فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 52 (تابستان 1392)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 52 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نادر خالصی، پیوند باستانی، سجاد درزی رامندی، ساناز سهرابی زاده، روح الله کلهر صفحات 7-14
    مقدمه
    با توجه به اهمیت انتخاب و گماردن بهترین افراد در راس سازمان های دولتی در جهت اثربخشی و ارتقای عملکرد آن ها، این مطالعه در پی آن است که به بررسی پیامدهای اثر من سانی در بین مدیران ارشد و میانی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بپردازد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات مقطعی بوده که بر روی 130 نفر از مدیران ارشد و میانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استانداردی بود که روایی و پایایی آن قبلا محاسبه شده بود. پس از جمع آوری و ورود داده ها به نرم افزار SPSS نسخه 15، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه ها، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    مهمترین یافته های حاضر، دلالت بر وجود رابطه آماری معنی دار میان متغیر من سانی مدیران مورد مطالعه با گروه اندیشی (005. 0 p=)، تضاد کارکردی (001. 0 p=) و نیز، خود شیفتگی (0001. 0 P<) داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به معنی داری متغیرهای مدل مورد مطالعه با اثر من سانی در مدیران دانشگاه علوم پزشکی تهران پیشنهاد می گردد برای گاه سازی مدیران از پیامدهای مخرب من سانی از طریق برگزاری دوره های آموزشی و فراهم سازی بستر فرهنگی مناسب اقدام گردد.
    کلیدواژگان: اثر من سانی، تضاد کارکردی، خودشیفتگی، گروه اندیشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • موسی یمین فیروز، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری، صدیقه محمداسماعیل صفحات 15-25
    مقدمه
    کلایمت کوآل ابزاری بین المللی است که در سال 2009 از سوی انجمن کتابخانه های پژوهشی، برای ارزیابی جو سازمانی کتابخانه ها، معرفی گردید. در این مطالعه ضمن معرفی این ابزار، جو سازمانی کتابخانه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران (ساری) و بابل با این ابزار مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    روش کار
    بخش مقدماتی این مطالعه به روش مروری اما بخش اصلی پژوهش به صورت پیمایشی- تحلیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل تشکیل می دهند و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه کلایمت کوآل استفاده گردید که دارای 36 سوال بسته بود و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و آزمون آنالیز واریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین جو سازمانی کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل به ترتیب 97.9 و 108.8 به دست آمد. ارزیابی جو سازمانی در 9 خرده مقیاس نیز نشان داد که جو نوآوری و خلاقیت، کار گروهی، آموزش و یادگیری مداوم، امنیت روانی و جو مدیریت در کتابخانه های مورد بررسی نامطلوب و در مابقی شاخص ها قابل قبول است. آزمون تی مستقل نش ان داد که میانگین جو سازمانی بین دو دانشگاه تفاوت معناداری با همدیگر داشته است (سطح معناداری 0.012). همچنین آزمون تحلیل واریانس مشخص نمود که نگرش کارکنان نسبت به جو سازمانی کتابخانه ها، با توجه به وضعیت استخدامی آن ها متفاوت است(سطح معناداری 0.026).
    نتیجه گیری
    کلایمت کوآل می تواند به عنوان ابزاری استاندارد به صورت تخصصی برای ارزیابی جو سازمانی کتابخانه های پزشکی کشور مورد استفاده قرار گیرد تا ضمن تعیین وضعیت موجود در جو سازمانی کتابخانه ها، راهکارهای مناسب جهت ارتقا و سالم سازی محیط کار کارکنان در کتابخانه ها فراهم گردد.
    کلیدواژگان: کلایمت کوآل، جو سازمانی، کتابخانه های پزشکی، مرکز دانشگاهی پزشکی
  • جلال سعیدپور، مهدی جعفری، مهسا قاضی عسگر *، حسن دریانی دردشتی، احسان تیمورزاده صفحات 26-36
    مقدمه

    در بین بیماری های مزمن که یک مشکل اساسی بهداشت است، دیابت به عنوان بیماری خاموش از اهمیت بسزایی برخوردار است. از آنجایی که ارتقای کیفیت زندگی عموما«از اهداف عمده درمان است.،اقدامات خود مراقبتی الزامی می باشد.هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی بوده است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی طی دو مرحله قبل و بعد از آموزش بر روی60بیمار دیابتی،به صورت تصادفی ساده انجام شد. شرکت کنندگان به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد سنجش کیفیت زندگی بود.که قبل از مداخله، به صورت مصاحبه حضوری تکمیل گردید و بعد از تعیین نیازهای آموزشی،یک برنامه آموزشی برای گروه مداخله انجام شد. داده ها،توسط نرم افزار 17SPSS با استفاده از آمار توصیفی و آزمون زوجی، و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از 60 بیمار مورد مطالعه در هر دو گروه شاهد و مداخله، 45زن با میانگین سنی 2.3±40 سال بودند. در گروه مداخله میانگین تغییرات کیفیت زندگی 8.5± 65و در گروه شاهد 5.3± 41 بود که تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد(001.0 p=).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به عمل آمده، ارائه آموزش های مناسب در زمینه پیشگیری و بهبود و درمان بیماری دیابت از طریق بالاتر بردن سطح آگاهی می تواند سبب ارتقای سلامت عمومی و افزایش کیفیت زندگی بیماران دیابتی گردد.

    کلیدواژگان: بیماران دیابتی، خود مراقبتی، کیفیت زندگی
  • حیدر چوپانی، سیدعلی سیادت، مریم کاظم پور*، رئوف رحیمی، مسلم ملکی حسنوند صفحات 37-50
    مقدمه

    پژوهش های انجام شده در زمینه رهبری تحول آفرین نشان می دهد که رهبری تحول آفرین منجر به رشد و توسعه سازمانی می شود. به همین دلیل در چند دهه اخیر، توجه رهبری تحول آفرین به یک ضرورت غیرقابل اجتناب تبدیل شده است چرا که سازمان ها از طریق رهبری تحول آفرین می توانند شاخص های مزیت رقابتی خود از جمله یادگیری سازمانی را بهبود و توسعه دهند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و مولفه های آن با یادگیری سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی است. جهت جمع آوری داده های مورد نظر، تعداد 117 نفر از کارکنان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه رهبری تحول آفرین باس و آوالیو و پرسشنامه یادگیری سازمانی نیف می باشد که پایایی آن ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0.87 و0.88 به دست آمد. روایی این پرسشنامه ها نیز مورد تائید متخصصان قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای و همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تی تک نمونه ای نشان داد که وضعیت رهبری تحول آفرین و یادگیری سازمانی در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن است که بین رهبری تحول آفرین و تمامی مولفه های آن با یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که وجود رهبری تحول آفرین در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان منجر به توسعه و بهبود یادگیری سازمانی می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، رهبری تحول آفرین، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • حسین عامری*، عبدالخالق جعفری، محمد پناهی صفحات 51-60
    مقدمه

    میزان بالای هزینه های کمرشکن خدمات سلامت، یکی از موضوعات چالش برانگیزی که جوامع امروزی با آن روبرو هستند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر این هزینه ها جهت کنترل آنها یکی از اقدامات مهم می باشد. پس پژوهش حاضر ابتدا به سنجش هزینه های کمرشکن خدمات سلامت پرداخته، آنگاه شاخصه های اثرگذار در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    با استفاده ازچهارچوب مرکز بهداشت استان، 400 خانوار در زمستان 1390 انتخاب و پرسش نامه سازمان جهانی بهداشت برای آنها تکمیل شد. بروز هزینه کمرشکن خدمات سلامت بر اساس تعریف سازمان جهانی محاسبه گردید و عوامل موثر بر این هزینه ها با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 11 بررسی گردید.

    یافته ها

    8.3 درصد خانوارهای استان با هزینه های کمرشکن سلامت مواجه هستند. استفاده از خدمات بستری بیشترین سهم در میزان پرداخت از جیب خانوارها و نیز با بروز هزینه های کمرشکن سلامت رابطه معنی دار داشت؛ همچنین رابطه بین بعد خانوار، وجود فرد پنج سال به پائین، استفاده از خدمات دارویی و تشخیصی با هزینه های کمرشکن سلامت معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    متغیرهای خدمات دارویی، تشخیصی، بستری و وجود فرد پنج سال به پائین در خانوار و بعد خانوار، جهت کنترل هزینه های کمرشکن خدمات سلامت، باید مورد توجه سیاست گذاران استان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرداخت های سلامت، هزینه های کمرشکن سلامت، خانوارهای استان یزد
  • رضا خواجویی، امیرعباس عزیزی، علیرضا آتشی صفحات 61-72
    مقدمه
    نظر به اهمیت حیاتی فعالیت های بخش اورژانس در نجات جان انسان ها، سیستم های اطلاعاتی این بخش باید فاقد مشکلات کاربردپذیری باشد تا از بروز هر گونه خطا توسط آن ها جلوگیری شود. برای سنجش این خصوصیت از روش های ارزیابی کاربردپذیری استفاده می شود. روش ارزیابی اکتشافی از جمله این روش هاست که با صرف زمان، هزینه و منابع کمی، مشکلات کاربردپذیری را شناسایی می نماید. هدف این پژوهش ارزیابی کاربردپذیری زیرسیستم پذیرش اورژانس HIS (Hospital Information System) دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود.
    روش کار
    سه نفر ارزیاب آموزش دیده به طور مستقل زیرسیستم مربوطه را با استفاده از اصول دهگانه نیلسن، ارزیابی و درجه شدت مشکلات را تعیین نمودند. در نهایت از ترکیب مشکلات یافت شده توسط ارزیابان مستقل، یک لیست واحد تهیه شده و میانگین درجه شدت آن ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    در مجموع 163 مشکل کاربردپذیری شناسایی شدند. کمترین میزان رعایت اصول ارزیابی اکتشافی مربوط به ویژگی «پیشگیری از خطا»، به میزان سه درصد و بیشترین آن مربوط به ویژگی «همسانی و استانداردها»، به میزان 27 درصد بود. میانگین درجه شدت مشکلات از 3. 2 (مسئله کوچک) مربوط به ویژگی «وضوح وضعیت سیستم» تا 9. 2 (مسئله بزرگ) مربوط به ویژگی «کمک به کاربران در شناسایی و اصلاح خطا» بود.
    نتیجه گیری
    روش ارزیابی اکتشافی را می توان برای شناسایی تعداد زیادی از مشکلات کاربردپذیری نرم افزارهای کاربردی حوزه سلامت به کار برد. این نوع مشکلات، در صورت مرتفع نشدن، باعث اتلاف زمان کاربران و بیماران، افزایش خطا، کاهش کیفیت اطلاعات و به طور کلی تهدید سلامت بیماران خواهند گردید.
    کلیدواژگان: کاربردپذیری، ارزیابی اکتشافی، سیستم اطلاعات بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • محمد محبوبی، سید جمال الدین طبیبی، فریبا قهرمانی، امیر اشکان نصیری پور، محمودرضا گوهری صفحات 73-85
    مقدمه
    کنترل و سنجش کیفیت خدمات بهداشتی ودرمانی به منظور پاسخگویی، اولین گام ضروری در ارائه صحیح خدمات است و بیمارستان ها به عنوان مهم ترین سازمان درمانی در کشورها بیشترین نیاز به ارزیابی را دارند. هدف از انجام این پژوهش مطالعه اعتبار سنجی ابعاد اخلاقی، قانونی، مالی، عملکردی، سیاسی، ساختاری، فرهنگی و اطلاع رسانی (ابلاغ قوانین بیمارستانی) در بیمارستان های آموزشی کشور بود.
    روش کار
    روش این مطالعه از نوع اعتبار سنجی است. حجم نمونه بر اساس فرمول کرجسی- مورگان، 580 نفر تعیین گردید. افراد تحت مطالعه به روش نمونه گیری سهمیه ای- تصادفی از بین کارکنان بیمارستان های آموزشی کشور انتخاب گردیدند. پرسشنامه مورد نظر با هشت بعد و 34 شاخص بر اساس طبقه بندی لیکرت میان پرسنل توزیع گردید. نتایج با آزمون تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مسیر و رگرسیون چندگانه به وسیله نرم افزار لیزرل تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    شاخص برازش مقایسه ای ابعاد پرسشگری که نشان دهنده درجه همخوانی مدل ما با داده های واقعی بود، در این پژوهش دقیقا برابر یک به دست آمد که حاکی از قوت تک بعدی بودن مدل بود. آلفای کرونباخ جهت تعیین سازگاری درونی ابعاد مورد بررسی، بین اعداد 0.791 تا 0.901 به دست آمد که کمترین آن مربوط به بعد مالی و بیشترین آن مربوط به بعد اطلاع رسانی بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر، با سنجش اعتبار مدل و اهمیت سنجی این ابعاد و مولفه ها، رویه و الگویی سیستماتیک را فرا روی مدیران قرار می دهد. نوآوری ها و ویژگی های خاص این پژوهش، در ارائه مدلی نوین و شناسایی ابعاد و شاخص های برتر جهت بهبود پاسخگویی در بخش بهداشت و درمان می باشد.
    کلیدواژگان: برازش، اعتبار سنجی، پاسخگویی، بیمارستان های آموزشی
  • عباسعلی ابراهیمیان، علی فخر موحدی*، مرضیه حسین سعیدی صفحات 86-94
    مقدمه

    برنامه های بازآموزی پرستاران معمولا به صورت کارگاه های آموزشی و بحث گروهی اجرا می شوند که خود دارای چالش هایی نظیر محدودیت در تعداد شرکت کنندگان، طولانی بودن زمان اجرا و صرف هزینه زیاد می باشد. این در حالی است که اکثر این برنامه ها توسط مدرسین خارج از محیط بالین برگزار می گردند. بنابراین استفاده از روشی که مقرون به صرفه و اثربخش باشد و بتوان با استفاده از آن، در مدت کوتاهی تعداد زیادی از پرستاران را آموزش داد ضرورت پیدا می کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده از شیوه سخنرانی توسط همکار پرستار بر میزان دانش پرستاران بخش ویژه از تفسیر نوار قلب انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود. دو بخش از بین هفت بخش مراقبت های ویژه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سمنان به صورت تصادفی، به عنوان گروه های آزمون و شاهد انتخاب شدند. در ابتدا میزان دانش پرستاران درباره اصول تفسیر نوار قلب در گروه آزمون (11 نفر) و شاهد (11 نفر) با استفاده از پرسشنامه ای شامل 25 سئوال در حیطه های عمده تفسیر نوار قلب شامل مبانی نوار قلب، آریتمی های فوق بطنی، آریتمی های بطنی، بلوک های دهلیزی بطنی و شاخه ای و ریتم های جانکشنال و پیس میکرها سنجیده شد. سپس یکی از پرستاران گروه آزمایش که نمره مطلوبی از آزمون اولیه کسب کرده بود، انتخاب گردید و پس از دریافت آموزش های تکمیلی درباره تفسیر نوار قلب، به عنوان سخنران گروه آزمایش در نظر گرفته شد. وی در طی یک جلسه اصول تفسیر نوار قلب را به پرستاران آموزش می داد. یک هفته بعد میزان دانش پرستاران از تفسیر نوار قلب هر دو گروه سنجیده شد. در نهایت داده ها توسط آمار توصیفی و استنتباطی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین نمرات کل و حیطه های تفسیر نوار قلب در قبل و بعد از مداخله در گروه سخنرانی وجود داشت (P<0.01). همچنین تغییرات میانگین نمرات کل و حیطه های تفسیر نوار قلب در گروه آزمون به صورت معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود (P< 0.01).

    نتیجه گیری

    آموزش به روش سخنرانی توسط یکی از همکاران بخش ویژه می تواند به عنوان یک روش مقرون به صرفه و کارآمد جهت آموزش تفسیر نوار قلب مورد استفاده قرار گیرد. لذا مدیران سلامت می توانند راه کارهای لازم به منظور توانمندسازی پرسنل شایسته بخش های بالینی و استفاده از آن ها به عنوان مدرس در برنامه های بازآموزی را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: بخش ویژه، بازآموزی، پرستار، همتامحور
|
  • N. Khalesi, P. Bastani, S. Darzi Ramandi, S. Sohrabi Zadeh, R. Kalhor Pages 7-14
    Introduction
    According to the importance of selecting the best people for governmental organizations and their influence on effectiveness and performance، this study was conducted to investigate the impact of similar to me effect among top and middle managers of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    It was a cross- sectional study on 130 top and middle managers affiliated with Tehran University of Medical Sciences. A valid and reliable questionnaire was applied for data collection. Pearson correlation was used analyzing data.
    Results
    Main findings were implied statistical significance among similar to me effect and groupthink (p=0. 005)، and also similar to me effect and functional conflict (p=0. 001) and narcissism as well (P<0. 0001).
    Conclusion
    According to significance of variables in the studied model among managers affiliated with Tehran University of Medical Sciences، it is recommended to inform managers about Inappropriate impacts of similar to me effects through educational courses and cultural changes.
    Keywords: Similar to Me Effect, Functional Conflict, Narcissism, Groupthink, Tehran University of Medical Sciences
  • M. Yaminfirooz, F. Noshinfard, N. Hariri, S. Mohammad Esmaeil Pages 15-25
    Introduction
    ClimateQual is International tool for Assess organizational climate in Libraries That was created by the Association of Research Libraries in 2009. This study aimed to assess the organizational climates of the libraries of Mazandarn & Babol medical universities based on ClimateQUAL indicators.
    Methods
    The study conducted as an analytical survey in 2012. Research population included all library staff in the libraries of Mazandaran & Babol Medical university. A researcher-made questionnaire was used for data collection based on 9 indicators included in ClimateQUAL. ANOVA and t-test were applied for data analysis.
    Results
    Average of Organizational Climate''s libraries in Mazandaran and Babol University of Medical Sciences was 96/97 and 84/108 respectively. The climate of Creativity and innovation، Teamwork، Continuous learning، Psychological Safety and Management in the libraries was Inappropriate. T-test showed that organizational climates of the studied libraries were significantly different (P=0. 012). ANOVA results indicated that the organizational climates the employee attitudes was significantly different (p= 0. 026). Conclution: ClimateQual، can to be used by Medical libraries to assess organizational climate. In order to determine the current status of climate libraries also used strategies for promoting healthy work environment for employees in the library.
    Keywords: ClimateQUAL, Organizational Climate, Medical Libraries, Academic medical Center
  • J. Saeid Pour, M. Jafari, M. Ghazi Asgar, H. Dayani Dardashti, E. Saeid Pour Pages 26-36
    Introduction

    Among the chronic diseases as a public health problem، diabetes has a major importance as a silent disease. Since the quality of life is generally the primary goal of treatment، self care ing is required. This study was done to assess the effect of the educational program in promoting quality of life of diabetic patients

    Methods

    This pseudo research was done on 60 patients suffering from diabetes by easy sampling and random counting in two multitudes of case and control. A medias including standard questionnaires of measuring quality of life which were completed via face to face and The educational program based on patients educational needs was designed. The data was analyzed by using SPSS-17 and Paired t-test.

    Results

    In both groups of case and control، among 60 patients which have been under study، 45 women were with average age of 50±3. 2: The average change of the quality of life was 65±5. 8 in case group and 41±3. 5 in control group that showed a statistical meaningful difference (p=0. 001).

    Conclusion

    according to the results this study showed that the educational program was effective in improving quality of life of patients with regard to physical health and self-assessment of their health status.

    Keywords: Quality of Life, Diabetes, Self Care Education, Health Promotion
  • H. Choupani, Sa Siadat, M. Kazempour, R. Rahimi, M. Maleki Hasanvand Pages 37-50
    Introduction

    studies show that organizations using transformational leadership، achieve high levels of growth and development. For this reason، in recent decades، transformational leadership has become an unavoidable necessity، because through transformational leadership organizations can improve their competitive advantage such as organizational learning. Therefore، the main purpose of this paper is to investigate the relationship between transformational leadership and organizational learning at Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    Research method was descriptive-correlative. To collect data، 117 employees at Isfahan University of Medical Sciences were surveyed. Research instruments were to questionnaires: 1) Bass and Avalio’s transformational leadership، and 2) Neif’s organizational learning. Reliability coefficients were. 87 and. 88 respectively، using Chronbach’s formula. The collected data were analyzed using one- sample t-test، and Pearson correlation.

    Results

    Findings showed that there are a positive and significant relationship between transformational leadership and its components (Idealized Influence، Inspirational Motivation، Intellectual Stimulation، and Individualized Consideration) with organizational learning. T test results showed that transformational leadership and organizational learning are in a rather good status.

    Conclusion

    according to the findings، it can be suggested that the existence of transformational leadership can result in the improvement of organizational learning.

    Keywords: organizational learning, transformational leadership, Isfahan University of Medical Science
  • H. Amery, A. Jafari, M. Panahi Pages 51-60
    Introduction

    The high rate of catastrophic health care expenditure is a challenging problem societies face today. Identifying the influential factors on the expenditure is an important measure which should be taken to control them. In this study، the catastrophic health expenditure and its influential factors were examined.

    Methods

    Within the framework of Health Center Province، 400 households wereselected in winter 2011. The WHO’s health questionnaire was completed for them by the researchers. The incidence of catastrophic health expenditure was evaluated in accordance with the World Health Organization definition and influential factors on the expenditures were investigated by using Stata software 11.

    Results

    It was found that 8. 3 Present of the families of Yazd province were exposed to catastrophic health expenditure. The use of inpatient services was shown to have the largest amount in paid-out-of-pocket expenditure and their relationship to incidence of catastrophic health expenditure was found to be significant. It was، moreover، found that the relationships between family sizes، persons below 5 years old in the families، and the use of medical services and diagnosis with catastrophic health expenditure were significant.

    Conclusion

    The variables of medicine، diagnosis، inpatient services and persons below 5 years old in household and family size should be seriously taken into account by policy makers to control Catastrophic Health Expenditure

    Keywords: Health payments, Catastrophic Health Expenditure, Yazd province Household
  • R. Khajouei, Aa Azizi, Ar Atashi Pages 61-72
    Introduction
    Owing to t he critical importance of emergency department activities in saving lives، information systems of this department should be free of fault to prevent the incidence of errors. Usability evaluation methods are used to assess this quality measure. Heuristic evaluation is one of the methods which identifies usability problems with minimum amount of time، cost and resources. The objective of this research was to evaluate the usability of emergency department admission subsystem of health information systems in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    Using Nielsen’s 10 usability principles، three trained evaluators، independent of each other، evaluated the corresponding subsystem and determined the severity of identified problems. All the problems، identified by independent evaluators، were collected in a single list and the mean severity of each problem was calculated.
    Results
    A total of 163 usability problems were identified. The lowest mismatch with usability principles was related to “error prevention” (3 %) and the highest was related to “consistency and standards” (27 %). The average severity of problems varied from 2. 3 (minor problem) concerning “system''s visibility” to 2. 9 (major problem) concerning “help users recognize، diagnose، and recover from errors”.
    Conclusion
    Heuristic Evaluation can be used to identify a high number of usability problems related to health information applications in health care systems. If remain unsolved، these problems may waste users’ and patients’ time، increase errors، reduce data quality، and in general، threaten patient’s safety.
    Keywords: Usability, Heuristic Evaluation, Hospital Information System
  • Mohammad Mahboubi, Sayed Jamaleddin Tabibi, Fariba Ghahramani, Namir Ashkan Nasiripour, Mahmood Reza Gohari Pages 73-85
    Introduction
    Monitoring and assessing the quality of health services in relation to accountability is the first step in providing proper services in hospitals which as the most important health organizations entail the need for evaluation. The aim of this study was to validate the ethical، legal، financial، operational، political، structural، cultural and information dimensions of accountability (notification rules of hospital) in teaching hospitals.
    Method
    This was a method validation study. A sample of 580 participants، working in teaching hospitals، was selected by quota random sampling using Krejcie - Morgan formula. An 8 item questionnaire with 34 indicators on the basis of Likert scale was distributed among the staff. The data were analyzed by the Lisrel software using confirmatory factor and path analysis and multiple regressions.
    Results
    The findings showed that comparative fit index of different dimensions of the questionnaire، showing the degree of consistency of the model with real data، was equal to 1. This suggests the strength of the one- dimensional model. Cronbach''s alpha for the internal consistency of different dimensions was 0. 791 for financial and 0. 901 for information aspects.
    Conclusion
    The present study provides a systematic process and model to validate and assess different dimensions and components of accountability for managers. The innovations and special features of this study will help present a new model to identify better dimensions and indicators for improving accountability in health care sector.
    Keywords: Fitting, Validation, Accountability, Educational Hospitals
  • Aa Ebrahimian, A. Fakhremovahedi, M. Hossain Saeidi Pages 86-94
    Introduction

    Retraining programs for nurses are usually run as workshops and group discussions causing challenges as limitations on the number of participants، long lasting duration and high costs. Since most of these programs are taught by instructors working outside of clinical setting، it is necessary to use a method to train large groups of nurses in a short time. The purpose of t his study was to determine the effects of lecture-based training delivered by the peer nurse on the EKG interpretation knowledge of critical care nurses.

    Methods

    In this experimental study، two out of seven intensive care units of Semnan University of Medical Sciences were randomly selected as the experimental and control groups with 11 nurses each. Data collection on nurses’ knowledge about electrocardiogram (ECG) interpretation in the experimental and control groups was done through a questionnaire containing 25 questions. Then، one of the nurses in the experimental group who obtained an acceptable score was selected and was considered as a lecturer in the same group after receiving additional training on interpreting ECG. She taught ECG interpretation principles to nurses in one session. After one week، nurses’ knowledge on ECG interpretation in two groups was measured. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    Significant difference was observed in the total scores and areas of ECG interpretation between pre and post test in the experimental group (P< 0. 01). A significant difference was also found in the mean of changes of mean scores in total scores and areas of ECG interpretation in the same group (P< 0. 01).

    Conclusion

    Lecture-based training delivered by a colleague can be considered as a cost effective and efficient method for ECG interpretation education; therefore، it is suggested that health care managers concentrate on empowering their personnel and invite them to teach in retraining programs.

    Keywords: Critical care, Retraining, Nurse, Peer, centered