فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نصرالله پورجوادی * صفحات 5-28
    علیرغم پیوند دیرینه شعر و موسیقی و وجود شاعران اهل موسیقی، سنایی غزنوی، شاعر شهیر قرن ششم نه تنها میانه خوبی با موسیقی ندارد بلکه با آن مخالفت می کند و به صراحت آن را هنری شهوانی می داند و در مذمت آن شعر می گوید. نویسنده در این مقال به بیان نظر سنایی درباره موسیقی می پردازد و عوامل و زمینه های مخالفت او با موسیقی را می کاود. در این میان، برخی زمینه های اجتماعی صدور این حکم و از جمله آشنایی و سابقه شاعر در شرکت در مجالس بزم و طرب، در دوره پیش از تحول روحی، برجسته می شود، و مخالفت کلی سنایی با سماع و حکم اخلاقی او در خصوص موسیقی، به دلیل عقیده ای دانسته می شود که وی درباره روانشناسی سماع داشته است. طبق این نظر، «جان» وقتی به طبیعت آمد، از مقام و مرتبه خود تنزل کرده و اسیر طبع می شود و به دنبال چیزهایی می رود که با طبع و مزاج او هماهنگی دارد. از دید او چون غنا را شیطان تولید می کند و به گوش که آلت طبع است می-رساند و از این راه جان را آلوده می کند، لذا حجاب راه و بد شمرده می شود. البته آرای سنایی درباره سماع و موسیقی چندان مورد قبول شاعران دیگر واقع نشده است.
  • حسین ایمانیان * صفحات 29-58
    شاید جریانی که به نام زهد آغاز شد و سپس تصوف و عرفان نام گرفت، پویا ترین و پایا ترین جریانی باشد که با کمی دگرگونی، از آغاز ظهور اسلام تا زمان ما، راه خود را در پندار و اندیشه گروهی از مسلمانان، پیموده و شاید پس از فقه و آنچه به گونه ای مستقیم با قرآن و اسلام در پیوند است، در هیچ حوزه ای چون حوزه تصوف و عرفان، کتاب ها، چکامه ها و رساله ها و... به نگارش در نیامده باشد. سبک و ساختار شکلی این نوشته ها، به پیروی از شیوه نثر نویسی هر دوره، همواره دگرگون شده است و اتفاقا نخستین جایی که این دگرگونی فرمی نمود یافته، عناوین کتاب ها، عناوین بخش ها (= فهرست) و حتی دیباچه های آن هاست. عناوین نوشته ها در هر دوره، از یک سو پیرو شیوه نثر نویسی آن دوره است و ویژگی های فرمی نثر آن دوره را نشان می دهد و از سوی دیگر با توجه به حوزه موضوعی نوشته ها، درون مایه های عمده آن حوزه را بازتاب می دهد. عناوین نوشته های تصوف نیز به همین شیوه، ویژگی های نثری ادب عربی و پارسی و جریان های اصلی تصوف در هر دوره را نمایان می سازد. در جستار پیش رو، ضمن نگاهی کوتاه به دوره های اصلی تصوف، از سده نخست تا هشتم هجری و ویژگی های اصلی نثر عربی و پارسی در این چارچوب زمانی، به بررسی فرمی عناوین نوشته های تصوف مانند کتاب ها، رساله ها، چکامه ها، شرح ها و هر آنچه مربوط به این حوزه دینی - هنری در ادبیات عربی و پارسی است، پرداخته شده است. به نظر می رسد عناوین نوشته های تصوف در سده های نخستین، بیش تر به شکل کوتاه، ساده، روشن و غیر آهنگین و دال بر محتوای کتاب، بوده و به تدریج این عنوان ها طولانی، مسجع، مبهم و حتی رمز آلود شده، آرایه های لفظی و معنوی در آن نمود یافته و جدا از محتوای کتاب، گاه به رمزی بودن محتوا، نوع مخاطب و... نیز اشاره می-کنند.
    کلیدواژگان: عنوان، زهد و تصوف، عرفان، نثر عربی و پارسی، سجع
  • طاهره توکلی، افسانه کاظمی * صفحات 59-82
    در مکتب دائویی انسان کامل یا «شنگ ژن» به کسی اطلاق می شود که در هماهنگی با دائو و طبیعت عمل نماید. حکیم بودن در همراه بودن با دائو معنا می یابد و به همین جهت، ویژگی اصلی انسان فرزانه در مفهوم «وو-وی» یا «بی عملی» جلوه گر است. دائو آن حقیقتی است که سیر طبیعی و خودانگیختگی هر موجودی برآن استوار است، از این رو وظیفه هر فردی این است که در مسیر دائو مانعی ایجاد نکند و بگذارد دائو به سیر خود ادامه دهد. در نتیجه هرچیزی طبق خودانگیختگی و سیر تکوینی اش، به ظهور می رسد. دائو خود همیشه بدون عمل (وو- وی) است؛ با این حال همه چیز را به وجود می آورد. انسان در صورتی می تواند به حقیقت دست یابد و آن را در اختیار بگیرد که به طور طبیعی عمل کند؛ در واقع عمل نکردن چیزی جز همنوایی با دائو نیست. حکیم دائویی کسی است که اجازه می دهد جریانات عالم به آزادی در او و سراسر عالم سریان یابند و به دنبال آن، هم خود وی و هم جهان، در آرامش و سکون دائو به وحدت دست می یابند. وی همه پیش فهم های آموخته و اکتسابی را به کنار می نهد و وجود فردی خود را با همه اشیای عالم یکی می بیند. او از هرگونه تجاوز ارادی، ساختگی و تصنعی درون طبیعت پرهیز دارد. همانطور که در طبیعت همه چیز خود به خود، در سکوت و آرامش به وجود می آید و طبیعت وظایف خود را بدون گزافه گویی و خودنمایی نمایان می سازد، آدمی هم باید امور را در مسیر طبیعی خود و به دور از اغراض و منفعت سنجی شخصی انجام دهد.
    کلیدواژگان: دائو، انسان کامل، وو، وی، بی عملی، خودانگیختگی
  • علی صفایی، محمد یحیایی *، صفورا سادات رشیدی صفحات 83-112
    یکی از پایه های اساسی تشکیل و تحکیم مبانی یک تمدن ماندگار، تعلیم و تربیت موثر و جریان آفرین است. در واقع دست یابی به اثر بخشی پایا و موثر در نظام تربیتی، مستلزم بینش صحیح و انتخاب درست روش تربیت است. یکی از برجسته ترین مکاتب تربیتی، مکتب تربیتی عرفای اسلامی است؛ کسانی که توانسته اند با کمترین امکانات، یکی از تاثیرگذار ترین گونه های تربیت را در مواجهه با متربیان خود به کار گیرند. این مقاله بر آن است که با بررسی حکایات مربوط به نوع سلوک عارفان مسلمان، شیوه های تربیت غیرمستقیم مرید را با تکیه بر حکایات کتاب تذکرالاولیاء عطار، با روش توصیفی- تحلیلی و با توجه به بسامد کارکرد آن ها در حکایات این کتاب مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. مقصود از شیوه های تربیت غیرمستقیم، شیوه هایی است که تکیه آن بیشتر بر کنایه و تعریض است و صراحت به تربیت، توسط مربی در آن وجود ندارد. با توجه به بررسی انجام شده، مشایخ از سه شیوه اصلی تربیتی شامل شیوه های: مشاهده ای، اکتشافی و کشفی- شهودی بهره برده اند که هر یک از این شیوه ها دربردارنده فروعاتی هستند. روش مشاهده ای شامل روش-های نمایشی و استفاده از طبیعت و محیط پیرامون؛ روش اکتشافی شامل طرح معما و بیان رمزگونه و استفاده از تاویل و تمثیل؛ و روش کشفی-شهودی شامل استفاده از سفر و هنر در تربیت مرید است.
    کلیدواژگان: شیوه های تربیت(مشاهده ای، اکتشافی، کشفی شهودی)، تربیت غیرمستقیم، عرفان اسلامی، تذکرهالاولیاء
  • نسرین فقیه ملک مرزبان *، فرشته میلادی صفحات 113-146
    عصر تیموریان یکی از ادوار مهم در تاریخ تصوف به شمار می رود. مهم ترین ویژگی تصوف این عهد که آن را از سایر ادوار تصوف متمایز ساخته «حرکت آن به سوی قدرت سیاسی» است که در ارتباط با سلاطین تیموری و پرنفوذترین فرقه صوفیه در این عهد یعنی «طریقت نقشبندیه» تبلور یافته است. پژوهش حاضر سعی دارد با بهره گیری از روش تحلیل انتقادی گفتمان نورمن فرکلاف و تکیه بر آراء مایکل هلیدی در حوزه دستور نقش گرا، به بررسی جایگاه تصوف طریقت نقشبندیه در گفتمان غزلیات جامی بپردازد. در منظومه های سه گانه جامی شاهد گفتمان های مختلفی در قالب شعری غزل هستیم که در این میان، گفتمان غزل قلندرانه، ناصحانه و مدحی مهم ترین بسترهای تبلور ایدئولوژی طریقت نقشبندیه به شمار می روند. در میان اصول چندگانه صوفیان نقشبندیه، «خلوت در انجمن» و «سفر اندر وطن» بیش از سایر اصول مورد توجه جامی بوده است. فرایندهای مادی و رابطه ای و شیوه نام دهی مشارکین گفتمان، ابزار اصلی جامی در زمینه تبلور «جهان بینی طریقت نقشبندیه» در گفتمان غزل هستند. تحلیل گفتمان غزلیات با توجه به روش تحلیل نورمن فرکلاف، در سه سطح «توصیف، تفسیر و تبیین» صورت گرفته است. از میان فرانقش های سه گانه زبان نیز «فرانقش اندیشگانی» مدنظر قرار داده شده است.
    کلیدواژگان: تصوف، طریقت نقشبندیه، تحلیل انتقادی گفتمان، جامی، غزل
  • حسین قربان پورآرانی، ناهید حیدری رامشه * صفحات 157-180
    تبیین سازوکار زبان و عناصر روایی در بیان کرامات اولیا از مباحث مهم در سبک شناسی زبان عرفان است. کرامات اولیا از آن جا که متعلق به جهانی پیچیده و وصف ناپذیرند، راوی در زبانی متفاوت با زبان عادی می کوشد تا در قالب نقل روایاتی به بازسازی عالم لایدرک و لایفهم کرامات بپردازد و این دیگر به هنر وی بستگی دارد که تا چه اندازه بتواند به صحنه رویت شده شکل ببخشد. نوشتار حاضر می کوشد تا ضمن بحثی در باب مرز میان کرامات و خرافات و تفاوت باور به مساله کرامات با خرافه پرستی و پرهیز از خلط میان این دو، ابتدا با ذکر شواهدی از مقامات عرفانی، به تحلیل پاره ای از شگردهای روایی و تاثیر آن در حقیقت مانندی کرامات بپردازد و سپس گرایش زبان این گونه روایات را از تمثیل به استعاره بازنمایی کند. برآیند این پژوهش آن است که راوی به نسبت هنر روایتگری خویش، می کوشد با بهره گیری از انواع شگردهای روایی، کرامات شگفت آور را باورپذیر و حقیقت مانند جلوه دهد؛ ولیکن این کوشش در ادوار بعد به موازات انحطاط تصوف و آشفتگی های سیاسی-اجتماعی، به سستی و ابتذال در زبان و محتوا می گراید؛ چنانکه تدریجا از زبان ساده و تمثیلی مقامات عرفانی در ادوار آغازین تصوف فاصله گرفته و به زبانی بیمارگون و استعاری در ادوار بعد بدل می گردد؛ اما نه استعاره های لفظی و زبان رمزی و نمادین که ناشی از نارسایی زبان در بیان تجارب عرفانی است؛ بلکه کاربرد استعاره های مفهومی در سطحی گسترده در جهت اهداف و منافع گوناگون.
    کلیدواژگان: کرامات، مقامات عرفانی، راوی، زبان، تمثیل، استعاره
  • سوسن یزدانی *، محمد مهدی ناصح صفحات 181-203
    داستان اسکندر مقدونی و جهانگشایی او در تاریخ و سپس دگرگونی این چهره خون خوار به چهره ای آرمانی، از دیرباز نظر منتقدین زیادی را به خود جلب کرده است. نظامی از این داستان برای بیان اندیشه های حکمت آمیز خویش بهره برده است. امیرخسرو دهلوی به عنوان نخستین نظیره پرداز از خمسه نظامی، داستان اسکندر را در آئینه اسکندری به نظم کشید. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی جنبه های عرفانی داستان اسکندر را با توجه به دو چهرگی این شخصیت در تاریخ و افسانه مورد بررسی قرار داده است و در نهایت این نتیجه به دست آمد که امیرخسرو دهلوی بخش هایی از داستان را -که ظرفیت معنایی بیشتری برای پروراندن معانی عرفانی داشته است - با تفصیل بیشتری سروده است. چنانکه چهره منفی و جنگ طلب اسکندر در ابتدای داستان، نماد انسان مادی است و جنگ او با خاقان مبارزه او با نفس است. اسکندر با گذر از منازل، به یاری سروش و خضر و الیاس -که نماد پیر راه شناس هستند به دریای معرفت می رسد. سفر اسکندر در خشکی و دریا -که از منطق الطیر عطار تاثیر پذیرفته است- هفت مرحله سلوک را نشان می دهد. اسکندر با گذر از وادی طلب و عشق در خشکی، در سفر دریایی استغنا و معرفت را پشت سرمی گذارد و به وادی حیرت می رسد و در نهایت با هدایت سروش به ژرف نگری در وجود متعالی خویش، به مرحله فنا هدایت می شود.
    کلیدواژگان: امیرخسرو دهلوی، آئینه اسکندری، اسکندر، عرفان
|
  • Pages 5-28
    Despite the existence of long-standing ties between poetry and music، Sanāyi، the famous poet of the sixth century، was a serious opponent unlike many other poets. He overtly blamed music as erotic art and composed poems blaming music. The author describes Sanāyi’s opinion about music in this paper and explores the terms of his disagreement. In the meantime، social backgrounds of his opposing views including his knowledge of and participation in ceremonies of joy and cheerfulness before his spiritual change are highlighted. His moral decrees on music and his general opposition with music are discussed in relation to his psychology of Samā’ music. In his belief، when man’s spirit descends to nature، it loses the original elevated status and seeks what matches the new worldly temperament. To him، the devil produces the joy in music and uses ears as the instrument to contaminate the soul، so veil is considered as stumbling block. Sanāyi’s view about music and Samā’ are not، of course، much welcome by other poets.
    Keywords: Sanāyi of Ghazneh, Music in sufism, Persian poetry, Criticisms of Music, the psychology of Samā'.
  • Pages 29-58
    Probably the stream called Asceticism (later named Sufism and Mysticism) can be regarded as the most everlasting and permanent course which paved its way at some Muslems’ ideology with a few changes since the advent of Islam. It seems that asceticism، after Fiqh and Quranic works، has been written about more than any other areas. The style and the formal structure of mystical writings have constantly changed based on the prose of each era. Perhaps the first place where this formal change revealed was at the book titles، contents، or even their introductions. Titles and themes written in each era are، on the one hand، following the prose style of that era and reveal the prose features of that period، and on the other hand، they reflect the major themes of that area. Sufism writing titles، in the same token، represent Arabic and Persian prose features as well as Sufism mainstreams in each era. This paper، first، briefly discusses the main eras of Sufism from first to eighth century and its Arabic and Persian features، and then studies the forms of Sufism writing titles such as books، odes، etc. It seems that Sufism writing titles in the first centuries have been mostly in short، simple، clear، and non-musical (non- rhythmic) forms and represented the content of the books. As we move forward in history، these titles become longer، more rhythmic، and vaguer and even mysterious; literary and spiritual figures of speech appear، and symbolic contents and type of audience are accentuated.
  • Pages 59-82
    In Daoism، ''Sheng Ren'' or ''Perfect Man'' is assigned to a person who acts in accordance with Dao and nature. A sage person is wholly in harmony with Dao and therefore، the most significant description of him is manifested as ''Wu-wei'' or ''non-action''. Dao is the being which natural and spontaneous process of all the things is depended to it. Therefore، no one should put obstacles in the way of Dao. In conclusion، everything would appear in accordance with its natural and genetical way. Dao is itself without any action but it creates everything. A man can attain truth just in the condition that he acts naturally. In fact، not-action is not anything else than being in accordance with Dao and nature. A Daoist sage is a person who lets all cosmic courses circulate freely in him and in all the world; and following that، both he himself and whole of the world reach to unity in calmness and tranquility. He lays down all his acquired and learned perceptions and realizes his being identical with everything in the world. He avoids from any kind of artificial autonomic interference in nature. As in nature everything arises in stillness and emerges his duties without any frippery or exaggeration; also a man should do all his tasks in their natural course avoiding personal interests or benefits.
  • Pages 83-112
    One of the fundamentals of the establishment and consolidation of an age-old civilization is the effectiveness and suitability of its educational systems. In fact، the efficiency of an educational and training system necessitates a deep insight as well as the right educational method. One of the most prominent educational systems is the method offered by Muslim mystics، who taught their pupils by means of one of the most effective training approaches، despite poverty and serious setbacks. Focusing on Attar Neishabouri’s Tazkiratul Awliya and adopting a descriptive-analytic approach، the researchers of the present study analyze its embedded mystics'' implied teaching methods and their function and frequency. Implicit or indirect teaching styles are characterized by irony، implication، and the absence of the master''s explicit didactic statements. The present article indicates that Muslim mystics adopted three styles in training، namely، the observational، the explorative، and the observational-explorative with their sub-categories and sub-branches. Observational style includes performance techniques and natural and environmental elements. Explorative style incorporates mystery، esoteric discourse، personal interpretation، and allegory. Observational-explorative style employs travel and art in training disciples. Keywords: Training Methods (the observational، the explorative، the observational-explorative)، Implicit Teaching، Islamic Mysticism، and Tazkerat al-Awliyā
  • Pages 113-146
    Teymourid’s era was one of the most important periods in the history of Sufism. The most significant feature which differentiates this period from other eras is “its movement towards political power” which has been reflected in the relation of the kings to the sheikhs of Naqshbandyyeh، the most influential mystic sect. The present study is an attempt to analyze the position of Sufism of Naqshbandyyeh in Jami’s sonnets discourse using Norman Fairclough’s CDA and Michael Halliday’s functionalism. In Jami’s triple collection of poems، various discourses in the form of sonnet could be observed among which nasehaneh (advisable)، qalandarāneh and Mahdi (Eulogic) sonnet discourses are the most important grounds in which Naghshbandieh’s ideologies are reflected. Among multi-dimensional principles of Naqshbandieh، khalvat dar anjoman (Solitude among the community) and safar andar vatan (Journey along the country) have been more to the interest of Jāmi. Sonnet discourse analysis، using Fairclough’s method، has been undertaken at 3 levels of description، interpretation، and explanation and ideational meta-function has been adopted from Halliday’s meta-functions. Also، material process، relational process، and naming the discourse interlocutors are the main tools for representing “Naqshbandyyeh’s ideology” by Jāmi.
  • Pages 157-180
    An important category in methodology of mystical language is to explicate mechanism of language and narrative elements in expressing the wonders wrought by saints. Since these wonderworks takes place in a complicated inexpressible world، the narrator by telling narratives in a language different with the common language tries to reconstitute the mysterious incomprehensible world of the wonderworks; yet it hinges upon his proficiency how well he manages to form the perceived scene. In addition to discriminate between believe in wonderworks and superstitions، and to avoid misunderstanding between the two، the present paper at first by giving illustrations from spiritual stations sought to analyze some of the narrative tricks and the impact of them on actualizing the wonderworks، then reveals inclination of their language from allegory toward metaphor. The result of the study shows that the narrator depending on his expertise by using various techniques and methods attempts to make the strange wonderworks authentic and believable، however in later times in parallel with the decline of Sufism and socio-political tensions either its form or content become hackneyed and deteriorated; as gradually departs from the plain allegorical language of the spiritual stations in the opening periods of Sufism and falls into a metaphoric afflicted language in later times; not verbal metaphors and symbolic figurative language due to inexpressibility of language in describing mystical experiences but a vast use of conceptual metaphors intended for various desires and interests.
  • Pages 181-203
    The story of Alexander the Great and his world-conquering during history and then changing this cruel face into an ideal face have drawn the attention of lots of critics from a long time ago. Nezāmi used this story to express his wise thinking. Amir khosro Dehlavi، as a first taunt-teller of Khamseh، put Alexander’s story into verse in Ᾱyineh-Eskandary. The necessity of doing this study is that despite lots of mystical manifestation in this story، no studies have been done on this issue yet. The current study، using a descriptive-analytic approach، investigates the mystical dimensions of Alexander’s story in respect of his two-faceted character in the history and legend. Finally، it is concluded that Amir khosro Dehlavi mostly used the parts of the story which have more conceptual capacity to nourish the mystical meanings. On the one hand، the wicked and warmonger character of Alexander at the beginning of the story is the symbol of a materialistic person; on the other hand، his war with Khāqān is a fighting with the soul. Alexander، passing through the stages by the help of Soroush، Khezr and Elyās (symbols of spiritual leaders)، reaches to the sea of knowledge and awareness. Alexander’s voyage - affected by Manteq-al-tayr by Attar – shows seven steps of approaching to the most high. Alexander passes through two steps of claim and love in land، and two steps of satisfaction and awareness in sea reaches the land of wonders. At last، guided by Soroush، he is led to a scrutiny of his own ideal being. This point is completely mystical and is indicative of monotheism. Thus، Alexander’s death is reaching to morality step to reach to God.