فهرست مطالب

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 75 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ابراهیمی کردلر، زهره محمدی شاد صفحات 1-18
    ریسک نکول یکی از عواملی است که مطالعات انجام شده آن را بر ضریب واکنش سود اثرگذار دانسته اند. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ریسک نکول و ضریب واکنش سود در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری پژوهش را 132 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1388 تا 1391 تشکیل می دهد. در این پژوهش برای اندازه گیری ریسک نکول از دو مقیاس نسبت اهرم و شاخص فالمر استفاده شده است. برای آزمون اثر ریسک نکول بر ضریب واکنش سود، رگرسیون معکوس بازده غیرعادی و سود غیرمنتظره به کار گرفته شده و اثر ریسک سیستماتیک و فرصت رشد بر ضریب واکنش سود کنترل شده است. شواهد پژوهش حکایت از وجود رابطه منفی و معنادار بین ریسک نکول و ضریب واکنش سود دارد. نتایج گویای آن است که ریسک نکول، نه تنها برای اعتباردهندگان مهم است، بلکه برای سرمایه گذاران نیز اهمیت داشته و در میزان واکنش آنها به اخبار خوب و بد سود حسابداری، اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: بازده غیرعادی انباشته، ریسک سیستماتیک، ریسک نکول، سود غیرمنتظره، ضریب واکنش سود
  • غلامحسین اسدی، مرتضی بیات صفحات 19-38
    پژوهش حاضر ارتباط گزارشگری مالی محافظه کارانه با پیش بینی سود مدیریت را بررسی می کند. در این پژوهش داده های 76 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، برای سال های 1384 تا1390 جمع آوری و با استفاده از تحلیل ضرایب رگرسیون فرضیه های پژوهش آزموده شدند. اندازه گیری محافظه کاری به کمک مدل های گیولی و هاین (2000)، باسو (1997) و معیار MTB انجام گرفت و سپس به بررسی تاثیر محافظه کاری مدیریت بر پیش بینی سود پرداخته شده است. شواهد تجربی نشان می دهد، محافظه کاری با تعداد دفعات پیش بینی سود از سوی مدیریت دارای رابطه منفی و معنادار است. به گفته ای، با افزایش میزان محافظه کاری مدیران، آنها تمایل کمتری برای افشای پیش بینی های خود دارند. اما بین محافظه کاری با دقت پیش بینی رابطه ای مشاهده نشد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد، بین محافظه کاری (با استفاده از مدل باسو و معیار MTB) با اعتبار پیش بینی سود، رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به گفته دیگر با افزایش سطح محافظه کاری، خطای پیش بینی سود مدیریت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اعتبار پیش بینی، دفعات پیش بینی، دقت پیش بینی، محافظه کاری
  • امید پورحیدری، رحیم عرب آبادی صفحات 39-56
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه تغییرات قیمت سهام و افشای اختیاری مدیران است، به خصوص بررسی اینکه کاهش قیمت سهام، مدیران را به افشای اطلاعات حفظ شده قبلی (پیش بینی های مدیریت) تحریک می کند یا خیر. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نظر گرفته شده و دوره زمانی آن از سال 1381 تا سال 1390 است. نتایج نشان می دهد که هنگام کاهش بزرگتر قیمت سهام، احتمال افشای اخبار (خوب یا بد) بیشتر است، ولی ارتباطی بین بزرگی افزایش قیمت سهام و احتمال افشای اخبار (خوب یا بد) وجود ندارد. به طور کلی، این پژوهش نشان می دهد که مدیران برای حداکثرسازی قیمت سهام شرکت خود، اخبار خوب را افشا و اخبار بد را حفظ می کنند، اما کاهش قیمت سهام ناشی از یک رویداد عمومی، مانند اعلامیه سود و زیان، می تواند مدیر را به افشای اخبار بد حفظ شده تحریک کند؛ چراکه با کاهش بزرگتر قیمت سهام، ممکن است از نظر مدیر اخبار دیگر بد نباشد و چه بسا خوب تلقی شود.
    کلیدواژگان: اعلامیه سود و زیان، افشای اختیاری، پیش بینی های مدیریت، تغییر قیمت سهام، حفظ اخبار بد
  • ولی خدادادی، رامین قربانی، نیکو خوانساری صفحات 57-72
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ساختار مالکیت بر حق الزحمه حسابرسی شرکت های پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مقاله از متغیر مالکیت خانوادگی، مالکیت دولتی، مالکیت نهادی و مالکیت مدیریت، به منزله ساختار مالکیت موثر بر حق الزحمه حسابرسی، استفاده شده است. در همین راستا برای تبیین ارتباط بین ساختار مالکیت و حق الزحمه حسابرسی، چهار فرضیه تدوین شد. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1385 تا 1390، جمع آوری شدند و از الگوی رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مالکیت خانوادگی و مالکیت دولتی اثر معناداری بر حق الزحمه حسابرسی دارند، اما نتایج پژوهش برای تاثیر مالکیت نهادی و مالکیت مدیریت بر حق الزحمه حسابرسی معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، مالکیت خانوادگی، مالکیت دولتی، مالکیت مدیریت، مالکیت نهادی
  • شکرالله خواجوی *، سجاد بهپور، علیرضا ممتازیان، محسن صالحی نیا صفحات 73-88

    در زمینه ارتباط بین رشد و سودآوری شرکت ها، در مطالعات انجام شده دوگانگی وجود دارد. در حالی که برخی از مطالعات به بررسی تاثیر رشد بر سودآوری شرکت ها پرداخته اند، مطالعات دیگری نیز وجود دارد که تاثیر سودآوری شرکت ها را بر رشد آزموده اند. مشاهده شواهدی مبنی بر صحت هر دو رویکرد یاد شده، می تواند به معنای وجود رابطه ای دوسویه میان این دو متغیر باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی رابطه دوسویه رشد و سودآوری 173 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1390 - 1382 می پردازد. ابتدا با انجام آزمون علیت گرنجری، وجود رابطه دوسویه میان این دو متغیر به تایید رسید و پس از آن، سیستم معادلات همزمان با استفاده از روش رگرسیون دومرحله ای برآورد شد. نتایج برآورد حاکی از وجود رابطه دوسویه میان رشد و سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به گفته دیگر، نتایج حاصل از سیستم معادلات همزمان، از اطمینان و صحت بیشتری نسبت به برآورد تک معادله ای، برخوردار است.

    کلیدواژگان: رشد شرکت، سودآوری شرکت، سیستم معادلات همزمان
  • مهدی مشکی میاوقی، حسین اشرفی صفحات 89-108
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی واکنش قیمت سهام به اخبار خوب و بد در شرایط رونق و رکود تجاری با فرض وجود عدم اطمینان در بازار سرمایه است. برای دستیابی به این هدف، فرضیه هایی برای بررسی اثر عدم اطمینان بالا و پایین در میزان واکنش قیمت سهام به اخبار خوب و بد مطرح شده است. برای آزمون فرضیه ها، 111 شرکت طی سال های 1385 تا 1390 از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده و متغیرهای پژوهش با استفاده از دو روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی و روش داده های تلفیقی پویا، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره رونق تجاری، عدم اطمینان بالا یا پایین در میزان واکنش قیمت سهام به اخبار بد موثر نبوده و درکل فاقد هر گونه محتوای اطلاعاتی است. همچنین نتایج حاکی از این است که در دوره رکود تجاری، واکنش سرمایه گذاران به اخبار خوب در شرایط وجود عدم اطمینان بالا، ضعیف تر و در شرایط عدم اطمینان پایین، شدیدتر است.
    کلیدواژگان: اخبار بد، اخبار خوب، رکود تجاری، رونق تجاری، عدم اطمینان
  • محمدرضا نیکبخت، زهرا طاهری صفحات 109-126
    سیاست اقتصاد آزاد و افزایش ارتباطات در میان شرکت ها، به تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر منجر شده است، از این رو مدیران در عملیات اصلی خود با عدم اطمینان های زیادی مواجه می شوند. برای مقابله با این عدم اطمینان ها مدیران باید از مناسب ترین سیاست های مدیریتی استفاده کنند که این امر از طریق اجرای سازوکارهای راهبری شرکتی میسر می شود. به طور نظری، سازوکارهای راهبری شرکتی، می تواند همچون وسیله ای برای تغییر در ریسک سیستماتیک به کار رود. این نوشتار به بررسی رابطه بین سازوکارهای راهبری شرکتی و ریسک سیستماتیک در میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. برای تحقق این هدف، از اطلاعات 154 شرکت در بازه زمانی 1383 تا 1390 استفاده شده است. روش آماری به کار رفته برای آزمون فرضیه ها، رگرسیون حداقل مربعات معمولی است. مدل پژوهش ابتدا در سطح کل داده ها و سپس به منظور بررسی دقیق تر هر یک از فرضیه ها، بر اساس تقسیم بندی مدل پراستیو (2011) در سطح سه طبقه مختلف از شرکت ها (شرکت های دارای بتای کوچکتر از نیم به منزله شرکت هایی با ریسک پایین، شرکت های دارای بتای بزرگتر از نیم و کوچکتر از یک، نشان دهنده شرکت هایی با ریسک متوسط و شرکت های دارای بتای بزرگتر از یک، نماینده شرکت هایی با ریسک بالا) اجرا شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین درصد سهامداران نهادی که یکی از عناصر و سازوکارهای راهبری شرکتی شمرده می شود و ریسک سیستماتیک، ارتباط معناداری وجود دارد. رابطه بین درصد اعضای غیر موظف هیئت مدیره و ریسک سیستماتیک در سطح کلی، معکوس و در سایر طبقات شرکت ها معنادار نیست.
    کلیدواژگان: اعضای غیر موظف هیئت مدیره، ریسک سیستماتیک، سازوکارهای راهبری شرکتی، سهامداران نهادی
|
  • Ali Ebrahimi Kordlar, Zohreh Mohammadi Shad Pages 1-18
    One of the factors that previous studies have identified as an influential factor in Earning Response Coefficient (ERC) is default risk. The purpose of this study is to investigate the relationship between default risk and Earnings Response Coefficient in Tehran stock exchange during the years 1388 to 1391. This study used two proxies to measure default risk; leverage ratio and f-score. To test the effect of default risk on earnings response coefficients، reverse regression of abnormal returns and unexpected earnings is used and the effect of systematic risk and the growth opportunity on earnings response coefficients are controlled. The results of the study reveal a significant negative relationship between default risk and ERC. Results indicate that default risk is not only important for creditors، but it is also important for investors and affects their reaction to good and bad news from earning announcement.
    Keywords: cumulative abnormal return, default risk, earnings response coefficient, systematic risk, unexpected earning
  • Gholam Hossein Asadi, Morteza Bayat Pages 19-38
    This research examines the relationship between conservative financial reporting and management earnings forecasts. In this study، data from 76 firms listed in the Tehran Stock Exchange from 2005 to 2011 has been collected and the research hypothesis has been tested by utilizing the regression coefficient analysis. Conservatism was measured using the Gioly and Hayn model (2000)، Basu model (1997) and Market-t- Book (MTB) standard and the effects of conservatism on management earnings forecast was measured. The results show that conservatism has a significant and negative relationship on the number and frequency of earnings predictions by managers; i. e. the greater the degree of conservatism is among managers، the less willing the managers are to disclose and reveal their forecasts. However، no relationship was observed between conservatism and the accuracy of predictions. The results also show that there is a significant and negative relationship between conservatism and predicting validity. In other words، as conservatism level increases، the earnings prediction error by managers decreases.
    Keywords: accuracy of predictions, Conservatism, frequency of earnings predictions, predicting validity
  • Omid Pourheidari, Rahim Arababadi Pages 39-56
    The main objective of this study is to investigate the relationship between stock price changes and voluntary disclosure of managers. Specifically، it aims to investigate whether stock price declines prompt managers to voluntarily disclosure the previously withheld information (management forecasts). The population of the study includes the firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) between 2002 and 2011. The results indicate that following larger stock price declines، managers are more likely to release forecasts (good or bad news) but that there is no association between the likelihood of releasing forecasts and the magnitude of stock price increases. More generally، this study provides evidence that managers disclose good news and withhold bad news in order to maximize their firm’s stock price. However، a stock price decline as a result of a public event such as income statement can encourage managers to disclose previously withheld bad news which in managers’ viewpoint، might not be unfavorable anymore after larger stock price decline، and might now be considered as good news.
    Keywords: bad news withholding, income statement, management forecasts, stock price change, voluntary disclosure
  • Vali Khodadadi, Ramin Ghorbani, Nikoo Khansari Pages 57-72
    The purpose of this study is to evaluate the effect of ownership structure on the audit fees of listed companies in Tehran Stock Exchange. In this paper، the variables of family ownership، state ownership، institutional ownership and management ownership are used as ownership structures affecting the audit fees. In this context، four hypotheses were developed to explain the relationship between ownership structure and audit fees. The hypotheses and data were formulated for companies in Tehran Stock Exchange for the period between 2006 and 2011 and compositional data regression model was used to test the hypotheses. The results showed that family ownership and state ownership significantly affect audit fees، but the impact of institutional ownership and management ownership on audit fees is not significant.
    Keywords: audit fees, family ownership, institutional ownership, managerial ownership, state ownership
  • Shokroolah Khajavi, Sajad Behpur, Alireza Momtazian, Mohsen Salehinia Pages 73-88

    There is a duality in studies on the relationship between growth and firm profitability. While some studies have examined the effects of growth on firm profitability، other studies have examined the effects of firm profitability on growth. Reviewing the evidence of the validity of both approaches mentioned above can mean that there is a bilateral (two-sided) relationship between these two variables. In this regard، the goal of present research is to study the bilateral relationship between growth and firm profitability in 173 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during 2003 to 2011. First، the bilateral relationship between the two variables was confirmed with Granger causality test and then simultaneous equations system was estimated using two-stage regression. The results express that there is a bilateral relationship between growth and firm profitability of listed companies of TSE. In other words، the results of the simultaneous equation system are more reliable and valid than that of single-equation.

    Keywords: firm growth, firm profitability, simultaneous equations system
  • Mehdi Meshki, Hossein Ashrafi Pages 89-108
    The main purpose of the present research is to investigate the reactions of stock prices to good and bad news during economic expansions and recessions under different levels of uncertainty. The study period is between the years 1385 to 1390and the population of the study is 111 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE). We use Generalized Method of Moments and Partial Least Squares method to analyze the research variables. The results show that high or low uncertainty is not effective in the reaction of stock prices to bad news in time of prosperity. Also the results suggested that when good news arrives during recessions، higher uncertainty of investors leads to relatively smaller price increase and vice versa.
    Keywords: bad news, good news, prosperity, recession, uncertainty
  • Mohammad Reza Nikbakht, Zahra Taheri Pages 109-126
    Open economy policy and increasing communication among companies has led to their interaction on one another، therefore، the managers are dealing with more uncertainty concerning their basic operations. In order to confront such uncertainty، managers have to use the most appropriate management policies. This can be done by implementing corporate governance. Theoretically، corporate governance can be used as a means to change systematic risk. This study examines the relationship between corporate governance and systematic risk among firms listed in Tehran Stock Exchange. In order to realize this aim، the financial information of 154 firms between 2004 and 2011 has been used. The statistical method used for testing the hypotheses is OLS Regression. The Research model has been initially run for the whole data. Then in order to examine each hypothesis more precisely based on the classifications of PerSteve (2011) the model was run in three different categories of firms (firms with beta lower than 0. 5 as low-risk، firms with beta between 0/5 & 1 as medium-risk، and firms with beta higher than 1 as high-risk firms). The findings of the research show that there is a significant relationship between the percentage of institutional ownerships as one of the corporate governance elements and systematic risk. There is an inverse relationship between the percentage of other independent directors of firms and systematic risk; however، the relationship in other categories of firms is not significant.
    Keywords: corporate governance, institutional ownerships, independent of directors, systematic risk