فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 102 (خرداد و تیر 1395)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 102 (خرداد و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، جمال مهر علی پور، امیر شعبانلو *، حلیمه الماسی، فیروزه ظاهری صفحات 2-13
    رنگ های آزو که در ساختار آنها حلقه های بنزن وجود دارد، از جمله مشکلات عمده محیط زیستی به شمار می روند. در این پژوهش تجربی کارایی فرایندهای US/H2O2/Fe2+ و US/S2O82-/Fe2+ در تخریب رنگ اسید بلو 113 مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر پارامترهای موثر در فرایند، نظیر pH محلول در محدوده 3 تا 11، غلظت های متفاوت H2O2 و S2O82- در محدوده 1 تا 10 میلی مولار، اسید سولفوریک در محدوده 01/0 تا 1 میلی مولار و غلظت اولیه رنگ با استفاده از یک محفظه منقطع مولد التراسوند در فرکانس40 کیلوهرتز بررسی شد. همچنین تاثیر هوادهی در کارایی فرایند و تغییرات طیف UV-Vis رنگ در شرایط بهینه بررسی شد. مطابق با نتایج، با افزایش pH محیط آبی، کارایی حذف رنگ در هر دو فرایند به طور چشمگیری کاهش یافت، به طوری که بیشترین میزان حذف رنگ در هر دو فرایند در pH برابر 3 مشاهده شد. افزایش غلظت FeSO4 از 5/0 میلی مولار، کارایی حذف رنگ در هر دو فرایند را کاهش داد. در فرایند US/H2O2/Fe2+ شرایط بهینه برای حذف 5/93 درصد رنگ با غلظت اولیه 50 میلی گرم در لیتر در غلظت های H2O2 و FeSO4 به ترتیب 5/2 و 05/0 میلی مولار به دست آمد. در همین شرایط کارایی فرایند US/S2O82-/Fe2+ در غلظت5/2 میلی مولار S2O82-، 3/94 درصد به دست آمد که حاکی از تاثیر بیشتر فرایند US/S2O82-/Fe2+ در کاهش پیک 567 نانومتر ساختار رنگ نسبت به فرایند US/H2O2/Fe2+ بود. همچنین مشاهده تغییرات طیف UV-Vis رنگ اسید بلو 113 نشان داد، فرایند US/H2O2/Fe2+ نسبت به فرایند US/S2O82-/Fe2، کاهش بیشتری در پیک های 276 و 203 نانومتر ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون سونوشیمیایی، پراکسید هیدروژن، پرسولفات، اسید بلو 113، محیط های آبی
  • محمد ملکوتیان*، علیرضا مصداقی نیا، شیما رضایی صفحات 14-21
    فرایند فتوکاتالیستی به عنوان یکی از روش های مناسب در حذف ترکیبات فنلی استفاده می شود. در این مطالعه از مخلوط خاکستر فرار اصلاح شده دی اکسید تیتانیم برای افزایش راندمان حذف فتوکاتالیستی ارتوکلروفنل استفاده شد. این پژوهش تجربی در شش ماهه اول 1392 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گرفت. خاکستر فرار تهیه شده از نیروگاه برق حرارتی زرند کرمان ابتدا با اسید سولفوریک شسته و سپس با پرمنگنات پتاسیم اکسید شد. از مخلوط خاکستر فرار اصلاح شده و TiO2 برای حذف ارتوکلروفنل در حضور نور UV استفاده شد. عوامل موثر بر فرایند حذف بهینه شد. نتایج نشان داد راندمان حذف ارتوکلروفنل در مخلوط خاکستر فرار اصلاح شده به TiO2 بالاتر از خاکستر فرار اصلاح شده به تنهایی و TiO2/UV به تنهایی بود. راندمان حذف در شرایط بهینه pH برابر 2 و دمای اتاق (2±29 درجه سلسیوس) و مقدار 6 گرم سوبسترای مخلوط با نسبت 3 به 1 خاکستر فرار اصلاح شده به TiO2 تا 9/98درصد ارتقا یافت. راندمان حذف ارتوکلروفنل در فاضلاب واقعی کارخانه زغال شویی زرند 4/88 درصد به دست آمد. با توجه به نتایج مثبت به دست آمده از استفاده توام خاکستر فرار اصلاح شده و TiO2 در بالا بردن راندمان حذف نمونه واقعی، می توان استفاده از این روش را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: ارتوکلروفنل، خاکستر فرار اصلاح شده، TiO2
  • زهرا قاسمی، حبیب الله یونسی*، علی اکبر زینتی زاده صفحات 22-33
    پساب پالایشگاه نفت حاوی غلظت های متفاوتی از هیدروکربن های نفتی آروماتیک و آلیفاتیک است. با توجه به اینکه محتوای آروماتیک سمی بوده و با تصفیه متداول به راحتی حذف نمی شود، برای حذف این دسته از آلاینده ها، روش های پیشرفته نیاز است. در این مطالعه حذف و تخریب فتوکاتالیتیکی آلاینده های آلی پساب پالایشگاه نفت مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا فتوکاتالیست TiO2-Fe-ZSM-5 با نشاندن TiO2 در ساختار زئولیت Fe-ZSM-5 سنتزی تهیه شد. سپس از روش های پراش اشعه ایکس، فلورسانس اشعه ایکس، طیف سنجی مادون قرمز فوریه، میکروسکوپ الکترونی روبشی، میکروسکوپ الکترونی عبوری و جذب و واجذب نیتروژن برای بررسی خصوصیات ساختاری، فیزیکی و شیمیایی محصولات تولید شده استفاده شد. فتوکاتالیست TiO2-Fe-ZSM-5 با خلوص بالا، درصد TiO2 برابر 28/29 و مساحت سطح ویژه برابر 6/304 مترمربع بر گرم سنتز شد. در ادامه، فتوکاتالیست TiO2-Fe-ZSM-5 سنتزی به منظور حذف ترکیبات آلی و تصفیه پساب پالایشگاه نفت بندرعباس مورد استفاده قرار گرفت. مقدار بیشینه 80 درصد حذف ترکیبات آلی در شرایط بهینه pH برابر 4، دز فتوکاتالیست برابر 3 گرم در لیتر، دما برابر 45 درجه سلسیوس و زمان تابش نور ماوراء بنفش برابر 240 دقیقه به دست آمد.
    کلیدواژگان: فتوکاتالیست، زئولیت Fe، ZSM، 5، TiO2، تصفیه فتوکاتالیتیکی، پساب پالایشگاه نفت
  • مصطفی عرب جعفری، نرگس فلاح *، میترا دادور، بهرام ناصرنژاد صفحات 34-43
    در این تحقیق قابلیت حذف زیستی استایرن توسط میکروارگانیسم هوازی رودوکوکوس اریتروپولیس PTCC1767 سازگار نشده و سازگار شده مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو حالت غلظت اولیه توده زیستی برابر31 میلی گرم در لیتر و میزان غلظت استایرن برابر 30،20،10، 90،70،50 و150 میلی گرم در لیتر در نظر گرفته شد و کلیه آزمایش ها در دمای 32 درجه سلسیوس و pH برابر 7 انجام شد. میکروارگانیسم غیر سازگار قادر بود غلظت 10 میلی گرم در لیتر استایرن را در مدت زمان 15 ساعت به طور کامل حذف نماید اما با افزایش غلظت استایرن میزان حذف کاهش یافت به طوری که در مدت زمان 48 ساعت تنها 17 درصد از غلظت 150 میلی گرم در لیتر استایرن حذف شد. توده زیستی سازگار شده تا غلظت 90 میلی گرم در لیتر توانست غلظت های اولیه مختلف استایرن در محدوده 10 تا 150 میلی گرم در لیتر را در مدت زمان 7/2 تا 45 ساعت به طور کامل حذف کند. سینتیک تخریب زیستی استایرن توسط میکروارگانیسم غیر سازگار شده نیز تعیین شد. داده های به دست آمده با مدل سینتیکی مونود و پنج مدل بازدارنده هالدین، وب، یانو، ایبا و تیزر تطبیق یافتند. مدل هالدین نسبت به تمام مدل ها (با 99/0= R2 و 008/0 = SSE) تطبیق مناسب تری داشت. پارامترهای سینتیکی مدل هالدین عبارت اند از : mg/g dry cellh 235/4qm= ، mg/L 594/7 Ks= ،mg/L 58/34Ki=.
    کلیدواژگان: استایرن، رودوکوکوس اریتروپولیس، سازگارسازی، مدل سازی سینتیکی
  • علی الماسی، عبدالله درگاهی، سهراب دل انگیزان، امیر حسین هاشمیان، مرضیه نادری* صفحات 44-53
    برای امکان سنجی اقتصادی بودن تصفیه خانه های فاضلاب، روشی مورد نیاز است که این سیستم ها را از نظر هزینه-اثربخشیمورد بررسی قرار دهد. این مطالعه با هدف ارزیابی هزینه بری و اثر بخش بودن سیستم های تصفیه فاضلاب موجود در استان کرمانشاه صورت گرفت. مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مربوط به تصفیه خانه ها از شرکت های آب و فاضلاب و بهره برداران تصفیه خانه ها جمع آوری شد و با استفاده از برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تمام هزینه ها و راندمان فرایندهای تصفیه بررسی شد و شاخص هزینه- اثربخشی برای آن ها محاسبه شد و سیستم ها از نظر این نسبت با هم مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین راندمان کل پارامترهای مورد بررسی در این مطالعه، برای سیستم های لجن فعال و طبیعی به ترتیب 35/76 و 69/61 درصد به دست آمد. همچنین تفاوت میانگین راندمان کل در دو سیستم از نظر آماری معنی دار بود. میزان هزینه– اثربخشی در این سیستم ها نیز به ترتیب برابر 23/0 و 58/0 به دست آمد. با توجه به نتایج می توان گفت که سیستم های طبیعی تصفیه فاضلاب با وجود راندمان پایین تر نسبت به سیستم های لجن فعال دارای هزینه- اثربخشی بهتری هستند که نشان دهنده برتری سیستم های طبیعی است و مهم ترین عامل در این موفقیت را می توان به هزینه های سرمایه گذاری و بهره برداری پایین تر نسبت به سیستم های لجن فعال نسبت داد.
    کلیدواژگان: سیستم لجن فعال، سیستم طبیعی، هزینه، اثربخشی، استان کرمانشاه
  • مهناز ممتازان*، مهرناز آصفی، رسول زمانی احمد محمودی صفحات 54-60
    میزان آلاینده ها در ماهی، به دلیل اثرات قابل توجهی که بر خود ماهی و سایر ارگانیسم هایی دارد، توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین غلظت جیوه در بافت عضله دو گونه شیربت و حمری از ماهیان رودخانه مارون بهبهان واقع در جنوب شرقی استان خوزستان صورت گرفت. به منظور اجرای این تحقیق در فواصل ماه های تیر تا آذر سال 1388 به صورت تصادفی از هر گونه 20 عدد ماهی از رودخانه صید و جمع آوری شد و پس از اجرای مراحل بیومتری نمونه ها و تشخیص جنسیت و سن آن ها، غلظت جیوه در بافت عضله به وسیله دستگاه آنالیز جیوه AMA254، اندازه گیری شد. بررسی نرمالیتی داده های مربوط به سن و وزن با غلظت جیوه در بافت عضله هر دو گونه نشان داد که داده ها از توزیع نرمال برخوردار نبوده و تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. مقایسه میانگین غلظت جیوه در بافت هر دو گونه ماهی (ماهی شیربت 809/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن ماهی و ماهی حمری 388/0 میلی گرم بر کیلوگرم) با حد مجاز استانداردهای جهانی نشان داد که میانگین غلظت جیوه در بافت عضله هر دو گونه زیر حد بیشینه استاندارد تعیین شده توسط سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا است، اما در مقایسه با استاندارد سازمان بهداشت جهانی، میانگین غلظت جیوه در عضله گونه شیربت بالاتر از حد مجاز بود.
    کلیدواژگان: جیوه، ماهی، عضله، شیربت، حمری، رودخانه مارون بهبهان
  • داود محمودزاده *، حامد کتابچی، بهزاد عطایی آشتیانی صفحات 61-70
    آب های زیرزمینی در مناطق ساحلی، یکی از منابع اصلی آب شیرین محسوب می شوند به طوری که حفاظت این منابع از خطر پیشروی آب شور بر اساس یک الگوی مدیریتی بهینه، یک اولویت است. برای این منظور، می توان از مدل های تصمیم گیری برای تعیین راهبردهای مدیریتی بهینه استفاده نمود. آثار تغییرات محیطی بر روی منابع آب زیرزمینی در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحقق این هدف، مدل تلفیقی شبیه سازی-بهینه سازی منابع آب زیرزمینی جزیره کیش با بهره گیری از مدل عددی سوترا و روش بهینه سازی فراکاوشی جامعه مورچه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بررسی سناریوهای مختلف فرضی تغییرات محیطی نشان داد که اثر تغییرات خط ساحلی ناشی از افزایش سطح آب دریا به خصوص در مناطق پست، عامل مهم تاثیرگذار بر لنز آب شیرین است و تغییرات نرخ تغذیه نیز از عوامل بسیار مهم و موثر بر سیستم آب زیرزمینی تلقی می شود. همچنین لحاظ نمودن آثار تغییرات محیطی در مدیریت بهینه آبخوان جزیره کیش، منجر به کاهش بیش از 20 درصدی مقدار مجاز برداشت شده است که نشان دهنده حساسیت بالای مدیریت منابع آب زیرزمینی جزایر کوچک به این تغییرات است.
    کلیدواژگان: تغییرات محیطی، جزیره کیش، لنز آب شیرین، مدل تلفیقی شبیه سازی، بهینه سازی، مدیریت بهینه
  • الهیار داغبندان*، فرشته علی طالشی، مهران یعقوبی صفحات 71-83
    آب کافی و با کیفیت مطلوب برای ادامه حیات بشر ضروری است. تصفیه خانه ها، آب شرب را با کیفیت بالا در کوتاه ترین زمان ممکن با حداقل هزینه فراهم می کنند. در این مقاله ابتدا متغیرهای تاثیر گذار بر فرآیند حذف کدورت آب، با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ شناسایی گردیده است. در ادامه شبکه های عصبی نوع GMDH و شبکه خودباوری بیزین برای مدل-سازی و پیش بینی کدورت آب تصفیه شده، با استفاده از مجموعه داده های ورودی- خروجی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای ارزیابی مدل پیشنهادی، تصفیه خانه بزرگ آب گیلان به صورت موردی بررسی و داده های مورد نیاز شامل 700 سری داده به دست آمده است. به منظور مدل سازی داده های برگرفته از واحد بهره برداری به دو دسته (70% برای آموزش و30% برای آزمایش) تقسیم شده اند. نتایج حاصل از مدل سازی با داده های تجربی مقایسه گردید که ضریب تعیین مقادیرآزمایشی برای دو الگوریتم شبکه خودباوری بیژین شامل EM و GD و برای مدل GMDH به ترتیب 9388/0 ، 9196/0 و 97095/0 بوده است که بر این اساس مدل GMDH نسبت به مدل BBN کارایی بهتری برای پیش بینی میزان کدورت آب تصفیه شده دارد.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، کدورت، مدل سازی، شبکه عصبی نوع GMDH، شبکه خودباوری بیزین
  • امیر احمد نیکخواه، حمید زیلویی*، علیرضا کشاورز صفحات 84-93
    هدف از این پژوهش بررسی میزان جذب آلاینده های نفتی توسط فوم پلی یورتان و بررسی اثر اصلاح ساختاری آن با کربن فعال به صورت کامپوزیت بر درصد جذب و راندمان جذب آلاینده های نفتی بود. برای این کار ابتدا جاذب های خالص و کامپوزیت سنتز شدند و برای حذف نفت خام از محلول های با غلظت های مختلف 20 تا 280 گرم در لیتر از نفت خام استفاده شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که بهترین درصد وزنی کربن فعال در ساختار فوم پلی یورتان 5 درصد است که موجب افزایش درصد جذب تا 21 درصد شده است. حضور کربن فعال در ساختار فوم ها باعث افزایش شدید آب گریزی جاذب های کامپوزیت شد و راندمان جذب را در جاذب کامپوزیت با 5 درصد کربن فعال تا 73 درصد در غلظت اولیه 20 گرم در لیتر از نفت خام افزایش داد. مطالعات تعادلی جذب نشان داد که برای تمامی جاذب ها، مدل های ردلیچ- پترسون و لانگمیر، داده های ایزوترم را بهتر توصیف می کنند. به منظور احیای جاذب ها از روش احیای شیمیایی با حلال های نفتی تولوئن و پترولیوم اتر استفاده شد که موجب افزایش راندمان و درصد جذب جاذب های فوم خالص و کامپوزیت شد.
    کلیدواژگان: آلاینده های نفتی، جذب، فوم پلی یورتان، کربن فعال، کامپوزیت
|
  • Abdolmotaleb Seid, Mohammadi, Ghorban Asgari, Jamal Mehr Ali Pour, Amir Shabanlo*, Halime Almasi, Firuze Zaheri Pages 2-13
    Residual Azo dyes pose a major environment problem due to the benzene rings present in their structure. In this experimental study, the efficiencies of the US/H2O2/Fe2 and US/S2O82‒/Fe2 processes in degrading Acid Blue 113 Azo were investigated. For this purpose, the effects of the parameters involved in these processes such as initial solution pH in the range of 3 to 11, different concentrations of H2O2, and ‒S2O82 in the range of 1 to 10 mM, those of FeSO4 in the range of 0.1 to 1 mM, and different initial dye concenterations were investigated in a batch ultrasound reactor operated at 40 kHz. Also, the effects of aeration on process efficiency and fluctuations in the dye UV-Vis spectrum were investigated under optimum conditions. Based on the results obtained, dye removal efficiency decreased considerably in both processes with increasing pH such that maximum removal efficiency was obtained at pH 3 in both processes. Similarly dye removal efficiency decreased in both processes when FeSO4 concentration rose above 0.5 mM. The optimum conditions in the US/H2O2/Fe2 process to achieve a removal efficiency of 93.5% for an initial dye concentration of 50 mg/L involved H2O2 and FeSO4 concentrations of 2.5 and 0.05 mM, respectively. Under the same optimal conditions, the efficiency of the US/S2O82‒/Fe2 process was found to be 94.3% for a S2O82‒ concentration of 2.5 nM. These results suggest that the US/S2O82‒/Fe2 is more effective than the US/H2O2/Fe2 in reducing the 567 nm peak of the dye structure. Finally, examination of the changes in the UV-Vis spectra of Acid Blue 113 showed that the US/H2O2/Fe2 process led to greater declines in the 276 and 203 nm peaks.
    Keywords: Sonochemical Oxidation, hydrogen peroxide, Persulfate, Acid Blue 113, Aqueous Environments
  • Mohammad Malakootian*, Alireza Mesdaghinia, Shima Rezaei Pages 14-21
    The photocatalytic process is a useful method for the effective removal of phenolic compounds. Conducted in the spring‒summer 2013 at the Engineering Research Center for Environmental Health, Kerman University of Medical Sciences, this experimental study used a modified fly ash‒TiO2 mixture to enhance the photocatalytic removal efficiency of ortho-chlorophenol. Fly ash obatined from the Thermal Power Plant in Zarand, Kerman, was initially washed with sulfuric acid before being oxidized with potassium permanganate. The mixture of modified fly ash and TiO2 was then used for the removal of ortho-chlorophenol in the presence of UV light and the factors involved in the removal process were optimized. It was found that the ortho-chlorophenol removal efficiency recorded by the mixture of modified fly ash and TiO2 was higher than that by each of the modified fly ash or TiO2/UV alone. It was, further, observed that removal efficiency with a modified fly ash to TiO2 ratio of 3:1 rose to 98.8% under optimum conditions (i.e., pH: 2; contact time: 2 h; room temperature (29±2˚C), and a catalyst dose of 0.6 g). The ortho-chlorophenol removal efficiency in real wastewater from the Coal Wash Plant in Zarand was recorded at 88.4%. Based on the results obtained from simultaneous use of modified fly ash and TiO2, the proposed method may be recommended for industrial applications.
    Keywords: Ortho, chlorophenol, Modified Fly Ash, TiO2
  • Zahra Ghasemi, Habibollah Younesi*, Aliakbar Zinatizadeh Pages 22-33
    Effluents from oil refineries contain different concentrations of aliphatic and aromatic hydrocarbons. Given the toxicity of the aromatic fraction that is not readily degradable by conventional treatment processes, advanced processes are required for their removal. This study investigated the photocatalytic degradation and removal of organic contaminants from oil refinery effluents. For this purpose, TiO2-Fe-ZSM-5 photocatalyst was initially produced by immobilizing TiO2 into the structure of synthetic Fe-ZSM-5 zeolite. X-Ray diffraction, X-Ray fluorescence, Fourier transform infrared (FTIR) spectroscometry, scanning electron microscopy, transmission electron microscopy, and nitrogen sorption/desorption techniques were then employed to determine the structural and physicochemical properties of the products. High purity TiO2-Fe-ZSM-5 photocatalyst with a TiO2 percentage of 29.28 and a specific surface area of 304.6 m2g-1 was synthesized. The photocatalyst thus obtained was then applied for the removal of organic pollutants from the effluent of Bandar Abbas Oil Refinery. A maximum COD reduction of more than 80% was achieved under optimum conditions (i.e., pH: 4, catalyst concentration: 3 g/l, temperature: 45 °C, and UV exposure time: 240 min).
    Keywords: photocatalyst, Fe, ZSM, 5 Zeolite, TiO2, Photocatalytic Treatment, Petroleum Refinery Wastewater
  • Mostafa Arabjafari, Narges Fallah*, Mitra Dadvar, Bahram Nasernejad Pages 34-43
    Biodegradation of styrene by an aerobic microorganism (namely, Rhodococcus erythropolis PTCC 1767) as well as the effects of bacterial cultures non-adapated and adapted to 90 mg/l styrene were investigated. In both cases, an initial biomass concentration of 0.31 mg/l and styrene concentrations of 10, 20, 30, 50, 70, 90, and 150 mg/ l were used and the tests were carried out at 32 °C and at pH 7. The results showed that the unadapted bacterial cultures were capable of biodegrading 10 mg/l in 15 h; however, removal efficiency was observed to decrease with increasing initial styrene concentration such that at a concentration of 150 mg/l, only 17% of the biomass was degraded over 48 h. On the other hand, the adapted microorganisms were capable of completly degrading Styrene at various initial concentrations of 10 to 150 mg/l over 2.7‒45 h. The kinetics of styrene biodegradation by R. erythropolis PTCC 1767 was also studied. The styrene bioremoval data fitted to the Monod model and to five inhibition kinetic models (namely, Haldane, Webb, Yano, Aiba, and Teissier-type). Among these models, the Haldene one was found to fit satisfactorily the kinetic data (R2>0.99, SSE=0.008) with the following Haldane model parameters: qm=4.235 mg/g dry cell h; Ks= 7.594 mg/l; and Ki= 34.58 mg/l.
    Keywords: Styrene, Rhodococcus erythropolis, Adaptation, Kinetic Modeling
  • Ali Almasi, Abdollah Dargahi, Sohrab Delangizan, Amir Hossein Hashemian, Marzie Naderi* Pages 44-53
    To determine the economic feasibility of wastewater treatment plants requires methods to determine their cost/effectiveness ratio. The objective of the present descriptive analytical study was to determine and compare the cost/effectiveness ratios of two types of wastewater treatment systems operating in Kermanshah Province. For this purpose, data and information on the wastewater treatment plants under study were collected from both local water and sewage companies and treatment plant operators. The data were then subjected to statistical analysis using the SPSS software program. All the costs assoiated with the erection and operation of the treatment processes were analyzed and plant efficiencies were determined to work out the cost/effectiveness index for each plant as a basis for comparisons. Average values of overall efficiency determined from the mean values of total suspended solids, biochemical oxygen demand, and chemical oxygen demand removals in both activated sludge and natural systems were found to be 76.37±18.19% and 61.69±19.0%2, respectively. Also, the two systems were found to be significantly different with respect to their overall efficiency. Moreover, the cost/effectiveness ratios obtained for the two activated sludge and natural systems were 0.23 and 0.58, respectively. Based on the results obtained, it may be claimed that, despite their lower efficiency, natural treatment systems outperform activated sludge ones due to their higher cost/effectiveness ratio, which makes them superior to the activated sludge process. Natural treatment systems owe their superiority to their lower investment, operation, and maintenance costs.
    Keywords: Activated Sludge Systems, Natural Systems, Cost, Effectiveness, Kermanshah Province
  • Mahnaz Momtazan*, Mehrnaz Asefi, Rasool Zamaniahmadmahmoodi Pages 54-60
    Increasing attention is nowadays being paid to contaminants in fish due to their significant effects on the fish and other organisms that live on them. This study was designed to investigate mercury concentrations in the muscle tissues of the two species of Barbus grypus and Barbus luteus indigenous to the Maroon River in Behbahan, southeast of Khuzestan Province. For this purpose, 20 fish from each species were randomly collected from the river over the period from June to December 2009. The fish were then subjected to biometric tests and their gender and age were determined while the Mercury Analyzer AMA254 was used to measure mercury concentrations in their muscle tissues. Examination of the data on age and weight correlations with mercury concentration in the muscle tissues of both species showed that the data did not exhibit a normal distribution but, rather, revealed statistically significant differences. Comparison of the mean values of mercury concentration in the tissues (0.809 mg/kg in Barbus grypus and 0.388 mg/kg in Barbus luteus) with MRL standard limits showed that both species had mercury concentrations below the maximum standard limit set by the EPA. Comparison with WHO standard limits, however, revealed that Barbus grypus had a muscle mercury concentration higer than the WHO allowable limit.
    Keywords: Mercury, Fish, Muscle, Barbus grypus, Barbus luteus, Maroon River in Behbahan
  • Davood Mahmoodzadeh*, Hamed Ketabchi, Behzad Ataie, Ashtiani Pages 61-70
    Groundwater in coastal areas is an essential source of freshwater that warrants protection from seawater intrusion as a priority based on an optimal management plan. Proper optimal management strategies can be developed using a variety of decision-making models. The present study aims to investigate the impacts of environmental changes on groundwater resources. For this purpose, a combined simulation-optimization model is employed that incorporates the SUTRA numerical model and the evolutionaty method of ant colony optimization. The fresh groundwater lens in Kish Island is used as a case study and different scenarios are considered for the likely enviromental changes. Results indicate that while variations in recharge rate form an important factor in the fresh groundwater lens, land-surface inundation due to rises in seawater level, especially in low-lying lands, is the major factor affecting the lens. Furthermore, impacts of environmental changes when effected into the Kish Island aquifer optimization management plan have led to a reduction of more than 20% in the allowable water extraction, indicating the high sensitivity of groundwater resources management plans in small islands to such variations.
    Keywords: Environmental Change, Kish Island, Fresh Groundwater Lens, Combined Simulation, Optimization Model, Optimal Management
  • Allahyar Daghbandan*, Fereshteh Alitaleshi, Mehran Yaghoobi Pages 71-83
    Enough water with proper quality is necessary for life. Drinking Water Treatment Plants (WTPs) have to provide high quality drinking water in the shortest possible time with minimal costs. In this paper, Factors affecting the process for removal of water turbidity using the Response Surface Methodology (RSM) were firstly identified and then GMDH-type Neural Networks and Bayesian Belief Network (BBN) have been used for modeling and prediction of treated water turbidity; using input-output data set. To validate the proposed model, a case study was carried out based on the data consisted of 700 sets obtained from GuilanWTP. For modeling, the experimental data obtained from the operation unit were divided into train and test sections (70% for training and 30% for testing). The predicted values were compared with those of experimental values. The determination coefficient of the predicted values for the two BBN algorithms consist of EM and GD, and GMDH model were 0.9388, 0.9196 and 0.97095, respectively. The GMDH model performed better than the BBN model in predicting treated water turbidity dosage.
    Keywords: Water Treatment, Turbidity, Modeling, GMDH, NN, BBN
  • Amir Ahmad Nikkhah, Hamid Zilouei*, Ali Reza Keshavarz Pages 84-93
    This study investigates both the capacity of pure polyurethane foam in adsorbing oil contaminants and the effect of its structural modification by activated carbon (composite) on the performance of the foam in terms of adsorption capacity and efficiency. To this end, pure polyurethane foam and its activated carbon composites were synthesized and crude oil removal tests were conducted with initial crude oil concentrations of 20 to 280 g/L. Experimental results showed that the optimum weight percentage of activated carbon introduced into the foam structure was 5% wt, which enhanced adsorption capacity by up to 21%. The presence of activated carbon in the foam structure increased the hydrophobicity of the composites while, at the optimal concentration of activated carbon, its adsorption efficiency increased by up to 73% for an initial oil concentration of 20 g/L. Equilibrium studies showed that the Langmuir and Redlich-Peterson isotherms were the fitting ones for oil removal adsorption description. Chemical recovery of the sorbents used was performed using oil solvents (toluene and petroleum ether), which confirmed enhancement in both adsorption efficiency and capacity of the pure sorbent foam and the composite adsorbent.
    Keywords: Oil Contamination, Adsorption, Polyurethane Foam, Activated carbon, composite