فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1398)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 90، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا بهروزی لک*، حسین میرچراغ خانی صفحات 5-30
    تحلیل محتوای کیفی از جمله روش هایی است که قابلیت استنتاج مباحث جدید از قرآن را فراهم می کند. در این مقاله سوره نمل با روش تحلیل مضمون که یکی از شیوه های تحلیل محتوای کیفی است، بررسی و تبیین گردید. در این تحلیل آیاتی که از انسجام مفهومی و معنای خاصی برخوردار بودند، به وسیله نرم افزار MAXQDA در شبکه مضامین تجزیه و تحلیل گردید. هدف از این اقدام، دستیابی به دلالت های اجتماعی سیاسی سوره مبارکه نمل است. در نهایت با به دست آوردن چهل مضمون پایه از آیات مورد نظر، دوازده مضمون سازمان دهنده ساخته شد که عبارت اند از: سرکشی دشمن قدرتمند، نزاع دائمی حق و باطل، توطئه و تهدید دائمی دشمن، نیازمندی جبهه حق به قدرت، شناخت نقاط قوت و ضعف، بسیج تمام منابع قدرت، شایستگی رهبر، ضرورت مانور قدرت، یقین به عنایت خدا نسبت به جبهه حق، یقین به نابودی ظلم و باطل، علم و دانش به مثابه قدرت، توجه به آثار جانبی قدرت. در گام بعدی مضامین مذکور به سه مضمون فراگیر «ضرورت کسب قدرت برای گسترش حق»، «دانش استفاده از قدرت برای گسترش حق» و «شناخت شوونات حق و قدرت» تبدیل گردید. در پایان این نتیجه محقق گردید که مضمون نهایی سوره نمل عبارت است از «ضرورت کسب قدرت علمی و اجتماعی برای گسترش حقایق دینی در جامعه بشری».
    کلیدواژگان: قرآن، نمل، تحلیل محتوا، اجتماعی، سیاسی، حق، قدرت
  • فرشته فرضی شوب*، مهدی محمدی نژاد صفحات 31-51
    متن، ساختاری زبانی است که از الگوها و قواعد دستوری خاصی پیروی می کند که از آن با نام زبان معیار/ خودکار یاد می شود. گاهی ادیب برای بزرگ نمایی مفهوم مورد نظر خود، با وجود امکان رعایت قواعد زبانی، از هنجار زبان سر می پیچد تا توجه مخاطب را به یک معنای خاص جلب و در حقیقت مفهوم را برجسته سازی کند. هنجارگریزی یکی از شیوه های برجسته سازی معناست که در هشت سطح قابل بحث است. این نوشتار با بررسی هنجارگریزی نحوی در سطح جانشینی اسم به جای فعل در گفتمان قرآنی که از بسامد بالایی برخوردار است ، به این نتیجه دست یافت که انحراف از استخدام فعل در قرآن، در سه سطح جایگزینی ابتدایی اسم به جای فعل، جایگزینی اسم هم ریشه به جای فعل و جایگزینی اسم متضاد به جای فعل و به قصد برجسته سازی اغراضی چون تناسب زمان، عدم تعلق غرض به فاعل، تاکید بر وقوع رخداد و یا ثبات آن، صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، گفتمان قرآنی، دلالت معنایی اسم، دلالت معنایی فعل
  • زینب بهجت پور*، سید حمید جزایری صفحات 51-78
    نزول هر بخش از قرآن، با توجه به وضعیت، نیاز و مواضع مثبت و منفی مخاطبان معاصر نزول در مکه و مدینه صورت می گرفت. اسماء و صفاتی که قرآن به خود نسبت می دهد، بسته به عوامل مختلف، مانند نوع و سطح مخاطبان اول و اینکه آنان در چه مرحله ای از سیر تحول و هدایت هستند، متنوع است. این مقاله در پی کشف و تحلیل حکمت الهی در کاربست عناوین قرآنی در چهار نقطه عطف، در تاریخ تحول مخاطبان اولیه کلام الله است. چنان که قرآن در آغاز نزول، در مواجهه با شبهه افکنی مشرکان برای ایجاد تردید درباره حقانیت کلام الله از جایگاه آسمانی اش و نزول آن به اراده خدا و به واسطه جبرئیل، با توصیفاتی متناسب دفاع می نماید، در ادامه مسیر نیز با اوصافی که حاکی از تناسب و توافق این کلام با فطرت و دریافت های درونی افراد است و عناوین متناسب با هر مرحله از تحول، با ایشان سخن گفته می شود.
    کلیدواژگان: عناوین قرآن، ترتیب نزول، توصیف قرآن
  • سیدمحسن میرسندسی* صفحات 79-104
    فرهنگ دینی اسلام که در کتاب آسمانی قرآن کریم تجلی یافته و مدعی معرفی آرمان ها و اهداف متعالی برای سعادت در حیات فردی و اجتماعی انسان است، توجه ویژه ای به بیان هنجارها و ارزش های متعالی داشته است. از این منظر، جامعه آرمانی اسلام آن اجتماعی است که بتواند زمینه تحقق هر چه بیشتر این ارزش ها و هنجارها را در میان مسلمانان فراهم آورده و از این طریق، سعادت زندگی دنیوی و اخروی آنها را تضمین نماید. واضح است که استقرار ارزش ها و هنجارهای مطلوب دینی در جامعه مسلمانان منوط به مجموعه ای از شرایط و عوامل سلبی و ایجابی است که عدم توجه مناسب به آنها نه تنها در تحقق فرهنگ دینی اخلال ایجاد می کند، بلکه موجب تسهیل در ورود و پذیرش الگوهایی می شود که بسا تعارض جدی با ارزش ها و هنجارهای مورد نظر اسلام داشته باشد. این نوشتار تلاش دارد به بررسی زمینه ها و عواملی که از دیدگاه قرآن مانع تحقق و اشاعه هنجارهای مطلوب و مورد نظر شریعت اسلام و در نتیجه هنجارمند شدن جامعه مسلمانان می شود، بپردازد.
    کلیدواژگان: ارزش دینی، هنجار دینی، ارزش اجتماعی، هنجار اجتماعی، هنجارسازی اجتماعی، هنجارمندی
  • ایوب اکرمی* صفحات 105-132
    نوشتار حاضر به منظور شناسایی میزان اعتبار و روایی معیارهای تعیین ترتیب نزول قرآن، به واکاوی و نقد دیدگاه ها در این زمینه پرداخته است. این مقاله با طرح روایات مکی و مدنی، روایات اسباب نزول، شواهد تاریخی و سیره، بررسی مضمونی آیات قرآن کریم، مصحف امام علی (ع)، روایات ترتیب نزول و همچنین اصالت و اعتبار تفسیر موضوعی- نزولی قرآن و اشاره به روایات «اول مانزل» و «آخر مانزل» و برخی مفاهیم وابسته به آنها، سعی کرده تا میزان اعتبار و فراگیری هر یک از آنها در مساله تاریخ گذاری قرآن و تعیین ترتیب نزول را نشان دهد. نویسنده امکان تعیین ترتیب نزول قرآن و توقیفیت آن را بیش از همه به مصحف امام علی (ع) و روایات ترتیب نزول مستند می داند و با این فرض که دیگر منابع و معیارهای یادشده به تنهایی ارزش استنادی ندارند، ضمن ارزیابی انتقادی از دیگر شاخص ها، کارآمدی آنها را تنها در صورت تلفیق و سازگاری با روایات ترتیب نزول موثر می داند. افزون بر این، مقاله از رهگذر تعیین ترتیب نزول قرآن، رهیافت به تفسیر ترتیب نزولی به روش موضوعی را به عنوان رویکردی کارآمد و ضروری و یکی از نتایج درخور توجه آن به شمار آورده و سعی نموده تا تناسب و سازگاری آن دو را نشان دهد.
    کلیدواژگان: روایات ترتیب نزول، اسباب نزول، مصحف امام علی (ع)، تفسیر مضمونی، تفسیر نزولی
  • سعیده مطیعیان نجار*، فاطمه علایی رحمانی صفحات 133-152
    شناخت منابع یک اثر، کمک شایانی به فهم آن اثر می کند و از جمله مسائلی است که موجب افزایش بینش و محتوای علمی اثر می شود. یکی از آثار در حوزه تفاسیر روایی که در قرن اخیر به رشته تحریر درآمده، کتاب «التفسیر الاثری الجامع» است. این کتاب دربردارنده ارجاعات مختلف از تفاسیر شیعی و اهل سنت است. در این مقاله به بازشناسی و تحلیل کمی منابع استفاده شده در تفسیر سوره حمد در این کتاب پرداخته شده و با تفکیک موارد، در جداول مخصوص به خود درج شده است. سپس با استفاده از نرم افزار، جداول و نمودار های مقایسه ای تشکیل شده و به تحلیل آماری منابع پرداخته شده است. در نهایت از تحلیل نمودارها نتایجی حاصل شده که در بررسی و شناخت این کتاب مفید است؛ ضمن آنکه مطالعه موردی سوره حمد در بازشناسی منابع کتاب، اتقان این کتاب را مبرهن می گرداند.
    کلیدواژگان: آیت الله معرفت، تفسیر اثری، منابع تفسیری، سوره حمد
  • علیرضا فخاری*، طیبه یزدان مدد صفحات 153-180
    از مهم ترین مباحث در حوزه قرآن پژوهی، روش شناسی تفسیر است. از عوامل نیل به این مهم، ارزیابی عملکرد مفسر برای شناخت ضابطه های وی در فرآیند تفسیر است. بدین منظور، شیوه قرآن به قرآن علامه طباطبایی در سوره حمد به عنوان مطالعه موردی بررسی می گردد. عملکرد ایشان در این سوره را می توان به شقوق مختلف تقسیم کرده و الگو های مختلفی از آن استخراج نمود. این الگوها دارای فراز و فرود و نیز همسانی ها و افت ناهمسانی ها راقاتی همراه با ضعف و قوت هایی هستند. برخی نواقص کمتری داشته به عنوان بهترین مدل مطرح می شوند، ولی برخی کمترین نمره را کسب می کنند. می توان با درنظر گرفتن همسانی ها، یک مدل تقریبا یکدستی ارائه داد. در مواردی به کارگیری آیات قرآن به اوج خود رسیده و در مواضعی کمترین استفاده را داشته است. در مواردی نیز به طور کل از این رویکرد فاصله گرفته است. از بررسی موارد تفسیر شده، ملاک انتخاب آیات برای تفسیر و میزان بهره گیری از آنها، نسبت مکانی آیات مورد استفاده در تفسیر و کمیت آیات مورد استفاده، نکات مهمی به دست می آید. به نظر می رسد اگرچه با این شیوه در تفسیر برخی آیات موفق بوده، اما در مواردی، چندان خود را نشان نمی دهد. عنایت به آیات دیگر در پرداخت به برخی مفردات، مسائل اعتقادی، ترجیح قرائتی بر قرائت دیگر و...، از جمله نمودهای این تفسیر در سوره حمد است.
    کلیدواژگان: الگو های تفسیری، قواعد تفسیری، قرآن به قرآن، سوره حمد، المیزان
  • چکیده عربی
    سیدمحمدحسن مددی موسوی صفحه 181
|
  • Golamreza Behroozi Lak *, Hossein Mircheragh Khni Pages 5-30
    Content Analysis is one of the methods suitable for inferring new issues in the Qur’ān. In this paper, chapter Naml of the Holy Qur’ān has been studied using the content analysis method as one of the methods for qualitative content analysis. The objective to take such a measurement is to reach the political and social implications of chapter Naml. In the analysis of these verses with special meaning and conceptual coherence, the software MAXQDA was used as an instrumentation for analyzing the content network. Ultimately, forty basic issues were extracted from the studied verses twelve of which are the organizing content issues including: turbulence of powerful enemies, continuous battles of the true and the wrong, the enemy’s perpetual menace and conspiracy, the need of the right front to power, getting to know the weakness and strengths, equipping and mobilizing all the resources of power, leadership qualification, the necessity of power maneuver, certainty of God’s favor to the right front, certainty to the destruction of the transgression and wrong, knowledge as an instance of power, and noticing the side effects of power. In the next step, all these contents were categorized under three comprehensive ones as “the necessity to seizure and to spread the right”, “the knowledge of using power for spreading the right”, and “knowing the position of the right and power”. The researchers concluded that the ultimate content of Naml chapter is “the necessity of seizing scientific and social power to preach and spread religious truths in human society”.
    Keywords: The Qur’?n, Naml, Content Analysis, social, Political, Right, Power
  • Fereshteh Farzishoub *, Mahdi Muhammadinejad Pages 31-51
    A text is a linguistic structure which follows syntactic patterns and rules and is called the standard/automatic language. Occasionally, albeit the writer can observe the linguistic rules, he deviates from them to exaggerate his intended meanings so that he may have attractions of his audience to a particular meaning and may foreground that concept. Deviating from such norms and rules is one of the ways for foregrounding the meaning which could be studied in eight levels. This writing is to study the syntactic deviation in the level of noun to verb substitution in the Qur’ānic discourse, which is abundant of such substitutions. It has been concluded that the deviation in using the verb in the Qur’ān has occurred in three levels of the initial substitution of noun to verb, substitution of cognate nouns to verb, the substitution of antonym nouns to verb aiming at foregrounding the items such as time balance, independence of the intended item to subject, and emphasis on the occurrence of the event or for proving it.
    Keywords: deviation, Qur’?nic discourse, semantic implication of the noun, semantic implication of the verb
  • Zeynab Bahjatour *, Seyed Hamid Jazayeri Pages 51-78
    Revelation of each section of the Qur’ān had taken place with respect to the situation, needs and the positive and negative standpoints of the contemporary audience in Mekka and Media. The names and attributions that the Qur’ān attributes to itself are various depending on different factors of the type and levels of the primary audience and the fact that in which level of guidance journey they are placed. This paper is to discover and analyze divine wisdom in the application of the Qur’ānic titles in four turning points of the history of evolution of the early audience of the Word of God. Using necessary descriptions, in the early periods of its revelation, the Qur’ān defended itself against infidels' misgivings in voicing doubts about the truth of the divine Word from its heavenly position and its revelation by the Will of God though the angel Gabriel. Furthermore, such descriptions prove that there is harmony and agreement between the Word of God and internal feelings of the individuals; thus, in every stage of development and evolution, proper wordings are used to talk with the Qur’ān's audience.
    Keywords: Qur’?nic titles, order of revelation, Qur’?n description
  • Seyed Mohsen Mirsondosi * Pages 79-104
    The religious culture of Islam is reflected in the divine book of the Qur’ān, a book that claims it presents transcendent aims and ideals to bring felicity in human's individual and social life. This book has paid special attention to stating transcendent norms and values. From this perspective, a utopian Islamic society is the one which can pave the grounds for meeting such transcendent norms and values for Muslims and thereby it can guarantee their worldly life and afterlife felicity. Clearly, establishment of desirable religious norms and values in Muslim society depends on some negative and affirmative conditions and factors that any indifference to these factors and conditions would not only end in making trouble in fulfillment of religious culture, but also would facilitate the entrance and admission of the patterns which are in obvious contradiction with the Islamic intended values and norms. This paper attempts to study the grounds and factors which impede the fulfillment and spread of desirable norms as approved by Islamic sharia and to investigate the factors which result in conforming to Muslim society norms.
    Keywords: religious values, religious norms, social values, social norms, conforming, establishing social norms, conforming to norm
  • Ayoub Akarami * Pages 105-132
    The present research is to identify the extent of validity of the criteria for determining revelation order of the Qur’ān and to analyze and criticize different views in this regards. Mentioning the Makki and Medanis traditions, the traditions of reasons of revelation, historical evidences and the infallibles' conducts, content analysis of the Qur'ānic verses, Imam Ali's Book, the traditions of revelation order, the originality and validity of thematic interpretation and Qur’ān revelation, reference to the verses of "the verses revealed first" and "the verses revealed in the end", and some other related concepts to them, the researcher has attempted to depict the extent of validity and comprehensiveness of each of these factors in historiography of the Qur’ān and determining the revelation order. The researcher believes that the determination revelation order and its seizure is more related to Imam Ali's Book and the traditions of revelation order compared to other factors assuming that other mentioned references and criteria are not worth referring to solely. Implementing a kind of critical evaluation of other indices, the researcher maintains that their efficiency would be in effect provided with the fact that they are merged and be compatible with traditions of revelation order. Moreover, this writing is of the view that by determining revelation order, approaching revelation order interpretation using thematic method could be one of the most fruitful and essential approaches that could be one of the results to be noted, thus the researcher has attempted to show the harmony of these two factors.
    Keywords: traditions of revelation order, reasons of revelation, Imam Ali's Book, thematic interpretation, revelation interpretation
  • Saeedeh Motieyan Najar *, Fatemeh Alayee Rahmani Pages 133-152
    Knowing the references of a piece of writing is of paramount significance in knowing that work and is considered as one of the issues which leads to enhancing the insight and understanding of the content of that book. Attafsirol athari aljami' is one of the works in the recent century written in the field of tradition interpretation. This book includes various references from shia and sunni interpretations. The present paper is to recognize and to perform a quantitative analysis of the used references of interpretation of Hamd chapter in separate items tabulated in specific tables. In the next phase, using related software, comparative tables and charts are illustrated and the statistical analysis of these references is provided. The results which are useful for studying and recognizing this book have been finally yielded and presented. Likewise, case study of Hamd chapter in recognizing this book's references has attributed the firmness of this book.
    Keywords: Ayatollah Ma'refat, tradition interpretation, interpretation references, Hamd chapter
  • Alireza Fakhari *, Tayebeh Yazdan Madad Pages 153-180
    Methodology of interpretation is one of the most important issues of Qur’ānic studies. To reach this end, the interpreter's performance evaluation to know the criteria he adopted in the process of interpretation is of significance. To do so, Allameh Tabatabayee's Qur’ān to Qur’ān exegetical method is studied. The case of study is Hamd chapter. The exegete's performance could be evaluated based on the following categories and different pattern are drawn from the data. These patterns enjoy ups and downs and similarities and differences with some strengths and weaknesses. Some models have fewer shortcomings and could be considered as the best models, while some others are not so and receive a lower mark. Considering the similarities of a model, one can propose a good model. In some instances, the verses of the Qur’ān are used in maximum amount but in cases fewer verses were used. In some cases, the interpreter has totally distanced using his exegetical approach. Based on the interpreted verses, the criterion for choosing verses for interpretation and extent for using them, which are the spatial relation of the verses in the interpretation and the quantity of the interpreted verses, some important conclusions could be drawn. Seemingly, although by adopting such a method the interpreter has been successful in interpreting some verses, he fails to perform so well in some other cases. With respect to other verses, the lexicons, credence, the preference of one reading to the other, and so on and so forth are all the realizations of such an exegetical method.
    Keywords: exegetical models, exegetical rules, Qur’?n to Qur’?n, Hamd chapter, Almizan