فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 59 (بهار 1389)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 59 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی امیری، سید محمد مقیمی، فاطمه قربانی صفحه 3
    به منظور بررسی «چالش ها و راهکارهای رفتاری، معنایی و محیطی بودجه ریزی در نظام آموزش عالی «مطالعه ی موردی:دانشگاه تهران» در کانون توجه قرار گرفت، روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است و از آن جا که اکتشافی به شمار می آید، فاقد فرضیه و در بردارنده ی سؤال است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه است که در بین صاحبنظران و کارشناسان بودجه دانشگاه تهران، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری توزیع شده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنتاجی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که «بیشتر وقت مسئولان دانشگاه و دانشکده ها صرف چانه زنی، در زمان تخصیص اعتبار و اخذاعتبارات دریافتی است، چانه زنی برای دریافت اعتبار کارشناسان بودجه را به فعالیت های سیاسی سوق می دهد» که چالش رفتاری به شمار می آید «عدم شفافیت و تضاد در قوانین بودجه کشور از جهت اصطلاحات، عبارات و تعدد قوانین مربوط» مهم ترین مشکل معنایی در نظام بودجه ریزی دانشگاه است، دیگر آن که رعایت نکردن فصل کاری در ابلاغ تخصیص بودجه های عمرانی مهم ترین مشکل محیطی آن است، که نظام بودجه ریزی دانشگاه با آن مواجه است. مهم ترین مشکل نیز عدم تخصیص کامل بودجه است.
    کلیدواژگان: معنایی و محیطی، بودجه ریزی عملیاتی، تخصیص، چالش ها و راهکارهای رفتاری
  • یدالله تاری وردی، رضا داغانی صفحه 17
    این پژوهش به بررسی روش های سود باقی مانده، جریان نقد تنزیل شده و تعدیل سود در تعیین ارزش منصفانه ی شرکت ها و مقایسه با میانگین ارزش شرکت ها در اولین عرضه در بورس اوراق بهادارپرداخته است. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون های مقایسه دو میانگین t و میانگین رتبه ی علامت دار (ویلکاکسون) و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، مورد بررسی قرار گرفته اند. بررسی نتایج پژوهش بازگوکننده ی آن است، که بین میانگین ارزش منصفانه شرکت ها با استفاده از روش سود باقی مانده و میانگین ارزش شرکت ها در اولین عرضه ی سهام تفاوت معناداری وجود ندارد. در حالی که بین میانگین ارزش منصفانه روش-های جریان نقد تنزیل شده و تعدیل سود در مقایسه با میانگین ارزش شرکت ها در اولین عرضه ی سهام، تفاوت معناداری وجود دارد. افزون براین، بین میانگین ارزش منصفانه شرکت ها مبتنی بر روش های سود باقی مانده و جریان نقد تنزیل شده و نیز مبتنی بر روش های جریان نقد تنزیل شده و تعدیل سود تفاوت معنا داری وجود ندارد. در مقابل، بین میانگین ارزش منصفانه ی شرکت ها مبتنی بر روش های سود باقی مانده و تعدیل سود تفاوت معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعدیل سود، جریان نقد تنزیل شده، ارزش منصفانه، سود باقی مانده، میانگین ارزش شرکت ها
  • حسنعلی سینایی، فاطمه رشیدی زاد صفحه 31
    امروزه در سرتاسر جهان شرکت ها در عرصه ی رقابت برای به دست آوردن سهم بازار، تلاش می کنند تا بتوانند سهم فروش محصولات خود را نسبت به رقبا افزایش دهند. این پژوهش با استفاده از اطلاعات مربوط به 168 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1385، تلاش می نماید تا به بررسی ارتباط بین تغییرات سهم بازار با ارزش گذاری عایدات و فرصت های رشد آتی بپردازد. این اطلاعات از صورت های مالی موجود در پایگاه های اطلاعاتی هم چون نرم افزار تدبیر پرداز استخراج شده اند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از تکنیک های آماری رگرسیون چندگانه و ساده بهره گرفته شد. در ابتدا با ایجاد دو معیار سنجش برای تغییرات سهم بازار (تغییر در سهم بازار شرکت در فاصله ی بین دوره ی جاری و گذشته، روند تغییرات سهم بازار در طی سه دوره) به بررسی نقش این دو معیار در رابطه ی بین عملکرد جاری و عملکرد آتی پرداخته شد. نتایج بازگوکننده ی این بود که رابطه ی بین عملکرد جاری و آتی به طور معناداری وابسته به تغییرات سهم بازار بوده و این رابطه تا سه سال آینده تداوم می یابد. هم چنین به منظور ارزیابی تاثیر تغییرات سهم بازار بر عملکرد جاری از دو مدل بازده پیش بینی نشده و قیمت استفاده شد که نتایج بازگوکننده ی این بود که مربوط بودن سودهای جاری با ارزش، با رشد در سهم بازار افزایش می یابد. اما بین معیارهای سنجش تغییرات سهم بازار و فرصت های رشد رابطه-ی معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ضریب واکنش سود، فرصت های رشد، مربوط بودن ارزش، تغییرات سهم بازار
  • اصغر عارفی صفحه 47
    این پژوهش عملکرد شرکت های تصاحب شده ی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را برای سال های 1378تا 1383 با استفاده از شاخص ارزش افزوده اقتصادی مورد بررسی قرار داده است. با استفاده از رویکرد صورت های مالی اساسی، اطلاعات شرکت های تصاحب شده در دوره ی پژوهشی جمع آوری و با استفاده از t استیودنت معنا دار بودن نتایج فرضیه ها را آزمون کرده است. به منظور شناخت اثرات کلان اقتصادی،عملکرد شرکت های تصاحب شده را با عملکرد شرکت های تصاحب نشده ی مشابه از نظر صنعت، مقایسه و آزمون کرده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که ارزش افزوده اقتصادی پس از تصاحب در شرکت های تصاحب شده بهبود نیافته است واز نظر آماری نیز معنا دار بوده است. نتایج پژوهش درخصوص شرکت های تصاحب نشده نشان می دهد که ارزش افزوده اقتصادی پس از تصاحب در شرکت های مذکور نسبت به شرکت های تصاحب شده کمتر کاهش یافته است ولی از نظر آماری معنا دار نیست. بنابراین مدیران شرکت های خریدار با استفاده از راهبرد تصاحب؛ توانایی بهبود عملکرد و خلق ارزش افزوده اقتصادی در شرکت های تصاحب شده را نداشته اند و تصاحب شرکت ها در ایران از نظر شاخص مذکور با کاهش عملکرد مواجه شده است.
    کلیدواژگان: شرکت تصاحب شده و شرکت خریدار(تصاحب کننده)، ادغام و تصاحب، ارزش افزوده اقتصادی، سرمایه
  • حمیدرضا فرتوک زاده، ساره محبعلی، مریم دولو صفحه 63
    هنگام بحث در رابطه با شکست یا موفقیت بازارهای آتی، همواره نقدشوندگی یکی از عوامل تعیین کننده مطرح شده و بررسی عوامل مؤثر بر این پدیده از مدت ها قبل مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. در مطالعات و پژوهش های انجام شده ی پیشین برای نقدشوندگی ابعاد مختلفی بیان شده و برای اندازه گیری هر یک از آن ابعاد نیز معیارهای مختلفی پیشنهاد شده است. در این پژوهش با بهره گیری از تحلیل رگرسیون و با در نظر گرفتن دو معیار شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش و عمق که دو بعد متفاوت از نقدشوندگی را اندازه گیری می نمایند، به بررسی عوامل مؤثر بر این پدیده در بازار قراردادهای آتی سکه ی طلا در بورس کالای ایران پرداخته می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل اصلی تاثیرگذار بر شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، حجم معاملات و نوسان پذیری قیمت ها هستند. علاوه بر این مشاهده شده است که دوره ی زمانی معاملات نیز دارای تاثیر چشمگیری بر میزان این شکاف قیمتی است. نتایج بررسی عوامل مؤثر بر عمق بازار نیز نشان داد که حجم معاملات دارای اثر مثبت، نوسان پذیری بدون اثر و سطح قیمت ها نیز دارای اثری مثبت بر متغیر عمق بازار هستند.
    کلیدواژگان: قراردادهای آتی، نقدشوندگی، شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، عمق بازار
  • غلامرضا کرمی، حامد عمرانی صفحه 79
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر چرخه ی عمر شرکت و محافظه کاری بر ارزش شرکت است. در این پژوهش با استفاده از مدل فلتهام و اوهلسون (1995)، تاثیر محافظه کاری بر واکنش سرمایه گذاران به خالص دارایی های عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی در مراحل مختلف چرخه ی عمر شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل داده های گردآوری شده در این پژوهش در سه مرحله انجام شده است. نخست، شرکت های عضو نمونه ی آماری به مراحل رشد، بلوغ و افول طبقه بندی شده اند. سپس هر یک از شرکت های مراحل رشد، بلوغ و افول با استفاده از مدل فلتهام و اوهلسون به شرکت های محافظه کار و شرکت هایی که از رویه های حسابداری متهورانه استفاده می کنند، تفکیک شده و در مرحله ی آخر با استفاده از روش های آماری تحلیل همبستگی و رگرسیون مقطعی فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج حاصل از بررسی 450 سال- شرکت طی دوره ی زمانی1382 تا 1387 نشان می دهد که سرمایه گذاران اهمیت (وزن) بیشتری به خالص دارایی های عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی شرکت های در مرحله ی رشد نسبت به شرکت های مراحل بلوغ و افول می دهند. هم چنین نتایج نشان می دهد که در مراحل رشد و بلوغ، سرمایه گذاران اهمیت (وزن) بیشتری به خالص دارایی های عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی شرکت های محافظه کار(نسبت به شرکت هایی که از رویه های حسابداری متهورانه استفاده می کنند) می دهند و در مرحله ی افول عکس این موضوع صادق است.
    کلیدواژگان: خالص دارایی های عملیاتی، محافظه کاری، چرخه ی عمر شرکت، سود عملیاتی غیر عادی
  • کاوه مهرانی، جلال وافی ثانی، محمد حلاج صفحه 97
    در این پژوهش رابطه ی اندازه ی شرکت و قراردادهای بدهی با محافظه کاری در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای اندازه گیری محافظه کاری از سه معیار مبتنی بر اقلام تعهدی، مبتنی بر ارزش بازار، و رابطه بازدهی سهام و سود استفاده شده است. هم چنین برای آزمون فرضیه های تحقیق، 85 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 85-1382 با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش بیانگر این است که رابطه ی مثبت معناداری بین بدهی و محافظه کاری در دو معیار مبتنی بر اقلام تعهدی و مبتنی بر ارزش بازار وجود دارد. هم چنین، رابطه ی منفی اندازه ی شرکت و محافظه کاری تنها در معیار مبتنی بر ارزش بازار مورد تایید قرار گرفت، بنابراین در کل نمی توان استنباط کرد که بین اندازه ی شرکت و محافظه کاری رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، اندازه ی شرکت، قراردادهای بدهی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمود یحی زاده فر، شهاب الدین شمس، سیدجعفر لاریمی صفحه 113
    سرمایه گذاران همواره تمایل دارند تا ازمیزان موفقیت مدیران در به کارگیری از سرمایه ی آن-ها آگاهی یابند. ایجاد ارزش و افزایش ثروت سهامداران در بلندمدت از مهم ترین اهداف شرکت ها محسوب می شود و سیستم های ارزیابی عملکرد ابزارهایی مفید برای ارزیابی عملکرد مدیران به شمار می رود. در پژوهش حاضر ارتباط دو دسته معیارهای ارزیابی عملکرد سنتی (بازده حقوق صاحبان سهام، بازده دارایی وسود هر سهم) و معیار ارزیابی عملکرد مبتنی برارزش (ارزش افزوده اقتصادی) با ارزش افزوده بازار شرکت ها در فاصله ی زمانی 1385-1379 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ارتباط معناداری بین ارزش افزوده اقتصادی و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و ارزش افزوده بازار شرکت ها وجود دارد، اما بین نرخ بازده دارایی ها و سود هر سهم و ارزش افزوده بازار رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده بازار، ارزش افزوده اقتصادی، بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام، سود هر سهم
|
  • Page 3
    In order to study challenges and problems behavioural, semantic and environment of budgeting in high education system " case study" University of Tehran, The research is done on the basis of exploratory-descriptive survey method because of descriptive methoed, This research uses questions against assumptions, Measurement tool is questionnaire in which among Budget experts of University of Tehran,, Research and Technology, Deputy of planning and strategic supervision of president and university of medical sciences. For analysis of research findings, both descriptive and inferential statistics have been used. The results obtained from this research showed that: - The most important behavioral problem with budgeting section of University of Tehran confront is"Bowgaining of manager´s and experts in Tehran university in order to recieved of more credits". - The most important semantic challenges with budgeting section of University of Tehran confront is "Unclear and confilict in laws of Iran budget which causes to intrest impression and different performances." - The most important environmental challenges is Lack of o perfect budget allocation.
  • Page 17
    This paper investigate Residual Earnings, Discounted cash flow and adjusted earnings methods for achieving fair value and comparing with value of companies on Initial public offering in Tehran stock exchange(TSE). Research hypotheses have been tested by t-student, Wilcox on signed-rank and R-square (parametric or Nonparametric) Statistics. The conclusions of this research indicate, there isn’t a significant difference between fair value of companies based upon Residual earning procedure and average fair values of companies on Initial public offering, but there is a significant difference between estimated values by discounted cash flow and adjusted earning procedures comparison with average value of companies on initial public offering. Moreover, There isn’t a significant difference between fair values of companies based upon Residual earning and discounted cash flow and also discounted cash flow and adjusted earning procedures. In the other hand, there is a significant difference between fair value of companies based upon Residual earning and adjusted earning procedures.
  • Page 31
    Nowadays, around the world, in the competition for gaining market share, companies are trying to increase their share of sales against their competitors. This research investigates the effects of market share changes on the market’s valuation of future earnings and growth opportunities. This study was conducted for the time span of 2001-2006 using a sample of 168 among companies that listed in Tehran Stock Exchange (TSE). This paper develops two measures of market share and assesses the valuation implications of a firm's change in market share and the momentum and direction of that change, for current and future performance. The results show that the link between current performance and future performance is significantly enhanced in the presence of market share gains. Further, this relation holds for up to three years into the future. In addition, this study employs two models to assess the current valuation implications of a firm's change in market share and momentum for current performance using unexpected returns and price models. The results find evidence consistent with current earnings being more value relevant when accompanied by growth in market share. But, this research indicates that there is no significant relation between market share changes and future growth opportunities.
  • Page 47
    In this research, I examine the post acquisition performance of target companies, in 1378 to 1383 by using economic value added approach. By use of financial statement approach, the companie's performances hypothesizes are examined through non-parametric technique of T-student. Also we used industry- adjusted measures to control for events in economy and industry that are unrelated to mergers and acquisitions strategies. The result of this research indicates that acquired firms havent improved in EVA index and the result is significant. About the control group (those companies which are not acquired) have experience a little decrease in EVA. But the result is insignificant the empirical results show that EVA isnt improved in Iranian target firms and managers of acquirer companies weren’t able to improve the economic value added in target companies. Performance of acquisition strategy in IRAN by using economic value added index wasn’t improve.
  • Page 63
    Liquidity is regarded as one of the key elements while discussing about failure and success of futures markets, so there has been great focus on analyzing its determinants in previous researches. In earlier studies different dimensions have been stated for liquidity and also various measures have been suggested to assess each of those dimensions. In this paper, we have investigated about determinants of liquidity in gold futures market of Iran mercantile exchange with utilizing regression analysis and regarding bid-ask spread and depth as measures for evaluating two different aspects of this phenomenon. The research indicates that trading volume and price volatility are main determinants of bid-ask spread. In addition, we found that trading time interval has a great impact on this spread. The results of depth analysis proves the positive impacts of trading volume and price levels on depth measure and also, this analysis indicates that price volatility has no impact on this measure of liquidity.
  • Page 79
    The main aim of this paper is to investigate the joint effects of accounting conservatism and life-cycle stages on firm valuation. Using the Feltham and Ohlson [1995]’s valuation model, this study examined the effect of accounting conservatism on reactions of investors to both abnormal operating earnings and net operating assets at different life-cycle stages. first, sample firms were classified into three life-cycle stages (Growth, Mature and Decline) and two Groups (Conservative and Aggressive).Then, we used a pooled cross-sectional time-series regression models to test the hypotheses. In this study, financial information of 75 firms which were accepted at Tehran’s Stock Exchange (TSE) from 1382 to 1387 (450 firm-years) was examined. The results of this study show that investors place higher emphasis on both abnormal operating earnings and net operating assets of the firms at growth stage than the firms at mature or declining stage. Furthermore, investors place higher emphasis on both abnormal operating earnings and net operating assets of the firms which are in growth or mature stage and use conservative accounting practices than firms which use aggressive accounting practices. However, for the firms in decline stage the opposite is true.
  • Page 97
    In this study we investigated the relationship between firm size, debt contracts, and conservatism in Tehran Stock Exchange. Conservatism is measured using three proxies based on accruals, based on market, and the relationship between earning and stock returns. By use of ordinary least square regression method, 85 listed firms in Tehran security exchange during years 1382-85 have been examined. The findings revealed that, using accrual and market based measures, there was a significant positive relationship between debt ratio and conservatism. Also, a negative relationship between firm size and conservatism exists only when using market based measure; therefore, based on our results, the conclusion that there is a significant negative relationship between firm size and conservatism cannot be generally drawn.
  • Page 113
    Investors tend to know the degree of success of managers in applying their wealth. Due to high sensitivity of investors to the performance of companies wealth is one of the most important objectives of the companies and the performance appraisal systems are useful tools for appraisal evaluation of the manager's performance. In this paper, the competition between traditional performance appraisal criteria (return on equity, return on assets and earning per share) and value based performance appraisal criteria (Economic Value Added) was concerned in order to appraise the performance of listed companies in Tehran Stock Exchange during 1379-1385. The results indicate Return on Equity (ROE) and Economic Value Added (EVA) has a significant effect on market value added of stocks, but there is no significant relationship among Return on Assets (ROA) and Earning per Share (EPS) and market value added (MVA).