فهرست مطالب

بیمارستان - سال نهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1389)

مجله بیمارستان
سال نهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اردلان، آرزو نجفی، آنیتا سبزه قبایی، وحید ذنوبی، سعید اردلان، حمیدرضا خانکه، غلامرضا معصومی، محسن عباسی، امیر نجاتی، مهدی ذهبی صفحات 7-14
    زمینه و هدف
    وقوع مخاطرات می توانند به اجزاء سازه ای، غیر سازه ای و عملکردی بیمارستان ها آسیب وارد نمایند و جامعه را بحران متعاقب آن مواجه نمایند. ارزیابی خطر بیمارستان در بلایا اولین گام برنامه ریزی بیمارستانی در بلایاست. در این مطالعه مراحل اولیه بومی سازی ابزار سریع ارزیابی خطر بیمارستانی در بلایا با عنوان «ایندکس ایمنی بیمارستان» که توسط سازمان جهانی بهداشت تدوین شده، انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    به منظور بومی سازی ایندکس، ابتدا ترجمه به فارسی در پنج فرم و 145 شاخص انجام گرفت، سپس چهار داور از رشته های مرتبط علوم پزشکی و مهندسی اندکس فارسی را از نظر شاخص های کاربرد و تناسب بررسی کردند. نسخه تدوین شده سه بار در بیمارستان شریعتی تهران آزمون گردید. تایید روایی صوری، محتوی و وزن دهی شاخص ها در پانل صاحب نظران انجام گرفت.
    نتایج
    آزمون مجدد ایندکس توسط دو گروه مستقل تحقیق همخوانی نتیجه ارزیابی را به میزان 93% نشان داد. در نهایت نسخه تدوین شده علاوه بر ترجمه به فارسی، 244 نکته مورد ویرایش قرار گرفت یا افزوده شد. مهمترین این موارد عبارتند از: تلفیق راهنمای ایندکس با شاخص ها به منظور افزودن بعد آموزشی آن، تکمیل انواع مخاطرات، تدوین برنامه تحلیل شاخص ها و ارائه کمی و گرافیکی آن و تدوین بسته آموزشی ایندکس.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی ایندکس مورد بررسی در پاسخ به نیاز نظام سلامت کشور، ابزار سریع و ارزان غربالگری خطر بیمارستان ها در برابر بلایا را بر اساس یک نمونه بین المللی که در چندین کشور آزمون شده است را در اختیار می گذارد. بر اساس این مطالعه مقدماتی، طرح ارزشیابی ایندکس در سایر بیمارستان های کشور طی سال 89 نسخه بومی را نهایی خواهد کرد که امکان تخصیص منابع مبتنی بر شواهد را برای ایمن سازی بیمارستان ها و پایش و ارزشیابی آن را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: بیمارستان، بلایا، ارزیابی خطر، ایران
  • ایرج شاکری نیا صفحات 15-22
    زمینه و هدف
    درتعامل سازنده با بیماران، هوش هیجانی و باورهای خود کارآمد پرستاران، جایگاه ارزنده ای دارد. پرستارانی که از هوش هیجانی بالاتر و خود کارآمدی بیشتر برخوردارند می توانند با جلب نظر بیماران و همراهانشان، به همکاری و تداوم درمان کمک کرده، رضایت مندی از فرآیند درمان را درآنها ارتقاء بخشند.
    مواد و روش ها
    دریک پژوهش با رویکرد توصیفی- مقطعی، برای بررسی رابطه بین هوش هیجانی، باورهای خود کارآمد پرستاران با رضایتمندی بیماران از فرآیند درمان، 45 پرستار زن شاغل دربخش اورژانس بیمارستانهای دولتی و خصوصی شهر رشت، پرسشنامه های هوش هیجانی و خودکارآمدی را تکمیل کردند، برای اندازه گیری میزان رضایت مندی بیماران مراجعه کننده به اورژانس نیز از 45 بیمار خواسته شد تا پرسشنامه رضایت مندی از فرآیند درمان را تکمیل کنند. داده های بدست آمده با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و خود کارآمدی پرستاران و رضایتمندی بیماران از فرآیند درمان رابطه معنی دار وجود دارد (01/0P<). تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهوش هیجانی توانسته است رضایتمندی بیماران را پیش بینی کند (01/0P<). در عین حال خود کارآمدی نتوانست رضایتمندی بیماران را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به منافع فردی و اجتماعی رضایتمندی بیماران از فرآیند درمان، با ارائه آموزشهای مناسب درجهت ارتقاء هوش هیجانی و خود کارآمدی پرستاران بخش اورژانس، باید فرهنگ ارتباط مناسب بین پرستاران و بیماران را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، باورهای خود کارآمد، رضایتمندی بیماران، فرآیند درمان
  • روح الله عسگری، حمیدرضا دهقان، محمد امین بهرامی، فاطمه کشمیری * صفحات 23-28
    زمینه و هدف

    مسئله کسورات بیمه ای یکی از معضلات عمده ای است که بیمارستانها را با کمبود منابع مالی روبرو می سازد. این پژوهش با هدف تعیین میزان و علل کسورات پرونده های بستری بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی می باشد که به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1387 انجام شده است. روش نمونه گیری سرشماری بوده و در آن کلیه پرونده های کسوری (5117 پرونده) مرتبط به بیمه تامین اجتماعی بیمارستان های آموزشی شهر یزد مورد بررسی قرار گرفته است.داده ها در نرم افزار 16 SPSSوارد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در بیمارستانهای اموزشی مورد مطالعه از مجموع صورتحسابهای پرونده های بستری، 9.8 % آنها در مدت مطالعه متحمل کسور شده است که بیشترین میزان اعمال کسورات (از مبالغ درخواستی) در بیمارستان افشار(با 12.7%) بوده است. بعد از آن بیمارستان سوختگی (با 12.5 %)، بیمارستان صدوقی (با 10%)و بیمارستان رهنمون (با 8.2 %)در رتبه های بعدی قرار گرفته اند. بیشترین میزان کسورات در بیمارستانهای مورد مطالعه حق العمل جراح (%28.4) حق العلاج (15.06%)، دارو)14.3%)بوده است و حق العمل کمک جراح بیمارستان های مورد مطالعه کسوری نداشته است.مهمترین علل کسورات نقص مدارک بیمه ای موجود در پرونده های بیماران بستری و عدم رعایت آیین نامه ها و بخشنامه های ابلاغی از سوی سازمان های بیمه ای بوده است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اینکه در چهار بیمارستان مورد مطالعه حق العمل جراح بیشترین میزان کسورات را به خود اختصاص داده است.بنابراین ارائه راهکار موثر در کاهش کسورات اعمالی در بخش مذکور ضروری به نظر می رسد که این امر منجر بهبود وضعیت مالی بیمارستانها می گردد.
    آموزش منابع انسانی و استفاده از سیستمهای بهینه اطلاعات بیمارستانی می تواند از عوامل اصلی ایجاد کسورات بیمه ای جلوگیری کرده و وضعیت مالی بیمارستانها را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: بیمه، صورتحساب بیماران، کسورات بیمه ای
  • محمود نکویی مقدم، آزاده تقوی راد، سعیده حکیمی پور، میلاد شفیعی، غلامرضا گودرزی صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    عصر ما عصر تغییرات و دگرگونی هاست و با توجه به اینکه سازمانها خرده سیستم هایی از نظام جامعه هستند و تحت تاثیر این تغییرات قرار می گیرند، لذا لازمه همگام شدن با این تحولات محیطی، ایجاد بستر و محیطی مطلوب و مناسب برای بروز افکار تازه، خلاقیت و نوآوری در سازمانها می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه بین سبک های مدیریت تعارض و خلاقیت کارکنان اداری در بیمارستانهای آموزشی شهر کرمان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی اطلاعات مورد نیاز با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد و معتبر مدیریت تعارض و خلاقیت از جامعه آماری مشتمل بر دو گروه مدیران اداری و کارکنان اداری و به روش سرشماری جمع آوری گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSSاستفاده شده است.
    یافته ها
    باتوجه به این مطالعه رابطه معنی دار و معکوسی بین سبک اجبار مدیران و خلاقیت کارکنان اداری(r=-0.187، P<0.05) و نیز سبک مذاکره مدیران و خلاقیت کارکنان اداریr=-0.155، P<0.05) (وجود دارد. همچنین رابطه معنی داری بین وضعیت تاهل و میزان تحصیلات با خلاقیت کارکنان اداری قابل مشاهده است. از سوی دیگر رابطه معنی دار بین جنسیت مدیران اداری و سبک اجتناب (04/0=P) بدست آمده، که در نتیجه آن مردان کمتر زنان از از این سبک اجتناب استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با کاهش استفاده از سبک اجبار و مذاکره از سوی مدیران در حل تعارضات در بیمارستان، خلاقیت کارکنان افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک های مدیریت، تعارض سازمانی، بیمارستان آموزشی
  • ژاله فکاری، اکبر قیاسی، محمد عزتی، محسن پاکدامن، علی خلفی صفحات 39-43
    زمینه و هدف
    کاهش استفاده های نابجا از خدمات بهداشتی یکی از شیوه های تحدید هزینه های بهداشتی و درمانی بدون آسیب به کیفیت این خدمات می باشد. سنجش اساسی میزان استفاده نابجا از این خدمات در این پژوهش از طریق سنجش دو فرایند مهم پذیرش و بستری غیر مقتضی بیمار موردتاکید قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    بررسی پذیرش و بستری های غیر مقتضی در یک مطالعه مقطعی و آینده نگر برای 246 بیمار در بیمارستان 300 تخت خوابی عالی نسب انجام گرفت.از پروتکل ارزیابی مناسبت برای جمع آوری داده ها استفاده شد که شامل معیارهای عینی مرتبط با خدمات بالینی ارائه شده به بیمار است. از آزمون t مستقل و مجذور کای برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع 7 درصد پذیرش ها و 2/6 درصد بستری ها غیرمقتضی تشخیص داده شد. بین پذیرش غیرمقتضی با هیچکدام از متغیرهای پژوهش ارتباط معناداری یافت نشد. بستری غیر مقتضی با بیمه(P=0/041) و طول مدت بستری(P=0/041) ارتباط معنی داری داشت اما با جنس، شناخت بیماری و روزهای بستری در هفته ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    تاخیر در تشخیص و تاخیر در فرایندهای اتاق عمل،بستری های غیر مقتضی قبل و حین ترخیص بیماران، خصوصیات خاص بیماران مثل سن بالای 60 سال، نبود خدمات مراقبت در منزل برای بیمار، جراحی های قلبی یا عمومی از دلایل اصلی پذیرش و بستری غیر مقتضی در این مطالعه بودند.کاهش تخت های بیمارستان، اصلاح بودجه بندی مالی سازمان، سیاست های محدودسازی پذیرش، درمان بیماران در مراکز متناسب با بیماری و نیاز آنان، اصلاح پذیرش های سرپایی، استفاده از استراتژی های ارتقا عملکرد سیستم ارجاع، ایجاد معیارهای استاندارد پروتکل ارزیابی مناسبت برای کارکنان پزشکی و افزایش موسسات تشخیصی سرپایی می توانند در کاهش میزان پذیرش و بسستری غیر مقتضی موثر باشند.
    کلیدواژگان: پروتکل ارزیابی مناسبت، پذیرش غیرمقتضی، بستری غیرمقتضی
  • محمد عرب، مصطفی حسینی، محمد رنجبر عزت آبادی، آرش رشیدیان، ابوالقاسم پوررضا، مهدی ورمقانی، مریم تاجور صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    یکی از بخشهای جمعیتی در حال رشد جامعه ما جمعیت افراد سالمند است. هدف از انجام این پژوهش سنجش میزان رضایتمندی و عوامل مؤثر بر رضایتمندی سالمندان از خدمات ارائه شده به آنها در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی با نتایج کاربردی است که به روش مقطعی(cross-sectional) انجام شده است.جامعه پژوهش شامل کلیه افراد سالمند دارای 65 سال سن و بالاتر در هر 2 جنس می باشند که از خدمات بستری بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران استفاده نموده اند. نمونه پژوهش شامل 360 نفر از سالمندان می باشد به منظور جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه سه قسمتی استفاده شد که روایی آن از طریق سنجش محتوا و پایایی آن از طریق روش آزمون باز آزمون (84/0r =) بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای دو و تست دقیق فیشر و همچنین تست فیشر تعمیم یافته استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در مجموع 6/25 % بیماران از نحوه مدیریت،9/41% از امکانات و تسهیلات، 2/17% از رفتار و نحوه برخورد پرسنل و 3/35%از خدمات عمومی اظهار نارضایتی کردند.از بین 12 متغیر مورد پژوهش، متغیر مهم شامل جنس، گروه سنی، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، نوع بیمه، نوع ارجاع، نوع وسیله نقلیه، مواجهه با کمبود تخت خالی، محل سکونت دائمی، سابقه بستری قبلی، نوع زندگی و وضعیت اشتغال 5 متغیر میزان تحصیلات، نوع ارجاع، مواجهه با کمبود تخت خالی، وضعیت اشتغال و جنس ارتباط آماری معنی داری با رضایتمندی بیماران سالمند دارند که پس از انجام رگرسیون لجستیک گام به گام، مشخص گردید که متغیر میزان تحصیلات تاثیر قویتری بر رضایت بیماران سالمند دارد.
    نتیجه گیری
    میزان رضایت سالمندان از خدمات ارائه شده به آنان در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران خوب و قابل قبول می باشد. بکارگیری این نتایج قدمی موثر در افزایش بهره وری در ارائه خدمات بوده که البته ارزیابی مجدد در برآورد تاثیر شیوه های کاربردی بر سطح رضایتمندی سالمندان لازم است.
    کلیدواژگان: بیمارستان، رضایتمندی، سالمند، خدمات بستری
  • رحیم خدایاری زرنق، سوگند تورانی، اعظم قادری، مسعود صالحی، حسن جعفری صفحات 51-56
    زمینه و هدف
    گردشگری پزشکی صنعت رو به رشدی است که در آن بیماران برای دریافت خدمات پزشکی به فراتر از مرزها سفر می کنند. این مطالعه با هدف ارزیابی توانمندی های بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در جذب گردشگران پزشکی بر اساس استانداردهای بیمار محور کمیسیون مشترک بین الملل انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    به صورت توصیفی - مقطعی در بیمارستان هاشمی نژاد، قلب رجائی و شهید مطهری صورت گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها از بخش بیمار محور چک لیست استاندارد های کمیسیون مشترک بین الملل استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تکنیک های موجود در آمار توصیفی استفاده شده است.
    یافته ها
    بیشترین میزان رعایت استانداردها مربوط به استانداردهای مدیریت تجویز و نحوه استفاده از دارو (5/84%) مربوط به بیمارستان هاشمی نژاد و کمترین میزان نیز استانداردهای حقوق بیمار و خانواده (5/47%) است که مربوط به بیمارستان مطهری می باشد. میانگین بیمارستان هاشمی نژاد (8/71%) بیشتر از بیمارستان رجائی (67%) و این بیمارستان نیز بیشتر از بیمارستان مطهری (3/62%) می باشد.
    نتیجه گیری
    در مجموع بیمارستان های مورد پژوهش در برخی از استاندارد ها مناسب (دسترسی و تداوم درمان، ارزیابی بیماران، مراقبت های بیهوشی و مدیریت دارو) و در برخی دیگر ناکافی (حقوق بیمار و خانواده، مراقبت بیماران و آموزش بیماران) هستند. با توجه به مشخص شدن نقاط قوت و ضعف این بیمارستان ها می توانند به منظور افزایش توانمندی های خود از مدل تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید بهره ببرند.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، گردشگری سلامت، بیمارستان آموزشی، درمانی، استاندارد های بیمار محور کمیسیون مشترک بین الملل، توانمندی
  • امیر اشکان نصیری پور، لیلا سلمانی صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    توریسم درمانی فرصت هایی را برای بیمارستان ها فراهم می سازد تا از پتانسیل های خود درارائه خدمت به بیماران سایر کشورها استفاده نمایند.کشورهایی با مد نظر قرار دادن این نیاز بشر قرن 21 در صدد بهره مندی از فرصت های موجود کشورخود در خصوص بحثی به نام «توریسم درمانی»هستند. هدف این بررسی شناخت توانمندی بیمارستان های تهران در جذب بیمار خارجی بر اساس معیارهای جهانی رقابت در گردشگری پزشکی و ارائه راهکار برای توسعه توریسم درمانی از طریق ارتقائ توانمندی بیمارستان ها
    مواد و روش ها
    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، همبستگی(متغیرهای توانمندی بیمارستانها با متغیرهای درآمد وتعداد بیماران) بوده است.ازبین بیمارستان های تهران، 4 بیمارستان فعال درجذب بیمار خارجی که دارای آمار بیماران خارجی بودند به عنوان محیط پژوهش انتخاب گردیده و 63نفراز پزشکان وپرستاران شاغل دراین بیمارستان ها به عنوان نمونه های پژوهش برگزیده شدند. قبل از گردآوری داده ها مجوزهای لازم اخذ و در زمینه اهداف پژوهش به شرکت کنندکان کتبا اطلاع رسانی گردید. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگر ساخته با 40 سوال بودکه با مقیاس لیکرت (خیلی زیاد=5 تا اصلا«=0) نمره دهی شد. برای سنجش روایی از تکنیک قضاوت خبرگان وجهت سنجش پایایی پرسش نامه، ضریب آلفای کرونباخ 859/0محاسبه شد.داده ها توسط نرم افزار SPSS تحلیل گردیده واز ضریب همبستگی اسپیرمن برای تعیین رابطه بین متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    دربین مولفه های موردمطالعه، تجهیزات پزشکی با میانگین 9/3 در بهترین وضعیت و کاربرد فناوری اطلاعات وارتباطات با میانگین7/1 در پایین ترین موقعیت قرار داشتند.ضریب همبستگی بین میانگین درآمد حاصله از بیماران خارجی با وضعیت تجهیزات پزشکی وهمچنین ضریب همبستگی بین میانگین تعداد بیماران خارجی با هزینه خدمات ارائه شده برابر 1 بدست آمده است که همبستگی مثبت و کاملی را نشان می دهد (000/0 = P).
    نتیجه گیری
    به کار گیری تجهیزات پزشکی دارای تکنولوژی بالا واستاندارد های جهانی، همچنین ارزان تر بودن (رقابتی بودن) هزینه خدمات پزشکی نسبت به سایر کشورها وشفاف نمودن هزینه درخواستی از بیماران خارجی از مهمترین عوامل افزایش جذب بیمار خارجی بوده و موجب توسعه توریسم درمانی در بیمارستان های تهران می شود.
    کلیدواژگان: توانمندی، بیمارستان، توریسم درمانی، رقابت
  • فیض الله اکبری حقیقی، فاطمه کوکبی سقی، شیوا یوسفیان اسپلی صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    بیمارستان پرهزینه ترین جزء سیستمهای بهداشتی و درمانی است و منابع انسانی با ارزشترین عامل تولید و ارائه خدمت به شمار می رود. از آنجا که هزینه های پرسنلی بیش از 60% هزینه های بیمارستانها را تشکیل می دهد، افزایش بهره وری و کارایی نیروی انسانی از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهمترین راه های افزایش بهره گیری از این منبع ارزشمند، استانداردسازی کمیت و ترکیب و توزیع نیروی انسانی است. هدف پژوهش حاضر تعیین استاندارد نیروی پرستاری یک بیمارستان نمونه است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی و کاربردی است که به صورت مقطعی در سال 1386 انجام یافته است. اطلاعات مطالعه با بررسی مستندات، تکمیل پرسشنامه و مطالعه کتابخانه ای گردآوری شده و با استفاده از روش های آمار توصیفی تحلیل گردیده است. جامعه و نمونه پژوهش بیمارستان خصوصی جنرال با تعداد 85 تخت فعال شامل بخشهای زنان و زایمان، جراحی مردان و اطفال، جراحی زنان، نوزادان و مراقبتهای ویژه است. ابزار جمع آوری داده ها، جداولی حاوی مشخصات تعداد و ترکیب نیروی پرستاری بخشهای مختلف و شاخصهای عملکردی بیمارستان است. اطلاعات این پژوهش متغیرهای کمی از نوع گسسته و پیوسته است. پس از گرد آوری داده ها، مقایسه با استانداردها انجام و پیشنهادات ارائه شد. استاندارد مورد استفاده، ساعات پرستاری مورد نیاز برای مراقبت از هر گروه از بیماران و پروتکلهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
    یافته ها
    کادر پرستاری بیمارستان مورد مطالعه 96 نفر شامل 38 پرستار، 16 بهیار و 42 کمک بهیار است که تعداد مطلوب آن بر اساس میانگین اشغال تخت سالانه در بخشهای مختلف عبارت است از: 94 نفر پرسنل پرستاری شامل 60 پرستار، 34 بهیار و کمک بهیار.
    نتیجه گیری
    این بیمارستان به طور وسیعی از کمک بهیاران در مراقبت از بیماران بهره می گیرد که با توجه به پیشرفت علوم پزشکی و تخصصی شدن هر چه بیشتر پرستاری و تغییرات عمده در تجهیزات و ابزارآلات کار، جایگزینی روش های جراحی سنتی و تهاجمی با اعمال پزشکی غیرتهاجمی و بروز موارد بیماری پیچیده تر، جایگزینی آنان با پرستاران تحصیلکرده در مراقبت هر چه بهتر بیماران موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: استاندارد، نیروی انسانی پرستاری، بیمارستان، بیمارستان کمتر از 100 تختخوابی، بیمارستان خصوصی جنرال
  • مصطفی الله وردی، سید محمد احسان فرح آبادی، حانیه سادات سجادی صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    از آنجایی که تعدد و ترکیب عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در سازمان های مختلف به دلیل اختلاف در ویژگی های محیط داخلی و خارجی متفاوت می باشد، لذا این پژوهش با هدف اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی از دیدگاه مدیران میانی اجراگردید،تا ضمن فراهم نمودن مبنایی برای تصمیمات مدیران منابع انسانی در زمینه برنامه ریزی و نگهداری نیروی انسانی، موجب کاهش هزینه های ناشی از ترک خدمت کارکنان گردد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی حاضر به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1388 انجام گرفت. مدیران میانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند که با توجه به محدود بودن از نمونه گیری استفاده نشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه یمحقق ساخته ای بود که روایی آن به صورت محتوایی تایید و پایایی نیز با محاسبه آلفای کرونباخ 935/0 محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل گردید؛ در تحلیل داده ها بیشترین و کمترین امتیاز به ترتیب 5 و 1 بود.
    یافته ها
    رعایت عوامل مربوط به شیوه و سبک مدیریتی سازمان با میانگین امتیاز 41/4 مهمترین دسته از عوامل مؤثر بر بهره وری نیروی انسانی شناخته شد. عوامل مرتبط بافردبا میانگین امتیاز 3/4،فرهنگ با میانگین امتیاز 1/4، ساختار سازمانیبا میانگین امتیاز 06/4، سیستم های پاداشبا میانگین امتیاز 4، دوره های آموزشیبا میانگین امتیاز85/3و عوامل مربوط به فضای فیزیکی سازمانبا میانگین امتیاز8/3در رده های بعدی اهمیت قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    اصلاح نظامهای استخدامی و ساختارهای تشکیلاتی، غنی سازی شغلی، برنامه ریزی آموزشی طبق نیاز، تفویض اختیار به مدیران سطوح میانی و سرپرستی جهت تصمیم گیری، اجرای برنامه های تشویقی می تواند در جهت افزایش بهره وری نیروی انسانی و در نتیجه ارتقا نظام سلامت مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: بهره وری، منابع انسانی، مدیران میانی
|
  • Ali Ardalan, Arezu Najafi, Anita Sabzghabaie, Vahid Zonoobi, Saeed Ardalan, Hamidreza Khankeh, Gholamreza Masoumi, Mohsen Abbasi, Amir Nejati, Mehdi Zahabi Pages 7-14
    Background
    vulnerable events could damage structural, non structural and functional components of hospitals that might lead to community crisis, accordingly. Risk assessment is the first step to develop of a hospital disaster plan. In this study, a primary phase of developing a local tool for Iran's hospital disaster risk assessment entitled "Hospital Safety Index (HSI)" was conducted by World Health Organization originally.
    Materials And Methods
    First, the original index was translated into Farsi in five forms and 145 items. Then a group of four experts from the fields of medicine and engineering assessed the items one-by-one for their relevance and applicability. Revised edition tested three times at Shariati hospital in Tehran. An expert panel also evaluated the feature and content validity of the index. They also weighted the items as well.
    Results
    Test-retest of the index by two independent research groups found 93% of agreement. Furthermore, 244 points were revised or added to the original edition. The most important changes included: Combining instruction parts with related items for increasing educational properties, completing the list of hazards, developing a plan to analysis, and to present a quantitative and graphic of the model and finally to prepare an educational package as well.
    Conclusion
    Persian version of HSI, in response to needs of Iranian's health system, represents a rapid no-expensive tool for screening disaster risks at hospitals; based on an international template that was tested in several countries. Based on this study, the Farsi index would be evaluated in more hospitals around the country. The assessment results will provide Iranian's health system with evidence-based information for more effective allocated resources and interventions evaluating.
  • Iraj Shakerinia Pages 15-22
    Background
    There is a worthy position in a suitable reaction with patient's emotional intelligence, self - efficacy. The nurses who have more emotional intelligence and self-efficacy are able to draw patients and accompaniers, and help to cooperate and abiding the remedy and also will promote their satisfactory of remedy process.
    Materials And Methods
    In a study with cross- sectional approach to examine the relationship among emotional intelligence, nurse's self-efficacy believes with the patient's satisfactory of remedy process, The researcher chose 45 nurses who work at the private and non-private emergency at Rasht hospitals and gave them the emotional intelligence and self-efficacy questionnaires and asked them to complete them. To measure the patient's satisfactory of remedy process questionnaires. Then they analyzed the data with Pierson correlation and regression analysis.
    Conclusion
    The findings showed that there is a significant correlation among emotional intelligence and nurses self-efficacy and patients satisfactory (P (001/0>.
  • Roohollah Askari, Hamid Reza Dehghan, Mohammad Amin Bahrami, Fatemeh Keshmiri Pages 23-28
    Background

    The hospitals are the most significant providers of health care services. According to more health funds spending by hospitals, economic management in hospitals is necessary. Determining the causes and rates of insurance under reimbursement bills was the objective of this study.

    Materials And Methods

    This research is a descriptive cross-sectional survey was done in 2008. The samples of study were the al record's patients who undertaken of social security insurance system in the teaching hospitals of Shahid Sadoughi University of Medical Science. The data complied in SPSS 16 software and then analyzed.

    Results

    In this study, 9.8% cases of all hospitalization bills were deducted. The highest rates of under reimbursement bills was in Afshar hospital (12.7%), followed by burn hospital (12.5%), Shahid Sadoughi hospital (10%), and Shahid Rahnemoon hospital (8.2%). The highest rates of under reimbursement bills imposed to the surgeon fees (28.4%), treatment fees (15.06%), and medicine (14.3%) costs. However assistant surgeon fees had no under reimbursement. The most important causes of under reimbursement were defects in the insurance records of patients and noncompliance with insurance organization regulations.

    Conclusion

    Training of human resources and optimized use of hospital information systems could be helpful to hospitals for reducing insurance reimbursement to ultimately improve hospitals to financial statements.

  • Mahmoud Nekuei Moghaddam, Azadeh Taghavi Rad, Saeedeh Hakimipour, Milad Shafiei, Gholamreza Goudarzi Pages 29-37
    Background
    The world is changing continually and organizations as the subsystems of the world should be adapted with these changes by helping to develope of creativity and innovation.This study to evaluate the relationships between conflict management styles and creativity of staff in training hospitals in Kerman province.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional study from aspect of descriptive -analytical. For gathering data, the standard questionnaires of conflict management for managers and creativity for staff applied. The participants in the study were all disciplinary managers from selected hospitals in one group and all disciplinary staff of selected hospitals in another group.Data analysis used in SPSS software.
    Results
    The results showed that there is a significant and opposite assosiation between enforcing styles and negotiating styles between managers (P<0/05, r= -0/187) and creativity of staff (P<0/05, r= -0/155). Meanwhile, there is a significant relation between marital status and educated staff and their creativity. This research reveales that avoiding styles applied among men is less than women.
    Conclusion
    To develop creativity of staff and managers should decrease using of enforcing and negotiating styles to solve the conflicts in hospitals.
  • A. Fekari, A. Ghiasi, M. Ezzati, M. Pakdaman, A. Khalafi Pages 39-43
    Background
    Assessing applied resources in a hospital as a health system will lead to identify organizational problems in this section and subsequently the necessary actions to resolve them. The aim of this study was to determine measurement of inappropriate admission and hospitalization (ISP: Inappropriateness Patient Stay) and associated reasons.
    Materials and Methods
    One widely used tools to assess appropriate use of hospital recourse is Appropriateness Evaluation Protocol which include objective criteria related to clinical services provided to the patient. Survey of admission and hospitalization in a cross-sectional and prospective study for 246 patients in the Alinasab hospital affiliated insurance organization carried out in Tabriz.
    Results
    The total of 7 percent of admissions and 6.2 percent of hospitalized were diagnosed inappropriate manner. There was no significant association between inappropriate admissions and other variables. There was significant relationships between Inappropriate bed days with insurance (P=0/041) and duration of hospital stay (P=0/041). However, there were no association between sex, disease diagnosis and hospital days per week with Inappropriate bed days.
    Conclusion
    The reasons of inappropriate admission and hospitalization in Iran are similar to other countries. Upgrading strategies to referral system performance, creating standard protocols to evaluate criteria for medical personnel and increasing outpatient diagnostic institutions could be reduce inappropriate admissions and stay of patients.