فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 58 (زمستان 1388)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 58 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد احمد پور، حسنا قهرمانی صغیر صفحه 3
    در این تحقیق به بررسی ویژگی کیفی قابلیت اتکاء به عنوان معیاری برای ارزیابی کیفیت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شد. برای بررسی عکس العمل بازار به ویژگی کیفی قابلیت اتکاء،3 فرضیه مورد بررسی قرار گرفت و از معیارهای کیفیت اقلام تعهدی، محافظه کاری و اقلام تعهدی سرمایه در گردش غیرعادی برای عملیاتی کردن ویژگی کیفی قابلیت اتکاء استفاده شده است. در فرضیه اول ضریب واکنش سود(ERC)، در فرضیه دوم قدرت توضیحی سود(R2)، در دو پرتفوی تشکیل شده بر اساس ویژگی کیفی قابلیت اتکاء و در فرضیه سوم ارتباط بین هزینه سرمایه با ویژگی کیفی قابلیت اتکاء برای 90 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی 1377تا 1386 از طریق مدلهای رگرسیونی چند متغیره وساده با روش مقطعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ERC و R2 پرتفوی شرکت های باقابلیت اتکاء بالا بیشتر از پرتفوی شرکت های باقابلیت اتکاء پایین می باشد و همچنین عدم ارتباط بین هزینه سرمایه با ویژگی کیفی قابلیت اتکاء تایید شد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، وی~ژگی های کیفی اطلاعات، کیفیت اقلام تعهدی، اطلاعات قابل اتکاء
  • عبدالمهدی انصاری، حسین شفیعی صفحه 21
    در هر سازمان، مدیریت مسئولیت سیستم کنترل داخلی را به عهده دارد. چرا که: پاسخگویی که خواستگاه آن احترام به حقوق انسان هاست در زمینه ها و سطوح مختلف مطرح است]4[و یکی از مهم ترین کنترل های داخلی که امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته و شرکت های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد حسابرسی داخلی است که می تواند تاثیرات قابل ملاحظه ای بر برآوردن نیازهای استفاده کنندگان از نتایج حاصل از عملیاتش بگذارد. یکی از مهم ترین استفاده کنندگان از نتایج کار حسابرسان داخلی حسابرسان مستقل می باشند که در صورت کسب شناخت کافی و تصمیم به اتکا بر نتایج حاصل از کار آنان، جنبه های مختلفی از عملیات حسابرسی مستقل تحت تاثیر قرار می گیرد، یکی از این جنبه ها برنامه حسابرسی است که خود شامل قسمت های مختلفی می گردد. در این تحقیق سعی بر این است تا با استفاده از روش توصیفی تحلیلی نوع تغییرات ایجاد شده و جهت این تغییرات تعیین گردد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که حسابرسان مستقل بر نتایج حاصل از کار حسابرسان داخلی اتکا می کنند و این اتکا منجر به کاهش بودجه های زمانی و ریالی در برنامه حسابرسی می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد حسابرس داخلی، حسابرسی داخلی، کمیته ی حسابرسی، بیانیه های استانداردهای حسابرسی، کیفیت کنترل های داخلی
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، حسین عبده تبریزی، شاپور محمدی، شهاب الدین شمس صفحه 35
    این مقاله به بررسی امکان توصیف بهتر هم تغییری بازده بازار و بازده سهام شرکت های فعال در بورس های ایران و هفت کشور دنیا و پرداختن به مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای با استفاده از رویکرد تبدیل موجک پرداخته است. در این راستا داده های مربوط به شاخصهای بورس های اوراق بهادار تهران، سئول، هنگ کنگ، بوینس آیرس، مکزیکوسیتی، وین، لندن، نیویورک، نزدک، و شاخص های بین الملل نیویورک، شاخص S&P100 و شاخص S&P500 و مولفه های آنها استخراج شده و جزییات آنها توسط سطوح مختلف موجک های هار، دابشیز، سیملت و کوایفلتز استخراج گردیده و بتاها و معناداری بتاها استخراج گردید نتایج نشان می دهد که بتاهای استخراج شده با استفاده از موجک نسبت به حالت به طور معناداری بیشتر است از طرفی کارایی کابرد توابع مختلف تبدیل موجک یکسان است. ولی سطوح بالاتر که مبین زمان مقیاس های طولانی تر هستند معنادارتر و کارآتر می باشند. کارایی کاربرد زمان مقیاس های مختلف برای شاخص های مختلف یکسان نیست و بازارهای مختلف در زمان مقیاسهای متفاوتی بهتری کارایی را ارایه می دهند.
    کلیدواژگان: موجک، زمان مقیاس، تحلیل چند نمایشی، بتا
  • بهمن بنی مهد، تهمینه باغبانی صفحه 53
    این پژوهش اثر محافظه کاری حسابداری، مالکیت دولتی، اندازه شرکت و نسبت اهرمی بر زیان دهی شرکت ها، در 48 شرکت زیان ده از شرکت های خارج شده از تابلوی بورس اوراق بهادار تهران را برای دوره زمانی 7 ساله 1380 الی 1386 مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که محافظه کاری حسابداری با زیان دهی شرکت ها رابطه ای مستقیم دارد. این موضوع از دیدگاه نظری پذیرفته شده و مشابه نتایج پژوهش های خارجی می باشد. هم چنین نتایج پژوهش بر وجود رابطه ای مستقیم میان اندازه شرکت ها و زیان دهی و رابطه ای معکوس میان نسبت اهرمی و زیان دهی تاکید دارد. نتایج نشان می دهدکه مالکیت دولتی، اثری بر زیان دهی شرکت ها ندارد. هم چنین نتایج مزبور، محافظه کاری حسابداری را مکانیزم قراردادی موثری برای محدود نمودن رفتار جانبدارانه مدیر در بیش نمایی از سود در شرکتهای زیان ده می شناسد و از این رو، محافظه کاری را موجب ارتقای ارزش شرکت های زیان ده در بلند مدت می داند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، اندازه شرکت و نسبت اهرمی، شرکتهای زیان ده، زیان حسابداری، مالکیت دولتی
  • نظام الدین رحیمیان، سید حسن صالح نژاد، علی سالکی صفحه 71
    در این تحقیق، ارتباط میان تغییرات نقدینگی بازار(تغییرات اختلاف قیمت پیشنهادی خریدو فروش سهام وعمق بازار) دراطراف اعلامیه های سود به عنوان نماینده عدم تقارن اطلاعاتی و نسبت مدیران غیرموظف هیات مدیره، درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی و واحد حسابرسی داخلی به عنوان سازوکارهای حاکمیت شرکتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 83تا86 آزمون شده است. برای بررسی روابط از آزمون همبستگی پیرسون و یو مان ویتنی، برای حسابرسی داخلی و همبستگی اسپیرمن و آزمون تاو کندال بی، برای نسبت مدیران غیر موظف هیات مدیره ودرصدمالکیت سرمایه گذاران نهادی استفاده شد. نتایج حاصل نشان می دهد، میان واحد حسابرسی داخلی و نسبت مدیران غیرموظف هیات مدیره و معیار های عدم تقارن اطلاعاتی رابطه معناداری وجود ندارد. اما میان درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین از طریق مقایسه سطح اختلاف قیمت پیشنهادی خریدوفروش سهام بعد و قبل از اعلام سود با استفاده از آزمون میانگین مقایسه دو رتبه مشخص شد که سطح عدم تقارن اطلاعاتی پس از اعلام سود نسبت به پیش از اعلام سود بیشتر است و این موضوع با تحقیقات پیشین مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: نقدینگی بازار، عدم تقارن اطلاعاتی، حاکمیت شرکتی
  • محمد عرب مازار یزدی، مهسا قاسمی صفحه 87
    هدف کلی این پژوهش ایجاد ابزار پیش بینی مناسب جهت قیمت گذاری عرضه های عمومی اولیه بوسیله شبکه های عصبی و الگوریتم ژنتیک است. چارچوب نظری این مطالعه بر اساس نظریه عدم تقارن اطلاعاتی می باشد. اگرچه ادبیات قیمت گذاری عرضه های عمومی اولیه، گستره ی وسیعی از علایم ممکن را معرفی می کند، تعداد کمی از این علایم، تاثیر بااهمیتی بر کارایی پیش بینی دارند. نتایج پژوهش نشان می دهد ترکیب شبکه های عصبی با الگوریتم ژنتیک به منظور انتخاب متغیرهای بهینه، قدرت پیش بینی را به طور محسوسی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، شبکه های عصبی مصنوعی، قیمت گذاری، عرضه های عمومی اولیه
  • منصور مومنی، علی فعال قیومی صفحه 103
    تحقیق حاضر به مقایسه انواع تحلیل های رگرسیونی شامل رگرسیون سری زمانی، رگرسیون مقطعی، رگرسیون میانگین و رگرسیون تجمعی برای داده های حسابداری می پردازد. مقایسه تحلیل های رگرسیونی با استفاده از داده های حسابداری محدود و به کمک ضریب تعیین، آزمونF و آزمون t انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رگرسیون سری زمانی جهت مطالعات موردی، رگرسیون مقطعی جهت مطالعات سالیانه و رگرسیون تجمعی جهت مطالعات کلی و فراگیر مناسب است. البته رگرسیون تجمعی با توجه به فراهم آوردن امکان دستیابی به نتایج کلی تر و به دور از سوگیری، در تحقیقات حسابداری بیشتری مورد استفاده قرار گرفته است. رگرسیون میانگین نیز به دلیل تمرکز بر داده های مرکزی، در تحقیقات حسابداری کاربرد اندکی داشته است.
    کلیدواژگان: رگرسیون سری زمانی، رگرسیون تجمعی، رگرسیون مقطعی، داده های حسابداری، رگرسیون میانگین
  • محمد نمازی، محمد حلاج، شهلا ابراهیمی صفحه 113
    طبق تئوری نمایندگی، «مالکان نهادی» ممکن است تضاد نمایندگی را از طریق نظارت بر اقدامات مدیریت کاهش دهند و عملکرد شرکت را بهبود بخشند. مالکان نهادی نه تنها انگیزه، بلکه تخصص و منابع لازم برای نظارت بر شرکت را نیز دارند. از این رو، هدف از این مقاله بررسی رابطه بین مالکیت نهادی و عملکرد مالی جاری و آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. دوره زمانی مورد مطالعه سال های 1383 تا 1385 و نمونه انتخابی شامل 72 شرکت است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های این پژوهش با استفاده از «روش حداقل مربعات جزئی مربوط به رگرسیون جزئی»، حاکی از این است که بین مالکیت نهادی و عملکرد شرکت رابطه معنی داری وجود دارد. تجزیه و تحلیل بیشتر این یافته ها نشاندهنده رابطه مثبت معنی دار بین عملکرد و مالکیت نهادی است. بررسی فرضیات پژوهش در سطح صنایع بیانگر وجود رابطه معنی دار بین عملکرد شرکت و مالکیت نهادی است. شدت این رابطه در مورد عمکرد جاری در صنعت دارویی و شیمیایی و در مورد عملکرد آتی در صنعت خودرو و ماشین آلات بیشتر از سایر صنایع انتخابی است. اما، نوع رابطه در سطح صنایع مشخص نیست.
    کلیدواژگان: رگرسیون جزئی و روش حداقل مربعات جزئی، مالکیت نهادی، بورس اوراق بهادار تهران، عملکرد مالی
|
  • Page 3
    In this research, the reliability qualitative characteristic as a measure for assessing the earning quality of listed Tehran Stock Exchange companies has been studied. To study the subject, Three hypotheses were formulated which showed the market's response to the reliability qualitative characteristic and measures such as accruals quality, conservatism and Working capital accruals abnormal were used for operating the reliability qualitative characteristic. In the first hypothesis, Earning Response Coefficient (ERC) and two hypothesis R2 (the explanatory power of earning) were compared in two portfolios formed based on the reliability qualitative characteristic and in the three hypotheses, the relationship between the cost of capital and the reliability qualitative characteristic was studied. In order to do the studies, 90 listed Tehran Stock Exchange companies during the 1998-2007 period were chosen and the relevant tests were done through multi-variable and simple regression models by a cross-sectional method for an average period of 10 years. Obtained results showed that ERC portfolio of companies with high reliability was more than that of those with low reliability qualitative characteristic and also were not between relationship cost of capital and the reliability qualitative characteristic.
  • Page 21
    In each organization, manager is the responsible of internal control system. One of the most important internal controls that use it forerunner countries and big companies is internal audit. Internal audit can have special effects to supply the user's needs of its operation results. One of the most important users of internal audit operation results are external auditors. If external auditors know audit department and its usefulnes's and decide to rely on their operation results, different aspects of external audit function will be affected, one of them is audit plan that includes different parts. This research by using analytical-descriptive approach aims to appoint kind of changes and their causes. This research results show that external auditors rely on internal auditors and their reliance causes lowering time and cost budgets in audit plan.
  • Page 35
    This essay deals with the possibility of better description of market return covariance and the efficiency of share company which are listed in Tehran stock exchange and seven world countries’ as well as capital asset pricing model by using wavelet conversion approach. In this sense, data was extracted that related to the securities and stock exchange indices of Tehran, Seoul, Hong Kong, Buenos Aires, Mexico City, Vienna, London, New York, NASDAQ, and international indices of New York, S&P100, S&P500 indicators and their components as well as details which derived by different levels of Haar, Daubechie, Symlet, Coiflet. The results indicated that Betas extracted by using wavelet, are meaningfully higher than this status, and from the other hand, the efficiency of different functions applied in wavelet conversion is identical, but the higher level that identifies the longer time scale, are more meaningful and efficient. The efficiency of time application with different is not the same for various indices, and different markets present the efficiency within better and different time scales.
  • Page 53
    In this paper, we examine relation between accounting losses and accounting conservatism over a 7- period in 48 loss firms in Tehran Stock Exchange. We report evidence that accounting conservatism and firm size have a positive relation and financial leverage has a negative relation with accounting losses. there is no relation between accounting losses and governmental ownership in study sample. Our findings contribute to the literature on accounting conservatism and they implicate that conservatism is likely to be an efficient financial reporting mechanism to increase firm value in a long term period because it restrict opportunistic payment to managers and other contracting parties. The increased firm value is shared among all parties to the firm increasing everyone’s welfare. In that sense, conservatism is an efficient contracting mechanism.
  • Page 71
    In this research has been examined the relationship between liquidity market changes (i.e. bid-ask spread and depth) as a proxy of information asymmetry around quarterly earning announcements and the percentage of independent directors of board, ownership percentage of institutional investors and internal auditing as corporate governance mechanisms in the firms listed in Tehran stock exchange from 1383-1386 (2005-2008). For examine relationships are utilized Pearson correlation test and Mann-Whitney test for internal auditing hypotheses and spearman correlation test and Kendall’s Tau-b test for percentage of independent directors of board and institutional investors hypotheses. Results indicate that there isn’t meaningful relationship between internal auditing and percentage of independent directors of board and information asymmetry. While, information asymmetry has meaningful relationship with institutional investors. Also via comparison changes of bid-ask spread before and after earning announcements by Wilcoxon test is concluded that level of information asymmetry after announcement is more than before it and this subject is consistent with previous researches.
  • Page 87
    The article set out to create useful predicting tool for pricing initial public offerings through combining neural networks and genetic algorithm. The theoretical framework of this study is information asymmetry theory. Although the literature of pricing initial public offerings introduces variety of possible signals, a few of them have considerable effect on efficiency of predicting. The results show that combining neural networks and genetic algorithm in order to selecting the best variables improves considerably the forecasting power.
  • Page 103
    This research compares regression analysis including time series regression, cross section regression, mean regression and pooled regression for accounting data. With limited accounting data and statistical measure like R square, F test and T test, the comparison of regression analysis, is done. The results reveal that time series regression is useful in case studies and cross section regression is useful in annual studies and pooled regression is useful in comprehensive studies. Pooled regression frequently is used in accounting studies because it prepares comprehensive result without bias. Mean regression isn’t used in recent accounting studies because it focus on central data