فهرست مطالب

بیمارستان - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله بیمارستان
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهاره نصرتی نیا، جواد حدادنیا صفحات 9-21
    سابقه و هدف
    در فرایند پزشکی از راه دور (Telemedicine)، استفاده از تکنیک های دیجیتالی در تشخیص بیماری ها سبب شده تا پزشکان جهت آرشیو و نگهداری اطلاعات بیماران به منابع ذخیره سازی و نیز پهنای باند بالا در انتقال داده ها نیاز پیدا کنند.
    مواد و روش ها
    هدف از ارائه این مقاله، معرفی یک شیوه کارآمد در فشرده سازی چند مرحله ای اطلاعات مربوط به تصاویر ماموگرافی بر اساس شبکه های عصبی مصنوعی و الگوریتم L-M است. در ابتدا تصویر ماموگرافی با ورود به شبکه عصبی، این امکان را خواهد داشت که با کمترین میزان تخریب و درجه فشردگی بالا در لایه نخست فشرده شود.
    یافته ها
    پیاده سازی مراحل فشرده سازی تصاویر ماموگرافی با استفاده از تصاویر 128 زن با سنین 55/6±41/46 سال و شاخص توده بدنی 5/5±78/36 از سطح 3 کلینیک تخصصی از شهر سبزوار صورت گرفت و مشاهده شد که به ترتیب متوسط مجذورات خطا برابر (MSE) 24/4، بیشترین نسبت تفاوت برابر 46/33 و نسبت فشرده سازی 8:1 در خروجی الگوریتم حاصل آمدند؛ عملکرد قابل قبول سیستم بر اساس طراحی دقیق نرم افزاری بوده و به همین دلیل کارایی مناسبی را در عمل به همراه دارد.
    نتیجه گیری
    بر مبنای قابلیت اطمینان به خروجی نرم افزار در فشرده سازی و انتشار و به دلیل عدم تخریب اطلاعات اساسی تصاویر ماموگرافی در زمان فشرده شدن، تشخیص در مرحله اکتشاف با تشخیص در واقعیت مطابقت بالایی دارد و از این رو سیستم امکان پیاده سازی را در مراکز بیمارستانی در آرشیو تصاویر ماموگرافی داراست و انجام آن را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: سرطان، پستان نگاری، پردازش تصویر، فشرده سازی تصویر و شبکه های عصبی
  • جعفر صادق تبریزی، یگانه پرتوی * صفحات 23-34
    مقدمه

    رعایت بهداشت دست به صورت اثربخش عفونت های مراقبت های بهداشتی را می تواند کاهش دهد. شیوع عفونت در اثر رعایت نامناسب بهداشت دست منجر به افزایش مرگ و میرو هزینه ها خواهد شد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرایند رعایت بهداشت دست پرستاران به روش ممیزی بالینی در یکی از بیمارستان های منتخب دولتی شهر تبریز صورت گرفته است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مداخله ای به روش ممیزی بالینی در بخش های جراحی، زنان، داخلی و کودکان یکی از بیمارستان های دولتی منتخب شهر تبریز در سال 92_93 به مدت 7 ماه انجام گرفت. مطالعه در دو فاز قبل و بعد از مداخله با همکاری پرسنل پرستاری در تمامی شیفت های کاری(صبح، عصروشب) انجام گرفت. روش ها و ابزار مطالعه چک لیست پایش عملکرد و مشاهده شستن دست می باشد. چک لیست با استفاده از دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی و دستورالعمل تهیه شده توسط وزارت تدوین گردید.

    یافته

    تعداد کل موقعیت های شستن دست قبل از مداخله 252 بوده که با اجرای مداخلات، به 336 موقعیت افزایش یافته است. نتایج حاصل از ممیزی بالینی فرایند فوق نشان می دهد که میزان کلی مطابقت با استاندارد بهداشت دست قبل از مداخله 59.94% بوده که بعد از اجرای مداخلات به 80.56% ارتقا یافته است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که برنامه های ارتقایی و آموزشی نقش به سزایی در بهبود استانداردهای بهداشت دست دارد.

    کلیدواژگان: ممیزی بالینی، بهداشت دست، فرآیند
  • محمد عرب، مصطفی حسینی، محمد پناهی توسنلو، زیبا خلیلی صفحات 35-48
    زمینه و هدف
    از آنجا که پرستاران بزرگترین گروه ارائه کننده خدمات مراقبتی در نظام بهداشت و درمان می باشند و بخش اورژانس جزء بخشهای با ریسک بالا از نظر آسیبهای شغلی شناخته می شود هدف مطالعه حاضر شناسایی مخاطرات شغلی کادر پرستاری بخش اورژانس می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه بر روی 250 نفر از کادر پرستاری بخش اورژانس بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بود که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    سطح آسیبهای شغلی افراد مورد مطالعه با میانگین 55/0± 87/2 در حد متوسط ارزیابی شد. بین ابعاد مخاطرات شغلی، مخاطرات روانی_ اجتماعی و سازمانی و مخاطرات ارگونومیکی به ترتیب با میانگین 47/0± 58/3 و 71/0± 57/3 مهمترین و مخاطرات شیمیایی (78/0± 99/1) کم اهمیت ترین منبع آسیب شغلی گزارش شدند. از بین متغیرهای مورد بررسی بین بیمارستان، سابقه خدمت، میزان تحصیلات، وضعیت استخدامی و گذراندن دوره آموزشی مخاطرات شغلی با میزان آسیبهای شغلی ارتباط آماری معناداری وجود داشت(05/0>p).
    نتیجه گیری
    پرستاران در زمینه آسیبهای شغلی با عوامل خطرساز متعددی در حیطه های مختلف رو به رو هستند و برای از بین بردن این عوامل خطرساز نیاز به راهکارهایی در حیطه های مختلف است. بکارگیری ملاحظات ارگونومیک، تدوین برنامه های آموزشی مناسب، فراهم نمودن آموزش های کافی در این زمینه و...، می تواند منجر به کاهش این آسیبهای شغلی و افزایش بهره وری آنها گردد.
    کلیدواژگان: مخاطرات شغلی، آسیب شغلی، بخش اورژانس، کادر پرستاری
  • فرناز عطار جان نثار نوبری، ترانه یوسفی نژادی، فرانک بهزادی گودری، محمد عرب صفحات 49-59
    زمینه و هدف
    هدف از مدیریت خطاهای بالینی، ارتقاء کیفیت مراقبت سازمان های بهداشتی و درمانی و اطمینان از ایمنی بیماران می باشد. به این منظور، این مطالعه به شناسایی و ارزیابی حالات خطای ممکن در بخش مراقبت های ویژه (ICU) یکی از بیمارستان های تهران با رویکرد تحلیل حالات و اثرات خطا (FMEA) با هدف کاهش وقوع خطرات می پردازد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی است که داده های آن به صورت کیفی و از طریق مشاهده مستقیم، بررسی سوابق و اسناد و بحث گروهی متمرکز (FGD) با صاحبان فرآیند در بخش مراقبت های ویژه یکی از بیمارستان های غیردولتی تهران در سال 93 گردآوری شده است. تحلیل داده ها مطابق با روش FMEA، بر اساس عدد اولویت ریسک (RPN) به صورت کمی انجام شده است.
    نتایج
    طبق روش FMEA، 378 حالت خطای ممکن در 180 فعالیت بخش مراقبت های ویژه، شناسایی و ارزیابی گردید. سپس با تعیین قابلیت اطمینان 90%، مجموعا 18 حالت خطا با 100RPN≥ به عنوان خطاهای با ریسک غیرقابل قبول شناسایی و تحلیل شدند.
    نتیجه گیری
    شناسایی 18 خطا با ریسک غیرقابل قبول از بین 378 حالت خطاهای شناسایی شده، علت یابی آنها و ارائه اقدامات اصلاحی، همگی حاکی از قابلیت بالای روش FMEA در شناسایی، ارزیابی، الویت بندی و تحلیل خطاهای ممکن در بخش حساس و پیچیده ای نظیر بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک، فرآیند، بخش مراقبت های ویژه، تحلیل حالات و اثرات خطا
  • محمد جواد کبیر، ناهید جعفری، محمد نعیمی طبیعی، ابراهیم میکانیکی، حسن اشرفیان امیری، سیدداود نصرالله پور شیروانی، ارسلان داداشی، قاسم اویس صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    یکی از وظایف اصلی پزشک خانواده تشکیل پرونده سلامت و ثبت کلیه خدمات ارائه شده می باشد. این مطالعه به منظور بررسی کمیت و کیفیت تشکیل پرونده سلامت و ثبت خدمات ارائه شده در برنامه پزشک خانواده در استان های شمالی ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در شش ماهه دوم 1391 انجام گرفت. 139 مرکز مجری طرح پزشک خانواده و بیمه روستایی در سه استان گلستان، مازندران و گیلان بصورت تصادفی منظم به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در مراکز منتخب عملکرد ثبتی کلیه پزشکان خانواده بررسی شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. داده ها در SPSS18 در سطح معنی داری P<0.05 تحلیل شد.
    نتایج
    از 189 پزشک خانواده مورد مطالعه، 43 پزشک (23 درصد) مشخصات بیماران ارجاع داده شده به سطح2 و نتایج آن را در فرم سابقه ارجاع ثبت می کردند. از 1890 خانوار بررسی شده، 1559 خانوار دارای پرونده سلامت بودند که پرونده سلامت 892 خانوار (57 درصد) بطورکامل تکمیل شد. از 5869 نفر اعضای خانوار بررسی شده، 4229 نفر حداقل یکبار توسط پزشک خانواده خود معاینات دوره ای شدند که نتایج معاینات دوره ای انجام شده 1919 نفر (46 درصد) بطور کامل ثبت گردید. میزان ثبت فرم سابقه ارجاع به پزشک متخصص در استان های شمالی ایران تفاوت معنی دار وجود داشت (P=0.001).
    نتیجه گیری
    کمیت و کیفیت تشکیل پرونده سلامت و ثبت خدمات ارائه شده در سطح مورد انتظار نبوده و نیاز به مداخلات متناسب دارد.
    کلیدواژگان: پرونده سلامت، معاینات دوره ای، پزشک خانواده، بیمه روستایی
  • سید هادی حسینی، سیاوش فاضلیان، جواد حشمتی، مهدی سپیدارکیش، رضا پاکزاد، ابوالقاسم پوررضا صفحات 71-77
    زمینه و هدف
    بخش تغذیه از جمله مهم ترین بخش های بیمارستان برای جلب رضایت و بهبود سلامت بیماران می باشد؛ که عدم رعایت استاندارد های مربوطه، موجب رشد عفونت های بیمارستانی و به خطر افتادن سلامتی افراد می گردد. با استقرار استاندارد HACCP، بسیاری از کاستی های موجود در بخش تغذیه ی بیمارستان ها مرتفع می شود. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت رعایت استاندارد های سامانه ی مذکور در بخش تغدیه ی بیمارستان های مورد مطالعه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کمی توصیفی- تحلیلی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1392 انجام شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه HACCP بود؛ برای جمع آوری داده ها از بخش های تغذیه ی بیمارستان ها از روش های مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه استفاده شد. سرانجام داده ها در نرم افزار تجزیه و تحلیل (SPSS18) وارد شد، برای توصیف داده ها از جداول و نمودار ها، و برای تحلیل آن از آزمون «کروس کال والیس» استفاده شد.
    نتایج
    میانگین امتیاز و درصد رعایت استاندارد های حیطه های پنج گانه HACCP در 7 بیمارستان بررسی شده به ترتیب 58/3و21/70درصد محاسبه گردید، که در سطح مطلوب ارزیابی شد. نیز اختلاف معنی داری بین میانگین امتیاز بیمارستان ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    هرچند وضعیت موجود مطلوب ارزیابی شد؛ ولی به دلیل اهمیت بخش تغذیه با رعایت حداکثری استاندارد ها و بهبود کیفیت در مراحل طبخ و توزیع غذا، از عفونت های بالقوه پیشگیری شده و رضایت بیماران و کارکنان جلب خواهد شد.
    کلیدواژگان: رعایت، استاندارد HACCP، بخش تغذیه، بیمارستان
  • ندا اسدی، زهرا رویانی صفحات 79-85
    مقدمه
    افسردگی یکی از اختلالات شایع در بیماران تحت درمان با همودیالیز است که روند افزایشی دارد لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی همبستگی حمایت اجتماعی با افسردگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز شهر کرمان، انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر رو ی کلیه بیماران تحت درمان با همودیالیز در سال 1392 در شهرکرمان انجام گرفته است. تعداد نمونه ها 182 بیمار بوده است. از طر یق پرسشنامه های 1- مشخصات دموگرافیک 2- پرسشنامه استاندارد سنجش افسردگی بک(BDI) 3- پرسشنامه حمایت اجتماعی ESSI داده ها جمع آوری شد. داده ها در محیط نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    1/68% از افراد مورد پژوهش دارای درجاتی از افسردگی بودند. 83% از افراد نیز از حمایت اجتماعی خوبی برخوردار بودند. در بررسی ارتباط افسردگی و حمایت اجتماعی، مشخص گردید که ارتباط معناداری بین افسردگی و حمایت اجتماعی وجود دارد(0.005 P=) به طوریکه با افزایش حمایت اجتماعی، میزان افسردگی کاهش می یابد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که افسردگی در این بیماران شیوع بالایی دارد به نظر می رسد در بخش های دیالیز به مسائل روان شناختی این بیماران باید توجه ویژه مبذول نمود.پرستاران می توانند با شناسایی افراد پرخطر از نظر در یافت حمایت اجتماعی از افسردگی در این بیماران پیشگیری نمایند. یدی:
    کلیدواژگان: افسردگی، حمایت اجتماعی، همودیالیز
  • فاطمه ستوده زاده، محسن بیاتی، زهرا کاووسی، محمد خمرنیا صفحات 87-94
    مقدمه
    هزینه نیروی انسانی بیش از60 درصد از منابع بیمارستان هارا به خود اختصاص می دهد. پژوهش حاضر برای تعیین تعداد بهینه پرستاردر بخش مسمومیت بیمارستان شوشتری شیراز صورت گرفته است.
    روش کار
    پژوهش حاضراز نوع کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی– تحلیلی است. جامعه پژوهش پرونده بیماران مراجعه کننده به بخش مسمومیت یکی از بیمارستان های شیراز درسال 1391 بود. به منظور نمونه گیری از کل پرونده ها بصورت طبقه ای (ماهیانه) و نمونه گیری در هر ماه بصورت ساده انجام گرفت. جمع آوری داده های مورد نیاز از دفتر آمار بخش و پرونده بیماران (برگ نوت پرستاری و دستورات پزشک) با استفاده از فرم جمع آوری داده ها صورت گرفت. از تکنیک برنامه ریزی خطی و با بهره گیری از نرم افزار lingo 8 تعداد بهینه پرستار مورد نیاز در شیفت های مختلف بیمارستان تعیین گردید.
    یافته ها
    حداقل پرستار مورد نیاز بخش مسمومیت بیمارستان مورد نظر برای ارائه خدمات مطلوب به بیماران در شیفت صبح 2 پرستار، عصر 2 پرستار و شب 3 پرستار به دست آمد و در مجموع شبانه روز 7 پرستار مورد نیاز می باشد.
    نتیجه گیری
    تعداد پرستار مورد استفاده در بخش در شیفت صبح و عصر بیش از تعداد بهینه آن بوده است. همچنین یافته ها نشان می دهد که تعداد پرستاران بدست آمده از روش های کمی مانند برنامه ریزی خطی کمتر از تعداد محاسبه شده آن بصورت تجربی توسط مدیران پرستاری می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی، خدمات پرستاری، بخش مسمومیت، تعداد پرستار
  • محمد محسنی، سید حسام سیدین، آغافاطمه حسینی، مهدی غرسی منشادی، حشمت الله اسدی صفحات 95-100
    مقدمه
    بیمارستان ها یکی از نهادهای مهم در نظام نوین درمانی می باشند و پاسخگویی نیز از مهمترین عملکردهای سازمانی است. پاسخگویی یک نیروی پیش برنده است که بر عوامل اصلی فشار وارد می آورد تا در برابر عملکرد خود مسئول باشند. این مطالعه با هدف بررسی نظام پاسخگویی عملکرد بیمارستان ها انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1392 در 12 بیمارستان آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. داده ها بوسیله ی چک لیست پاسخگویی عملکرد جمع آوری شد. روایی چک لیست توسط اساتید تایید شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و بوسیله ی نرم افزار 19 SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    به طور کلی وضعیت پاسخگویی عملکرد بیمارستان ها دارای میانگین 50/1(از 2 نمره) و در وضعیت «خوب» (متوسط به بالا) قرار داشت. بعد برنامه ریزی استراتژیک بیشترین میانگین (±0/2185/1) و بعد مشارکت ذی نفعان کمترین میانگین(±0/4612/1) را داشتند. بین همه ی متغیرها(بجز محرک ها) با پاسخگویی عملکرد همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ضعف در هر قسمتی از عملکرد می تواند دیگر قسمت ها را تحت تاثیر قرار دهد و بر عملکرد کل بیمارستان تاثیر منفی داشته باشد. با توجه به وضعیت کنونی پاسخگویی عملکرد بیمارستان ها و اهمیت آن، تقویت ابعاد دارای نقاط ضعف و رسیدگی به نواقص پاسخگویی عملکرد باید در اولویت کاری مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، عملکرد، مدیران، بیمارستان
  • شیما نادری، محمد امیری، لیلا ریاحی صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    بیمارستان ها بهترین بستر ارایه خدمات ارتقای سلامت و پیشگیری در کنار خدمات درمانی هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر استقرار استاندارد های بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت بر شاخص های بیمارستانی در بیمارستان فاطمیه شاهرود انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقایسه ای است که در دو بیمارستان فاطمیه(مورد) و خاتم الانبیاء(شاهد)در سال1392 انجام شد. استاندارد های بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت به عنوان متغیر مستقل در بیمارستان فاطمیه استقرار یافت. داده های مرتبط با شاخص های ترک بیمارستان با رضایت شخصی، احیای قلبی ریوی و مرگ و میر نوزادان در دو بیمارستان در دو بازه زمانی شش ماه دوم 1391 و شش ماه اول 1392 جمع آوری و وارد نرم افزار SPSS16 گردیده و با آزمون های کای دو و فیشر تحلیل و نتایج بصورت جداول مقایسه ای نمایش داده شد.
    نتایج
    میزان مرگ و میر نوزادان قبل و بعد از مداخله در بیمارستان مورد به ترتیب28/7و 03/14 و در بیمارستان شاهد به ترتیب26/5 و 83/10 بود. درصد ترک با رضایت شخصی در بیمارستان مورد قبل و بعد از اجرا به ترتیب43/3% و93/2% و موفقیت احیا به ترتیب1/56% و3/61% بود. بین استقرار استاندارد های بیمارستان های ارتقا-دهنده سلامت و شاخص مرگ و میر نوزادی و ترک بیمارستان با رضایت شخصی در بیمارستان فاطمیه رابطه معناداری مشاهده نگردید. ولی رابطه معنی داری بین موفقیت شاخص احیای قلبی ریوی با استقرار استاندارد های مذکور در بیمارستان فاطمیه مشاهده گردید(P=0/001).
    نتیجه گیری
    نتایج اولیه حاکی از تاثیر مثبت استقرار استاندارهای بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت در بیمارستان فاطمیه بوده که منجر به بهبود تعدادی از شاخص ها گردیده است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، ارتقا سلامت، بیمارستان ارتقا دهنده سلامت، شاخص، اثربخشی
  • نفیسه رفیعی، زهره گودرزی، سیدمحسن عزیزی * صفحات 111-118
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین عوامل حرکت هر سازمان به سمت تحقق و رسیدن به اهداف، انگیزش شغلی کارکنان است. بنابراین توجه به عوامل موثر در انگیزش کارکنان یکی از مهمترین وظایف مدیران سازمان ها می باشد. در این راستا هدف این پژوهش بررسی رابطه بین جوسازمانی و ماهیت شغل با انگیزش شغلی است.
    مواد و

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه ی آماری آن شامل تمامی کارکنان بیمارستان های شهر اصفهان است. با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 141 نفر از کارکنان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. جهت جمع آوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه جوسازمانی، ماهیت شغل و انگیزش شغلی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss18 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون ساده، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی LSD صورت گرفت.

    نتایج

    یافته های بدست آمده نشان داد که که بین جوسازمانی با انگیزش شغلی (42/0) و ماهیت شغل با انگیزش شغلی (36/0) رابطه مثبت و معنی داری در سطح 01/0P≤ وجود دارد. همچنین جوسازمانی (18/0) و ماهیت شغل (13/0) پیش بینی کننده واریانس انگیزش شغلی هستند. آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین انگیزش شغلی کارکنان برحسب نوع استخدام تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر جوسازمانی و ماهیت شغل در انگیزش شغلی کارکنان، مدیران باید به این دو عامل بیش از پیش توجه نشان دهند.

    کلیدواژگان: جوسازمانی، ماهیت شغل، انگیزش شغلی، کارکنان بیمارستان
  • سیدسعید طباطبایی، محمدرضا قمری، طاهره شریفی، روح الله کلهر، محبوبه اسدی صفحات 119-126
    زمینه و هدف
    ایمنی بیمار یکی از شاخص های مهم در کنترل کیفیت خدمات سلامت است و شایعترین علت تهدید کننده این ایمنی خطاهای پزشکی بویژه اشتباهات دارویی می باشد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان و نوع خطاهای داروئی پرستاران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و به شیوه مقطعی بود که در یکی از بیمارستان های خصوصی مشهد انجام گرفت. به علت محدود بودن جامعه آماری، کلیه پرستاران شاغل در بخشهای بستری یک بیمارستان خصوصی به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. این پرسشنامه از نظر پایایی و روایی به تایید رسید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری تحلیلی نظیر T-TEST و ANOVA با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    سه خطای دادن دارو به بیمار بدون تجویز پزشک، عدم توجه به عوارض ناشی از خطاهای دارویی و دادن دارو دیرتر یا زودتر از موعد مقرر به ترتیب بیشترین فراوانی و دادن دارو تاریخ انقضاء گذشته به بیمار، دادن داروی اشتباه به بیمار و ندادن داروی تجویز شده به بیمار به ترتیب کمترین فراوانی را در بین خطاهای دارویی به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    مدیران پرستاری باید جهت کاهش خطاهای دارویی به برگزاری کلاس های ضمن خدمت برای پرستاران، اصلاح فرآیندهای پرستاری و ارتقاء نگرش آنها نسبت به اهمیت ایمنی بیمار توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: خطاهای داروئی، بیمارستان خصوصی، پرستار
  • سجاد شکوهیار، آقای حسن کاویانی صفحات 127-137
    زمینه وهدف
    در دهه های اخیرصنعت توریست درمانی به علت مزایای فراوانی از قبیل حاشیه سود بالا، اشتغال زایی و...مورد توجه بسیاری از کشورهای منطقه قرار گرفته است. یکی از مهمترین عوامل گسترش وتوسعه صنعت توریست درمانی کیفیت بالای خدمات مراکز درمانی کشورهای مقصد می باشد. لذا با توجه به اهمیت فراوان موضوع کیفیت خدمات مراکز ارائه کننده خدمات درمانی به بیماران خارجی در این تحقیق به بررسی کیفیت خدمات مراکز توریستی درمانی شهر تهران پرداخته می شود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق که از نظر هدف کاربردی واز نظر ماهیت توصیفی پیمایشی می باشد. به بررسی کیفیت خدمات مراکز توریستی درمانی شهر تهران با نظر خواهی از تعداد 154 نفر توریست درمان خارجی بستری در 10 بیمارستان منتخب در بازه زمانی اسفندماه1392الی خردادماه1393ودر قالب مدل سرکوال پرداخته شده است. با توجه به مشکلات ناشی از پیچیدگی وابهام در مفهوم سازی ونیز وزن دهی ابعاد و گویه ها در این پژوهش از مفاهیم وروابط فازی وروش نمایش انتگرال میانگین موزون استفاده گردیده است.
    نتایج
    به جز مولفه پزشکان وکادر درمانی حرفه ای ومجرب در کلیه ابعاد وگویه ها در سطح p≤./05 شکاف منفی ونارضایتی در بین بیماران خارجی قابل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت تقریبا مطلوب ابعاد پزشکان وکادر درمانی حرفه ای ومجرب، تجهیزات وتسهیلات پیشرفته پزشکی و هزینه پزشکی مناسب ومتناسب با خدمات به عنوان عوامل اساسی توسعه ورونق صنعت توریست درمانی افزایش سهم بازار ایران در صنعت توریست درمانی منطقه دور از دسترس نمی باشد.
    کلیدواژگان: توریست درمانی، کیفیت خدمات، مدل سرکوال، مجموعه های فازی، روش انتگرال میانگین موزون
  • زهرا وظیفه، فرشاد توکلی * صفحات 139-146
    زمینه و هدف

    مدیریت دانش نقش مهمی در موفقیت سازمان ها ایفا می کند. عوامل زیادی ازجمله فرهنگ سازمانی بر مدیریت دانش تاثیرگذار است. لذا هدف پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و ابعاد آن با مدیریت دانش است.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1392 انجام شد. جهت انجام پژوهش 322 نفر از کارکنان 3 بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی و محقق ساخته مدیریت دانش استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 18 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون سایر اهداف نشان داد که بین مولفه های فرهنگ سازمانی (قبیله، بازار، ادهوکراسی) و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین بین فرهنگ سازمانی بوروکراتیک و مدیریت دانش رابطه منفی و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    فرهنگ سازمانی یکی از مهم ترین ابزارهای استقرار و اجرای موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان ها محسوب می شود. تغییر در فرهنگ سازمانی به منظور استقرار مدیریت دانش در سازمان های آموزشی - درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی و بهداشتی زاهدان باید به نحوی باشد که بیشتر، فرهنگ سازمانی قبیله و فرهنگ سازمانی ادهوکراسی نسبت به سایر فرهنگ ها موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، سازمان های آموزشی، درمانی
|
  • Nosratinia.B., Haddadnia.J Pages 9-21
    Introduction
    In the process of telemedicine, the use of digital techniques for the diagnosis of diseases has made physicians to use ring resources and high bandwidth in data transfer for archiving and storing patient information.
    Methods
    The aim of this paper is to introduce an efficient way of multi-stage compression of mammographic image data based LM algorithm and artificial neural networks. First, the data derived from mammographic images are given to multi-layer neural network and the proposed structure allows the sample images to be formed with the minimum damage and the degree of compaction in the first layer.
    Results
    The compression process of the mammography images was implemented using images of 128 women aged 46.41±6.55 with a BMI of 36.78 ±5.5 collected from three specialized clinics in Sabzevar. The analysis yielded a mean square error (MSE) of 4.24 with the highest difference ratio of 33.46 and compression ratio of 8: 1in the output of the algorithm. The system performance was acceptable based on the accurate design of the software, and therefore it demonstrated high efficiency in practice.
    Conclusion
    Given the reliability of software output in the compression and release and the fact that mammographic images are not completely degraded during compression, the diagnosis in the discovery stage is highly consistent with the diagnosis in the reality. Therefore, this system has the capacity to be implemented in hospitals for archiving mammography images and its application is justifiable.
    Keywords: Cancer, Breast prints, Image processing, Image compression, neural networks
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Yeganeh Partovi Pages 23-34
    Background

    Effective hand hygiene can reduce health care infections. The prevalence of poor hand hygiene compliance will lead to increase morbidity and mortality and costs.

    Aim

    the aim of this paper was assessment of hand hygiene process of nurses by clinical audit methods in a selected public hospital in Tabriz.

    Methods

    the type of study was interventional by using clinical audit that was conducted for 7 months in surgery, internal, children and women units in a selected public hospital in Tabriz in 1392-1393.. Study was conducted in two phases: pre-intervention and post- intervention. The target sample was nurses on all shifts (morning, evening, night). Methods and tools of study were monitoring performance checklist and hand washing observation.checklist was developed by WHO guideline and nation guideline.

    Results

    the total number of opportunity of pre-intervention was 252 that it increased to 336 opportunities by the implementation of interventions. The overall rate of compliance with the hand hygiene standards in pre-intervention was 59.94%and after the implementation of interventions improved to 80.56%.

    Conclusion

    this study shows that promotion and training programs have important role to improving hand hygiene standards.

    Keywords: Clinical audit, hand hygiene, process
  • Mr Mohammad Arab, Mr Mostafa Hoseini, Mr Mohammad Panahi, Mrs Ziba Khalili Pages 35-48
    Background
    Because nurses are the largest group of health care providers and emergency department is known as a high risk ward in terms of occupational injuries this study aimed to identify occupational nursing hazards in the emergency department in training hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    The study conducted on 250 emergency department’s nursing cadre of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Subjects were selected by Simple random sampling method. Data collection process was accomplished through questionnaire that its reliability and validity were confirmed. Data analysis was done using the descriptive snd analytic statistics.
    Results
    The level of occupational injuries (2.87 ± 0.55) was average. Based on the result, Psychosocial and institutional (3.58 ± 0.47) and Ergonomic (3.57 ± 0.71) hazards were the most prevalent occupational hazards respectively. Also chemical hazards were the least important source of occupational injury among emergency nursing cadre. There was a statistical significant relationship between occupational injuries and variables of hospital, years in practice, education, type of employment and training courses in occupational hazards (P<0.05).
    Conclusion
    Nurses faced various risk factors in different domains in terms of occupational injuries. In order to eliminate these risk factors need to be running in different domains. Applying ergonomic approach, developing appropriate educational programs, providing adequate training in this area, and else can result in reduce of occupational injuries and increase their productivity.
    Keywords: Occupational hazards, Occupational injuries, Emergency department, Nursing cadre
  • Miss Farnaz Attar Jannesar Nobari, Miss Taraneh Yousefinezhadi, Miss Faranak Behzadi Goodari, Dr. Mohammad Arab Pages 49-59
    Background
    The goal of clinical risk management is to improve the quality of health care organization’s services and to ensure the safety of their patients. In this way, this research has identified and evaluated the potential failures of an Intensive Care Unit (ICU) in one of Tehran hospital by Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) approach to eliminate its errors.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive one in which data were gathered qualitatively by direct observation, document review, and Focus Group Discussion (FGD) with the process owners in an Intensive Care Units (ICU)s of one of Tehran non-governmental hospital in 2014. According to a FMEA method, data analysis was quantitative based on failures’ Risk Priority Number (RPN).
    Results
    By FMEA, 378 potential failure modes in 180 ICU tasks were identified and evaluated. Then with 90% reliability, totally 18 failure modes with RPN≥100 are identified and analyzed as a non-acceptable risks.
    Conclusion
    Identifying 18 failures as not accepted risk from identified 378s, and identifying causes, analyzing and then suggesting correction actions shows the FMEA high capability to identify, evaluate, prioritize and analyze potential failure modes in a such complex and critical hospital ward, ICU.
    Keywords: Risk, Process, ICU, FMEA
  • Dr. Mohammad Javad Kabir, Dr. Nahid Jafari, Dr. Mohammad Nahimi Tabihi, Dr. Ebrahim Mikaniki, Dr. Hasan Ashrafian Amir, Dr. Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani, Dr. Araslan Dadashi, Dr. Ghasem Oveis Pages 61-69
    Background
    One of the duties of family physician is to form health records and recording the provided services. The present study was conducted to evaluate health records in family physician program in Northern Province of Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in 2011. 139 of centers implementing family physician program in three provinces of Golestan, Mazandaran and Gilan were selected through systematic random sampling as the study samples, and recording the performance of all family physicians was evaluated. For data collection, a researcher-made questionnaire was used, the validity and reliability of which were confirmed. Data were analyzed by SPSS18 at p<0.05 as the significant level.
    Results
    Out of the 189 family physicians studied, the profile of patients referred to the second level and the associated results were recorded in referral record forms completely by 43 physicians. Out of 1890 families studied, 1559 were reported with health records, among which 892 were filled out completely. Out of 5869 families studied, 4229 patients were examined at least once by their family physician during the periodic examination; 1919, patients were found with complete records respectively. There was a significant difference between rates record of referral to a specialist registered in the Northern Province of Iran (P=0.001).
    Conclusion
    The quality and quantity of health record formation as well as the records of services provided have not been according to the expectations and appropriate interventions are therefore needed in this regard.
    Keywords: health records, family physician, periodic examinations, rural insurance
  • Seyed Hadi Hosseini, Siavash Fazelian, Javad Heshmati, Mahdi Sepidarkish, Reza Pakzad, Abolghasem Pourreza Pages 71-77
    Abstract
    Background
    Food and nutrition section is one of the most important parts of hospital for improving the patient's health and satisfaction. Having no relevant standards causes nosocomial infections and develop health risks. With implementation of HACCP standards, many shortcomings will decrease in the nutrition section of hospital. The aim of this study was to determine the nutritional mentioned system standards at studied hospitals.
    Materials And Methods
    This cross - sectional study was conducted at Kermanshah University of Medical Science's teaching hospitals in 2013. Tool that used was HACCP questionnaire; for Data collecting from hospital's nutrition section, observation, interviews and questionnaire filling were used.
    Results
    The mean score and percentage for five areas of HACCP standards in seven studied hospitals were 3/58 and 70/23%, which were desirable. There were no significant statistical relationships between the mean scores of hospitals.
    Conclusion
    Although the situation was assessed desirable, the potential infections will be prevented and patients and staff's satisfaction will be obtained.by standards observance and improving the quality of food in cooking and distribution.
    Keywords: Observance, HACCP Standards, Nutrition Section, Hospital.
  • Neda Asadi, Zahra Royani Pages 79-85
    Introduction
    Depression is a common disorder in patients treated with hemodialysis,that has increasing. relevance of this study evaluate Correlation between social support and depression in patients undergoing hemodialysis of Kerman
    Methods
    This cross - sectional study of all patients on hemodialysis was performed in 1392 in Kerman. Samples was 182 patients. Data were collected through questionnaire 1 - Demographic characteristics, 2 - Standard Questionnaire Beck's Depression Inventory (BDI) and 3 - ESSI social support questionnaires. Using descriptive statistics (mean and SD) and Pearson correlation coefficient were analyzed in SPSS software.
    Findings
    68.1% of the subjects had some degree of depression. 83% of people also had good social support. In examining the relationship between depression and social support, the test was done, it was clear that there was a significant association between depression and social support (P =0.005) so that increasing social support, depression decreases.
    Conclusion
    The results showed that the high prevalence of depression in these patients. Appears in the dialysis patients, special attention should be paid to psychosocial problems. Nurses can also to prevent depression in these patients white identify individuals at increased risk of social support.
    Keywords: depression, social support, hemodialysis
  • Fateme Setoodehzadeh, Mohsen Bayati, Zahra Kavosi, Mohammad Khammarnia Pages 87-94
    Introduction
    Approximately, more than 60% of the hospital cost allocate to hospital human resources. The study aimed to examination the number of nurses in the poisoning ward in a general hospital in Shiraz.
    Methods
    This applicable study was conducted as a descriptive-analytical study. Study population was the patients who referred to a hospital poisoning ward in Shiraz in 2012. The medical records were examined. Each month selected as a stratum and in each stratum samples selected through a simple random sampling. Data collected from the statistics office and patient records (physician's orders and nursing notes) using a data collection form. Linear programming techniques in lingo (version 8) software were used to the data analysis.
    Results
    Two nurses in morning, two in evening, three in night and seven in all shifts were at least required nurses in the poisoning ward of the general hospital. The number of available nurses in the ward was more than estimation.
    Conclusion
    The nurses in the morning and evening shifts were over the examined number in the ward. Moreover, the nurses obtained from quantitative methods such as linear programming were lower than those calculated experimentally by nursing managers. It is recommended to Hospital administrators to use these techniques to the appropriate distribution of staff in wards.
    Keywords: Linear programming, nursing services, the poisoning, the number of nurses
  • Mr Mohammad Mohseni, Mr Seyed Hesam Seyedin, Mrs Agha Fatemeh Hossaini, Mr Mehdi Gharasi Manshadi, Mr Heshmatollah Asadi Pages 95-100
    Background
    The hospital is one of the most important institutions in the modern health care system and the most important functions of the Organization is accountability. Accountability is a driving force that brings pushing up the main factors that Accountable for their performance. The aim of this study was to Situation Analysis of Performance Accountability in Hospitals at Tehran University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This cross-sectional analytic study was performed in 12 hospitals at Tehran University of Medical Sciences. The data were collected via the performance accountability checklist. The analysis was carried out with the SPSS 19 software and Statistical methods used are descriptive and analytical statistics(Pearson correlation).
    Result
    In general, the condition of performance accountability of hospitals was "good". The strategic planning variables had the highest mean (1.85±0.21) and Stakeholder Participation had the lowest mean (1.12±0.46). there was a positive significant correlation Between all variables (except Motivational) with performance accountability.
    Conclusion
    Weakness in any part of the performance can affect other parts and have the negative impact on the total performance of hospital. with regard to The current situation of the performance accountability of hospitals and the importance it, to address deficiencies the accountability performance must be given top priority of managers.
    Keywords: Accountability, Performance, Managers, Hospital
  • M.A. Shima Naderi Mohammad Amiri Leila Riahi Pages 101-109
    Background
    Hospitals are best places to provide prevention and health promotion services along with healthcare services. This study aims to determine the effect of health promoting hospitals’ standards on hospitals indicators in Fatemieh hospital, Shahroud, Iran.
    Methodology
    This is a comparative study and was conducted in Fatemieh (case) and Khatamolanbia (control) hospitals in 1392. The standards of health promoting hospitals as an independent variable were established in Fatemieh hospital. Data related to indicators of leaving hospital with personal satisfaction, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) and neonatal mortality were collected in both hospitals in second half of 1391 and first half of 1392. Data analysis was performed by Chi-square and Fisher tests. To analyze the data SPSS version 16 was used. Finally, the results were displayed as comparative tables.
    Results
    The neonatal mortality rate in case hospital before and after the intervention was 7.28 and 14.03, while this rate in control hospital was respectively 5.26 and 10.83. The percentage of leaving hospital with personal satisfaction in case hospital before and after interventions was respectively 3.43% and 2.93% and success of cardiopulmonary resuscitation in this group was respectively 56.1% and 61.3%. There was no significant relation between establishment of standards of health promoting hospitals and indicators of leaving hospital with the personal satisfaction and neonatal mortality in Fatemieh hospital, while the significant relationship was observed between the success of cardiopulmonary resuscitation and the standards of health promoting hospital in this hospital(P=0/001).
    Conclusions
    Initial results show that establishment of health promoting hospitals’ standards in Fatemieh hospital have positive effects and leading to improvements of a number of indicators.
    Keywords: Hospital, health promotion, health promoting hospital, indicator, effectiveness
  • Rafiee.N., Godarzi.Z., Azizi.Sm Pages 111-118
    Introduction

    One of the most important factors that move every organization being to achieve goals is job motivation of staff. Thus, a main task of an organization managments is to pay attention to the Factors influencing the motivating employees. So this study aimed to The Examination Relationship organization climbt and job content with job motivation in Isfahan city hospital.

    Methods

    the method is descriptive – correlation. The statistical population was consisted Hospital staff in Isfahan. Sample size was estimated to 141. In order to collect the data, the questionnaires of organization climate, job content, job motivation. For analyzing the data, Pearson correlation coefficient and regression, Anova, LSD, methods were applied.

    Result

    the result showed between organizational climate and job motivation (0/42) and the job content and job motivation (0/36) and a significant positive correlation relationship the level of P≤ 0/01. The organizational climate (0/18) and the job (0/18) determine the variance of job motivation. ANOVA test showed that there were significant differences in job motivation by type of employment.

    Conclusion

    With regard to the impact of organizational climate and the job content in job motivation, Managers should pay attention to these two factors.

    Keywords: organization climate, job content, job motivation, Hospital staff
  • Mr Saied Saeed Tabatabaee, Mr Mohammad Reza Ghamari, Mrs Tahereh Sharifi, Mr Ruhola Kalhor, Mrs Mahboubeh Asadi Pages 119-126
    Background
    Patient safety is one of important indicators in quality control of health services and Medical errors, especially medication errors are the most common causes of the safety-threatening, therefore this study was conducted to assess the rate and type of nurses medication errors.
    Materials and Methods
    This study was Descriptive – analytical and sectional that carried in a private hospital in Mashhad. In this study population census was used and the entire population was considered as the sample. A researcher – made questionnaire was used for data collection. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. The collected data were analyzed using descriptive statistics and T-TEST and ANOVA in SPSS, version 15.
    Results
    Three errors, giving medication to the patient without physician prescription, no attention to complications due to medication errors and giving medication sooner or later, Respectively with The highest frequency and giving Past the expiration date of the medication to the patient, Giving the wrong medication to a patient and not giving prescribed medication to patient Respectively with The lowest frequency are Among medication errors.
    Conclusion
    the nursing managers must to reduce medication errors more attention to raises holding in service classes for nurses, reform of nurses processes and their attitudes promotion towards the importance of patient safety.
    Keywords: medication errors, private hospital, nurse
  • Sajad Shokohyar, Mr Hassan Kavyani Pages 127-137
    The evaluation of medical tourism center service quality in Tehran city by using fuzzy SERVQUAL approach Abstract
    Background And Aim
    in the recent decades Medical Tourism Industry because of its benefits such as high profits, creating more jobs and other profits has received a massive attention by local countries. High qualities of medical services in medical centers of destination countries are one of the most important factors of spreading and developing this industry. So, in regard to this subject, in this research I will focus on the quality of services provided by Medical Tourism Centers where providing medical aids to the foreign patients in city of Tehran.
    Materials And Methods
    In this research which is functional in term of purpose and surveying descriptive in term of essence; we will analyze the quality of services provided by Medical Tourism Centers in city of Tehran by taking poll from 154 foreign tourists who had been hospitalized in 10 selected hospitals from the March to the April of 2014. With regard to the problems caused by ambiguity and complication in term of conceptualizing and giving weight to the items and dimensions, Graded Integration method and terms of fuzzy set are used in this research.
    Results
    Except doctors and professional medical staffs, negative gap and dissatisfaction were observed in all cases in p≤. /05 extent.
    Conclusion
    In regard to the almost ideal condition of doctors and professional medical staffs and modern medical facilities and equipment, appropriate medical costs with services as the main factors of developments of Medical Tourism Industry, it is possible to increase Iran’s bazar portion of Medical Tourism Industry. Keywords: Medical tourism, Service quality, Seroquel model, Fuzzy set theory, Graded mean integration method. Keywords:
    Keywords: medical tourism, Service quality, Servqual model, Fuzzy set theory, Graded mean integration method
  • Zahra Vazife, Farshad Tavakoli Pages 139-146
    Background

    Knowledge management plays an important role in the success of organizations. Many factors like organizational culture affected on knowledge management. So, the aim of the study is to investigate the relationship between organizational culture and its dimension with knowledge management.

    Materials And Methods

    Cross-sectional descriptive analytical study was conducted in 2013. Study samples were 322 employees of 3 hospitals related to the Zahedan University of Medical Sciences who were selected through stratified-randomized sampling method. The data were collected by standard questionnaire of organizational culture and researcher made questionnaire of knowledge management and analyzed descriptively inferentially using SPSS version 18.

    Results

    Test results of this study indicate that there is a positive and significant relationship between organizational culture and knowledge management. Other objectives of the test results indicate that among Components of organizational culture (clan, market, adhocracy) and knowledge management, there is a significant positive relationship and also, there is a negative and significant relationship between organizational bureaucratic culture and knowledge management.

    Conclusion

    Organizational culture is one of the main tools of a successful implementation of knowledge management in organizations. Changes in the organizational culture in order to establish knowledge management in educational- medical hospitals related to the University of Health and medical sciences of ZAHEDAN should be such That organizational tribe culture and organizational adhocracy culture to be considered in relation to other cultures.

    Keywords: Organizational culture, knowledge management, educational, health organizations