فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 4 (بهار 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جمال الدین طبیبی*، پروین ابراهیمی صفحات 1-24

    این مقاله حاصل پژوهشی است که طی آن میزان رعایت استانداردها در بخش مدارک پزشکی بیمارستانهای تابعه سازمان تامین اجتماعی مستقر در تهران، هم براساس ملاکهای ارزیابی انجمن مدارک پزشکی امریکا و هم بر طبق ملاکهای ارزیابی ملی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش این مطالعه توصیفی بوده و گردآوری اطلاعات آن، بوسیله پرسشنامه و چک لیست انجام پذیرفته است. اطلاعات این پژوهش از طریق مصاحبه حضوری و مشاهده جمع آوری گردیده و جهت تحلیل داده های بدست آمده، از آمار توصیفی استفاده شده است.
    نتایج کلی این بررسی نشانگر آن است که میزان رعایت استانداردها در بخش مدارک پزشکی بیمارستانهای مورد بررسی در سال 1376 ، براساس ملاکهای ارزیابی انجمن پزشکی امریکا 1/34 درصد و همچنین بر طبق ملاکهای ارزیابی ملی ، 7/59 درصد می باشد.
    در انتها نیز ، به منظور ارزیابی بخش مدارک پزشکی مراکز بهداشتی و درمانی، الگویی مشتمل بر ده پرسش نامه مجزا، مجموعا با تعداد 1129 پرسش ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: میزان رعایت استاندار، مدارک پزشکی، بیمارستان، سازمان تامین اجتماعی، انجمن مدارک پزشکی آمریکا، ملاکهای ارزیابی
  • اباذر حاجوی* صفحات 24-33

    نخست برای ورود به بحث، اهمیت نگارش را از زبان علمای دین مورد ارزیابی قرار می دهیم و آنگاه به اهمیت مستند انگاشتن، آنرا بویژه در علوم پزشکی می پردازیم.   پیامبر گرامی اسلام (ص) درباره گرانسنگ بودن نگارش چنین می فرماید:   «هرگاه مومنی بمیرد و از او تنها یک ورق که برآن علمی نگاشته شده باشد باقی بماند، همان یک ورق سپری بین او و آتش جهنم خواهد بود.»   با توجه به این فرمایش پیامبر اکرم (ص)، ارزش نگارش مطالب علمی به حدی است که آنرا سپری بین نویسنده و آتش جهنم جلوه داده است.   پزشکان مسلمان علاوه بر درمان بیمار، باید اطلاعات بهداشتی و درمانی را به طور دقیق و کامل در اوراق مدارک پزشکی ثبت نمایند تا به وظیفه شرعی خود عمل کنند. با بررسی تاریخچه مدارک پزشکی پی می بریم که مدارک پزشکی، همزمان با تاریخ علم پزشکی و به موازات آن وجود داشته است و خوشبختانه در این زمینه پزشکان مسلمان همواره پیشگام بوده اند. «رازی» از نخستین اطبایی است(بقراط قبل از رازی چند حکایت و گزارش طبی درباره بیمار دارد) که در هزار سال قبل به همانند روزش بیمارستان های جهان برای درمان و مداوای بیماران در موقع ورود بیمار قبل از هر چیز در نظر می گیرند و پس از آن به درمان می پردازن، در نتیجه رازی تنها پزشک مسلمانی است که این نکته اساسی را در جهان پزشکی از خود به یادگار گذارده است و با طریقی که تقریبا می توان گفت با اسلوب فعلی تفاوت چندانی ندارد به پژوهشگران علم نشان داده است.

    کلیدواژگان: مستند سازی، مدارک پزشکی، رهبران مذهبی، پیامبران اسلام، پزشکان مسلمان
  • سید محمدرضا باطنی* صفحات 34-41
    مقدمه

    بررسی وضعیت اشتغال به کار فارغ التحصیلان رشته های دانشگاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ضرورت انجام این مهم یکی از نظر تاثیر مثبتی است که معرفی درصد بالای اشتغال به کار فارغ التحصیلان در یک رشته خاص در روحیه دانشجویان همان رشته خواهد داشت. دیگری مشخص بودن وضعیت اشتغال به کار فارغ التحصیلان برای مدیران و برنامه ریزان در جهت تصمیم گیری اجرایی و آموزشی بسیار موثر خواهد بود. روش هابراساس یک مطالعه توصیفی در سال 1376 بر روی 101 نفر از 142 نفر فارغ التحصیلان مقطع کاردانی رشته مدارک پزشکی که طی 7 دوره (5 دوره روزانه و 2دوره شبانه) از دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی اصفهان فارغ التحصیل شده بودند نتایج مورد نظر بدست آمد.یافته هانتایج بدست آمده از استخراج اطلاعات مربوط به پرسشنامه های تکمیل شده توسط 101 نفر از فارغ التحصیلان مدارک پزشکی این دانشکده از سراسر کشور به صورت زیر بدست آمد.1- 9/89 % از فارغ التحصیلان برای انجام طرح نیروی انسانی خود اقدام کرده بودند.2- 4/81% از فارغ التحصیلان یا طرح نیروی انسانی خود را گذرانده و یا مشغول انجام آن بودند.3- از 6/18% باقیمانده 4/29% از آنان مشغول ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی مدارک پزشکی بودند و 6/70% از آنان نیز یا سربازی بودندو یا به حرفه ای غیر از مدارک پزشکی اشتغال داشتند.4- 50% از کل کسانی که طرح نیروی انسانی خود را باتمام رسانده بودند به شرح زیر به استخدام درآمده و در حرفه مدارک پزشکی اشتغال بکار داشتند.الف : 7/25% به صورت قراردادیب : 23% به صورت پیمانیج : 20% به صورت رسمی - آزمایشید : 7/25% به صورت رسمی قطعی : 6/5 % به صورت دیگربحثاز روی پرسشنامه های تک تک فارغ التحصیلانی که پرسشنامه ارسالی خودشان را تکمیل و عودت داده بودند اطلاعات موردنیاز و مربوط با اهداف اصلی و فرعی و سوالات پژوهشی، استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: وضعیت استخدام، مدارک پزشکی، اطلاعات پزشکی
  • رکسانا شریفیان* صفحات 42-57

    ارزشیابی عملکرد کارکنان عبارت است از یک سلسله اقدامات رسمی برای قضاوت درباره عملکرد اعضاء یک واحد سازمانی در فاصله زمانی معین که شامل تمامی رفتارهای فرددرباره کارکد او در آن دوره زمانی می شود. ارزشیابی عملکرد از جمله ابزار و وسایل موثر مدیریت منابع انسانی بوده و آگاهی از روش های علمی مناسب در این خصوص از جانب سرپرستان بخشهای مدارک پزشکی، جهت کارایی مطلوب سازمانی امری ضروری می باشد. مقاله حاضر ضمن معرفی کلی روش های مختلف ارزشیابی عملکرد کارکنان به شرح «روش مدیریت عملکرد» به عنوان روشی مناسب در ارزشیابی عملکرد کارکنان بخشهای مدارک پزشکی پرداخته و نهایتا پیشنهادهایی در ارتباط با بهبود فرایند ارزشیابی کارکنان ارایه گردیده است. امید است با بکارگیری روش های علمی و مطلوب در ارزشیابی عملکرد کارکنان بخشهای مدارک پزشکی در ارتقاء سطح خدمات ارایه شده از سوی این بخشها بیش از پیش کوشا باشیم.

    کلیدواژگان: ارزشیابی کارکنان، مدارک پزشکی، روش ارزشیابی عملکرد
  • یدالله حمیدی* صفحات 58-73

    امروزه مدیریت سازمانی به شکل سنتی و متداول آن منسوخ گردیده است و تاکید بر این است که تحول و نوآوری، خلاقیت، آینده نگری، نفوذ و ایجاد انگیزش و هدایت صحیح کارکنان به عنوان ویژگی های مهم مدیریت امروز مورد توجه قرار گیرد.   رهبری تحول ساز و آینده نگر به عنوان عامل اصلی و عمده در توفیق سازمانهای معاصر خصوصا سازمانهای بهداشتی مطرح شده و به جرات می توان گفت که حیات سازمانها وابسته به رهبری آنهاست، رهبرانی که طبق شرایط موجود بتوانند از طریق بکارگیری سبکهای مناسب، کارکنان را به انسانهای بالنده مبدل نمایند. رهبران سازمانی به وضعیت موجود بسنده نکرده و تلاش می کنند تا از طریق تواناسازی کارکنان و هدایت صحیح آنها به سمت آینده ای مطلوب حرکت کنند. لذا رهبران باید دارای چنان شخصیت و جاذبه ای باشند تا در دل کارکنان نفوذ کرده و آنها را داوطلبانه به سمت اهداف حرکت دهند.

    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، مدیریت کیفیت جامع، سازمان
  • حسین سلمانزاده*، معصومه خوشکام صفحات 74-83

    برای استقرار یک نظام آموزشی کارآمد برنامه ریزی آموزشی یک عنصر اصلی محسوب می شود. برنامه ریزی آموزشی نیازمند مجموعه ای از اطلاعات است که از منابع مختلف جمع آوری می گردد. نظر خواهی از دانشجویان درباره انتظارات، برنامه ها و فعالیتهای آموزشی دانشکده و میزان موفقیت آنها می تواند بخشی از این اطلاعات را در اختیار برنامه ریزان قرار دهد. آگاهی از نظرات دانشجویان می تواند نه تنها برای برنامه ریزان بلکه برای مسیولین، دست اندرکاران امر آموزش و اساتید محترم باتوجه به نقشی که در فرایند آموزشی دارند نیز مفید واقع گردد. این مقاله نظرات دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی را در مورد محتوی برنامه آموزشی این رشته و میزان انطباق آن با توانمندی های لازم فارغ التحصیلان در انجام وظایف حرفه ای مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: مدیریت خدمات بهداشتی درمانی-برنامه ریزی آموزشی-فرایند آموزش -دانشجو
  • ابوالقاسم پوررضا* صفحات 84-95

    عفونتهای مربوط به بیمارستان(NOSOCOmial Infection)، 5 تا 10 درصد بیماران را در بیمارستانهایی که برای بیماران بد حال با بیماریهای حاد خدمات می دهند، می پوشاند. در نتیجه حدود 2 میلیون نفر در سال در سطح کشور به چنین عفونتهایی مبتلا می شوند. مهمترین انواع عفونتهای اکتسابی از بیمارستان عبارتند از:   عفونتهای مجاری ادرار، ذات الریه و زخمهای عفونی. در سال 1973 مقاله ای در این مجله (مجله پزشکی نبراسکا)، نیازمندیهای لازم برای برنامه های کنترل عفونت بیمارستانها را معرفی نمود. تغییرات زیادی در دهه های پیشین در این خصوص رخ داده است و مقاله حاضر پیشرفتهای انجام شده در کنترل عفونت بیمارستانی را به بحث می گذارد.

    کلیدواژگان: برنامه های کنترل عفونت بیمارستانی، عفونت بیمارستانی، بیماریهای حاد
|
  • SJ Tabibi*, P Ebarahimi Pages 1-24

    This paper is the result of a research by which the level of observance of standards in medical records' section of hospitals managed by social security fund in Tehran, Iran is assessed based on evaluation criteria of American Medical Record Association and also based on national evaluation criteria. It is descriptive study and data are collected by questionnaires, check lists, interviews and observations. Data are analyzed by descriptive statistics. The results of this study indicated that the level of observance of standards in medical records' section in investigated hospital in 1997 has been 34.1% based on evaluation criteria of American Medical Record Association and 59.7% according to the national evaluation criteria. Finally, in order to evaluate the medical records' section in healthcare centers, a plan is presented including 10 separate questionnaires containing the sum total of 1129 questions.

    Keywords: level of observance of standard, medical records, hospital, social security fund, American Medical Record Association, evaluation criteria
  • A Hajavi* Pages 24-33

    First we express the importance of writing from the viewpoints of religious leaders, and then we express the importance of documentation especially in medical sciences. The Holy Prophet of Islam said about the value of writing: if a theist dies and leaves only one scientific written sheet, that sheet will protect him/her as a shield from hell. Considering this saying, we see that how important and valuable is the documentation and writing scientific text that it is called a shield. Muslim physicians must carefully keep the medical information of the patients besides treating them in order to do their religious duty. If we consider the history of medical records, we find out that it has existed simultaneous and in parallel with medicine and fortunately Muslim physicians were pioneers. Razi was one of those physicians (Hippocrates before Razi has some narrative and medical reports about the patients) who has considered recording patient information in 1000 years ago like present world hospitals in his arrival before his treatment. Then, Razi is the only Muslim physician who has left this main point (documentation) and represented it to

    Keywords: Documentation, medical records, religious leaders, Holy Prophet of Islam, Muslim physicians
  • SM Bateni* Pages 34-41

    Investigating the employment status for graduates of universities is very important matter. This investigation is important from two viewpoints: first is the positive effect that employment in high percent can make on the graduates of a specific course and second benefit is that determining the employment status of graduates may affect managers and planners in their executive and educational decisions.

    Methods

    the results were obtained based on a descriptive study conducted in 1997 on 101 form 142 graduates of medical records in Kardani degree. The subjects were graduated in 7 periods (5 morning periods, 2 evening periods) from faculty of management and medical information of Isfahan.

    Results

    results extracted from questionnaires filled out by 101 graduates of medical records course were as the following:- 89.9% of graduates had applied for passing their compulsory period.
    - 81.4% of graduates had passed their compulsory period or were passing it.
    - From remaining 18.6%, 29.4% were continuing their studies in bachelor degree and 70.6% were passing their military services or were activating in occupations other than medical records.
    - 50% of those who had passed their compulsory period, were activating in occupations related to medical records as the following:a. 25.7% as employed under 1-year contract
    b. 23% as employed under 5-year contract
    c. 20% were employed as official- pilot employee
    d. 25.7% were employed as official-final employee
    e. 5.6% were employed in another forms
    From the questionnaires completed by graduates, required information associated with major and sub-major aims and research questions were extracted and analyzed and the following results were obtained.

    Keywords: employment status, medical records, medical information
  • R Sharifiyan* Pages 42-57

    Evaluation of employees' performance is some official implementations in order to judge about the performances of working people in an organization in a certain period which includes all behaviors of employees in that period. Performance evaluation is one of the effective instruments in managing human resources and knowledge of supervisors of medical records about the scientific methods of it is necessary for suitable organizational efficiencies. This study introduces different methods of employees' evaluation as "method of performance management" as a suitable method in evaluating the performances and finally makes some suggestions in improving the process of evaluation. We try our best to employ scientific and appropriate methods in evaluating the employees and improve the level of services provided by different sections activating in medical records courses.

    Keywords: employees, ' evaluation, medical records, method of performance management
  • Y Hamidi* Pages 58-73

    Organizational leadership in the old and common format is terminated and it is emphasized that evolution and novelty, creativity, motivation and proper leading of employees be considered as significant properties of present management. Futuristic and evolutionary leadership is proposed as the major factor in the success of present organizations particularly health organizations and it is dared to say that the survival of organizations is related to their leadership. According to the present circumstances, the leaders should be able to employ suitable methods and make the employees successful. Organizational leaders might not satisfy with the current circumstances and try to empower their employees and direct them towards a desired future. So, the leaders must have so influencing character that enable to direct the employees willingly towards the purposes.

    Keywords: Organizational leadership, TQM, organization
  • H Salmanzadeh*, M Khoshkam Pages 74-83

    Educational planning is a major element for establishment of an efficient educational system. It is in the need of a set of information which is collected from different sources. Parts of this information are provided for planners through the feedback from students about their expectations, programs and educational activities of the faculty and the rate of success that students achieve. The comments of students can be useful not for planners but for the authorities and those involved in education and academic members in terms of their role in education process. This article investigates the opinions of undergraduate and graduate students of health services management about the content of educational plan of the course and its concordance with the required capabilities of graduates in fulfilling their professional responsibilities.

    Keywords: health services management, Educational planning, education process, student
  • A Pourreza* Pages 84-95

    Hospital infections (NOSOCOmial infection) encompass 5-10% of patients in hospitals which serve critically ill patients with acute diseases. Thus, two million people are infected by them in the country each year. The most important hospital acquired infections are: urinary tract infections, pneumonia, and wound infections. In an article in 1973 in Nebraska journal, the necessary requirements for controlling hospital infections were introduced. There are many alterations in recent decades in this matter and the present study will discuss the developments in infection control in hospital.

    Keywords: hospital infection control programs, NOSOCOmial infection, acute diseases