فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 79، تابستان 1395)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 79، تابستان 1395)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/08/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد خامه گر، حسن نقی زاده، محمدعلی رضایی کرمانی صفحات 4-25
    در میان مفسرانی که به وجود غرض واحد در هر سوره اعتقاد دارند، دو رویکرد توصیفی و استدلالی برای شناسایی غرض سوره وجود دارد. در رویکرد استدلالی، مفسر تلاش می کند با تکیه بر شواهد درون متنی و برون متنی، غرض سوره را کشف نموده، کیفیت راهیابی خود را به غرض سوره به طور مستدل و ضابطه مند بیان نماید. مفسرانی که برای کشف استدلالی غرض سوره ها تلاش کرده اند، از شش رهیافت مختلف در این مسیر استفاده کرده اند. در این نوشتار نگارنده تلاش می کند با ارزیابی و اعتبارسنجی رهیافت های مختلف، میزان اعتبار هر رهیافت را در فرآیند کشف غرض سوره مشخص نماید و در انتها رهیافتی جامع برای کشف غرض سوره های قرآن پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: هدفمندی سوره ها، روش ها، غرض سوره، ارتباط آیات
  • بتول احمدی، سهیلا پیروزفر، عباس اسماعیلی زاده صفحات 26-51
    روایاتی منسوب به پیامبر اکرم (ص) در جوامع حدیثی شیعه و اهل سنت وجود دارد که در آن طبق فرمایش ایشان، قرآن کریم به چهار بخش به نام های «سبع طوال»، «مئین»، «مثانی» و «مفصل» تقسیم می شود که هر یک به ترتیب، عوض کتب پیامبران گذشته، تورات موسی، انجیل عیسی و زبور داوود به ایشان داده شده است. عمده این روایات یا از طریق ابن الاسقع از پیامبر (ص)، و یا از طریق سعد الاسکاف از امام محمدباقر (ع) از حضرت رسول نقل شده اند. کثرت نقل به همراه بی توجهی به صحت و سقم این دست روایات از سوی عالمان قرآن و حدیث و انتسابشان به نبی مکرم اسلام6، اهمیت بررسی این احادیث را از نظر میزان اعتبار دوچندان می کند. مقاله حاضر با تتبع موارد استناد این احادیث نشان داده که برخی از این استنادات بر خلاف مضمون روایات است و سند روایت کافی صحیح و روایات واثلهبن الاسقع دارای اضطراب در سند و متن بوده که در نهایت به علت مستفیض یا متواتر بودن روایات و هماهنگی دلالت آن با قرآن، حکم به صحت آنها داده شده است.
    کلیدواژگان: تقسیم چهارگانه قرآن، سبع طوال، مئین، مثانی، مفصل
  • زهرا کلباسی، امیر احمدنژاد صفحات 52-73
    مخاطب شناسی و تاریخ گذاری آیه 91 انعام یکی از اختلافات تفسیری مسلمانان از قرون ابتدایی تاکنون بوده که همواره مناقشاتی را ذیل این آیه برانگیخته است. برخی برخلاف قراین صریح این آیه عتاب آمیز، مخاطب آن را مشرکان پنداشته و در اثبات دعاوی خود، به عدم تعامل پیامبر با اهل کتاب در مکه استناد ورزیده اند. در حالی که برخی دیگر با عنایت به قراین متنی آیه، مخاطب آن را یهودیان دانسته اند، لیکن با تکیه بر پیش فرض مذکور، نزول این آیه را در مدینه تصور کرده اند. گروه سوم نیز مخاطب آن را یهودیان و نزول آیه را همزمان با دیگر فقرات سوره، در مکه دانسته اند؛ اما در جمع میان این پیش فرض تاریخی و چگونگی عتاب یهودیان در مکه به تکلف افتاده اند. این نوشتار پس از بررسی دیدگاه ها، مخاطب بودن یهودیان ذیل این آیه را پذیرفته و سپس در پرتو سایر آیات مکی، به ادعای عدم ارتباط پیامبر با اهل کتاب در این برهه پرداخته و ضمن رد آن، مکی بودن این آیه و امکان عتاب یهودیان در این دوران را اثبات نموده است.
    کلیدواژگان: سوره انعام، یهودیان، مشرکان، مکی، مخاطب شناسی، تاریخ گذاری
  • فرج الله میرعرب، سید محمدرضا صفوی صفحات 74-95
    خبرها و احادیثی درباره زمینه ها و موجبات نزول آیات قرآن نقل شده که اسباب نزول نامیده می شوند. بعضی از مفسران و نویسندگان علوم قرآنی از «نقش موثر اسباب نزول در تفسیر قرآن» سخن گفته اند، ولی برخی کتاب خدا را در تفهیم مقاصد خود بی نیاز از اسباب نزول دانسته اند. طرفداران تاثیر، معترفند که بیشتر اخبار اسباب نزول ضعف سندی دارند و تعدد، تعارض و تنافی نیز گریبانگیر آنهاست، ولی تلاش کرده اند تا ضعف سندها را جبران و تعارض ها را حل کنند، ولی مخالفان چاره جویی ها را مفید نشمرده اند. از آنجا که به نظر رسید مجموع ادله، قوت نظر مخالفان تاثیر سبب نزول در تفسیر و فهم قرآن را نشان می دهد و از سویی ملاحظه شد که نظریه تاثیر در متون درسی طلاب حوزه علمیه گنجانده شده و ترویج می شود، بر آن شدیم که نظریه فوق را نقد کنیم تا در ذهن طلاب، اصلی مسلم تلقی نشود. این پژوهش تحلیلی انتقادی است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر قرآن، اسباب نزول، فهم مقاصد قرآن
  • علی نظری، محمد شکری صفحات 96-109
    در آیه 28 سوره مبارکه مریم، قرآن کریم از زبان قوم حضرت مریم، او را «یا اخت هارون» مورد خطاب قرار داده است. این نکته از همان آغاز از جانب مسیحیان و نیز مخالفان قرآن مورد اشکال قرار گرفته است؛ زیرا هیچ سند تاریخی به طور قطع ذکر نکرده است که حضرت مریم (س) برادری به نام هارون داشته باشد و چنانچه مقصود حضرت هارون پیغمبر، برادر موسی (ع) باشد، اشکالی دیگر مطرح است و آن اینکه اینان به لحاظ تاریخی حدود شش قرن با هم فاصله دارند. مفسران کوشیده اند به گونه های مختلفی به این اشکال پاسخ دهند، اما هیچ یک از پاسخ ها به طور کامل متقاعدکننده نیست. در این مقاله ما با بازبینی پاسخی که پیامبر در حد اشاره به این اشکال داده اند، و با استناد به اینکه در میان این اقوام، شخص را با نام صالحان و پیامبران خود فرا می خواندند، کوشیده ایم پاسخی دیگر بیابیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که «اخت هارون» در میان یهودیان، نامی استعاری با ساختاری شبیه به کنیه برای نام «مریم» بوده است.
    کلیدواژگان: حضرت مریم، سوره مریم، اخت هارون، کنیه
  • سید محمدحسن جواهری صفحات 110-135
    مساله «تحدی» یکی از اصلی ترین مسائل حوزه اعجاز و به ویژه اعجاز قرآن کریم است که در تعریف معجزه نقشی بنیادی دارد. قرآن در آیات متعددی به صراحت همگان را بدون هیچ محدودیت زمانی و مکانی به مبارزه طلبیده است، لیکن در مراتب و دامنه تحدی و اوصاف کیفی و کمی متن معارض، اختلاف نظرهای اساسی رخ داده و شبهاتی طرح شده که لازم است با رفع برخی ابهام ها و اتخاذ مبانی دقیق بر پایه مفاهیم آیات تحدی، شبهات رفع و دفع شود.
    نگارنده در پژوهشی تازه در آیات تحدی می کوشد با تحلیلی بر پایه قراین پیوسته آیات، مراتب و دامنه تحدی را باز شناسد. با این رویکرد پرسش های زیر تعقیب می شود:1. کمیت مورد نظر قرآن در تحدی ثابت یا متغیر و در هر فرض چگونه است؟
    2. با توجه به قراین پیوسته آیات تحدی، آیا منطق تنزلی قابل طرح است؟
    3. نسبت سیر تنزیلی آیات تحدی با منطق تنزلی مراتب تحدی چیست؟
    4. آیا ملاک مورد نظر در تحدی با گذر زمان تغییر می پذیرد یا خیر، و بر پایه هر یک، چه نتایجی به دست می آید؟
    5. دلیل استفاده از ملاک های متفاوت برای تحدی در آیات تحدی چیست؟
    کلیدواژگان: تحدی، اعجاز، معجزه، ترتیب نزول، اعجاز بیانی، اعجاز تاثیری
  • جواد سلمان زاده، زینب سادات حسینی صفحات 136-157
    واژه ها به عنوان عنصر اصلی کتاب قرآن، از جایگاه والایی در آن برخوردارند و گام نخست در فهم متن قرآن را به معناشناسی خودشان اختصاص می دهند. این نوشتار با پیش فرض امکان، ضرورت و فوریت معناشناسی واژگان قرآن، بر آن است که روشی جامع در معناشناسی واژه های قرآن ارائه کند. روش معناشناسی قرآن در این نوشته چنین ترسیم شده است که انواع منابع اعم از منابع نقلی، علمی و عقلی جهت معناشناسی شناسایی می شوند و سپس شیوه به کارگیری آنها در فرآیند معناشناسی به صورت نظری و تطبیقی تبیین می شود. از این مطالعه برمی آید که منابع و ابزارهای گوناگونی در معناشناسی واژگان قرآن به کار می آیند. برخی از آنها عبارت اند از: اتیمولوژی، دانش لغت، قرآن، حدیث، عهدین، واژه نامه های دیگر زبان ها و دانش های مرتبط با دانش معناشناسی واژگان قرآن.
    کلیدواژگان: متدولوژی، روش شناسی، معناشناسی، مفردات قرآن، واژه های قرآن
  • چکیده عربی
    ابوعلی نجفی صفحه 158
|
  • Muhammad Khamegar, Hasan Naqizadeh*, Muhammad Ali Rezaee Kermani Pages 4-25
    There are two descriptive and discursive approaches for identifying the intention of the sūra among the interpreters who believe in the existence of a single intention in each sūra of the Qur’ān. In the discursive approach, the interpreter tries to uncover the intention of the sūra with reliance on the intra-textual and extra-textual evidences and explains his quality of gaining access to the intention of the sūra in a well-reasoned and systematical way. The interpreters who have attempted the discursive unveiling of the intention of the sūras have employed six different approaches to this end. Through evaluation and validation of different approaches, the writer tries in this research to specify the degree of validity of each approach in the process of unveiling the purpose of the sūra. In conclusion, he suggests an inclusive approach for unveiling the intention of the sūra.
  • Suhayla Piruzfar, Abbas Ismailizadeh Pages 26-51
    There is a tradition attributed to the Holy Prophet (S.A.W.) in the Shī‘ī and Sunnī collections of ḥadīth, in which, according to His Holiness, the Holy Qur’ān is divided into four sections called sab‘a ṭiwāl, mi’īn, mathānī, and mufaṣṣal, each one of which have been given to him consecutively instead of the books of the past Prophets, the Torah of Moses, the Gospel of Jesus, and the Psalms of David. The major part of these traditions have been related either through Ibn al-Asqa‘ from the Prophet (S.A.W.) or through Sa‘d al-Iskāf from Imam Muḥammad Bāqir (A.S.) who quoted from the Apostle of Allah (S.A.W.). The large number of traditions along with the inattention to the truth and falsity of this kind of traditions by the scholars of the Qur’ān and ḥadīth and attributing them to the Holy Prophet (S.A.W.), doubles the importance of studying these traditions in terms of their validity. Researching on the sanads of these traditions, the present article shows that some of these sanads contradict the context of the traditions and the sanad of Al-Kāfī’s traditions is sound and the traditions of Wāthilat b. al-Asqa‘ are unreliable (muḍṭarib) in chain of transmission and text. Finally, these traditions are judged to be sound because of their being mustafīḍ (diffused) or mutiwātir (frequently narrated) and due to their conformity of signification (dilāla) with the Qur’ān.
  • Pages 52-73
    Audience-study and dating the āya 91 of Sūrat al-An‘ām has been one of the exegetical controversies among the Muslims since early centuries up to the present, which has always incited some disputes under this āya. Some have, contrary to the obvious evidences of this admonitory āya, assumed the addressees to be the polytheists and have made reference to the Prophet’s non-interaction with the People of Scripture in Mecca for proving their claim. Whereas, some others have, with reliance on the textual evidences of the āya, assumed its addressees to be the Jews; however, given the above presupposition, they have assumed the Revelation of this āya to have been in Medina. The third group have also regarded the āya’s addressees to be the Jews and its Revelation simultaneous with other parts of the sūra in Mecca, but have got into trouble in reconciling between this historical presupposition and the quality of admonishing the Jews in Mecca. Upon examining the viewpoints, this writing has accepted the Jews as being the addressees of this āya and then, in light of other Meccan āyas, has dealt with the claim of the Prophet’s non-interaction with the People of Scripture in this juncture and while rejecting it, has proved the āya’s being Meccan and the likelihood of admonishing the Jews in this period.
    Keywords: Sura Anaam, Jews, pagans, Maki, dated
  • Pages 74-95
    There are traditions and aḥādīth narrated concerning the background and causes for the revelation of the āyas Qur’ān that are called Revelation Occasions. Some of the interpreters and writers of the Qur’ānic sciences have talked about the “effective role of Revelation Occasions in interpretation of the Qur’ān; however, some others have regarded the Book of Allah free from needing the Revelation Occasions in making its intentions understood. The proponents of the effective role admit that most of the traditions concerning the Revelation Occasions are weak in sanad and are also entangled in variation, contradiction, and incompatibility, but they have tried to compensate the weakness of sanads and resolve the contradictions; nevertheless, the opponents have not considered the solutions to be helpful. Since it seemed that the collected evidences indicate the strong view of the opponents of the effective role of the Revelation Occasions in interpretation and understanding of the Qur’ān, while it was also noticed that the theory of effectiveness is included in the textbooks of the Islamic Seminary’s religious students and are promoted, we decided to critique the above theory so that it may not be taken as granted by the religious students. This research is analytical-critical.
  • Ali Nazari, Mohammad Shokri Pages 96-109
    In āya 28 of the blessed Sūrat Maryam, the Holy Qur’ān has, in the words of Holy Maryam’s people, addressed her Yā Ukht-i Hārūn (O sister of Aaron!). This issue has been objected to from the very beginning by the Christians and the opponents of the Qur’ān; because no historical sanad has definitely mentioned that Holy Maryam has had a brother named Aaron and if what is meant by Aaron is the Moses’ (A.S.) brother, there is another objection raised as to their being historically almost six centuries distant in time. Interpreters have tried to answer this objection in different ways, but none of the answers are fully convincing. By re-examining the answer that the Prophet (S.A.W.) has briefly given to this objection and relying on the fact that among these peoples a person would have been summoned by the name of the pious and the Prophets, we have tried in this article to find another answer and have finally concluded that Ukht-i Hārūn among the Jews is a nickname with a structure similar to a title of honor for “Maryam”.
  • Sayyid Muhammad Jawaheri Pages 110-135
    Taḥaddī (challenge) is one of the most essential issues concerning miracles, particularly the miracle of the Qur’ān, which has a fundamental role in definition of miracle. The Qur’ān has challenged everyone without any limitation in various āyas; however, there have come up basic discrepancies in terms of the stages and scope of taḥaddī and the qualitative and quantitative properties of the differing text, and certain misconceptions have been raised that need to be resolved by resolving some ambiguities and adopting accurate principles on the basis of the concepts of the āyas of taḥaddī.
    The writer is trying in a new research on the āyas of taḥaddī to recognize the stages and scope of taḥaddī with an analysis based on the interrelated evidences of the āyas. With this approach, the following questions are pursued: 1. How is the quality intended by the Qur’ān in constant or variable taḥaddī and in each supposition?
    2. With regard to the interrelated evidences of the āyas of taḥaddī, is the revelatory logic apt to come up with?
    3. What is the relation of the Revelation course of the āyas of taḥaddī with the revelatory logic of the stages of taḥaddī?
    4. Does the intended criterion in taḥaddī change over time or not? And based on each one, what conclusions can be drawn?
    5. What is the reason for using different criteria for taḥaddī in āyas?
  • Jawad Salmanzadeh, Zaynab Sadat Husayni Pages 136-157
    As the main elements of the scripture of the Qur’ān, words enjoy a sublime position in it and the first step in understanding the text of the Qur’ān is dedicated to their semantics. Presupposing the possibility, necessity, and the urgency of the semantics of the vocabulary of the Qur’ān, this writing is intended to present an inclusive method in the semantics of the vocabulary of the Qur’ān. The semantics method of the Qur’ān is delineated in this writing in such a way that various sources, including the transmitted, scholarly, and rational are identified for semantics and then their application is theoretically and comparatively explained in the process of semantics. Some of them are etymology, philology, the scripture of the Qur’ān, ḥadīth, the two Testaments, the glossaries of other languages, and the sciences related to semantics of the vocabulary of the Qur’ān.
    Keywords: methodology, semantics, Quranic words