فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 38 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز مهرام، مرضیه دشتی رحمت آبادی صفحه 7

    نظریه احساس برابری آدامز توازن عادلانه ای را بین داده های کارکنان و ستاده های آنان پیش بینی می کند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سبک های رهبری مدیران بر احساس برابری کارکنان انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه ی علی مقایسه ای، در نیمه ی نخست سال 1386 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است. پرسشنامه های احساس برابری و سبک رهبری ابزار جمع آوری داده ها بوده اند. حجم نمونه 179 نفر بوده که با رضایت کامل و به تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون، t صورت ناشناس، به پرسشنامه پاسخ داده اند. آزمون های مقایسه میانگین مستقل برای پاسخدهی به سوالات مورد استفاده قرار گرفته اند.

    یافته ها

    میان احساس برابری کارکنان بر حسب سبک رهبری مدیران تفاوت معنی داری وجود ندارد. رابطه ی مستقیم و معنی دار بین احساس برابری کارکنان و میزان اطلاع آنان از پاداش سایرین وجود دارد. تفاوتی بین احساس برابری کارکنان بر حسب جنس، مدرک تحصیلی و سابقه ی خدمت آنان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    صر فنظر از سبک رهبری مدیران، چنانچه کارکنان از نحوه و میزان پرداخت پاداش به سایر کارکنان آگاهی داشته باشند، با مقایسه دروندادها و بروندادها خود و دیگران به احساس برابری بیشتری خواهند رسید. بر این اساس می توان به مدیران توصیه کرد که به شیوه های مناسب،اطلاع رسانی به کارکنان را در برنامه های کاری خویش قرار دهند، ضمنا ینکه شرایط محیط کاری توجه سازمانی، عدالت روی های و احساس کرامت انسانی از جمله مواردی هستند که در کنار حقوق و پاداش، احساس برابری کارکنان را متاثر می نماید.

  • امین ترابی، سعیده ستوده صفحه 17

    ارزشیابی عملکرد، تحلیلی منظم از پاسخگویی فعالیتهای فردی به اهداف و وظایف است. این پژوهش با هدف تعیین نگرش کارکنان دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اهواز در زمینه ارزشیابی عملکرد سالانه شان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - پیمایشی، به صورت مقطعی با استفاده از روش سرشماری در بین 150 نفر از کارکنان شاغل در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1386 صورت گرفت. داده های مورد نظر از طریق پرسشنامه حاوی 55 سوال گردآوری شد. پاسخ به سوالات بر اساس مقیاس لیکرت (از کاملا مخالف تا کاملا موافق) بود. داده ها پس از گردآوری به وسیله نسخه 11 و آزمو نهای آماری توصیفی و تحلیلی مرتبط تحلیل گردید. SPSS نرم افزار آماری 50 درصد، 20-

    یافته ها

    54.7 درصد از افراد مورد مطالعه زن و بقیه مرد بودند. از لحاظ سنی، 20.7 درصد افراد در گروه سنی 30 50 و 2.7 درصد در گروه بالاتر از 50 سال قرار داشتند. میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه - 26.7 درصد 41، 31-40 37.7±7.2 سال بود. 66.32 درصد افراد، در مورد انجام ارزشیابی دارای دیدگاه مثبت، 17.35 درصد دارای دیدگاه منفی و 16.33 درصد افراد بدون دیدگاه خاص بودند. در زمینه نحوه اجرای ارزشیابی کنونی عملکرد کارکنان، 39.75 درصد افراد دیدگاه منفی، 34.41 درصد دیدگاه مثبت و 25.84 درصد دیدگاه خنثی داشتند. طبق آزمون آماری کای دو با ضریب اطمینان 95 درصد بین دیدگاه افراد در زمینه ضرورت ارزشیابی کارکنان و نیز دیدگاه آنها در زمینه نحوه انجام ارزشیابی جاری رابطه آماری معنی دار به دست (P= آمد. (0.001

    نتیجه گیری

    طبق این مطالعه، اکثر کارکنان انجام ارزشیابی را ضروری دانستند، اما نسبت به ارزشیابی جاری نگرش مثبتی نداشته یابی تفاوت بودند. شاید این نوع نگرش ناشی از روش ها، معیارها و ضوابط مورد استفاده در ارزشیابی باشد. مهمترین مولفه در بهبود فرآیند ارزشیابی عملکرد کارکنان، آشنایی آنان با رسالت و خط مشی های سازمان و شفاف نمودن روش و اهداف ارزشیابی و ارائه بازخورد مناسب از طرف مدیران و سرپرستان است.

  • مرجان مردانی حموله، عزیز شهرکی واحد صفحه 23

    درک کارکنان ز بیمارستان خود، جو سازمانی آن را شکل می دهد. متداولترین عامل درونی ا ثرگذار روی جو بیمارستان، ویژگی های شخصیتی کارکنان است. هدف این پژوهش تعیین ارتباط جو سازمانی با ویژگی های شخصیتی کارکنان بیمارستان فاطمه الزهرا(س) نجف آباد بود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی همبستگی است. نمونه ی آماری 120 نفر از کارکنان بیمارستان فاطمه الزهرا(س) نجف آباد است که از طریق نمونه گیری در دسترس از کارکنان آن بیمارستان در سال 1387 انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه ی شخصیت آیزنک در ابعاد چهارگانه درون گرایی، برون گرایی، ثبات هیجانی و روان رنجوری و پرسشنامه جو سازمانی در ابعاد ششگانه حمایتی، دستوری، تحدیدی، همکارانه، متعهدانه و غیرمتعهدانه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمونهای آماری مجذور کا و تی استفاده شد.

    یافته ها

    بین ویژگی های شخصیتی کارکنان در هر یک از ابعاد چهارگانه با جو سازمانی بیمارستان (باز و بسته) رابط های وجود نداشت. بین ابعاد چهارگانه شخصیت با ابعاد جو سازمانی به جز بعد غیرمتعهدانه رابط های مشاهده نشد. یافته ها بیانگر وجود رابطه بین ابعاد چهار گانه شخصیت با یکدیگر بود.

    نتیجه گیری

    کارکنان برونگراتر، از جو بیمارستانی متعهدانه تری برخوردارند. مدیران بیمارستا نها م یتوانند شناخت بیشتری درباره ویژگی های شخصیتی کارکنان برای انتخاب و گزینش بهتر آنها به دست آورند.

    کلیدواژگان: جو سازمانی، بیمارستان، کارکنان، ویژگی های شخصیتی
  • حسن ابوالقاسم گرجی، تیمور محمدی، لیلا حسینی صفحه 31
    مصرف سیگار در جهان علی رغم تبلیغات گسترده برای نابهنجار بودن آن به صورت یک واقعیت اجباری پذیرفته شده و سود سرشار و مالیات زیادی از آن به دست می آید. تقاضای سیگار در عین برخورداری از ثبات نسبی، متاثر از قیمت آن است. نوسانات قیمت یکی از عوامل مؤثر بر تقاضای سیگار م یباشد و رابطه ی عکس میان ارزش واقعی انعطاف و نوسانات قیمت و سن وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات قیمت سیگار روی میزان مصرف آن در ایران بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی ست و به صورت سری زمانیا رتباط میزان مصرف سیگار با تغییرات 63 و همچنین متغیرهایی چون درآمد خانوار شهری، نرخ کلان شهری، نرخ بیکاری، نرخ باسوادی را - قیمت آن طی سا لهای 85 مورد بررسی قرار می دهد. جامعه ی پژوهش افرادی هستند که از سراسر ایران به صورت آمارگیر ی های پیوسته تهیه شده است. وجود همبستگی بین مشاهدات یک متغیر تصادفی طی زمان مفروض است. برای تحلیل داده ها از روش هم انباشتگی برای بررسی استفاده شده است. OLS و آزمون هم انباشتگی دوربین-واتسون و برای آزمون مدل از روش (ADF یا DF مانایی (آزمون در سطح معنی داری 5 درصد و 10 درصد متغیرهای تعداد نخ سیگار، نرخ باسوادی و باقیمانده های مدل مانا ADF
    یافته ها
    آزمون هستند و متغیرهای قیمت سیگار، نرخ بیکاری و درآمد خانوار نامانا می باشند.
    نتیجه گیری
    قدر مطلق کشش قیمتی کالای سیگار کمتر از یک بوده و سیگار کالایی کم کشش است. افزایش نرخ باسوادی بر کاهش مصرف سیگار مؤثر بوده و درآمد زیاد به معنیا ستفاده ی بیشترا ز دخانیات نمی باشد. متغیر بیکاری بر میزان مصرف سیگار مؤثر است.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، قیمت سیگار، بیکاری، سواد، درآمد خانوار
  • سمیه نادی راوندی، محسن حاجی زین العابدینی صفحه 37

    همواره درباره مفهوم و چارچو بهای کتابخانه های دیجیتالی ابهام وجود داشته چون کتابخانه ی الکترونیکی، مجازی، بدون دیوار، هیبرید و راه دور و دیجیتالی، اغلب با هم یا به جای هم به کار رفته اند. حتی تعریف جامع و استانداردی از کتابخانه های دیجیتالی که همگان در مورد آن توافق داشته باشند، وجود ندارد ولی تعریف فدراسیون کتابخانه های دیجیتالی یکی از پذیرفته شده ترین و پر استنادترین تعاریف است. هدف این پژوهش بررسی مهمترین شاخص ها برای طراحی و ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی و ارائه ی معیارهای نسبی برای آن بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش پیمایشی - توصیفی، با روش کتابخانه ای، متون و منابع موجود درباره کتابخانه های دیجیتالی مطالعه و عناصر مهم در طراحی این کتابخانه ها و شش کتابخانه ی دیجیتالی موفق و استاندارد خارجی شناسایی شد. اطلاعات به دست آمده تحلیل و شاخ صهای کلی برای طراحی کتابخانه های دیجیتالی تعیین شد.

    یافته ها

    چهارده شاخص اصلی برای طراحی کتابخانه های دیجیتالی عبارت اند از: منابع تمام متن، کاربران ویژه، دسترسی مطمئن و پایدار به منابع، قالب منابع، جستجو و بازیابی، مجموعه سازی، توسعه زیرساخت ها و تجهیزات، نیروی ا نسانی متخصص، سازماندهی، قابلیت همکاری با دیگر کتابخانه ها، خدمات، منابع چاپی در کنار منابع دیجیتالی، استاندارد و استانداردسازی و رعایت مالکیت معنوی. هر شاخص دارای زیربخش های مختلفی برای حوزه های متفاوت کتابخانه دیجیتالی است.

    نتیجه گیری

    مطالعه های با این رویکرد به بررسی شاخص های دخیل در امر طراحی و ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی یافت نشد. می توان از یافته های این مطالعه در آینده به عنوان معیار طراحی و ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، طراحی، شاخص ها، ارزشیابی
  • سودابه وطن خواه، اکرم سالمی صفحه 49

    در عصر کنونی تحولات شگرف دانش مدیریت، وجود نظام ارزشیابی اجتناب ناپذیر است و فقدان نظام ارزشیابی به عنوان یکی از علایم بیماری های سازمان قلمداد می شود. هدف این تحقیق استفاده از کارت امتیازی متوازن و مطالعه ی نظام ارزشیابی در دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق پیمایشی ابتدا نظام فعلی مطالعه، سپس به روش پژوهش کیفی، با ارسال چک لیست و مصاحبه دیدگاه های متخصصان نسبت به مولف ه های چک لیست جمع آوری شد. جامع هی مورد پژوهش شامل 50 نفر از مدیران و روسای بیمارستا نهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران با نمونه گیری به روش سرشماری بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم و آمار توصیفی و در قالب جدول و نمودار استفاده شد. SPSS افزار

    یافته ها

    وجه کلی ارزشیابی با 66.67 درصد بالاترین و وجه مالی با 33.83 درصد پایین ترین امتیاز را به دست آوردند و این بیانگر این مطلب است که سیستم فعلی دارای ضع فهای عمده در تمام وجوه مورد ارزیابی است.

    نتیجه گیری

    نظام فعلی به لحاظ کسب امتیازات پایین در تمامی وجوه دارای ضعفهای عمده در نظام ارزشیابی است، و بی توجهی به وجه مالی عمده ترین و شاخص ترین ضعف نظام فعلی ست. بازبینی و برنامه ریزی جهت رفع نقایص موجود و بهبود نظام فعلی ارزشیابی لازم است.

    کلیدواژگان: بیمارستان، ارزشیابی، کارت امتیاز متوازن، مدیران
  • سوگند تورانی، محمدرضا ملکی، سارا قدوسی مقدم، محمودرضا گوهری صفحه 59

    اقتصاد رقابتی، مراقب تهای بهداشتی درمانی را ناچار به استفاده از رویکردها و ابزارهای نوین مدیریتی کرده است. یکی از موثرترین ابزارها برون سپاری است. برون سپاری فواید بسیار دارد و راه حلی جهت گریز از محدودیت های مالی است و سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد. 1384 بیمارستان فیروزگر استفاده کرده است. -

    روش بررسی

    این مطالع هی توصیفی - مقطعی و کاربردی از داده های سا ل های 86 داده ها از طریق پرسشنامه، مصاحبه ی هدایت شده حضوری، مطالع هی اسناد مالی بیمارستان و نیز مستندات واحد آمار استخراج تحلیل شده اند. Wilcoxon و t با آزمو نهای SPSS و Excel و توسط نرم افزارهای

    یافته ها

    با واگذاری داروخانه ماهیانه مبالغ بسیار در هزینه های پرسنلی و هزینه ی خرید دارو صرفه جویی شده است. بیمارستان ماهیانه 100 میلیون ریال، بابت اجاره ی مکان داروخانه از شرکت تعاونی طرف قرارداد دریافت نموده است. تعداد پرسنل داروخانه از 9 نفر به 14 نفر و سطح تحصیلات آنان نیز به میزان قابل توجهی افزایش، زمان صرف شده روزانه توسط مدیر کاهش و رضایت مسئولان بخش های درمانی بیمارستان افزایش یافته است، از میان 19 فعالیت مورد بررسی در 10 مورد اختلاف معنی دار می باشد. تعداد نسخه های پیچیده شده داروخانه نیز افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    درکارایی و اثربخشی داروخانه بهبود حاصل شده که نشان می دهد برونسپاری فعالیتهای داروخانه در بیمارستان فیروزگر موفقیت آمیز بوده است.

    کلیدواژگان: کارایی، اثربخشی، برون سپاری، داروخانه ی بیمارستان
  • محمد عرب، رامین روانگرد، قاسمعلی عمرانی، محمود محمودی صفحه 71

    زباله ها و پسماندهای بیمارستانی، یکی از معضلات زیست محیطی است که به علت دارا بودن عوامل خطرناک، سمی و بیمار یزا سلامت افراد و جامعه را تهدید می کنند. بی توجهی به مدیریت صحیح این پسماندها باعث شیوع انواع بیمار ی ها و اپیدمی ها می شود که موجب تهدید سلامت افراد و جامعه و اتلاف هزینه است. هدف این مطالعه مقایسه ی مدیریت پسماندهای بیمارستانی در بیمارستا نهای آموزشی و خصوصی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1385 بود.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی-مقطعی در 159 بخش مختلف در 6 بیمارستان آموزشی و 3 بیمارستان خصوصی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران که به صورت تصادفی ا نتخاب شدند،انجام گرفت. داده ها از طریق مشاهده و تکمیل پرسشنامه ای مشتمل بر 72 سوال گردآوری شد.

    یافته ها

    بخش های بیمارستا نهای خصوصی از نظر نحو ه ی تفکیک زباله (67 درصد)، جمع آوری زباله (39 درصد)، نگهداری موقت زباله (15.7 درصد) و حمل زباله از سطح بخش ها به محل نگهداری موقت زباله در بیمارستان و از آنجا به محل دفع نهایی (27.5 11 و 2 به ترتیب در بیمارستا نهای آموزشی).، 13، 35، 7، درصد)، وضعیت مطلوب تری داشتند (با 3

    نتیجه گیری

    مدیریت پسماندهای بیمارستانی در بیمارستا نهای خصوصی، مطلوب است. در بیمارستا نهای خصوصی، بودجه و سرمایه بیشتری وجود داشته و مدیران از آزادی عمل بیشتری در ایجاد تصویری مناسب تر از بیمارستان با ارائه خدمات باکیفی تتر، برخوردارند.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماندها، بیمارستان های آموزشی، بیمارستان های خصوص
|
  • Mahram B. *, Dashti Rahmat, Abadi M Page 7
    Introduction

    Adams’ equity theory calls for a fair balance between an employee’s inputs and their outputs. This research aimed to assess the effect of manager's leadership styles on employee's equity feeling.

    Methods

    This casual-comparative study is carried out in the first half of 2006 at Mashhad University of Medical Sciences. 179 employees filled anonymously the questionnaires of equity feeling and leadership style. Independent Averages T-Test, one-way analysis of variance and Pearson's productmoment correlation have been used for data analysis.

    Results

    There was no significant relationship between employees’ equity feeling and leadership styles; but there was a significant relationship between employees’ equity feeling and the amount of information they had about colleagues, salaries, and benefits. There was no difference between employee's equity felling according to their sex, academic degrees and job-tenure.

    Conclusion

    Regardless of managers’ leadership style, in case staff are aware of one another income, they will be able to compare their inputs and outputs with each other. Therefore the equity feeling will increase based on which we can recommend managers to involve themselves in informing the staff of each others income in a right way. In addition, work place conditions, organizational respect, procedural justice and human dignity are such factors that affect staff equity felling.

  • Torabi A. *, Setodeh S Page 17
    Introduction

    Performance evaluation is a systematic analysis of individual activity corresponding to their aims and duties. This research aimed to determine attitude about annual performance evaluation between employees in the Faculties affiliated to Ahvaz University of Medical Sciences.

    Methods

    In this Descriptive and cross-sectional study, we analyzed 150 personnel view that had been evaluated at least one time in their service duration by direct manager. Questionnaire including 55 questions were completed and census methods were used, too. Answers to questions about view based on Likert Scale. Data were analyzed by SPSS 11 software using analytic-descriptive tests.

    Results

    54.7 percents of participants were women and others were men. 20.7 percent were among 31- 40, 50 percent among 31-40, 26.7 percent among 41-50 years old and 2.7 percent were upper than 50 year. Mean and Standard Deviation of age were 37.7±7.2. 66.32 percent of people admit that implementation of evaluation is essential, 17.35 percent had negative attitude and 16.33 percent had neutral attitude. Whereas 39.75 percent of people had negative attitude, 34.41 percent had positive attitude and 25.84 percent had neutral attitude about the method of current implementation of performance Evaluation. Significant difference (PValue=0.001, CI=95%) was found between attitude of current implementation of evaluation and necessity of implementation of appraisal using χ2 test.

    Conclusion

    Performance evaluation is a way to individual development of personnel, so having a bad view about appraisal can negatively affect the organization's outcome, therefore a change recommended to the current evaluation method of personnel.

  • Mardani, Hamule M. *, Shahraky, Vahed A Page 23
    Introduction

    Personnel’s concept of hospital is formed organizational climate and the most common internal factor at hospital that affects organizational climate is personality characteristics of personnel. These characteristics effect on humanistic communications. The aim of this study was to determine the relationship between hospital personnel’s personality characteristics and organizational climate.

    Methods

    This is a descriptive-correlation research. The statistical sample consisted of 120 personnel of Fateme-ye Zahra hospital in Najafabad were selected from all personnel through the convenience sampling in 2008. The Eysenck Personality Questionnaire, covering personality aspects (introversion, extroversion, emotional stability and neuroticism) and organizational climate questionnaire in its six aspects (supportive, directive, restrictive, collegial, committed, and disengaged) were used for data gathering. Data were analyzed by descriptive statistics, chi-square test and t-test.

    Results

    There is no relationship between the personality characteristics of personnel and open/closed organizational climates. Also, no relationship was found between personality aspects and organizational climate except of disengaged. We found a positive relation among four aspects of personality.

    Conclusion

    Extrovert personnel need to possess more committed of organizational climate. Thus, the hospital managers need more cognition about personality characteristics to select them in a better way.

  • A. Gorji H. *, Mohammadi T., Hosseini L Page 31
    Introduction
    In spite of world wide advertisements about the disadvantages of smoking, it has been accepted as a mandatory fact, and huge benefits and tremendous amount of tax is obtained trough producing cigarettes. Cigarette demand has a relatively stable market, influenced by price fluctuations and a reverse relation found between the real value of flexibility and the price changes and the age. This research aimed to identify the effects of cigarette price on smoking rate in Iran.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study to find the relation between using cigarettes and its price changes during the 1983 to 2005 in the time series. Variables such as urban families’ income, metropolitan, unemployment, and literacy rate were studied, as well. The study’s population was Iran people who were chosen in the form of continuous sampling. There is an assumed correlation between a random variable and time. Data analyzed by DF and ADF tests and additive Durbin-Watson test. To test the model, we used OSL method.
    Results
    ADF test in meaningful level of a 5% and 10% for the number of cigarettes, literacy rate, and reminder of the model were viable. Variables such as the price, unemployment rate and family’s income were non-viable.
    Conclusion
    Absolute value for price attraction for cigarette was less than 1 that means that cigarette was a low attractive good. By increasing the literacy rate, cigarette smoking was decreased, and high income did not mean more smoking. Unemployment rate had an effect on smoking.
  • Nadi, Ravandi S. *, Haji, Zeinolabedini M Page 37
    Introduction

    There was always suspicion regarding concept and frameworks of digital libraries; concepts such as electronic library, virtual library, without wall library, hybrid library and digital library have applied often together, or for each other for conveying library concept. Studies have shown that so far there is no standard and universal accepted definition for digital libraries, however Digital Library Federation (DLF) has a definition that is most accepted and cited definition. This study aimed to determine the most important parameters for designing and evaluation of digital libraries; and provide a relatively criteria framework had been given.

    Methods

    In this descriptive research, studying texts and reviewing resources about digital libraries and their designing and evaluation; we recognized a lot of elements in designing digital libraries. Then we surveyed six successful world digital libraries and analyzed information to determine basic parameters in designing of digital libraries.

    Results

    The 14 main parameters in designing of digital libraries are as followed: full text recourses, special users, permanent access, format, retrieval and search, acquisition,infrastructures and equipments development, expert staff, organization, cooperating capability with other libraries, services, print resources, standards and standardization, and copy right observance. Every Parameter has different subsections, involving different areas.

    Conclusion

    We did not find any study about investigation of parameters related to designing and evaluation of digital libraries. Our finding may be used as designing and evaluating criteria for digital libraries and improvement of actual process in these libraries in the future.

  • Vatankhah S. *, Salemi A Page 49
    Introduction

    In this era, the grate evolutions in management science, has made the existence of an evaluation system unavoidable, the lack of an evaluation system in organization considered as one of the organizational disease signs. This research aimed to study the evaluation system of Iran University Medical Sciences (IUMS) with Balance Score Cards.

    Methods

    In this descriptive research we included all 50 managers, and heads of hospitals in IUMS in census sampling. SPSS software was used for data analyzing, and we used descriptive statistics for presenting findings.

    Results

    The general aspect with 66.67% and financial aspects with 33.83% had the most and the least scores. This shows that the current system has essantial weakness in all of evaluation aspects.

    Conclusion

    The present system had the major weakness points in all of aspects, and the most major weakness was at the financial one.

  • Tourani S. *, Maleki M., Ghodousi, Moghadam S., Gohari M.R Page 59
    Introduction

    Competitive economy of clinical and health cares forced clinical and health organizations to use new managerial tools. One of the most effective tools is outsourcing. Outsourcing has many benefits and is a solution for finance restricts, and needs less capital investment.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study used Firoozgar hospital's pharmacy data in the years 2005-2007. Data are gathered by questionnaires, guided interviews, financial records, and statistics department documents. Data analyzed through Excel and SPSS softwares using T-test and Wilcoxon test.

    Results

    After pharmacy outsourcing, many of hospital personnel’s and drug shopping costs have been saved monthly. The hospital has 100 million Rials monthly for renting the pharmacy place. Number of pharmacy personnel increased from 9 to 14, and their education increased too. The manager's daily spent time decreased. The satisfaction of clinical departments’ staff increased. 10 out of 19 activities had meaningful differences. The number of pharmacy's recipes increased.

    Conclusion

    The improvement of efficiency and effectiveness state of pharmacy shows that pharmacy outsourcing in Firoozgar hospital was successful. Keywords: Efficiency, Effectiveness, Outsourcing, Hospital's Pharmacy

  • Arab M. *, Ravangard R., Omrani G., Mahmoodi M Page 71
    Introduction

    Hospital solid wastes are one of the environmental threats for health because of high contents of hazardous, toxics, and pathogen materials. Neglecting to safe and proper management of hospital solid wastes could lead to local and regional outbreaks and epidemics, which has high costs in addition to threat the public and environmental health. This survey aimed to study the solid wastes management in teaching and private hospitals in 2006.

    Methods

    This cross-sectional study conducted in 159 randomly selected wards in 6 teaching hospitals and 3 private hospitals. Data were collected by observation and completing a 72 questions questionnaire.

    Results

    In private hospitals wards with wastes segregation (67%), collection (39%), temporary storage (15/7%) and transportation to temporary storage, and final disposal site (27/5%) were better than those in teaching hospitals (13%, 35%, 7/3% and 2/11% respectively).

    Conclusion

    Wastes management in private hospitals is more desirable, because of more funds and manager's liberty, authority and flexibility to make better image for hospitals through delivering high quality services.