فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 58 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه کیانی*، یزدان منصوریان صفحات 7-16
    مقدمه
    تصویر به عنوان شکلی از مدارک که می تواند حجم قابل توجهی از اطلاعات را منتقل کند در حوزه سلامت از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا به کارگیری این نوع اطلاعات در بهبود عملکرد متخصصان پزشکی بسیار موثر است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی بهره مندی متخصصان حوزه سلامت از تصاویر انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه کاربردی در سال 1392 به روش کیفی انجام شده است. جامعه پژوهش 25 نفر از متخصصان علوم پایه و علوم-بالینی دانشگاه علوم پزشکی همدان در 17 رشته تخصصی بودند. داده ها به وسیله مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با متخصصان پزشکی، جمع آوری و به روش گراندد تئوری تحلیل و تفسیر شدند.
    یافته ها
    به عقیده متخصصان، کاربردهای آموزشی، پژوهشی و درمانی تصاویر در بهره مندی از این نوع اطلاعات حائز اهمیت است. همچنین نقش ابزاری و آموزشی تصاویر در امور بالینی و آموزشی از یافته های این پژوهش است. کاربران پژوهش مزایای بی شماری برای تصاویر برشمردند، آنها تصویر را نوعی از اطلاعات می دانند که در کمترین زمان، بیشترین اطلاعات را منتقل می کند. این متخصصان اهمیت تصاویر را به عنوان جزئی از نظام آموزش پزشکی در قدرت عینیت بخشی به مفاهیم می دانند. از ویژگی های ساختاری و محتوائی تصاویر، جذابیت رنگی، قابلیت سه بعدی و افزودن عنصر جذابیت به متون، در بهره مندی متخصصان سلامت از تصاویر پزشکی موثر است.
    نتیجه گیری
    تصویر بهترین نوع اطلاعات در حوزه ی سلامت محسوب می شود. متخصصان اهمیت تصویر را به عنوان جزئی از نظام آموزش پزشکی درک نموده اند و به همین سبب در انجام وظایف آموزشی، پژوهشی و درمانی خود بر استفاده از تصویر تاکید دارند.
    کلیدواژگان: متخصصان حوزه سلامت، اطلاعات تصویری، گراندد تئوری
  • سیدداود نصرالله پور شیروانی*، محمد اسماعیل مطلق، محمد شریعتی، پری حاجی سیدعزیزی صفحات 17-27
    مقدمه
    تیم های کاری بستر مناسبی را برای استفاده بهینه از ظرفیت های سازمانی فراهم می نمایند و به عنوان یکی از عوامل موثر در ارتقاء بهره وری و افزایش رضایت کارکنان همواره مورد توجه سازمانها میباشند. این مطالعه با هدف شناخت کارکرد و اثربخشی تیم های کاری معاونت بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی بوده که در سال 92- 1391 انجام گرفت. جامعه پژوهش معاونت بهداشتی 13 دانشگاه علوم پزشکی کشور بودند که به صورت سهمیه ای و تصادفی منظم انتخاب شدند. در دانشگاه های منتخب، مدیران و کارشناسان به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS18 با آزمون های آماری در سطح معنی داری α <0.05 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد عضویت مدیران و کارشناسان در تیم های داخلی، دانشگاهی، استانی و وزارتی به ترتیب 1.2±0.9، 1.2±0.8، 1.0± 0.5، 0.2± 0.40 بود. عمده موارد عضویت (78/4 درصد) با ابلاغ رسمی و 76/2% تشکیل جلسات با دستور کار بوده و 76/2% اعضای تیم های کاری اعلام نمودند که تیم های کاری فعلی رویکرد مدون دارند. از نظر مدیران و کارشناسان سطح جاری سازی، ارزیابی و اصلاح و اثربخشی تیم های کاری از کل 5 امتیاز به ترتیب 0/9±3/4، 0/8±3/2، 0/9±3/4 بود. بین سطح جاری سازی، فراوانی عضویت مدیران و کارشناسان در تیم های مختلف کاری و تیپ بندی دانشگاه های علوم پزشکی تفاوت معنی دار وجود داشت (p=0.0140)، (0/032=p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد عملکرد و اثربخشی تیم های کاری در حد متوسط بوده لذا پیشنهاد می گردد برای بهبود عملکرد برنامه های مداخله ای طراحی و اجراء گردد.
    کلیدواژگان: تیم کاری، کارکرد، اثربخشی، معاونت بهداشتی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • فرهاد لطفی، عزیز رضاپور، ثریا نورایی مطلق، محمد هادیان، فرشاد فقی سلوک، حسین قادری* صفحات 28-41
    مقدمه
    بخش سلامت یکی از بخش های بسیار مهم در اقتصاد ایران می باشد و تقاضا برای محصولات آن بیشتر به صورت تقاضای نهایی توسط افراد، خانوارها و دیگر بخش ها مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه بررسی بخش سلامت در اقتصاد ایران با استفاده از تحلیل داده ستانده بود.
    روش ها
    در این مطالعه تحلیلی کلیه فعالیتهای اقتصادی کشور ایران با استفاده از تکنیک داده–ستانده در ارتباط با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفتند و نهایتا پیوندها، شاخص اهمیت و درجه اتکا بخش سلامت در بین 18 فعالیت اقتصادی ادغام شده (هم فزون) تعیین گردید.
    یافته ها
    بخش سلامت با داشتن رتبه پیوند فراز پایین، تاثیر قابل توجهی بر روی دیگر بخشها ندارد. همچنین با دارا بودن رتبه 18 پیوند نشیب، جایگاه بسیار نامناسبی را در تهیه داده های واسط برای دیگر بخشهای اقتصادی دارد. بخش سلامت به محصولات بخش صنعت بیشترین و به بخش معدن کمترین میزان اتکاء را دارد. خود بخش سلامت و بعد از آن بخش آموزش بیشترین اتکاء را به بخش سلامت دارند و در مقابل، خدمات املاک و مستغلات کمترین میزان اتکاء را به بخش سلامت دارند.
    نتیجه گیری
    بخش سلامت با دارا بودن ضریبهای کمتر از یک نسبت به بخشهای دیگر، نقش کمتری در درونی کردن فرایند تولید و یکپارچگی اقتصاد دارد و انگیزش آن وابسته به انگیزش سایر بخشها می باشد. همچنین محصولات بخش سلامت بیشتر به شکل تقاضای نهایی مورد مصرف قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تحلیل داده ستانده، پیوند فراز، پیوند نشیب، بخش سلامت، اقتصاد ایران
  • مهدی علیپور حافظی، مهشید کریمی*، شهرام توفیقی صفحات 42-57
    مقدمه
    درگاه های بیمارستانی نخستین و مهم ترین محل برای ارائه اطلاعات و خدمات به مخاطبان و برقراری ارتباط با آنها است. بر این اساس و با توجه به اهمیت درگاه های بیمارستانی مقاله حاضر درصدد ارائه مدل مفهومی برای درگاه های بیمارستان های خصوصی مستقر در شهر تهران می باشد.
    روش کار
    از روش پژوهش پیمایشی ارزیابانه و مدل سازی مفهومی استفاده شده است. جامعه پژوهش حاضر را تمامی درگاه های بیمارستان های خصوصی مستقر در شهر تهران و ده درگاه برتر بیمارستانی جهانی تشکیل داده است که در اسفندماه 1392 (زمان گردآوری اطلاعات) فعال بوده اند. برای گردآوری اطلاعات از سیاهه وارسی با 14 معیار و 77 مولفه با ارزش وزنی معیارها و مولفه ها استفاده شده است. پژوهشگر با استفاده از ابزار مذکور اقدام به مشاهده هدفمند کرده است. داده های گردآوری شده با استفاده از جداول و نمودارها توصیف شد و با استفاده از آزمون تی مستقل مورد آزمون آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    ازنظر معیارهای موردمطالعه در این پژوهش درگاه های بیمارستانی داخلی در اکثر موارد در وضعیت نامطلوب و ضعیف قرار دارند و تنها در معیارهای اطلاعات تماس و طراحی صفحات در وضعیت مطلوب و نسبتا مطلوب قرار دارند. در مقابل درگاه های مطرح جهانی در اکثر معیارهای موردمطالعه در این پژوهش در وضعیت مناسبی قرار دارند و تنها در معیار روزآمدسازی صفحات در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از این است که درگاه های بیمارستانی داخلی باید تلاش گسترده و برنامه ریزی دقیقی در جهت ارتقاء کیفیت درگاه های خود داشته باشند تا بتوانند شکاف موجود میان خود و درگاه های مطرح جهانی را مرتفع نمایند. بهره گیری از مدل پیشنهادی این پژوهش در این زمینه می تواند بسیار راهگشا باشد. با توجه به وضعیت درگاه های بیمارستان های داخلی و تحلیل شکاف صورت گرفته اقدام به ارائه مدلی پیشنهادی مبتنی بر دو سطح و چهار لایه شده است.
    کلیدواژگان: درگاه بیمارستانی، بیمارستان های خصوصی، تحلیل شکاف
  • سارا امام قلی پور سفیددشتی، صادق غضنفری* صفحات 58-71
    مقدمه
    شاخص های مختلفی برای تعیین سطح توسعه یافتگی یک کشور یا منطقه وجود دارد، در این میان شاخص های بخش بهداشت و درمان از مهم ترین شاخص های هر کشوری به شمار می آیند. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت کشورهای حوزه سند چشم انداز توسعه با توجه به به شاخص های سلامت می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر توصیفی-کاربردی و از نوع مقطعی است. جامعه آماری شامل کلیه کشورهای حوزه سند چشم انداز توسعه بود. به منظور گردآوری اطلاعات از بانک داده های سازمان بهداشت جهانی و بانک جهانی استفاده گردید. در این مطالعه از تکنیک تاکسونومی به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی کشورهای موردبررسی، از تکنیک آنتروپی شانون به منظور تعیین اوزان شاخص ها و از تکنیک تاپسیس به منظور رتبه بندی کشورها از لحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تکنیک تاکسونومی نشان داد که از 24 کشور موردبررسی، 10 کشور توسعه یافته، هفت کشور نیمه توسعه یافته و هفت کشور دیگر توسعه نیافته تلقی می شوند. میزان بروز سل به عنوان مهم ترین شاخص از سوی تکنیک آنتروپی شانون معرفی شد. نتایج تکنیک تاپسیس نشان داد که از لحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان، کشور امارات رتبه اول و کشور افغانستان رتبه بیست و چهارم را دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در افق 1404 ایران باید کشور اول منطقه از لحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان باشد به برنامه ریزان و مسئولان پیشنهاد می شود که جهت رفع کاستی ها، اولویت را بر شاخص هایی مانند سرانه کل هزینه های سلامت قرار دهند که در آن ها، ایران نسبت به میانگین کشورهای موردبررسی ضعیف عمل نموده است.
    کلیدواژگان: شاخص های بهداشت و درمان، رتبه بندی، تاکسونومی، تاپسیس
  • محمد هادیان، بهلول رحیمی، علی ولی نژادی، حسن یوسف زاده *، فرشاد فقی سلوک صفحات 72-84
    مقدمه
    افزایش هزینه های بهداشتی و درمانی همراه با رشد فزاینده فن آوری و جمعیت و نیز کمبود منابع، ضرورت توجه به مسئله بهره وری را در بیمارستان ها و سایر مراکز درمانی در راستای تامین، حفظ و ارتقاء سلامت عموم مردم بیش از پیش نموده است. هدف این مطالعه، تحلیل بهره وری بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران بود.
    روش کار
    در این مطالعه بهره وری جزئی و نهایی هر یک از عوامل تولید و نیز تغییرات بهره وری کل عوامل تولید بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران با استفاده از شاخص های کندریک-کریمر و مالم کوئیست طی سال های 1390-1385 محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد در طول دوره موردبررسی، میانگین تغییرات بهره وری کل معادل1/012 بوده است که دلالت بر کاهش بهره وری در طی دوره موردمطالعه است و میزان این کاهش 1/2 درصد است؛ که دراین بین تغییرات کارایی فناوری بیشترین تاثیر را در کاهش بهره وری نسبت به سایر عوامل داشته است و تغییرات کارایی مقیاس، مدیریتی و فنی در رده های بعدی قرار گرفتند. همچنین در بررسی بهره وری کل با استفاده شاخص کندریک-کریمر ملاحظه شد که بهره وری کل از بهره وری نهاده تخت فعال متاثر می شود.
    نتیجه گیری
    عدم آگاهی کافی کارکنان بیمارستان ها در به کارگیری صحیح فناوری در درمان بیماران، علت اصلی کاهش بهره وری در اثر تغییرات فناوری در بیمارستان های موردمطالعه است. بنابراین، برگزاری دوره های آموزشی برای استفاده صحیح کارکنان از تکنولوژی در تشخیص و مراقبت از بیماران می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: بهره وری، شاخص مالم کوئیست، شاخص کندریک، کریمر، بیمارستان
  • حانیه سادات سجادی، حسام سیدین، علیرضا خوشنویسان، علیرضا شریفی اعلم، آیدین آرین خصال* صفحات 85-96
    مقدمه
    تحول در نظام اداری به عنوان یکی از ابزارهای دستیابی به اهداف کشور در برنامه های توسعه است. با توجه به ضرورت پایش برنامه های تحول اداری، این مطالعه با هدف شناسایی و سنجش نشانگرهای ارزیابی تحول اداری در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    مطالعه با استفاده از یک رویکرد ترکیبی متوالی کیفی- کمی انجام شد. در مرحله اول نشانگرهای ارزیابی با مطالعه و تحلیل مدارک و مستندات، انجام هشت مصاحبه نیمه ساختارمند و کسب نظرات پنج نفر از خبرگان شناسایی شد. در مرحله دوم مطالعه برای تعیین وضعیت دانشکده موردمطالعه در هر یک از محورهای تحول اداری از سیاهه وارسی تهیه شده از یافته های مرحله اول استفاده شد. سیاهه وارسی پس از آزمون روایی و پایایی، با مراجعه حضوری به دانشکده، بازدید در محل، مصاحبه با مسوولین مربوطه و بررسی مستندات و مدارک موجود، تکمیل شد.
    یافته ها
    در مرحله اول 150 نشانگر ارزیابی تحول اداری در ده محور و 36 جزء شناسایی شد. یافته های مرحله دوم نیز نشاندهنده کسب امتیاز 28 درصد از مجموع امتیازات بود. در میان محورهای شناسایی شده، محور عدالت استخدامی و نظام پرداخت با کسب 55 درصد امتیاز، بیشترین و محور ساماندهی نیروی انسانی، کمترین امتیاز را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نسبتا نامطلوب وضعیت اجرای برنامه های تحول اداری از یک سو و تداوم برنامه های تحول اداری در برنامه های توسعه کشور از سویی دیگر، ضرورت طراحی و پیاده سازی اقداماتی جهت افزایش شتاب ایجاد تحول اداری را بیش تر می نماید. چکلیست طراحی شده در این مطالعه می تواند مورداستفاده سیاست گذاران و مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نشانگر، ارزیابی، تحول اداری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی
  • آناسیک لالاه زارایان، فیروزه زارع فراشبندی*، علیرضا رحیمی، اکبر حسن زاده صفحات 98-108
    مقدمه
    ازآنجایی که رفتار اطلاع یابی سلامت همچون سایر رفتارها یک پدیده روان شناختی است، به نظر می رسد ویژگی های فردی بیمار بر رفتار اطلاع یابی سلامت وی تاثیرگذار باشد. از طرف دیگر، رفتار اطلاع یابی سلامت مناسب می تواند منجر به بهبود روند درمان یا پیشگیری از بیماری ها شود. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل فردی بر رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی شهر اصفهان بود.
    روش کار
    روش مطالعه حاضر پیمایشی است. جامعه پژوهش شامل 6424 نفر بیمار دیابتی بود که از میان آنان 362 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رفتار اطلاع یابی لانگو گردآوری شده و از طریق نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون تی مستقل نشان داد که بین مولفه رفتار در جستجوی اطلاعات بین زنان و مردان تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>p). ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد بین سطح تحصیلات با اغلب مولفه های رفتار اطلاع یابی رابطه مستقیم، بین درآمد با برخی از مولفه های رفتار اطلاع یابی سلامت رابطه مستقیم و بین سن با برخی از مولفه های رفتار اطلاع یابی سلامت رابطه معکوس وجود دارد.
    نتیجه گیری
    در انتقال اطلاعات سلامت به مردان دیابتی باید از روش غیرفعالانه استفاده کرد. همچنین وقت و انرژی بیش تری را باید صرف انتقال اطلاعات به بیماران دیابتی مسن با سطح تحصیلات پایین و درآمد کم کرد؛ بنابراین با بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی می توان اطلاعات موردنیاز آنان را به صورت موثرتری به آنان منتقل کرد. این روند می تواند منجر به جلوگیری از پیشروی بیماری دیابت شود.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، سلامت، دیابت، اصفهان
|
  • M. Kiani *, Y. Mansourian Pages 7-16
    Introduction
    In health sector، image functions as a form of document that can convey a considerable amount of information. Employing this type of information can increase the effectiveness of the performance of medical experts. This study aimed to survey how health experts use medical images in their practice.
    Methods
    This applied qualitative study was carried out in 1392 (2013). The study population constituted 25 medical experts from 17 disciplines in basic sciences and clinical sciences at Hamadan University of Medical Sciences. Data were collected by means of semi-structured interview and were analyzed based on the Grounded Theory approach.
    Results
    Participants described various advantages for using images. They considered image as a kind of document that can convey a maximum amount of information in a minimum amount of time. These experts considered images as an integral part of medical education especially in the way images can objectify various concepts. Among content and structural features، color attraction and three-dimensional structure of images as well as the attractiveness of the texts were found to be effective in practice.
    Conclusion
    As the experts understand the significance of images as part of medical education and for this reason، they emphasize using them in their teaching، research، and treatment activities.
    Keywords: Medical Sciences Experts, Visual Information, Grounded Theory
  • Sd Nasrollapour Shirvani*, Me Motlagh, M. Shariati, P. Haji Seiyed Azizi Pages 17-27
    Introduction
    Work teams provide good platforms for efficient use of organizational capacities and they are always considered as one of the important factors in promoting productivity and increasing the employee satisfaction. This study aims at understanding the function and effectiveness of work teams at medical universities in the country.
    Methods
    This cross sectional study was performed in 2012-2013. The population of the study was randomly selected from the deputy of medical universities, among which 13 universities were chosen. experts were interviewed through a census as. The data collection tool was the questionnaire which its validity and reliability was confirmed. The data were analyzed in SPSS 18 by the related statistical tests with significant level of α <0.05.
    Results
    The average membership of managers and experts of internal, academics, provincial and ministerial was 1.2±0.9, 1.2±0.8, 1.0± 0.5 and 0.2± 0.40, respectively.78.4% of the membership was with an official notice and 76.2with an invitation to the meeting's agenda, and 76.2 of a working team members stated that the present work teams have an organized approach. From the managers and experts’ point of view, the level of Deployment, evaluation, renovation and effectiveness of work teams was 0.9±3.4, 0.8±3.2, 0.9±3.4, respectively. Among Deployment level, membership frequency of managers and experts in different work teams and types of medical science universities, there was a significant difference (p=0.0140), (p=0.032).
    Conclusion
    This study showed that Performance and effectiveness of team works was moderate. Suggested improve performance intervention programs should be designed and implemented.
    Keywords: Team works, Effectiveness, Function, Vice, Chancellery for Health Universities of Medical Sciences in Iran
  • F. Lotfi, A. Rezapour, S. Nouraei Motlagh, M. Hadian, F. Faghisolouk, H. Ghaderi* Pages 28-41
    Introduction
    Health sector is one of the most important sectors in the economy of any country with its products being on demand by individuals and households. This study was done in order to survey the health sector in Iran's economy using input-output analysis.
    Methods
    In this analytical study all economic sectors in Iran were compared using input-output Technique. Ultimately, linkages, importance index, dependency degree of health sector were computed among the 18 aggregated sectors.
    Results
    Health sector does not have remarkable effect on other sectors because of low backward linkage. The low forward linkage has an inappropriate place in providing intermediate data. This sector has the highest degree of dependency on industry products and the lowest on the mining sector. The first sector depending on health is the health itself followed by education whereas the real estate sector has the lowest dependency on health.
    Conclusion
    Having a coefficient less than one compared to other sectors, the health sector has a smaller role in inducing production processes and integrating the economy. Moreover, its motivation depends on other sectors’ motivation. Also, the end products of health sector are consumed in final demand form.
    Keywords: Input, Output Analysis, Linkage Backward, Linkage forward, Health Sector, Iran's Economy
  • M. Alipour, Hafezi, M. Karimi *, Sh Tofighi Pages 42-57
    Introduction
    The main purpose of this article is to suggest a model to improve the portal services of private hospitals in Tehran.
    Methods
    This research was practical and used evaluative survey research method. Research population of this evaluative survey included all of Tehran’s private hospitals having portals as well as ten top international hospital portals. Data were gathered in March 2014 using researcher-made checklist including 14 criteria and 77 index with their weight scores. Data were described using tables and graphs. Independent T test was used to statistically test the results.
    Results
    Research findings demonstrated that Tehran private hospital portals, except for Contact Information and Page Design criteria, in most other criteria were in inappropriate conditions. On the contrary, international hospital portals except for Page Update criterion, in most of the criteria were in desirable condition.
    Conclusion
    The findings demonstrate that Iranian hospital portals should plan to cover the gap in the quality of their portals compared with those of international hospital portals.The results also indicate that any suggesting model for Tehran private hospitals should enjoy 2 levels and 4 layers.
    Keywords: Private hospitals, Portal, Gap analysis
  • S. Emamgolipor Sefiddashti, S. Ghazanfari* Pages 58-71
    Introduction
    There are several indicators to determine the level of development of a country or a region. Indicators of healthcare are among the most important indicators in every country.
    Methods
    This applied, descriptive, cross-sectional study surveyed all countries (n=24) in Iranian development vision in 2012. In order to collect data, the database of World Bank and World Health Organization were used as references. The taxonomy technique was employed to determine the degree of development of different countries. In addition, indices were weighed by Shannon’s entropy. Finally, technique for order preference by similarity to ideal solution (TOPSIS) was used to rank the countries in term of access to health sector indicators.
    Results
    Taxonomy technique showed that out of 24 countries under study, 10, 7, and 7 countries were developed, semi-developed, and under-developed, respectively. Shannon entropy introduced the incidence of tuberculosis as the most important indicator and the women’s life expectancy at birth the least significant indicator. According to TOPSIS, the countries of United Arab Emirates and Afghanistan ranked the first and the last (24th) in access to health services.
    Conclusion
    Considering that in 1404 Iran must be the first country in the region in terms of indicators of access to health care, we recommend all planners and officials to allocate funds to overcome the shortcomings of the indicators such as health care expenditure per capita in which Iran has not been successful yet.
    Keywords: Health Status Indicators, Ranking, Taxonomy, TOPSIS
  • M. Hadian, B. Rahimi, A. Valinejadi, H. Yusefzadeh*, F. Faghisolouk Pages 72-84
    Introduction
    The rise in healthcare costs, population and technology development has led to an increased demand to consider productivity issue in hospitals and other medical centers to provide, preserve and promote public health services. The aim of this study was to analysis the productivity in hospitals affiliated to Iran and Tehran universities of medical sciences.
    Methods
    In this study, partial and marginal productivity of each factor of production, as well as the total factor productivity changes of hospitals affiliated to Iran and Tehran universities of medical sciences were calculated using Kendrick-Kerimer and Malmquist indexes in 2006-2011.
    Results
    The average total of productivity changes was 1.012 which implies a decrease in productivity during the study. The rate of reduction was 1.2, mostly affected by technological efficiency changes compared with other factors. Scale efficiency changes, managerial efficiency and technical efficiency were the next effective factors. Total productivity, checked with Kendrick-Kerimer index, was affected by productivity of active bed input.
    Conclusion
    Lack of knowledge on the part of hospital staff concerning the proper use of technology in patients’ treatment is the main cause of productivity loss caused by technological changes in these hospitals. Therefore, it is recommended to hold training courses for staff on the correct use of technology in diagnosis and taking care of patients.
    Keywords: Productivity, Malmquist index, Kendrick, Kerimer index, Hospital
  • H. Sajadi, H. Seyedin, Ar Khoshnevisan, Ar Sharifi, I. Ariyan Khesal* Pages 85-96
    Introduction
    The administrative reform is one of the means to achieve economic social and cultural policy development. Given the necessity of administrative reform monitoring, this study aimed to identify and measure the indicators of administrative reform in the medical school of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    A mixed sequential qualitative-quantitative approach was employed. The indicators of evaluation were identified through document analysis. In the first phase, 8 semi-structured interviews and the views of 5 experts were collected. Then, we used a researcher- developed checklist to evaluate the current status of the selected school. The checklist was completed through on-site visiting, observation, interview and document review which were then analyzed manually.
    Results
    A set of 150 indicators of administrative reform evaluation, categorized in 10 domains and 36 areas was identified. The total score of evaluation was 28%. The employment equity and payment system domain showed the highest score (55%) and the organizing of human resources domain lowest score.
    Conclusion
    Given the relatively poor results of the administrative reform and the continuity of the reform in Iran development plans, we recommend accelerating the efforts of defining and implementing the administrative reform. Our developed checklist can be used by policy makers and managers.
    Keywords: Indicator, Reform evaluation, Administrative reform, School of medicine, University of medical sciences
  • A. Lalazaryan, F. Zare Farashbandi *, Ar Rahimi, A. Hassanzade Pages 98-108
    Introduction
    Since Health Information Seeking Behavior (HISB) is a psychological phenomenon like every other human behavior, it seems that personal characteristics of patients affect this behavior. On the other hand, appropriate health information seeking behavior can fasten disease healing presses or their prevention. The aim of this study was to examine the effect of personal factors HISB of diabetic patients in Isfahan.
    Methods
    A survey method was used in this research. The statistical population consisted of 6426 diabetic patients from whom 362 patients were selected by a no percentage stratified random sampling. The Longo information seeking behavior questionnaire was used to collect data and SPSS 20 were used for analyzing collected data.
    Results
    Independent T- test showed that there was a statistically significant difference between behavior factor in information seeking process of men and women (p< 0.001). Moreover, Spearman correlation index showed that HISB factors were directly related to educational level. This test also showed that there was a direct relationship between income and some information seeking factors. Pearson correlation index showed that there was an inverse relationship between age and most information seeking factors.
    Conclusion
    Passive methods should be used in transferring health information to diabetic men, and more time and energy should be consumed in transferring information to old diabetic patients with low income and low educational level. Hence, by studying factors influencing health information seeking behaviors of diabetic patients, their required information can be transferred to them more efficiently leading to prevention of diabetes.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Health, Diabetes, Isfahan