فهرست مطالب

مطالعات عرفانی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1386)

نشریه مطالعات عرفانی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1386)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس حسنی صفحه 5
    اگر حسین منصور حلاج را موسس نظریه دفاع از ابلیس بدانیم، بی شک عین القضات همدانی گسترش دهنده و مفسر بی همتای این نظریه است. او مبانی این نظریه را وامدار حلاج است ولی تقریر تازه و بدیعی از واقعه طرد و لعنت شدن ابلیس ارایه می کند که او را در زمره بزرگترین مدافعان و ستایش گران ابلیس قرار می دهد. این مقاله با استناد به آرای عین القضات همدانی سیمای اجمالی ابلیس در آثار او را ترسیم می کند و به تبیین مبانی دفاع او از این عصیانگر مطرود می پردازد.
    ابلیس در آثار عین القضات همدانی سیمایی دو گانه دارد؛ یکی چهره ای که از آن اغلب با عنوان شیطان که وسوسه گر و گمراه کننده آدمیان است، یاد می کند؛ دیگری چهره ای است که در خلال دفاعیات و ستایش او از ابلیس ترسیم می شود. از دیدگاه او ابلیس عاشق پخته ای است که از فرمان معشوق تمرد می کند تا کمال خویش را بنماید، تا به جهانیان ثابت کند که او و تنها او از اراده حقیقی خداوند در این فرمان آگاه بود و اراده خدا چیزی نبود جز تمرد عاشق هزار ساله اش از سجده کردن به غیر او.
    کلیدواژگان: ابلیس، شیطان، عرفان، عین القضات همدانی
  • طاهره خوشحال دستجردی صفحه 35
    در بینش عطار نیشابوری عارف معروف قرن هفتم در سیر و سلوک نه تنها باطن و درون بلکه جسم (بدن) نیز دچار تغییر و تحول می شود و در مسیر روندی تکاملی قرار می گیرد. وی در آثار مهم خود از جمله اسرار نامه، الهی نامه و مصیبت نامه ضمن بحث درباره کمال معنوی و روحانی عارف تعالی و ترقی بدن را نیز مطرح می کند.
    به نظر عطار وقتی عارف با من نفسانی خود مبارزه کند و آن را محو گرداند نه تنها جان و یا روح روشن و تابان می شود، بلکه جسم مادی نیز شفاف و نورانی می شود و به مرز روح لطیف و فرامادی می رسد، او سپس به صفا و پاکی جسم پیامبر اشاره می کند و می گوید جسم یا بدن پیامبر پاک و شفاف و نورانی و دارای ویژگی ها و خواص روح فرامادی بود. به همین جهت همانند روح قابلیت عروج داشت و آن حضرت در شب معراج با جسم خود به آسمان ها و افلاک عروج نمود.
    هدف نگارنده در این مقاله این است که با توجه به شعر عطار نیشابوری تا حدودی روشن نماید که بر اثر ریاضت و جهاد با نفس مادی، روح به سرچشمه و منبع کمال مطلق می پیوندد و در این روند تکاملی جسم نیز دچار تغییر و تحول کمالی می شود و صفات و ویژگی های روح فرامادی را می یابد.
    کلیدواژگان: عطار، پیامبر (ص)، معراج، عروج جسمانی، اسرارنامه
  • سید محمد راستگو صفحه 55
    بر این پایه که یکی از ویژگی های زبان عرفان، هم چون زبان شعر و هنر، تصویر و تمثیل است؛ نیز بر این بنیاد که عرفان با اسطوره پیوندهایی دارد، در این گفتار پس از گزارش کوتاهی درباره زبان تمثیلی عرفان، نیز پیوند عرفان با اسطوره، بهره گیری عارف - شاعران از یک داستان اسطوره ای نشان داده است: داستان زال و رودابه. آن جای داستان که رودابه گیسوان بلند خویش را هم چون طنابی از بام فروهشت تا زال که - در پایین پشت درهای بسته مانده بود و راهی برای برشدن نداشت - به یاری زلف یار، خویش را به بالا برکشد. با آوردن نمونه هایی باز نموده ایم که شاعر - عارفان بر بنیاد این داستان، فروهشتن گیسو را رمز و نمادی آورده اند از مهر و لطف، و فیض و فضل فراگیر خداوند که هماره دست گیر بندگان است. نیز رمز و نماد همه شیوه ها و راه هایی که خداوند از روی مهر و بنده نوازی، پیش پای همه یا پاره ای از بندگان نهاده است. شیوه هایی هم چون: جذبه و کشش، دین و شریعت، عشق و طریقت، توبه و...
    جز این ها و یکی دو نکته دیگر، در پایان به شیوه تطبیقی، به دو نمونه از گیسو فروهشتن در دو داستان دیگر اشارتی صورت گرفته است: داستان ایرانی دختر نارنج ترنج، و داستان فرنگی راپونزل، نیز داستان گیسو بریدن رابعه.
    کلیدواژگان: زبان تمثیلی، تصویر، اسطوره، جهان مثال، زال و رودابه
  • حیدر قلی زاده صفحه 81
    غزلیات حافظ اصطلاحات و تعابیر بی شماری دارد که حافظ آن ها را اغلب از روی انتقاد، طنز و تعریض به صورت معکوس و باژگونه به کار برده است. این تعابیر باژنما هم با قرینه ها یا باژنماهای مخالف و متقابل به کار رفته است و هم با قرینه های موافق و متلازم، عناصر و مواد این تعابیر باژنما بدین شرح است: عناصر دینی و شرعی، عناصر غیردینی و غیرشرعی، عناصر عرفی و مقبول، عناصر غیرعرفی و غیرمقبول، و عناصر غیرقابل ارزش گذاری.
    مطالعه این باژنماها در اشعار عرفانی به ویژه در شعر حافظ و باژخوانی آن ها منظری نو برای فهم و تفهیم متن به خواننده می بخشد و بسا بسیاری از معانی پنهان و گمشده اشعار حافظ، از این طریق به مخاطبان چهره بر می گشاید.
    باژنماهای شعر حافظ در این موضوعات و حوزه های معنایی سروده شده ست: 1. خداوند و اسما و صفات او مانند صمد، صنم، ساقی، شاهد، بت چین، قامت یار، زلف، غمزه 2. حوزه ایمان و دین مانند دینداری، بی دینی، تقوا، مذهب، پاکدامنی، تردامنی، گناهکاری، معصیت، مستی و رندی و قلندری، باده نوشی، فسق و فساد، خدمت معشوق و می 3. ظواهر، مظاهر، احکام و برخی باورهای دینی و شرعی مانند نذر و فتوح، مسجد، وضو، سجاده، رشته تسبیح، حوض کوثر، حج، روزه، باده، ساغر، میخانه، خرابات، کنشت، زنار، بزم و طرب 4. آداب و رسوم و باورهای صوفیه مانند خانقاه، چله نشینی، خرقه پوشی، شطح و طامات، کرامات، شیخ و پیر، آب حیات، نظربازی، دردنوشی، کرشمه، لعل شاهد، کوی می فروشان، پیر مغان، لاله، ره صحرا 5. اشخاص، شخصیت ها و نمادهای شخصیتی مانند صوفی، زاهد، دلق پوش، عابد، صهیب، شافعی، فقیه، مفتی و محتسب، حافظ، عاقل، مجنون، عبد، حلاج، رند، مرغ زیرک، گل.
    کلیدواژگان: باژگویی، باژنمایی، باژخوانی، باژگونه، حافظ، غزل، عرفان
  • مصطفی گرجی، اکرم امانی صفحه 107
    گفته ها، کرده ها و داشته های پیامبران و قصص آن ها در اقوام و ادیان مختلف، موضوعی است که کمتر متنی از متون ادبی جهان از آن تهی است. در این میان، متون ادب فارسی جایگاه ویژه خود را دارد و از این لحاظ می توان گفت منحصر به فرد است. یکی از این عارفان نخستین که آرا و افکار او نیازمند تامل فراوان است عین القضات همدانی است، به گونه ای که در اثری چون تمهیدات، کمتر صفحه ای از کرده ها و کمتربندی از گفته ها و داشته های پیامبر تهی است. نویسندگان در این مقاله ضمن بررسی اوصاف و تصایر مربوط به حضرت محمد در آثار او، و کیفیت ارتباط او با پیامبر، به بررسی تصویری از حضرت در تمهیدات پرداخته که با توجه به توغل نگارندگان، در مجموعه متون عرفانی کم نظیر بوده و در بررسی آثار عین القضات به این مساله توجه نشده است. آن تفاوت مقاوم «بودن» با دو مقام دیدن و داشتن است. او در یک مقایسه، مقام موسی را به دیدن، مقاوم ابراهیم را به شدن (خوردن) و مقام محمد را به مقام «بودن» ماننده کرده که در اصل مقاله به تفاوت های مختلف این افعال در آن تصویر، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عین القضات همدانی داشته، گفته و کرده پیامبر، مقام بودن و داشتن محمد (ص)
  • محمدرضا نصر اصفهانی صفحه 131
    توجه به درون انسان به بررسی حالات و روحیات او از روزگاران کهن از جمله دغدغه های پاره ای متفکران، روان شناسان و ادیبان جهان بوده است. طی چند قرن اخیر برخی از این صاحب نظران در آلمان زاده شده و بالیده اند. کانت، هگل، نیچه، ریلکه، هولدرلین، هایدگر و هرمان هرسه از آن جمله اند. هسه از آن دسته متفکران دین ورزی است که با رویکردی نزدیک به فیلسوفان اگزیستانسیالیست؛ انسان، حالات روحی و کشمکش های درونی او را در آثارش مورد بحث و تامل قرار داده است. از آنجا که بخشی از زندگی و مطالعات این نویسنده مربوط به فرهنگ مشرق زمین است، برخی از جدی ترین آثار او مانند «سفر به شرق» و «سیذارتا» نیز حاصل پیوند فرهنگ شرقی و به ویژه هندی با فرهنگ اروپایی است. نوشتار زیر با معرفی مختصر این اندیشمند به نقد و تحلیل یکی از داستان های کوتاه او می پردازد.
    کلیدواژگان: انسان، کشمکش های روحی، جاذبه های اولیه، تعالی، فنا
  • محمدرضا یوسفی، احمد رضایی جمکرانی صفحه 165
    از ویژگی های بارز قرن نهم از نظر مذهبی، رواج مذهب تشیع و اظهار تمایل عمومی مردم نسبت به این مذهب است. سیاست آزادی مذهبی تیموریان که ادامه سیاست مغولان بود، زمینه را برای تضارب آرا مهیا ساخت و در این راستا، مکتب تشیع که از پایه های اعتقادی استواری برخوردار بود، رشد چشمگیری یافت و مقدمات تشکیل یک دولت شیعی در قرن بعد فراهم گردید. از طرف دیگر، آرامش نسبی ایجاد شده بعد از فتوحات تیمور و احترام وی به مشایخ تصوف، موجب رواج و رونق خانقاه ها شد. مشایخ صوفیه در این دوره یا خود شیعه بودند و اساس کار خود را بر پایه تعالیم تشیع استوار می کردند، یا اگر سنی هم بودند، سنی کم تعصب و متمایل به شیعه بودند. ضمن اینکه خصلت ظلم ستیزی و سازش ناپذیری تشیع که متاثر از نهضت کربلاست، زمینه ساز قیام های متعدد صوفیان علیه ظلم و فساد حاکم بر جامعه شد. لذا حکام و سلاطین که از این قدرت مکتوم مطلع بودند سعی بر سازش و مدارا با مشایخ صوفیه داشتند. مقاله حاضر، به بررسی تصوف و نقش آن در قرن نهم هجری می پردازد.
    کلیدواژگان: تصوف، تشیع، قرن نهم، دوره تیموری
|
  • Narges Hasani Page 5
    If we consider Hosseyn ibn Mansour Hallāj as the founder of the theory of defending Satan, no doubt, ‘Eyn al-Qozāt Hamadāni will be the unique interpreter and developer of this theory. He owes to Hallāj for the bases of this theory, but he presents such a new and innovative explanation of Satan‘s banishment and damnation that makes him one of the greatest defenders and adorers of Satan. Relying on Hamadāni‘s views, this article deals with a general view of Satan in Hamadani‘s works and an explanation of his principles for defending this banished rebel. In hamadāni‘s works, Satan has a dual face; one is the face of a deceiving tempter of human beings. The other is the face drawn during his adoring and defending of Satan. From his viewpoint, Satan is an experienced lover who rebelled against the beloved‘s order to show his perfection and to prove to the world that he and only he was aware of God‘s true will in this order which was the rebel of His thousand-year old lover from prostrating other than Him.
    Keywords: eblis, Satan, Mysticism, Eyn al Qozāt Hamadāni
  • Page 35
    According to the view of the famous mystic of the seventh century, 'Attār, in spiritual wayfaring not only the interior but also exterior or the body is transformed and put in an evolutional route. Discussing the spiritual perfection of a mystic he talks about the transcendence of body in his famous works such as Asrārnāmah, Elāhināmah, and Mosibatnāmah. In Asrārnāmah, he says that when a mystic fights his soul and causes it to reach the state of annihilation, not only the spirit but also the body will become pure, enlightened and illuminated so that the body goes beyond the border of matter. He, then, refers to the purity of the Prophet‘s body and says that it owns the characteristics of a spirit; That is why it has the capability of ascension and for this reason the Prophet ascended the heaven with his body in the night of ascension. One should know that bodily ascension is a divine miracle that belongs to the great divine prophets only and its secret is hidden from humans. The purpose of the writer in this article is to show that regarding 'Attār's discussion, spirit joins the source of absolute perfection by austerity and fighting the body. In this evolutional process the body also changes and takes the characters of a spirit. Of course this is something relative and of degrees and relates to God‘s will.
    Keywords: 'Attār, the Prophet, ascension, bodily ascension, Asrārnāmah
  • Mohammad Rastgoo Far Page 55
    One of the characteristics of the language of mysticism, like that of poetry and art, is its imagery and analogy. Evidently there is also al close relationship between mysticism and myth. It is on the basis of these two facts that the writer of this article following a brief report on the allegorical language of mysticism examines the relationship between mysticism and myth by investigating the poet-mystic's use of one of the mythological stories, that is, the story of Zāl and Roodabeh, especially when the latter let her long plaits fall down like a rope so that Zāl who was kept outside of the castle behind closed gates could climb up to her chamber. By giving some other examples the researcher has attempted to show that the poet-mystics have used the story of the plait as a symbol of the mercy and grace of God Who always comes to the aid of His servants and also an emblem of all the ways and methods, such as attraction and love, religion and dogma, and repentance, which God out of His compassion and kindness shows to all or some of His servants. At the end of this paper the writer makes a comparative study of three other tales, namely the Persian story of the Daughter of Naranj and Turanj, the story of Rapunzel and finally the Arabic story of Cutting the plait of Rabiiah.
    Keywords: allegorical language, imagery, myth, imaginary world, Zāl, Roodabeh
  • Heydar Qolizādeh Page 81
    Hāfez, the great Persian poet, uses numerous terms in his poems which contain paradoxical meanings. The study of paradox in mystical and lyrical poems helps us to have a new and better understanding and interpretation of texts. The elements of the paradoxical terms occur in these subjects: God, religion and faith, religious rules, acts, beliefs and duties, Sufi beliefs and conducts, and persons and characters. There are many paradoxical terms in the poems of Hāfez such as wine, vinosity, tavern, intoxication, cup, monastery, mosque, paradise, pious, canonist, Sufi coarse woollen garment, wise, wisdom, love, nightingale, beloved, eye(brow), face, lips, etc.
    Keywords: paradoxical terms, mysticism, lyrics, Hāfez
  • Mostafā Gorji, Akram Amāni Page 107
    Speeches, deeds, works, and stories of God‘s messengers among the people of different religions are subject matters which most of literary texts of the world have dealt with. In this regard, Persian literary texts have a special position, and it may be said that they are unique. One of the early Persian mystics whose thoughts and views need to be considered deeply is ‘Eyn al-Qozāt Hamadāni. In his book, Tamhidāt, one cannot find any page or paragraph that has no mention of the Prophet‘s speeches or deeds. In this article, while studying the attitudes and characteristics of the Prophet Muhammad in all of Hamadāni‘s works and his relation to the Prophet, the writers try to present, in particular, a picture of the Prophet in Tamhidat which is rarely done in mystical texts and is neglected by the specialists of ‘Eyn al-Qozāt. He distinguishes between the state of “being” and two states of “seeing” and “having”. In a comparison, he assimilates Moses‘ position to “seeing”, Abraham‘s to “having”, and Muhammad‘s to “being”.
    Keywords: Eyn al Qozāt Hamadāni, Muhammad, the Prophet, the states of “being”, “having”
  • Mohammad Rezā Nasr Esfahāni Page 131
    For a long time dealing with man‘s inner part and analysing his states and spiritual matters has been the concern of some scholars, psychologists and literary men. During the last centuries, some of these authorities were born in Germany, including Kant, Hegel, Niche, Rilka, Holderline, Hedger and Hese. Hese is among those religious scholars who study man and his spiritual states and inner conflicts in his works with an approach similar to that of existentialist philosophers. Since some parts of his life and studies are related to the eastern culture, some of his most serious works such as a Journey to the East and Sitharta are the result of the connection between eastern culture especially Indian and European culture. In this article an attempt has been made to introduce this scholar briefly and analyze one of his short stories.
    Keywords: man, spiritual conflicts, primary attractions, transcendence, mortality
  • Mohammad Rezā Yoosufi, A. Rezā Jamkarāni Page 165
    One of the basic religious characteristics of the ninth century is the propagation of shiism and the public inclination of people towards it. The Teymoori policy of religious freedom which was the continuation of Mongol's policy provided a setting for a clash of opinions. In this developed exceedingly, and the preliminary steps for the formation of peace made available after Teymoori's victories and his respect for the great Sufis caused the formation and flourish of monasteries and Sufi centres. The great Sufis in this period were either shiites themselves and founded their works on shiite teachings or if they were Sunnis they were less fanatic and inclined to shiism. Also, the shiite feature the movement of imam Hosein in Karbala founded several Sufi movements against injustice and the corruption of the society. So kings and rulers who were aware of this hidden power tried to tolerate and treat grat Sufis with caution.
    Keywords: Sufism, Shiism, Teymoori Period