فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1386)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1386)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا توکلی صفحه 4
    جان مایه قصه پیچیده دقوقی واقعه مفصل دقوقی است که سرشار از جنبه های رمزی و عناصر تامل برانگیز است. در این نوشتار، نخست به معرفی نمادها و صحنه های مکاشفه دقوقی می پردازیم؛ آن گاه قصه را در پیوند با قصه موسی و خضر، مورد مداقه قرار می دهیم. به گمان ما، قصه مثنوی بر انگاره قصه قرآنی شکل گرفته است. رمز و رازهای واقعه دقوقی با توجه به گفتگوی قصه با داستان خضر و موسی نمایان تر می شود. هر دو روایت می کوشند تمایز منطق عالم غیب و شهادت را پدیدار سازند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نماد، واقعه، قصه موسی و خضر، قصه دقوقی
  • حسین خسروی صفحه 35
    در این مقاله روش نمادپردازی مولوی با بررسی یکی از داستان های مثنوی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. شیوه نماد پردازی شاعر در این داستان به دو صورت نشان داده شده: ابتدا تحلیل نماد شناسانه داستان ارائه می شود، سپس نموداری که سیر معنا یا اوج و فرود آن را نمایش می دهد. نماد یا سمبل یکی از انوع صورخیال شاعرانه است که به جهت تعدد مفاهیم و ظرفیت معنایی گسترده ای که دارد در مرتبه ای فراتر از استعاره قرار می گیرد. برای نشان دادن تفاوت های نماد و استعاره، بحثی در چگونگی ساخته شدن نماد (تشبیه استعاره سمبل) و با محوریت دو واژه ی «ماه» و «خورشید» مطرح شده است. داستان مورد نظر در مثنوی با عنوان «رفتن گرگ و روباه در خدمت شیر به شکار» آمده و در بررسی آن معانی سمبلیک واژه «شیر» را که از نمادهای مورد علاقه مولاناست – شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: مولوی، دیوان شمس، مثنوی، استعاره، نماد، تموج معنایی، مجاز، شیر
  • علیرضا ذکاوتی قراگزلو صفحه 54
    مولوی از داستان پردازان بزرگ ادب فارسی است که هنر داستان گویی او در مثنوی بسیار جالب، درس آموز و در مواردی نو و قابل مقایسه با شیوه های داستان پردازی نوین در مغرب زمین است. در این مقال، با توجه به فرضیه یاد شده، به بیان و تحلیل چند داستان مشهور از مثنوی پرداخته می شود و هنرهای پیدا و پنهان داستان پردازی و شخصیت سازی صاحب مثنوی معرفی می شود. در این میان، نویسنده می کوشد هنر مولوی را در ایجاز، فضاسازی، گفت و گو، و بیان ما فی الضمیر به شیوه تداعی آزاد یا جریان سیال ذهن، بیشتر از سایر هنرها نشان دهد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، داستان پردازی، شخصیت پردازی، گفت و گو
  • سعید رحیمیان صفحه 69
    اصالت معنا را می توان در تناظر با خدامحوری و وحدت هستی، رکن اساسی جهان بینی مولانا دانست. در این مقال، ضمن توضیح اصالت معنا در سه جنبه مبدئیت، محتوا بودن و غائیت، به مجاز بودن عالم صورت و ویژگی های صورت از جمله: محدودیت، تکثر، فرعیت، زوال، تضاد و ابزار محوری پرداخته می شود، و ضمن بیان هویت دوگانه صورت که به جهت همین هویت هم می تواند ره زن و مانع، و هم ره نما و مقرب باشد، بیت «ای بسا کس را که صورت راه زد/ قصد صورت کرد و بر الله زد» با بیان آرای پنج تن از شارحان مثنوی از قدما (لاهوری، اکبرآبادی، عبد اللطیف، خواجه ایوب و سبزواری) تفسیر می شود و در نهایت، تفسیر منتخب با لحاظ دو ساحت منطق درون متنی و برون متنی طرح و بر آن استدلال می شود.
    کلیدواژگان: صورت، معنی، مانعیت، مقربیت، مولانا، مثنوی
  • رضا روحانی صفحه 82
    یکی از جان مایه های اصلی کتاب شریف مثنوی، اشتمال آن بر جواهر گرانقدری از قرآن و حدیث، و شرح و تاویل موارد بسیاری از آن است، تا جایی که به تعبیر برخی از اهل نظر، مثنوی را می توان تفسیری منظوم و عرفانی از قرآن(و حدیث) به شمار آورد. در این گفتار، به کشف و بررسی عوامل، دلایل و انگیزه هایی پرداخته شده که جناب جلال الدین مولوی را به تاویل و تفسیر معنوی متون مقدس، رهنمون می شده است. نویسنده، عوامل و انگیزه های خواسته یا ناخواسته در این کار را به سه دسته تقسیم کرده است: یک دسته عوامل و انگیزه های گوینده محور که به صاحب اثر و انگیزه های درونی و شخصی او بر می گردد؛ دسته دیگر، دلایل یا انگیزه های مخاطب محور که به مخاطبان و خوانندگان آثارش راجع می شود؛ و دسته سوم، عوامل یا انگیزه های متن محور که به متون شرح و تاویل شده و ویژگی های آن متون برگشت می کند. نویسنده همچنین کوشیده است دسته بندی خود را با نظریات جدید درک و دریافت متن(نظریات هرمنوتیکی) تطبیق نماید، و با شواهد و مدارک مناسب، مستند و موید سازد.
    کلیدواژگان: مثنوی، تاویل، تفسیر معنوی، انگیزه های تاویل
  • تهمینه عطایی صفحه 98
    مثنوی مجموعه نسبتا متنوعی از تقابل هاست که در این میان تقابل دو جهان یکی از مهم ترین بنیان های فکری شاعر را تشکیل می دهد. در منظومه فکری مولوی پیوسته سیطره جهان غیب بر عالم شهادت محسوس است و بحث رجعت یکی از مهم ترین بنیان های فکری شاعر است که با عناوین مختلف آدمی را به جانب جهان غیب رهنمون است. ما در این اثر با معانی گوناگونی از مرگ مواجهیم که هر چند همگی آدمی را به سوی جهان آن سری دعوت می کند، اما هر کدام از دیگری متمایز است. این مفاهیم عبارت اند از: مرگ طبیعی، مرگ تبدیلی، مرگ مصلحتی، شهادت که در این میان، شاعر بیش از همه به مرگ تبدیلی پرداخته است. مولانا در اقناع مخاطبان خویش درباره جهان غیب، بیش از دیگر تمهیدات ادبی، از تمثیل بهره برده است؛ زیرا هنگامی که وی می خواهد از جهانی سخن بگوید که هیچ مرز و صورتی ندارد، به ناچار از ابزاری بهره می گیرد که در جهان صورت قابل درک باشد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، رجعت، مرگ طبیعی، مرگ تبدیلی، مرگ مصلحتی، شهادت، تمثیل
  • سمیرا قیومی صفحه 119
    برترین شیوه شرح و تفسیر متون عرفانی- و در این جا به طور مشخص مثنوی مولانا- جستجوی معنای نهفته در متن از خلال دیگر بخش های آن، دیگر آثار ادیب عارف و آثار عرفای ماقبل اوست. چنین شیوه ای علاوه بر این که شرح متقنی از متن به دست خواهد داد، گاه ما را با جلوه های تازه ای از معنا و ژرف ساخت های دیگر متن روبه رو خواهد کرد. این مقاله نگاهی دیگر است به یکی از ابیات مثنوی مولانا با توجه به معنای اصطلاحی واژه «قدرت» در آثار عرفای پیش از او و نیز آثار دیگر وی.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، قدرت، حکمت، عالم قدرت، عالم حکمت، عالم غیب، عالم شهادت
  • محمد راستگو صفحه 131
    می دانیم که پاره ای از متون به ویژه متون عرفانی و ادبی، چندسویه و توی در توی اند و همین ویژگی، آن ها را پذیرای تفسیرهای گوناگون می کند. این تفسیرهای گوناگون هرچند بییشتر درونی اند و بر پایه ی برداشت های معنایی استوار، گاه نیز برونی اند و بنیادگرفته بر گونه گون خوانی متن. بر این پایه ها در این گفتار، واژه ی «قدرت» دربیت زیر از مثنوی را که در مقاله ی پیشین، هم گام با دیگر گزارشگران مثنوی، به گونه ی «قدرت» (= توانایی) خوانده و تفسیر شده بود، به گونه ی «قدرت» (= قدر تو) خوانده ایم و تفسیر دیگری از آن به دست داده ایم. گر جهان پیشت بزرگ و بی بنی است پیش قدرت ذره ای می دان که نیست بر پایه ی خوانش نخست، بیت بیانگر قدرت بی کران خداست که بر هر چیز تواناست و در زبان پاره ای از عارفان «جهان قدرت» خوانده شده است؛ و بر پایه ی خوانش دوم، بیت بیانگر شکوه بی کران انسان است که در زبان عارفان «عالم اکبر» خوانده شده و این که «بیرون ز تو نیست آن چه در عالم هست / از خود بطلب هر آن چه خواهی که تویی». به مناسبت، به چند بیت پیش و پس این بیت نیز نگاهی افکنده ایم و چندگونه خوانی ها و چندمعنایی های آن ها را نیز نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: مثنوی، چند معنایی، گونه گون خوانی، قدرت، انسان، عالم اکبر
|
  • Hamid Reza Tawakkoli Page 4
    The core of the complicated story of Daquqi is full of mysterious aspects and reflective elements. In this article, first, we deal with the introduction of symbols and the scenes of Daquiqi’s revelations; then, ponder on the story in relation to the story of Moses and Khidr. We believe this story is based upon the Quranic story of Moses and Khidr. The mysteries of Daquqi’s event become clearer with regard to the dialogue of Moses and Khidr. Both of the stories try to show the distinction between the world of unseen and visible.
    Keywords: Mathnavi, symbology, symbol, the story of Moses, Khidr, the story of Daquqi
  • Hossein Khosravi Page 35
    In this article the methods of Mowlavi’s symbolization is studied by analysing one of the stories of Mathnavi. His method is shown in two ways in this story: first, a symbological analysis of the story is displayed; then, there is a diagram that shows the evolution of meaning and its ascend and descend. Symbolism is one of the poetic imaginative figures for whose variety of concepts and extensive capacity of meaning is higher in rank than metaphor. To show the differences between symbolism and metaphor, there is a discussion about the formation of symbols (similie=metaphor=symbol) focusing on two terms of ‘sun’ and ‘moon’. The chosen story from Mathnavi is called “The Accompanyment of Wolf and Fox with the Lion for Hunting” in studying the story the meaning of the word ‘lion’ which is a favourite symbol of Mowlavi is described.
    Keywords: Mowlavi, Divan, e Shams, Mathnavi, metaphor, sy
  • Ali Reza Zakavati Page 54
    The use of fiction for expressing mystical meanings has started with Sanaee, and reached its climax with with Mowlavi’s Mathnavi. On one hand, Mowlavi follows the holy Quran in telling stories, and focuses on one story in different places and situations. Because of this, like the holy Quran, Mathnavi has several layers which starts from the first layer, and while telling the story, displays the other layers. On the other hand, like westerm novelists, he develops a story through dialogue in which he offers descriptions of time, places and characters. Another thing that makes Mowlavi’s works similar to the works of modern writers is leaving the mind to the stream of consciousness. Theses points are studied in this article with some evidences.
    Keywords: Mathnavi, Mowlavi, telling stories, dialogue, the stream of consciousness
  • Saeed Rahimian Page 69
    Esoterism (or dealing with inward aspect of things) with regard to the unity of existence and centralizing God can be considered as the main basis of Mowlavi’s world-view. Explaining esoterism in three dimensions of being the origin, the content and the end, we try to deal with the figurative-ness of the world of form and its characteristics such as limitation, plurality, unreality, destruction, contrary and dependency. Regarding the dual identity of form that can make it leading and/or misleading, we study this verse of Molavi, ‘perhaps someone is led or misled by form/ intends the form and finds or looses God’ and display the views of five commentators of Mathnavi (Lahoori, Akbarabadi, Abdollatif, Khaje Ayyoob and Sabzevari). Finally, the chosen commentary is presented and supported considering the two realms of inside and outside of context.
    Keywords: Form, meaning, misleading, being nigh to God, Molavi, Mathnavi
  • Reza Rohani Page 82
    One of the cores of Mathnavi is that it contains precious jewels from the holy Quran, prophetic traditions and their explanations and interpretations in such a way that some authorities believe it is a mystical and poetical commentary of the holy Quran and traditions. In this article, an attempt is made to find the factors, motives and reasons that lead Mowlavi to semantic interpretation of holy texts. The author divides intentional or non-intentional motives and factors in this issue into three groups. The first group refers to the author-centred factors, which are his personal and inner motivations. The second group is related to addressees and readers of his work, and the third one deals with explained and interpreted texts and their characteristics. Finally, the writer tries to compare his classifications with new theories of hermeneutics, and to confirm them by enough evidences.
    Keywords: Mathnavi, hermeneutics, semantic interpretation, motives of commentary
  • Tahmineh Atai Page 98
    Mathnavi is a collection of relatively varied contrasts wherein the opposition of the two worlds constitutes one of the most important foundations of the poet’s thought. In the constellation of Molavi’s thoughts, the dominance of the Unseen world over the Visible world is constantly palpable. The discussion of ‘return’ is one of the foundations of his thought, leading us toward the Unseen world under the disguise of different terms. In this article, we encounter various meanings of death. These meanings, though leading us to the next world are different from one another. They are: transitional death, natural death, advisable death and martyrdom, among which Molana deals with the first one more than the others. In order to content his readers regarding the Unseen world, Molana has taken resort to allegory, because when he speaks of a world for which there is no boundary and form, he inevitably makes use of something perceivable in the world of form.
    Keywords: return, natural death, transitional death, advisable death, martyrdom, allegory
  • Samira Qayyumi Page 119
    The best way of explanation and interpretation of mystical texts – here especially regarding Molana’s Mathnavi – is searching the hidden meaning of the text through other parts of it and other literary mystical works, especially those that were before him. This way besides giving us a certain interpretation of the text, will sometimes confront us with new manifestations of meaning and other underlying structure of the text. This article is another look at one of the couplets of Molana’s Mathnavi by considering the idiomatic meaning of omnipotence in mystics’ works before him, and also other works of Molana himself.
    Keywords: omnipotence, wisdom, world of omnipotence, world of wisdom, Unseen, Visible worlds
  • Seyyed Muhammad Rastgoofar Page 131
    Some texts, especially mystical and literary, are so intricate and labyrinthine that can be interpreted differently. These various interpretations sometimes result from the interior aspect of the texts, based on semantical understanding, and sometimes arise from their exterior aspect, based on different ways of reading the texts. Accordingly, while in another article along with other interpreters of Mathnavi, the word “قدرت” in the following verse was read as ‘power’ (Qodrat), in this article it is read as ‘your value’ (Qadrat) and interpreted differently: If the world seems great and endless to you, You should know that it is nothing with His power (or with your value). Based on the first reading, this verse illustrates the infinite power of God who has ability over all things. Some mystics call it “the world of power”. On the other hand, according to the second reading the verse explains the boundless grandeur of man, which was read as “the greater world” by some mystics, and that: What exist in the world is not out of you, Ask for what you want from yourself, since you are everything. In this relation, we look at some other verses of Mathnavi, showing their intricacy and different meanings.
    Keywords: Mathnavi, intricacy of meaning, different ways of reading, power, man, greater world