فهرست مطالب

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 64 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید خالقی مقدم، مصطفی احمدخان بیگی * صفحه 1

    در این پژوهش روند تغییرات به هنگام بودن و محافظه کاری به عنوان دو ویژگی سود خالص و تاثیر دو عامل اندازه شرکت و اندازه موسسه حسابرسی بر روی این دو ویژگی مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه آماری مورد بررسی این پژوهش شامل 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره 1378-1386 است. نتایج بیانگر آن است در حالی که سود خالص شرکت ها به طور کلی محافظه-کارانه است اما در طی زمان به نگام تر و محافظه کارانه تر نشده است. دو عامل اندازه شرکت و اندازه موسسه حسابرسی نیز تاثیری بر روی دو ویژگی مورد بررسی سود خالص در این پژوهش نداشته اند؛ به-گونه ای که سود خالص شرکت های بزرگ نسبت به کوچک و سود خالص شرکت های حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی نسبت به سود خالص شرکت های حسابرسی شده توسط موسسات حسابرسی معتمد بورس اوراق بهادار به هنگام تر و محافظه کارانه تر نیستند.

    کلیدواژگان: اندازه شرکت، به هنگام بودن، اندازه موسسه حسابرسی، محافظه کاری، سود خالص
  • رضا راعی، سعید فلاح پور * صفحه 19

    استراتژی فعال در مدیریت سرمایه گذاری یکی از رویکردهای مشهور در بازار سرمایه است. یکی از مشکلات این استراتژی، عدم توجه به ریسک کل پرتفوی است. در این پژوهش به منظور ارایه راه حلی برای رفع این مشکل، اثر اضافه نمودن محدودیت جدید VaR به مدل مدیریت فعال بررسی شده است. با توجه به پیچیده بودن چنین مدلی، از الگوریتم ژنتیک برای بهینه سازی استفاده شده است. برای ارزیابی و مقایسه عملکرد مدل ها، از دو معیار شارپ و نسبت بازده به VaR استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد، مدل جدید در مقایسه با مدل مدیریت فعال بدون محدودیت در VaR، به طور معناداری از عملکرد بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی پرتفوی، ارزش در معرض ریسک، مدیریت فعال پرتفوی، الگوریتم ژنتیک
  • احمد رجبی صفحه 35
    در این مقاله از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC) برای محاسبه بهای تمام شده آموزش دانشجویان رشته های گروه پزشکی در دانشگاه های علوم پزشکی شیراز، یزد و فسا به صورت تطبیقی استفاده شده است. برای این منظور پس از تعریف مراکز فعالیت و هزینه یابی، هزینه های مراکز فعالیت سطوح مدیریتی دانشگاه به معاونت های زیرمجموعه، سپس از معاونت ها به دانشکده هاتخصیص داده شد. در سطح دانشکده ها نیز بر حسب استفاده هر کدام از واحدهای درسی از خدمات مراکز فعالیت، بهای تمام شده واحدهای درسی محاسبه شده است و در نهایت از مجموع بهای تمام شده واحدهای درسی، بهای تمام شده هر رشته تعیین شد.
    نتایج این مطالعه نشان داد، بهای تمام شده آموزش دانشجو در رشته های مختلف و بر حسب دانشگاه تفاوت معناداری با یکدیگر دارند که این تفاوت به طور عمده بستگی به تعداد واحدهای درسی، تجهیزات آموزشی، ترکیب واحدهای درسی(نظری و عملی) و تعداد دانشجودارد. علاوه بر این نزدیک به40% بهای تمام شده آموزش دانشجو در دانشگاه های مورد بررسی مربوط به هزینه های سطح نگهداری(هزینه های حوزه ریاست دانشگاه و خدمات غیر مستقیم آموزشی) و مابقی مربوط به هزینه-های سطح واحد(هزینه های نیروی انسانی، مواد مصرفی آزمایشگاه و ملزومات مصرفی آموزشی) است.
    کلیدواژگان: مرکز فعالیت، محرک هزینه، بهای تمام شده، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • علی رحمانی، حمیده اثنی عشری، اعظم ولی زاده لاریجانی صفحه 57
    در این پژوهش رابطه بین محافظه کاری و محتوای اطلاعاتی سود خالص در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. به منظور اندازه گیری محافظه کاری از سه مدل باسو 1997، بال و شیوا کومار 2005 و بال، کوتاری و رابین 2000 و به منظور اندازه گیری محتوای اطلاعاتی از مدل استون و هریس 1991 استفاده شده است. نمونه مورد بررسی در این پژوهش شامل 131 شرکت در دوره 1380-1388 است.
    یافته های پژوهش بیانگر آن است که سود خالص شرکت ها به طور کلی محافظه کارانه بوده و این محافظه کاری از محتوای اطلاعاتی سود خالص می کاهد. همچنین به کارگیری ویژگی محافظه کاری در تهیه اطلاعات حسابداری به کسب بازده بیشتر برای سرمایه گذاران منجر نمی شود.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، محتوای اطلاعاتی، سود خالص، بازده سهام
  • محمدحسین ستایش، مظفر جمالیانپور صفحه 73
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر ساختار سرمایه و تغییرات آن بر میزان و نوع پیشبرد هفتگانه راهبرد مالی پرداخته است. بدین منظور 2394 سال- شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1377 لغایت 1387 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که شرکتهای دارای نوع و میزان متفاوت در پیشبرد راهبردهای مالی، دارای ساختار سرمایه متفاوتی بوده و به میزان و شیوهای متفاوت نیز ساختار سرمایه خود را تغییر دادهاند. علاوه بر آن، نتایج نشان داد که میان نوع و میزان پیشبرد راهبردهای مالی و ساختار سرمایه و نوع و میزان تغییر در آن، در اکثر موارد رابطه آماری وجود داشت، البته این نتیجهگیری به نوع راهبرد مالی مورد بررسی بستگی دارد. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد، با استفاده از ساختار سرمایه و نوع و میزان تغییر در آنها، میتوان به مدل مناسبی برای پیشبینی میزان و نوع پیشبرد در راهبردهای مالی واحد تجاری دست یافت.
    کلیدواژگان: راهبردهای مالی، تحلیل رگرسیون لجستیک، ساختار سرمایه، ساختار مالی
  • غلامرضا سلیمانی امیری، راضیه حمزی صفحه 91
    این پژوهش اثر هموارسازی سود بر اطلاعات نامطمئن، بازده سهام و هزینه سهامداران را مورد بررسی قرار می دهد. برای هموارسازی سود از دو شاخص استفاده می شود: هموارسازی سود از طریق کل اقلام تعهدی و هموارسازی سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری. با مطالعه دقیق ادبیات، سه فرضیه طراحی و نمونه آماری شامل 111 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره سه ساله 1385-1387 انتخاب شده است.
    در این پژوهش از مدل های اولسون و جوتنر [19] جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. فرضیه ها با استفاده از رگرسیون های چندگانه خطی و آزمون های F و t تحلیل شده اند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد، هموارسازی سود به کاهش اطلاعات نامطمئن در شرکت ها منجر می شود و با کنترل نوسان حاصل از سود های غیرمنتظره و سایر ویژگی های شرکت، هموارسازی سود در نزدیکی تاریخ اعلان سود (5روز قبل و 5 روز بعد از تاریخ اعلان سود) هیچ اثری بر بازده سهام شرکت ها ندارد. در پایان، این پژوهش نشان می دهد، هموارسازی سود بر هزینه سهامداران هیچ اثری نمی گذارد.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری، اطلاعات نامطمئن، هموارسازی سود از طریق کل اقلام تعهدی، هزینه سهامداران و بازده سهام
  • محمد عرب مازار یزدی، کامبیز کرانی صفحه 113

    این پژوهش به بررسی رابطه ی بین استراتژی افزایش سود و ضریب واکنش سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. جهت انجام پژوهش 95 شرکت از شرکت-های فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 الی 1387 به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و از نرم افزار SPSS جهت برازش مدل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین استراتژی افزایش سود و ضریب واکنش سود رابطه معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر شرکت-های با استراتژی افزایش درآمد، نسبت به شرکت های با استراتژی کاهش هزینه، ضریب واکنش سود بزرگ تری دارند.

    کلیدواژگان: رشد درآمد و ضریب واکنش سود، سود
  • غلامرضا کرمی، سلمان بیک بشرویه صفحه 129
    در این تحقیق رابطه بین سازوکارهای راهبری شرکتی، شامل اندازه هیات مدیره، عدم داشتن پست اجرایی در شرکت توسط رئیس هیات مدیره، نسبت اعضای غیر موظف هیات مدیره و درصد سرمایه گذاران نهادی، با ارزش سهام شرکت، بررسی می شود. جهت ایجاد ارتباط بین عناصر راهبری شرکتی و ارزش سهام شرکت از مدل ارزشیابی اولسون(1995) استفاده شده و سازوکارهای راهبری شرکتی جایگزین بخش «سایر اطلاعات» در این مدل می گردند. پیشینه تحقیق نشان می دهد که بین سازوکارهای راهبری شرکتی و قیمت سهام شرکت یک رابطه خطی و مشخص وجود ندارد، به همین دلیل شبکه عصبی مصنوعی نیز برای شناخت هر گونه روابط بین متغیرهای مدل بکار می رود، به عبارت دیگر فرض پویایی خطی اطلاعات، در مدل اولسون به چالش کشیده می شود. بعد از طراحی مدل شبکه عصبی مصنوعی، نتایج حاصله با روش حداقل مربعات معمولی مقایسه شده است. برای طراحی مدل شبکه عصبی و تشکیل معادله رگرسیون خطی، جمعا از اطلاعات 776 سال- شرکت و برای آزمون شبکه عصبی و رگرسیون خطی از اطلاعات 62 سال شرکت در طی سال های 1389-1380 استفاده گردیده است. شبکه عصبی مورد استفاده در این تحقیق از نوع پرسپترون چندلایه با الگوریتم یادگیری پس انتشار خطا است و در آن از دو لایه میانی جهت شبیه سازی روابط بین متغیرها استفاده شده است.
    نتایج حاکی از آن است که: 1. استفاده از سازوکارهای راهبری شرکتی به عنوان بخش سایر اطلاعات در مدل اولسون باعث افزایش قدرت توضیح دهندگی مدل ارزشیابی مذکور می شود، و 2. استفاده از شبکه عصبی مصنوعی نسبت به روش حداقل مربعات معمولی، برای تحلیل روابط بین متغیرها، قدرت توضیح دهندگی و دقت مدل را بالا می برد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، سازوکارهای راهبری شرکتی، مدل اولسون(1995)
|
  • Hamid Khaleghimoghadam, Mostafa Ahmadkhan Beighi Page 1

    In this paper we investigate the trend of accounting earnings’ timeliness and conservatism in accepted companies in Tehran Stock Exchange (TSE). We also consider Firm and Auditor size’s impact on these two variables. We use 90 firms per year in order to investigate the research subject, all the data are relate to the years 1378to 1386. We analyze the data by means of both simple and multiple regression models within SPSS and E. Views statistical software. The research findings show that accounting earnings do not become timelier in investigated period. We also find that there is no significant difference between big and small firms in providing both timelier and more conservative earnings. On the other hand we find that there is no significant difference between accounting earnings of firms which are audited by Audit organization compare to firms audited by members of Iranian Association of Certified Public Accountant (IACPA).

  • Reza Raei, Saeid Fallahpour Page 19

    Active portfolio management is a famous strategy in capital markets. A problem with this strategy is that it ignores the overall portfolio risk. For solving this problem, we examine the impact of adding a new Value at Risk (VaR) constraint to the active management model. In this study, we use Genetic Algorithms for optimization of this model, Sharp Ratio and Return to VaR Ratio for performance measurement of the models. Results show that the new model, in comparison to active model without VaR constraint, has significantly better performance.

  • Ahmad Rajabi Page 35
    In this research, “Activity Based Costing” (ABC) system was used in a comparative form to calculate cost price of training students in Shiraz, Yazd and Fasa. For this purpose, after defining activity centers, by applying cost driver, costs allocating processes in each activity center was determined. Finally concerning the usage credit based of activity service centers, costs price of each credit were calculated and from the whole credits costs, cost price of each major was calculated. Results showed student education cost price in different majors has a significant difference. This difference mainly originates from the number of subject-credits, equipments needed, the arrangement of practical and theoretical subjects and the number of students. In addition, nearly 40% of the cost price in each major is related to sustaining costs (university and college chief, cost pool and educational indirect costs) and others are related to unit level costs (manpower cost and consuming material in laboratories).
  • Ali Rahmani, Hamideh Asna Ashri, Azam Valizadeh Larijani Page 57
    In this research we examined the relationship between conservatism and information content of accounting earnings in 131 firms, listed on Tehran Stock Exchange (TSE) during years 2002 to2010. Conservatism is measured by using three models including Basu (1997), Ball and Shiva Kumar (2005) and Ball, Kothari and Robin (2000) models. Information content is measured by Easton and Harris (1991) model. Research Findings show that firms accounting earnings are conservative and it decreases the information content of accounting earnings. Also conservatism has not leaded to more returns to investors.
  • Mohammad Hosein Setayesh, Mozafar Jamalian Pour Page 73
    Current article attempt to investigate the effects of capital structure and its change on the kind and amount of achieving in seven financial strategies. For this purpose we test 2394 firm-year of the accepted companies in the Tehran Stock Exchange between years of 1377 until 1387. For testing the hypotheses, kolmogrov-smirnov, spearman's correlation coefficient and logistic regression in backward elimination mode were employed. Results show that companies which different in kind and amount of achieving financial strategies had different capital structures and differently change their capital structures. In addition findings reveal significant relationship between kind and amount achieving financial strategies and capital structure components and its kind and amount change in them, but it was differ in different financial strategies. Lastly, with using data of capital structure and its change can obtain well models that predict kind and amount of achieving financial strategies.
  • Gholamreza Soleimany Amiri, Razieh Hamzi Page 91
    This study investigated the effect of income smoothing on information uncertainty, stock return and cost of equity. For income smoothing two indices are used: total accruals smoothing and discretionary accruals smoothing. With accurate study of literature we hypothesized three possibilities and selected 111 companies listed in Tehran stock exchange as our survey for a period of three years, 1385-1387. In this study, Ohlson and Juttner- Narouth models were used to collect data. Our hypotheses were analyzed using multiple liner regressions and F and T tests. Our results showed that income smoothing caused reduction in information uncertainty in selected companies. It also showed that when fluctuations related to unexpected stock earnings are controlled, income smoothing 5 days before and after earnings announcement has no effect on companie's stock return. Finally our data showed that income smoothing has no effect on cost of equity.
  • Mohammad Arabmazaryazdi, Kambiz Korani Page 113

    This study investigates the relation between earnings growth supported by revenue growth and earnings response coefficient in firms listed with Tehran stock exchange. To test these hypotheses we use multiple regressions for which 95 sample firms over the period from 1380 to 1387 are selected. SPSS software is applied to estimate regressions models. The findings are indicative of significant relation between earnings growth supported by revenue growth and earnings response coefficient. On the other hand firms pursuing revenue reduction strategy have larger earning response coefficient than those following cost-reduction strategy.

  • Gholamreza Karami, Salman Beikboshrouyeh Page 129
    In this study will be investigated the relationship between the corporate governance mechanisms, including board size, duality, outside directors and institutional investors, with the share value. for create a link between elements of corporate governance and equity value, is used from the Ohlson`s valuation model (1995), and corporate governance mechanisms replace with the "Other Information" in this model. Background research indicates that there isn`t linear and Specified relationship between the mechanism of corporate governance and the company's stock price. Therefore, the artificial neural network is used to identify any relationships between model variables. In other words, assumption of linear information dynamics, in the Ohlson`s model will be challenged. After The design of artificial neural network model, the results is compared with ordinary least squares method. For the design of Neural network model and the linear regression equation, totally is used from 776 firm-years information and for to test the neural network and linear regression is used of 62 firm-years information in the years 1380 to 1389. Neural network used in this researchis of multi-layer perceptron with error back propagation learning algorithm and is used on it from two hidden layer to simulate the relationships between variables. The results suggest that: 1.using of Mechanisms of corporate overnance as part of other information in the ohlson valuation model (1995) cause to increase the explanatory power of the valuation model, and 2. Using of artificial neural networks raises the explanatory power and accuracy of the model than ordinary least squares method, to analyze relationships between variables