فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1393)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم اسمعلی پور *، علی محمدی صفحات 5-28
    از دیدگاه کارل گوستاو یونگ، انسان ها علاوه بر ضمیر ناخودآگاه شخصی یا فردی، بخش مشترک دیگری به نام ناخودآگاه جمعی یا فرافردی دارند. محتویات این بخش از روح و ذهن را کهن الگو ها تشکیل می دهند. یکی از این کهن الگو ها که نزدیک ترین چهره به ناخودآگاه شخصی و خودآگاهی ست، «سایه» نام دارد. کهن الگوی سایه، قسمت منفی و حیوانی، غریزی، زشت، نفرت انگیز و ناپسند آدمی ست. چیزی است که همه انسان ها مایل اند آن را از دیگران مخفی کنند. در این مقاله، پس از نگاهی کوتاه به مکتب روانکاوی یونگ، به تحلیل و تشریح کهن الگوی سایه پرداخته شده است و با در نظر گرفتن دو نقش مثبت و منفی برای سایه، چنانکه یونگ در نظریاتش تحلیل کرده است، در آغاز واژگان و در مرحله بعد مفاهیم و مفردات مربوط به این شاخصه در زبان مولانا و سرانجام، رمزهایی که در غزلیات شمس آمده و با این کهن الگو قابل تطبیق است، بررسی شده است. با توجه به شواهد و نتایج حاضر در متن، جنبه منفی سایه با واژگانی چون گرگ، روح حیوانی و...، مفاهیمی مانند «وجود نداشتن جان بی سایه»، «جان کژ اندیشه و یا بد اندیشه» و رمزهایی همچون نفس، دزد، فرعون، سگ، اشتر کین دار و غول نمایان شده است. در پایان، بخش کوتاهی به وجه مثبتی که شناخت این کهن الگو به دنبال دارد، در غزلیات، اختصاص داده شده است. بارزترین ویژگی سایه در این مورد، خودشناسی و خداشناسی است.
    کلیدواژگان: کهن الگو، سایه، غزلیات شمس، یونگ و مولانا
  • مسعود آلگونه جونقانی * صفحات 29-54
    پژوهش حاضر، با استفاده از روش «نشانه شناسی ساختارگرا» و با تکیه بر شعر سنایی کوشیده است رویکرد سنایی را در برخورد با تقابل های دوگانی بررسی کند. به همین منظور، با طرح دو موضوع؛ یعنی بار ارزشی نشانه و شبکه هم تراز، آن دسته از تقابل های دوگانی که در شعر وی رایج است، تحلیل و بررسی شده است. این بررسی نشان گر آن است که در زبان و اندیشه سنایی سه منظر متفاوت وجود دارد. در هر یک از این چشم اندازها، رویکرد سنایی به قطب های تقابل، متفاوت است. این رویکردها، در حقیقت حاکی از آن است که بار ارزشی قطب ها در سیر تحول فکری سنایی به طور مستمر تغییر می کند. علاوه بر این، شبکه های هم تراز متفاوتی در هر رویکرد پدیدار می شود که بنابر اصل پیوستگی، همه عناصر آن، بار ارزشی یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: سنایی، نشانه شناسی ساختارگرا، تقابل های دوگانی، بار ارزشی، شبکه هم تراز
  • بهناز پیامنی، فاطمه فرهودی پور * صفحات 55-84
    مصیبت نامه عطار نیشابوری (553627 ه.) روایت سفری روحانی در قالب مثنوی است. شاعر این منظومه 7425 بیتی در اثر دیگرش منطق الطیر نیز سفری روحانی را به رشته کشیده است. پایان این دو اثر مشابه است، اما روایت ها سیری دیگر دارند. در بررسی عناصر روایی مصیبت نامه کارکردهایی را می یابیم که در روایت های نوع ادبی تمثیل رویا وجود دارند. یکی دیگر از نمونه های تمثیل رویا در متون عارفانه زبان فارسی سیرالعباد الی المعاداست که پیوندش با دیگر روایت های تمثیل رویا در ایران و جهان امری مسلم است. با بررسی تطبیقی ساختار روایی مصیبت نامه و سیرالعباد می توان نتیجه گرفت که مصیبت نامه نیز متعلق به نوع ادبی تمثیل رویاست. این نوشتار بر آن است با مقایسه کارکردهای روایی مصیبت نامه و سیرالعباد، این دو اثر را از منظر روایت شناسی ساختارگرا بررسی نموده، کارکرد ها، شباهت ها و تفاوت های این دو داستان را بسنجد.
    کلیدواژگان: ساختار، روایت، تمثیل رویا، مصیبت نامه، سیرالعباد الی المعاد
  • فاطمه ثواب *، مریم شعبانزاده صفحات 85-108
    عرفا به منظور وصول به حقیقت، همواره در جستجوی درک تازه ای از قرآن و مفاهیم دینی بودند. آن ها در مسیر دریافت یک معنا، قطعا از پیش فرض هایی چون مفهوم آیات قرآنی، بهره می گرفتند. یکی از مفاهیم قرآنی که در میان عرفا، به خصوص عرفای قرن سوم و چهارم مطرح شد و هر کدام در مورد آن، با تدبر و تفکر خاص خود دست به تاویلاتی زده و مفهوم تازه ای از آن درک کرد، اصطلاح عرفانی «توکل» است. توکل با مفاهیم گسترده خویش، از چنان اهمیتی برخوردار است که برخی عرفا، با توجه به گستره مفهوم حال و مقام، آن را بالاترین مقام عرفانی شمرده اند. این تحقیق به دنبال بررسی دگرگونی مفهوم قرآنی توکل و چگونگی خلق مفاهیم عرفانی تازه از آن نزد عرفا است. محدوده تحقیق بر مبنای اقوال مشایخ اولیه مندرج در متون معتبر صوفیان، با تاکید بر رساله قشیریه نهاده شده است و فرضیه تحقیق مبنی بر اینکه صوفیان براساس موقعیت تاریخی و فرهنگی، حالات و مقامات متفاوت خویش، برداشتی متفاوت از مفهوم توکل داشته اند؛ از رهگذر روش تحقیق براساس دیدگاه معرفت شناختی و هرمنوتیک سنت گرای گادامر، آزموده می گردد تا ماهیت تفاوت برداشت های عرفا و پیش داوری های آنان، از تاویل آیات قرآنی در باب مقام توکل، تبیین و بازشناسی شود. بررسی این تفاوت نگرش، می تواند در شناخت دلایل اختلاف نظر صوفیان در تعاریف یک اصطلاح و گوناگونی برداشت آن ها کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: گادامر، هرمنوتیک، تاویل، توکل، عرفا، رساله قشیریه
  • عظیم حمزئیان، قدرت الله خیاطیان، سمیه اسدی * صفحات 109-142
    برخی از عرفا، علم و معرفت را به صورت مترادف به کار برده اند و بسیاری دیگر معرفت را برتر از علم دانسته اند؛ زیرا که منظور ایشان از علم، دانش ظاهری، اکتسابی و معقول است؛ و معرفت در این جایگاه، دانش بر اساس کشف و شهود است. در دیدگاه عرفانی محمد بن عبدالله نفری-عارف قرن چهارم- هر چیزی غیر از خدا، حرف و خلق محسوب می شود؛ لذا عارف باید خویش را از رسوم و احکام و غیریت رها سازد. در سیر الی الله ، علوم و تعالیم آن -که گاهی علم شرع و گاهی علوم منقول و معقول مد نظر است – ماسوی الله به شمار می رود. از این منظر، عارف کسی است که توانسته باشد احکام و رسوم را از خود بزداید؛ لکن هنوز گرفتار حجاب لطیفی به نام معرفت است. بنابراین در عرفان نفری، نیل به معرفت حقیقی و یقینی، با زدودن حجاب معرفت و معارف میسر می شود.در میان اندیشمندان و عرفای مسلمان، ابوعبدالله نفری، اولین کسی است که این تمایز را قائل شده است. علاوه بر این از «وقفه» یاد نموده که جایگاهی برتر از معرفت دارد. در این مقاله، با توجه به جایگاه این تمایز و اهمیت موضوع علم و معرفت در اسلام و توصیه و تاکیدی که در قرآن و سنت به این امر شده است و همچنین ارزش و مقام والای معرفت الهی نزد عرفا و اولیاء الله ، به بررسی جایگاه علم و معرفت، درجات و مراتب آن، تفاوت علم و معرفت، وصول به آن و رابطه علم و جهل در عرفان نفری به روش توصیفی-تحلیلی پرداخته شده است؛ که با توجه به تقدم تاریخی وی بر عارفانی همچون امام محمد غزالی، طرح علم و معرفت و تمایز آن دو در اندیشه نفری، اهمیت ویژه ای می یابد.
    کلیدواژگان: محمد بن عبدالله نفری، علم، معرفت، رویت، المواقف
  • زهرا غریب حسینی، محمدرضا صرفی، کریم رشیدی * صفحات 143-174
    مساله عدم به موازات مساله وجود، یکی از مهم ترین مباحثی است که همواره در شمار افکار اصلی فلاسفه و عرفا بوده است. عطار نیشابوری، با تسلط در مبانی حکمت و عرفان اسلامی، دیدگاه خود را در خصوص عدم با اشارات لطیف و مضمون آفرینی های ظریف به وضوح نمایان ساخته است. از دیدگاه عطار؛ «عدم، عدم به نام است» و در واقع یک مرحله از مراحل ظهور نور وجود به شمار می آید. وی در استدلالی دیالکتیکی بیان می کند: ورای ذات حق چیز دگری نیست و دو عالم فرزند عدم اند و ندر نگاه عشق است که عدم و وجود یکسان می گردد. این پژوهش که به روش اسنادی انجام شده، نخست نگرش های بزرگان در خصوص رابطه عدم و وجود، قلمرو معنایی عدم، خاستگاه مطلق هستی و چشم انداز معنایی فنا و مرگ رت مورد بررسی قرار داده است. سپس با ذکر اشعاری از عطار به جهان بینی وی در این زمینه پرداخته است؛ زیرا در پرتو شناخت دقیق سهم معرفتی عطار، از عدم می توان بسیاری از دقایق و نکات تصوف و عرفان اسلامی را تجزیه و تحلیل نمود.
    کلیدواژگان: عدم، وجود، فنا و مرگ، عشق، عطار
  • امیرحسین مدنی * صفحات 175-202
    ابوالقاسم کرکانی (380- 469) یکی از عارفان و مشایخ بزرگ مکتب خراسان است که آگاهی از اقوال و آراء و اندیشه های عرفانی وی، در بررسی تاریخ تحلیلی و جریان شناسی تصوف، امری ضروری و بایسته است. علیرغم گمنامی و شهرت اندک وی در تصوف، او در نزد بسیاری از بزرگان و مشایخ کبار صوفیه خدمت کرده و در روزگار خویش صاحب خانقاه و مریدانی بوده که بسیاری از آن ها از جمله ابوعلی فارمدی و ابوبکر نسآج، به مدارج عالی عرفانی دست یافته و واسطه انتقال آموزه های عرفانی وی به بزرگانی چون احمد غزالی و عین القضات بوده اند. متاسفانه برخی از تذکره نویسانی چون حمد الله مستوفی و دولتشاه سمرقندی به استناد حکایتی در اسرارنامه عطار، مذکری را که از نماز گزاردن بر جنازه فردوسی خودداری کرد و اجازه نداد که وی را در گورستان مسلمانان دفن کنند، همین ابوالقاسم کرکانی دانسته اند و دیگران هم بارها این افسانه را – به تقلید از روی یکدیگر و بدون تحقیق و ژرف نگری در حکایت عطار- نقل کرده و به عمد یا غیر عمد، کرکانی را «فقیه متعصب» و «مذکر تنگ نظر» معرفی کرده، به همین بهانه در مقابل میراث و اندیشه های پربار عرفانی وی سکوت کرده اند. این نوشتار بر آن است ضمن ذکر دلایل و شواهدی مبنی بر رد چنین نسبت و عملکردی به شیخ کرکانی، ابتدا کلیاتی از زندگانی، احوال، آثار، استادان، شاگردان و معاصران وی مطرح و سپس برخی از اقوال و اندیشه های عرفانی او را بیان کند؛ اندیشه هایی همچون: دفاع از ابلیس، توامان بودن رضا و دعا، اهمیت فنای فی الله ، فضل موافقت برادران، دام پندار، مار نفس، اطاعت بدون قید و شرط از پیر، تمایز معلوم خالق و علم مخلوق، توکل و یاد مرگ.
    کلیدواژگان: ابوالقاسم کرکانی، تصوف خراسان، فنای فی الله، ابوعلی فارمدی، ابوبکر نساج
  • سید محمدرضا موسوی فراز * صفحات 203-240
    در این مقاله، دستورات بندیکت قدیس (480- 547 م) به شاگردان راهبش و رهنمودهای عرفانی خواجه عبدالله انصاری (396- 481 ه.ق) با تاکید بر کتاب قواعد بندیکت و منازل السائرین خواجه مقایسه شده است. این مقایسه با روش توصیفی- تحلیلی به هدف آشکار کردن همگرایی و هم سنخی دو شخصیت انجام شده است. اهمیت این موضوع با توجه به جایگاه تاثیرگذار این دو شخصیت در دو دین و نیاز موحدین به همگرایی، روشن می شود. در این مقایسه تنها به رهنمودهای عرفانی و رهبانی دو طریقه پرداخته می شود. بیداری، توبه، تعقل، یاد مرگ و روز قیامت، دوری از دنیا، ترک گناه، اخلاص نیت، تسلیم، صبر، اخلاق، تواضع، ذکر و محبت از دستورهای سلوکی مشترک بندیکت و خواجه است که مورد مقایسه قرار گرفته است. بندیکت و خواجه در مسائلی درباره توبه و نگرش به دنیا اختلاف دارند. از مجموع مباحث نتیجه می شود که آراء بندیکت و خواجه در مولفه های بسیاری، یکسان یا شبیه هستند. سپس شباهت ها و تفاوت ها تحلیل شده است. ریشه مشابهت رهنمودهای سلوکی بندیکت و خواجه این است که خاستگاه معرفتی آن دو، ادیان آسمانی مسیحیت و اسلام است که بر اساس فطرت مشترک انسانی هستند.
    کلیدواژگان: بندیکت، خواجه عبدالله انصاری، عرفان مسیحی، اسلامی
|
  • Pages 5-28
    As sight of Carl Gustav Jung، humans thereto having individual unconsciousness، have other common site which is called meta-individual or communal unconscious. Consist of this mentality is archetype of shadow one of the closest face to individual unconscious and awareness too. Archetype of shadow is negative، non-human، instinctive and human being’s، which mankind attempt to conceal is. This essay analyzed by archetype of shadow As Jung has analyzed his opinions and After a brief look at the psychoanalysis of Jung، it is considered with both positive and negative role for the shadow، Then at the beginning of words and concepts and terms related to the characteristics of the language of Rumi، and finally the codes that come with that archetype -the applicable، have been investigated. According to the evidence and present the results in context، the negative aspects of the shadow of words Has been detected such as wolves، spirit animal، concepts such as «the absence of the shadow of death،» «dead wrong idea or bad idea» and codes of thief، Pharaoh، dog، and giant and etc. Finally، the brief part is dedicated to recognize the positive aspects of this archetype، the most striking feature of the shadows in this case، is self-knowledge and Theology.
  • Pages 29-54
    The present article، using a structural semiotic methodology، is to analyze Sanāyi''s approach towards binary oppositions on the basis of his poetry. Henceforth، the binary oppositions prevalent in his poetry are analyzed according to two interdependent semiotic issues، that is، linguistic value and aligned network. This analysis reveals that there are three different perspectives in Sanāyi''s language and thought. In each perspective، his approach takes on a different format. Indeed، his different approaches، in this regard، signify that his attitude towards such oppositions، their respective value and their aligned network، constantly changes during his evolutionary thinking. Moreover، some aligned networks are revealed in each approach، all elements of which are of the same value due to the consistency principle.
  • Pages 55-84
    The Mosibat Nāmah written by ‘Attār Nishabouri (553-627 A. H.) is the narrative of a spiritual journey in the form of a mathnavi (a story in rhyming verse). The device of spiritual journey has been also used by the poet in another work of his، The Manteq al-Tayr (The Conference of Birds). Both works have a similar ending، although narratives are different. Among the narrative elements of The Mosibat Nāmah، one can find some functions which recur in the narratives of a literary genre called the allegory of vision. Another work based on the allegory of vision among the Persian mystic texts is The Sayr al-‘Ebād elā al-Ma’ād'' (The Journey of Servants to the Resurrection) since it، too، contains some unmistakable narrative elements of the genre. When these two works are closely analyzed، one can conclude that both of them belong to the same literary genre. The present study compares and contrasts the narrative functions of The Mosibat Nāmah and The Sayr al-‘Ebād in terms of their structural narratology with a focus on functions، similarities، and differences of these two stories.
  • Pages 85-108
    Muslim Mystics were always seeking for a new understanding of the Qurān and religious concepts in order to achieve the truth. They are certainly benefiting from the assumptions such as the meaning of the Qurānic verses for discovering significance. One of the proposed Qurānic concepts among the mystics، especially in mystics of the third and fourth centuries، was the mystical term “Tawakkol”. This term was paraphrased by different mystics with variety of thought and contemplation. Tawakkol، with its broad concepts، is very important doctrines among the mystics. This study examines the transformation of the Qurānic concept of Tawakkol and making of new concepts in the literature of the Sufis، with an emphasis on Resāleh Qoshayrieh is founded and research hypothesis based on that Sufis according to historical and cultural position. Their different scenarios and authorities، had a different take on the concept of Tawakkol; is tested through research method according to Gadamer''s epistemology and traditionalist hermeneutics in order that the nature of the difference of mystics'' perceptions and their prejudices، from interpretation of Qurānic verses about Tawakkol، is explained and recognized. Examination of these attitudes، can be effective to understand the reasons of disagreement Sufis for the definition of a term and the diversity of their perceptions.
  • Pages 109-142
    Some gnostics have used knowledge and insight synonymous. Still there are many who give gnosis the upper hand. This is because، in this position، they intend knowledge as rudimentary science، acquired and logical while gnosis is based on exploring and evidence. From Mohammad ibn ‘Abd Allah Neffari’s-4th century (A. H.) gnostic—mystical stand، everything but Allah is considered as creature; therefore، gnostic needs to abandon customs، rules and everything except Allah. On the way of Allah، knowledge and its teaching، which is viewed either by Divine laws or narrated and logical sciences، are taken as everything except Allah. From this point of view، gnostic is one who is able to set himself، free of laws and customs but is captured by a pleasant veil called gnosis. Therefore، in Neffari’s Gnosticism، approaching real gnosis is possible via uncovering the veil of gnosis. This article، with the importance of the subject in Islam and the Holly Qurān، as well as elevated value of gnosis among Gnostics and “Awlia al-Allah”، analytically studies the differential position of knowledge and gnosis، their degrees، differences، the way to gaining them as well as the relation between knowledge and ignorance according to Neffari’s Gnosticism. This distinction is especially noticeable because of Neffari’s historical priority to great gnostics such as Imam Mohammad Ghazzali. This article studies distinction between Knowledge and Insight In abd Allah Neffari With method Descriptive and Content Analysis.
  • Pages 143-174
    Non-Being، in parallel with being، has always been among the major thoughts of philosophers as well as mystics. ‘Attār، proficient enough in the fundamentals of Islamic philosophy and mysticism، has made clear his viewpoint about Non-Being with subtle allusions and elegant purports. The present study aims to، first investigate the attitudes of eminent figures regarding the relationship between Non-Being and being، the semantic field of Non-Being، the unconditional birthplace of being، and the semantic perspective of death and mortality. Then، with reference to some of ‘Attār’s poems، it will represent his worldview regarding this matter. From the viewpoint of ‘Attār، “Non-Being is only a nominal Non-Being”، and as a matter of fact، it is one of the stages of the emergence of the light of being. As he states in a dialectic way، there is nothing beyond the Essence of God، and the two worlds are the offsprings of Non-Being، and it is through the eye of love that Non-Being and being become the same. The Present study، which has been carried out in a documentary (library) method، therefore tries to investigate this prominent figure’s position on Non-Being because we can analyze many of the Islamic mysticism points and facts in the light of exactly understanding ‘Attār’s mystic share of Non-Being.
  • Pages 175-202
    Abu al-Qasem Korrakāni (380- 469 A. H.) is one of the mystics and school leaders of Khorāsān that knowledge of his speech and mystical thoughts in examination of analytical history and determination of movement of Sufism is essential. Despite his unknowingness in Sufism، he served with many great and major leaders of Sufism; and in his era، he was of monastery and disciples some of whom such as Abu Ali Fārmadi and Abu-bakr Nassāj attained great degrees in Sufism and were responsible for transmitting his teachings to great people like Ahmad Ghazāli and ‘Ein al-Quzat. Unfortunately، based on a story، some biographers like Hamd-Allah Mostawfi and Dowlat Shāh Samarqandi recognise Abu al-Qāsem Korrakāni as the man who didn’t say prayers on Ferdawsi’s corpse and didn’t let him be buried in Muslim’s graveyard. Others have quoted this legend slavishly and without doing research and pondering upon the story of ‘Attār and intentionally or unintentionally introduced him as “fanatic jurist” and “narrow-minded man”. For this reason، they have been silent before the legacy and his fruitful thoughts. In this article، meanwhile stating reasons and witnesses to deny such attitudes towards Korrakāni، we have proposed general views of his life، states، works، masters، students and contemporaries، we have expressed some of his speeches and mystical thoughts، such as defense of Iblis، the accompaniment of contentment by supplication، the importance of annihilation in Allah، the superiority of brethren’s connection، the trap of delusion، the snake of soul، the absolute obedience of spiritual guide، the distinction between the creator’s object known and the knowledge of created one، trust، and finally the remembrance of Allah.
  • Pages 203-240
    Monastic commands of St. Benedict (480- 547 BC.) to his monk disciples and mystic commands of Khājeh ‘Abd Allah Ansāri (481-396 A. H.) with an emphasis on “The Rule of St. Benedict” and “Manāzil al-Sāyerin” is compared in this article. This comparison has done in a descriptive –analytic way، in order to reveal convergence between these two figures. Considering that impressive place of these two figures in mysticism of two religions and the necessity of convergence for monotheists، prove the importance of this subject. Wakefulness، repentance، thinking، remembering death and the day of judgment، renunciation of the world، avoidance sin، purify intention، pure obedience، patience، ethics، humility، pray and love are common commands of both two orders. Benedict and Khājeh have different ideas about repentance and their attitude to the world. Two orders have most similarities in commands. The mystical origin of both is two Divine religions of Christianity and Islam both of which based on common humanly nature.