فهرست مطالب

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین آقاحسینی*، احمدرضا یلمه ها صفحه 5
    انیس الطالبین و عده السالکین کتابی است در شرح احوال و افکار و مقامات خواجه بهاءالدین نقشبند. از این کتاب دو تحریر وجود دارد: مفصل و مختصر. در تحریر مفصل، به صراحت از صلاح بن مبارک بخاری به عنوان نویسنده یاد شده است، درحالی که در منابع و در فهرست ها، این کتاب به خواجه محمد پارسا و عم او، حسام بن یوسف بخاری نیز منسوب است. انتساب کتاب به حسام بن یوسف بخاری با دلایلی روشن، کاملا مردود است. همچنین نسبت دادن آن به صلاح بن مبارک، به دلایلی شک و تردید ایجاد می کند، اما به قطع و یقین نیز نمی توان آن را رد کرد. اما انتساب کتاب به خواجه محمد پارسا به دلایلی درست می نماید یا اینکه حداقل باید انتساب تحریر مفصل را به صلاح بن مبارک با اندکی تردید پذیرفت و انتساب تحریر مختصر را به خواجه محمد پارسا قطعی دانست. نویسندگان مقاله به بررسی این موضوع پرداخته اند.
    کلیدواژگان: انیس الطالبین، خواجه محمد پارسا، صلاح بن مبارک، بهاءالدین نقشبند، نقشبندیه، تشیع
  • منیرالسادات پورطولمی*، معصومه رجبی کبودچشمه صفحه 21
    ارائه تبیینی صحیح درباره مفهوم اسم اعظم و جایگاه آن در نظام اندیشه عرفانی، و سپس چگونگی به کارگیری معرفت حاصل از آن در حیات علمی و معنوی انسان ها، از طریق شناخت مصداق و مظهر واقعی اسم اعظم، مسئله مهمی است که تحقیق حاضر به آن پرداخته است. در بینش عرفانی، هریک از اسماء خداوند، مظهری از مظاهر کمالات الهی اند و اسم اعظم، جامع جمیع کمالات حق است؛ یعنی اسمی است که می تواند همه کمالات حق تعالی را به منصه ظهور برساند و در بین مظاهر اسماء خداوند، آن مظهری که آیینه تمام نما بوده و یکجا حکایتگر همه کمالات و اسماء الهی باشد، انسان کامل است. مفهوم حقیقت محمدیه نیز در ارتباط با اسم اعظم و انسان کامل، مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت این نتیجه به دست می آید که حقیقت محمدیه، مقام و جایگاهی است که ظهور یافته در انسانی که جامع اسما و صفات الهی باشد و در عین حال، به صورت انسان کامل هر عصری تجلی کرده است.
    کلیدواژگان: اسم، صفت، تجلی، اسم اعظم، حقیقت محمدیه، انسان کامل
  • سمیه حاجتی*، احمد رضی صفحه 39
    نگرش و درک انسان نسبت به جهان و پدیده ها متاثر از نظام گفتمان هاست. رویکرد تحلیل انتقادی گفتمان امکان دستیابی به مناسبات تاثیرگذار در خلق متون را فراهم می سازد و الگوهای مناسبی برای بررسی، رمزگشایی و تبیین روابط بین زبان، ایدئولوژی و قدرت سازنده گفتمان ها ارائه می دهد. مطالعات گفتمانی از این جهت که نسبتی روشمند بین متن و دیدگاه های اجتماعی، سیاسی و مذهبی منتقدان و چگونگی مواجهه آنان با گفتمان رقیب را آشکار می کند، حائز اهمیت است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تحلیل گفتمان، صورت بندی های گفتمانی که عبدالرحمن ابن جوزی در کتاب تلبیس ابلیس علیه صوفیان به کار گرفته است، تحلیل و تبیین می کند. بررسی گفتمان محور تلبیس ابلیس با مشخص کردن شبکه روابط معنابخش متن، امکان به چالش کشیدن گفتمان فراگیر حاکم بر اثر و تحول در نظام تثبیت شده مفاهیم آن را فراهم می سازد. بررسی گفتمانی باب دهم تلبیس ابلیس با سازوکارهای برجسته سازی، تقلیل، حاشیه رانی، سوء تشخیص، رژیم حقیقت و استراتژی های کلامی نشان می دهد که ابن جوزی با تعمیم، تسری و کلی گویی و با فضای فکری خصمانه که به طور پنهان، از جانب دو قطب قوی مذهب و قدرت حاکم تقویت شده، حکم به کفرآمیز بودن و تسلط شیطان بر اندیشه ها، رفتار و گفتار صوفیان داده است.
    کلیدواژگان: تصوف، تلبیس ابلیس، ابن جوزی، تحلیل انتقادی
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی*، راضیه نیکی صفحه 67
    امام خمینی(ره) همچون بسیاری از عرفا بر این نظر است که وجود قدسی حضرت ختمی مرتبت(ص) که اولین تعین حقیقت غیبی ذات اقدس اله در عالم کثرت است، دارای ولایت تکوینی و قیومی بر همه عوالم هستی بوده و فاتح و مفتاح وجود تمام کائنات است. به همین ترتیب، او را سمت مظهریت و مبدئیت برای قرآن کریم نیز هست؛ چه برای وجه آسمانی، قرآنی و تعین نیافته آن و چه برای وجه زمینی، فرقانی و تنزل یافته آن. از این منظر حضرت پیامبر(ص) ثقل اکبر است، اما در مقایسه قرآن کریم با مرتبه جسمانی حضرت پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) بدون لحاظ مقام جمعی ایشان، قرآن کریم ثقل اکبر است. البته طبق نظری دقیق، به دلیل اتحاد و اتصال پیوسته میان نفس و جسم ولی کامل(جسمی که رقیقه و مرتبه نازله نفس ملکوتی اوست)، وجود مطهر ایشان در هیچ مرتبه ای فروتر از قرآن نمی باشد.
    کلیدواژگان: حضرت محمد(ص)، قرآن کریم، ثقل اکبر، ثقل اصغر، امام خمینی(ره)
  • پوران(صدیقه) علیپور*، احمد امیری خراسانی صفحه 95
    یکی از مهم ترین مقولات انسان شناسی، مقوله اخلاق است که موجبات تکوین شخصیت و تعالی انسان را فراهم می آورد. مطالعه در زمینه اخلاق، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران عرصه های مختلف، به خصوص فلسفه و عرفان بوده است. یکی از حوزه های مطالعات مربوط به اخلاق، اخلاق کاربردی است که به تحلیل مقولاتی به عنوان فضیلت در عملکرد انسان می پردازد و به دلیل جایگاه آن در زوایای مختلف زندگی شخصی و اجتماعی، اهمیت می یابد. عمده ترین فضیلت اخلاقی در مقوله انسان شناسی(چه انسان شناسی اجتماعی و چه انسان شناسی الهی و عرفانی)، فضیلت اخلاقی مصاحبت و معاشرت است که در متون عرفان اسلامی، به ویژه در مثنوی، به عنوان یک اصل و قاعده کلی(جاذب و مجذوب) مطرح شده است. بنا بر این قاعده کلی، رابطه بین مصاحبان بر اساس کاربرد های فضیلت در اخلاق قابل تبیین است. نگارندگان مقاله حاضر می کوشند تا ابتدا به به تبیین مفاهیم کلی مرتبط با موضوع بپردازند. سپس ضمن ارائه تحلیلی نظریات مختلف اندیشمندان، فضیلت مصاحبت را از دیدگاه انسان شناسی اجتماعی و عرفان اسلامی، با نگاه عمیق تری به مثنوی معنوی مورد بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، فضیلت مصاحبت، انسان شناسی اجتماعی، عرفان اسلامی، مثنوی معنوی
  • عباس مصلایی پور*، یحیی میرحسینی، مرتضی سلمان نژاد صفحه 123
    یکی از گرایش های تفسیری مهم و پرسابقه قرآن کریم، تفاسیر عرفانی و اشاری است. این رویکردهای تفسیری حداقل از قرن سوم آغاز شده و تا دوران معاصر نیز شیفتگان خود را حفظ کرده است. بنابراین، در عصر اخیر نیز می توان با آثاری رو به رو شد که در برداشت از آیات نورانی قرآن کریم، گرایش های عرفانی و اشاری داشته اند. ویژگی ها و مختصات تفسیری آثار دوره جدید، تفاوت هایی با نوع پیشین خود دارد که می توان تفسیر عرفانی و اشاری را به دو شاخه متقدم و متاخر تقسیم کرد. در این میان، می توان «تاویل گرایی»، «بیان رمزی» و «فهم طبقه بندی شده» را به عنوان مبانی تفسیر عرفانی متقدم برشمرد. این در حالی است که در حوزه روش های تفسیر عرفانی اشاری جدید، باید به «تلاش برای تعمیم فهم و همگانی ساختن برداشت از قرآن»، «اعتقاد به تدبرگرایی و تفسیر قرآن به قرآن» و «کلیدی دانستن طهارت قلب در فهم قرآن» اشاره کرد. مفسران عرفانی جدید به دلیل بازآموزی در روش ها، برداشت های جدیدی از قرآن بیان کرده که مسبوق به سابقه نبوده و نشانی از آن در سنت تفسیری مشاهده نمی شود. به همین دلیل، تبیین رویکردها و ویژگی های این روش تفسیری، از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: عرفان، تفسیر، تفسیر عرفانی متقدم، تفسیر عرفانی جدید
  • مهدی مطیع*، سوده اسعدی صفحه 145
    گرایش به معنویت و نگاه های عارفانه دینی در دوره معاصر و نیاز مبرم به بازبینی متون عرفانی، پژوهشگران را بر آن می دارد تا نگاهی دوباره به آثار عرفانی دوره های گذشته بیندازند. از سویی، نگاه هایی با تفسیر عارفانه یا رویکرد عرفانی به قرآن مجید، زبان این کتاب را برای فهم مخاطبان امروز، ساده تر می کند. در بازار ارائه مکاتب مختلف عرفانی، آن دسته از منابع که مطابقت بیشتری با مفاهیم کلام وحی دارند، هم معتبرترند و هم ماندگارتر و به حق نزدیک تر. از این میان، یکی از ارزشمندترین متون برجای مانده در حوزه متون عرفانی، منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری است. ویژگی این کتاب تطبیق منازل سلوک با مفاهیم قرآن کریم است. خواجه عبدالله در این کتاب، با استناد به آیات شریفه قرآن، در ابتدای هر باب، منازلی برای تشنگان حقیقت و سلوک اهل معرفت معرفی کرده است. بنابر این، این پژوهش در صدد تفسیری قرآنی از متن عرفانی خواجه عبدالله و تفسیری عرفانی برگرفته از کتاب منازل السائرین از قرآن کریم است. در این راستا نویسندگان تحقیق حاضر با بهره گیری از روش معناشناسی تعاریف، در توصیفات و تقسیمات خواجه عبدالله انصاری در کتاب منازل السائرین تامل کرده و بر اساس محور جانشینی مفاهیم، به تبیین منشا قرآنی آموزه های این کتاب پرداخته اند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، منازل السائرین، خواجه عبدالله انصاری، عرفان عملی، معناشناسی
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد*، زینب رضاپور صفحه 175
    فنا و بقا از مهم ترین مباحث مشترک در دو سنت عرفانی اول و دوم است که با دو رویکرد متفاوت بدان پرداخته شده است. عرفای نخستین، فنا را پاک شدن از صفات نکوهیده و بقا را تحصیل اوصاف ستوده دانسته اند. در سنت اول عرفانی، انسان و خدا دو وجود متمایز از یکدیگرند که ذات و صفات و افعال یکی(انسان) در دیگری(حق تعالی) فانی می شود، اما ابن عربی اعتقاد به فنا را با شرک برابر می داند. از نظر او آنچه افراد از روی جهل، ماسوی الله می خوانند و برای خود نیز وجودی سوای حق در نظر می گیرند، پنداری باطل است و این پندار در نهایت سلوک و با اعتقاد به وحدت وجود از بین خواهد رفت. در این فرایند، جهل فرد فانی می شود نه خود فرد. به عقیده ابن عربی، نباید تصور کرد که در فنا ترک صفات می شود، زیرا صفاتی در کار نبوده است که بخواهیم آن را ترک کنیم. حق، عین آن صفاتی است که به خلق نسبت داده می شود. تمایز بندگان خاص از غیرخاص، در علم بدین مطلب است. در این مقاله، به تحلیل و تطبیق و مقایسه فنا و بقا در دو سنت عرفانی اول و دوم پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: فنا، بقا، سنت عرفانی اول و دوم، خودشناسی، خداشناسی
  • بهمن نزهت* صفحه 205
    کتاب های معارف در پیوند با ادبیات دینی، رویکردها و دیدگاه های متفاوت و در عین حال، ژرف و عمیقی را در باب آرا و افکار عرفانی ارائه می دهند. این کتاب ها در مقام یک نوع ادبی با کتاب معارف بهاء ولد آغاز می شود و در خانواده عرفانی او، به واسطه جانشینانش تداوم می یابد. از کتب عرفانی که با عنوان «معارف» در ادبیات عرفانی مشهور شده و در تاریخ تفکر عرفانی، نقش بسزایی داشته و بر نحله های فکری بعد از خود، تاثیر چشمگیری گذاشته اند، می توان به کتب معارف بهاء ولد، معارف سید برهان الدین محقق ترمذی، معارف مولانا و معارف سلطان ولد اشاره کرد. در مقاله حاضر، ضمن اینکه چگونگی ظهور کتب معارف و درون مایه های عرفانی و ادبی آن ها بررسی می شود، با اشاره به تاریخ تکوین آن ها که در دهه های اول قرن چهارم هجری بوده است، به معرفی برجسته ترین نمونه این نوع ادبی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: بهاء ولد، برهان الدین محقق ترمذی، سلطان ولد، معارف نامه
  • هادی وکیلی*، حسین زحمتکش صفحه 233
    مرتبه ذات احدیت، نخستین تعین و تجلی ذات غیب الغیوب است که در آن، اسماء و اعیان، اتحاد مفهومی و مصداقی با یکدیگر و با ذات دارند. تلقی از ذات احدیت در لسان عرفا، معمولا بدین شکل است که آن را مرتبه ظهور حضرت هویت و غیب الغیوب و باطن مقام واحدیت می دانند و این هر سه، مراتب ذات حق تعالی را در مقابل مراتب خارج که عبارت از جبروت، ملکوت و ملک است، شکل می دهند؛ البته اساسا چنین تغایری میان مراتب مذکور بنا به اعتبار است، زیرا این اصل در عرفان پذیرفته شده است که وجود یک حقیقت بیشتر ندارد. ذات احدیت، حقیقت به شرط لا از کثرات و ممکنات است و جایگاه اعتبار اسمای ذاتی الهی می باشد. بنابراین، مرتبه احدیت که خاستگاه تنزیه و عین الجمع است، هرچند اسماء و صفات را مکتوم می دارد، با این حال در قوس نزول، سرآغاز تجلیات و تعینات اسمائی می شود. در این میان، نحوه گشایش تجلیات ذاتی احدی به واسطه فرآیند «فتح مطلق» ترسیم می شود. از این مرتبه در لسان قرآن به «مقام او ادنی» تعبیر شده است و گهگاه بر آن «بطن سابع» نیز اطلاق می شود.
    کلیدواژگان: احدیت، واحدیت، جمع الجمع، قاب قوسین، او ادنی
|
  • Hossein Aghahosseini *, Ahmadreza Yalmeha Page 5
    Anis al-Tālebin wa ‘Oddat al-Sālekin is a book with two scripts، a detailed and a short، about states and thoughts of Khājeh Bahā al-Din Naqshband. In the detailed script، Salāh ibn Mobārak Bukhāri has been mentioned explicitly as the author، but in sources and indices this book has been ascribed to Khājeh Muhammad Pārsā and Hesām ibn Yousof Bukhāri. The ascription of this book to Hesām ibn Yousof Bukhāri is refuted completely with clear evidence and its ascription to Salāh ibn Mobārak produces some doubt due to a number of reasons، although it cannot be refuted definitely. The attribution of this book to Khājeh Muhammad Pārsā is correct due to some reasons. However، the attribution of detailed script to Salāh ibn Mubārak should be at least accepted with little doubt and the attribution of short script to Khājeh Muhammad Pārsā is undoubted. This article discusses such issue.
    Keywords: Anis al T?lebin, Kh?jeh Muhammad P?rs? Sal?h ibn Mub?rak, Bah? al Din Naqshband
  • Monirossadat Poortolami * Page 21
    This article is trying to give a true explanation about concept of the major name of God and its position in system of Gnostic thought and next to state of its knowledge employment in virtual & scientific life، by way of knowing to true showing (Tājalli) of Major Name. In Gnostic viewpoint all of God''s name is showing the God''s perfection and Major Name is comprehended all of them، this means that it can be show all of God''s perfection and the perfect man as outright show all of them. So studied about the concept of the (Hāqiqat Mohammādiah) in relation with major name & perfect man. Finally we get result (Hāqiqat Mohammādiah) is as perch that is showed in man that universe all of God''s name & attribute and is be manifested in perfect man in all age.
    Keywords: Manifestation of God, Major Name of God, Haqiqat Mohammadiah, Perfect Man
  • Somayyeh Hajati *, Ahmad Razi Page 39
    Human perceptions of phenomena in the word and influenced the discourse. Approach to critical discourse analysis in creating effective access relations provides good models for the study of language¸ ideologies and power relations between decoding and explained constructive dialogue between the text and the perspective of social، political، and how they deal with competing discourses reveals، is important. This descriptive- analytical approach to discourse analysis، explicate and analysis of the discursive formation used by Abd al-Rahmān Ibn Jawzi in his book ''Talbis-e-EbLis'' against sufis. Community based study of ‘‘Talbis-e- EbLis'' certifying a net work of meaning- text relations، provides the possibility of challenging the dominant discourse of comprehensive change in established concept system. Discourse analysis of the tenth chapter of ''Talbis-e- EbLis'' with highlighting، reduction، margining، misperception، regime of truth. Mechanisms and verbal strategies indicate that Ibn Jawzi extension، generalizations، and in a hostile intellectual atmosphere which was boost by the two poles of religion and power stealthily، has order tobe blasphemous and evil dominate the thoughts، actions، and words of sufis.
    Keywords: Sufism, Ibn jawzi, Critical Analysis, Talbis, e, Eblis
  • Seyyed Morteza Shahrudi *, Raziyeh Niki Page 67
    Imām Khomeyni like many other mystics demonstrates that the existence of the Last Prophet (Mohammad) as the first theophany in the world of pluralities has both genitive and substitutive supremacy over the whole cosmos and finally is the key and the foundation of all cosmos. Thus he (the Prophet، i. e. his Idea) has the Manifesto-Final aspect of the Qur’an، either for its heavenly، Unmanifistated Qur’anic aspect or its earthly، Manifistated Furqāni aspect. As a result the Prophet is the great gravity، but in a comparison between the Qur’an and the physical body of the Prophet and his Household regardless their unitive stage، the Qur’an is the great gravity. But according to a precise idea، due to the continual unity and connection between the self and flesh of the Perfect Saint (the flesh which is by itself the reductive aspect of celestial self)، his pure existence is nowhere subject to holy Qur’an.
    Keywords: Mohammad the Prophet, The Noble Qur\'an, the Household of Mohammad, Im?m Khomeyni
  • Pooran(Sediqeh) Alipoor *, Ahmad Amiri Khorasani Page 95
    One of the most important issues in anthropology is a moral issue that led to the development of the human personality and to provide excellence. Study on ethics، long of interest to researchers in various fields، especially in philosophy and mysticism. One of the areas of ethics applied ethics which deals with the analysis of the categories of excellence in human performance. Virtue ethics in anthropology main issue (whether divine or mystical anthropology and social anthropology)، associate and associate moral virtue in Islamic mystical texts، it is dealt with. First، the present article attempts to provide analysis and ideas، to explain the general concepts related to the issue and virtuous society from the perspective of social anthropology and Islamic mysticism، Mathnawi particular examine.
    Keywords: Applied Ethics, Virtue of Companionship, Social Anthropology, Islamic Mysticism, Mathnawi
  • Mossallayi Poor Abbas *, Yahya Mirhosseini, Morteza Salmannejad Page 123
    Theosophical and symbolic commentaries are among the major sustaining commentaries on the Quran. These commentaries approaches date at least back to the third century and they have still preserved many proponents till today. Thereby، some of the recent works have followed theosophical and symbolic trends in the course of deducing glorified Quranic verses. The commentary specifications of the works of this new area are different from the previous works. As a result، theosophical and symbolic commentaries can be subdivided to two antecedent and recent branches. “Hermeneutics”، “symbolic expressions”، “classified understanding “are the bases of antecedent theosophy commentaries. However، in the field of recent symbolic-theosophy commentaries، one can mention “trying to generalizing understanding and publicizing Quranic investigations”، “believing in thinking and commenting on the Quran by the Quran” and “insisting on the core role of heart purity in understanding the Quran”. Recent theosophical commentators have claimed new understandings on the Quran، due to re-teaching methods which have no precedent and no sign of them can be seen in commendatory tradition. Thereby clarifying approaches and specifications of this commentary method is of high importance.
    Keywords: Theosophy, Commentaries of Quran, Antecedent Theosophical, New Theosophical Commentaries
  • Mahdi Moti *, Sudeh Asadi Page 145
    Tendency to spirituality and religious mystical views at the contemporary era and urgent need to review the mystical texts، makes researchers have a review at the mystical works of previous eras. On the one hand، attitudes with mystical interpretation or mystical approach to Holy Quran، simplify the language of this book for understanding of the today audiences. In the marketing of various mystical schools، those sources that are more consistent with concepts of the revealed book are more reliable، more persistent and closer to the truth. Among these، one of the worthiest remained texts in the field of mystical texts، is the Manāzel al-Sā’erin of Khwājah ‘Abdullāh Ansāri. The feature of this book is adapting the conduct stages with the concepts of Quran. At the beginning of each chapter in this book، Khwājah ‘Abdullāh has introduced stages for the thirsty of truth and conduct of Gnostics based on the holy verses of Quran. Thus، this study is after presenting a Quranic interpretation of the mystical text of Khwājah ‘Abdullāh and a mystical interpretation of Quran taken from the book Manāzel al-Sā’erin. In this regard، the authors of this study utilizing a method of semantic definitions، has reflected on descriptions and divisions of Khwājah ‘Abdullāh Ansāri in Manāzel al-Sā’erin and has explained the Quranic origin of the teachings of this book based on the paradigmatic word association of concepts.
    Keywords: Holy Quran, Man?zel al S?'erin, Khw?jah Abdull?h Ans?ri, Practical Mysticism, Semantics
  • Seyyed Ali Asghar Mir Bagherifard *, Zeinab Rezapour Page 175
    Annihilation of Self and Subsistence in God are of the most significant common themes in both first and second Islamic theosophical traditions، which have been investigated by two different approaches. The first theosophy believed that annihilation was cleansing from any evil deeds and subsistence was achieving good deeds. In this tradition، Human and God had two essences different from one another، which one''s nature، characteristics and deeds (human) are annihilated in the other''s (God). However، Ibn Arabi is of the thought that belief in God is the same as paganism. In his opinion، believing in beings other than God as well as considering human being''s nature dispensable from God is a false conception and this conception would be annihilated by realization journey of initiatic and faith in oneness of being. In this procedure، individual''s ignorance is annihilated not individual himself. Ibn Arabi feels that it should not be thought that in annihilation، characteristics are put aside because there are no characteristics let alone putting them aside. Furthermore، God is the same as characteristics attributed to human beings. Differentiation of special servants from common ones is for making this issue clear. In the current paper، we seek to analyze and compare annihilation and subsistence from the viewpoints of first and second Islamic theosophical traditions.
    Keywords: Annihilation in God, Subsistence in God, First Tradition of Sufis, Second Tradition, Self, Knowledge, Knowledge of God
  • Bahman Nozhat * Page 205
    Books of Ma‘āref related to education in religious literature، are profound different approaches to Mystical ideas. These books as a literary genre begin with، Ma‘āref of Bahā-e Walad and continues by his spiritual successors. The mystical books’ known as Maâref in Islamic mystical literature had an important role in the history of mystical thought and they had influenced later periods. Among them Ma‘āref of Bahā’ Walad، Ma‘āref of Borhān al-din Mohaqqeq Termazi، Ma‘āref of Molawi، Ma‘āref of Walad can be mentioned. This article studies the rise of books of Ma‘āref and their mystical and literary themes and also deals with the development of them in the first decades of the fourth century A. H.
    Keywords: Bahaal, din Walad, Borh?n al din Mohaqqeqe Termazi, Solt?n Walad, Ma?ref n?meh
  • Hadi Vakili *, Hossein Zahmatkesh Page 233
    The stage of the Unity essence is the first stage of manifestation and determination of the essence of the “Unseen of the Unseens” in which the names and entities have conceptual and denotation unity with each other and with the Essence. Perception of the unity essence in mystics language is usually uttered as the stage of manifestation of presence of ipseity and the Unseen of the Unseens and the inner of the station of One-ness and all these three form the stage of essence of The Almighty God against the exterior stages which are Sovereignty، the Kingdom of unseen and solid forms; certainly such alteration between the mentioned stages are hypothetical، because this principle has been accepted in mysticism that the being has only one nature. Unity Essence is the truth condition- to- no from the diversities and contingents and is the stand of the credibility of the essential names of the divine. Therefore، the stage of the unity essence which is the origin of glorification and actual-union، although it hides the names and the attributes، meanwhile in descending Arc it becomes the prelude of manifestation and determinations of the names. However the manner of the exposure of the manifestation of the unity essence is shown by the process of ''Absolute Victory''. This stage is quoted in Quran as ''the stand of or Undermost'' which is occasionally called as ''the seventh inner''.
    Keywords: Unity of God, Oneness of God, Union of all Unions, Nearness of God, Islamic Mysticism