فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 63 (زمستان 1395)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 63 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بابک فربودنیا، علی اکبر فرهنگی*، محمد سلطانی فر صفحات 13-35
    هدف از مقاله حاضر بررسی راهبردی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر روی ارزش ویژه برند می باشد؛ برای تعیین شاخص های موجود در شبکه های اجتماعی از مدل کندوی عسل مطرح شده از طرف اسمیت که دارای هفت مولفه هویت، حضور، به اشتراک گذاری، شهرت، گروه، روابط و گفتگو می باشد و برای بررسی ارزش ویژه برند از مدل ارزش ویژه برند آکر استفاده گردیده است. انجام این پژوهش منجر به ارائه یک مدل ساختار یافته جدید بر اساس نظریه های فوق گردید؛ که درک ما را از رابطه یبین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی وارزش ویژهی برند افزایش خواهد داد.جمع آوری داده ها به سه روش مصاحبه ساختار یافته، مشاهده مستقیم چند شبکه اجتماعی و پرسش نامه انجام پذیرفت. روش تحقیق ترکیبی (کیفی/ کمی)جهت انجام روند تحقیق انتخاب گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای شبکه های اجتماعی فیسبوک که به صورت فعال به برند نایک واکنش نشان می دهند. نمونه گیری به صورت خوشه ایدر دسترس و با انتخاب تصادفی چند نمایندگی از کل نمایندگی های این برند و توزیع پرسش نامه ای با 33 پرسش می ان 384 نفر از خریداران این فروشگاه ها انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات مدل تحقیق ازبا به کارگیری آزم و نهای مدلساز ی معادلات ساختار ی SMARTPLS و SPSS، LISREL نرم افزارهای استفاده شده است. پس از مشخص شدن کندوها ی متناسب با (CFA) و تحلیل عاملی تائیدی (SEM)ماهیت شرکت از مدل کندوی عسل جهت اجرای آن می توان از مدیریت استراتژیک استفاده نمود. نتا یج« گفتگو » ،« روابط »،« شهرت » ،«به اشتراک گذاری » ،«هویت» تحقیق نشان از تاثیرگذار بودن متغیرهای اثر معنی داری بر روی ارزش ویژه «حضور» بر ارزش ویژه برند دارد. لازم به ذکر است که متغیر « گروه » و برند نداشته است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، مدل کندوی عسل، ارزش ویژه برند، معادلات ساختاری، راهبرد
  • سید عبدالمجید جلایی، هدیه میر، اکبر رحیمی پور * صفحات 37-62
    سرمایه گذاران در تصمی مگیری های خود درباره سرمایه گذاری ها یشان به عوامل کلان اقتصادی توجه می کنند. این خود حاکی از آن است که آنها درصدد کاهش ریسک سرمایه گذاری (ریسک سیستماتیک) به منظورکسب بازده مورد انتظارشان هستند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بازدهی سها مبر متغیرهای 1385 با کلان اقتصادی (تابع تقاضای بازار کار) در شرک تهای پذیرفته شده در ایران طی سا لهای 1390 استفاده از الگوی پویای تقاضای نیروی کار (به منظور در نظرگرفتن اثرهای انعطاف پذیری بازارکار)، آزمون لیمر (برای آزمون بکارگیری مدل با داده های تلفیق شده در برابر مدل اثر ثابت) و روش داده های تلفیقی (برای برآورد الگو) است. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش این است که آیا بازدهی سهام بر تابع تقاضای بازار کار در ایران تاثیر می گذارد؟ برای پاسخ به سوال ابتدا تابع تقاضای بازار کار تصریح و سپس از روش داده های تلفیقی برآورد گردید. در پژوهش حاضر به منظور در نظر گرفتن اثرهای انعطا فپذیری بازار کار از الگوی پویای تقاضای نیروی کار استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داده است که بین بازدهی سهام و تقاضای بازار کار رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد این مسئله بیانگر این است که بازدهی سهام دربورس اوراق بهادار با توجه به اینکه ساختار شرک تهای بورسی به گونه ای است که بیشتر سیستم تولیدی سرمایه بر دارند تا کاربر، این باعث افزایش سطح تقاضای کار یا نیروی کار در کشور می شود. بنابراین توسعه بازار سرمایه عاملی برای ایجاد اشتغال در بازار کار می شود هر چند ضریب بدست آمده در مدل بیانگر این است که به نسبت سطح بیکاری این تاثیر ناچیز است.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام، تابع تقاضای بازار کار، بیکاری، رشد اقتصادی
  • محمدتقی امینی، سعیده سیادت، علیرضا پیرعلی* صفحات 63-83
    کنترل استراتژیک، جزئی از فرآیند مدیریت استراتژیک است که به مدیران اجازه می دهد تا همواره بر تمام مراحل فرایند مدیریت استراتژیک نظارت داشته و از انحرافات احتمالی آن جلوگیری کنند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ساختار عاملی و اعتباریابی مقیاس کنترل استراتژیک در صنعت خرده فروشی (مواد غذایی و مصرفی) شهر شیراز انجام گرفت. پژوهش حاضر از منظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از شاخه پیمایشی است. جامعهی آماری این پژوهش شامل خبرگان و فعالان صنعت خرده فروشی (مواد غذایی و مصرفی) شهر شیراز است که بر اساس فرمول کوکران 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و داده های مورد نیاز در این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری ،AGFI ،GFI گردیدند. بر اساس یافته ها، مدل پنج عاملی کنترل استراتژیک هاریسون بر اساس شاخص های از برازش مناسبی برخوردار بود و تمامی گویه های مقیاس دارای ضریب تاثیر معناداری بر CFI و RMSEA روی عامل مربوط به خود بودند. همچنین یافته ها موید آن است که پنج عامل مقیاس از پایایی مناسبی متناسب با T و Z 0 به دست آمد. جدول نمرات هنجار، مقادیر / برخوردار بودند و پایایی کل مقیاس نیز 93 نمرات خام طبقات و رتبه بندی درصدی مربوط به هر طبقه را ارائه نمود. علاوه بر این روایی همگرایی بین 0 تایید گردید. لذا / 0 تا 75 / عاملهای مقیاس کنترل استراتژیک نیز بر حسب ضرایب همبستگی از 41 می توان از مقیاس کنترل استراتژیک هاریسون به عنوان یک ابزار تشخیصی در صنایع خرده فروشی مواد غذایی و مصرفی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کنترل استراتژیک، هاریسون، خرده فروشی
  • علی فاضل یزدی *، محمود معین الدین صفحات 85-111
    تلاشهای اقتصادی انسان همواره معطوف بر آن بوده که حداکثر نت یجه را با کمتر ین امکانات و عوامل موجود به دست آورد، این تمایل را میتوان دستیابی به کارایی و بهره وری قلمداد نمود. دراین راستا می بایست میزان کارایی و بهرهوری سازمانها مورد محاسبه قرار گیرد تا از این طریق در تصمیمگیری های آتی روند رشد اقتصادی آنها برنامه ریزی گردد. بانکها به عنوان یکی از مهمترین واحدهای اقتصادی هستند که میتوانند با عملیات وسیع بانکی شرایط مناسبی را برای رشد و پیشرفت در بخش های اقتصادی یک کشورفراهم آورند. با توجه به نقش بسیار پر اهمیت بانک ها در اقتصادایران عملکرد نادرست و ناسالم آن ها می تواند بحران هایی را ایجاد نماید. از این رو در این مقاله میزان کارایی و بهره وری بانک های تجاری ایران با استفاده از مدل ترکیبی تاپسیس فازی، تحلیل پوششی داده ها و شاخص بهره وری مالم کوئیست طی دوره زمانی 1386 تا 1390 مورد ارزیابی قرار گرفته است. در اجرای این مدل ترکیبی ابتدا اهمیت نهاده ها (جمع کل دارایی ها، حقوق صاحبان سهام، مجموع هزینه ها و جمع کل بدهی ها) و ستاده ها (مجموع درآمدها، بانکداری الکترونیک، مانده تسهیلات اعطایی و مطالبات و معاملات ارزی) با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی محاسبه شد تا بعدا در تکنیک تحلیل پوششی داده ها و شاخص بهره وری مالمکوئیست مورد استفاده قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در میان نهاده ها، شاخص جمع کل دارایی ها و در می ان ستاده ها، شاخص مانده تسهیلات اعطایی و مطالبات دارای بیشترین اهمیت بوده است. نتایج حاصل از کارایی بانک ها حاکی از آن است که برای تمام سال های ارزیابی بانک های قرض الحسنه مهر ایرانیان، سینا، سرمایه، پاسارگاد، کارآفرین، مسکن، توسعه صادرات و اقتصاد نوین در میان بانک های منتخب دارای بهترین عملکرد می باشند. همچنین نتایج حاصل از بهره وری حاکی از آن است که برای سال های 1386 تا 1390 به جز برای بانک های ملی، ملت، صنعت و معدن، صادرات، سپه، تجارت، کشاورزی، پارسیان، کارآفرین و پست بانک که متوسط نرخ بهره وری آن ها در بازه مورد بررسی رشد بالاتر از مقدار یک بوده است برای سایر بانک ها متوسط نرخ بهره وری منفی بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، شاخص بهره وری مالم کوئیست، تاپسیس فازی، کارایی، بهره وری
  • مراد کردی، زینت قصاب زاده لنگری* صفحات 113-138
    بقا و حیات یک سازمان منوط به تصمیم گیری صحیح در مواجه با فرصت ها و تهدیدات موجود در محیط بیرونی سازمان می باشد. ازآنجایی که هیچ سازمانی نمی تواند منابع نامحدود داشته باشد استراتژیست ها باید در این مورد که کدام یک از استراتژی های مختلف می توانند بیشترین منفعت را به سازمان برسانند، تصمیم گیری نمایند. از طرفی تحلیل SWOT مدیران را قادر به کشف و شناسایی عوامل داخلی و خارجی موثر بر استراتژی های سازمان می کند. درنتیجه، این تحلیل ابزار خوبی برای تدوین استراتژی است؛ اما این تحلیل توانایی ارزیابی وابستگی های موجود در بین عوامل شناسایی شده را ندارد در این پژوهش، از مدل شبکه ای F-ANP برای پشتیبانی از فرایند SWOT استفاده شده است، این روش، علاوه بر در نظر گرفتن وابستگی های درونی عوامل؛ ابهام موجود در نظرات تصمیم گیران را، به واسطه به کارگیری در محیط فازی در نظر گرفته است. درحالی که فن های رایج فعلی ازجمله AHP عوامل را مستقل در نظر می گیرند. مدل شبکه ارائه شده در این مطالعه به منظور تجزیه وتحلیل SWOT از چهار سطح هدف (بهترین استراتژی) در سطح اول، عوامل SWOT (4 معیار اصلی) و زیر معیارهای SWOT (24 معیار فرعی) به ترتیب در سطح دوم و سوم و آخرین سطح از گزینه ها (4 استراتژی) تشکیل شده است. جهت تعیین وزن های عوامل SWOT بر اساس روش ANP پرسشنامه ای به صورت مقایسات زوجی طراحی و توسط کارشناسان شرکت مورد مطالعه تکمیل و پس ازآن، با استفاده از روش میانگین هندسی برآورد و بر اساس روش ANP نهایتا استراتژی SO با بیش ترین وزن برای شرکت مورد مطالعه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: انتخاب استراتژی، Swot، MCDM، ANP، منطق فازی
  • مهری جاویدی کرمانی نژاد*، محمدتقی امینی صفحات 133-158
    در شرایط کنونی فشارهای ناشی از جهانی شدن اقتصاد و نتایجی که هر یک به دنبال دارند موضوعاتی می باشند که محیط های کسب و کار را با چالش های جدی مواجه ساخته اند ، این چالش ها به نوبه خود ضرورت تدوین و اجرای کنترل های استراتژیک متناسب با میزان تلاطم محیطی درک شده سازمان را می طلبد. تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی تعاملی تغییرات محیطی با کنترل استراتژیک(بر مبنای مدل لورانژ) به اجرا درآمده است .جامعه آماری شامل سرپرستان و کارشناسان 10 شرکت اصلی تولید کننده قطعات مورد نیاز عملیات حفاری چاه های نفت در شهر اهواز می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در نهایت 200 نفر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفتند.ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات کتابخانه ای و همچنین استفاده از دو پرسشنامه محقق ساخته می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های توصیفی از آزمون مقایسه میانگین ها ،ضریب همبستگی پیرسون و همچنین روش مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار LISREL استفاده شد و حاکی از تاثیر معنادار تغییرات محیطی بر استفاده از کنترل استراتژیک می باشد.به این معنا که ، تغییرات محیطی بالا در استفاده از کنترل استراتژیک بنیادی و تغییرات محیطی پایین در استفاده از کنترل استراتژیک تدریجی موثر می باشد و اینکه اختلاف میانگین نمرات کنترل استراتژیک بنیادی و تدریجی در ادراک تلاطم محیطی بالا (یا پایین) معنی دار می باشد .
    کلیدواژگان: کنترل استراتژیک، تغییرات بنیادی، تغییرات تدریجی، تلاطم محیطی، عدم اطمینان
|
  • Aliakbar Fathangi * Pages 13-35
    The purpose of this paper is to examine the strategic role of virtual social networks is on brand equity, to determine the “Honeycomb Model” raised by Smith. Which has seven components: identity, presence, sharing, standing, group, relationships and dialogue and to review brand equity model used Aker brand equity. This research led to a new structured model was based on the above theories that increased our understanding of the relationship between the use of social media and brand equity. Data were collected in three ways: structured interviews, direct observation of several social media and questionnaire. A combination of research methods (qualitative / quantitative) was selected to carry out the research. The population of this research are consumers of Nike brand in Tehran and Cluster sampling is available and with a few random selection of some delegates from total delegates of this brand and distribute a questionnaire with 33 questions was conducted among 384 of our customers. For data analysis and hypothesis testing research model, the SPSS, LISREL and PLS software were used by structural equation modeling (SEM) and Confirmatory Factor Analysis (CFA).
    The results show the influence of variables "identity", "share", "Fame", "relationships", "dialogue" and "Group" on brand equity. It should be noted that the variable "presence" had no significant effect on brand equity.
    Keywords: virtual social media, the Honeycomb model, Aker brand equity, structural equation modeling, Strategy
  • Akbar Rahimipuor * Pages 37-62
    Investors in their decisions about their investments have paid attention to macroeconomic factors. This indicated that they intend to reduce their investment risk( systematic risk ) in terms of the expected returns are. The aim of this study was to evaluate the effect of stock returns on macroeconomic variables( demand for the labor market) in listed companies in Iran years 2006-2011 using dynamic pattern of labor demand (in order to consider the effects of labor market flexibility) and Limer test (to test the model using data combined with the fixed effects model) and data compilation methods (for the estimated model).
    Accordingly, the main research question is whether stock returns over Iran will affect demand in the labor market? To answer the first question and then said market demand was estimated using panel data. In this study, to consider the effects of labor market flexibility and dynamic labor demand model is used. The results have shown that the positive relationship between stock returns and there is a significant demand in the labor market. Thus, capital market development to create jobs in the labor market, although the coefficient obtained in the model suggest that this impact is negligible compared to the level of unemployment.
    Keywords: stock returns, demand for the labor market, Unemployment, economic growth
  • Alireza Pirali * Pages 63-83
    Strategic control part of the strategic management process that allows administrators to constantly monitor on all strategic management process and prevent it from possible deviations. Factor structure and validation scale study to identify strategic control in the retail industry (food and consumer) was performed in Shiraz. This paper is an applied research and in terms of methods, descriptive and survey. The study population consisted of experts and activists retail industry (food and supplies) Shiraz Based on the sample of 220 subjects were enrolled and data required in this study made use of library studies and questionnaires were collected. Based on the findings, based on the five-factor model of strategic control Harrison GFI, AGFI, RMSEA and CFI good fitness and all scale items index had a significant effect on their related factors. The findings also suggest that five factors scale had good reliability and validity of the scale and 93/0 respectively. Table norm scores, Z and T values corresponding to classes raw scores and percentile ranking on each floor provided. In addition convergent validity between strategic control scale factor of 41/0 to 75/0 in terms of correlation coefficients was confirmed. It can be used as a diagnostic tool in Harrison strategic control scale food retail industries and consumer applications.
    Keywords: strategic control, Harrison, retail
  • Ali Fazel Yazdi * Pages 85-111
    Given the very essential role of banks in Iran, their improper operations might generate a critical environment. The present study seeks to examine the efficiency and productivity of Iran commercial banks for a period from 2007 to 2011 by using Fuzzy TOPSIS, DEA and Malmquist index. For implementing this model, the significance of the inputs (total assets, equity, total costs and total debts) and outputs (total revenue, E-banking, granted loans and receiveables and currency trades) are calculated by using Fuzzy TOPSIS method to be used in DEA and Malmquist index. The findings reveal that the total assets (among inputs) and granted loans and receivables (among outputs) have the highest significance. The results of banks’ efficiency document that Mehr-e-Iranian, Sina, Sarmayeh, Pasargad, Karafarin, Maskan, Toseh-e-Saderat and Eghtesad-e-Novin have the best operation. The findings related to productivity also indicate that the average productivity rate of the banks are negative over the years from 2007 to 2011; except for Melli, Mellat, Sanat Madan, Saderat, Sepah, Tejarat, Keshavarzi, Parsian, Karafarin and Post Bank (the average productivity rate of these banks are more than one).
    Keywords: DEA, Malmquist Producitivy Rate, Fuzzy Topsis, Efficiency, Producitivy
  • Zeinab Ghasabzadeh * Pages 113-138
    Survival and life of an organization depend on correct decisions when facing opportunities and threats in the external environment of the organization. Since no organization can have infinite resources, strategists must decide on which strategy among various ones can lead to maximum profit. SWOT analysis enables managers to discover and identify internal and external factors affecting strategies of the organization. Therefore, the above-mentioned analysis is an appropriate tool to formulate strategies; however, it does not have the capability to evaluate the dependency of identified factors. In this study, a Fuzzy-ANP model is used to support SWOT process. This model considers not only the internal dependency of factors but also the ambiguity that appears in the opinions of decision makers by the application of the model in the fuzzy environment; although that the current techniques such as AHP consider factors independently. The network model presented here to analyze SWOT consists of four levels: the goal (best strategy) is in the first level; SWOT criteria, 4 main criteria and 24 sub-criteria are in the second and third level respectively; and finally alternatives (4 strategy). To calculate weights of SWOT factors, based on ANP method, a questionnaire in the form of paired comparison is designed and then given to the experts of the company studied. Afterwards, the geometric mean is applied, and finally based on ANP model, SO strategy with maximum weight is selected for the company.
    Keywords: Strategy Selection, Swot, MCDM, ANP, Fuzzy Logic
  • Mehri Javidi Kermani Nejad * Pages 133-158
    In the current situation, pressures stemmed from the economic globalization and all the related positive and negative results and impacts have exposed serious and new challenges across business environments. In turn, these challenges require formulation and execution of strategies and strategic controls proportionate to the environmental turbulence, conceived by the organization. The research has been performed aiming at design and development of an interactive pattern of environmental changes via strategic control (according to Lorange Model). Statistical population includes supervisors and experts selected from 10 main manufacturing companies in Ahvaz, active in production of components required for drilling oil wells. Finally, taking advantage of random stratified sampling method and kookran formula, our sample size consisted of 200 individuals. Library studies and two self-made questionnaires as for the field study were considered as data gathering tools. Data were analyzed, using structural equation modeling and LISREL (linear structural relations) statistical software; showing that environmental changes have significant effect on applying strategic control. That is, the results indicated that high and low environmental changes are effective in using fundamental strategic control and gradual strategic control, respectively.
    Keywords: Strategic control, Fundamental changes, Gradual changes, Environmental turbulence