فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال دهم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله مسافر یادگاری، ابوالفتح لامعی، امیر اشکان نصیری پور، محمدرضا ملکی صفحه 9
    زمینه و هدف
    فرایند زایمان به خاطر مطرح بودن دو نفر (مادر و جنین)، درگیر بودن سطوح مختلف نظام ارائه خدمات، تعداد بالای زایمان و بالابودن میزان سزارین یکی از اولویت های مهم در مطالعات علوم پزشکی در جهان است. در کشور ما فرایند زایمان طبیعی نیز مانند بسیاری دیگر از فرایندهای بالینی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و نیازمند ارتقا می باشد. این مطالعه با هدف طراحی خط سیر بالینی برای فرایند زایمان طبیعی در بیمارستان امام رضا(ع) ارومیه به منظور ارتقای عملکرد آن انجام گرفت.برای مطالعه اثربخشی تغییرات انجام (uality improvement).
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ارتقای کیفیت استفاده شد. «FOCUS PDCA» گرفته در فرایند ایمان طبیعی است. برای طراحی خط سیر بالینی از الگوی نه مرحله ای بدین صورت که در ابتدا عملکرد جاری رایند زایمان طبیعی در بیمارستان ارزیابی شد.سپس براساس اصول طب مبتنی بر شواهد بهترین عملکرد در زمینه زایمان طبیعی از پایگاه های داده ای مختلف استخراج گرید. در ادامه، یک جدول دو بعدی یا ماتریسی برای رائه خط سیر ارائه شد و در نهایت معیارهای ورود به خط سیر بالینی، فهرست فعالیتها، فهرست واریانسهای احتمالی و اقدامات ضروری برای برخورد با هر یک از واریانس ها، خط سیر بیمار،دستورالعملها، آلگوریتمها و روش های اجرایی مبتنی بر شواهد علمی تهیه شد.
    نتایج
    ارزیابی وضعیت جاری نشان داد که فرایند زایمان طبیعی در بیمارستان در مقایسه با استانداردها عملکرد مطلوبی ندارد. به طوری که میزان مداخلات غیر ضروری در فرایند زایمان طبیعی بیشتر از حد استاندارد میباشد. به منظور استاندارد سازی فرایند زایمان طبیعی بر اساس طب مبتنی بر شواهد، فهرست فعالیتها با 8 مورد فعالیت، معیارهای ورود به خط سیر با 4 مورد، قالب نهایی خط سیر و مشخص نمودن اقدامات حمایتی و درمانی و فعالیتها و رژیم غذایی و وضعیتها و نتایج مورد انتظار در هر مرحله، فهرست واریانسهای احتمالی با 9 مورد و نیز اقدامت مورد نیاز در صورت بروز واریانسها در قالب دستورالعملها (5 مورد)، آلگوریتمها(2 مور د)، روش های اجرایی(1 مورد)، تهیه گردید. همچنین به منظور مشارکت بیماران در روند زایمان، بروشوری با عنوان خط سیر بیمار تهیه و در اختیار بیماران قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    خط سیر بالینی ابزار موثری جهت طراحی و استاندارد سازی فرایندهای بالینی بر اساس که در این مطالعه استفاده شد، قابلیت اجرایی FOCUS PDCA طب مبتنی بر شواهد می باشد. الگوی نه مرحله ای دارد. روش مورد استفاده در این مطالعه تقریبا مشابه روش های مورد استفاده در کشور های دیگر بو د. با این وجود، پزشکان بیمارستان مورد مطالعه با رویکرد های ارتقا و مفاهیم مرتبط با خط سیر بالینی و از جمله طب مبتنی بر شواهد، آشنایی نداشتند. به همین دلیل یکی از مهمترین محدودیت ها در این مطالعه عدم وقت گذاری کافی پزشکان و دیگری عدم آشنایی با کار تیمی بود.
    کلیدواژگان: زایمان طبیعی، خط سیر بالینی، بیمارستان امام رضا (ع) ارومیه
  • لیلا دشمن گیر، آرش رشیدیان، علی اکبری ساری صفحه 21
    زمینه و هدف
    تعرفه گذاری یکی از مهم ترین ابزارهای سیاست گذاران نظام درمانی هر کشور است که در عدالت، کارایی، کیفیت و پاسخگویی در ارایه خدمات تاثیر می گذارد. در صورتی که تعرفه گذاری خدمات مختلف به صورت صحیح و اصولی انجام نگیرد، باعث ایجاد آثار نامطلوب بر استمرار خدمات در نظام سلامت می گردد. مطالعه حاضر به بررسی چالش ها و راهکارهای اصلاح وضعیت تعرفه گذاری در نظام سلامت ایران پرداخته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کیفی و از طریق انجام مصاحبه فردی با 9 نفر از مدیران، سیاست گذاران وزارت بهداشت و سایر نهادهای مرتبط و ارایه کنندگان خدمات بالینی که در امر تعرفه گذاری در کشور صاحبنظر بودند، انجام گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش چارچوب مفهومی استفاده شده است.
    نتایج
    چالش های ذکر شده و راهکارهای اصلاحی پیشنهادی برای چالش های مذکور در محورهای قدرت تولیتی، سیاست گذاری و نظارتی در بخش تعرفه گذاری کشور، ساختار تعرفه گذاری کشور، روش ها و اصول تعرفه گذاری، نظام ثبت هزینه های بخش سلامت و دیگر مفاهیم مرتبط با نظام تعرفه گذاری می باشد.
    نتیجه گیری
    برای اصلاح وضعیت تعرفه گذاری در نظام سلامت کشور باید با نگاهی عمیق چالش های موجود را مشخص و راهکارهای موردنیاز در سطوح مختلف را شناسایی نمود. تبعیت از یک الگوی مشخص، وجود سیاست گذاری و تولیت واحد در زمینه تعرفه گذاری خدمات بالینی به عنوان یکی از زیر ساخت های لازم برای جهت دار نمودن این اقدامات، ضروری می باشد.
  • منیره شمسایی، عبیدالله فرجی، عباسعلی رمضانی، سید پوریا هدایتی صفحه 32
    زمینه و هدف
    خطای پزشکی موضوعی جهانی،هزینه بر وعامل مرگ ومیر وآسیب به بیماران است وسخت مورد توجه جامعه قرار دارد این موضوع امنیت بیماررا که ازمهمترین ابعاد مراقبتهای بهداشتی محسوب میشود،به خطر می اندازد.خطای پزشکی در بیمارستانهاو موسسات مراقبت سلامت ایالات متحده سومین علت مرگ ومیر بوده وسالانه قریب به 98000نفر قربانی میگیرد. هدف ازانجام این پژوهش تعیین دیدگاه پزشکان عمومی درباره خطاهای پزشکی است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش توصیفی -تحلیلی ومقطعی، 80نفراز پزشکان عمومی شاغل درشهرستان زابل انتخاب شدند و جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته شامل 19سوال مرتبط با انواع خطاهای پزشکی،فاش سازی خطاهای پزشکی استفاده شد که جهت تعیین روایی پرسشنامه از نظرات متخصصان واساتید مرتبط استفاده شد وروایی آن تایید گردید جهت پایایی پرسشنامه، پرسشنامه دراختیار10نفر ازافراد مورد مطالعه قرار گرفت وپس از یک هفته مجددا پرسشنامه رادراختیار آنها قراردادیم وباتوجه به اینکه ضریب همبستگی نمرات دو پرسشنامه قبل وبعد %80شد پایایی پرسشنامه تایید گردید.پس از تکمیل پرسشنامه ها،اطلاعات وارد نرم افزارspss ورژن 11/5شد وبااستفاده از آمارتوصیفی شامل میانگین وانحراف معیار وجداول فراوانی وآزمون آماری کای دو تجزیه وتحلیل داده ها انجام شد.
    نتایج
    72/5%ازپزشکان عمومی شرکت کننده دراین مطالعه خطای تشخیصی راشایعترین نوع خطاهای پزشکی دانستند 32/5%علت خطای دارویی رامربوط به خطای پرسنل داروخانه بیان کردند 36/3%از پزشکان عمومی تغییررفتار وانگیزه مندکردن پرسنل درمانی رااولین عامل درکاهش خطاهای پزشکی عنوان کردند 67/5%افراد مورد مطالعه موافق و32/5%مخالف فاش سازی خطای پزشکی بودند ومهمترین فایده فاش سازی خطای راجلوگیری وتوجه بیشتر به اشتباهات وخطاهای آینده بیان نمودند. رابطه معناداری بین گروه های سنی وجنسی وارتکاب به خطاهای پزشکی وجود ندارد(p>0/05).
    نتیجه گیری
    باتوجه به اهمیت وشایع بودن خطاهای پزشکی وارتباط مستقیم آن باجان ومال بیماران، زمان،بودجه ونیروی انسانی سیستم بهداشتی درمانی، نقش مسئولین در وضع قوانینی درجهت ایجادامنیت حقوقی واخلاقی برای پرسنل پررنگتر می گردد زیرا موجب فاش سازی وبیان آسانترو به موقع خطاها به بیماران وسرپرستان می شود ونیز انگیزه مندی کارکنان، بهبودآموزش وآگاهی از خطاهای احتمالی درحین کار نقش بسزایی در کاهش آسیب به بیمار وحفظ حقوق آنان دارد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، پزشکان عمومی، فاش سازی
  • پژمان حموزاده، ابوالقاسم پوررضا، محمد پناهی، محمد سلیمی صفحه 39
    زمینه و هدف
    شناسایی سبک های یادگیری فراگیران در جهت دهی به فعالیت های تدریس و یادگیری اهمیت فراوانی دارد. این مطالعه با هدف تعیین سبک های یادگیری دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1390 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، کلیه دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده این پژوهش، پرسشنامه استاندارد سبک های یادگیری وارک (VARK) بود. برای تحلیل نتایج از نرم افزار VARK طراحی شده در محیط Excel و SPSS 16 استفاده گردید.
    نتایج
    از مجموع 150 دانشجوی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، 130 نفر با تکمیل پرسشنامه در مطالعه شرکت کردند(میزان پاسخگویی87 درصد بود). تنها 33/1 درصد از دانشجویان مورد مطالعه سبک یادگیری تک وجهی را ترجیح می دادند؛ در میان این دانشجویان، 10/8 درصد جنبشی/حرکتی، 10 درصد خواندن/نوشتن، 9/2 درصد شنیداری و 3/1 درصد دیداری بودند. در مقابل، اکثریت دانشجویان(66/9 درصد)، سبک های یادگیری چندوجهی (18/5 درصد دو وجهی، 13/1 درصد سه وجهی و 35/4 درصد چهار وجهی) را به عنوان سبک غالب یادگیری ترجیح می دادند. ارتباط معناداری بین معدل، مقطع و جنس با سبک های یادگیری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آگاهی از اینکه دانشجویان مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دارای سبک های یادگیری متفاوتی هستند به آموزش دهنده در توسعه روش های آموزشی موثر و متناسب با سبک یادگیری دانشجویان کمک خواهد کرد. بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود که برای دانشجویان این رشته از شیوه های فعال یادگیری مانند بحث در کلاس، ایفای نقش و شبیه سازی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری وارک، دیداری، شنیداری، خواندن، نوشتن، جنبشی، حرکتی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
  • نصرالله جباری، هادی لطف نژاد افشار، احد زینالی، آرام فیضی، جانسون شنو علی کومی صفحه 48
    زمینه و هدف
    سیستم آرشیو و انتقال تصاویر (PACS) امکان ذخیره سازی و ارسال تصاویر پزشکی را بصورت الکترونیکی در واحدهای مختلف مراکز آموزشی درمانی فراهم می سازد. هدف اساسی این مطالعه تعیین مشکلات و موانع موجود در پیاده سازی PACS در بیمارستان امام خمینی ارومیه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 88 نفر از پزشکان،پرستاران بخشها، پرتو کاران، کارکنان مدارک پزشکی و مدیران اجرائی بیمارستان امام خمینی ارومیه مورد بررسی قرار گرفتند. حجم نمونه منطبق بر حجم جامعه بوده و از روش سرشماری در نمونه گیری استفاده گردید. گردآوری داده ها بوسیله دو پرسشنامه صورت گرفت. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوا و پایائی آنها از روش آزمون- بازآزمون تعیین گردید با استفاده از این پرسشنامه ها چهارحوزه: نیروی انسانی، مدیریتی، سازمانی و عوامل تکنولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج در چهار محور مورد بررسی در این تحقیق نشان داد که میزان آشنایی کارکنان و مدیران با مفهوم PACS به ترتیب 43/1 و 83/3 درصد بود. یافته ها همچنین میزان استقبال کارکنان و مدیران از پیاده سازی چنین سیستمی را به ترتیب 80 و66/7 درصد نشان داد. مشخص شد که هم مدیران و هم کارکنان عدم آگاهی دست اندرکاران اجرائی بیمارستان از مزایای PACS را مهم ترین مانع در پیاده نشدن PACS عنوان کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیشرفت حوزه انفورماتیک پزشکی و کاربردهای سیستم های اطلاعاتی بهداشتی ضروری است که مدیران اجرائی از ورود این گونه سیستم ها در بیمارستانها استقبال نمایند.
    کلیدواژگان: PACS، مدیریت اطلاعات بیمارستانی، سیستم اطلاعات رادیولوژی، DICOM
  • آذر طل، فرشته مجلسی، عباس رحیمی، داود شجاعی زاده، بهرام محبی صفحه 57
    زمینه و هدف
    هرسازمان به منظور آگاهی از میزان مطلوبیت و مرغوبیت فعالیتهای خود بالاخص در محیطهای پیچیده و پویا نیاز مبرم به نظام ارزشیابی دارد. از سوی دیگر فقدان نظام ارزشیابی و کنترل در یک سیستم به معنای ارتباط نداشتن با محیط درون وبرون سازمان تلقی می گردد که پیامد آن کهولت و مرگ سازمان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در مورد بخش زنان وزایمان انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای، پرسشنامه ها، مطالعات میدانی و استفاده از نظر متخصصین بود. ترسیم درختواره شاخصها با استفاده از مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام و برای روایی تحقیق از تکنیک دلفی استفاده شده است.
    نتایج
    در فرایند ترسیم درختواره شاخصهای ارزشیابی عملکرد انجام چند مرحله لازم است. 1. تدوین شاخصهای عملکردی 2. گروه بندی شاخصها و ترسیم درختواره 3. وزن دهی شاخصها
    نتیجه گیری
    ارزشیابی عملکرد بخشهای مختلف بیمارستان باید در مقاطع زمانی مشخص و با استفاده از یک مدل نظام مند انجام گیرد. برای این کار تدوین شاخصهای عملکردی مخصوص هر بخش الزامی است؛ یافته های این تحقیق نشان داد که مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی می تواند یک الگوی مناسب برای این کار باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی درک شده، دیابت نوع 1، خانواده، دوستان
  • فربد عبادی فردآذر، اعظم چوپانی، ناصر محمدی، سید حسن ارکیان، فاطمه چوپانی صفحه 65
    زمینه و هدف
    هرسازمان به منظور آگاهی از میزان مطلوبیت و مرغوبیت فعالیتهای خود بالاخص در محیطهای پیچیده و پویا نیاز مبرم به نظام ارزشیابی دارد. از سوی دیگر فقدان نظام ارزشیابی و کنترل در یک سیستم به معنای ارتباط نداشتن با محیط درون وبرون سازمان تلقی می گردد که پیامد آن کهولت و مرگ سازمان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در مورد بخش زنان وزایمان انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای، پرسشنامه ها، مطالعات میدانی و استفاده از نظر متخصصین بود. ترسیم درختواره شاخصها با استفاده از مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی انجام و برای روایی تحقیق از تکنیک دلفی استفاده شده است.
    نتایج
    در فرایند ترسیم درختواره شاخصهای ارزشیابی عملکرد انجام چند مرحله لازم است. 1. تدوین شاخصهای عملکردی 2. گروه بندی شاخصها و ترسیم درختواره 3. وزن دهی شاخصها
    نتیجه گیری
    ارزشیابی عملکرد بخشهای مختلف بیمارستان باید در مقاطع زمانی مشخص و با استفاده از یک مدل نظام مند انجام گیرد. برای این کار تدوین شاخصهای عملکردی مخصوص هر بخش الزامی است؛ یافته های این تحقیق نشان داد که مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی می تواند یک الگوی مناسب برای این کار باشد.
  • عبدالله کشاورز، روح الله کلهر، امیر جوادی، سعید آصف زاده صفحه 75
    زمینه و هدف
    سازمان جهانی بهداشت حفاظت مردم در برابر هزینه های بیماران را به عنوان یکی از3 هدف اصلی نظام سلامت تعیین کرده است. نگرانی در مورد هزینه های سلامت مردم امروزه توجه سیاستگذاران و دانشگاهیان را در بسیاری از کشورها به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف برآورد پرداخت مستقیم از جیب بیماران برای هزینه های درمان در شهر قزوین در سال 1388 بر مبنای دهکهای درآمدی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1388 بر روی 384 خانوار شهر قزوین انجام شد. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ای شامل 25 سوال بود که روایی و پایایی آن توسط پژوهشگران سنجیده شد. سپس پرسش نا مه ها بین خانوارها توزیع و در نهایت داده ها توسط آمار توصیفی با استفاده از برنامه spss تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین پرداخت از جیب بیماران نسبت به کل هزینه پزشکی در مدت مطالعه 59/7درصد بوده که بیشترین میزان مربوط به دهک اول (67/5 درصد) و کمترین میزان مربوط به دهک پنجم (45/5 درصد). میانگین کل پرداخت از جیب به میانگین کل درآمد خانوارها 7/3 درصد می باشد که بیشترین مقدار مربوط به دهک اول (کمترین میزان درآمد) با 19 درصد و کمترین میزان3/6درصد در دهک دهم می باشد.
    نتیجه گیری
    علی رغم پوشش بیمه پایه، پرداخت مستقیم از جیب در خانوارهای مورد مطالعه شهری (59/7 درصد) بالا بوده و در بین دهکهای پایین درآمدی (دهک اول) درصد قابل توجهی (19 درصد) از درآمد خانوار را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: پرداخت مستقیم از جیب، هزینه های درمان، دهکهای درآمدی
|
  • Lameei A. Mosafer Yadegari A. Nasiripour Aa. Maleki Mr Page 9
    Background
    Since normal vaginal delivery is concerned in the mother’s health and their child,different levels of the healthcare system are engaged in this process, and due to the high rates of studies related to normal vaginal delivery is one of the priority areas in medical research worldwide. Function of normal vaginal delivery process- like many other clinical processes- is far from optimal in Emma Reza hospital, and needs improvement. This study was carried out with the aim of development of a clinical pathway for normal vaginal delivery to improve this process. In this paper we report the process of clinical pathway development. We will report the results of its implementation later.
    Materials and Methods
    This is a quality improvement study which is one of the effectiveness or online studies. In this study we used Dr. Lameei's model for clinical pathway development. The following activities were done for the pathway development: 1) the quality improvement steering committee of the hospital took the responsibility of the overseeing the clinical pathway development process and policy issues in the hospital. 2) The steering committee created the criteria for selection of the first clinical process for pathway development. 3) Based on the criteria, the normal vaginal delivery process was selected for clinical pathway development. 4) Flow chart of the process was depicted and a multidisciplinary team was formed. 5) The multidisciplinary team assessed the current function of the process. 6) Using methods of evidence-based medicine, the team found out the best practice regarding normal vaginal delivery. 7) The team determined the format and content of the pathway. 8) It created alist of possible variances from the pathway. 9) Finally, the team developed the standing orders and necessary evidence based protocols.
    Results
    The outputs of the pathway development stage of this study were: 1) normal vaginal delivery clinical pathway. 2) Inclusion criteria into the pathway. 3) List of the variances. 4) Evidence based actions regarding each variance, standing orders, and necessary protocols.
    Conclusion
    Clinical pathway was an effective tool for designing and standardization of clinical processes based on evidence based medicine. Nine steps model (FOCUS-PDCA) which used in this study was performable. The pathway development took more about one and half years, which was longer than the time western countries have used to develop clinical pathways. Two outstanding constraints in affecting the time devoted for clinical pathway development were: 1) Non familiarity of the multidisciplinary team with the concepts and principals of the clinical processes quality improvement in general, and the clinical pathway development in particular. 2) It took a very long time for the team to go through the team development stages and becoming a mature performing team.
    Keywords: Normal vaginal delivery, Clinical pathway, EMAM REZA hospital
  • Doshmangir L., Rashidian A., Akbari Sari A Page 21
    Background
    Medical tariff is one of the most important tools for health policy making in a country that influences equity, efficiency, quality and accountability of service deliveries. If relative values for different services are not determined correctly, it may have negative consequences on availability and sustainability of care. This study was designed to assess the challenges and respective solutions of the tariff system in Iranian health sectors.
    Materials and Methods
    This is a qualitative study, involving nine face to face interviews with health managers, policy makers and researchers at the Ministry of Health and Medical Education and relevant organizations, as well as public and private institutions and service providers who had experiences in medical tariff. We used the thematic framework method for analyzing qualitative data.
    Results
    The problems and respective solutions were classified into stewardship power, policy making and surveillance for tariff setting, structural organization of medical tariff system, methods and principles of setting the tariffs, medical costs recording systems and other concepts related to the medical tariff system in the health sector.
    Conclusion
    To improve medical tariffs system in the country, one need to have a deep understanding of the current challenges and potential solutions in different levels. It is advisable to follow a clear model based on focus on policy-making and stewardship of medical tariffs system as an important cornerstone of any effort to rectify the current situation.
    Keywords: Relative values in medical services, Health sector, Medical tariff, Stewardship
  • Shamsaii M., Faraji O., Ramazani A., Hedaiati P Page 32
    Background
    Medical error is a global topic. Its costs high and causes injuries to people. This issue imperils patient security which it is one of the most important dimensions of health care. Medical errors in health care institutions and hospitals in United States is the third cause of mortality and morbidity of about 98000 people annually. The objective of this research was assessing the viewpoints of GPs in medical errors issues.
    Materials and Methods
    This is a descriptive-analytical cross-sectional research with 80 GPs participated in Zabol city. Instrument of data collecting was a questionnaire made by the research team including 19 questions related to all kinds of medical errors and disclosure medical errors that were used to etermine the narrative abstract views of the experts& teachers corresponds which validity used were confirmed. The reliability of the questionnaires were ascertained by test-retest which used the Pearson correlation coefficient (r = 0/80). Data analyzed by SPSS 18 software in statistical tests as a Chi- square.
    Results
    The GPs expressed (72/5%) diagnostic error as the most common type of medical errors.32/5 percent participants represented that cause of medication error was the error of pharmacy personnel.36 percent individuals mentioned that changing behavior and motivating staff were as the first factor in decreasing medical errors. 67/5 percent participants agreed to the training of medical errors and 32/5 percent were against disclosure to medical errors. There was no significant association between age and rate of medical errors (P >0/05).
    Conclusion
    The role of authorities to enacted rules for generating legal and ethical security increased regarding the magnitude of medical errors. There is high prevalence and direct relationship between alive of people within period of time, budget, and staff in the health systems.
    Keywords: Medical error, Disclosure, General Practitioners
  • Hamouzadeh P., Pourreza A., Panahi M., Salimi M Page 39
    Background
    Identifying learning styles among students are very important in order to orient in learning and teaching activities. The aim of this study was to determine the learning styles of students in the ground of health services management in Tehran University of medical sciences in 2010.
    Material and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, total of health services anagement students’ in Tehran University of medical sciences applied in a census study. The tool which used in this research was VARK learning style questionnaire. Data was analyzed by VARK software that later on designed into Excel and SPSS soft wares.
    Results
    In total, 130 out of 150 students completed returned questionnaire (Response Rate=7%).Only 33.1% of the students preferred a Uni-modal learning style. Among those students; 10.8% referred kinesthetics style, 10% preferred read & writing style, 9.2% auditory, and 3.1% preferred visual style. In contrast, the most of students (66.9%) preferred multi-modal [Bi-modal (18.5%), Trimodal (13.1%), Quad-modal (35.4%)] learning styles. There was no significant association between grade point average, sex and education degree with learning styles.
    Conclusion
    Awareness of existing different learning styles among health services management students’ will help to trainers and educators to develop the effective learning approaches and also tailored to students in learning styles. Based on results, it is suggested to apply active learning strategies such as discussion groups, role playing, and simulation and so on to students in this field.
    Keywords: VARK learning style, Visual, Aural, Reading, writing, Kinesthetic, Health services
  • Nasrollah Jabbari, Hadi Lotfnezhad Afshar, Ahad Zeinali, Aram Feizi, Johnson Sheno Ali, Komi Page 48
    Background
    Picture Archiving and Communication System (PACS) provides the possibility of electronic transfer and storage of medical images in different units of treatment and educational centers. The aim of this study was to determine the problems and obstacles related to implementation of PACS in Urmia Imam Khomeini hospital.
    Material And Methods
    In this descriptive study, 88 physicians, nurses, radiographers, health information managers and executive managers in Urmia Imam Khomeini hospital were assessed. The sample size was accordance to the size of population; so, the census method was used for sampling.Data collection was performed by two questionnaires. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed by content validity and test-retest method respectively. The four areas composed of human resources, management, organizational and technological factors which evaluated with those questionnaires. The data analysis was conducted based on the descriptive analysis.
    Results
    Results in four areas showed that the knowledge of employees and managers with the concept of PACS was 43.1% and 83.3% respectively. The findings also indicated that the interest of employees and managers to implementing such a system were 80% and 66.7% respectively. Based on the opinions of both managers and employees, it was found that the lack of awareness of hospital executive managers was the most important obstacle in the implementation of the PACS.
    Conclusion
    Considering the progress in the medical informatics domain and applications of health information systems, it is necessary that the executive managers apply such systems in hospitals.
    Keywords: PACS, Hospital information system, Radiology information system, DICOM
  • Tol Azar, Majlessi Fereshteh, Rahimi Abbass, Shojaezadeh Davoud, Mohebbi Bahram Page 57
    Background
    Diabetes control should be considered as a chronic illness in many fields. Perceived social support is one of the most important social factors in diabetes control. In this study, we aimed to determine the relation between perceived social support and relevant factors with HbA1C in type 1 diabetic patients.
    Materials And Methods
    This study was a cross sectional which assessed relation between perceived social support and HbA1C of 113 diabetic patients affiliated to hospitals of Tehran University of Medical Sciences during 6 months in 2011. The instrument for data collection was a multidimensional scale including socio demographic and health status data, perceived social support scale by family members (20 items), perceived social support scale by friends (20 items). Collected data was analyzed by SPSS oftware version 11.5 with using nonparametric tests such as Mann-Witney and kruskal-Wallis tests.
    Results
    None of variables has statistical association with perceived social support by friends (p>0.05). Perceived social support by family members had significant relation with HbA1C among men (p=0.05) and patients with BMI in 26-29.9 ranges (p=0.01).
    Conclusion
    It seems that perceived social support from family members is more important than perceived social support from friends. This finding is highlighted among men and patients with borderline BMI. Other variables such as disease duration, marital status, occupation, and education level had no statistical relation with HbA1C.
    Keywords: Perceived social support_Type 1 diabetes_Family members_Friends
  • Ebadi Fard Azar F., Choopani A., Mohammadi N., Arkian S. H, Choopani F Page 65
    Background
    Each organization urgently needs a system evaluation for perception of desirability of the activities especially in complex & dynamic environments. In the other hand, Absence of an evaluation & controlling system in an organization is equal to lack of having communication with internal & external organizational environment which its outcome is organizational death.
    Materials and Methods
    This is a descriptive study in the obstetric and genecology wards. Library studies, questionnaire, field studies and expert opinions used for data gathering. Indicators’ tree was designed by using analytical hierarchy process. The Delphi technique used for nominating the reliability of research.
    Results
    Several stages in process of designing a hierarchy are necessary which composed; determining performance indicators, regimentation of indicators and designing the tree, weighting and determining inconsistency rate.
    Conclusion
    Performance evaluations of all wards in hospitals should been done by a systematic model in specific period of time. To identify this aim the specific performance indicators were necessary. Analytical hierarchy process could be an appropriate model for hospital wards performance in the evaluation.
    Keywords: Indicator, Obstetrics, gynecology ward, Analytical hierarchy process
  • Abdollah Keshavarz, Rohollah Kalhor, Amir Javadi, Saeid Asefzadeh Page 75
    Background
    Who has declared that protected of people against medical expenditures is as one of the three important objectives of the health system. The criticized of the economic situation urges the policy makers and academician area to pay more attention to this issue. This study was conducted to estimate the patient’s out of pocket for medical expenditure in Qazvin province in per income decentiles in 2009.
    Materials and Methods
    This was a descriptive –analytic study performed on 384 urban ouseholds in Qazvin in 2009. The data were collected through interviews which used questionnaire consists of 25 stems. The data were analyzed by descriptive statistical index.
    Results
    The average of out of pocket money in patients was 59/7% of total medical enditures.The highest percent (67/5%) belongs to first income level and fifth income decentile has lowest percent (45/5%). Total average oop divided by total household income which was %7/3, that the highest percent belongs to the first income decentile (lowest income) 19%, and tenth income decentile has the lowest percent (3.6%).
    Conclusion
    Despite coverage of general insurance, results of this study reveals that OOP ercentage of studied urban households is relatively was high (59/7%) and lower income decentiles (first decentile), OOP consists of substantial percent of household’s income (19%).
    Keywords: Out Of Pocket (OOP), Medical expenditure, Income decentiles, Household expenditure