فهرست مطالب

بیمارستان - سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1395)

مجله بیمارستان
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر صادق تبریزی، سعیده علیدوست*، گلشن اصغری اصغری صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    اجرای دستورات دارویی بخش مهمی از فرآیند مراقبتی بوده و به دلیل تاثیرات قابل توجه در سلامتی بیماران، انجام صحیح فرآیند و مطابقت آن با استانداردهای از پیش تعریف شده امری ضروری می باشد. لذا مطالعه فوق با هدف بررسی فرآیند دادن داروهای خوراکی از طریق ممیزی بالینی طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    بررسی حاضر، یک مطالعه ی توصیفی مقطعی است که به روش ممیزی بالینی و در یک مرکز آموزشی درمانی در تبریز در سال 1393 انجام گرفته است. ممیزی فوق در 6 مرحله شامل:1) انتخاب موضوع ممیزی بالینی، 2) تعیین معیارها و استانداردها، 3) بررسی وضعیت موجود، 4) مقایسه وضعیت موجود با استانداردها، 5) طراحی و انجام مداخله و 6) ممیزی مجدد انجام گرفته و برای ارزیابی فرآیند مربوطه از روش مشاهده و چک لیست استفاده شده است که روایی ابزار فوق توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفته است.
    نتایج
    نتایج حاصل از ممیزی فوق نشان می دهد که قبل از مداخله، از 25 گام مورد بررسی در فرآیند اجرای دستورات دارویی، 11 گام مطابقت بسیار پایینی با استانداردها داشتند (مطابقت کمتر از 15 درصد) و متوسط میزان مطابقت کل فرآیند با استاندارد در حدود 47درصد بود. در حالیکه بعد از اجرای مداخله، متوسط میزان تبعیت از کل استانداردها به 78 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان دهنده ی ارتقای کلی فرآیند اجرای دستورات دارویی می باشد. علی رغم بهبودهای صورت گرفته، ارزیابی و مداخله مستمر جهت بهبود مستمر کیفیت مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: ارتقای کیفیت، ممیزی بالینی، اجرای دستورات دارویی
  • محمد عرب، یگانه حیاطی، الهام موحدکر*، مصطفی حسینی صفحات 21-30
    مقدمه
    امروزه مدیران باید محیط کاری را ایجاد نماید که پرستاران جدید را جذب کرده، پرستاران فعلی را نگهدارد و از غیبت آنان جلوگیری کند. هدف پژوهش حاضر «تعیین عوامل موثر بر مدت زمان غیبت ناشی از مشکلات سلامت پرستاران بخشهای بالینی بیمارستانهای عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران» است.
    روش پژوهش: حجم نمونه در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی 400 نفر از پرستاران بخشهای بالینی بیمارستانهای عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. ابزار پژوهش پرسشنامه ای 100 سوالی در 2 بخش مشخصات دموگرافیک(13 سوال) و عوامل موثر بر غیبت شغلی ناشی از مشکلات سلامت(87 سوال) شامل عوامل سازمانی-مدیریتی(49 سوال)، فیزیکی(16 سوال) و روانی(22 سوال) بود. روائی توسط اساتید و پایائی در پایلوت 20 تائی(79/0) تائید شد. ملاک تعیین میزان غیبت بنابر تعریف راجباهاندری و باسو(2010) مجموع تعداد روزهای عدم حضور در بخش/بیمارستان در سال گذشته بدلیل بروز مشکلات مرتبط با سلامت بود و به شکل گذشته نگر با بررسی پرونده پرستاران جمع آوری شد. آزمونها شامل آمار توصیفی، رگرسیون خطی ساده و چندگانه با استفاده از نرم افزار تحلیلی SPSS بود.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن 910/5±97/44 سال و 8/73% زن بودند. با توجه به مقدار 121/71=F متغیرهای پیش بینی از قدرت تبیین بسیار خوبی برخوردار بودند(01/0>P). متغیرهای تاهل(150/0=β، 001/0>P)، نوع بخش درمانی(553/0- =β، 001/0>P)، عوامل فیزیکی(101/0=β، 001/0=P) و روانی(266/0=β، 001/0>P) 42% واریانس مشترک نتایج غیبت شغلی پرستاران را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    توجه به عواملی همچون بهبود وضعیت فیزیکی و روانی محیط کار، و همچنین وضعیت سلامتی پرستاران بر حسب نوع بخش می تواند به کاهش میزان غیبت شغلی ناشی از مشکلات سلامت منجر شود.
    کلیدواژگان: غیبت، مشکلات سلامت، پرستاران، بالینی
  • لیلا دشمنگیر، فرشته ترابی، حمید رواقی، علی اکبری ساری *، حکیمه مصطفوی صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    خطاهای پزشکی و اتفاقات ناخواسته عامل اصلی بسیاری از مرگهای قابل اجتناب و نیز هزینه های تحمیل شده به نظام سلامت در سطح جهان می باشد. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی چالش های مرتبط با خطاهای پزشکی و اتفاقات ناخواسته، و راهکارهای کاهش آنها در نظام سلامت ایران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی دارای سه منبع اصلی داده ای شامل مصاحبه شوندگان کلیدی، اسناد ملی و پانل کارشناسی بوده است. مصاحبه شوندگان(30 نفر) و اعضای پانل کارشناسی(12 نفر) بطور هدفمند از سه سطح خرد، میانه و کلان نظام سلامت و نیز برخی سازمان های مرتبط انتخاب شدند. اطلاعات حاصل از طریق چارچوب مفهومی ترکیبی( استنتاجی/ استقرایی) تحلیل شدند.
    نتایج
    اگر چه بسیاری از چالش های مرتبط با بروز خطاهای پزشکی بعلت ضعف در نظام ایمنی بیمار در بیمارستان بودند اما عواملی مانند نیروی انسانی، عوامل فیزیکی و عوامل مربوط به خارج از محیط بیمارستان نیز در بروز این خطاها نقش داشته اند. شناسایی دلایل بروز خطاها در سطوح مختلف ارایه خدمات، مستند سازی خطاها و ایجاد نظام منسجم جهت شناسایی خطاها و دلایل بروز آنها از مهمترین راهکارهای کاهش خطاهای پزشکی می باشند.
    نتیجه گیری
    رفع علل به وجود آورنده خطاهای پزشکی می تواند گامی موثر در پیشگیری از این خطاها باشد. برای از میان بردن چالش های مرتبط با کاهش خطاهای پزشکی عزم جدی سازمان ها، گروه ها و افراد مرتبط و تدوین برنامه های منسجم و هماهنگ لازم می باشد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، اتفاقات ناخواسته، چالش ها، راهکارها، ایران
  • محمد نوری، نادر مرکزی مقدم *، رضا گودرزی، زهرا مشکانی صفحات 41-50
    زمینه
    اختصاص هدفمند اعتبار به فعالیتهای سازمان می تواند ضمن شفاف سازی نحوه توزیع منابع، امکان پایش عملیاتی و انتظار برای دسترسی به نتایج هزینه ها را فراهم آورد. هدف این مطالعه محاسبه هزینه تمام شده واحدهای نهایی یکی از بیمارستانهای نیروهای مسلح بود.
    روش کار
    یکی از بیمارستان نیروهای مسلح در سال 1392 انتخاب و اطلاعات مورد نیاز جهت محاسبه هزینه ها از تمامی مراکز هزینه جمع آوری و براساس تئوری های هزینه یابی بر مبنای فعالیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. واحدهای نهایی مورد توجه در این مطالعه بخش های بستری عادی و ویژه، اتاق عمل، دندانپزشکی، اورژانس و دیالیز بودند. محاسبه هزینه ها با نرم افزار Excel 2007 انجام شد.
    یافته ها
    کل هزینه های بیمارستان در سال 1392 معادل 244،416 میلیون ریال بوده است که هزینه های مستقیم (52 درصد) و هزینه های غیر مستقیم تخصیص یافته (48درصد) بود. بخش ها ی CCU ، جراحی ، ICU و اتاق عمل به ترتیب بیشترین و درمانگاه، دندانپزشکی به ترتیب کمترین سرانه خدمات را داشتند. بیش از 50 درصد هزینه مستقیم تمامی واحدهای نهایی به جز اتاق عمل صرف نیروی انسانی شده است. پس از نیروی انسانی، هزینه دارو بیشترین درصد از هزینه مستقیم واحدها را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    توجه به تعداد و توزیع نیروی انسانی مورد نیاز واحدها به خصوص در واحدهای نهایی و همچنین توجه در استفاده از داروها خصوصا در واحدهای میانی و مواد مصرفی خصوصا در واحدهای سربار می تواند در کاهش و تعدیل هزینه های بیمارستان کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه سربار، هزینه خدمات نهایی، بیمارستان، هزینه ی تمام شده
  • سید محمد مهدی هزاویی، فاطمه نوریان*، فروزان رضاپور شاه کلایی، عباس مقیم بیگی صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت بهداشت دست در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و نتایج تحقیقات که بیانگر انجام بهداشت دست در سطح پایینی می باشد ، این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر انجام بهداشت دست درکارکنان پرستاری و مامایی بیمارستان آتیه همدان با استفاده از مدل رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که کلیه کارکنان پرستاری و مامایی بیمارستان آتیه به صورت سرشماری انتخاب وازنظرانجام بهداشت دست موردمشاهده قرار گرفتند و پرسشنامه مدل رفتار برنامه ریزی شده راتکمیل نمودند .در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های اماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    از 154 نفر کارکنان تحت مطالعه 31نفر (1/21%)بهداشت دست را بالاتر ار حد متوسط و 123 نفر (9/79%) کمتر از حد متوسط انجام می دادند و بهداشت دست پس از تماس با محیط بیمار (3/12%)وقبل از اقدام آسپتیک (13%)در کمترین میزان بود.میزان آگاهی (84%)و نگرش(4/90%)کارکنان به انجام بهداشت دست بالا بود ولیکن میزان کنترل درک شده کارکنان (35/53%)در سطح پایینی قرار داشت وبین کنترل درک شده و انجام بهداشت دست و نیز بین هنجارهای ذهنی و انجام بهداشت دست رابطه معنی دار وجود داشت. (p<./05)
    نتیجه گیری
    داشتن آگاهی و نگرش کارکنان در انجام بهداشت دست به تنهایی کافی نمی باشد و در کنار آموزش کارکنان ،آموزش مسئولین بیمارستان و پزشکان و ایجاد بستر مناسب و رفع موانع برای عملی شدن رفتار بهداشت دست لازم می باشد. واژ های کلیدی:عفونت بیمارستانی، بهداشت دست ، مدل رفتار برنامه ریزی شده
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، بهداشت دست، مدل رفتار برنامه ریزی شده
  • مرضیه خیرمند*، فرزاد خیرمند صفحات 59-68
    هدف تحقیق حاضر، بررسی رابطه ی میان هوش هیجانی و تنش شغلی پرستاران بیمارستان الزهرا اصفهان می باشد.این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان الزهرا می باشد که تعداد آنها 960 نفر گزارش گردید و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 247 نفر محاسبه شد و نمونه گیری به شیوه ی تصادفی ساده صورت گرفت. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ی هوش هیجانی سیبریا شرینگ با ضریب پایایی 85/0 و تنش شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان با ضریب پایایی 84/0 استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها از آزمونهای مقایسه t و همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که میزان تنش شغلی پرستاران و مقیاسهای سنجش آن از قبیل تقاضاها(مطالبات)، کنترل، حمایت مدیریت، حمایت همکاران و نقش، بیش از حد متوسط و مقیاس ارتباطات کمتر از حد متوسط است. میزان هوش هیجانی پرستاران و مقیاس های خودآگاهی و خودتنظیمی در حد متوسط ، همدلی، خودانگیزی و مهارتهای اجتماعی کمتر از حد متوسط می باشد. همچنین رابطه معناداری بین سطح هوش هیجانی و تنش پرستاران در سطح خطای 05/0 وجود دارد و با افزایش هوش هیجانی، تنش شغلی پرستاران کاهش می یابد.بنابراین، برخورداری پرستاران از مهارت هوش هیجانی تاثیرات چشمگیری در کاهش تنش آنها و در نتیجه ارتقاء عملکرد پرستاران خواهد داشت و کیفیت خدمت رسانی به بیماران را بهبود خواهد بخشید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تنش شغلی، پرستاران بیمارستان
  • علی محمدزاده*، مجید واحدی، کریم قربانی، عیسی جعفری صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    با توجه به این که بیمارستان ارتوپدی شهدای تبریز محل پذیرش بیماران اورژانسی از قبیل مصدومان تصادفات می باشد، پرستاران شاغل در این بیمارستان در معرض استرس مضاعف هستند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استرس پرستاری بر اساس صفات بنیادی شخصیت و اشتیاق شغلی در بیمارستان شهداء تبریز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. از بین پرستاران شاغل در بخش های شش گانه، توانبخشی، ICU و اورژانس بیمارستان ارتوپدی شهدا تبریز 105 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمودنی ها به مقیاس استرس پرستاری، پرسشنامه شخصیتی آیزنک فرم تجدید نظر شده(EPQ-R)و پرسشنامه اشتیاق شغلی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیری تحلیل شدند.
    نتایج
    استرس پرستاری با روان آزرده گرایی رابطه مثبت داشته و با روان پریشی گرایی و برون گرایی رابطه نشان نداد. همچنین، استرس پرستاری با اشتیاق شغلی رابطه مثبت نشان داد. تحلیل رگرسیونی نیز حاکی از آن بود که از بین عوامل 3 گانه شخصیت و اشتیاق شغلی، دو متغیر روان آزرده گرایی و اشتیاق شغلی از توان لازم جهت تبیین استرس پرستاری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    استرس پرستاری بیش از آنچه متاثر از متغیرهای جمعیت شناختی باشد از متغیرهای درونی تاثیر می پذیرد و دو متغیر پیش بین مهم (صفت شخصیتی روان آزرده گرایی و اشتیاق شغلی) نقش تعیین کننده تری در پیش بینی استرس پرستاری دارند.
    کلیدواژگان: استرس پرستاری، شخصیت، اشتیاق شغلی
  • مریم زرقانی، نعمت الله شموسی شموسی، نیلوفر محقق*، مریم حاصلی، فاطمه جهان جو ابد، ایمان تهمتن صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    امروزه به کارگیری متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و کتابدران بالینی در بیمارستان ها برای تامین نیازهای اطلاعاتی و دسترس پذیرساختن اطلاعات مبتنی بر شواهد امری ضروری می باشد. لذا این مطالعه به بررسی وضعیت به کار گیری متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی در بیمارستان های شهر تهران در سال 1392 می پردازد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه پژوهش شامل کل 152 بیمارستان مستقر در شهر تهران بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری و توسط آمار توصیفی و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.
    نتایج
    تنها سیزده تن از کارکنان در کتابخانه های بیمارستانی دارای مدرک تحصیلی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی بودند. 28 نفر از کارکنان نیز از فارغ التحصیلان کتابداری دانشگاه های وزارت علوم و مابقی از رشته های غیر مرتبط در-کتابخانه های بیمارستانی اشتغال داشتند . اکثر کارکنان (3/51%) مشغول به کار در کتابخانه های بیمارستانی که دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته مرتبط نبودند؛ به صورت تجربی آموزش دیده و بقیه با روش های دیگر در این حرفه مشغول به کار شده بودند. همچنین اکثر آنان طی مراحل رسمی استخدام و از طریق معرفی دوستان و آشنایان به کار-گرفته شده بودند.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های بیمارستانی شهر تهران از نظر نیروی تخصص مرتبط با رشته کتابداری پزشکی دارای کمبود اساسی می باشند. لذا ، این کتابخانه ها نمی توانند در انجام وظایف حرفه ای خود از جمله اطلاع رسانی و رفع نیازهای اطلاعاتی کادر درمان به خوبی عمل کنند. ضروری است، مدیران بیمارستان ها در به کارگیری و رفع موانع اشتغال کتابداران پزشکی در کتابخانه های بیمارستانی توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: کتابدار بالینی، کتابدار پزشکی، کتابخانه بیمارستانی، وضعیت اشتغال
  • شهین سالاروند، روح الله شیخ ابو مسعودی، فهیمه کاشانی، مهناز صمد بیک، حامد سالاروند* صفحات 87-100
    مقدمه
    وب سایت اطلاع رسانی بیمارستانی سیستمی مناسب برای تبادل اطلاعات بین بیمار، بیمارستان و کادر درمانی و جلب مشتریان بیشتر توسط بیمارستانها محسوب می شود.این مطالعه با هدف تعیین شاخص های کیفی وب سایتهای بیمارستانی انجام شد.
    روش پژوهش: مطالعه ایی مروری با جستجو در بانکهای اطلاعاتی google scholar، PMC، PubMed، ProQuest، Ovid، science direct، Magiran، SID، Scopus، و پایگاه های الکترونیکی فارسی(Iranmedex،Magiran ، SID وIran.doc) با کلید واژه های کیفیت(quality)، وب سایتهای بیمارستانی(hospital website) انجام شد. مقالات فارسی و انگلیسی تمام متن در بازه زمانی2001 تا 2014 مرور شدند، معیار انتخاب مقالات موضوع آنها درباره کیفیت وب سایت های بیمارستانی و سایر وب سایتهای سلامتی مرتبط بود که تعداد 85 مقاله یافت شد که با توجه به نیاز مطالعه و معیار انتخاب 45 مقاله مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    از شاخص های یافت شده در متون، می توان به موارد زیر اشاره کرد: رتبه آلکسا، رتبه صفحه در گوگل، نوع وب سایت، محتوای فنی وب سایت، امکانات و اطلاعات بیمارستانی، خدمات پذیرش و پزشکی، خدمات تعاملی آنلاین، فعالیتهای علمی تحقیقاتی، قابلیت دسترسی، سرعت وب سایت، نقشه جامع وب سایت، حفظ داده های شخصی کاربران، زبان وب سایت، رضایت کاربران، امکان گشتن در وب سایت، ایمیل وب سایت، بی طرفی را نام برد.
    نتیجه گیری
    امروزه با توجه به اهمیت کیفیت وب سایتهای بیمارستانی و بحث بیوتوریسم، هدف این است که وب سایتهای بیمارستانی را کارا، مفید، سود آور، موثق، ایمن، و قابل دسترس سازیم، تا موجب رضایت مشتریان و جلب آنان شود.
    کلیدواژگان: کیفیت، وب سایتهای بیمارستانی
  • علی محمد مصدق راد*، مریم سعادتی صفحات 101-110
    مقدمه
    خلاقیت کارکنان می تواند باعث ارتقای کمیت و کیفیت خدمات، ایجاد انگیزش در کارکنان و افزایش بهره وری سازمان شود. عوامل مختلفی بر خلاقیت کارکنان تاثیر می گذارند. این پژوهش در نظر دارد به بررسی تاثیر سبک رهبری مدیران بر خلاقیت فردی کارکنان در بیمارستان های شهر قزوین بپردازد.
    روش کار
    برای انجام این پژوهش توصیفی، مقطعی و کاربردی از پرسشنامه استفاده شد که پس از تایید روایی و پایایی بین مدیران و کارکنان بیمارستان های شهر قزوین بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده سهمیه ای توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز خلاقیت فردی کارکنان بیمارستان های شهر قزوین برابر 5/47 از 60 امتیاز (در حد متوسط) بوده است. سبک غالب رهبری در بین مدیران بیمارستان های شهر قزوین سبک رهبری تحول گرا بوده است. رابطه معناداری بین خلاقیت فردی کارکنان و سبک رهبری تحول گرا بدست آمد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که سبک رهبری مدیران بر خلاقیت کارکنان تاثیر دارد، مدیران بیمارستان ها باید با بکارگیری سبک مناسب رهبری، انگیزه لازم را در کارکنان ایجاد نمایند و خلاقیت آنها را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک رهبری، کارکنان، مدیران، بیمارستان
|
  • Pages 9-19
    Background Medication administration is an important part of care process. Because of the significant effects on patients’ health, the proper conduct of the medication administration and align it with standards are essential. So, this study was designed and carried out to investigate the Medication administration process by “clinical audit”.
    Materials & Methods This study is a cross sectional study which carried out with “clinical audit” and in a hospital in Tabriz in 2014. This audit was conducted in 6 steps including: 1) choose topic of the clinical audit, 2) determine the criteria and standards, 3) check the current status, 4) compare the current situation with standards, 5) design and implement the intervention and 6) Re-audit. Observation method and checklist were used to assess the process and validity of this checklist was approved by experts.
    Results The results of this study show that average accordance with standards, before intervention, was 47 percent and the accordance was very low (less than 15 percent) for 11 steps, from 25 steps of Medication administration process. However, after the intervention, the average compliance rate rose to 78 percent.
    Conclusion The results indicate an overall improvement in the medication administration process. Despite improvement made, continues assessment and intervention is necessary for continuous quality improvement.
    Keywords: Quality improvement, clinical audit, medication administration
  • Mohammad Arab, Yeganeh Hayati, Elham Movahed Kor, Mostafa Hosseini Pages 21-30
    Introduction
    Nowadays, managers should develop working conditions that attracts new nurses, retains the current nurses and prevents from their absenteeism. The aim of this study is determining the contributory factors of sickness absence among nurses of clinical wards in general hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    It was an descriptive-analytical and cross-sectional study. The sample size was 400 nurses of clinical wards in general hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The instrument was the questionnaire preparing in 100 questions and 2 sections: demographic characteristics (13 questions) and contributory factors of sickness absence (organizational-directorial factors in 49 questions, physical factors in 16 questions and mental factors in 22 questions). The absenteeism criterion was determined based on Rajbhandary and Basu' definition (2010). It was total numbers of days that they didnt present at ward/hospital due to sickness. It was retrospectively gathered from nurse's records. Reliability and validity were confirmed by professors and 20-sample pilot study, respectively. The Cronbach's alpha was calculated 0.79. It was analyzed by descriptive statistics, simple and multiple linear regression by SPSS.
    Results
    The mean and SD of age was 44.97±5.910. 73.8% were women. Explaining power of predicting factors was very well (F=71.121, P
    Conclusion
    It is necessary to eliminate multiplier factors and fortify pollinator factors of sickness absence. Because it leads into more expenditure, much as it randomly occurs.
    Keywords: Absenteeism, Health Problems, Nurses, Clinical
  • Dr Hamid Ravaghi, Dr Ali Akbari Sari *, Hakimeh Mostafavi Pages 31-40
    Introduction
    Medical errors and adverse events are the main reasons of many avoidable deaths and imposed expenditures in worldwide health systems. Hence, this study aimed to recognize some challenges, medical errors and adverse events, and to address the appropriate solutions to solve them in the Iranian health system.
    Methodology
    This qualitative study had three main resources of data including key informants, national documents and expert panel. Key informants (30 persons) and experts ( 12 persons) were selected purposefully from macro, meso and micro levels of health system and some other health related organizations. Data were interpreted and analyzed through a mixed (inductive/deductive) thematic framework.
    Findings: Although most reasons of medical error were in relation with weak patient security system and low level security culture in hospitals, other factors like manpower and, physical and out of hospital environment agents induced these errors, too. Identification of medical error reasons in different levels of heath system, documentation of errors and generation a consolidated system for recognition and following the errors and their main causes are the most considerable solutions for decreasing the medical errors in the country.
    Conclusion
    Removing the reasons of medical errors and adverse events can be a great step for preventing them. It is necessary to eliminate the medical error related challenges and to develop the consonant programs in national level via conclusive will of organizations, groups and individuals.
    Keywords: Medical error, adverse events, Challenges, Solutions, Iran
  • Mohammad Noori, Nader Markazi Moghaddam, Reza Goudarzi, Zahra Meshkani Pages 41-50
    Objective
    suitable allocate of budget to the activities of every organization can clarify the distribution of resources, enable to monitor the operational and also expected to provide access to the results of cost. The aim of this study was to calculate the cost of final units in an armed hospital.
    Methods
    One of the Armed Forces Hospital in2013 elected as a study environment. Data to calculate the costs gathered from all cost centers and based on the theory of activity-based costing analysis was performed. Normal and special admission wards, operating rooms, dental and dialysis was considered as final units. To calculate the cost software Excel 2007 was used.
    •Total cost of hospital was 244,416 million rails. Direct (52%) and indirect costs were (48%), respectively. The CCU, surgery, ICU and operating rooms had the highest and clinics and dental had the lowest in case of costs. More than 50 percent of the direct costs of all the units have been spent on manpower except the operating room. After labor, drug costs accounted for the largest percentage of direct spending units.
    Conclusion
    attention to the number and distribution of human resources required units, especially in the final units, and also the use of drugs especially in middle units and consumables, especially in overhead units, can be reduced and adjusted hospital costs.
    Keywords: Activity, Based Costing, Overhead costs, Cost of Services, hospital costs
  • Seyyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Fatemeh Noryan, Forouzan Rezapour Sahkolaee, Abas Moghimbayge Pages 51-58
    Background
    Considering the importance of hand hygiene in the prevention of nosocomial infections and conducted research indicating that hand hygiene is low, this study aimed to investigate Factors affecting on hand hygiene of nursing and midwifery staff in Hamadan Atea hyspital based on planned behavior model in 2015
    Methods
    This study was a cross-sectional descriptive study, all nursing and midwifery staff of the Atea hospital selected through census sampling. hand hygiene were been observed and all participating answered to planned behavior model questionnaire. In analyzing the data, were used of descriptive and inferential statistics.
    Results
    Of the 154 people studied, 31 (21/1%), hand hygiene was higher than average and 123 (79/9%) lower than average and hand hygiene after contact with patient environment (21/3%) and prior to action aseptic (13%)were the lowest. knowledge (84%) and attitude (90/4%) workers to perform hand hygiene was high, but the level of perceived control personnel, (53/35%) was at a low level and between perceived control and hand hygiene also between norms subjective and hand hygiene were a significant difference. (p
    Conclusion
    The knowledge and attitude to perform hand hygiene alone is not enough and the training, staff with management , physicians and creating the enabling environment and removing obstacles to the practical hand hygiene behavior is necessary. Key words:Nosocomial infections, Hand hygiene,Planned behavior model
    Keywords: Nosocomial infections, Hand hygiene, Planned behavior model
  • Marziye Kheirmand, Farzad Kheirmand Pages 59-68
    The purpose of this research, is determining relationship between emotional intelligence and occupational stress among the nurses of alzahra hospital (Isfahan). This research of goal aspect, applied and of style aspect is descriptive-surveying. The statistical population consist of nurses in alzahra hospital. They were reportd 960 persons and amount of samples with use by Cochran formula calculated 247. And persons selected by simple accident sampling. The collecting information tools are two questionnaire, emotional intelligence questionnaire (sybershring) with final coefficient 0/85 and Health and Safety Institution of England (HSE) questionnaire with final coefficient 0/84. In order to analyse the data , the comparative t test, pierson correlation are applied. Findings showed that the stress level among the nurses and it’s measuring scales like expectations, control, management support, colleague’s support and role, ranked more than average and the interrelation rank is less than average. Emotional intelligence level of nurses and scales like self-awarness and self-regulation ranked average empathy, self-motivation and social skills ranked less than average. The results showed that is a meaningful relation in p≤0/05 level between the emotional intelligence level and stress in nurses and as the emotional intelligence level increases, the occupational stress in nurses decreases. Thus, The nurses with emotional intelligence go throw less stress which leads to an increase in their performance, Hence, Better quality service for patients.
    Keywords: Emotional Intelligence, Occupational Stress, Hospitalnurses
  • Dr Ali Mohammadzadeh, Dr Majid Vahedi, Karim Ghorbani, Dr Esa Jafari Pages 69-76
    Background and Aim
    Given that Tabriz Shohada hospital is the place of accepting emergency patients includes accident victims, Nurses at this hospital are exposed to double stress. This study explored prediction of nursing stress according to personality traits and job engagement in Tabriz Shohada hospital nurses.
    Materials and Methods
    The current study was conducted in correlational context. Randomly selected 105 nurses from Tabriz Shohada hospital sections such as sixth general sections, Rehabilitation, ICU & Emergency Department took part in this research. Participants answered to Nursing Stress Scale, Eysenck Personality Questionnaire Revised (EPQ-R) and Job Engagement Scale. Data were analyzed using stepwise multiple regression analysis.
    Results
    The results indicate that nursing stress is more strongly associated with the neuroticism and there are no relationships among nursing stress and extraversion or psychoticism. Also, nursing stress showed a positive relationship with job engagement. Using the multivariate regression analysis, results indicated that the neuroticism trait & job engagement were suitable predictors towards Nursing stress, of the three personality factors and job engagement.
    Conclusion
    Nursing stress influenced by internal factors than demographic variables, and two important predictive variables (neuroticism trait & job engagement) have more important role in predicting of nursing stress.
    Keywords: Nursing stress, Personality, Job engagement
  • Maryam Zarghani, Nematollah Shomoosi, Nilofar Mohaghegh, Maryam Haseli, Fatemeh Jahanjooabd, Eman Tahmtan Pages 77-85
    The Status Employment of Medical Librarians in Hospital Libraries of Tehran City
    Introduction
    Nowadays, it is essential to employ medical and clinical librarians in hospital libraries, to provide the necessary information for healthcare professionals and to help them access evidence based information. Thus, in this study we investigated the occupational status of experts in the field of medical librarianship and information science in hospital libraries of Tehran city in 2013.
    Materials and Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study, conducted on 152 hospitals in Tehran City. We used a questionnaire to collect the data. Descriptive statistics and SPSS version 18 was used to analyse the data.
    Results
    Findings indicated that only 13 participants had a degree in the field of medical librarianship and information science, while 28 persons had a degree in librarianship and information science and other participants had a degree in other fields. The majority of participants (51.3 %) with non-related fields to librarianship had learned some librarianship skills in their own experience. Other participants had learned librarianship skills with other methods. Most participants were employed with hiring process followed by the recommendation of friends and relatives, respectively.
    Conclusions
    There is a lack of medical librarians in the hospital libraries of Tehran city. Thus, these libraries are not able to perform their professional duties that is meeting the information needs of healthcare professionals in hospitals. For the effective and proactive management of medical information resources, hospitals’ managers should try to overcome common hiring obstacles of medical librarians.
    Keywords: Clinical librarians, Medical librarian, Hospital library, Employment
  • H. Salarvand Pages 87-100
    Introduction
    Informative Web site's hospital is suitable system for exchanging between patients, hospital and health professional and attracting consumers by hospitals was done. This study aimed with determining quality indicator's hospital websites was conducted.
    Methods
    A literature review study was done by searching in different databases (ProQuest, Ovid, science direct, Scopus, google scholar, PMC, PubMed) and Persian electronic databases (such as; Iranmedex¡Magiran ¡ SID, Iran.doc), by keywords; quality, hospital website, which full text of articles, between 2001-2014, were reviewed. The selection criteria are the subject of articles about quality websites hospital and other health-related Web sites and 85 related articles were found and According to the requirements and criteria of article 45 were used.
    Results
    with reviewing, The indicators found in the literature, could be included: Alexa rank, google page rank, type of website, technical content of website, information and Facilities of hospital, medical and admission service, online interactive services, research scientific activities, accessibility, speed of website, Comprehensive plan of website, Protect user's personal data, the language of website, User satisfaction, website map, The possibility to navigating in hospital website, Email of Website, Impartiality.
    Conclusion
    today, with regarding to importance quality of hospital websites and addressing to bio- tourism, the aim is hospital websites should be efficient, accessible, useful, credible, and accessible.
    Keywords: quality, hospital websites
  • Am Mosadeghrad Pages 101-110
    Introduction Employee’s creativity influences quantity and quality of services and affects employees motivation and organizational productivity. This study aimed to examine the relationship between employees’ creativity and managers’ leadership style in Qazvin hospitals.
    Methods A survey questionnaire was used for conducting such a descriptive and cross-sectional study. The questionnaire was distributed among hospital employees and managers based on stratified sampling method. Descriptive and analytical methods were used for data analysis using SPSS software.
    Results The mean score of hospital employees’ creativity score was 47.5 out of 60 (moderate level). The prevalent leadership style of managers was transformational. There was a meaningful statistical relationship between employees’ creativity and managers’ leadership styles.
    Conclusion Hospital managers influence employees’ creativity through their leadership styles. Therefore, they have to apply the right leadership behaviors to motivate employees and develop further their creativity. Key words Creativity, leadership style, employees, managers, hospitals
    Keywords: Creativity, leadership style, employees, managers, hospitals