فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 56 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد احمدی، انیسه نیک روان، علیرضا ناصری، عباس عصاری صفحات 7-18
    مقدمه
    در اکثر کشورهای در حال توسعه، عمده هزینه های سلامت به طور مستقیم از طرف خانوارها پرداخت می شود که این امر خطر مواجه شدن خانوارها با هزینه های کمرشکن را افزایش می دهد. بنابراین، تحلیل عوامل موثر بر پرداخت های مستقیم از موضوعات اساسی در سیاست گذاری های تامین مالی بخش سلامت می باشد.
    روش کار
    در این مقاله عوامل موثر بر پرداخت های مستقیم خانوارهای ایرانی با استفاده از آمارهای خرد هزینه درآمد خانوار که سالانه در مرکز آمار ایران تهیه می شود و با به کارگیری مدل رگرسیون دو بخشی، بین سال های 1384 تا 1389 بررسی شده است. در این طرح نمونه گیری به روش سه مرحله ای بود و حجم نمونه در این سال ها بین 26882 تا 38260 خانوار تغییر کرد. نوع مطالعه تحلیلی توصیفی می بود.
    یافته ها
    در این دوره پرداخت های مستقیم سلامت 74 درصد افزایش یافته است. خانوارهای بالاترین گروه درآمدی، 5/2 برابر پایین ترین گروه درآمدی پرداخت داشته اند، درحالی که احتمال استفاده از خدمت برای آنها 17 درصد بیشتر بوده است. ضریب پوشش بیمه نشان می دهد که نظام بیمه تنها موفق شده است 15 درصد از بار هزینه های مستقیم خانوارها را کاهش دهد و تنها 2 درصد احتمال برخورداری آنان از خدمات سلامت را افزایش دهد. ویژگی های اجتماعی و جمعیتی مانند وجود افراد سالخورده، بعد خانوار و زندگی در شهر، به ترتیب 20 درصد، 23 درصد و 54 درصد هزینه های مستقیم را افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    در دوره زمانی بررسی شده، نابرابری قابل توجهی بین گروه های مختلف درآمدی در پرداخت ها وجود داشته است. به گونه ای که خانوارهای پردرآمدتر، پرداخت و احتمال استفاده از خدمات سلامت بیشتری داشته اند. هم چنین وجود افراد سالخورده، بعد خانوار، شهرنشینی و نداشتن بیمه، مهم ترین عواملی هستند که پرداخت های مستقیم خانوار را افزایش می دهند. برای کاستن از نابرابری، سیاست گذاران باید شرایطی فراهم کنند تا هزینه های سلامت بیشتر از طریق بیمه های اجتماعی تامین شود و استفاده از خدمات برای سالخوردگان ارزان تر گردد.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، پرداخت های مستقیم سلامت، مدل دو بخشی
  • حسین درگاهی، زینب رجب نژاد صفحات 19-32
    مقدمه
    رنگ ها از راه های مختلف بر زندگی انسان تاثیر می گذارند. اصول پایه هر رنگ و چگونگی استفاده مناسب از آن ها در ایجاد یک محیط مناسب در مراکز درمانی اهمیت دارد. هدف از این مطالعه معرفی پدیده رنگ درمانی و کاربرد آن در مراکز درمانی به ویژه بیمارستان هاست.
    مروری بر مطالعات: مطالعه حاضر یک پژوهش مروری است که قصد دارد برای اولین بار در ایران، در حیطه مراقبت سلامت به معرفی رنگ درمانی و تاثیر آن در خلق و خوی انسان ها و بیماران بپردازد. لذا در این مطالعه با انتخاب 5 کلید واژه و بهره برداری از چندین سایت و موتورهای جستجوگر معتبر و 120 منبع، تعداد 78 منبع مورد استفاده قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    پدیده رنگ درمانی با حیطه های مختلفی ارتباط دارد که از آن جمله می توان به ارتباط رنگ درمانی با ماهیت فرهنگ های مختلف، تاثیر آن بر رفع یا کاهش اختلالات جسمی، فیزیکی، و روحی و روانی، تاثیر رنگ درمانی بر محیط های کاری و روانشناسی صنعتی، خلاقیت و بویژه کاربرد آن در حیطه های پزشکی و بیمارستانی اشاره کرد. اگرچه رنگ درمانی فواید بی شماری در پی دارد، اما اگر از رنگ ها بطور نامناسب استفاده شود، اثرات زیان باری را به دنبال خواهد داشت. لذا اغلب روانشناسان و پزشکان به رنگ درمانی با دیده شک و تردید نگاه می کنند و بر این باورند که اثرات رنگ درمانی بر بیماران موقتی است. بنابراین توصیه می شود این پدیده تنها بعنوان عامل درمان کننده و التیام بخش مورد توجه قرار نگیرد، بلکه از آن به منظور حمایت از دیگر روش های درمانی و ارتقاء وضعیت روحی و روانی بیماران در بیمارستان ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: رنگ درمانی، طب جایگزین، روانشناسی، بیمارستان، بیماران
  • فریده عصاره، منصوره صراطی شیرازی، روح الله خادمی صفحات 33-45
    مقدمه
    شبکه های هم تالیفی از جمله شبکه های اجتماعی هستند که اطلاعات مهمی در رابطه با همکاری میان پژوهشگران، که از عوامل مهم رشد کیفی و کمی انتشارات علمی است، فراهم می آورند. هدف این پژوهش، ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی پژوهشگران ایران در حوزه داروشناسی و داروسازی می باشد.
    روش کار
    پژوهش با استفاده از روش های علم سنجی و اصول تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 3514 مدرک حوزه داروشناسی و داروسازی پایگاه وب آو ساینس بود که در سال های 2012-2000 منتشر شده و حداقل یکی از نویسندگان آن ها وابستگی سازمانی به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی وابسته به وزارتخانه مذکور را داشت. داده ها با نرم افزار PAJEK تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضریب همکاری این انتشارات، 7/0 و بیشترین همکاری بین المللی، با پژوهشگران انگلستان، آمریکا و کانادا بوده است. شبکه هم تالیفی پژوهشگران متشکل از 90 گره (نویسنده) و درجه تراکم این شبکه 084/0 بود. میان تعداد انتشارات و درجه مرکزیت نویسندگان رابطه خطی قوی و مستقیم در سطح معنی داری 01/0 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    شاخص درجه تراکم (084/0) نشان دهنده انسجام پائین این شبکه است، به عبارتی چگالی بالایی ندارد و نویسندگان (گره ها) ارتباطات اندکی با یکدیگر برقرار کرده ا ند. این پژوهش نشان داد که پژوهشگران با تعداد مستندات بیشتر، تمایل بیشتری به همکاری های گروهی دارند. نتایج این پژوهش می تواند ابعاد همکاری را مشخص نموده، و در کمک به سیاستگذاری های پژوهشی تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: داروسازی، دارو شناسی، همکاری علمی، شبکه هم نویسندگی، تحلیل شبکه اجتماعی، هم تالیفی
  • هلیا شهرابی فراهانی، رقیه اسکروچی*، نیلوفر محقق، آغا فاطمه حسینی صفحات 46-55
    مقدمه

    همکاری علمی فرآیندی است که طی آن دو یا چند نویسنده با هدف خلق اثری مشترک، منابع و استعدادهای خود را به اشتراک می گذارند. یکی از اشکال همکاری علمی، هم تالیفی است. این مطالعه به بررسی میزان هم تالیفی در مقالات حوزه قلب و عروق ایران طی سال های 2002 تا 2011 در وبگاه علوم ((WOS) Web of Science) می پردازد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع پیمایشی و به روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه مقالات حوزه قلب و عروق ایران است که در سال های مذکور در وبگاه علوم نمایه شده اند. شاخص همکاری، درجه همکاری و ضریب همکاری جهت بررسی میزان همکاری محاسبه شدند.

    یافته ها

    تولید علم در حوزه قلب و عروق در طول این سال ها روندی صعودی داشته است و تعداد مقالات از سال 2002 به بعد افزایش یافته است. مقالات سه نویسنده ای بیشترین و مقالات تک نویسنده ای کمترین تعداد مقالات را به خود اختصاص داده اند. همچنین مشخص گردید محققان ایرانی به همکاری های داخلی تمایل بیشتری دارند. به لحاظ شاخص های همکاری نیز، همکاری علمی در میان نویسندگان حوزه قلب و عروق در سطح مطلوبی قرار دارد و روندی رو به رشد داشته است.

    نتیجه گیری

    سال 2002 به نوعی نقطه شروعی برای افزایش فعالیت علمی محسوب می شود. تمایل افراد، به ویژه در سال های اخیر به انجام فعالیت های پژوهشی در گروه های علمی است. با توجه به بین رشته ای بودن حوزه قلب و عروق، همکاری و اشتراک دانش متخصصان این حوزه با یکدیگر و متخصصان سایر حوزه ها می تواند در بهبود و ارتقاء تولیدات علمی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: همکاری علمی، شاخص های همکاری، هم تالیفی، قلب و عروق
  • گلنوش خواجه فرد، شقایق وحدت، سمیه حسام صفحات 56-64
    مقدمه
    سازمان های امروزی نیازمند کسب، مدیریت و بهره وری از دانش واطلاعات به منظورافزایش کارایی هستند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر برموفقیت مدیریت دانش در شبکه و مراکز بهداشتی درمانی در استان بوشهر در سال 1392 انجام شده است.
    روش کار
    روش تحقیق توصیفی مقطعی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کارکنان بهداشتی و درمانی چهار شبکه و مرکز بهداشت تنگستان، دشتی، بوشهر و دشتستان در استان بوشهر (240 نفر) در سال 1392 بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد نمونه 160 نفر به دست آمد و به شکل تصادفی ساده از جامعه مورد نظر انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه عوامل موثر بود که ضریب پایایی آن از طریق الفای کرونباخ معادل 89 درصد برآورد گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه و تحلیل عاملی و آزمون فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    تمام عوامل (آموزش کارکنان، الگوبرداری، سنجش عملکرد، ساختار دانش، زیرساختار سیستم اطلاعاتی، فرهنگ سازمانی، مشارکت کارکنان و توانمندسازی کارکنان، رهبری و تعهد مدیریت ارشد وکارگروهی ارزشمند) با رتبه میانگین بالاتر از سه بر مدیریت دانش در شبکه های بهداشت ودرمان استان بوشهر موثر بودند. همچنین در رتبه بندی این عوامل بر اساس آزمون فریدمن مشخص شد که عامل مشارکت کارکنان با میانگین رتبه ای 74/6 بیشترین و عامل ساختار دانش با رتبه میانگین 09/4کم ترین تاثیر را بر مدیریت دانش دارند.
    نتیجه گیری
    تعیین واولویت بندی عوامل مهم مدیریت دانش درمحیط های بهداشتی ودرمانی موجبات خدمات رسانی بهتر و تسهیل یادگیری،آموزش و پ‍ ‍ژوهش خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شبکه بهداشت، مرکز بهداشت، عوامل موفقیت
  • لیلا نعمتی انارکی، فاطمه نوشین فرد صفحات 65-79
    مقدمه
    اشتراک گذاری موثر دانش میان اعضای هیات علمی رشته پزشکی، یکی از پیش نیازهای مهم برای کسب شایستگی های علمی و پژوهشی است. این مقاله با هدف بررسی عوامل سازمانی موثر بر اشتراک دانش (شامل فرهنگ، ساختار، رهبری و راهبرد) میان اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی علوم پزشکی ایران انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر به روش پژوهش ترکیبی و کاربردی در سال 1391 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی و مراکز پژوهشی رشته پزشکی (بالینی و بیومدیکال) بود که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و تعداد حجم نمونه 423 نفر می باشد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 و آزمون ضریب همبستگی Pearson انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که حدود 13 درصد اعضای هیات علمی وضعیت فرهنگ سازمانی، و تنها شش درصد وضعیت ساختار سازمانی را مناسب ارزیابی نمودند. 16 درصد آنها حمایت مدیریت سازمان و حدود 12 درصد راهبردهای سازمان را در به اشتراک گذاری دانش، مناسب ارزیابی نمودند. عوامل سازمانی با اشتراک دانش درون سازمانی (000/0=P value) و برون سازمانی (000/0=P value) رابطه معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش و اهمیت عوامل سازمانی در سازمان های آموزشی و پژوهشی توصیه می شود در استقرار مدیریت دانش به شکل عام و اشتراک دانش به شکل خاص به ابعاد مختلف این عوامل در سازمان ها توجه همه جانبه ای صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، هیات علمی، علوم پزشکی
  • آقای علی کوشازاده، علی شیرازی صفحات 80-94
    مقدمه
    در سالهای اخیر انتقادهایی به شکاف میان نظریات دانشگاهی مدیریت سلامت و منابع انسانی با پیامدهای سازمانی آنها مطرح شده و در مقابل نظریاتی مدعی دست یابی به عملکرد برتر (انطباق نظر-عمل)، جهت پاسخ به این انتقادها ارائه شده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دو نظریه اقدامات شواهدمحور و مدیریت منابع انسانی (م.م.ا.) عملکرد بالا (به عنوان نظریات مدعی عملکرد برتر) با ادراک از جو خدمت مداری (به عنوان پیامد سازمانی آنها) انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش کاربردی، از جهت گردآوری داده ها از نوع توصیفی-تحلیلی مبتنی بر روابط همبستگی و علی است. برای جمع آوری داده ها 161 پرسشنامه از پزشکان مراکز بهداشت اصفهان در سال 1392 جمع آوری شد. جهت تحلیل داده های توصیفی از جمله پایایی به روش آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون از نرم افزار SPSS و برای تحلیل استنباطی روابط علی متغیرهای فرضیات تحقیق از روش مدل یابی معادله ساختاری با نرم افزار LISREL استفاده شد.
    یافته ها
    درستی فرضیات تایید شد، یعنی اقدامات شواهدمحور و مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا هر کدام میتوانند به بهبود مشتری مداری از طریق کارمندمداری و همکاری منجر شوند.
    نتیجه گیری
    بر اساس الگوی پیشنهادی پژوهش، ادعاهای نظری شامل ادراک پزشکان از اقدامات مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا و اقدامات شواهدمحور، میتوانند تبیین کننده خوبی برای پیامد ادراکی جو خدمت مداری سازمانی (شامل ابعاد کارمندمداری، همکاری و مشتری مداری) باشند. از این رو به کارگیری این اقدامات در سازمان ها به ویژه در بخش سلامت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رابطه نظر، عمل، اقدامات مدیریت منابع انسانی (م، م، ا، ) عملکرد بالا، اقدامات شواهدمحور، جو خدمت مداری، مشتری مداری
  • جعفر عبادی، محسن مهرارا، سعید تاملی، سید محمد هادی سبحانیان صفحات 95-107
    مقدمه
    با توجه به نقش و جایگاه پزشکان عمومی در طرح پزشک خانواده، شناخت و آگاهی از مولفه های اثرگذار بر تصمیم آن ها جهت ورود به این طرح، برای سیاستگذاران و برنامه ریزان از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف این تحقیق استخراج ترجیحات و مولفه های اثرگذار بر این تصمیم پزشکان عمومی شاغل در مراکز بهداشتی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و ماهیتا پیمایشی- توصیفی است. در این مطالعه، ترجیحات پزشکان عمومی شاغل در سال 92، در مراکز بهداشتی- درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران استخراج گردیده است. به این منظور از رویکرد آزمون انتخاب گسسته استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسشنامه ای که با استفاده از معیار D-Efficiency و بوسیله نرم افزار SAS طراحی شده بود، توسط نرم افزارهای SPSS و STATA12 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    خالص دریافتی بالاتر، خدمت در محل سکونت، وجود تخصیص سهمیه برای اخذ مدرک تخصص پزشک خانواده، وجود تسهیلات ایاب و ذهاب و جمعیت کمتر تحت پوشش، تمایل پزشکان عمومی شاغل در بخش دولتی دانشگاه علوم پزشکی تهران را برای ورود به طرح پزشک خانواده افزایش می دهد. از میان مولفه های پیش گفته، مولفه ی محل خدمت 5/2 تا 15 برابر بیش از سایر مولفه ها از نظر پزشکان دارای اهمیت می باشد. مولفه زمان تسویه با پزشک اثر معنی داری بر تصمیم پزشکان ندارد. به علاوه، اهمیت برخی مولفه های شناسایی شده، در میان گروهای سنی و درآمدی گوناگون و نیز جنسیت پزشکان متفاوت است.
    نتیجه گیری
    طراحی برنامه با در نظرگرفتن ویژگی های دموگرافیک پزشکان عمومی، می تواند با افزایش احتمال حضورپزشکان عمومی در طرح، همراهی بیشتر ایشان را برای پیاده سازی آن در پی داشته باشد. به علاوه با توجه به اهمیت بسیار بالای مولفه محل خدمت، به نظر می رسد مشوق های بسیار جذابی باید در نظر گرفته شود تا پزشکان عمومی شاغل در بخش دولتی، تمایل به خدمت در مناطق دور افتاده داشته باشند.
    کلیدواژگان: ترجیحات، پزشک عمومی، پزشک خانواده، آزمون انتخاب گسسته
|
  • Am Ahmadi, A. Nikravan, A. Naseri, A. Asari Pages 7-18
    Introduction
    Major part of health expenditure is paid directly by households in most of developing countries. This catastrophic expenditure is entailed on families. Assessing important determinants of Out Of Pocket Payment (OOP) is one of the key issues in health care finance.
    Methods
    This study uses Iranian household income expenditure in 2005-2010 annually provided by statistical center of Iran using a two part model for assessing these factors. This was a cross-sectional analytical study in which sampling was based on a multi-stage method. The sample size changed from 26882 to 38260 households.
    Result
    The results showed that out of Pocket payments up to 74% increased during this period. High income households paid 2.5 times more than low income groups while probability of utilization for them was 17% more. Confidence of insurance indicates insurance systems succeeded in reducing only 15% of household insure expenditure whereas the probability of using health services increased only by 2%. Social demographic variables such as the number of the elderly, household size and urbanization increased OOP by 20%, 23% and 54%, respectively.
    Conclusion
    During the study period, there was substantial inequality among different income groups. As if better off households had a higher chance of paying and using health care services. Moreover, the elderly, household dimension, urbanization and not having insurance coverage are the most important factors responsible for OOP. To reduce inequality, policy makers must provide the conditions to increase the role of social insurance in health finance and to make the services less expensive for the elderly..
    Keywords: Direct Health Payments, Effective Determinants, Two Part Model
  • H. Dargahi, Z. Rajabnezhad Pages 19-32
    Introduction
    Human life is influenced by colors in several ways. Principles of color design and appropriate use of each color are important elements in providing a suitable environment in health care organizations. This research was aimed to review color therapy and its application in health care organizations such as hospitals.Literature Review: This research was a review study which was aimed to introduce the color therapy and its influence on humans’ body and mind. In this study, we used 5 keywords, several search engines and 120 articles and 78 references.
    Conclusion
    Color therapy could be viewed from diverse aspects such as its role in different cultures. Decreasing physical and psychological disorders and its effect on working climate, industry, creativity and in particular medical and hospital settings are just some of the examples of color therapy. Although color therapy has several benefits, it may be injurious, when we could not use color therapy appropriately. Some physicians and psychologists have questioned color therapy and believe that its effect, if any at all, is temporally. However, color therapy, if used as a complement seems to be reasonable to improve patients’ mental state in hospitals and medical centers.
    Keywords: Color therapy, Alternative Medicine, Psychology, Hospital, Patients
  • F. Osareh, M. Serati Shirazi, R. Khademi Pages 33-45
    Introduction
    Co-authorship network is a kind of social network that presents significant information about collaboration among authors, which is one of the most important factors of the qualitative and quantitative growth of the scientific publication. Regarding the fact that during 2000-2012, Pharmacy and Pharmacology has had the most number of publications in WoS among institutions belonging to the Ministry of Health and Medical Education (MHME), in this research, the co-authorship network of this field is investigated and analyzed. The results of this study can clarify the dimensions of collaboration in the field and help research policy as well.
    Methods
    The present study was conducted through scientometric method and social network analysis. The data were drawn from the WoS, downloaded in June 2013, and analyzed by PAJEK software. The research population included 3514 Pharmacy and Pharmacology documents published by universities affiliated to the MHME during 2012-2000.
    Result
    The results of the study showed that the majority of collaborations of the Iranian researchers have been from England, USA and Canada, respectively. Co-authorship network of researchers consisted of 90 nodes (authors) and density degree of the network is 0.084. There is a strong linear correlation between the number of publications and degree centrality of authors at the 1 % level.
    Conclusion
    The degree density of the network under study (.084) shows that this network has a low density. In fact, authors (nodes) in the network have had few relations with each other. This research also revealed that researchers with more publications are likely to have more collaborative works.
    Keywords: Pharmacy, Pharmacology, Scientific Collaboration, Co, Authorship Network, Social Network Analysis
  • H. Shahrabi Farahani, R. Eskrootchi, N. Mohaghegh, Af Hosseini Pages 46-55
    Introduction

    Scientific collaboration is a process in which two or more authors share their ideas, resources, and data to create a joint work. This research attempted to study co-authorship, being a kind of scientific collaboration, in Iranian cardiovascular articles in Web of Science during 2002-2011.

    Methods

    The present research is. The population of this descriptive-analytical research study constituted Iranian cardiovascular articles indexed in WoS during 2002-2011. Indicators such as Collaboration Index (CI), Degree of Collaboration (DC) and Collaboration Coefficient (CC) were calculated to measure level of collaboration.

    Results

    Articles published in cardiovascular field showed an ascending trend especially since 2002. Three-authored articles were the most and personal articles were the least frequent ones. Scholars were shown to be more interested in national collaboration based on Nationalization Index and according to collaboration indicators, scientific collaboration of cardiovascular researchers is also increasing.

    Conclusion

    Year 2002 can be considered as the inception of growth in scientific activities in cardiovascular field. Considering the interdisciplinary nature of the field, the present more tendency to scientific collaboration is an advantage that can play a major role in causing drastic improvements.

    Keywords: Scientific collaboration, Collaboration Indicators, Co, authorship, Cardiovascular System
  • G. Khajefard, Sh Vahdat, S. Hesam Pages 56-64
    Introduction
    Organizations require knowledge management and the use of information to increase work efficiency. The purpose of this study was to determine the success factors of knowledge management in health center networks in Bushehr province in 2013.
    Methods
    The study was a descriptive - correlational and applied survey. The study population (240 patients) included health care staff in four Health Network Centers: Tangistan, dashti, Bushehr, and Dashtestan in Bushehr province in 2013. Using Morgan Table, 160 samples were randomly selected. Data was collected by a questionnaire (knowledge management factors) consisting of 32 questions designed by Moghimi. The content validity of the questionnaire was confirmed by highly qualified teachers. Cronbach’s alpha coefficient was used to determine reliability (.9). Friedman test and factor analysis were used to analyze the data.
    Results
    All factors (staff training, benchmarking, performance measurement, knowledge structure, information system infrastructure, organizational culture, employee participation and staff empowerment leadership and the commitment of senior managers and valuable team work) showing the average ranking of above 3, influence knowledge management in healthcare network centers in Bushehr province. In this ranking, on the basis of Friedman test, the participation of employees with an average of 6.74 had the highest influence and knowledge structure with an average of 4.09 had the lowest influence on knowledge management.
    Conclusion
    In the networks of health care, all the above factors appeared to have a significant effect on knowledge management. Determining and prioritizing the effective factors of knowledge management in health care environments would lead to better services facilitating learning and research.
    Keywords: Knowledge Management, Health network, Health centers, Success Factors
  • L. Nemati, Anaraki, F. Nooshinfard Pages 65-79
    Introduction
    Effective sharing of knowledge among faculty members is one of the most important prerequisites fo quality in science and research. The purpose of this paper was to examine the organizational factors influencing knowledge sharing (including culture, structure, leadership and strategy) among faculty members in the field of medicine.
    Methods
    The present study was based on mixed method and applied research which was conducted in 2012. The study population constituted 423 faculty members of medical universities and research centers in Iran selected by means of stratified sampling using a questionnaire, the face and content validity of which were confirmed bythe experts. The Cronbach's alpha coefficient for each scale dimension was more than 0.8; thus, the reliability of the instrument was confirmed. For data analysis, statistical software SPSS15, using Pearson Correlation Coefficient was used.
    Results
    According to the statistical results,. About 13 percent of faculty members perceived the condition of organizational culture favorable and only 6 percent of them evaluated the condition of knowledge sharing appropriate. 16 percent of faculties evaluated leadership and about 12 percent evaluated organizational strategies appropriate. There was a significant relationship between organizational factors and intra- (P value=0.527) and inter- (Pvalue=0.488) organizational knowledge sharing.
    Conclusion
    Due to the importance of organizational factors in educational and research centers, it is recommended that knowledge management in general and knowledge sharing in specific be taken into consideration with a particular attention to the various aspects of this issue from different dimensions in organizations
    Keywords: Knowledge Sharing, Organizational Factor, Organizational Structure, Faculty, Medical Science
  • Mr. Ali Koushazade, Ali Shirazi Pages 80-94
    Introduction
    Recently, the gap between academic theories of health management and human resource management as well as their organizational consequences has been appraised. `In response, some theories claiming they have achieved the best practice (bridging theory and practice) have been presented. The present study aimed to investigate the relationship between evidence-based practice (EBP) and high performance human resource management practice (HPHRMP) with the perception service orientation climate (SOC) as their organizational outcome.
    Methods
    This applied study, conducted in 2013 was descriptive and analytical in nature. Considering data collection, the study was based on a causative and correlation relationship. For data collection, 161 physicians were asked to fill out a questionnaire. The collected data were analyzed by SPSS for descriptive statistics using Cronbach’s alpha and Pearson correlation. LISREL software, using causative relationships and Structural equation modeling, was used for inferential analysis.
    Results
    Accuracy of hypotheses was confirmed, suggesting that HPHRMP and EBP separately can improve CuO through moderating EO and ClO.
    Conclusion
    On the basis of the proposed research model, theoretical rhetoric include physician perceptions from HPHRMP and EBP can be good predictors for perceived outcome of SOC (including EO, ClO and CuO dimensions); thus, application of these practices in organizations especially in health sector is recommended. Key words: Theory-Practice Relation, High Performance Human Resource Management Practices, Evidence-Based Practices, Service Orientation Climate, Customer Orientation
    Keywords: theory, practice gap, high performance human resource management practices, evidence, based practices, service orientation climate, customer orientation
  • J. Ebadi, M. Mehrara, S. Tameli, H. Sobhanian Pages 95-107
    Introduction
    Given the role of general practitioners in the family physician plan, it is important for policy makers and planners to know the factors influencing GP's decision to enter this plan. The purpose of this research is to extract preferences and factors affecting the decision of the physicians working in health– treatment centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This was an applied descriptive survey. In this study, the preferences of general practitioners affiliated to Tehran University of Medical Sciences have been extracted. For this purpose, a discrete choice experiment was used. Data were collected through a questionnaire structured by D-Efficiency criteria using SAS software, designed by SPSS software, and analyzed by STATA12.
    Results
    Higher net income, employment in the place of residence, presence of a specified quota for PhD degree in family medicine, presence of housing and transportation facilities and lower covered population are preferred by GPs working in public sectors affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Among these attributes, service place was found to be 2 to 6 times more important than others. The attribute of settlement period did not show to have a significant affect. The importance of some attributes showed to be different in different socioeconomic groups.
    Conclusions
    Designing the program with regard to the demographic characteristics of GPs can increase the probability of their entry and successful implementation of the the project. Moreover, given the high importance of the location of employment attribute, it seems that very attractive incentives should be considered to encourage general practitioners in the public sector to practice in remote areas.
    Keywords: Preferences, General Practioner, Family physician, Discrete Choice Experiment