فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 63 (بهار 1395)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 63 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهران شمس بیرانوند صفحات 7-8
    سردبیر محترم مجله مدیریت سلامت


    مقاله ای با عنوان: تحلیل بقاء بیماران تالاسمی ماژور با استفاده از مدل های پارامتری و نیمه پارامتری بقاء در مجله مدیریت سلامت1394;18(59):91-82 به چاپ رسیده است]1[. استفاده از روش های پارامتری در تحلیل بقا از نقاط قوت این مطالعه بوده و شایسته تقدیر است اما با توجه به اهمیت مقالات با کیفیت و جایگاه ویژه نقد در بهبود کیفیت گزارش ها، نکته زیر در مورد این مقاله، جهت بهبود کیفیت نگارش سایر مقالات قابل ذکراست:در قسمت چکیده، نوع مطالعه گذشته نگر طولی و در قسمت روش کار، نوع مطالعه گذشته نگرتاریخی ذکرشده است درحالی که با مطالعه روش کار و با در نظر گرفتن این نکته که برای انجام این پژوهش، از داده های 296 نفربیمارمبتلا به تالاسمی ماژو رکه طی سال های 1373 تا بهارسال 1392برای درمان و معالجه به کلینیک تالاسمی ظفر واقع در شهر تهران مراجعه کرده بودند استفاده شده است مشخص می شود که نوع مطالعه همگروهی تاریخی است و اساسا مطالعه ای تحت عنوان گذشته نگر طولی یا گذشته نگر تاریخی در کتاب های معتبر اپید میولوژی نیامده است. برای مثال لئون گوردیس در کتاب اپیدمیولوژی که یکی از کتاب های مرجع درزمینه اپیدمیولوژی است، راهنمای زیر را آورده است که می تواند مفید باشد:- مطالعه گذشته نگر (Retrospective study)=مطالعه مورد-شاهدی (Case-Control study)
    - مطالعه آینده نگر (Prospective study)=مطالعه همگروهی (Cohort study)=مطالعه طولی (Longitudinal study)
    - مطالعه همگروهی همزمان (Concurrent cohort study)= مطالعه همگروهی آینده نگر (Prospective cohort study)= مطالعه آینده نگرهمزمان (Concurrent prospective study)
    - مطالعه همگروهی تاریخی (Historical cohort study)= مطالعه همگروهی گذشته نگر (Retrospective cohort study)= مطالعه آینده نگر غیر همزمان (Non concurrent prospective study) ]2[
    Reference
    1. Khoei R، Bakhshi E، Azarkeivan A، Biglarian A. [Survival analysis of the thalassemia major patients using parametric and semiparametric survival models]. Journal of Health Administration (JHA). 2015;18(59):82-91. [persian]
    2. Gordis l، editor. Epidemiology. 5 ed. Philadelphia: saunders; 2014.
  • ثریا نورایی مطلق، فرهاد لطفی، زهرا مهاجرزاده، حسن ابوالقاسم گرجی، حبیب عمرانی خو صفحات 9-20
    مقدمه
    اهمیت بیمه عمرتاحدی است که در بررسی بین المللی سنجش سطح توسعه یافتگی کشورها، به عنوان شاخصی معتبرمطرح شده است. اما با وجود اهمیت بیمه عمر، دراکثرکشورهای درحال توسعه این صنعت ناشناخته باقیمانده ودراقتصاد این کشورها، نقش ناچیزی دارد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی با تقاضای بیمه عمر در منطقه منا (کشورهای خاورمیانه وشمال آفریقا) و برخی کشورهای منتخب می باشد.
    روش کار
    در این پژوهش با استفاده ازبرآورد پانل دیتا، اثر متغیرهای کلان اقتصادی برخرید بیمه عمر طی بازه زمانی
    2011-2003 در کشورهای منتخب بررسی گردید. داده های متغیرهای کلان اقتصادی از سایت بانک جهانی و حجم حق بیمه های عمر از مجلات سیگما گردآوری شد. از نرم افزارstata جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشترین و کمترین تقاضای بیمه عمربه ترتیب مربوط به کشورهای سنگاپور و الجزایرمی باشد. نتایج نشان داد تقاضای بیمه عمر در این کشورها، بامتغیرهای تولید ناخالص داخلی سرانه، شاخص توسعه انسانی، امید به زندگی و جمعیت رابطه مثبت معنا دار وبامتغیرهای نرخ تورم و نرخ بهره رابطه منفی معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت بیمه عمر، کشورها می توانند با ارائه خدمات بیمه ای که از حیث بهره نسبی تفاوت معناداری با خدمات بانکی نداشته باشد و پویایی ارقام حق بیمه با توجه به نرخ تورم سالیانه، تقاضای این شاخه مهم بیمه ای را افزایش دهند. همچنین با استفاده از افزایش تبلیغات و متنوع کردن روش های فروش حساسیت تقاضای بیمه عمر را نسبت به درآمد بالا ببرند.
    کلیدواژگان: بیمه عمر، تقاضا، متغیرهای کلان اقتصادی، منطقه منا
  • مهدی جقتایی نوایی، محسن رجب زاده، علی بزرگی امیری صفحات 21-33
    مقدمه
    مکان یابی مراکز ارائه خدمات درمانی و بیمارستانی و تخصیص آن ها به متقاضیان استفاده از این خدمات، یکی از مهمترین چالش های پیش روی مدیران و برنامه ریزان شهری است. اهمیت تصمیم گیری درست در این حوزه و استفاده موثر از منابع به حدی است که هر گونه تصمیم نادرست علاوه بر بالا بردن هزینه های سیستم بهداشت و درمان، می تواند صدمات جبران ناپذیری را نیز به سلامت فردی و اجتماعی وارد کند.
    روش کار
    در این نوشتار یک مدل برنامه ریزی ریاضی خطی دوهدفه بر مبنای ترکیب همزمان مسئله مکان یابی و تخصیص خدمات قابل ارائه در بیمارستان ها پیشنهاد شد. همچنین مدل پیشنهادی در قالب یک مطالعه موردی برای مکان یابی و تخصیص خدمات قابل ارائه در بیمارستان های شهرستان آمل مورد استفاده قرار گرفت. برای حل مدل پیشنهادی نیز، از دو روش وزن دهی و روش محدودیت اپسیلون افزوده شده استفاده شد.
    یافته ها
    این مدل به تصمیم گیرندگان این امکان را می دهد که در مکان یابی و تخصیص خدمات، علاوه بر هزینه، عامل کیفیت ارائه خدمات را نیز مورد توجه قرار دهند. افزایش کارایی در کنار در نظر گرفتن ملاحظات هزینه ای را می توان از جمله مهم ترین دستاوردهای این مدل برای تصمیم گیران حوزه سلامت بیان کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از حل این مدل که به صورت جواب های پارتویی هستند می توانند به عنوان مبنای مناسبی برای تصمیم گیری در اختیار مدیران قرار گیرد. همچنین مطالعه موردی صورت گرفته موید کارکرد مطلوب مدل در مکان یابی و تخصیص خدمات درمانی قابل ارائه در بیمارستان های آمل بوده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی تسهیلات، بیمارستان، تحلیل پوششی داده ها، محدودیت اپسیلون
  • مجید شیاسی، اکبر اعتباریان، زرین زرین آبادی، مجتبی احمدی صفحات 34-44
    مقدمه
    امروزه معنویت در سازمان ها اهمیت ویژه ای یافته است و می تواند برای زندگی افراد نیروی قدرتمند و ژرف را به ارمغان آورد. این توانمندی زمانی حاصل خواهد شد که زندگی کاری با زندگی معنوی کارکنان پیوند بخورد. این پژوهش به منظور بررسی نقش هوش معنوی در بهره وری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه پژوهش، توصیفی – همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه کارکنان مالی و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درسال 1393 می باشد. برای جمع آوری نظرات از پرسشنامه استاندارد King (نسخه سال 2008) برای سنجش هوش معنوی و پرسشنامه محقق ساخته برای بهره وری استفاده شد. در پژوهش حاضر با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تکنیک مدل سازی معادله ساختاری و نرم افزار های Spss19 و lisrel فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که ضریب خروجی لیزرل 48 درصد و نشان از برازش مناسب مدل می باشد. نتیجه حاصل از مقدار تی 04/5 می باشد که ضریب تاثیر را تائید می نماید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مقدار تی در متغیر ها بالاتر از 96/1 است و نشان از تاثیر مثبت و معنا دار هوش معنوی بر بهره وری کارکنان دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که از طریق تقویت هوش معنوی کارکنان، می توان بهره وری را افزایش داد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهره وری، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مدل معادلات ساختاری
  • احمد کوشا، نسا کواکبی، فرزانه علیخواه صفحات 45-54
    مقدمه
    شناسایی وگزارش دهی صحیح عفونت های بیمارستانی کانون توجه مراقبت های بهداشتی درمانی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مشکلات گزارش دهی سیستم مراقبت عفونت های بیمارستانی انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تلفیقی(کمی-کیفی) در سال 1390 انجام گردید. در بخش کیفی، پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته، پرسشنامه ای طراحی شد و برای سنجش روایی آن از تکنیک قضاوت خبرگان استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش تمامی بیمارستان های شهر تبریز در نظر گرفته شد و نمونه های پژوهش 77 نفر از اعضای کمیته کنترل عفونت بیمارستان ها بودند که به صورت خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند. تحلیل یافته های بخش کیفی با استفاده از تحلیل محتوا انجام شد و نحلیل یافته های بخش کمی با استفاده از روش های آماری توصیفی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد میزان عفونت بیمارستانی براساس گزارش دهی سیستم مذکور 56/0 درصد بوده است که نشان از کم گزارش دهی عفونت های بیمارستانی دارد. مهمترین علل آن عدم تعهد برخی پزشکان نسبت به ثبت و گزارش علائم عفونت و عدم شرکت فعال آنها در جلسات کمیته کنترل عفونت، عدم پیش بینی سیستمی برای انجام مداخلات و نبود سیستم پیگیری بعد از ترخیص برای بیماران جراحی شده می باشد.
    نتیجه گیری
    جهت رفع مشکلات و گزارش آمار دقیق میزان عفونت های بیمارستانی،باید اعضای کمیته کنترل عفونت با حمایت مدیران ارشد و مشارکت پزشکان کنترل عفونت نقش فعالی را ایفا نمایند. برای برطرف نمودن مشکلات، ضرورت بازنگری در فرآیند گزارش دهی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عفونت های بیمارستانی، بیمارستان، تحلیل محتوا
  • سعید باقری فرادنبه، محمد عرب، مسعود رودباری، عزیز رضاپور، حسین باقری فرادنبه، فربد عبادی فرد آذر صفحات 55-67
    مقدمه
    سنجش حمایت مالی بابت دریافت خدمات سلامت، با میزان پرداخت از جیب در قبال دریافت خدمات سلامت مشخص می شود که دو رویکرد هزینه های کمرشکن و منجر به فقر سلامت در ارتباط با آن قابل تحلیل است. هدف از این پژوهش مطالعه هزینه های کمرشکن و منجر به فقر سلامت در جمعیت شهری تهران می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1392 در شهر تهران انجام شد. شیوه جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و مشاهده و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه هزینه مراقبت سلامت خانوار بود. برای تخمین اثرات فاکتورهای اثرگذار بر هزینه های کمرشکن سلامت و هزینه های سلامت منجر، به فقر از آزمون پیرسون، مدل لجستیک تک متغیره و چند متغیره و نرم افزارهای Excel وSTATA بهره گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد 4/2 درصد از کل خانوارها به علت پرداخت از جیب بابت خدمات مراقبت سلامت به زیر خط فقر سقوط کردنده اند و 7/6 درصد از خانوارهایی که پرداخت از جیب داشته اند و 8/3 درصد از کل خانوارها به علت پرداخت از جیب بابت دریافت خدمات مراقبت سلامت با هزینه های کمرشکن مواجه شده اند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد متغیرهای مهمی مثل تحصیلات سرپرست خانوار، وجود فرد بالای 60 سال، مصرف خدمات بستری و تعداد دفعات مصرف مراقبت سلامت در مواجهه خانوار با مخارج سلامت نقش کلیدی دارند. از این رو دست اندرکاران سلامت کشور و سازمان های بیمه ای باید با اجرای طرح های بیمه ای و کاهش تعرفه های بخش سلامت سرانه پرداخت از جیب خدمات مراقبت سلامت را کاهش دهندو از فشار مخارج سلامت بر خانوارها بکاهند.
    کلیدواژگان: پرداخت از جیب، هزینه های کمرشکن سلامت و هزینه های سلامت منجر به فقر
  • محمد امین عرفان منش، فرشته نوجوان صفحات 68-80
    مقدمه
    همزمان با افزایش تعداد مجلات ایرانی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی و استنادی بین المللی، بررسی نحوه عملکرد کیفی و جایگاه این مجلات نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد و جایگاه بین المللی مجلات علوم پزشکی ایران انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های کتاب سنجی انجام شده است. در این پژوهش عملکرد 21 مجله علوم پزشکی ایرانی نمایه شده در پایگاه گزارش استنادی نشریات سال 2013 با استفاده از 20 شاخص مختلف بررسی شده است. جهت گردآوری داده ها از پایگاه های گزارش استنادی نشریات، وب علوم و وب سایت مجلات استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اکثر مقاله های منتشر شده در مجلات علوم پزشکی ایران توسط پژوهشگران داخلی تالیف شده است. از سوی دیگر تنها حدود 23 درصد از استنادهای دریافتی مجله های مذکور از سوی مقاله های نویسندگان خارجی و یا مقاله های مشارکتی نویسندگان ایرانی و خارجی بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین ضریب تاثیر تمامی مجلات علوم پزشکی ایرانی از میانه ضریب تاثیر مجلات هم رشته آن ها در پایگاه گزارش استنادی نشریات کمتر بوده است. نهایتا وجود رابطه آماری معنادار میان تعداد مقالات خارجی و تعداد استنادهای خارجی و همچنین تعداد مقالات مشارکتی و تعداد استنادهای مشارکتی، بر لزوم جذب هر چه بیشتر مقالات پژوهشگران برجسته بین المللی جهت افزایش کیفیت مجلات ایرانی تاکید دارد.
    نتیجه گیری
    برخی از مجله های ایرانی علی رغم نمایه شدن در پایگاه های اطلاعاتی و استنادی معتبر جهان، از نظر ترکیب نویسندگان، استنادکنندگان و اعضای هیات تحریریه در سطح بین المللی قرار ندارند.
    کلیدواژگان: رویت بین المللی، مجلات علوم پزشکی ایران، گزارش استنادی نشریات، وب علوم
  • ستار رضایی، علی اصغر دیندار، عزیز رضاپور صفحات 81-90
    مقدمه
    با توجه به رشد سریع هزینه های سلامت، تعیین و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر این هزینه ها یک موضوع مهم سیاستگذاری سلامت به شمار می رود. هدف این مطالعه تعیین مهمترین عوامل موثر بر هزینه های مراقبت سلامت خانوارها در استان های ایران با استفاده از روش داده های تابلویی(1390-1385) می باشد.
    روش کار
    یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشته نگر می باشد. در این مطالعه، متغیر وابسته سرانه هزینه های سلامت خانوارهای هر یک از استان ها و متغیرهای مستقل شامل سرانه پزشک به ازای10000 نفر، درصد شهرنشینی، تعداد جمعیت بالای 65 سال، نرخ باسوادی و سرانه درآمد می باشد که از سالنامه های آماری استان ها در مرکز آمار ایران به دست آمد. برای آنالیز داده ها هم ازStata نسخه 12 استفاده گردید.
    یافته ها
    مطالعه نشان داد که بین متغیرهای درآمد سرانه، درصد شهرنشینی و تعداد پزشک به ازای 10000 نفر جمعیت و هزینه های سلامت خانوارها در استان های ایران رابطه آماری مثبت و معنی داری وجود دارد و مقدار کشش هر کدام از آن ها به ترتیب برابر با 22/0، 09/9 و 47/0 است. همچنین نتایج نشان داد که هیچ رابطه آماری معناداری بین هزینه های سلامت با نرخ باسوادی و جمعیت بالای 65 سال در استان های ایران وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه دلالت بر آن دارد که کشش درآمدی هزینه های سلامت کمتر از یک می باشد و این نشان می دهد که خدمات سلامت برای استان های ایران یک کالای ضروری بوده است. بنابراین، پیشنهاد می شود که خدمات سلامت از طریق بودجه های عمومی و دولتی تامین مالی شود و دخالت دولت در خدمات سلامت و ارائه آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، داده های تابلویی، کشش پذیری درآمد، ایران
  • محمد مهرتک، شهرام حبیب زاده، سودابه وطن خواه، آقای مهدی جعفری عوری، بهرام دلگشایی، آرزو آذری صفحات 91-100
    مقدمه
    تحولات فناوری، جهانی شدن، نیاز به واکنش سریع به تغییرات محیطی و کاهش هزینه ها در صحنه رقابت فشرده و کاهش وفاداری کارکنان، ضرورت جانشین پروری در سازمان ها را تشدید می کنند. مطالعه حاضر در سال 92 با هدف تعیین وضعیت موجود و مطلوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و تحلیل شکاف بین آنها انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است. داده ها از طریق پرسشنامه ای جمع آوری گردید که با بهره مندی از ادبیات موجودتوسط تیم پژوهش در دو بخش وضعیت موجود و مطلوب جانشین پروری تدوین شد، و پس از اطمینان از روایی و پایایی، به روش سرشماری بین 268 نفر از مدیران کل، روسای دفاتر، معاونین مدیران کل، روسای گروه های کارشناسی، کارشناسان مسئول و کارشناسان توزیع و سپس جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون T زوجی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    وضع موجود سازمان در محورهای شش گانه برنامه ریزی، فرهنگ سازمانی، رویکرد سیستمی، الگوی شایستگی، مسیر ارتقا شغلی و نقش مدیران ارشد، در محیط پژوهش از امتیاز قابل قبول بالای 50درصد برخوردار است. در عین حال شکاف بین وضع موجود و مطلوب در تمامی ابعاد، معنی دار بود. میانگین امتیاز وضع موجود در تمامی ابعاد 90/2 از پنج با انحراف معیار 06/1 و وضع مطلوب 82/3 با انحراف معیار 89/0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه کسب امتیاز قابل قبول در وضع موجود و معنی داری شکاف بین وضع موجود و مطلوب سازمان برای استقرار جانشین پروری، به نظر می رسد ماهیت و ویژگی های خاص سازمان مورد مطالعه، سطوح بالایی از توجه به مسئله حیاتی جانشین پروری را طلب می کند.
    کلیدواژگان: جانشین پروری، سازمان، مدیریت، وزارت بهداشت
|
  • S. Nouraei Motlagh, F. Lotfi, Z. Mohajerzadeh, H. Abolghasem Gorji, H. Omranikhoo Pages 9-20
    Introduction
    Life insurance is important to the extent that it is introduced as a valid index in the international survey of evaluating countries’ development level. However, this industry has remained unknown in most of the developing countries and its role is really low in these countries’ economy. The aim of this study is to maintain the impact of macro-economic variables with life insurance demand in MENA and some selected countries.
    Methods
    Using panel data model estimation, the effect of macro-economic variables on purchase of life insurance during 2003-2011 was analyzed. Macro-economic and premium data were extracted from World Bank website and Sigma journal, respectively. STATA software was used for data analysis.
    Results
    The highest the lowest demands for life insurance belong to Singapore and Al jazeera, respectively. Also, life insurance demand in the mentioned countries showed significantly positive relationship with per-capita gross national product, human development index, life expectancy and population while the relationship was negative with inflation and interest rates.
    Conclusion
    Countries can increase the demand for life insurance by providing insurance services – with no significant difference with bank services as well as the dynamics of relative interest rate insurance with respect to annual inflation rate. They can also increase the demand sensitivity to income using advertisement and diversification of sales methods.
    Keywords: Life Insurance, Demand, Macro, economic Variables, MENA
  • M. Navaee, Joghtaee, M. Rajabzadeh, A. Bozorgi, Amiri Pages 21-33
    Introduction
    Locating hospitals and health care centers and assigning them to clients is one of the major challenges that managers and urban planners encounter it. Right decision in this area is so important that wrong decisions in addition to increasing costs of providing health services, can cause irreparable damages to the individual and social health. The efficiency of such models is critical so that decision-makers in this field has always been committed to make effective use of available resources.
    Method
    In this paper, a multi objective linear programming model has developed based on simultaneous consideration of locating and allocating services in health centers. Further, using data envelopment analysis in this model caused to locate and assign services at maximum efficiency. The model was used for locating and allocating available services in Amol hospitals. To solve the proposed model the weighting method and the augmented epsilon constraint approach were applied.
    Results
    showed that the augmented epsilon constraint has a better capability than the other method to solve this problem Outcomes: The model enables decision makers to consider quality in addition to the cost in locating and allocating procedure. Increasing efficiency along with considering costs are achievements of proposed model for health decision makers.
    Conclusions
    The Pareto results that achieved from solving proposed model can be a suitable base for making decisions. Managers can compare obtained solutions and their optimality and make proper decisions. The performed case study showed that the model has a proper performance in locating and allocating available services in Amol hospitals.
    Keywords: Facility location, Hospital, DEA, Augmented epsilon constraint
  • Majid Shiasi, Akbar Etebarian, Z. Zarrin Abadi, M. Ahmadi Pages 34-44
    Introduction
    Spirituality is considered as an important issue not only in organizations but also in everyday life. This study aimed to analyze the role of spiritual intelligence in the productivity of employees at Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This applied, descriptive- correlation study was conducted in 2014. The population consisted of 900 people including all finance staff and managers of Isfahan University of Medical Sciences. King questionnaire (version 2008) was used to collect data on spiritual intelligence and a researcher developed questionnaire was used to measure productivity. Data were analyzed using structural equation modeling techniques, descriptive statistics, SPSS software (version 19) and LISREL.
    Results
    The ratio of LISREL output, 0.48, indicated a good model fit and a t-value of 5.04 confirmed the effectiveness factor. The results showed that t- values of variables were greater than 1.96 which indicates a positive and significant impact of spiritual intelligence on the productivity of employees.
    Conclusion
    The enhancement of productivity can be achieved through reinforcing spiritual intelligence of employees.
    Keywords: Spiritual intelligence, Productivity, Employee, Isfahan University of Medical Sciences, Structural equation model
  • A. Kousha, N. Kavakebi, F. Alikhah Pages 45-54
    Introduction
    Identifying and reporting nosocomial infections are at the center of attention of healthcare. The present study was carried out to study the problems of the National Nosocomial Infections Surveillance System (NNIS).
    Methods
    This mixed (Qualitative- Quantitative) descriptive study was performed in 2011. In the qualitative section, after a semi- structured interview, a questionnaire was designed and its validity was approved using experts’ opinion technique. The study population of the quantitative section included all hospitals in Tabriz and the samples consisted on 77 members of the hospitals’ Infection Control Committees, selected by means of 2-stage cluster sampling method. Qualitative data were analyzed using content analysis technique and Quantitative data were analyzed by descriptive statistical methods using SPSS 17 Software.
    Results
    The incidence of nosocomial infections reported according to the NNIS system was 0.56% showing low report of nosocomial infections which have resulted from lack of commitment of some physicians to documentation and reporting of nosocomial infection symptoms, lack of their active participation in Infection Control Committees, lack of appropriate validation system to identify problems, and lack of post-discharge follow up system for operated patients.
    Conclusion
    To solve the problems of National Nosocomial Infections Surveillance System and help produce accurate reporting of nosocomial infections, hospital infection control committee should play an active role by supporting senior management and greater participation of infection control practitioners. To solve the problems above, re-evaluation of the reporting process is recommended.
    Keywords: Nosocomial Infections, Hospital, Content Analysis
  • S. Bagheri Faradonb, M. Arab, M. Roodbari, A. Rezapoor, H. Bagheri Faradonbeh, F. Ebadifard Azar Pages 55-67
    Introduction
    Measurement of financial support for health services is determined by household out of pocket expenditure for health which is associated with two approaches: catastrophic and impoverishing health expenditures. Therefore, this study aimed to investigate the catastrophic and impoverishing health expenditure in Tehran urban population.
    Method
    This cross-sectional study was conducted in Tehran in 2013. The data were collected through interview and observation using a household expenditure questionnaire. In order to estimate the effects of factors affecting catastrophic health expenditure and impoverishing health expenditure, data analysis was done using Pearson test, one variable and multivariate logistic models, Excel and STATA Software.
    Results
    According to the finding 2.4% of households fell below the poverty line, 6.7% of families households had to pay out of pocket, and 3.8% were identified as facing catastrophic health expenditures as a result of out-of-pocket payment for health.
    Conclusion
    There are some key factors influencing health expenditure, such as head of household education level, the presence of people over 60 years in household, the use of inpatient services and the volume of use. Therefore, it is recommended that health policy makers and insurance organizations implement health insurance plans and reduce the health services tariff and out of pocket expenditure on health.
    Keywords: out of pocket, catastrophic health expenditures, impoverishing health expenditures
  • Ma Erfanmanesh, F. Nojavan Pages 68-80
    Introduction
    With an increasing number of Iranian scientific journals indexed by international databases, assessment of their performance and status is also needed. The present study aims to investigate the international performance of Iranian medical journals.
    Methods
    To conduct the current study, bibliometric research method has been applied. International statuses of 21 Iranian medical journals indexed by Journal Citation Report (JCR) 2013 were studied using 20 different indicators. Web of Science (WoS), JCR and journals’ websites were used for data gathering.
    Results
    Results of the study revealed that most of the papers published in the journals under study were written by Iranian researchers. Moreover, only 23.35% of citations to Iranian medical journals have been received from foreign papers or Iranian internationally collaborative papers. Based on the findings, no Iranian journal has impact factor above the median of the journals in the disciplinary category areas in which it is classified in JCR. Statistically significant relationships were found between foreign authorship and foreign citations as well as internationally- collaborative authorship and internationally-collaborative citations. This suggests that Iranian journals should attract more high quality international papers to increase their quality.
    Conclusion
    The findings indicated that the share of international authorship, citations and editorial board membership in Iranian medical journals is low.
    Keywords: International Visibility, Iranian Medical Science Journals, Journal Citation Reports, Web of Science
  • S. Rezaei, Aa Dindar, A. Rezapour Pages 81-90
    Introduction
    Considering rapid growth in healthcare expenditures, identifying the factors affecting them is an important health policy issue. This study aimed to identify major factors affecting household healthcare expenditures across provinces of Iran using panel data model.
    Methods
    This was a descriptive- analytical and retrospective study conducted from 2006 to 2011. Data on household health expenditure per capita as a dependent variable and the number of physicians per 10,000 populations, urbanization, proportion of the population over 65 years old, per capita income and literacy rate as an independent variables were obtained from the yearbook data of provinces. The data were analyzed using STATA V.12.
    Results
    The findings indicated a positive significant relationship between per capita income, number of physicians per 10000 populations and urbanization degree and household healthcare expenditures, the quantity elasticity of which were 0.22, 9.09 and 0.47, respectively. There was no significant relationship between literacy rate and the proportion of population over 65 years with healthcare expenditures.
    Conclusion
    Income elasticity of health care expenditure was less than 1 indicating the health care as a necessary good across provinces of Iran. Therefore, it is suggested that the healthcare services be the object of public funding and government intervention.
    Keywords: healthcare expenditures, panel data, elasticity of income, Iran
  • M. Mehrtak, Sh Habibzadeh, Dr S. Vatankhah, Mr M. Jaafarioori, B. Deigoshaei, A. Azari Pages 91-100
    Introduction
    Technological developments, globalization, the need for immediate reaction to environmental changes , reduction in costs in the presence of of intense competition, and a decrease in loyalty among the staff are all to emphasis the need for Succession Planning in organizations. This study aimed to assess the current and desired situations of Succession Planning by gap analysis in Iran Ministry of Health and Medical Education in 2013.
    Methods
    This study is cross-sectional. A questionnaire benefiting from the existing literature was developed by a research team about current and the desired situations of Succession Planning. After ensuring validity and reliability, the questionnaire was distributed among 268 people from general managers, Heads of offices, deputies of general managers, Heads of expert groups, responsible Experts and Experts by the census. The data were analyzed by SPSS18 , using Paired T-test .
    Results
    The current situation of organizations for Succession Planning based on the six axes including planning, organizational culture, systems approach, model of competence, professional upgrade path and the role of senior managers in the research, was acceptable rating over 50 percent. At the same time the gap between the current and desired situation in all aspects, was significant. Average rating of the status quo was 1.06 with a standard deviation of 2.90 while it was 3.82 with a standard deviation of 0.89 for the desired situation.
    Conclusion
    Given the acceptable points in the current situation and a significant gap between current and desired situation for Succession Planning, it seems that the critical issue of Succession Planning should be taken into close consideration due to the nature and specific features of the organization under the study.
    Keywords: Succession Planning, Organization, Management, Ministry of Health