فهرست مطالب

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 72 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرضا اسعدی، احمد زنده‎دل، آزاده کیانی نژاد صفحات 1-18
    ارزیابی عملکرد شرکت‎ها، فرآیندی است که به سهامداران و سرمایه‎گذاران در اتخاذ تصمیم‎های بهینه سرمایه‎گذاری کمک می‎کند. این پژوهش اثر محتوای نسبی و فزاینده اطلاعاتی ارزش افزوده اقتصادی را در مقایسه با معیارهای سنتی، مانند بازده حقوق صاحبان سهام، سود خالص پس از کسر مالیات و سود هر سهم بر ارزش افزوده بازار، معیار مطلوبی برای ارزیابی عملکرد شناسایی کرده و مورد بررسی قرار می‎دهد. فرضیه های این پژوهش با استفاده از ساختار داده های ترکیبی و مدل‎ها‎ی اقتصادسنجی مربوطه، برای نمونه‎ای شامل 140 شرکت پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین سال‎ها‎ی 1390-1385 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می‎دهد که محتوای اطلاعاتی ارزش افزوده اقتصادی نسبت به بازده حقوق صاحبان سهام، سود خالص پس از کسر مالیات و سود هر سهم در بیان تغییرات ارزش افزوده بازار برتری ندارد، اما ورود همزمان ارزش افزوده اقتصادی در کنار معیارهای سنتی، توان توضیحی ارزش افزوده بازار را افزایش می‎دهد. به‎گفته‎ای، ارزش افزوده اقتصادی دارای محتوای اطلاعاتی فزاینده است
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده بازار، محتوای اطلاعاتی نسبی، محتوای فزاینده اطلاعاتی
  • یونس بادآور نهندی، وحید تقی‎زاده خانقاه* صفحات 19-42

    به‎دنبال تفکیک مدیریت شرکت‎ها از مالکیت آنها و ایجاد مسائل نمایندگی و نیز، افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیران و مالکان، موضوع کیفیت خدمات حسابرسی اهمیت بسیار زیادی یافته است و می‎تواند همچون ابزار مراقبت از منافع گروه های ذینفع عمل کرده و زمینه استفاده صحیح مدیریت از منابع برای سرمایه‎گذاری بهینه با هدف حداکثرسازی ثروت مالکان را فراهم کند. این پژوهش با هدف مطالعه جنبه‎ای از پیامدهای اقتصادی جایگاه خدمات حسابرسی در ایران، به بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و کارایی سرمایه‎گذاری در شرکت‎های پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران می‎پردازد. برای تعیین کیفیت حسابرسی از چهار شاخص تخصص حسابرس در صنعت، شهرت حسابرس، دوره تصدی حسابرس و استقلال حسابرس و به‎منظور محاسبه کارایی سرمایه‎گذاری از مدل ریچاردسون (2006) استفاده شده است. هدف پژوهش از نوع کاربردی و روش آن از نوع همبستگی و پس‎رویدادی است. با بهره‎مندی از روش نمونه‎گیری حذفی و با اعمال شرایط انتخاب نمونه، تعداد 100 شرکت نمونه برای دوره زمانی 1390- 1385 انتخاب شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد در کل بین کیفیت حسابرسی و کارایی سرمایه‎گذاری ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بدین ترتیب، بهبود کیفیت حسابرسی با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سرمایه‎گذاران و برطرف کردن مشکلات نمایندگی، به‎افزایش کارایی سرمایه‎گذاری منجر می‎شود.

    کلیدواژگان: کارایی سرمایه‎گذاری، تخصص حسابرس در صنعت، شهرت حسابرس، دوره تصدی حسابرس، استقلال حسابرس
  • علی سعیدی، کبری آبشت صفحات 43-64
    ظرفیت بدهی عبارتست از مقدار بدهی که شرکت در منابع تامین مالی خود می تواند ایجاد کند، به‎گونه ای که آن شرکت را از نظر نقدی دچار مشکلات مالی و نقصان در بازپرداخت بدهی ها نکند. در این پژوهش تمامی شرکت های پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران (بین سال های 1383 تا 1387) به جز شرکت هایی که در صورت های مالی خود، در بازپرداخت دیون بانکی جریمه تاخیر داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. به این ترتیب می توان گفت پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران و نداشتن جریمه تاخیر، معیارهای تناسب ساختار سرمایه در شرکت ها در نظر گرفته شده است. اطلاعات 128 شرکت با استفاده از مدل داده های تلفیقی نامتوازن تجزیه و تحلیل شده اند. مدل رگرسیون استفاده شده، مدل حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) است که با استفاده از وزن دهی به داده های مقطعی، داده ها موزون شده اند. نتایج پژوهش وجود ارتباط معنادار بین پنج متغیر برشمرده شده و ظرفیت بدهی را تایید می کند. در ادامه نیز برای هر یک از صنایع مدلی ارائه‎شده که ظرفیت بدهی (به‎صورت درصد بدهی به جمع دارایی ها) را محاسبه می کند.
    کلیدواژگان: ظرفیت بدهی، نسبت بدهی، ساختار سرمایه
  • غلام حسین گل ارضی، سعید زنگوری صفحات 65-86
    در اینپژوهشرابطه بین کیفیت سود و بازده سهام با میانجی‎گری مالکیت نهادی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش پیش رو ابتدا رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام را مورد بررسی قرار می‎دهد و سپس به تاثیر میزان مالکیت سرمایه‎گذاران نهادی بر رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام می‎پردازد. در این پژوهش کیفیت سود براساس پنج معیار، ارزش پیش‎بینی‎کنندگی سود، اقلام تعهدی، گزارش‎دهی صادقانه سود، گزارش‎دهی به‎موقع سود و پایداری سود اندازه‎گیری و میزان مالکیت سرمایه‎گذاران نهادی در سه سطح مالکیت نهادی زیاد، متوسط و کم طبقه‎بندی شده است. آزمون فرضیه های پژوهش به‎کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره و با استفاده از روش پانل برای 96 شرکت در دوره زمانی 1386 تا 1390 انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد که بین کیفیت سود و بازده سهام رابطه معناداری وجود دارد و با افزایش میزان مالکیت سرمایه‎گذاران نهادی، رابطه قوی‎تری بین کیفیت سود و بازده سهام ایجاد می‎شود
    کلیدواژگان: کیفیت سود، بازده سهام، مالکیت نهادی، گزارش‎دهی صادقانه سود، گزارش‎دهی به‎موقع سود
  • محسن مرادی، مرتضی شفیعی سردشت، حامد رحمانی صفحات 87-109
    رویکردهای سرمایه‎گذاری در سهام، شامل تحلیل بنیادی، تحلیل فنی و مالیه رفتاری، عوامل موثر در تبیین رفتار قیمت سهام را کشف می‎کنند. این در حالی است که رویکردهای مزبور با ارزیابی مستقیم هر یک از عوامل موثر در خرید سهام، روابط و فعل و انفعالات این عوامل را نادیده می‎گیرند. در این پژوهش تلاش شده است، ابتدا با مراجعه به مطالعات مشابه و نظرات خبرگان، عوامل بالقوه انتخاب سهام شناسایی و سپس با به‎کارگیری روش کارآمد دیمتل، ساختاری سلسله‎مراتبی از عوامل به‎همراه روابط تاثیرگذاری و تاثیرپذیری متقابل شناسایی‎شده و درنهایت عوامل مهم و تاثیر گذار بر تصمیم سرمایه گذار در انتخاب سهام، استخراج شود. جامعه آماری پژوهش، کارگزاران شهر مشهد طی مرداد و شهریور 1391 و ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسش‎نامه بوده است. نتایج پژوهش نشان داد از میان رویکردهای سرمایه‎گذاری تحلیل بنیادی، تحلیل فنی و مالیه رفتاری، رویکرد تحلیل بنیادی، مهم‎ترین عامل علی موثر بر دیگر عوامل انتخاب شد. بر اساس همین نتایج، رویکرد مزبور46 درصد از تعامل های موجود در سطح رویکردها و 100 درصد از کل مقادیر مثبت را تشکیل می‎دهد.
    کلیدواژگان: روش دیمتل، رویکردهای سرمایه گذاری، خبرگان
  • محمد علی مرادی، مصطفی نجار صفحات 109-132
    این پژوهش به بررسی تاثیر سرمایه گذاری مازاد سرمایه در گردش بر مازاد بازده سهام می پردازد که شاخص ارزش آفرینی برای سهام‎داران است. برای این امر، اثر سرمایه گذاری مازاد در نگه‎داشت وجه نقد و خالص سرمایه در گردش عملیاتی، به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه آماری پژوهش شامل 66 شرکت پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1390- 1383 است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون خطی چندگانه، به‎روش حداقل مربعات تعمیم‎یافته تخمینی (EGLS) استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که ارتباط منفی و معناداری بین سرمایه گذاری مازاد در خالص سرمایه در گردش عملیاتی و مازاد بازده سهام وجود دارد. یافته ها همچنین حاکی است، در شرکت های اهرمی نگه‎داشت وجه نقد در مقایسه با سرمایه گذاری مازاد در خالص سرمایه در گردش عملیاتی، ثروت سهام‎داران را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: نگه‎داشت وجه نقد، خالص سرمایه در گردش عملیاتی، مازاد بازده سهام
  • محمود همت‎فر، منصور مقدسی صفحات 133-147
    در این نوشتار رابطه بین کیفیت افشا (شامل قابلیت اتکا و به‎موقع‎بودن) بر ارزش سهام شرکت‎های پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی می‎شود که فرضیه اصلی پژوهش به‎شمار می‎رود، تاثیر قابلیت اتکا و به‎موقع‎بودن نیز فرضیه فرعی پژوهش هستند. در این راستا، تاثیر تورم نیز کنترل شده است. از آنجاکه با انتشار اطلاعات در بازار، حجم دادوستد اوراق بهادار افزایش می‎یابد، سرمایه‎گذاران می‎توانند به سبد سرمایه‎گذاری بهینه دست یابند که این امر، خود به افزایش ثروت و رفاه اقتصادی آنان می‎انجامد. برای سنجش متغیر کیفیت افشا، از امتیازهای متعلق به هر شرکت استفاده می‎شود، این امتیازها از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و از طریق اطلاعیه «کیفیت افشا و اطلاع‎رسانی مناسب» استخراج شده است. ارزش بازار سهام نیز پس از تورم‎زدایی، از داده های تاریخی کیفیت افشا سال‎های 1386- 1390 مربوط به پنجاه شرکت برتر بورس استفاده شده است. یافته های این پژوهش از طریق رگرسیون به‎روش اینتر و با نرم‎افزار آماری اس.پی.اس.اس.، انجام شده است و به‎طور کلی نشان می‎دهد که بین کیفیت افشای شرکت‎ها و ارزش سهام تورم‎زدایی‎شده، رابطه معنادار وجود ندارد. هچنین یافته ها حاکی از عدم وجود رابطه معنادار بین قابلیت اتکا و به‎موقع‎بودن با ارزش سهام بازار تورم‎زدایی شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت افشا، قابلیت اتکا، به‎موقع‎بودن، تورم‎زدایی، سبد سرمایه‎گذاری
|
  • Asadi Asadi, Ahmad Zendedel, Kieanynejad Kieanynejad Pages 1-18
    Performance evaluation is a process which helps shareholders to make decisions of optimal investment. So the present study investigates the economic value added of relative and additive information content toward traditional criteria، shareholder salary efficiency- net profit after subtracting tax and the interest of each share on value added of market. Analyzing the findings of the study is based on panel data methodology for 140 listed firms in Tehran Stock Exchange (TSE) over 2006-2010 employing Eviews6 econometric software. Results show that economic value added information content is not greater than information content of Return on Equity، Net Operating Profit after Tax and Earning Per Share - in stating value added of market، but concurrent entrance of economic value added along with traditional criteria increase the explanatory power of added value of the market. In the other word، economic value added has incremental information content.
    Keywords: Economic Value Added, Market Value Added, Relative Information Content, Incremental Information Content
  • Badavar Nahandi Badavar Nahandi, Taghizadeh Khanqah Taghizadeh Khanqah Pages 19-42

    Following the separation of the firm management from their ownership and arising agency and also increase of the information asymmetry between managers and owners، the quality of audit services has found huge importance and it can serve as a tool to take care of the interests of groups concerned and provide proper use of resources by management for optimal investment and maximization of the owners. This research aims to study the economic concequences of audit services in Iran to investigate the relationship between audit quality and investment efficiency of listed companies in Tehran Stock Exchange. We use four proxies for determining quality audits which include auditor industry specialization، auditor reputation، auditor independence and auditor tenure، and we use Richardson (2006) model for measuring investment efficiency. This study is applied and iths research method is correlation and post facto. By deletion sampling method and considering criteria for samples، finally 100 firms were selected as samples of research for the period 2006-2011. To test the hypotheses panel data has been used. The results show that there is a significant positive relationship between audit quality and investment efficiency. Thus، improve of the audit causes to increase investment ffficiency by reducing information asymmetry between management and owners and mitigating the agency problems.

    Keywords: Investment Efficiency, Auditor Industry Specialization, Auditor Reputation, Auditor Tenure, Auditor Independence
  • Saeedi Saeedi, Abesht Abesht Pages 43-64
    Debt capacity means the amount of debt in which a company can pay its obligation without any shortage of funds. In this paper all the Tehran Stock Exchange (TSE) listed companies have surveyed for the year from 2005 to 2009. The purpose of this paper is to provide empirical support for micro-economic theory respecting debt capacity and to develop a practically useful model for assessing debt capacity for firms seeking to minimize credit risk and the cost of debt. Theoretically important factors explaining the variation in debt capacity are identified and tested، namely: the proportion of property، plant and equipment over total assets، industry group (highlighting asset specificity)، sales، market value، and debt ratio of previous financial year. The model developed provides a basis for firms to assess their debt capacity. Firm’s whose actual debt to asset ratio is less than their debt capacity can borrow more if needed and if additional leverage is justified. Creditors can also use the estimated debt capacity when deciding the terms (including the interest rate) of extending credit. Investors can shy away from companies with very little or no unused debt capacity to reduce their portfolio risk. Data were collected from the TSE Disclosure Database. Using the Eviews software، this paper’s theoretically based constructs were tested by developing a Generalized Least Square (GLS) model
    Keywords: Debt Capacity, Debt Ratio, Capital Structure
  • Golarzi Golarzi, Zangouri Zangouri Pages 65-86
    In this study، the relationship between earnings quality and stock returns has been studied with the mediation of institutional ownership. Present study is evaluating the earning quality and stock return and influence of institutional ownership on the relationship between earning quality and stock return. Earning quality based on five criteria: predictive value of earnings، accruals، representational faithfulness of earning، representational timeliness of earning and persistence of earning and of institutional ownership rate at three levels- high institutional ownership، medium institutional ownership and low institutional ownership is classified. Test hypothesis of this Research by applying multiple regression analysis and panel method for 96 firms during 2007 to 2011 has been performed. The results indicate the meaningful relation between earning quality and stock return and rising of investor’s institutional ownership rate create stronger relation between earning quality and stock return.
    Keywords: Earnings Quality, Stock Return, Institutional Ownership, Representational Faithfulness of Earning, Representational Timeliness of Earning, Persistence of Earning
  • Moradi Moradi, Shafiee Sardasht Shafiee Sardasht, Rahmani Rahmani Pages 87-109
    Investment Strategies including fundamental analysis، technical analysis and behavioral finance are discovered explain factors over stock price behavior. These approaches with direct evaluation of each factors related to shares investing، neglected interactions of these factors. In this paper we try firstly considering effective factors on investors decision based on expert`s ideas and then by conduct DEMATLE approach، Hierarchical structure of the factors by influencing and influenced mutual relationships recognized and Finally، the most important factors influencing investment decisions on stock selection extracted. Research population، were brokers in Mashhad city during August and September 2012، and questioner was selected as the primary means of gathering data. The results showed that the investment Strategy of fundamental analysis elected as the primary and influencing causal to another factors. Based on results، fundamental analysis constructs 46% of interaction between Strategies and includes 100% of the positive values.
    Keywords: DEMATLE Method, Investment Strategy, Experts
  • Moradi Moradi, Najjar Najjar Pages 109-132
    This research explores the influence of additional investment inworking capital on stock’s excess return as stockholders’ index of Value creation. To do this، the effect of additional investment in cash holding and net operating working capital were examined individually. Sample of the study included 66 companies accepted in Tehran Stock Exchange between 2004- 2011 (1383-1390). Test of hypothesis was carried out by multiple regression analysis byEstimatedgeneralized least square (EGLS). The results show that there is a negative significant relationship between additional investment in net operating working capital and stock’s excess return. The results also indicate that in Leveraged companies، cash holding compared with additional investment in net operating working capital، increase shareholders’ wealth.
    Keywords: Cash Holding, Net Operating Working Capital, Stock's Excess Return
  • Hematfar Hematfar, Moghadasi Moghadasi Pages 133-147
    The present study attempts to consider the relationship between disclosure quality (including reliability and timeliness) on stock value of companies listed on the Tehran Exchange. This relationship as main hypothesis، and reliability and timeliness as the sub- hypothesis can control the inflation impact. The publication of information on market increase the volume of traded securities، and thus the investors can achieve the optimal portfolio، therefore this leads to an increase in their wealth and prosperity. To measure disclosure quality variable، the scores assigned to each company are used. These points are published by Tehran stock Exchange and through the statement “disclosure quality and proper information”، stock market value has been used after not price increasing. By using historical data of 1386-1390 related to 50 top companies in stock and in the quality of disclosure، The findings of this research from the regression method of Inter، and Pearson annual test by SPSS software show that there is no significant relationship between disclosure quality of companies and the value of de- swelling stock market. Also the findings suggest that there is no significant relationship between reliability and timeliness with value of de- swelling stock.
    Keywords: Adequacy of Disclosure, Timeliness, De, swelling, Portfolio