فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 59 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا فروتن، محمد عرب، مصطفی حسینی، بهمن خسروی صفحات 7-18
    مقدمه
    بیمارستان ها از مراکزی هستند که بیشترین منابع نظام سلامت را مصرف می نمایند. پایش کارایی بیمارستان ها باعث افزایش بهره وری از منابع محدود می شود. برای تعیین سطح کارایی و یا ناکارآمدی هر سازمان باید از شاخص یا شاخص هایی به جهت مقایسه استفاده کرد. گراف پابون لاسو یکی از تکنیک هایی است که به طور هم زمان به مقایسه شاخص های فوق می پردازد. هدف اصلی این مقاله تعیین کارایی بیمارستان های تامین اجتماعی شهر تهران بر اساس مدل پابون لاسو در سال 1390 است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی و به روش مقطعی در هفت بیمارستان تحت نظارت مستقیم تامین اجتماعی شهر تهران در سال 1390 انجام شد.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین شاخص های کارایی از قرار زیراست: میانگین درصد اشغال تخت، متوسط اقامت و چرخش اشغال تخت در بیمارستان های موردمطالعه و به ترتیب 7/ 77 درصد، چهار روز، 3/ 82 بار در سال بود. در این مطالعه دو بیمارستان در منطقه یک نمودار پابون لاسو، یک بیمارستان در منطقه دوم، یک بیمارستان در منطقه سوم و سه بیمارستان در منطقه چهارم قرار گرفتند و فقط یک بیمارستان کارا بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بیان کننده این است که فقط یک بیمارستان (2/ 14 درصد) از مجموع هفت بیمارستان موردمطالعه کارا بوده است. در رابطه با بیمارستان های ناکارا اقدامات لازم و توجه بیشتر مدیران ضروری است
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، بیمارستان، مدل پابون لاسو
  • حسن ابوالقاسم گرجی، پوران رئیسی، بهرام دلگشایی، مرتضی نظری*، زهرا عباس ایمانی، محمد محسنی صفحات 19-28
    مقدمه

    تمرکز زدایی به عنوان فرایند مطلوب ارتقاء نظام سلامت و بخش جدایی ناپذیر اصلاحات گسترده جهت ارتقاء برابری، کارایی، کیفیت شناخته شده است. واگذاری مدیریتی یکی از راهکارهای تمرکز زدایی است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه کارایی و اثربخشی بیمارستان شهید رجایی کرج قبل و بعد از واگذاری انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش تحلیلی-مقایسه ای بوده که به صورت مقطعی در سال 1392 انجام گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد و فرم جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده های قبل (سال1390) و بعد از واگذاری (1391) پس از جمع آوری از طریق نرم افزار SPSS 19 و آزمون من- ویتنی تحلیل شد.

    یافته ها

    بعد از واگذاری مدیریتی، تعداد تخت های فعال 8/ 4 درصد، تخت روز اشغالی 6/ 3 درصد، درصد اشغال تخت 3/ 0 درصد، تعداد کل ترخیص شدگان 4/ 3 درصد، چرخش تخت بیمارستانی 3/1درصد، بیماران بستری 3/3 درصد، بیماران سرپایی 5/ 16 درصد و درآمدهای بیمارستان 5/ 6 درصد افزایش و هزینه های بیمارستان 19 درصدکاهش داشته است. عفونت های بیمارستانی 06/ 0 درصد افزایش یافته است، میزان رضایت مندی کارکنان قبل از واگذاری «متوسط» و بعد از آن «زیاد» ارزیابی شد و بین میزان رضایت مندی کارکنان قبل و بعد از واگذاری، اختلاف معنی داری وجود داشت (P<0.0001). میزان رضایتمندی بیماران قبل از واگذاری «ضعیف» و بعد از آن «متوسط» ارزیابی شد و بین میزان رضایت مندی قبل و بعد از واگذاری اختلاف معنی داری وجود داشت (0001/0P<).

    نتیجه گیری

    کارایی و اثربخشی بیمارستان شهید رجایی کرج بعد از واگذاری مدیریتی بهبود یافته است. بنابراین، مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت باید برای استفاده از این مکانیزم به عنوان راهکار اصلاحات در نظام سلامت، خصوصا در بیمارستان های دولتی سطح کشور بسترسازی مناسب را ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: واگذاری مدیریتی، کارایی، اثربخشی، بیمارستان
  • علی کاظمی، عزیز رضاپور، سعید باقری فرادنبه، مجید نخعی، صادق غضنفری صفحات 29-42
    مقدمه
    دسترسی مناسب به مراقبت های سلامتی یکی از اهداف اصلی همه جوامع می باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان توسعه یافتگی استان های کشور ازنظر دسترسی به خدمات بهداشت و درمان بود.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- کاربردی و از نوع مقطعی بود. جامعه آماری شامل کلیه استان های کشور در سال 1391 بود. ابزار جمع آوری اطلاعات برای تهیه پیشینه و ادبیات نظری این تحقیق، مستندات کتابخانه ای و اینترنتی بود و از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و مرکز آمار ایران به عنوان مراجع رسمی اطلاعات کشور در این زمینه، برای جمع آوری داده های مربوطه استفاده شد. از روش تاکسونومی به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی استان های کشور، از روش آنتروپی شانون به منظور تعیین اوزان شاخص ها و از روش تاپسیس به منظور رتبه بندی استان ها ازلحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج روش تاکسونومی از میان 31 استان موردبررسی، 12 استان توسعه یافته، نه استان نیمه توسعه یافته و 10 استان دیگر توسعه نیافته تلقی می شوند. با روش آنتروپی شانون شاخص نسبت تعداد داروساز به جمعیت استان مهم ترین شاخص بود. نتایج روش تاپسیس نشان داد که ازلحاظ دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان، استان مرکزی رتبه اول و استان اردبیل رتبه آخر را دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف زیاد بین استان های کشور به مسئولان توصیه می شود که اولویت های تخصیص بودجه را با توجه به درجه توسعه یافتگی استان ها مشخص نمایند.
    کلیدواژگان: میزان توسعه یافتگی، شاخص های بهداشت و درمان، ایران
  • فرهاد لطفی، پیوند باستانی، محمد هادیان، حجت حمیدی، ثریا نورایی مطلق، سجاد دلاوری صفحات 43-54
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان یکی از سازمان های اصلی ارائه دهنده خدمات و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت از اهمیت ویژه ای برخوردارند. هدف این مطالعه ارزیابی عملکرد بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران با استفاده از تکنیک های اقتصادی بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی و پنلبر روی 16 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران طی دوره زمانی 1385 تا 1391 انجام گردید. به منظور جمع آوری داده ها از دو فرم برحسب اهداف پژوهش جهت ثبت شاخص های پابن لاسو و نهاده ها و ستاده های موردنیاز جهت تحلیل پوششی داده ها استفاده گردید. برای تحلیل داده های فرم اولیه از نرم افزار Excel و جهت برآورد کارایی و بهره وری بیمارستان ها از نرم افزار Windeap2.1 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از بررسی نمودار پابن لاسو نشان داد طی دو سال 1387 و 1390 تعداد بیمارستان های واقع در ربع سوم (کارا) نسبت به سایر سنوات بیشتر بوده است. ضمنا میانگین کارایی فنی و مدیریتی این بیمارستان ها در سال 1390 از سال های دیگر بیشتر بوده است (به ترتیب 135/ 0±889/ 0 و 142/ 0±909/ 0). شاخص بهره وری نشان داد که در طول دوره موردبررسی، میانگین تغییرات بهره وری کل معادل 018/ 1 بوده که دلالت بر بدتر شدن وضعیت بهره وری بیمارستان ها طی دوره موردمطالعه دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تغییر سیستم دانشگاه علوم پزشکی ایران موجب ایجاد نوسانات منفی در شاخص های کارایی و بهره وری این بیمارستان ها شده است؛ لذا، پیشنهاد می شود ضمن تاکید بر به کارگیری رویکردهای مدیریتی، به سنجش مجدد شاخص ها پس از ثبات وضعیت مدیریتی دانشگاه مبادرت گردد
    کلیدواژگان: پابن لاسو، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • سوگند تورانی، زهرا چگینی*، علی محمد مصدق راد صفحات 55-65
    مقدمه

    پیشرفت های فناوری، استفاده از روش های علمی در تصمیم گیری خرید تجهیزات پزشکی را ضروری نموده است. پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی مولفه های موثر بر خرید تجهیزات پزشکی در بیمارستان های منتخب شهر تهران صورت گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر کاربردی از نوع توصیفی - پیمایشی است که در سال 1392 صورت گرفته است. جامعه پژوهش 645 نفر از اعضای کمیته تجهیزات پزشکی و کاربران تجهیزات پزشکی (شامل مسئولین بخش های بالینی و پاراکلینیکی) در بیمارستان های شهر تهران می باشد. در این مطالعه نمونه گیری انجام نشد و کلیه جامعه پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که پایایی آن با استفاده از نرخ ناسازگاری (IR=0/02) که کمتر از 1/ 0 بود، تایید شد. جهت تایید روایی از نظر متخصصین استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزارهای Excel و Expert Choice استفاده شده است.

    یافته ها

    تعداد 516 پرسشنامه جمع آوری و نرخ پاسخگویی درمجموع %87 بود. درمجموع بیمارستان های بررسی شده معیار کیفیت با وزن 414/ 0 به عنوان اولویت اول موثر بر خرید تجهیزات پزشکی بود. معیارهای خدمات پس از فروش با وزن 278/ 0، نام و نشان تجاری با وزن 160/ 0 و معیار قیمت با وزن 148/ 0 اولویت های بعدی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد بیمارستان ها توجه زیادی به کیفیت تجهیزات پزشکی دارند و آن را به عنوان بخشی از کیفیت ارائه خدمات در نظر می گیرند. چراکه تشخیص صحیح به عنوان یکی از عوامل موفقیت ارائه کنندگان به شمار می رود که استفاده از تجهیزات مناسب نقش عمده ای در آن دارد.

    کلیدواژگان: خرید، تجهیزات پزشکی، تحلیل سلسله مراتبی، بیمارستان
  • وحیده زینالی، نصرت ریاحی نیا صفحات 66-81
    مقدمه
    اطلاع درمانی فرایندی است که علاوه بر مطلع ساختن بیماران و ایفای نقش مکمل در فرآیند درمان، با ارتقاء سطح سواد سلامت افراد جامعه به کاهش هزینه های درمانی کشور کمک می کند. پژوهش حاضر قصد دارد با مطالعه امکان سنجی ارائه خدمات اطلاع درمانی در مراکز پزشکی، آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به بررسی شرایط موجود در این مراکز بپردازد و دورنمایی از میزان موفقیت اجرای این طرح را نمایان سازد.
    روش کار
    روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش را مسئولان و پزشکان شاغل در دوازده مرکز موردمطالعه تشکیل می دهند. تمام مسئولان مراکز به همراه نمونه ای متشکل از 239 پزشک بررسی شدند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه شماره یک به منظور بررسی نظر پزشکان در مورد خدمات اطلاع درمانی و پرسشنامه شماره دو برای مسئولان مراکز طراحی شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار excel استفاده شده است.
    یافته ها
    تمامی پزشکان و مسئولان موردمطالعه با ارائه خدمات اطلاع درمانی موافق هستند. بیشتر پزشکان معتقدند که تمایل بیماران به کسب اطلاعات از پزشک معالج خود (90 درصد) و نیز تفاوت سطح سواد بیماران (95 درصد)، بر میزان بهره گیری آن ها از خدمات اطلاع درمانی تاثیرگذار خواهد بود. شرایط مراکز از چهار منظر منابع اطلاعاتی، نیروی انسانی، زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات و بودجه مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با وجود مشکلاتی در تامین بودجه و نیروی انسانی موردنیاز در برخی از مراکز، ارائه خدمات اطلاع درمانی در مراکز موردمطالعه کاملا عملی است.
    کلیدواژگان: اطلاع درمانی، امکان سنجی، مراکز پزشکی آموزشی و درمانی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • رضا علی اکبری خویی، عنایت الله بخشی، آزیتا آذرکیوان، اکبر بیگلریان * صفحات 82-91
    مقدمه

    تالاسمی ماژور یکی از بیماری های کم خونی شایع است که در صورت عدم تشخیص به موقع می تواند کشنده باشد. تحلیل بقاء مبتلایان به این بیماری می تواند راهکاری مناسب در تعیین و تشخیص عوامل خطر مرگ این بیماران باشد. هدف از این مطالعه، انتخاب بهترین مدل برای تعیین عوامل خطر مرگ مبتلایان به تالاسمی ماژور با استفاده از روش های رایج در تحلیل بقاء است.

    روش کار

    در این مطالعه گذشته نگر طولی از اطلاعات 296 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور استفاده شد که در طی سال های 1373 تا بهار سال 1392 به کلینیک ظفر در شهر تهران مراجعه کرده بودند. برای مقایسه مدل ها و انتخاب برترین مدل از ملاک اطلاع آکاییکه استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R نسخه 2-0-3 انجام و سطح معنی داری 1 /0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مقادیر ملاک اطلاع آکاییکه برای مدل های پارامتری وایبل، وایبل شکننده، لوگ نرمال، لوگ لجستیک، گمپرتز، گاما، مدل نیمه پارامتری کاکس به ترتیب برابر 56/ 27، 56/ 29، 73/ 18، 39/ 23، 26/26، 10/ 68، 73/ 24 محاسبه شدند. میانگین زمان بقاء برای مردان و زنان به ترتیب برابر 2/ 40 و 7/ 39 سال به دست آمد. مدل لوگ نرمال نشان داد، سن ابتلا، سن اولین تزریق دسفرال، سن شروع تزریق خون، زادگاه بیماران و تحصیلات مادر با بقاء بیماران رابطه معنی داری داشت. غیر از ارائه مقادیر اکایک یافته های پزشکی هم ارائه شود

    نتیجه گیری

    بر مبنای ملاک اطلاع آکاییکه مدل پارامتری لوگ-نرمال به عنوان مدل برتر مدل گاما نیز ضعیف ترین مدل در بین مدل های فوق ملاحظه بودند. لذا مدل پارامتری لوگ نرمال برای تحلیل بقاء بیماری تالاسمی ماژور انتخاب و پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل بقاء، مدل های پارامتری و نیمه پارامتری، ملاک اطلاع آکاییکه، تالاسمی ماژور
  • سید مهدی الحسینی المدرسی، رضا ابراهیم زاده پزشکی*، مهدی ابوالقاسمی صفحات 92-105
    مقدمه

    سازمان هلال احمر به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های مردم نهاد نقش بسزایی در زمینه مدیریت بحران را بر عهده دارد. اثر بخشی این سازمان در گرو نقشی است که نیروهای امدادی به عنوان سرمایه های انسانی ایفا می کنند. در این خصوص، مدیریت استعداد مجموعه ی کاملی از فرآیندها برای شناسایی، به کارگیری و مدیریت افراد به منظور اجرای موفقیت آمیز استراتژی کسب وکار است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر گونه ها مختلف رهبری بر ابعاد مدیریت استعداد و شناسایی مناسب ترین گونه آن در خصوص توسعه و بهبود مدیریت استعداد است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی و کاربردی است و با روش پیمایش تک مقطعی و میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را امدادگران جمعیت هلال احمر استان یزد، تشکیل می دهند؛ که بر اساس حجم نمونه محاسبه شده، 246 نفر به صورت تصادفی انتخاب و مورد پیمایش قرار گرفتند. به منظور تبیین رابطه ی میان متغیر های تحقیق، از دو پرسشنامه چندعاملی رهبری (MLQ) باس و آلیو و مدیریت استعداد استفاده شده که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و روایی آن از طریق روایی محتوایی بررسی گردیده است. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SMART-PLS و آزمون تی-استیودنت در محیط SPSS 18 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشانگر غلبه ی رهبری تحول آفرین و سپس مبادله ای در این سازمان و همچنین وضعیت نامناسب ابعاد همسو سازی و نگهداشت و توسعه استعداد می باشد. از سوی دیگر بر اساس خروجی روش PLS، نوع رهبری مبادله ای با تمام اجزاء فرایند مدیریت استعداد ارتباط مثبت و معنی دار دارد و رهبری تحول آفرین تنها با فرایند جذب استعداد دارای رابطه معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مستقیم و معنادار رهبری مبادله ای بر ابعاد مدیریت استعداد و همچنین وضعیت کنونی رهبری غالب در سازمان، حرکت به سوی جایگزینی رهبری مبادله ای در عوض رهبری تحول آفرین در این سازمان باید در اولویت قرار گیرد و با بهبود آن، علاوه بر افزایش کارایی و اثربخشی سازمان به وضعیت مدیریت استعداد به طور چشم گیری مطلوبیت بخشید.

    کلیدواژگان: نوع رهبری، مدیریت استعداد، سازمان هلال احمر، یزد
|
  • S. Forootan, M. Arab, M. Hoseini, B. Khosravi Pages 7-18
    Introduction
    Hospitals are the centers consuming most of the resources in the health sector. Determining the efficiency of hospitals is very beneficial when resources are limited. To determine efficiency of an organization، several indicators are used for comparison. Pabon Lasso Graph is one of the techniques that simultaneously compares these indicators. The main purpose of this study was to determine the efficiency of social security hospitals of Tehran based on Pabon Lasso Model in 2011.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out in seven hospitals under the direct supervision of social security in Tehran in 2011.
    Results
    In this study، the average bed occupancy rate، average length of stay and bed turnover rate in hospitals were 77/75%، 4/03 days، and 82/29 per year، respectively. The results showed two hospitals were in zone I، a hospital in zone II، a hospital in zone III and three hospitals were located in zone IV. And only one hospital was efficient.
    Conclusion
    The findings showed that only one hospital (14/2%) from seven hospitals appeared to be efficient. Hospital manager should take into consideration the hospitals that were inefficient.
    Keywords: Performance assessment, Efficiency, Hospitals, Pabon lasso model
  • H. Abolghasem Gorji, P. Raeissi, B. Delgoshaei, M. Nazari, Z. Abbasimani, M. Mohseni Pages 19-28
    Introduction

    decentralization is known an improve process and Promotion of health system and Inevitable part of wide reforms to promote equity, efficiency, quality, Economic justification. Administrative assignment is a method for Decentralization of government. The aim of this study was Comparison of Efficiency and Effectiveness of Karaj Shahid Rajaie Hospital before and after decentralization.

    Methods

    This study was analytical and Comparison. Undertaken work cross - sectional. The data were collected via the questionnaire and Data collection form. After of data collection of before and after decentralization analysis was carried out with the SPSS 19 software and Statistical methods used are descriptive and analytical statistics (Mann-Whitney U).

    Results

    after of decentralization inpatient beds 4.8 %, occupation beds 3.6 %, percent of occupation Bed 0.3 %, numbers of discharge of those 3.4 % rate of rotation of the hospital bed 1.3 % was increase. Numbers of inpatient in the after decentralization 3.3 % and numbers of outpatient 16.5 % increased. hospital costs with inflation 2012, 19 % decreased and hospital total revenues was increase overall of 6.5 %. hospital infection rates in the after decentralization, 0.06 % increased. employee satisfaction average before of decentralization was mean and after decentralization was high. There are significant differences (P <0.0001), inpatient satisfaction average before of decentralization was low and after decentralization was mean. There are significant differences (P<0.0001).

    Conclusion

    Efficiency and Effectiveness of karaj Shahid Rajaie Hospital after decentralization was Improvement, therefore Politicians and managers of health system should good infrastructure for the use of this mechanism in order to health system reform, especially public Hospitals.

    Keywords: Decentralization, Efficiency, Effectiveness, Reform
  • A. Kazemi, A. Rezapoor, S. Bagheri Faradonbeh, M. Nakhaei, S. Ghazanfari Pages 29-42
    Introduction
    Access to health care is one of the main goals in all societies. This study aimed to investigate the access level in provinces in Iran.
    Methods
    This descriptive-applied and cross-sectional study was conducted in 2012. Statistical population consisted of all provinces in Iran. Data were collected through library and online research. The Ministry of Health and Medical Education and Statistics Center of Iran as authorities of Information, were referred to for collecting relevant data. Taxonomy techniques were used to assess the of development level of provinces, Shannon entropy techniques were used to determine the weights of indicators and TOPSIS techniques were employed to rank states in terms of access to health care.
    Results
    Based on Taxonomy technique from among 31 provinces, 12 provinces were considered to be developed, 9 semi-developed and 10 underdeveloped. Based on Shannon entropy, the ratio of the number of pharmacists to province population was the most important indicator. According to TOPSIS, in term of access to health services; Markazi and Ardabil provinces ranked the first and the last respectively.
    Conclusion
    Due to the large differences among provinces, planners and officials are recommended to allocate the funds according to the development level.
    Keywords: Development level, Health care indicators, Iran
  • F. Lotfi, P. Bastani, M. Hadian, H. Hamidi, S. Noraei Motlagh, S. Delavari Pages 43-54
    Introduction
    Hospitals are considered as one of the main health delivery systems and the largest and most expensive operational units that have specific importance and sensitivity. This study was conducted to assess the performance of hospitals affiliated with Iran University of Medical Sciences applying economical techniques.
    Methods
    This was a cross sectional with a data panel study conducted in 16 hospitals affiliated with Iran University of Medical Sciences in 2006-2012. Two forms according to research objectives were designed one for registering Pabon Lasso indexes and the other for DEA inputs and outputs. Excel software was used for analyzing the former data and Windeap 2.1 for estimating the efficiency and productivity indexes of the hospitals.
    Results
    Pabon Lasso Model shows that in the years 2007 and 2011 the number of hospitals in the third zone was at the maximum level. Furthermore, the mean of technical and managerial efficiency was at the maximum level (0.889±0.135, 0.909± 0.142) in 2011. Malmquist index shows that during the study period the mean of total productivity changes was 1.018 indicating a decrease in hospital productivity during the study period.
    Conclusion
    It seems that system changes in Iran University of Medical Sciences has led to negative fluctuations in efficiency and productivity indexes of the hospitals. Applying managerial approaches along with reassessing the indexes after managerial status of the University is suggested.
    Keywords: Pabon Lasso Model, Data Envelopment Analysis, Malmquist index, Hospital, Iran University of Medical Sciences
  • S. Tourani, Z. Chegini, Am Mosadeghrad Pages 55-65
    Introduction

    Technological advances have made using scientific methods necessary in purchase decisions. The present study has investigated the prioritization factors affecting purchase of medical equipment at selected hospitals in Tehran.

    Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study conducted in 2014. About 645 members of Medical Equipment Committee and medical equipment users (including clinical and Para-clinical administrators) in a number of hospitals in Tehran were selected using census method. Data were gathered using a questionnaire the validity and reliability of which were maintained by experts and the inconsistency ratio of questionnaires being less than 0.1, respectively. The collected data were analyzed using AHP model and Expert Choice 11 software. Responsiveness rate was 87%.

    Results

    Four determinants were found to influence the purchase of medical equipment including "quality", "after sale services", "brand", and finally, "price" with the geometric means of 0.414, 0.278, 0.160, and 0.148, respectively.

    Conclusion

    The results showed that health care organizations have paid great attention to the quality of medical equipment and consider it as part of the quality of their services. Health care providers are aware that a leading factor of their success is the correct diagnosis of health problems and that use of appropriate standard equipment plays a major role in it.

    Keywords: Purchasing, Medical Equipment, Analytic Hierarchy Process, Hospital
  • V. Zeinali, N. Riahinia Pages 66-81
    Introduction
    Information therapy is a process which informs patients and plays a complementary role in the process of therapy. It can enhance public health information literacy, thereby decreasing the health costs. This study evaluates the feasibility of information therapy services in educational hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Science.
    Methods
    This is a descriptive survey. The population of this study includes chiefs, and physicians of twelve educational hospitals in shahid Beheshti University of Medical Science. Stratified sampling was used to select the study sample from among the chiefs, executive managers and 239 physicians of selected hospitals. Two questionnaires were developed for data collection. The first questionnaire was for investigating the physician’s opinions about creating information therapy centers and the second questionnaire was for evaluating current conditions in educational hospitals. The data were analyzed by Excel 2007.
    Results
    The results of the study showed that all the physicians and chiefs of the hospitals believed in the adoption of information therapy services. Most of the physicians believed that patients’ willingness to receive information from their physicians (89/97%) as well as the variation in educational levels in patients (94/99%) will affect their use of information therapy services.
    Conclusion
    The feasibility study showed that despite funding and staff deficiencies, delivery of information therapy services is possible in educational hospitals of Shahid Beheshti University of medical science.
    Keywords: Information Therapy, Feasibility Study, Educational Hospitals, Shahid Beheshti University of Medical Science
  • R. Ali Akbari Khoei, E. Bakhshi, A. Azarkeivan, A. Biglarian Pages 82-91
    Introduction

    Thalasemia Major is one of the most common anemia diseases that can be fatal if not promptly diagnosed. The survival analysis of these patients can be an appropriate strategy in determining risk factors for death in these patients. The purpose of this study was to choose the best model to determine the risk factors for death in patients with the thalasemia major using common methods in the survival analysis.

    Methods

    The data of this retrospective cohort study, with 296 patients with thalassemia major, was collected in 2004- 2013 in Zafar Clinic in Tehran. Akaicke information Criterion was used for comparison of the models and the choice 351of the best model. Data analysis was carried out with R3.0.2 software at the significant level of 0.1.

    Results

    The values of the Akaicke information criterion (AIC) for the parametric weibull, frailty weibull, log-normal, log-logistic, Gompertz, gamma and the semiparametric Cox were computed and found to be 27.56, 29.56, 18.73, 23.39, 26.26, 68.10, 24.73, respectively. The mean survival time for men and women were 40.2 and 39.7 years, respectively. The Log-normal model showed that age, age at the first desferal injection, onset of blood injection, the patient's birthplace, mother's education variables were significantly correlated with patient survival.

    Conclusion

    According to the values of AIC, the parametric log-normal model was chosen and suggested as the best model.

    Keywords: Survival analysis, Parametric, Semiparametric Models, Akaicke Information criterion, Thalassemia major
  • S. M Alhoseyni Almodaresi, R. Ebrahimzade, M. Abolghasemi Pages 92-105
    Introduction

    Red Crescent Organization is as one of the most important NGOs that plays important roles in the field of crisis management. Effectiveness of this organization is depends on the role that assistance forces plays as human capital. In this regard, talent management is a complete collection of processes to identify, apply and manage people in order to successful implementation of business strategy. The main objective of this study is to evaluate the impact of different types of leadership on talent management and identify the most suitable species for the development and improvement of talent management.

    Methods

    This study is descriptive and functional, and was conducted with a single cross-sectional survey and fieldwork. Statistical population of this survey is Rescuers of the Red Crescent Yazd that was calculated based on a sample size, 246 persons were randomly selected and surveyed. In order to explain the relationship between variables, is used two questionnaire; the Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) Bass and Alive (1995) and Talent Management, that reliability has been checked through Cronbach's alpha and validity has been checked through the Content Validity. Data were analyzed through structural equation modeling with SMART-PLS software and t-test - Student was conducted in SPSS 18.

    Results

    The results indicate the predominance of transformational leadership and then transactional leadership in this organization and reveal poor alignment, retention and talent development. On the other, based on the output of PLS method, transactional leadership has significantly and positively associated with all the components of the talent management process and transformational leadership has only a significant relationship with attracting process.

    Conclusions

    Due to the significant and direct impact of transactional leadership on the talent management and also current situation prevailing in the organization, movement toward replacement transactional leadership instead of transformational leadership should be a priority and with improve it in addition of the increase efficiency and effectiveness of the organization, situation of talent management will be improve significantly.

    Keywords: Type of leadership, Talent management, Rescuers, Red Crescent Organization