فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:19 Issue: 1, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود مردانی، زهرا ابطحیان، کسری مردانی صفحات 1-12
    (MERS) یک بیماری ویروسی تنفسی است که اولین بار در سپتامبر 2012 در جده عربستان سعودی گزارش شد. عامل بیماری، یک ویروس جدید از گروه بتاکوروناویروسها است که تا این مرحله منشاء آن نامشخص است؛ ولی مطالعات ژنتیکی حاکی از آن است که کوروناویروسهای خفاش بیشترین نزدیکی را به این ویروس دارند. به طور کلی، MERS-CoV به نظر یک ویروس حیوانی است که به صورت اسپورادیک و با انتقال محدود، منجر به عفونت در انسان می شود. از تاریخ سپتامبر 2012 تا 7 می 2014، تعداد 156 مورد تایید شده ی عفونت با ویروس MERS از سراسر دنیا گزارش شده است که از این تعداد نزدیک به 83% موارد از کشور عربستان سعودی گزارش شده است. کشورهایی که در آنها بیماری در داخل کشور، از یک منبع نامشخص یا از طریق انتقال فرد به فرد کسب شده است شامل اردن، عمان، یمن، عربستان سعودی، قطر و امارت متحده عربی و کشورهایی که موارد بیماری به آنها وارد شده است شامل آلمان، فرانسه، تونس، ایتالیا، اسپانیا، مالزی، فیلیپین، ایالات متحده، یونان و انگلستان می باشند. به طور کلی تمامی موارد، به یک مبدا در شبه جزیره عربستان، خصوصا کشور عربستان سعودی مرتبط می باشد. تا این زمان هنوز منبع اولیه، راه انتقال به انسانها و طریقهی انتقال انسان به انسان MERS-CoV، مشخص نشده است؛ ولی شواهد موجود دلالت بر آن دارد که این ویروس نیز همانند سایر ویروسهای تنفسی، از طریق قطرات تولید شده با سرفه و عطسه قابل انتقال است. دورهی کمون بیماری معمولا کمتر از یک هفته است. ویروس MERS طیفی از بیماری شامل عفونت بدون علامت، بیماری خفیف و بیماری شدید تهدید کننده ی حیات ایجاد می کند. شایعترین علایم در بیماران شامل تب، سرفه و کوتاهی تنفس می باشد. در عین حال، ویروس می تواند منجر به نارسایی کلیوی، نارسایی حاد تنفسی، شوک سپتیک و نارسایی چند ارگان شود. در اغلب موارد، این بیماری در افراد با بیماری مزمن زمینه ای شامل دیابت، بیماری قلبی، فشار خون بالا و بیماری ریوی رخ داده است. از نظر تشخیصی، تست های RT-PCR تاییدی بسیار حساس متعددی برای شناسایی ویروس از نمونه های گرفته شده از بیماران وجود دارد. نمونه های تنفسی از جمله سواب فارنژیال، آسپیره نازوفارنژیال، خلط، لاواژ برونکوآلوئولار، بیوپسی ریه و بافت های بعد از مرگ برای بررسی ویروس مناسب هستند، ولی نکته ی مهم این است که در حد امکان جهت تشخیص، نمونه ی مجرای تحتانی تنفسی گرفته شود. تاکنون هیچ درمان اختصاصی برای بیماری ناشی از ویروس MERS وجود نداشته و بیماران باید به صورت مورد به مورد، ارزیابی و درمان شوند. درمان دارویی ممکن است شامل استفاده از آنتی ویروسها، آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت ثانویه و داروهایی جهت تعدیل پاسخ ایمنی باشد. با توجه به مجاور بودن کشور ما با کشورهایی که در حال حاضر در آنها ویروس MERS در جریان است و با توجه به نزدیک بودن زمان مراسم حج و احتمال ورود ویروس به همراه زائرین به کشورمان، هدف ما مروری بر علایم، ویژگی ها، روش های تشخیصی و نحوه ی برخورد با فرد مشکوک به عفونت با ویروس MERS می باشد.
    کلیدواژگان: کوروناویروس، عفونت ویروسی دستگاه تنفسی
  • سیده هانیه علم الهدی، صدیقه امیرعلی اکبری*، علیرضا اکبرزاده باغبان، سمیه اسماعیلی صفحات 13-17
    سابقه و هدف
    شقاق پستان، یک اختلال در دوران شیردهی است که سبب عدم شیردهی موفق می شود. نظر به شیوع بالای آن و با توجه به خاصیت ضد التهابی آلوورا، این مطالعه به منظور تعیین تاثیر ژل آلوورا بر بهبود شقاق پستان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بوده و بر روی 110 نفر از زنان شیرده نخست زا، که به صورت تصادفی به دو گروه 55 نفری تقسیم شده بودند، انجام گرفت. افراد دو گروه، از نظر مشخصات مامایی و دموگرافیک همگن بودند. در یک گروه، زنان شیرده بعد از هر بار شیردهی، نوک پستان و هاله ی اطراف آن را با 5/0 میلی لیتر ژل آلوورا و در گروه کنترل، با 4 قطره از شیر خود، می پوشاندند. دو گروه، در روزهای 10 و 14 پس از زایمان بررسی شدند. شدت درد با معیار آنالوگ بینایی و شدت آسیب با معیار آمیر بررسی و وجود یا عدم وجود ترشح، ثبت گردید.
    یافته ها
    میزان شدت درد و آسیب نوک پستان قبل از مداخله و در روزهای 10 و 14 پس از زایمان در دو گروه ژل آلوورا و دارونما، تفاوت معناداری داشت (001/0P<). در مقایسهی تفاوت از نظر وجود ترشح در دو گروه، وجود ترشح قبل از مداخله و روز 10 بعد از زایمان و قبل از مداخله و روز 14 پس از زایمان در دو گروه ژل آلوورا و دارونما، تفاوت معناداری داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ژل آلوورا می تواند باعث بهبود شقاق پستان شود.
    کلیدواژگان: شقاق پستان، ژل آلوورا، شیر مادر، معیار آنالوگ بینایی، معیار آمیر
  • علیرضا ظهیرالدین، زینب آگاهی*، احمد برجعلی، سپیده راجزی صفحات 18-24
  • فرنوش معافی، ماهرخ دولتیان، حمیرا سجادی، زینب علیمرادی، آرش میراب زاده، زهره محمودی صفحات 25-36
    سابقه و هدف
    خشونت خانگی، مشکلی جهانی بوده که در دوران بارداری منجر به پیامدهای نامطلوب مادری و نوزادی بسیاری می شود. از میان عوامل مرتبط با خشونت خانگی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، از بحث برانگیزترین موضوعات حیطه ی سیاست گذاری های سلامت می باشند. لذا این پژوهش به منظور بررسی مقالات انجام شده در ارتباط با شیوع و عوامل مرتبط با خشونت خانگی در دوران بارداری در ایران، بر اساس چهارچوب مفهومی کمیسیون تعییین کننده های اجتماعی موثر بر سلامت سازمان جهانی بهداشت، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مروری، کلیه ی مقالات منتشر شده ی ایرانی با طراحی توصیفی و تحلیلی و کلمات کلیدی خشونت، همسرآزاری، سوء رفتار، حاملگی، بارداری و violence، abuse، pregnancy و Iran در قسمت عنوان، چکیده و کلیدواژه که در فاصله ی سال های 2000 تا 2013 در 4 پایگاه اطلاعاتی از جمله پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران، بانک اطلاعات نشریات کشور و PubMed چاپ شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در نهایت، 38 مقاله شامل 5 مقاله انگلیسی و 33 مقاله فارسی، بر اساس معیارهای ورود به مطالعه، برای بررسی نهایی انتخاب شدند. شیوع کلی خشونت خانگی در دوران بارداری بین 3/19 درصد تا 5/94 درصد گزارش شده بود. از بین عوامل مرتبط با خشونت خانگی در دوران بارداری، وضعیت اقتصادی نامطلوب، ناخواسته بودن بارداری، ازدواج بدون رضایت، سابقه ی افسردگی، اعتیاد زن و همسر و ناکافی بودن مراقبت های دوران بارداری، ارتباط مستقیم، و تحصیلات زن و همسر، اشتغال زن و همسر، رضایت از زندگی مشترک و حمایت اجتماعی، ارتباط معکوس داشتند.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای خشونت خانگی در دوران بارداری مساله ای مهم و قابل بررسی و توجه می باشد که می توان با شناسایی عوامل خطر آن در دوران بارداری، از شیوع آن کاست. از آنجا که عوامل اجتماعی بسیاری، این پدیده را تحت تاثیر قرار می دهند، نیاز به انجام مطالعات وسیع تر برای شناسایی مکانیسم های وقوع خشونت خانگی ضروری است.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، بارداری، شیوع، عوامل مرتبط
  • طاهره فروتن، محمد امین جاوید، مهدی منوچهری، طاهره ناجی صفحات 37-44
    سابقه و هدف
    با وجود پیشرفت های گسترده در زمینه ی کشت سلول های بنیادی، هنوز انتخاب بهترین منبع سلولی کارآمد جهت تزریق، قابل تامل است. از آنجا که میزان بیان ژن های پرتوان، نشان دهنده ی درجه ی کارآمدی سلول های بنیادی است، در این تحقیق بیان برخی از ژن های پرتوان از جمله c-Myc، klf-4، oct4 و sox-2 در سلول های بنیادی به دست آمده از سه منبع بافت چربی، مغز استخوان و القایی، مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی انجام گرفت. سلول های بنیادی القایی مورد استفاده در این تحقیق به صورت آماده تهیه شدند. پس از تهیه، جداسازی و کشت، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان و چربی انسانی در پاساژ سوم، مارکرهای سطحی آنها با تکنیک فلوسیتومتری مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت. پس از طراحی پرایمرهای مناسب ژن های c-Myc، klf-4، oct4 و sox-2 و همچنین ژن GAPDH (بعنوان ژن کنترل)، بیان ژن های فوق در سه منبع سلول های بنیادی توسط real time PCR مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان ژن c-Myc در سلول های بنیادی چربی بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد و بعد از آن به ترتیب، سلول های بنیادی القایی و مغز استخوان قرار گرفتند. ژن klf-4 در سلول های بنیادی مشتق از چربی و سلول های القایی، تقریبا به یک میزان بود و اختلاف معناداری با یکدیگر نداشتند و سلول های مغز استخوان کمترین میزان را به خود اختصاص دادند. سلول های مغز استخوان، بیشترین میزان بیان oct که مهمترین مارکر سلول های بنیادی جنینی است را از خود نشان داد. پس از آن سلول های القایی و سلول های چربی، بدون اختلاف معنادار نسبت به یکدیگر، در رتبه های بنمودعدی قرار گرفتند. بیان ژن sox-2 در سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، بیش از دو گروه دیگر بود.
    نتیجه گیری
    سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان در مقایسه با سلول های بنیادی القایی و سلول های بنیادی مشتق از چربی، منبع مناسب تری در کاربردهای سلول درمانی می باشند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی القایی، مغز استخوان، چربی
  • شهرام محقق، مریم حاجیان صفحات 45-47
    سابقه و هدف
    ترومبوز ورید آگزیلار متعاقب فعالیت یا سندرم Paget–Von Scrotter، بیماری نادر با عوارض خطرناکی است که در ورزشکاران سالم و فاقد هرگونه بیماری زمینه ای سیستمیک، متعاقب فعالیت بدنی شدید در اندام فوقانی رخ می دهد.
    معرفی بیمار: آقای ورزشکار 50 ساله ای با تورم حاد بازوی راست متعاقب کار با وزنه مراجعه کرده و در ابتدا با تشخیص سلولیت، درمان آنتی بیوتیکی خوراکی دریافت نمود. به دنبال عدم بهبودی و انجام سونوگرافی داپلر اندام فوقانی، با تشخیص ترومبوز ورید آگزیلار، تحت درمان ضد انعقادی وریدی و شش ماهه ی خوراکی قرار گرفت. بیمار کاملا بهبود یافته و تا 4 سال، بدون ترومبوز باقی مانده بود.
    نتیجه گیری
    اطلاع پزشک از این بیماری جهت تشخیص صحیح آن حایز اهمیت است تا بیمار دچار عوارض خطرناک احتمالی بیماری، نظیر آمبولی ریه نشود.
    کلیدواژگان: ترومبوز ورید آگزیلار، سندرم Paget- Von Scrotter، ترومبوز وریدهای عمقی اندام فوقانی
  • مرجان قاضی سعیدی، رضا صفدری، عبدالجلیل کلانتر هرمزی، لیلا شاهمرادی، فاطمه صادقی* صفحات 48-54
    سابقه و هدف
    نرم افزار تبدیل گفتار به متن، ابزار تسهیلکننده ای جهت ورود داده به پرونده ی الکترونیک سلامت میباشد. بکارگیری این نرم افزار در حوزه ی بهداشت و درمان، مستلزم تعریف دادگان تخصصی جهت آن است. هدف پژوهش حاضر، ایجاد دادگان متنی تخصصی جهت نرم افزار تبدیل گفتار به متن در جراحی ترمیمی دست و تست عملی این فناوری در بیمارستان میباشد.
    مواد و روش ها
    مرحله ی اول پژوهش به روش اکتشافی برای طراحی دادگان و مرحله ی دوم جهت تعیین کارایی سیستم به روش تجربی انجام شد. مرحله اول، شامل تایپ 1863 برگ شرح عمل مربوط به دوره ی 3 ماهه ی اول سال 1391 در بیمارستان 15 خرداد می باشد. پس از انجام تحلیل های موردنیاز، دادگان متنی جراحی ترمیمی دست ایجاد و بر روی سیستم نویسا، بارگذاری شد. در مرحله ی دوم جهت تعیین میزان دقت نرم افزار، سیستم در محیط اتاق عمل تست و ارزیابی شد.
    یافته ها
    طراحی دادگان شامل سه مرحله ی ایجاد متون الکترونیکی، استخراج مدل زبانی و واژگان از این متون می باشد. دادگان ایجاد شده، شامل واژگان بزرگ به مفهوم بیش از 1000 واژه، جهت بکارگیری در واحد جراحی دست در بیمارستان های مربوطه است. پس از تست نرم افزار در اتاق عمل دقت سیستم برای کاربر آموزش دیده 7/83% و در کاربر بدون آموزش، 8/77% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این پروژه منتج به ایجاد نرم افزاری در حوزه ی پزشکی منطبق با شرایط کشور شد که امکان ایجاد مدارکی کامل و الکترونیکی را فراهم خواهد کرد. دقت سیستم با صداهای زمینه، آموزش سیستم با صدای کاربر و نوع میکروفن مرتبط می باشد، به طوری که بهبود هر یک از موارد فوق در زمان تست، دقت سیستم را افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: دادگان، جراحی ترمیمی دست، نرم افزار تبدیل گفتار به متن
  • مریم زارع زاده، محمد ملکوتیان صفحات 55-59
    سابقه و هدف
    بیماری های منتقله از طریق غذا یکی از مشکلات بهداشتی عمده در کشورهای مختلف محسوب می گردند. شاغلین در مراکز تهیه مواد غذایی درصورت عدم رعایت اصول بهداشتی، می توانند نقش مهمی در انتقال این بیماری ها داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی سالمونلا و شیگلا و انگل های روده ای در متصدیان تهیه ی مواد غذایی شهر کرمان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که در بازه ی زمانی سال 1390 لغایت 1391 انجام گرفت. تعداد 450 نفر از افراد شاغل در آشپزخانه های مراکز تهیه ی مواد غذایی انتخاب شدند. با مراجعه به محل کار این افراد، در سه نوبت نمونه ی مدفوع گرفته شد و با دو روش آزمایشگاهی مستقیم و رسوبی فرمالین اتر، آزمایش شدند. جهت تشخیص سالمونلا و شیگلا، از روش کشت مدفوع استفاده شد. همزمان، پرسشنامه ای که شامل اطلاعات فردی و شغلی این افراد بود، تکمیل گردید. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون مربع کای، تجزیه و تحلیل شد. 05/0P<، معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 450 فرد مورد مطالعه، 6/59% مرد و 4/40% زن بودند. فراوانی کلی انگل های روده، 7/14% به دست آمد. از این تعداد، 8/13% آلوده به یک انگل و 9/0% آلوده به دو انگل بودند. بیشترین فراوانی، در عفونت به ژیاردیا 3/7%، انتاموبا کلی 6/3%، همینولوپیس نانا 6/1% مشاهده شد. بین جنس، سن و آلودگی انگلی، از نظر آماری ارتباط معنی داری مشاهده نشد. از نظر استفاده از وسایل بهداشت فردی (دستکش و لباس فرم) و داشتن کارت بهداشتی با آلودگی انگلی، از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود داشت (به ترتیب 016/0P و 001/0P<). آلودگی به باکتری سالمونلا، یک مورد (2/0%) و آلودگی به شیگلا سه مورد (7/0%) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج، بیانگر شیوع نسبتا بالای آلودگی به انگل های روده ای به ویژه تک یاخته های بیماری زا در بین متصدیان تهیه ی مواد غذایی می باشد. بنابراین لازم است کنترل های بهداشتی بیشتر شده و طبق برنامه های مدون، بیماریابی از طریق آزمایش مدفوع با روش های تغلیظ، به عمل آید. طبیعی است که در این راستا، تداوم و گسترش آموزش در ارتقای سطح سلامت این افراد نقش تعیین کننده ای دارد.
    کلیدواژگان: متصدیان تهیه مواد غذایی، انگلهای روده، سالمونلا، شیگلا، کرمان
|
  • Masoud Mardani, Zahra Abtahian, Kasra Mardani Pages 1-12
    The Middle East Respiratory Syndrome (MERS) is a novel viral respiratory illness first reported on September 2012 in Jeddah، Saudi Arabia. The etiology of the disease is a novel coronavirus، which belongs to the genus، betacoronavirus. At this stage the origin of this virus is unclear but genetic studies suggest that bat coronaviruses are the nearest relatives. However، it is unlikely that the virus is transmitting directly from bats to humans. Since، human-to-human transmissibility of the virus appears to be rare، many researchers suspect that another animal reservoir for the virus exists and following that they have found antibodies specific to bat coronaviruses in dromedary camels. In general، MERS-CoV is thought to be an animal virus that has sporadically resulted in human infections with subsequent limited transmission between humans. Globally from September 2012 till August 30th 2013 WHO has been informed of a total 130 laboratory-confirmed cases of infection with MERS-CoV including 58% deaths، with Saudi Arabia reporting approximately 80% of cases. Countries where cases acquired infection from an unknown source or through person-to-person transmission are: Jordan، Kingdom of Saudi Arabia، Qatar and the United Arab Emirates. Countries where cases are imported associated with travel or contact with a returned infected travelers are: Germany، France، Tunisia، Italy and The United Kingdom. Exclusively، cases are all linked to a point of origin in the Arabian Peninsula، in particular، the Kingdom of Saudi Arabia. The original source (s)، route (s)، of transmission to humans and the mode (s) of human-to-human transmission have not been determined yet. However، there is growing evidence that like many other respiratory viruses the fine droplets created when people cough or sneeze، they will spread the infection. The incubation period of illness is generally less than one week، but ranges between 2-14 days. MERS-CoV has seen to cause a spectrum of disease from asymptomatic infection to mild illness to life threatening infection leading to death. Common symptoms are acute، serious respiratory illness with fever، cough، and shortness of breath and breathing difficulties. Most patients have had pneumonia. Many have also had gastrointestinal symptoms، including diarrhea. Some patients have had kidney failure. In people with immune deficiencies، the disease may have an atypical presentation. The majority of patients have had at least one comorbid condition، including diabetes، heart disease، hypertension and pulmonary disease. There are several highly sensitive، confirmatory real-time RT-PCR assays for rapid identification of MERS-CoV from patient-derived samples. Respiratory samples including upper respiratory tract viral swabs، nasopharyngeal aspirates، sputum، bronchoalveolar lavage fluid، lung biopsies and post-mortem tissues are suitable for testing for MERS-CoV. Lower respiratory tract specimens should be collected if possible. There is no specific treatment for MERS-CoV infection and patients should be evaluated and treated case by case، which may include using antivirals، antibiotics for preventing secondary bacterial infection or using immunomodulators. Considering our proximity to countries where MERS-CoV is circulating and likelihood of virus entry into our country with pilgrims. Our purpose is to review the symptoms، characteristics، diagnostic approach and management of a patient with suspected infection with MERS-CoV.
    Keywords: MERS, Coronavirus, Respiratory viral infection
  • Seyyedeh Hanieh Alamolhoda, Sedigheh Amiraliakbari *, Alireza Akbarzadeh Baghban, Somayeh Esmaili Pages 13-17
    Background And Aim
    Breast fissure is disorder during breastfeeding that causes cessation and failure of breastfeeding. With high prevalence of breast fissures, as well as the existence of evidence in favor of the application of Aloe vera gel as an anti-inflammatory herb, the purpose of this study is to determine the effect of Aloe vera on improving breast fissures.
    Materials And Methods
    This study is conducted using a clinical trial method on 110 cases. Samples were divided randomly into two groups of 55 women. The women in both groups were homogeneous in obstetrics and demographic characteristics (P>0.05). The women in the Aloe vera gel group applied 0.5 ml of Aloe vera gel and control group applied 4 drops of their own milk on their nipple and areola after each feeding. Then, the two groups were studied on days 10 and 14 postpartum. For intensity of pain, the Visual Analogue Scale and to measure the severity of damage, Amir Scale was applied and the existence or lack of nipple discharge was also recorded.
    Results
    The mean intensity of pain and nipple damage before treatment on day 10 and day 14 after delivery in the control group had a significant difference (P<0.001). In comparison of nipple discharge between the two groups before treatment on day 10 and day 14 after delivery, the case and control groups indicated a significant difference (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that Aloe vera gel can improve breast fissures.
    Keywords: Breast fissures, Aloe vera gel, Visual Analog Scale, Amir Scale
  • Alireza Zahiroddin, Zeinab Agahi, Ahmad Borjali, Sepideh Rajezi Pages 18-24
    Background And Aim
    One of the common problems in people with obsessive-compulsive disorder and substance abuse is emotion regulation difficult. The aim of this study was to compare emotion regulation strategies in people with obsessive-compulsive disorder, substance abuse and normal people.
    Materials And Methods
    This study was conducted with historical cohort method. 40 patients with OCD, 40 substance abusers by purposive sampling, and 40 healthy people by available sampling, were selected as a control group. Structured Clinical Interview for DSM-IV axis I disorders (SCID-I), Yale Brown obsessive-compulsive scale (Y-BOCS), difficulties in emotion regulation scale (DERS), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) were performed.
    Results
    There was a significant difference (P=0.001) among three groups in all items of emotional difficulties and emotion regulation strategies except suppression. According to the results of binary comparisons there was a significant difference (P=0.001) in all items except suppression between obsessive-compulsive group and normal people. In impulse control difficulties (P=0.004) and limited access to emotion regulation strategies (P=0.001) there was a significant difference between substance abusers and normal people. There was a significant difference in nonacceptance of emotional responses (P=0.001), difficulties engaging in goal- directed behavior when distressed (P=0.009), limited access to emotion regulation strategies (P=0.006) between obsessive-compulsive group and substance abusers. ‍
    Conclusion
    It seems that considering emotion-focused interventions for substance abuse group and all of the emotion regulation subfactors including cognitive methods for patient with obsessive-compulsive disorder be effective in their treatment interventions.
    Keywords: Obsessive, compulsive disorder, Substance abuse, Emotion regulation strategies
  • Farnoosh Moafi, Mahrokh Dolatian *, Homeira Sajjadi, Zeynab Alimoradi, Arash Mirabzadeh, Zohreh Mahmoodi Pages 25-36
    Background And Aim
    Domestic violence is a global problem that led to many maternal and neonatal complications. Among the factors associated with domestic violence, social determinants of health are the most controversial issues in health policy domain. According to the WHO conceptual framework of Commission on Social Determinants affecting on health this study has been designed to investigate the articles that have been published on its prevalence and related factors in Iran.
    Materials And Methods
    This descriptive study reviews the Iranian articles published in four data bases (PubMed, SID, Iran Medex, Magiran) between 2000-2013, by searching violence, abuse, pregnancy in title, abstract and keywords of the articles.
    Results
    Overall, 38 articles, 5 English and 33 Persian, were selected according to inclusion criteria and assess. 35 articles were descriptive (longitudinal and cross-sectional) and 3 were analytic (cohort and case-control). Prevalence of domestic violence in pregnancy was reported between 19.3% to 94.5%. Among domestic violence related factors, the most prevalent factors in structural determinant were maternal education and in intermediary determinant were material circumstance: housing, psychosocial circumstance: unwanted pregnancy, behavioral factors: partner substance abuse and health system: lack of prenatal care. ‍
    Conclusion
    The prevalence of domestic violence during pregnancy in Iran is a matter of concern and can be reduced by identifying high risk groups. Since many social determinants may affect domestic violence, performing etiological investigations is recommended.
    Keywords: Domestic violence, Pregnancy, Prevalence, Related factors
  • Tahereh Foroutan *, Mohammad Amin Javid, Mehdi Manoochehri, Tahereh Naji Pages 37-44
    Background And Aim
    Regards to limitations to the use of embryonic stem cells, scientists created embryonic-like stem cells using reprogramming somatic cells by over expression of OCT4, klf-4, c-Myc and SOX2- genes (reprogramming markers). Considering the benefits of mesenchymal stem cells derived bone marrow and adipose tissue are mentioned today, the present study was proposed to comparison of expression of reprogramming genes of induced pluripotent stem (ips) cells and mesenchymal stem cells derived bone marrow and adipose tissue.
    Materials And Methods
    After preparation, isolation and culture of human mesenchymal stem cells derived bone marrow and adipose tissue and iPS cells, their reprogramming genes OCT4, klf-4, c-Myc and SOX2- were assessed by real time PCR in third passage.
    Results
    Oncogene c-Myc expression in adipose derives stem cells was the highest compare to the other group. Also Oncogene c-Myc expression in iPS cells was higher than bone marrow stem cells. Bone marrow stem cells were the lowest to klf4 expression. Expression of this gene in adipose stem cells was the same as described by iPS cells and there was no significant difference between them. Bone marrow stem cells showed the highest expression of OCT4. There was no significant difference between bone marrow and adipose stem cells. SOX-2 gene expression in bone marrow stems cells was significantly higher than the other groups.
    Conclusion
    Bone marrow stem cells in terms of OCT and c-Myc expression genes are the best source compare to adipose and iPS cells.
    Keywords: Mesenchymal stem cells, Pluripotency, Bone marrow, Adipose
  • Shahram Mohaghegh, Maryam Hajian Pages 45-47
    Background And Aim
    Axillary vein thrombosis after physical activities of upper limbs or Paget-Von Schroetter syndrome is a rare disease with potentially lethal complications, which occurs mainly in athletes without any systemic predisposing factors after repetitive, vigorous activities of upper limbs. Axillary vein can be compressed at various places along its route, most importantly in the costoclavicular space (space between clavicle and the first rib). Compression usually occurs when the patient hyperextends the neck and hyperabducts the arm concurrently (as in bench press), or when the patient takes a military brace posture with a backward movement of the shoulders. Most patients with effort-related upper extremity deep vein thrombosis have an underlying venous thoracic outlet syndrome. Presentation: A 50‐year‐old male presented with acute onset of right arm swelling, heaviness and range of motion impairment after weight training. The arm was cyanotic. The pulses were intact. He initially diagnosed with cellulitis and received oral antibiotics, which were ineffective. Doppler sonography examination confirmed the diagnosis of axillary vein thrombosis. He was started on intravenous and then six-month oral anticoagulation therapy. His symptoms resolved and he was without thrombosis at four-year follow‐up. He did not have any systemic predisposing factors for thrombosis such as thrombophilia or malignancy.
    Conclusion
    The potentially life threatening complications (such as pulmonary emboli) and unusual presentations of the disease, makes its correct diagnosis more important.
    Keywords: Axillary vein thrombosis, Effort thrombosis, Upper extremity deep vein thrombosis, Paget, Schroetter syndrome
  • Marjan Ghazisaeedi, Reza Safdari, Abdoljalil Kalantar, Hormozi, Leila Shahmoradi, Fatemeh Sadeghi Pages 48-54
    Background And Aim
    Speech recognition software is the facilitator tool for data entry into the EHR. Utilizing this software in the healthcare field requires definition of specialized database. The aim of this study was to establish the specialized database to speech recognition software in reconstructive hand surgery and likewise, practical test of this technology at the hospital.
    Materials And Methods
    In the first phase, exploratory method for designing database was used and secondly the experimental procedure was performed to determine system performance. This includes typing of 1863 operation report sheet and typing in the first 3-month period in 15-Khordad Hospital in 2012. After performing the required analysis, hand reconstructive surgery text database was created and loaded into the Nevisa system. In the second stage to determine the accuracy of the software, system was tested and evaluated in the operating room.
    Results
    The design of the database consists of three steps: creating electronic texts, eliciting language model and vocabulary from these texts. Created database contains a large vocabulary of over 1000 words for use in the hand surgical unit of the relevant hospitals. After testing the software in the operating room, the system accuracy for the trained user 7.83%, and the not-trained user 8.77% was obtained.
    Conclusion
    This project resulted in the creation of the software in the medical field fitting with the country’s situations and the possibility to create a complete electronic documentation. The system accuracy is associated with background voices; training system with the user’s voice and microphone’s type to improve each of the above mentioned cases at the time of examination would increase accuracy of the system.
    Keywords: Speech recognition software, Reconstructive hand surgery, Database
  • Maryam Zarezadeh, Mohammad Malakotian Pages 55-59
    Background And Aim
    Food borne diseases are an important public health problem in different countries. Food handlers with poor personal hygiene working in food establishments can have an important role in the transmission of these diseases. This study was undertaken to determine the prevalence of bacteria (Salmonella, Shigella) and intestinal parasites among food handlers in the city of Kerman.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study in years 2011-12 was conducted. 450-food handlers were employed in the kitchen preparing food centers. We recourse to food centers and stool sample were taken in three different time from each person and samples were studied by direct observation and formalin-ether concentration method for intestinal parasites and culture for detected bacteria (Salmonella and Shigella). At the same time, a questionnaire were with variables such sex, age, education, use gloves and form, restroom and health cart filled. The data analyzed by statistical software SPSS.
    Results
    Among 450 food handlers, included females 40.4% and male 59.6%. The prevalence of intestinal parasites is 14.7% that 13.8% were infected with 1 parasite and 0.9% showed infection to 2 parasites. The highest prevalence is related to Giardia lamblia 7.3%, Entamoba coli 3.6%, Heminolopis nana 1.6%. There was no significant effect between age and sex with parasitic infection (Ρ=0.087 and Ρ=0.054, repectively). Whereas, using the protective facilities (gloves and uniforms) and having health cart, both significantly reduced the parasitic infection (P=0.016 and P<0.001, respectively). The Shigella isolated from 3 (0.7%) cultures and Salmonella isolated from 1 (0.2%) culture.
    Conclusion
    The results show that the prevalence of intestinal parasitic infections are relatively high, especially pathogenic protozoa in food handler. Therefore, health controls should be increased and screening with concentration method should be done. It is natural in this context, the continuation and expansion of health education has a crucial role.
    Keywords: Food handlers, Shigella, Salmonella, Intestinal parasites, Kerman