selected them high and very high degree. After gathering questionnaire, results analyze by SPSS.
    Results
    There are six steps to evaluate health information system. They include Agree why an evaluation is needed,? Agree when to evaluate? Agree what to evaluate, Agree how to evaluate? analyze and report,?Assess recommendations and decide on actions. there were 13 study designs for health information systems evaluation. finaly indicators provided in three contexts. accountability, performance enhancement and knowledge development.
    Conclusion
    It is necessary to consider human aspects and knowledge development more over economics and financial aspects.conducted evaluation of health information system is based on the accountability that conducted with randomized Controlled trial and qualitative the best evaluation is conducted when use some evaluation methods with considering these indicators.
  • Page 25
    Fathifar Z. / Hosseini F. / Alibeig M. Abstract
    Introduction
    Provision of substructure facilities and technology with new interaction between patient and physician - to get medical and health information – increased the usage of Internet while there is no control on the quality of delivered information by websites in health and medicine field that affects human life, is very important. One way for reliability of information quality is consider some criteria, such as Silberg criteria.
    Methods
    This is a survey research, 75 persian medical and health websites were surveyed by silberg criteria. These websites content search in two search engine yahoo, google and website of healh and medical education ministry and some of Persian subject directory like linkestan, link, hotlink. Then silberg criteria check list for these websites were filled with direct observation. Then collected data analyzed in spss statistical software.
    Results
    Results showed that half of websites introduced their references. (first principle in silberg base), about 67% of websites introduced their authors (second principle in silberg) while, only 16% of websites have no responsibility for published information in their websites, and only 20 percent of websites mentioned date of website establishment. Scores that gained from Silberg criteria were between 0-8 from total score 9 and any of websites dont get total score.
    Conclusion
    This research showed undesirable quality of presented information in Persian medical and health websites. As a result a Persian user who wants to use Internet as a information resource should get a consultation with specialists and also search with complete intelligence.
  • Page 31
    Abstract
    Introduction
    Health Care organizations, because of their special nature of Medical Services, impossibility of assessment by customers, and increasing of patients and customer expectation, have to apply different management approach. In recent decade Six Sigma has been considered as systematic and powerful to improve service quality and cost saving. Six Sigma is a statistical and systematic approach that tends to define the process performance defects and decrease the clinical and business processes errors that are done with wasting time, high costs and poor outcomes. The aim of this paper is to investigate the role of Six Sigma on the improvement of quality services in Health Care Organizations using library and internet resources, and descriptive and analytical methods. Literature review: Empirical Results in different countries that have through implemented Six Sigma in Health Care Organizations have improved the time cycle and patient cycle in emergency room, operating room, radiology and laboratory services, supportive management, antibiotics treatment, improvement in scheduling hospital staff activities, medical errors and cost saving. Also, good infrastructure and continual training is a must to six sigma implementation.
    Conclusion
    Six Sigma methodologies provide a systematic approach to improvement business processes based on customer demand and actual analysis in carrying out processes in any organization. There is a major difference between Six Sigma and other approaches and that is why it is being used in Health care organizations. Nevertheless the different methods used to implement whatever approach the basic ground to embrace the culture quality should exist in the organization, Also quality improvement is a continuum process which derives the cooperation of all working teams and the use of appropriate means and methods in solving individual problem. Although, the use of any method needs to preparation and adaptation of quality culture in organizations. Also quality improvement is continuum process that needs to cooperate and interaction among work teams and use of suitable tools and methods for any problem.
  • Page 41
    Nasiri-pour, A., / Raeissi, P. / Mahbobi, M. Abstract
    Introduction
    Helping the injured at the time of crisis is one of the duties of hospitals; therefore, they should plan and be prepared prior to any crisis. The present research is designed to measure the readiness of Kermanshah Province hospitals located near the western boarder of Iran to handle border related crises.
    Methods
    The readiness of the three border hospitals in Kermanshah Province,e. g. Azzahra (in Gilanegharb), Shohada (in Sare-Pole-zahab), and Hazrat Abolfazl Abbas (in Ghasre-Shirin) was evaluated using a checklist on the following six aspects: 1(crisis management information systems, 2(commandership terminal, 3(crisis-related training, 4(organizing hospital manpower, 5(having adequate facilities and equipment,6(maneuvering and practicing. The data were gathered through interview, observation and using available statistics.
    Findings
    According to the findings, hospitals scored "average" on crisis management information systems, commandership terminal, crisis-related training, and organizing hospital manpower, "good" on having adequate facilities and equipment, and "weak" on maneuvering and practicing. The findings also revealed that readiness was fairly good in Shohada hospital, average in Hazrat Abolfazl Abbas hospital and in weak Az- zahra Gilanegharb hospital. in general, readiness to deal with crisis in all three hospitals was evaluated as average.
    Conclusion
    Despite adequate facilities available for the investigated hospitals, they are not well prepared to handle border related crises in Kermanshah Province and it is essential to take necessary steps in this respect.
  • Page 49
    Abstract:
    Introduction
    Undoubtedly, the medical record is one of the most important documents containing the most sensitive information of the public health and treatment. As a matter of fact, protecting the confidentiality of the recorded information and the documents there in; should be given top priority. Thus, given the importance of the confidentiality of medical documents, and their impact on the better performance of hospitals, this study investigates the access levels and confidentiality of medical documents in Iran and selected countries, and effort to identify the existing gap.
    Methods
    It is concluded that tgere is on integrated organization for the management of medical documents and the development of its standards. 1) The status of medical documents, onfidentiality and access levels of medical documents in Iran are far from world standards. 2) The lack of consistency between the performance of medical documents in Iran hospitals and standard activities in developed countries has resulted in the gap between existing activities and stated purposes. 3) The countries under study have made great progress in confidentiality of medical records.
    Conclusion
    It is evident that due to extended application of medical records for several intentions including medical consultations, authentication in legal cases, third parties and health researches, addressing privacy principles is essential. Meanwhile utilization of records content for above mentioned objectives also is important and it must be taking correct action while interference patient private and public rights with studied countries will be useful to develop and correct national health care for effective management of vital medical information.
  • Page 57
    Abstract
    Introduction
    the boundaries of providing health services for patients is so much expanded that it is not, at least an economical cost-effective activity in the framework of the health insurances. In many countries the complementary health insurances have been used to provide these services. The aim of this study is to comparison between complementary health assurance structure and content in selected countries; and presenting a paradigm for Iran.
    Methods
    The present study is an applied descriptive study, has been done comparatively between 1383-1384(2003-2004). Parameters such as management and organizations, population coverage, the criteria to choose the insurance fees, services and their reimbursement payments methods, limitations and the obligations of the services; supervision and evaluations; in countries such as USA, Germany, Slovakia, Britain, Belgium, France, Finland, Philippine, Netherlands, and Iran has been chosen based on the Gordon Model. The chosen methods are based on Delphi techniques and by using the statistical tests were analyzed.
    Findings
    Our study results showed that the main reason of choosing the complementary insurance is the insufficient coverage of the public health insurance (89%). The High Council for Health selected as responsible authority for approving complementary health insurances(78%), also because of decentralized organizational structure of the delivery systems for the complementary health insurance, and meanwhile centralized policy making and planning; the complementary health insurances fees fixed based on actual services prices, given the competitive principle(78%).
    Conclusion
    Using insurances in terms of governmental and private complementary health insurance and creating the competition among them, could have an important role on improvement the health insurance quality, raising the level of customer's satisfactions, and finally improve the public health.
  • Page 65
    Abstract
    Introduction
    When disasters occur in the hospitals, there are risks from population group sides that accordingly lack of quiet and sets upon to urgent and exit doors, makes conditions worse and also it cause to create problematic circumstance for in planning must be considered security of patients and the personnel who are on 24-hours stand by.
    Methods
    The present survey is a descriptive study. Training hospital of Iran University constituted the study population. Instrument of data collection is a checklist that section of security includes 6 questions and was completed by observation and interview with different person according to case (hospital manager, metron, secretary of disaster board, etc). In order to analyzing data, descriptive statistics like frequencies, ratios & mean percent were used by SPSS software.
    Results
    In surveyed hospitals, Rasol Hospital with a mean percent about (88/4) has the highest score mean percent in planning perspective of security and Navab hospital, Haftometir & Ali Asghar with mean percent about (51/4) have the lowest score mean percent.
    Conclusion
    Totally hospitals in the stage of pre-disaster must have an accurate and scheduled plan in order to encounter to on unpredictable and urgent condition. And considered practically and theoretically adequate training. Because exist of regular plan in hospital in time of disasters that insured patient, personnel and equipment security, is essential. Therefore training hospitals of Iran University except of Hazrat Rasul hospital in cause of in planning don not have security in disasters.