فهرست مطالب

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 67 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامحسین اسدی، رامین جلالیان صفحه 1
    محافظه کاری، یک ویژگی مهم در کیفیت بالای گزارشگری است و اغلب شرکت ها برای دستیابی به کیفیت گزارش های خود از آن استفاده می کنند. در این پژوهش تاثیر ساختار سرمایه، نوع مالکیت و اندازه شرکت بر محافظه کاری با استفاده از داده های 50 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و رگرسیون چند متغیره با داده های پانل بررسی شده است. در این پژوهش از دو مدل ارائه شده در پژوهش های بیور و رایان (2000) و مدل گیولی و هاین (2000) برای محاسبه محافظه کاری استفاده شد. نتایج نشان داد، روابط بین تمرکز مالکیت، درصد سهامداران نهادی، اهرم مالی و اندازه شرکت با محافظه کاری با توجه به مدل محاسبه محافظه کاری متفاوت است. طبق مدل اول و دوم، رابطه مستقیم و معنا داری بین محافظه کاری و اهرم مالی به عنوان نماینده ساختار سرمایه وجود دارد و بین محافظه کاری و تمرکز مالکیت رابطه ای مشاهده نشد. در مدل اول، بین درصد سهامداران نهادی و محافظه کاری رابطه ای مشاهده نشد ولی در مدل دوم رابطه معکوس و معنا دار مشاهده شد. در مدل دوم، بین اندازه شرکت و محافظه کاری رابطه ای مشاهده نشد ولی در مدل اول رابطه معکوس و معنا دار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، تمرکز مالکیت، ساختار سرمایه، محافظه کاری، اندازه شرکت
  • احمد پویان فر، مارال دادبین صفحه 15
    در این مقاله با استفاده از یک مدل خودرگرسیو برداری نسبت به بررسی رابطه بین فاصله زمانی معاملات با بازدهی و حجم معامله سهم بر روی نمونه ای از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته ایم. نتایج به‎دست آمده نشان می دهد، فاصله زمانی معاملات و حجم معاملات به ترتیب بر فاصله زمانی و حجم معاملات تاثیرگذارند و تاثیر معناداری بر بازدهی معامله بعدی ندارند. همچنین ملاحظه شد، برای شرکت های بزرگ در مقایسه با شرکت های کوچک متغیرهای بازدهی و حجم معامله همراه با محتوای اطلاعاتی بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: ریزساختار بازار، فاصله زمانی معاملات، خودرگرسیو برداری، حجم معاملات
  • مظفر جمالیان پور، علی ثقفی صفحه 31
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر اعلام تعدیلات سنواتی بر روی دو عامل اصلی سرمایه گذاری (ریسک و بازدهی) پرداخته است. نتایج بیانگر آن است که استفاده از تعدیلات سنواتی برای اصلاح سود یا زیان های انباشته به امری رایج و معمولی تبدیل شده است. به‎علاوه در اکثر موارد مدیران از این امکان برای تعدیل بیش نمایی عملکرد خود در گذشته بهره گرفته اند. افزون بر این نتایج آزمون های آماری بیانگر وجود ارتباط میان تعدیلات سنواتی با ریسک و بازده شرکت ها است، همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اطلاعات ناشی از میزان تعدیلات سنواتی مندرج در گزارش های مالی سالانه به مرور زمان بر ریسک و بازدهی شرکت ها تاثیر می گذارد. گفتنی است، برای انجام این پژوهش از اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال 1378 تا سال 1389 استفاده شد که با توجه به وجود اطلاعات مورد نیاز حدود 4304 سال شرکت بررسی شده است.
    کلیدواژگان: پارازیت اطلاعاتی، سود انباشته، _ تعدیلات سنواتی، ریسک، بازدهی
  • عبدالله خانی، سیده آمنه میرباقری رودباری صفحه 55
    در این پژوهش، انگیزه های اجباری و اختیاری افشاء در سطح صورت های مالی، آزمون شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، نمونه ای شامل 98 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار و حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی انتخاب شده اند. دوره پژوهش، سال های 1379 و 1380، یعنی، به ترتیب، یک سال قبل و یک سال بعد از الزام به رعایت دستورعمل حسابرسی با نگرش به مدیریت خطر حسابرسی و به عنوان معیار تعیین آستانه اهمیت انتخاب شده است. نتایج پژوهش، نشان دهنده تاثیر متغیرهای افشاء به جز حجم سرمایه تامین شده توسط شرکت، شامل آستانه اهمیت، ضریب حساسیت سود، هزینه مالکانه، بر روی افشای در سطح صورت های مالی است.
    کلیدواژگان: افشای اجباری، آستانه اهمیت، افشای اختیاری
  • غلامرضا کردستانی، سید مرتضی مرتضوی صفحه 73
    پژوهش های اخیر درباره رفتار هزینه بیانگر این است که میزان کاهش هزینه ها به‎هنگام کاهش فروش، کمتر از میزان افزایش هزینه ها به هنگام همان میزان افزایش فروش است. این رفتار نامتقارن هزینه ها به چسبندگی هزینه ها معروف شده است. مطابق یکی از فرضیه-های ارائه شده، علت چسبندگی هزینه ها تصمیمات سنجیده مدیران است. در این پژوهش از پیش ‎بینی فروش توسط مدیریت به عنوان نشانه انتظارات مدیریت استفاده شده و فرضیه تصمیمات سنجیده در مورد بهای تمام شده فروش و هزینه های فروش، عمومی و اداری 186 شرکت در طول سال های 1380 تا 1388 به طور تجربی آزمون شده است. نتایج نشان می دهد، انتظار افزایش فروش آتی توسط مدیریت، موجب کاهش چسبندگی بهای تمام شده فروش می شود و هرچه این خوش بینی بیشتر باشد، چسبندگی بهای تمام شده فروش بیشتر کاهش می یابد. اما خوش بینی مدیریت، چسبندگی هزینه های فروش، عمومی و اداری را افزایش می دهد و چسبندگی این هزینه ها در صورت خوش بینی زیاد مدیریت، بیشتر از حالت خوش بینی کم است که شواهدی قوی از تایید فرضیه تصمیمات سنجیده در مورد هزینه های فروش، عمومی و اداری محسوب می شود.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه ها، رفتار هزینه، تصمیمات سنجیده مدیریت، پیش بینی فروش
  • ویدا مجتهدزاده، زهرا فرشی صفحه 91
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی محافظه کاری حسابداری و تصمیمات سرمایه گذاری مدیران است. برای اندازه گیری محافظه کاری، دو معیار عدم تقارن زمانی در شناسایی اخبار خوب در مقابل اخبار بد و معیار مبتنی بر ارزش بازار استفاده شده است. از آنجاکه تصمیمات سرمایه گذاری مستقیم قابل مشاهده نیستند، دو معیار حاشیه ی سود (PM)‎ و جریان نقد عملیاتی تعدیل شده (CFO)‎ به منظور بررسی منافع محافظه کاری در کاهش مشکلات نمایندگی مرتبط با تصمیمات سرمایه گذاری مدیران به کار گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی حسابرسی شده ی 99 شرکت (297 سال شرکت) طی دوره ی زمانی 1387- 1389 استخراج شد. نتایج نشان می دهد، بین معیار عدم تقارن در شناسایی به هنگام برای اندازه گیری محافظه کاری با سودآوری آتی رابطه ی منفی وجود دارد؛این رابطه از نظر آماری معنا داراست. همچنین معیار نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام برای سنجش محافظه کاری با سودآوری رابطه مثبت دارد؛ این رابطه از نظر آماری معنا دار نیست.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، عدم تقارن در شناسایی به هنگام، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام، تصمیمات سرمایه گذاری مدیران، جریان وجوه نقد عملیاتی
  • شهناز مشایخ، اعظم رحیمی صفحه 105
    در تجزیه و تحلیل مالی، یکی از مهم ترین فعالیت ها، تجزیه متغیرها به اجزای آن است. بازده خالص دارایی های عملیاتی که با تقسیم سود عملیاتی پس از کسر مالیات بر خالص دارایی های عملیاتی محاسبه می شود، به دو جزء حاشیه سود عملیاتی و گردش دارایی های عملیاتی تجزیه می شود. در این مطالعه، پایداری شرطی و غیرشرطی نسبت بازده خالص دارایی های عملیاتی و اجزای دوپونت آن در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. از این رو، تعداد 104 شرکت طی دوره 1384 تا 1388 انتخاب شدند. پایداری غیرشرطی به عنوان ضریب خودهمبستگی تعریف و برای بررسی پایداری شرطی از یک معادله رگرسیونی استفاده شده است. برای آزمون واکنش بازار نیز یک معادله رگرسیونی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد، پایداری شرطی و غیرشرطی حاشیه سود عملیاتی بیشتر از گردش دارایی های عملیاتی و همچنین واکنش بازار به حاشیه سود عملیاتی بیشتر از گردش دارایی های عملیاتی است.
    کلیدواژگان: پایداری شرطی و غیرشرطی، واکنش بازار، _ گردش دارایی‎های عملیاتی، حاشیه سود عملیاتی، بازده خالص دارایی‎های عملیاتی
  • بیتا مشایخی، سید مجتبی شفیع‎پور صفحه 119
    بررسی و توجه به کارایی آموزش عالی حسابداری نقش حیاتی در موفقیت دنیای در حال توسعه‎ی کسب و کار امروز دارد. به این منظور در این تحقیق کارایی20 دانشگاه دولتی در ایران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها مورد بررسی قرار گرفت. در این روش تعاریف خاصی برای نهاده ها و ستانده مدل الزامی است که از معیارهای AACSB جهت تعریف نهاده ها و از نتایج آزمون‎های کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی در اندازه‎گیری کارایی آموزش حسابداری به عنوان ستانده مدل استفاده شده است. مطابق نتایج حاصله، دانشگاه های مورد مطالعه در پرورش ستانده‎ی مدل موفق عمل کرده‎اند وآموزش حسابداری ارائه شده در برنامه های دوره کارشناسی در سیستم آموزش عالی ایران عموما کارا بوده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که دانشگاه ها در سطوح دانشکده و گروه های آموزشی مشکلاتی دارند که مهم‎ترین این مشکلات فقدان کارایی در استفاده از منابع است (با توجه به میزان بودجه و سطح کارایی مربوط به هر دانشگاه). از نقطه نظر منابع مورد استفاده کاراترین گروه های آموزشی حسابداری، دانشکده های حسابداری و مدیریت و غیر کاراترین آنها دانشکده های علوم انسانی هستند. به طور خلاصه می‎توان این طور بیان کرد که در دانشگاه های مورد مطالعه، کمترین توجه به گروه آموزشی حسابداری به لحاظ کارایی در دانشکده های علوم انسانی و بیشترین توجه به گروه آموزشی حسابداری در دانشکده های حسابداری و مدیریت شده است.
    کلیدواژگان: آموزش حسابداری در ایران، _ آموزش عالی، روش تحلیل پوششی داده‎ها، : آموزش حسابداری، کارایی
|
  • Gholam Hossein Asadi, Ramin Jalaian Page 1
    Conservatism is an important feature in high-quality financial reporting and most companies use conservatism to achieve quality of these reports. In this study, the impact of capital structure, ownership structure and firm size of companies on conservatism using data 50 companies listed in Tehran Stock Exchange and multiple regression with panel data were investigate. In this study, two models of Beaver and Ryan model and Givoly and Hayn model was used to calculate conservatism. The results showed that the relationship between independent variables and conservatism is different in tow models. In first and second model exist direct and significant relationship between conservatism and leverage as the representative capital structure and there was no relationship between conservatism and ownership concentration. In the first model, there is no relationship between the percentage of institutional shareholders and conservatism but in the second model there is significant inverse relationship. In the second model, there is no relationship between firm size and conservatism but in the first model there is significant inverse relationship.
    Keywords: Institutional Ownership, Ownership Concentration, Conservatism, Capital Structure, Firm Size
  • Ahmad Pouyanfar, Maral Dadbin Page 15
    This paper presents a framework to model volume, returns and duration using a vector Auto regression econometric model. The methodology applied to four groups of stocks, classified according to size and liquidity. The result shows that duration and volume is more informative than returns. Also, for large companies the information content of trades and their duration is more than small companies.
    Keywords: Vector Auto regression., Volume, Inter, transaction Duration, Market Microstructure
  • Mozaffar Jamalianpour, Ali Saqafi Page 31
    The main purpose of this study is find effect of Prior-Period Adjustment (PPA) on risk and return of stock market. For measuring informational noise which existence in financial statements, we used Prior-Period Adjustments. Study show that companies usually using PPA for adjusting their past cumulative income or lose, in other word using PPA become traditional and commonly work. Firms mostly used PPA as implement for correct there overestimated performance issued in past. In addition statistical tests imply that PPA has significantly related with risk and return but this effect is appearing in duration of time. The research data was prepared by studying 4304firms-year data which have been active in Tehran Stock Exchange during 1378-1389.
    Keywords: Risk, Noise of Information, Financial Statements., Return, Prior, Period Adjustments
  • Abdollah Khani, Amene Mirbagheri Roudbarei Page 55
    In this research, mandatory and voluntary incentives of disclosure, in the financial statement as a whole, have been tested. A sample of 98 companies active in Tehran stock exchange (TSE) and audited by Iran Auditing Organization (IAO) selected to test the research hypotheses. Study period selected, 1379 and 1380, as the fiscal year of before and after of the obligation to comply audit manual partially revised to include audit risk management as a base for materiality threshold. Research results is showed statistically significant impact of disclosure variables, include materiality threshold, earning response coefficient (ERC), proprietary cost (pc), on the disclosure in the financial statements. But the impact for the amount of capital provided by the company was no statistically significant.
    Keywords: Mandatory Disclosure., Voluntary Disclosure, Materiality Threshold
  • Gholamreza Kordestani, Seyyed Morteza Mortazavi Page 73
    Recent research on cost behavior has revealed that the magnitude of decrease in costs associated with decrease in sales is lower than the magnitude of the increase in costs associated with an equivalent increase in sales. This asymmetric cost behavior is termed as “cost stickiness.” One of the hypotheses on costs stickiness explains it as a result of the deliberate decisions of managers. In this paper, sales forecasts issued by managers are used as a proxy for managers’ prospect of future sales and the deliberate decision hypothesis was examined empirically among 186 firms during 1380 to 1388. Findings show that the prospect of increase in future sales decreases cost stickiness in the case of cost of goods sold and this stickiness is also decreased more when managers are more optimistic about future sales. It was also found that stickiness of sales, general and administrative costs is increased when managers are optimistic about future sales and this stickiness is more when managers are more optimistic.
    Keywords: Cost Behavior, Management Deliberate Decisions, Sales Forecasts., Cost Stickiness
  • Vida Mojtahedzade, Zahra Farshi Page 91
    The goal of this study is investigating the relationship of accounting conservatism and investment decisions of managers. To measure accounting conservatism two proxies, the asymmetry in the recognition of good news versus bad news and market to book value ratio of stocks were used. Since investment decisions are not directly visible, In order to evaluate the benefits of conservatism in reducing agency problems associated with the investment decisions of managers, the proxies of profit margins and adjusted cash flows from operations were used. To test the research hypotheses, information from 99 (297 year-firm) audited financial statements during the period 1387-1389 were collected. Results from analysis of data show that the asymmetry in recognition is negatively associated with future profitability and this relationship is statistically significant. The other proxy of conservatism, stock market value to book value ratio is positively related to the profitability which is not statistically significant.
    Keywords: Asymmetry in the Recognition, Market Value to Book Value Ratio, Investment Decisions of Managers, Operating Cash Flows., Accounting Conservatism
  • Shahnaz Mashayekh, Azam Rahimi Page 105
    One of the most activities in Financial Analysis is decomposing Variables into Components. Return on Net Operating Assets (RNOA) that Calculated via Operating Incom after-tax (COI) divided by Net Operating Assets (NOA), is decomposed into Operating Profit Margin (OPM) and total Asset Turnover (ATO). In the following research, Conditional and Unconditional Persistence of RNOA ratio and its Components in the firms listed in Tehran Stock Exchang have been investigated. So 104 Companies for the period of 1384-1388 were used. Unconditional Persistence has been defined as the autocorrelation coefficient obtained from a variable`s time series and for investigating Conditional Persistence have been used from one regression equations. These Definitions have been used to examine the Market Reaction to the Dupont ratios, so estimated one regression equations using time - series regressions. Results show that the Conditional & Unconditional Persistence UOPM was greater than UATO. Also the market reaction to UOPM was greater than UATO.
    Keywords: OPM, RNOA, ATO, Conditional, Unconditional Persistence, Market Reaction.
  • Bita Mashayekhi, Seyed Mojtaba Shafi Poor Page 119
    Investigation of accounting education system efficiency is critical for being successful in our developing business world. In this study, the twenty public universities in Iran were investigated by using Data Envelopment Analysis (DEA). In this method it is required to define the outputs and inputs. So, the AACSB-criteria developed by American Assembly of Collegiate Schools of Business- is used as definitions for inputs and the result of the entrance exam for post-graduate study in the public universities is used to measure efficiency in accounting education. According to our results, Iranian universities are successful in training the good outputs and are mostly efficient. However, they aren’t usually using their resources to get enough outputs. Regarding to the resources usage, the most efficient faculties are management and accounting faculties, and the least efficient ones are human science faculties. In summary, in our sample the accounting departments in the management and accounting faculties are most efficient, and the accounting departments in the human science faculties are the most ineffective ones.
    Keywords: Efficiency, Higher education, Iranian Accounting education., Accounting Education, Data Envelopment Analysis (DEA)