فهرست مطالب

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 76 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد تشکری جهرمی، یوسف احدی سرکانی، عبدالرضا تالانه صفحات 127-150
    پژوهش پیش رو تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر ثروت سهامداران را در شرکت های بورس تهران، در دوره زمانی 1380 تا 1391 بررسی می کند. اندازه گیری معیارهای مدیریت سرمایه در گردش، به کمک داده های برگرفته از سیستم حسابداری، مانند دوره فروش کالا، دوره وصول مطالبات و اقلام صورت های مالی، انجام شد. برای اندازه گیری متغیر معرف ثروت سهامداران، بازده تعدیل شده سهام را به کار گرفته و با استفاده از پورتفوسازی به محاسبه آن اقدام شده است. بررسی های آماری با استفاده از تحلیل توزیع شرطی داده ها و تحلیل رگرسیونی، به شیوه پانل انجام شده است. بررسی توزیع شرطی داده ها نشان می دهد که معیارهای متداول در ارزیابی مدیریت سرمایه در گردش، مانند دوره وصول مطالبات و دوره فروش کالا، رابطه معنی داری با بازده تعدیل شده سهام دارند. همچنین، نتایج تحلیل های رگرسیونی نشان می دهد که رابطه مثبت و معنی داری بین اجزای سرمایه در گردش و معیار بهینگی مدیریت سرمایه در گردش با بازده تعدیل شده سهام وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازده تعدیل شده سهام، داده های حسابداری، سرمایه در گردش، معیار بهینگی مدیریت سرمایه در گردش
  • مهدی حیدری صفحات 151-172
    عامل رفتاری اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت، موجب عدم تقارن هزینه ها در زمان افزایش و کاهش فروش می شود. پژوهش های قبلی بیشتر به تاثیر علل اقتصادی و علل نظریه نمایندگی بر چسبندگی هزینه ها متمرکز بوده اند، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر علت رفتاری اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت بر افزایش چسبندگی هزینه های توزیع، فروش و اداری پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1381 تا 1391 تشکیل می دهد. برای آزمون فرضیه ها از مدل بسط یافته اندرسون در پنج حالت استفاده شده است. در مدل اولیه، بدون درنظرگرفتن متغیرهای اقتصادی، متغیرهای مبتنی بر نظریه نمایندگی، اثرات ثابت زمانی و اثرات ثابت صنعت، فقط به بررسی تاثیر اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت بر چسبندگی هزینه های توزیع، فروش و اداری پرداخته شد. سپس به ترتیب متغیرهای مذکور در مدل وارد شده و تاثیر آنها بر نتایج مدل مشاهده شد. مطابق یافته ها، تاثیر متغیر اعتمادبه نفس مدیریت بر چسبندگی هزینه های توزیع، فروش و اداری، در مدل اول از 76 درصد به 7/62 درصد در مدل پنجم کاهش یافت. این موضوع نشان می دهد عامل رفتاری اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت، موجب افزایش چسبندگی هزینه ها می شود.
    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس بیش ازحد مدیریت، چسبندگی هزینه ها، عوامل اقتصادی، عوامل مبتنی بر نظریه نمایندگی، مدیریت بهای تمام شده
  • داریوش فروغی، هادی امیری، مینا محمدیان * صفحات 173-188

    یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب بهترین سرمایه گذاری، بازده سهام است. سرمایه گذاران با در نظر گرفتن رابطه بین بازده سهام و سایر اطلاعات حسابداری، می توانند منابع خود را به بهترین شکل تخصیص دهند. کیفیت اقلام تعهدی، یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازده سهام است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت اقلام تعهدی بر بازده بدون شوک جریان نقدی سهام است. برای این کار، نمونه ای مشتمل بر 79 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی1380 تا 1391 مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش با استفاده از روشی ساده مبتنی بر ضریب واکنش سود، بازده های تحقق یافته سهام به بازده با شوک جریان نقدی و بازده بدون شوک جریان نقدی تجزیه شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سهام با کیفیت بالای (پایین) اقلام تعهدی، بازده بدون شوک جریان نقدی کمتر (بیشتر) دارند. به طور کلی این پژوهش اهمیت کنترل شوک جریان نقدی در مدل های قیمت گذاری دارایی را که از بازده های تحقق یافته سهام استفاده می کنند، مشخص می کند.

    کلیدواژگان: بازده سهام، شوک جریان نقدی، کیفیت اقلام تعهدی
  • میترا فهیمی، محمد ابویی اردکان صفحات 189-210
    این مطالعه با هدف معرفی روش فراتحلیل به منزله ابزاری برای تجمیع و پردازش مجدد یافته ها و بررسی قابلیت آن در ارزیابی پژوهش های حوزه حسابداری و مالی انجام شده است. در این رابطه، مطالعات صورت گرفته روی مبحث پیش بینی ورشکستگی مورد بررسی قرار گرفتند که حاکی از نبود یکپارچگی و توافق روی متغیرهای پیش بینی کننده ورشکستگی به منزله مبنای اساسی این نوع مطالعات است. بر این اساس صرف نظر از روش های مورد استفاده و هدف از انجام آنها، استخراج مجموعه ای از متغیرهای پیش بینی کننده و یکپارچه سازی آنها در این حوزه، ضروری به نظر می رسد. بدین منظور با استفاده از روش فراتحلیل کمی، سه مطالعه مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. دلیل اصلی به کارگیری این سه مطالعه نیافتن مطالعه ای با داده های کافی برای انجام فراتحلیل بود که نشانه ای از وجود ضعف در ارائه و گزارش دهی استاندارد مطالعات پژوهشگران است. از میان روش های فراتحلیل کمی برای انجام تجمیع نتایج، از روش ترکیب نتایج و اندازه اثر استفاده شده است. پس از بررسی مطالعات و استخراج 42 متغیر منحصربه فرد، درنهایت هفت متغیر بر اساس طبقه بندی چهارگانه انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: پیش بینی ورشکستگی، فراتحلیل، متغیرهای پیش بین
  • یحیی کامیابی، بیتا نیکروان فرد، رسول سلمانی صفحات 211-228
    سیاست تقسیم سود و عوامل تاثیرگذار بر آن، از موضوعات با اهمیتی است که در ادبیات مالی مدرن به طور گسترده ای مورد بررسی قرار گرفته است. محققان به برخی از ویژگی های شرکت اشاره کرده اند و آنها را مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سیاست تقسیم سود دانسته اند که یکی از این ویژگی ها، موقعیت مالی و نقدینگی شرکت است. طی سال های گذشته توجه به گزارش جریان های نقدی افزایش یافته است و نهادهای قانون گذاری و نظارتی در سراسر جهان بر اهمیت اطلاعات جریان های نقدی در بازارهای سرمایه تاکید داشته اند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر نوسان های جریان نقدی و حساسیت جریان های نقدی وجوه نقد بر سیاست تقسیم سود شرکت ها با استفاده از اطلاعات 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در سال های 1386-1391 است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین نوسان های جریان نقدی و سیاست تقسیم سود، رابطه معناداری وجود ندارد و همچنین، نتایج پژوهش بیانگر عدم رابطه بین حساسیت جریان های نقدی و سیاست تقسیم سود است.
    کلیدواژگان: حساسیت جریان های نقدی، سیاست تقسیم سود، نوسانات جریان نقدی
  • جواد مرادی، هادی باقری صفحات 229-250
    این پژوهش به بررسی شواهد تجربی مدیریت کوته بین و ارتباط آن با فعالیت های بازاریابی و تحقیق و توسعه می پردازد و بازده کوتاه مدت و بلندمدت شرکت های با مدیریت کوته بین (شرکت هایی که هزینه بازاریابی و تحقیق و توسعه را با هدف افزایش سود کاهش داده اند) را ارزیابی می کند. این پژوهش با هدف بررسی توان بازار سرمایه در ارزیابی فعالیت های بازاریابی و تحقیق و توسعه مرتبط با کوته بینی مدیران انجام گرفته است. روش پژوهش از نوع همبستگی است و برای آزمون فرضیه ها، از نمونه ای شامل 78 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1385 تا 1389 استفاده شده و برای محاسبه بازده آتی، بازده شرکت ها تا سال 1390 ملاک بوده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کوته بینی مدیریت، اگرچه در کوتاه مدت بازدهی مثبتی خواهد داشت، اما در بلندمدت بر بازده سهام شرکت اثر منفی می گذارد. همچنین مقایسه آثار کوته بینی مدیران و مدیریت سود بر بازده سهام حاکی از آن است که مدیریت کوته بین نسبت به مدیریت سود، پیامدهای منفی بیشتری برای شرکت دربردارد.
    کلیدواژگان: بازده انباشته سهام، کوته بینی مدیریت، مخارج تحقیق و توسعه، مدیریت سود، هزینه های بازاریابی
  • بیتا مشایخی، سید جلال سیدی، هستی زرگران یزد صفحات 251-270
    سرمایه فکری یکی از ارزشمندترین دارایی های سازمان ها است. با وجود مطالعات متعدد درخصوص سرمایه فکری و تاثیرات آن از جنبه های گوناگون، افشای سرمایه فکری، حلقه ای مفقوده در این حوزه از مطالعات حسابداری است. این پژوهش تلاش می کند ضمن پرکردن این شکاف، بستری را برای ایجاد و گسترش این دارایی ارزشمند فراهم آورد. بدین منظور، پژوهش پیش رو به بررسی عوامل موثر بر افشای سرمایه فکری می پردازد. نتایج بررسی 63 شرکت (189 سال شرکت) طی بازه زمانی 1389 تا 1391 بیانگر آن است که فرصت رشد و عمر شرکت، رابطه مثبت و معنادار و سودآوری و اهرم مالی، رابطه منفی و معناداری با افشای سرمایه فکری دارد. همچنین مطالعه اجزای سرمایه فکری، مشخص کرد که رابطه منفی و معناداری بین سودآوری، فرصت رشد و عمر شرکت با افشای سرمایه انسانی وجود دارد. درخصوص افشای سرمایه مشتری و سرمایه ساختاری نیز، نتایج مبین وجود رابطه مثبت و معنادار بین فرصت رشد و عمر شرکت و رابطه منفی و معنادار بین اهرم مالی و افشای سرمایه مشتری و سرمایه ساختاری است.
    کلیدواژگان: افشای سرمایه فکری، انگیزه های افشا، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری
|
  • Mohammad Tashakori Jahromi, Yoosef Ahadi Serkani, Abdolreza Talaneh Pages 127-150
    This paper investigates the effects of working capital management (WCM) on shareholders wealth of 401 firms listed at Tehran Stock Exchange (TSE) during 2001-2012. To measure criteria for WCM، financial data produced by the accounting system and some financial statement items were used. Based on portfolios formed، a market adjusted stock return is used to measure shareholders wealth and conditional distribution of variables. Also، panel regression analyses are conducted to infer the results. Conditional distribution of variables show that common measures of working capital management، like average receivable period and average inventory period، have a significant relation with stock returns. We also find that there is a positive significant relation between adjusted stock returns and a composite measure of working capital management optimality (WCMO) and working capital components.
    Keywords: accounting data, measure of working capital management optimality, market adjusted stock returns, working capital
  • Mehdi Heidari Pages 151-172
    Managerial overconfidence behavioral factor causes cost asymmetric. Prior literature focuses on economic and agency explanations about cross sectional variation in the degree of cost stickiness. In this research، it has been explained managerial overconfidence as a behavioral explanation for cost stickiness in listed companies in Tehran stock exchange over the period of 2002 to 2012، as statistical population. For testing the hypothesis، Anderson basic model in five situations has been used. Anderson basic model used without considering economic and agency factors and year and industry fixed effects. Research results shown managerial overconfidence factor effect on cost stickiness from first model to fifth model decreased from 76 to 62. 7 percentages. Thus، managerial overconfidence as a behavioral explanation for SG&A cost stickiness is relevant.
    Keywords: agency theory explanations, cost management, cost stickiness, economic explanations, managerial overconfidence
  • Daruosh Foroghi, Hadi Amiri, Mina Mohammadian Pages 173-188

    One of the most important factors in selecting the best investment is stocks return. Considering the relationship between stock return and other accounting information، investors are able to allocate their own resources in the best manner. Accruals quality is one of the factors which affects on stocks return. For so doing، a sample of 79 firms listed in Tehran Stock Exchange has been investigated in 2001-2012 time interval. In the current research، using a simple method based on Earning Response Coefficient (ERC)، established stocks returns have been divided into non- cash flow shock and cash flow shock. The results indicate that stocks with good (poor) accrual quality are subject to relatively lower (higher) non-cash flow shocks. Overall، this study underscoperes the importance of controlling for cash flow shocks in asset-pricing tess that use realized returns.

    Keywords: accrual quality, cash flow shock, stock return
  • Mitra Fahimi, Mohammad Abooyee Ardakan Pages 189-210
    This study has been carried out with purpose to present the method of meta analysis as a tool to aggregate and reprocessing findings and investigate its ability to assess field studies of accounting and financial. In this respect، studies on the topic of bankruptcy predictions were evaluated، which indicate that the lack of integrity and agreement on bankruptcy predictor variables as the fundamental basis of these studies. Accordingly، regardless of the techniques used and the purpose of them، extracting a set of predictor variables and integration them in this area is necessary Therefore، three studies were assessed by using Meta analysis. The main reason for the use of these three studies was lack of sufficient data for Meta analysis of studies that provide evidence of weakness in standard presentation and reporting of studies by researchers. Among of techniques of quantitative Meta analysis for aggregating the results، is used combining result approach and effect size r. After reviewing studies and extraction 42 unique variables، finally the seven variables were selected based on the four classification of r.
    Keywords: bankruptcy prediction, Meta analysis, predictor variables
  • Yahya Kamyabi, Bita Nikravan Fard, Rasoul Salmani Pages 211-228
    Dividend Policy and its major factors are one of the most important matters in financial literature that have been widely investigated. The authors have mentioned some of the firm features that have a positive impact on dividend policy. One of these features is the company''s financial position and liquidity. In recent years، attention to cash flow reports increased and worldwide legislative and regulatory bodies، emphasized on the importance of cash flow information in capital markets. In this paper، we aim to investigate the impact of cash flow volatility and cash flow sensitivity of cash on firm''s dividend policy with using data from 116 listed companies in Tehran Stock Exchange، during a period of 2007-2012 years. The results showed that there is no significant relationship between cash flow volatility and dividend policy and also the results showed no significant relationship between the cash sensitivity and dividend policy.
    Keywords: cash flow sensitivity, cash flow volatility, dividend policy
  • Javad Moradi, Hadi Bagheri Pages 229-250
    This study is an empirical investigation of myopic management and its short and long-term outcomes to examine the market ability in evaluating such activities for the firms which decreases marketing and R&D expenditures to increase their earnings. The methodology applied to this research is correlational and in order to test the research hypotheses، a sample including 78 firms accepted in Tehran Stock Exchange (TSE) from 2007 to 2011 (to calculate the prospect return of firms، stock return of 2012 is considered، too) is selected and examined. The results show that while myopic management has a short-term positive return، it has a great negative impact on firm''s long-term return. Furthermore، regarding long-term outcomes، myopic management has more negative outcomes for long-term horizons in comparison with earnings management.
    Keywords: cumulative stock return, earnings management, management myopia, marketing expenditures, R, D Expenditures
  • Bita Mashaykhi, Seyyed Jalal Seyyedi, Hasti Zargaran Yazd Pages 251-270
    Intellectual capital (IC) is one of the most precious assets of companies. In accounting literature a huge amount of attention has been paid to IC and its effects but disclosure of IC is a missing topic in the accounting studies. This paper tries to fill this gap and create a proper area for creation and development of IC. In this paper، the influential factors on disclosure of IC have been studied. For this purpose 63 companies (189 year–company)، between period of 2010-2012، are investigated and the result shows a significant positive relationship between growth opportunity and age of company with IC disclosure، however، for profitability and financial leverage the result is in the opposite side. According to IC components، human capital disclosure has a significant negative relation with profitability، growth opportunity and age of company. Customer capital disclosure and structural capital have significant positive relations with growth opportunity and age of company، however، this result is not the same for financial leverage.
    Keywords: disclosure's incentives, human capital, intellectual capital disclosure, relational capital, structural capital