فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین حیدری صفحه 25
    محیی الدین در خصوص ماهیت و نبوت عیسی(ع) سخنان غریبی دارد از جمله اینکه:1. اقامت روح عیسی قبل از تولد جسمانی او هزار سال به طول انجامیده است.
    2. علت خطای قائلان به تثلیث این نیست که عیسی را به خدایی گرفتند، بلکه خطای آنان این است که فقط عیسی را خدا پنداشتند، در حالی که همه جهان صورت خداست و به تعبیری دیگر، هستی مابین مخلوقات و خداوند تقسیم شده است.
    3. عیسی(ع) جامع خلافت الهی یعنی مراتب: ولایت، نبوت، امامت، امر، ملک و تمام رسالت است، و بدین ترتیب، خلافت او اتم و اکمل است و به وسیله او، دوره عبودیت در خلافت به اتمام رسیده است.
    4. وصف و فص نبوت اختصاص به عیسی(ع) دارد، و مراد او نبوت عامه ازلا و ابدا به طریق اصالت می باشد که ویژه اوست.
    5. عیسی(ع) خاتم ولایت علی الاطلاق است.
    نگارنده، برخی از آموزه های مذکور از ابن عربی و همچنین آرای برخی از عارفان قبل از وی(مانند حلاج) در باب وحدت وجود و حلول و اتحاد را متاثر از دیدگاه مسیحیان می داند، و به مشابهت هایی در باور محیی الدین در مورد عیسی(ع) با عقاید مسیحیان در باب عیسی مسیح قائل است، با این تفاوت که ابن عربی با نظر وحدت وجودی نه وحدت شهودی الوهیت عیسی(ع) را به همه کائنات تعمیم می دهد. برای اثبات مدعای مذکور این مقاله، اوصاف مسیح در کتاب مقدس عهد جدید، قرآن، و برخی فرق مسیحی و آثار ابن عربی بررسی شده و مشابهات نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، خلافت الهی، وحدت وجود، ولایت مطلقه، ختم نبوت، ختم ولایت، عیسی مسیح
  • طاهره خوشحال دستجردی، زینب رضاپور صفحه 67
    اسوه های قرآنی، از جمله وجود مقدس حضرت مریم(س)، همواره در ادبیات عرفانی بازتاب داشته-اند. نزول رزق بهشتی از جانب خدا برای آن حضرت و نیز بارور شدن نخل خشکیده، از جمله کرامات آن حضرت است که عرفا بر همین اساس، مقامات و مراتب والایی چون ولایت و خلافت کبری، صبر، توکل، موت ارادی، محبت، صدق و... را برای وی قائل شده اند. برخورداری از اصطفا و اصطناع حق، صدق و انجام کراماتی در حد معجزه، استجابت دعا، برخورداری از بینش الهی و مشاهده امور غیبی، احراز مقام خلافت کبری و قدرت تصرف در پدیده ها و نیز شهود تجلی حق از جمله ویژگی های خواص اولیاء الله است که عرفا به حضرت مریم(س) نسبت داده اند. ایشان به ویژه از کرامات آن حضرت، در بحث اثبات کرامات اولیا بهره فراوان برده اند. در این مقاله، نظر به اهمیت ولایت حضرت مریم(س) و مبسوط بودن این بحث در متون عرفانی فارسی، تنها به مقام ولایت و مقام خلافت کبرای آن حضرت از دیدگاه عرفا پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حضرت مریم(س)، مقام عرفانی، کرامات اولیا، ولایت، خلافت کبری، متون عرفانی
  • جهانگیر صفری، ابراهیم ظاهری عبده وند صفحه 99
    در این نوشتار، به بررسی مسائل مربوط به سیاست و نحوه سیر و سلوک حکمرانان بر اساس کتاب مرصاد العباد نجم رازی پرداخته می شود. باب پنجم کتاب مرصاد العباد با عنوان «سلوک طوایف مختلف» به سیاست پادشاهان، وزیران و روسا همچنین شیوه سلوک آن ها اختصاص یافته است.
    مشروعیت حکومت پادشاهان، جایگاه مقام پادشاهی درعرفان، پادشاهی خاص و عام، برتری مقام پادشاه بر نبوت و عالم، شیوه سلوک پادشاهان و وزیران و... از جمله موضوع هایی هستند که در این مقاله به بررسی آن ها پرداخته می شود.
    نجم رازی،از جمله صوفیانی است که به ارتباط متقابل بین سیاست و عرفان معتقد است. از نظر او، پادشاهی عنایت خداوند به افراد است، و پادشاه، خلیفه خداوند بر روی زمین محسوب می-شود، ولی اگر پادشاه کوچک ترین ظلمی کرد، نایبی خداوند از او ساقط می شود و او ابلیس روی زمین است.
    رعیت پروری از جمله مهم ترین کارهایی است که پادشاهان و وزرا باید به آن بپردازند. همچنین آن ها باید تمام کارهای خود را برای رضای خداوند انجام دهند و خود را در میان نبینند تا سلوکشان به سوی قرب الهی کامل شود.
    کلیدواژگان: نجم الدین رازی، مرصاد العباد، عرفان و سیاست، منش حاکمان
  • قربان علمی، یونس تسلیمی پاک صفحه 121
    «امانت الهی»، مفهومی کی هانی است که از آیه هفتاد و دوم سوره احزاب گرفته شده است، و یکی از مسائل عمیق عرفانی و کلامی در بین مسلمانان محسوب می شود. این مفهوم از مفاهیم و استشهادات قرآنی پربسامد در آثار عرفای مسلمان است که در طول زمان و در بستر ادبیات عرفانی، دستخوش تحولاتی شده و رسوباتی به خود گرفته است. از جمله می توان به شکل گیری دو اصطلاح عرفانی «بار امانت» و «عهد امانت» اشاره کرد که عرفا با تفسیر و تلقی خاص خود از آیه امانت، جعل و استعمال کرده اند. این دو اصطلاح، بعدها از محدوده آثار صوفیانه و عرفانی فراتر رفته، و به یکی از مبانی و مضامین عمده مابعدالطبیعی شعر عاشقانه فارسی تبدیل شده اند. از ظاهر آیه قرآن چنین برنمی آید که امانت، «بار» یا «عهد» باشد. بررسی زمینه ها و قراین شکل گیری این دو تعبیر در ادبیات عرفانی نشان می دهد که این دو اصطلاح، تعابیری غیرقرآنی، انتزاعی و محصول برخی از زمینه ها و عوامل خارجی است.
    کلیدواژگان: امانت الهی، بار امانت، عهد امانت، عهد الست، بلا
  • عبدالرحیم عناقه صفحه 143
    از اواخر سده ششم و در سده هفتم هجری، تحت تاثیر تحولات اساسی که در عرفان اسلامی پدید آمد، قلمرو موضوعات عرفانی گسترش یافت و مباحث متنوعی در متون عرفانی مطرح شد. تعدد و تنوع موضوعات عرفانی سبب پدید آمدن دایره های واژگانی جدیدی شد که هر یک برای بیان بخشی از این موضوعات به کار رفت. یکی از این دایره های واژگانی، دایره ای است که در آن، اصطلاحات گوناگونی وجود دارد که هدف از شکل گرفتن آن، تبیین یکی از موضوعات اصلی عرفانی یعنی وجود و مراتب و درجات وجود بوده است. حرف، کلمه، کلام و کتاب، قلم، لوح، دوات، سطر، قول و ترکیبات متنوع اضافی و وصفی، اصطلاحات کلیدی این دایره واژگانی به شمار می روند که هر یک به طور منظم، بخشی از این موضوع مهم عرفانی را بیان می کنند. نتایج پژوهش حاضر که به روش اسنادی انجام گرفته، حاکی از آن است که در مکتب ابن عربی، کلمه به معنای پدیده کلمه تامه به معنای موجود تامه و کامل، کلام به معنای فعل حق، و کتاب به معنای عالم به کار رفته است.
    نگارنده این مقاله بر آن است که نقش این واژه ها را در قلمرو مفاهیم عرفانی مکتب ابن عربی تجزیه و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: دایره واژگانی، عرفان، مکتب ابن عربی، سمبل، کلمه، کلام، کتاب
  • مهدی فاموری صفحه 163
    شیخ روزبهان بقلی شیرازی یکی از مهم ترین چهره های تصوف در سده ششم هجری است. اهمیت وی نه تنها در عرفان عاشقانه، که در شکل گیری نوعی خاص از نظام واژگانی و اصطلاحی عرفان اسلامی است.
    یکی از واژگان کلیدی تفکر وی، «التباس» است. اهمیت غایی مفهوم التباس نزد شیخ روزبهان در آن است که او از این مفهوم برای تبیین «چگونگی ارتباط باطن و ظاهر هستی، یا به تعبیری دیگر: قدیم و حادث» استفاده می برد. در همین راستا و به عنوان جنبه ای مکمل، می بینیم که عالم التباس نزد روزبهان، در توضیح رویاها و مکاشفات، همان نقشی را دارد که عالم خیال نزد ابن عربی. عالم التباس برای روزبهان، از سوی دیگر، همان عالم واقعیت، و نیز مجرایی است که خداوند در آن و از طریق تمثل، خود را در تصویر و هیئتی دلخواه به چشم بندگان برگزیده می-کشاند. در جنبه ای دیگر، برای روزبهان، همه هستی محل التباس نور عشق است؛ و به مدد مفهوم التباس بهتر می توان چیستی عشق مجازی را نیز توضیح داد.
    کلیدواژگان: تصوف، روزبهان شیرازی، التباس، خیال، عشق
  • رحمان مشتاق مهر، ویدا دستمالچی صفحه 183
    در اینکه پدیده های فکری تا حد قابل توجهی مولود شرایط اجتماعی اند، تردیدی وجود ندارد. تناسب فکری بانیان مکاتب اجتماعی با اوضاع حاکم بر آن جامعه، بیانگر این حقیقت است که اوضاع اجتماعی، جهان بینی ها را به وجود می آورند، آن ها را می پرورند، در ورطه سقوط می کشانند و سرانجام از بین می برند، یا جهت هدف گیری آن ها را از سمتی به سمت دیگر سوق می دهند. عرفان اسلامی از بطن اسلام زاده شد، اما تحت تاثیر شرایط اجتماعی سیاسی دوره های مختلف به مکتبی تبدیل شد که اغلب مستقل از دین اسلام بررسی می شود. حکومت ها و اوضاع منتهی به ظهور آن ها در حیطه مذهب، اقتصاد، سیاست، فرهنگ و...، در یک چرخه ارتباطی کاملا متقابل، شیوه اندیشه و عمل افراد جامعه را تغییر می دهند. تاثیراتی که عوامل اجتماعی در پیدایش یا رشد عرفان و ادبیات عرفانی در ایران، و سوررئالیسم در ادبیات فرانسه داشته است، در کنار سایر عوامل غیر قابل انکار موثر مانند عوامل ذوقی و هنری، انگیزه های فردی برای رسیدن به سعادت و حقیقت واقعی، قابل بررسی است. هدف اصلی این نوشتار، مقایسه تطبیقی زمینه های اجتماعی پیدایش و رشد عرفان و سوررئالیسم است.
    کلیدواژگان: عرفان، سوررئالیسم، شرایط اجتماعی، حقیقت برتر، ادبیات عرفانی
  • محمدرضا موحدی صفحه 201
    یکی از نسخ فارسی به جا مانده از قرن هفتم هجری در زمینه عرفان و تصوف اسلامی، کتابی به نام آینه جهان نما و طلسم گنج گشا از نویسنده ای ناشناخته به نام «ابوسعید بن مجتبی یمنی» است. نویسنده، اثر خود را که بیشتر در باب اخلاق و انسان شناسی صوفیانه است، به ممدوح خود یعنی احمد خالدی زنجانی، از وزرای دوره مغول در اواخر قرن هفتم تقدیم کرده است. تقدیم این اثر باید میان سال های 691 تا 697 . ق اتفاق افتاده باشد.
    متن کتاب به نثر ساده و مرسل، و حاوی حکایات و اشاراتی رمزی است و مولف در بسیاری موارد، پس از ذکر داستانی رمزی و سمبلیک، خود کلید حل آن را به دست خواننده می دهد.
    بهره گیری از آیات، روایات و اشعار صوفیانه در این اثر فراوان است. در عین حال، مولف هنگام تالیف این اثر به باب هایی از مرصادالعباد نجم الدین رازی نظر داشته است.
    مقاله حاضر ضمن معرفی کتاب و فواید تاریخی، ادبی و شیوه عرفانی آن به معرفی برخی از نسخه های خطی این اثر در کتابخانه های معتبر داخلی و خارجی پرداخته است.
    کلیدواژگان: آینه جهان نما، ابوسعید بن مجتبی یمنی، عرفان و تصوف، متون عرفانی، نثر قرن هفتم، مرصادالعباد
|
  • Gh .Borjsāz., Sh. Khalilollā, Hi Page 5
    The story of Joseph in the Holy Quran is an adequate context for mystic interpretation and anecdotes. In this story, man’s deepest emotions such as love, hatred, ambition, enmity, etc have been represented. Sometimes, events in this story go beyond what they explicitly state, which has been an asset for Sufis and other scholars. Meybodi, the author of most Well-known interpretation work on Sufism, explores Quranic verses and stories in his al-Nowbah al-Salethah and interprets them using Sufism. The Quranic story of Joseph is but one example of this type of interpretation. There is another identical interpretation of the story of written well before Meybodi around 460- 470 (A.H) by Muhammad Ibne Zayd Toosi in al- Jame’ al-Settin Lelatāyef al- Basatin. This paper comparatively analyzes these two works.
    Keywords: Sufism interpretation, Joseph, Meybodi, Jāme al Settin, Mohammad Ibn Zeyde Toosi
  • H. Heidari Page 25
    Mohyi al-Din expresses some unique ideas on Jesus and the nature of his prophethood: 1) the soul of Jesus existed for a thousand years before he was born; 2) the followers of Trinity are in the wrong not because of they saw Jesus as the God, but because they saw only him and not the world of existence as the God; 3) Jesus’s prophethood and Imamate is comprehensive and all-incopassing and he ended the period of servitude; 4) prophethood and all what it takes is only and only for Jesus from the beginning to the end; and 5) Jesus is the last in prophethood in the real sense of the term. The author of this work believes that some teachings in the works of ibn Arabi and his predecessors are influenced by Christianity. He also points to similar views in the works of on Christianity and Jesus, with the exception of beliefs in "Existential Unity" rather than "Intuitive Unity" for ibne Arabi. To discuss, the article draws on the descriptions of Jesus in the Bible, the Holy Quran, and some other texts on Christianity.
    Keywords: Ibne Arabi, Existential Unity, Absolute Jesus Christ, Last in Prophethood, Last in Sainthood, Welāyat
  • T. Khoshhāl Dastjerdi, Z. Rezāpoor Page 67
    Quranic characters, including the Saint Mary, have always figured in texts of mysticism. The miracles attributed to her, the sending of heavenly food to her, and the fruition of the dried palm-date, indicate for mystics her exalted statues, her attainment of spiritual positions such as Welāyat (Sainthood), khilāfat al-kobra (great saintship), patience (Sabr), trust in God (Tawakkol), voluntary death, divine love, and sincerity (Sedq). Being God’s elect, miracle-like charismatic acts, the acceptance of her prayers by God, great vision, the ability to see the unseen, dominion and immediate intuition (Shohood) are among the traits attributed to Blessed Mary by Islām Gnostics. They adduce Mary’s attributes and charismatic acts as evidence for the fact that the favorites of God (Awleyā al-Allāh) can also perform miracles. This paper addresses the issue of her sainthood that is significantly and frequently reflected and represented in Persian mystical texts.
    Keywords: The Blessed Mary, Spiritual Status, Welāyat (Sainthood), Texts of Mysticism, Miracles of Saints, Great Saintship
  • J. Safari, E. Zā, Heri, Abdeh Vand Page 99
    This study investigates Mersād al-‘Ebād and its contents on the policies of the rulers. Chapter five of this book on “various groups and their policies” deals with policies of different monarch and ministers of the time. It discusses issues such as the legitimacy of the monarchs, the position of kingdom in mysticism, special and ordinary kingdoms, and the superiority of monarchs over prophecy policies of ministers. Najm Rāzi is one of the sophists who believes in the relationships between politics and mysticism. From his viewpoint, monarchy is God’s blessing on human beings and a monarch is God’s successor in the world as long as he does not commit cruelties. If he does evil, he will no longer be the successor of God on earth. His duty is to be kind to peasants and he has to performs his job well to satisfy God.
    Keywords: Najm Rāzi. Sufism, Politics, Sufism, Legitimacy of monarchs
  • Gh. Elmi, Y. Taslimi Pāk Page 121
    Devine custody is a celestial concept originating in verse 72, Ahzāb (the confederates) Surah and has always been a thoroughly discussed and hotly debated topic among Muslims and Muslim Mystics. The concept has undergone changes through time leading to the creation of new concepts including “Devine Custody’s burden” and “Man’s promise to God” arising from the mystics’ interpretations of the said verse. These two terms later were used outside mystic works turning into a pivotal supernatural concept in Persian romantic poetry. The said verse does not make a direct or indirect reference to “burden” or “promise”. A review of the entry into mystic literature of the said terms suggests that they originate in other factors and areas than Quran.
    Keywords: Devine custody, Devine Custody's burden, Promise, calamity, Eternity promise, Mysticism literature
  • A. Anā, Qeh Page 143
    The domains of mystic topics in related text greatly expanded in the late 6th and 7th centuries (A.H). This expansion led to the use of new lexical items for the expression of new concepts. One domain is the lexical domain used for the description of different levels of existence. Letter (harf), word (kalameh), discourse (kalām), book (ketāb), pen (qalam), etc. are parts of this domain. This work, done through document analyses, illustrates how in Ibn Arabi’s works, Kalameh is used for phenomenon, Kalameh Tammeh for a whole being, Kalām for right action, and ketāb for the world.
    Keywords: Ibn Arabi's Mysticism, Lexical domain of word, discourse, book, Levels, grades of existence, The whole being
  • M. Fāmoori Page 163
    Ruzbihan Baqli Shirazi is one of most important characters of Persian Sufism in the 6th century. His role is not only in the loving mysticism‚ but also in forming special type of glossary in the Islamic gnosticism.One of his important terms is “Eltebās”. He uses the concept to explain the ties of soul and appearance of the universe are or in the other words: increate and creature. In this way and as the complementary aspect, It could be see that the “Eltebās” world according to Ruzbihan has the same role in the explanation of dreams and discussion as imagination world has for Ibn Arabi. On the other hand, for Roozbihān the “Eltebās” world is the actuality world and it is the passage in which God via disguise shows itself in a favorite image in the eyes of selected prayers.In the other aspect, all the universe is the place of “Eltebās” of shining love; then, regarding the “Eltebās” concept, it is better to explain the nature of artificial love too.
    Keywords: Roozbihān Baqli Shirāzi, The concept of Eltebās, Eltebās, Exterior, Interior of wold, Eltebās, Sufi Imagination, Eltebās, Love
  • R. Moshtāghmehr, V. Dastmālchi Page 183
    There is no doubt that mental phenomena mainly exist by social circumstances. Social schools founders’ mental proportion with current circumstances in the society indicates the fact that social circumstances exist, foster and beak down worldviews and then destroy them or divert them from one direction to another direction. Islamic Mysticism was created within Islam, but at the influence of social-Political circumstances of different era; it became a school which has existed, most of the time, independent of Islamic religion. Governments and the circumstances which exist them in the scope of Religion, Economy, Politics, Culture and etc, within a fully mutual communicative circle changes method of thought and act. The influences which social factors have had on the birth and development of Mysticism and Mystic Literature in Islamic and Surrealism on French Literature are considerable along with other effective undeniable factors such as Chimerical and Artistic factors, Individual Motivations to achieve Happiness and Truth. The Main aim of this paper is the comparative comparison of social backgrounds in the birth and development of Mysticism and Surrealism.
    Keywords: Mysticism, Surrealism, Sufism Literature, Top Truth
  • M. R. Movahhedi Page 201
    One of the Persian texts on Islamic mysticism available to US from 7th century (Lunar Calendar) is Āyeneh Jahān Namā (literally meaning a mirror in which you can see the reflection of the whole world) and Telesm Ganj Gosha written by a little known scholar named Abu- Sa‘id Mojtabā Yamani.The book covering mostly the topics of ethics and theosophy was dedicated by the author to Ahmad Khaledi Zanjāni, one of the ministers of the Mongolian period during 7th century.The text is written in simple prose and includes parables and mysterious hints. In many cases, the author had offered solutions to these mysteries and presented symbols after each parable.There is a great usage of verses, anecdotists, and mystic poems in this work of art. The author has taken into consideration some chapters of “Mersād al-‘Ebād” by Najm al-Din Rāzi.The Last section of this article is allotted to introduction of some hand-written copies of this work of art in credited libraries inside and outside of the countries.
    Keywords: Āyeneh Jahān Namā Abu, Said bin Mojtabā Yamani, Theosophical Texts, 7th century prose, Mersād al Ebād, Najm al Din Rāzi