فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 30 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودابه وطن خواه، محمد امین بهرامی صفحه 1
    مقدمه

    ارزیابی محیط داخلی شامل ارزیابی موقعیت یک سازمان، سنجش عملکرد، شناسایی مشکلات و توان بالقوه آن می باشد. اگر ارزیابی محیط داخلی به درستی انجام شود سازمان می تواند تصویری کامل از شرایط موجود به دست آورده، دورنمای مناسبی ترسیم کرده و برنامه های رقابتی و کارا را جایگزین برنامه های ناکارامد و نامرتبط موجود کند. هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی محیط داخلی بیمارستان های آموزشی درمانی شیراز بر اساس مدل شش بعدی وایز بورد بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، توصیفی و کاربردی است که به صورت مقطعی انجام شد. 362 نفر از کارشناسان بیمارستان های آموزشی و درمانی شیراز وارد مطالعه شدند. داده ها توسط پرسشنامه ای استاندارد جمع آوری و امتیازات کسب شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS و آزمون t-test تحلیل شد. حداکثر امتیازات 7 امتیاز بود. امتیاز کمتر از 4 نشان دهنده قوت و امتیاز بیشتر از 4 نشان دهنده ضعف درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدف گذاری، ساختار سازمانی (سازماندهی فعالیت ها)، رهبری، هماهنگی، مکانیسم پاداش، ارتباطات و نگرش کارکنان نسبت به تغییر می باشند، بترتیب در بیمارستان نمازی: 80/3، 01/4، 26/4، 39/4، 43/4، 13/4 و 74/3، در بیمارستان

    زمینه

    04/4، 20/4، 84/4، 72/4، 96/5، 16/4 و 68/3، در بیمارستان شهید چمران: 84/3، 48/3، 68/2، 76/3، 96/4، 36/3 و 60/3، در بیمارستان حافظ: 24/3، 21/4، 44/3، 12/4، 84/4، 72/2 و 52/3 و در بیمارستان شهید فقیهی: 75/2، 84/4، 80/3، 36/4، 32/5، 48/3 و 80/3 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش در بعد هدف گذاری؛ بیمارستان زینبیه، در بعد ساختار سازمانی؛ بیمارستان های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد رهبری؛ بیمارستان های نمازی و زینبیه، در بعد هماهنگی؛ بیمارستان های نمازی، زینبیه، حافظ و شهید فقیهی، در بعد مکانیسم پاداش؛ تمام بیمارستان های مورد مطالعه و در بعد ارتباطات؛ بیمارستان های نمازی و زینبیه دارای ضعف بوده اند که نیاز به توجه بیشتری دارند. نگرش کارکنان سازمان نسبت به تغییر نیز در تمام بیمارستان های مورد مطالعه، به عنوان نقطه قوت ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی و درمانی، محیط داخلی، نقاط قوت و ضعف، مدل وایزبورد
  • مهتاب کرمی صفحه 2
    مقدمه
    واژه چابک نشان دهنده سرعت و قدرت در پاسخگویی هنگام مواجه با رویدادهای داخلی و خارجی سازمان است. سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی هم باید مانند سایر سازمان ها برای تغییرات پرشتاب امروزی چابک باشند چون برای ادامه حیات و ماندن در دنیای پر رقابت امروزی چابکی یک مزیت رقابتی به شمار می آید. در این مقاله به توضیح چابکی سازمانی، فرایند داده کاوی و متن کاوی و نقشی که این ابزارها می توانند در تولید دانش و حرکت سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی به سوی چابکی داشته باشند ارائه می شود.
    مروری بر مطالعات: متخصصان بیمارستان اختلالات نخاعی کالیفرنیای جنوبی در لوس آنجلس از داده کاوی برای کشف عوامل مختلفی که در موفقیت یا شکست عمل جراحی ستون فقرات مؤثر و باعث بهبودی در مراقبت می شود استفاده نمود ند و همچنین سازمان امور مالی مراقبت های بهداشتی آمریکا و سازمان های مدیکیر و مدیکید از داده کاوی و متن کاوی برای کشف تقلب ها و سوءاستفاده های مربوط به بیمه و ارائه انواع خدمات مراقبتی استفاده می نماید
    بحث و نتیجه گیری
    اطلاعات یکی ازحیاتی ترین ابزار مدیریتی به شمار می روند. تبدیل این اطلاعات به دانش، نقش محوری و راهبردی در حرکت سازمان به سوی چابکی می تواند داشته باشد. با استفاده از ابزارهای تحلیلگر در سازمان می توان علاوه بر کشف دانش جدید در حوزه پزشکی به اطلاعاتی در زمینه روندها، الگوها و نتایج درمانی برای ارتقاء کیفیت مراقبت دست یافت و با تغذیه اطلاعاتی مدیران در زمینه نقاط ضعف و قوت، تهدیدات و فرصت ها و تغییرات تکنولوژی، آنها را یاری نمود تا برای حرکت سازمان بسوی چابکی برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، متن کاوی، چابکی، سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی، دانش
  • ابوالقاسم حسن گرجی، فرحناز صدوقی، فاطمه عسگری صفحه 3
    مقدمه
    با توجه به اینکه سازمان یک پدیده پویا و متغیر اجتماعی، لذا طرح طبقه بندی مشاغل نیز پدیده ثابتی نیست. سیستم های مدارک پزشکی کاغذی روز به روز بیشتر به سیستم های پرونده کامپیوتری بیمار تبدیل می شوند، بنابراین، به دلیل اینکه محتوی شغل با پیشرفت تکنولوژی تغییر می کند بهتر است شرح شغل ها نیز، هرازگاهی به ویژه در زمان ارزشیابی سالیانه مورد بررسی قرار گیرد. همچنین مدیر بخش مدارک پزشکی نیز بایستی در حدامکان تغییرات آینده را هم پیش بینی کند. هدف این مطالعه مقایسه شرح شغل کارکنان مدارک پزشکی در کشورهای منتخب و ارائه الگو بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی و بصورت توصیفی- مقایسه ای بوده است. بدین صورت که پژوهشگر ساختار شرح شغل های موجود در انجمن های مدیریت اطلاعات بهداشتی را بطور کامل و توسط چک لیست مقایسه کرد. سپس بر اساس مقایسه انجام شده الگوی اولیه را طراحی و به نظرخواهی متخصصان مدارک پزشکی گذاشته شد. نهایتا الگوی پیشنهادی نهایی ارائه گردید.
    یافته ها
    شرح شغل های نگاشته شده توسط انجمن مدیریت اطلاعات بهداشتی آمریکا، دارای ساختار عنوان شغل، ناظر مستقیم، هدف اصلی شغل، مسئولیت ها و شرایط احراز شغل می باشد. در صورتیکه در ساختار شرح شغل های انجمن مدیریت اطلاعات بهداشتی استرالیا، کد وطبقه شغلی، نام واحد و مسئول ناظر و همچنین ثبت شرایط ضروری و مطلوب و شرایط احراز و حتی ساعت کار و استراحت ثبت شده است. این انجمن به ثبت شاخص های عملکردی در قالب فرم شرح شغل معتقد است. در حالیکه در انجمن مدیریت اطلاعات بهداشتی کانادا، فرم شرح شغل در قالب فرم ارزشیابی کارکنان با قید زمان بندی مسئولیت ها و مجزا از فرم شرایط احراز آورده شده است.
    نتیجه گیری
    پژوهشگر طی دو مرحله دلفی کردن الگوی نهایی به این نتیجه نایل آمد که فرم شرح شغل بایستی دارای پنج محور عنوان شغل، هدف شغل، مسئولیت های شغل، شاخص های عملکردی و شرایط احراز شغل باشد. از نظر صاحب نظران میزان اهمیت این عناصر به ترتیب 88، 82، 88، 87 و 91 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: شرح شغل، شرایط احراز شغل، محتوی شرح شغل، ساختار شرح شغل
  • ارزیابی وضعیت ارتباط با صنعت در دانشگاه های علوم پزشکی ایران، 1385
    صفحه 4
    چکیده
    مقدمه
    ارتباط دولت، دانشگاه و صنعت موضوعی است که در دهه های اخیر در بسیاری از دانشگاه های دنیا به عنوان راهکاری برای افزایش درآمد، بهبود ارتباط با جامعه، ارتقاء دانشگاه و در نهایت توسعه کشور مطرح شده است. در حال حاضر در حدود 40 دانشگاه علوم پزشکی در ایران وجود دارد که می توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. لذا این تحقیق با هدف ارزیابی وضعیت ارتباط با صنعت در دانشگاه های علوم پزشکی ایران در سال 1385 تدوین انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به صورت مقطعی انجام شده است. جامعه پژوهش آن 40 نفر از مدیران پژوهشی و مدیران دفاتر ارتباط با صنعت دانشگاه های علوم پزشکی کشور بوده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و داده ها به روش میدانی گردآوری شده است. برای تحلیل داده های کمی از نرم افزار SPSS و برای تحلیل داده های کیفی از روش گروه بندی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داده که در حدود (5/64 درصد) دانشگاه ها، ساختارهای واسطه ای مانند دفتر ارتباط با صنعت در داخل دانشگاه ایجاد کرده اند. در (9/55درصد) موارد، این دفاتر فاقد ساختار سازمانی بودند. عمده افرادی که در این واحد فعالیت داشته اند هیات علمی بوده و بیشترین نوع ارتباط دانشگاه و صنایع، کارآموزی، بازدیدهای منظم علمی و مشاوره بوده است. در حدود (7/83 درصد) دانشگاه ها، پاداشی برای پژوهشگران در زمینه ارتباط با صنعت در نظر نگرفته اند در حدود (5/93 درصد) از آنها قوانین خاصی در مورد نحوه کارکردن افراد در صنعت و همچنین (5/80 درصد) سیاست خاصی در زمینه مالکیت فکری نداشته اند. مشکلات عمده دانشگاه های علوم پزشکی در زمینه ارتباط با صنعت شامل نا آشنایی مسولین بخش صنعت با توانایی های دانشگاه و نا آشنایی کارکنان دانشگاه با مشکلات بخش صنعت بوده است.
    نتیجه گیری
    تعداد زیادی از دانشگاه ها به اهمیت ارتباط با صنعت و اینکه دانشگاه بخشی از وظایفش کمک به جامعه است پی برده اند اما برای اجرایی کردن آن نتوانسته اند راهکاری اجرایی پیدا کنند زیرا دیدگاه و روش ارتباط با صنعت در این دانشگاه ها بیشتر به شکل سنتی بوده و تفکر غالب تفکر منسجم و علمی نیست.
    کلیدواژگان: ارتباط دانشگاه و صنعت، دانشگاه های علوم پزشکی، ارزیابی
  • رقیه اسکروچی، مریم فرهادی، حمیدرضا حقانی صفحه 5
    مقدمه
    وبلاگ ها ابزاری بدیهی برای کتابداران هستند. سه راه عمده برای کاربرد وبلاگ ها در حوزه کتابداری عبارتند از: استفاده شخصی کتابداران برای روزآمد کردن اطلاعات، به عنوان منبعی قابل توجه برای کاربران و به عنوان راهی جهت تهیه اطلاعات در مورد کتابخانه ها و خدمات آنها. هدف این مطالعه مقایسه وبلاگ های کتابخانه ها و کتابداران ایرانی با وبلاگ های برتر کتابداری دنیا جهت شناسایی نقاط ضعف و قوت و طراحی بهتر این وبلاگ ها می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایشی- توصیفی و به طور تطبیقی به مقایسه وبلاگ های کتابخانه ها و کتابداران ایرانی با وبلاگ های برتر کتابداری دنیا در سال 1385 انجام گردید. تعداد 79 وبلاگ از وبلاگ های کتابخانه ها و کتابداران ایرانی و 10 وبلاگ برتر کتابداری دنیا در سال 2006 به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها مشاهده مستقیم و ابزار گردآوری چک لیستی بود که عناصر اصلی آن از پژوهش هرینگ و همکاران اقتباس شده و بر اساس مشاهدات و تجربه نگارنده، مشورت با اساتید و وبلاگ نویسان و مقایسه با وبلاگ های برتر، موارد دیگری نیز به آن اضافه شده است. در این چک لیست عناصر مشخصات کلی، مشخصات نویسنده/نویسندگان، تاریخ و سطح فعالیت وبلاگ، جنبه های فنی، محتوای کلی، وضعیت لینک دهی و نظرات مدنظر قرار گرفت. داده های گرآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی تحلیل شد.
    یافته ها
    از نظر نوع وبلاگ های ایرانی مشخص شد که 67درصد این وبلاگ ها از نوع فیلتر و 14 درصد از نوع دانش می باشند. اطلاع رسانی در مورد رشته و اخبار دنیای کتابداری (18 درصد)، هم اندیشی و برقراری ارتباط بین کتابداران و ارایه فعالیت ها (9 درصد) و درج اطلاعات علمی، مقالات و ترجمه ها (9 درصد) رایج ترین اهداف وبلاگ های ایرانی را تشکیل می داد. بررسی عناصر مختلف ساختاری در وبلاگ های کتابداران ایرانی نشان داد 5/40درصد وبلاگ های ایرانی بین 50تا 75 درصد عناصر مربوط به مشخصات نویسندگان، 4/97درصد وبلاگ های ایرانی بین 50تا 75 درصد عناصر جنبه های فنی پست ها، 48/78درصد وبلاگ های ایرانی زیر 50 درصد جنبه های فنی کلی، 55/64درصد وبلاگ های ایرانی زیر 50 درصد عناصر محتوای کلی و 42/43درصد این وبلاگ ها زیر 50 درصد انواع پیوندها را در وبلاگ های خود رعایت نموده اند. در مجموع 54/65 درصد عناصر ساختاری در وبلاگ های برتر کتابداری و 90/49 درصد در وبلاگ های ایرانی وجود داشته است.
    نتیجه گیری
    بررسی مشخصات ساختاری سبب رتبه بندی وبلاگ های کتابخانه ها و کتابداران ایرانی و وبلاگ های برتر کتابداری دنیا بر اساس مجموعه امتیازهای کسب شده گردید. وبلاگ گروهی کتابداران ایران با امتیاز 95/80 درصد رتبه اول و وبلاگ ناکتابدار با امتیاز 26/17 درصد رتبه هفتاد و نهم را از نظر ساختار در وبلاگ های ایرانی کسب کردند. در وبلاگ های برتر کتابداری دنیا نیز وبلاگ Academic Librarianبا امتیاز 14/82% در رتبه اول و وبلاگ conservator با امتیاز 76/29 درصد در رتبه دهم از نظر ساختاری قرار گرفت. در این رتبه بندی 23/58 درصد وبلاگ های ایرانی و 20 درصد وبلاگ های برتر کتابداری دنیا زیر 50 درصد عناصر ساختاری را در طراحی وبلاگ ها رعایت کرده اند.
    کلیدواژگان: وبلاگ، وبلاگ های کتابخانه ای، وبلاگ های برتر کتابداری دنیا
  • مهدی حبیبی کولایی، کنیزرضا حسین پور، الهام مبشری، ناصر بهنام پور صفحه 6
    مقدمه
    تحقیقات نقش موثر بکارگیری سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) را در ارتقاء کیفیت خدمات سلامت، افزایش رضایتمندی و بهبود اقتصاد درمان نشان داده است. با توجه به ضرورت ایجاد HIS و نقش مهم آگاهی و نگرش مدیران، این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی و نگرش مدیران مراکز درمانی گلستان در سال 1385 انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی به روش مقطعی بر روی 73 نفر از مدیران مراکز درمانی در دانشگاه علوم پزشکی گلستان که حاضر به همکاری در این مطالعه شدند در سال 1385 انجام شد. برای هر یک از مدیران پرسشنامه ای دارای پایایی و روا ارسال شد. پس از تکمیل پرسشنامه، داده ها از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که3/59 درصد مدیران مراکز درمانی دارای آگاهی متوسط و 1/95 درصد آنها دارای نگرش مثبت در خصوص کاربردهای HIS می باشند. بیشترین نمره آگاهی مربوط به مسئولین مدارک پزشکی و کمترین مربوط به مسئولین اتاق عمل و مدیران داخلی بود. بیشترین سطح نگرش مثبت مربوط به مسئولین آزمایشگاه و کمترین مربوط به مسئولین واحد مالی و اتاق عمل بود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که مدیران مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی گرگان دارای آگاهی متوسط در خصوص کاربردهای HIS می باشند، لذا جهت استفاده بهتر و کاربردی از HIS در تمام قسمت های بیمارستان برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی علمی برای بالا بردن میزان آگاهی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، مدیران مراکز درمانی، آگاهی، نگرش
  • عباس حری، سیدجواد قاضی میرسعید صفحه 7
    مقدمه
    در آستانه هزاره سوم ودر اوایل قرن 21، معیارها و قواعد جدید، جهانی متصل به هم را نوید می دهد، جهانی که از منطق شبکه تبعیت می کند. این پدیده را مهمترین چالش پیش روی کتابداران و اطلاع رسانان دانسته اند، چالشی که به توجهی عمیق و مطالعه ای همه جانبه نیاز دارد. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عوامل درونی بر نگرش کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی کشور نسبت به جایگاهی است که در آینده حرفه خواهند داشت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع پیمایشی و جامعه مورد بررسی شامل کلیه کتابداران و اطلاع رسانان شاغل در حوزه علوم پزشکی کشور می باشد. از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شد. پرسشنامه مورد نظر در دو قسمت اصلی تنظیم گردید. علاوه بر آن یک قسمت دیگر از پرسشنامه به اطلاعات فردی اختصاص داده شد. پس از اطمینان از صحت روایی و پایایی آن، پرسشنامه مذکور در بین 1368 نفر توزیع گردید، از این تعداد 1001 نفر به آن پاسخ دادند. در محاسبات آماری که شامل توزیع فراوانی، میانگین، درصد شاخص های پراکندگی، ضریب همبستگی و آزمون دو جمله ای بود داده ها به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی در قالب جداول ارائه گردید.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که از 1001 نفر که به پرسشنامه پاسخ دهند، 462 نفر دارای تحصیلات کتابداری بودند. همچنین میانگین اهمیت عوامل درونی و نگرش از نگاه افراد مورد مطالعه به ترتیب 13/4 و 18/4 در مقیاس پنج بود. در بررسی اثر عوامل درونی بر نگرش مشاهده شد که غیر از مورد یک، بین سایر عوامل رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (001/0 (P<، به این معنی که افزایش هر کدام از عوامل درونی تاثیر مثبت بر نگرش افراد مورد نظر داشت و منجر به بهبود نگرش آنان نسبت به جایگاهشان در آینده حرفه می شد. فقط عامل یک یعنی «آگاهی قبل از حرفه» در نگاه کتابداران مورد نظر وجود نداشت. نکته قابل توجه این بود که کتابداران و اطلاع رسانان به خوبی از شرایط آینده حرفه مطلع و برای انطباق با آن تلاش می کردند.
    نتیجه گیری
    ایجاد بستری مناسب برای تحقق اراده کتابداران نسبت به انطباقشان با شرایطی که در آینده با آن مواجه می باشند مستلزم بازنگری در ساختار تشکیلات اداری و آموزشی این حرفه می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل درونی، نگرش، آینده حرفه، کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی
  • سیدجمال الدین طبیبی، محمد جمیل کاخانی، الهام احسانی چیمه صفحه 8
    مقدمه
    با گذشت بیش از دو سال از اجرای راهبرد کاهش تصدی در خدمات پشتیبانی بیمارستانهای تابعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سنجش میزان دستیابی به اهداف این راهبرد و ارزیابی عملکرد آن ضروری به نظر می رسید. هدف از این مطالعه ارزیابی استقرار راهبرد مذکور و نتایج حاصل از آن می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی، مقطعی و کاربردی بوده که به ارزیابی راهبرد کاهش تصدی در خدمات پشتیبانی بر روی سه فعالیت تغذیه، نظافت، لاندری در بیمارستان های مجری این راهبرد (یک بیمارستان از هر دانشگاه علوم پزشکی) در طی سالهای 85-1383 پرداخته است.
    یافته ها
    در طی سالهای 85-1383 به صورت میانگین، 29/86 درصد از خدمات تغذیه ، نظافت و رختشوی خانه بیمارستانهای مورد مطالعه واگذار و برای واگذاری این خدمات 89/62 درصد مناقصه برگزار گردیده است. واگذاری فعالیتهای مورد مطالعه بطور میانگین به میزان 05/94 درصد از طریق انعقاد قراردادهای حجمی و میزان مشارکت پیمانکار در تامین مواد مصرفی، تجهیزات و تعمیر آن در این واگذاری ها 51/46 درصد بوده است. متوسط میزان رضایتمندی حاصل از خدمات واگذار شده نیز در طی این سالها 89/76 درصد و پرداخت به پیمانکاران بر اساس وارسی نامه های نظارتی نیز به طور میانگین 71/78 درصد بوده است. متوسط بهای هر وعده غذا در این سالها 5341 ریال، بهای نظافت هر مترمربع 12078 ریال و بهای شستشوی هر کیلوگرم لباس یا ملحفه 2959 ریال بوده و رشد بهای واحد خدمات در بعضی از خدمات و در بعضی از سالها با نرخ افزایش قیمت محاسبه شده، مغایرت داشته است. میان وضعیت برگزاری مناقصات و میزان رضایتمندی و پرداخت بر مبنای وارسی نامه های نظارتی و میزان رضایتمندی نیز همبستگی معنادار وجودندارد. ولی نتایج مطالعه، وجود همبستگی نسبی میان مبلغ قرارداد ماهیانه و نیروی انسانی شاغل در قرارداد و نیروی انسانی شاغل و حجم کار ماهیانه را نشان داد. همچنین میان بهای واحد خدمات و میزان رضایت مندی همبستگی وجود نداشته است. همچنین رابطه معنادار میان نحوه تامین مواد مصرفی، تجهیزات و تعمیر آن و میزان رضایت مندی وجودنداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که واگذاری خدمات می تواند به ارتقاء کارآیی بیمارستان و افزایش رضایت بیماران و کارکنان منتهی گردد.
    کلیدواژگان: کاهش تصدی، برون سپاری، خدمات پشتیبانی، بیمارستان
|
  • Page 1

    Abstract

    Introduction

    The evaluation of the internal environment is included the evaluation of an organization position, evaluation of performances, identified its problems and its potential abilities. If the internal evaluation has been done correctly, it makes a comprehensive view of existing situation in the organization, bring about a correct overview to it in which irrelative and inefficient programs would be replaced by competitive and efficient ones. The aim of present research was evaluation of internal environment in the teaching-curative hospitals in Shiraz city; based on six dimensions Wise board model.

    Methods

    Present research is a descriptive cross-sectional applied study. In this study 362 people of personnel of teaching-curative hospital of Shiraz have been involved. Data have been collected by standard questionnaire, and analyzed by SPSS software, using t-tests. The maximum score was 7. All scores under 4 showed the strength; and scores more than 4 showed the weakness points.

    Results

    The average of the variable studied data in this research which included setting goals, organizational structure (organized activates), leadership, coordination, awarding system, staff's communication and their point's of view according any changes, Ranks of the hospitals are as follows: for Namazi Hospital: 3.80, 4.01, 4.26, 4.39, 4.43, 3.74; for Zaynabiyeh Hospital: 4.04, 4.20, 4.84, 4.72, 5.96, 4.16, 3.68; for Chamran Hospital: 3.84, 3.48, 2.68, 3.76, 4.96, 3.36, 3.6; for Hafez Hospital: 3.24, 4.21, 3.44, 4.12, 4.84, 2.72, 3.52; and for Shahid Faghihi Hospital: 2.75, 4.84, 3.80, 4.36, 5.32, 3.48, 3.80.

    Conclusion

    According to the finding data in this research: in setting a goal: Zaynabiyeh hospital, in organization structure Namazi, Zaynabiyeh, Hafez, and Shahid Faghihi; in awarding system all studied hospitals and in communication Namazi and Zaynabiyeh hospitals had weakness points; in which it is needed more attention. In all the hospitals, the staff's point of view toward changes had strength points.,

    Keywords: Wise board's model, Weakness, strength points, Internal environment, Teaching-curative hospital
  • Page 2
    Abstract
    Introduction
    The word agility identified the speed and the power of responses during facing with organization internal and external matters. The health care organizations must be agile like any other organization in today fast speeding world, because being agile is an additional advantage in the competitive world. In this paper the organization's agility, data mining, text mining, and the role of all these tools that may have provide the knowledge and the move of the healthcare organizations toward the agility, will be preceded. Literature review: Specialist in the Spinal Disorders Hospital in south California in Los Angeles use data mining process to discover different factors affecting on success or failure of the spinal surgeries operations causing improvement in health care. And also the financial organization for healthcare; and Medicare and Medicaid using Text- mining and Data-mining to discover any fraud or misuses in insurances and different type of the health care operations.
    Conclusion
    Information is the most important tool in the management. Converting information to the knowledge has a key role in moving organizations toward agility. By using the analytical tools in organizations, the new knowledge in medical field on top of the information about the processes, patterns, and treatment results to upgrades the quality of the health care, could be achieved, and by passing information about weakness and strength points, the threat, the opportunities and technology changes; to managers, they could be able to plan toward the agility.
  • Page 3
    Abstract
    Introduction
    Organization, given that is a dynamic, flexible social phenomenon, which constantly changes. Therefore, categorizing plan of jobs would not be a stable phenomenon. Therefore, because the content of job alters with technical advances, it had better to examine specially at the time of an annual assessment, the job description. In addition, the chief of medical records unit should, as possible as, predicate future changes.
    Methods
    The present paper is a practical descriptive-analogical research, so that the researcher comprised available job descriptions structures of "Health Information Management Associations" by checklist fully. Then, the draft was designed based on that analogy, put on the table to be criticized by medical records experts. finally, the last proposal designee would be offered.
    Results
    Job descriptions written by American Health Information Management enjoy the structure consists of job title, direct supervisor, main goal, responsibilities and competency. While Australian Health Information Association presents job descriptions comprising job code and class, unit name and supervisors as well as competency, and necessity conditions, and even times of work and rest. This association maintains to record performance indexes at the form of job description. Job description form, in Canadian Health Information Management Association is presented as assessment form of staffs, stating responsibility schedules and separated from job specification form.
    Conclusion
    During double-stage screening of final draft, the researcher came to result that the job description form must include five dimensions as job title, its goal, its responsibilities, performance indexes, and job specification. The authorities believe that these features has the importance of 88%,82%,88%,87%, 91%, respectively.
  • Librarianships Weblogs, Superior Librarian Weblogs, World Superior Librarianship Weblogs Page 5
    Abstract
    Introduction
    Web logs are the evident tools for the librarians. There are three main ways for applying web logs in librarianship fields, as follows: personal use by librarian to upgrade their personal information, as a source of information in case of libraries, and for their services. The aim of this research is to comparison between Iranian libraries and librarians, and superior librarianship web logs.
    Methods
    Present research has been achieved by descriptive method and comparatively studied a comparison between Iranian libraries and librarians, and superior librarianship web logs in 2006. Seventy- nine web logs from libraries and Iranian librarian and ten best librarianship web logs in the world in 2006 have been chosen as research community. We used direct observations and a check list -that its main factors came from Herring- and associated and based on observations and writer experiences, coache's and weblog writers consultations for collecting data; and comparing with the best weblogs, other subjects have been added in this check list including overall identifications factors, writers identifications, date, and the level of the weblog activities, technical aspect, overall concept, linkage conditions, and opinion have been showed. Collected data have been presented and analyzed using descriptive statistics method.
    Results
    In terms of type, it showed that 67% of Iranian web log are filtrated and 14% are scientific, Communicating services in terms of the librarianship and its news %18,coordination and similarity and communication between librarian and services performance %9; and publishing scientific information, papers and translations 9%; are the main goal of the Iranian web logs. Evaluating different structural factors in Iranian librarian weblogs showed that in 40.5% of Iranian web log between 50% up to 75% of the writers identifications, 97.4% of them between 50% up to 75% of technical factors, 78.48% of Iranian weblog under 50% of overall technical factors, 64.55% of them under 50% overall containing, and 43.42% of them under 50% different type of the connections have been observed. In total 65.54% of the structural factors were in superior weblogs and 49.90% in Iranian web logs.
    Conclusion
    Evaluation of the structural factors made the leveling Iranian librarian and libraries and superior libraries web logs based on gained scores. Iranian librarian group web logs achieved the first place by 80.95% points and non librarian web logs went down to 79 place by 17.26%;based on structural factors among Iranian web logs. Between the superior web logs The Academic Librarian was in first place by 82.14% and the Conservator in 10th place by 29.76%points. Some 58.23% of Iranian and 20% of world's superior web logs managed the structural factors in this grading.
  • Page 6
    Abstract
    Introduction
    Researches showed the effective role of applying the hospital information systems (HIS) in upgrading quality of the curative care services, increasing satisfactions, and improving treatment economy. Due to the necessities of the HIS development and the important role of managers knowledge and attitudes, present study carried out to achieve the level of Golestan curative centers (province) managers knowledge and attitudes in 2006.
    Methods
    Present study is a cross-sectional descriptive study, has been done on 73 people of the Golestan curative centers managers who agreed to participate in this study in the year 2006.Avalid and reliable questionnaire have been sent for each manager. After completing the questionnaire, collected data analyzed by SPSS software.
    Results
    Our research findings showed that 59.3% of managers had average knowledge, and 95.1% had a positive attitude about the HIS. Maximum knowledge scores belonged to the medical records staffs, and minimum knowledge scores to operation theaters and hospital officers. Maximum level of the positive attitude found for laboratories staffs and minimum to finance and operation theaters department.
    Conclusions
    Due to the average levels of Golestan curative centers managers knowledge and attitudes about HIS, to improve HIS usage at all different departments, to hold the training courses to improving the level of knowledge is necessary.
  • Page 8
    Abstract
    Introduction
    After more than two years of the implementation of outsourcing support services strategy in hospitals affiliated to the Ministry of Health & Medical Education, an assessment for the attainment of objectives and the evaluating this strategy was very necessary. This study is aimed to evaluating of above mention strategy, and its results.
    Methods
    This is a descriptive, cross-sectional, and applied study for evaluating outsourcing support services strategy in three supportive services (catering, cleaning & laundry) in pilot hospitals (one hospital from each Medical Universities) during 2005-2007.
    Results
    During the years 2005-2007 on the average 86.29% of caterings, cleaning & laundry services of the hospitals have been outsourced, 89.62% of these hospitals have put out these services to tender. The activities that were outsourced during this time and the average were 94.05% through holding volume contracts and participation of contractors in supplying the consumable goods, equipment and maintenance repairing these equipments was 46.51%. The mean satisfaction rate of outsourced services was 76.89% and the payment average to the contractors based on the assessment controlling check-lists was a mean 78.71%. The mean price for each meal in these years was 5341.15 Rials. The cleaning price for each square meter was 12078.66, and for washing each kilogram of clothes or bed sheets was 2929 Rials. The increase of price for the basic services during some years differed from the priced rise of the estimated price. There is no significant correlation between the situation of tenders and satisfaction rate; which was in the case of paying based on the assessment controlling checklists and the rate of satisfaction. But there was a correlation between the amount of monthly contract and human resources working in the contract. Also there was a correlation between the human resources and monthly volume of the work. There was no correlation between the basic price of services and the rate of satisfaction. Also there was no significant correlation between condition of supplying the usage materials, equipments and maintenance these equipments, and satisfaction rate.
    Conclusion
    It seems that outsourcing the services can lead to improvement of hospital efficacy and enhancing the patients and personnel's satisfaction.