فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 59 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 59 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه صفحه 170
  • وجه الله قربانی زاده، محمد امینی * صفحه 173
    هدف

    پیشرفت تعالی بخش با کاربست علومی حاصل می شود که در دانشگاه حقیقتا اسلامی تولید شده است؛ زیرا دانشگاه بدون علم، محکوم به عقب ماندگی و بدون تعالی معنوی نیز محکوم به گمراهی است. شناخت ماهیت دانشگاه اسلامی مسئله ای است که هرگونه اقدام اسلامی سازی متوقف بر آن است. پژوهش حاضر درصدد است یکی از عناصر اصلی دانشگاه اسلامی را از نگاه رهبر معظم، طرح و تبیین کند.

    روش

    پژوهش از نظر هدف، بنیادین؛ از نظر ماهیت داده، کیفی و از نظر نوع، تحلیل محتوای کیفی با رهیافت عرفی است. جامعه رسانه ای مورد مطالعه، کلیه سخنان رهبری از ابتدای تصدی تا سال 1392 می باشد. نمونه از نوع هدفمند و عبارت است از کلیه بیانات، نامه ها و پیامهایی که رهبری خطاب به اقشار ذی ربط ایراد فرموده اند.

    یافته ها

    یکی از عناصر اساسی دانشگاه اسلامی «آرمان گرایی و حرکت» است که زیرمقوله های آن به ترتیب اولویت عبارتند از: شوق و امید به آینده مطلوب، روحیه باطراوت انقلابی و انگیزه پرنشاط ایمانی، آرمان خواهی و طلبیدن قله ها، هدفگذاری والا و مقدس، خواستن مصرانه اصلاح و پیشرفت، باور به امکان تغییر آینده، قانع نبودن به پیشرفتها و داشته ها، سلامت جسم و روان، تفریح و فراغت مفید، باور به تاثیر حرکتهای کوچک.

    نتیجه گیری

    اسلامی سازی دانشگاه بدون درک حقیقی آن، حصول نتایج عکس را محتمل می سازد. دانشگاه اسلامی حقیقتی جذاب، زیبا، تعالی بخش و پیش برنده است، نه آن گونه که برخی ها محدود و تنگ نظرانه دریافته اند. آگاهی از مولفه های اصلی دانشگاه اسلامی می تواند در اقدامات اسلامی سازی راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، آرمان گرایی، امید، تحقیق کیفی، تحلیل محتوای کیفی
  • علی سرلک، سید مهدی موسوی صفحه 195
    هدف
    هدف این نوشتار بررسی فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی از منظر آیه الله شهید سید محمد باقر صدر و تبیین روش، مبانی و اهداف تعلیم و تربیت اسلامی بوده است.
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است.
    یافته ها
    به اعتقاد شهید صدر، اسلام دارای نظام تربیتی مستقلی است که در راستای سعادت بشر از طریق هدایت و پرورش استعداد افراد و به کارگیری آنها در جهت خدمت به انسان است. ایشان با روش مبتنی بر اجتهاد در استنباط نظام تربیتی اسلام، مبانی هستی شناسی تربیت را «نگرش و جهان بینی توحیدی» و «ربانی بودن نظام هستی» معرفی می کند که براساس آن جهان، هدف دار و با معنا است و بر اساس قوانین و سنت های الهی است. براساس نظریه «خلافت الانسان» انسان بر سرنوشت خود براساس عقل و اختیار حاکمیت دارد و با فکر و اراده محتوای باطنی خود را می سازد. آنچه محتوای باطنی انسان مسلمان را شکل می دهد «توحید»، همان ایده آل الهی نامحدود و مطلق است که تربیت و پیشرفت مسئولیت آفرین را برای انسان به همراه دارد.
    نتیجه گیری
    از این تحقیق روشن می شود که، شهید صدر به لایه های عمیق و گسترده ای از تربیت اسلامی توجه کرده است و با توجه به منابع دینی راه و روش کشف و استنتاج نظام تربیت اسلامی را بیان کرده است.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، روش اجتهاد، محتوای درونی انسان، ایده آل مطلق، توحید، سنت های الهی، سید محمد باقر صدر
  • سمانه سادات سدیدپور، فروغ الصباح شجاع نوری صفحه 209
    هدف
    این پژوهش کوششی در بررسی منشا کنش صادقانه- غیر صادقانه است و این پرسش را مطرح می کند که از بین دوگانه عاملیت و ساختار، کدام یک به کنش صادقانه می انجامد.
    روش
    روش مطالعه در این پژوهش، پیمایش مقطعی بود. جامعه آماری 110 نفر از دارندگان مدرک کارشناسی ارشد بودند که در مقطع کارشناسی در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی تحصیل کردند. تعداد 100 پرسشنامه به طور کامل بازگشت. شیوه نمونه گیری به شیوه تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس تجربیات شرکت کنندگان از کنش صادقانه و غیر صادقانه به دست آمد. داده ها با کمک نرم افزار اس.پی.اس.اس- ویرایش 16 پردازش شده اند. آلفای کرونباخ 0.7 به دست آمد.
    یافته ها
    در کنش صادقانه، تاثیر عاملیت با 0.54± 1.4 بیش از ساختار 0.4 ± 1.2 است و در کنش غیر صادقانه اهمیت ساختار (0.4± 1.3) از عاملیت (0.4± 1.2) بیشتر است. 41.7 درصد آموزش دیدگان به همزمانی تاثیر ساختار و عاملیت اشاره دارند. همچنین یافته ها معناداری متغیرهای زمینه ای را تایید می کند.
    نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد 41.7 درصد شرکت کنندگان به تاثیرگذاری توامان عاملیت و ساختار اذعان دارند. این در حالی است که پژوهشهای پیشین تنها به یکی از دو عامل ساختار و عاملیت توجه داشتند. این مطالعه نشان داد بیشتر افرادی که کنش غیر صادقانه انجام می دهند، فرافکنی می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کنش صادقانه، ساختار، عاملیت، فرافکنی
  • عبدالحسین خسروپناه، سیدحمیدرضاحسنی، محمد درگاهزاده * صفحه 229
    هدف

    «محمدنقیب العطاس» یکی از موافقان و نظریه پردازان ایده اسلامی سازی دانش در نیمه دوم قرن بیستم است. هدف این پژوهش، گزارش و ارزیابی فرایند تحقق علوم اجتماعی اسلامی از دیدگاه عطاس است.

    روش

    در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و در بررسی آن از روش تحلیل فلسفی استفاده شده است.

    یافته ها

    1. دیدگاه عطاس تنها شامل تهذیب و تکمیل علوم موجود نیست، بلکه در بر دارنده دو مرحله تهذیب و تکمیل علوم موجود و تولید علوم جدید بر اساس مبانی و روش شناسی اسلامی است. 2. روش شناسی تحقق علوم اجتماعی اسلامی در اندیشه وی، شامل استفاده از روش ترکیبی(اجتهادی، شهودی، عقلی و تجربی)، اسلامی سازی زبان و به کارگیری روش های تفسیر و تاویل در مطالعه پدیده های طبیعی و انسانی است.

    نتیجه گیری

    الگوی علم دینی عطاس، هر چند درصدد اسلامی سازی در سطح مبانی و روش شناسی علوم است و از این رو، بسیاری از اشکالات منتقدان بر وی وارد نیست؛ اما دارای نقاط ابهام فراوانی است. آسیبهای روش شناسی وی نیز عبارتند از: مبهم و غیر شفاف بودن استفاده از روش ترکیبی آسیب؛ تکیه بیش از اندازه بر نقش اسلامی سازی زبان برای تحقق علوم اسلامی؛ مناسب مباحث فلسفی و عرفانی بودن روش تاویلی و کارایی نداشتن برای تولید معرفت علمی.

    کلیدواژگان: عطاس، اسلامی سازی دانش، اسلامی سازی زبان، علم دینی، روش تاویلی، روش شناسی، روش ترکیبی
  • امیدوقوفی، جواد حق گو صفحه 253
    هدف
    در این مقاله برآنیم تا با عنایت به دیدگاه های امام خمینی(ره) ضمن استخراج آرا و اندیشه های ایشان در این رابطه، به غیریت سازی از گفتمان حاکم بر دانش روابط بین الملل بپردازیم.
    روش
    پژوهش حاضر با تبعیت ازروش تحلیل گفتمان، به عنوان یکی از اقسام روش های کیفی موجود، به بررسی جایگاه نظریه روابط بین الملل در اسلام و اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) به طور اخص پرداخته است.
    یافته ها
    در این مقاله ضمن انتقاد از سکولاریسم و مادی گرایی حاکم بر نظریه های موجود در دانش روابط بین الملل و نیز نوع نگاه سطحی جریان اصلی نظریه روابط بین الملل بر عناصر غیر مادی ای چون معنویت و اخلاق، به کارایی و کارامدی روابط بین الملل اسلامی برای پر کردن این خلا تاکید شد.
    نتیجه گیری
    دین مبین اسلام ظرفیت ارائه گفتمانی بدیل بر اساس معنویت و اخلاق اسلامی را داراست. بر این اساس، دین مبین اسلام با عنایت به هستی شناسی توحیدی و غیریت سازی از سایر گفتمانهای موجود در عرصه روابط بین الملل، صورتبندی گفتمانی خود را بیان می کند. این دیدگاه اسلامی در عرصه روابط بین الملل با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و اندیشه های والای ایشان، جایگاه و منزلت ویژه ای پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: اسلام، امت اسلامی، اخلاق، معنویت، روابط بین الملل، امام خمینی(ره)
  • غلامرضا جمشیدیها، مهدی میرزایی صفحه 277
    هدف
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی جامعه شناس بودن یا نبودن ابن خلدون است که علاوه بر روشن کردن یک حقیقت تاریخی، از حیث چیستی علم و روش دستیابی به آن، اسلوب درستی را برای قضاوت در مورد اینگونه مسائل به دست می دهد که از این منظر هم حائز اهمیت است.
    روش
    در این تحقیق با رجوع به نظریات روش شناختی دورکیم، چارچوب مفهومی در تبیین نظری سوال تحقیق ارائه شده است. ملاکها و معیارهای جامعه شناس بودن (موضوع، روش، سوالات)، با توجه به این چارچوب مفهومی استخراج و سپس به روش کتابخانه ای در جهت یک تحقیق توصیفی- تحلیلی به طور اکتشافی داده ها را در جهت پاسخگویی به سوال تحقیق، جمع آوری و به صورت کیفی تجزیه و تحلیل کرده ایم.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از این واقعیتند که سه معیار و ملاک جامعه شناس بودن(موضوع، روش و پاسخگویی به سوالات اساسی مد نظر در علم جامعه شناسی/تغییر و نظم) در مطالعات ابن خلدون موجود است.
    نتیجه گیری
    جامعه شناس بودن ابن خلدون بر اساس معیارهای طراحی شده بر اساس قواعد روش شناختی امیل دورکیم اثبات می شود.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، جامعه شناسی، علم، موضوع، روش، سوالات
  • منیره عابدی، احمدرضا نصر اصفهانی صفحه 297
    هدف
    پایبندی به اصول اخلاقی در پژوهش ها، از اهمیت ویژه برخوردار است. لذا پژوهش حاضر بر آن است تا با مبنا قرار دادن نهج البلاغه، به عنوان یکی از مهم ترین و جامع ترین منابع اسلامی، به تدوین این اصول بپردازد.
    روش
    روش به کار رفته برای تحقق این هدف، پدیدارشناسی توصیفی بود که شامل چهار مرحله است: 1. طرح سوال پژوهشی، 2. نمونه گیری، 3. جمع آوری داده ها، 4. تحلیل داده ها. در تحلیل داده ها نیز از الگوی هفت مرحله ای کلایزی بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که از دیدگاه نهج البلاغه، هر پژوهشگر ملزم است قبل، حین و پس از اجرای پژوهش، مجموعه ای از اصول اخلاقی را مورد عنایت قرار دهد. انتخاب موضوع مناسب و تقسیم کار شایسته، اصول اخلاقی پیش از پژوهش می باشند. در حین اجرای پژوهش، پژوهشگر باید به استفاده از منابع موثق، بی طرفی، پرهیز از جمع آوری اطلاعات زیاد و استقبال از آرای گوناگون پایبند باشد و بالاخره پس از اجرای پژوهش، در مرحله تجزیه و تحلیل اطلاعات، عدم تحریف و کتمان حقایق و در مرحله گزارش نتایج به دست آمده، اصول مربوط به محتوای گزارش، همکاران پژوهش و عمل به یافته ها حائز اهمیت است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیانگر امکان تدوین اصول اخلاقی پژوهش بر اساس منابع اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اصول اخلاقی پژوهش، روش پدیدارشناسی، مدل کلایزی
  • مهدیه سادات مستقیمی صفحه 313
    هدف
    هدف این مقاله مروری بر اهم آسیب های موجود در حوزه مطالعات زن و خانواده و راهبردیابی برای رفع آنها از طریق توجه به تاثیر هندسه های بنیادین معرفتی بر این حوزه و رصد آخرین فرصت های معاصر مربوطه می باشد.
    روش
    در این مقاله برای شناسایی نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدهای مربوط، از الگوی ماتریس (swot) استفاده شد.
    یافته ها
    خالی بودن فضای مطالعاتی از تبیینهای معرفتی، به ویژه فلسفه معرفت دینی، یکی از مهم ترین نقاط ضعف و تهدیدهاست.
    نتیجه گیری
    ظهور نظریات جدید معرفت شناسی در دهه های اخیر در جهان فلسفه که مستلزم افول و تردید در منزلت عقل غیر متکی بر وحی و خدشه در روش های استقرایی ناقص است، فرصت مناسبی را ایجاد کرده که می توان با اغتنام آن، به تبیین و تقویت فلسفه معرفت دینی در حوزه مورد نظر پرداخت، حل بسیاری از معضلات و پارادوکس های معرفت بشری را با مرجعیت بخشی به دین و معرفت دینی ممکن ساخت و با توجه به جستارهای معرفتی، به تحکیم مبانی و پارادایم ها و هسته های بنیادین تفکر در حوزه مطالعاتی زن و خانواده پرداخت.
    کلیدواژگان: الگوی ماتریس، فرصت، تهدید، ضعف، معرفت شناسی، فلسفه معرفت دینی، وحی
|
  • Ghorbani Zadeh V., Amini M Page 173
    Objectives

    The present research aims at analyzing the entity, essence and ipseity of Islamic university from view point of supreme leader of Islamic revolution.

    Method

    The method of the article is fundamental and qualitative. the media community of the research included all speeches made by supreme leader before 1392.

    Results

    The results of the research indicate" Idealism and movement" as one of the basic elements in Islamic university. The subdivisions of the mentioned element are as follow: enthusiasm and hopefulness toward ideal future, revolutionary and cheerful spirituality and morality, idealism, holly intentions and aims, development and reform, to be hopeful to future changes, soul and body health, constructive entertainments.

    Conclusion

    The author of the survey concludes islamicization of universities is not actualized unless it is really understood. Islamic university is a sort of attractive, fruitful and progressive university. To be aware of the major components of the Islamic university will help to develop islamicization measures.

    Keywords: islamic university, idealism, hopes, qualitative research, quality content analysis
  • Sarlak A., Moosavi M Page 195
    Objectives
    The present study aims at analyzing the Philosophy of Islamic education from view point of shahid Mohammad bagher sadr and defining the methods, fundamentals and goals of Islamic training and education.
    Method
    The method of the survey is based on descriptive-analyzes method.
    Results
    The results of the research indicate the independent training system of Islam develops the education and guidance of human being to lead them toward felicity, bliss and beatitude. shahid Mohammad bagher sadr, s methodology in this way is individual judgment and inference in Islam training system, fundamentals of training ontology, Divine unity ideology and dominical of system of being. These all will bring a meaningful concept toward the existence based on Allah's laws. Based on the stewardship of human being theory {khelafat alensan}; man has the authority over his destiny because of his rationality and free will. Muslims believe in absolute oneness of Allah {toheed} as an absolute Devine ideal.
    Conclusion
    The author of the article concludes shahid Mohammad bagher sadr had concentrated on the deeper levels of Islamic education and training and had clarified the methods of discovery, inference and deduction in Islamic training system due to the religious resources.
    Keywords: education, training, individual judgment, inner believes of human being, absolute idealism, absolute oneness of allah, allah, s law, seyyed mohammad bagher sadr
  • Sadid Pour S., Shojanoori F.A. Page 209
    Objectives
    The author of the present survey intend at analyzing the Effective factors on honest and not honest action; skill (operative elements) and structure in science institute.
    Method
    The method of the present research is survey and statistical community of the research includes 110 M.A. people in communication sciences faculty at allamen Tabatabaee University. Simple random sampling and questionnaire based on honest and not honest action is used. Data are analyzed through SPSS software and concluded in cronbach, s Alpha (0, 7).
    Results
    The results of the research indicate that the effect of operative element in royal behavior is more than structure and the effect of structure is more than operative factor in none- royal behavior.
    Conclusion
    The author of the paper concludes 41,7 of the participants believe in the coincidence affectivity of operative element and structure; while the previous researches focused on just one of the two factors. The results of the survey also revealed that most of the unfaithful participants use the projection reaction.
    Keywords: supreme education, honest action, structure, operative element, projection
  • Khosropanah A.H., Hassani H.R., Darghah Zadeh M Page 229
    Objectives

    The purpose of present study is analyzing the ideas of naghib alattas on islamicization the social sciences. naghib alattas is one of the pioneers in knowledge islamicization idea in second half of 20 century. the present article intends to evaluate the process of actualizing the Islamic social sciences from view point of naghib alattas.

    Method

    The method of the study is library and philosophical analysis method.

    Results

    The results of the survey indicate that: 1-alattas, s opinion is not limited only in purification, edification and accomplishment of existing sciences but it also includes two processes of purification and accomplishment of existing sciences and production of modern sciences based on Islamic principles and methodology. 2-the methodology of actualizing the Islamic social sciences from view point of naghib alattas includes a combinational method (individual reasoning and judgment, intuitive, rational and empirical), islamicization of studies and using commentary, exegesis and interpretation in studying the human and natural phenomena.

    Conclusion

    The author of the article concludes religious model of alattas in sciences intends to develop islamicization in fundamentals and methodology but there are some ambiguities in this way. The pathological aspects of his methodology are as follow: ambiguity in combinational method; excessive emphasis on islamicization of language in developing Islamic sciences; mystical aspect of commentary interpretation method which is not practical in scientific knowledge production.

    Keywords: naghib alattas, islamicization of knowledge, islamicization of language, religious science, interpretation method, methodology, combinational method
  • Voghoofi O., Hagh Goo J Page 253
    Objectives
    The present research aims at investigating different aspects of Imam Khomeini's opinion on international relations and distinguishes the unique discourse of the late Imam Khomeini (P.B.U.H.) from ruling discourses in international relations knowledge.
    Method
    The present article used discourse analyzes method as one of the qualitative methods and has analyzed the international relation theories in Islam and particularly in Imam Khomeini's political thoughts.
    Results
    The author of the paper criticizes the secularism and materialism among existing theories of international relations knowledge. The article also emphasizes on spirituality and ethic in practicality of Islamic international relations.
    Conclusion
    The author of the research concludes the capacity of Islamic opinions in suggesting an alternative discourse based on Islamic spirituality and ethics. Islam clear religion delivers its discourse structure due to the theistic onology and distinguishes the unique discourse of Islam from discourses of international relations in present era. The victorious of Islamic revolution with the leadership of Imam Khomeini in Iran developed the mentioned Islamic view on international relations.
    Keywords: islam, islamic community (ummah), ethics, spirituality, international relations, imam khomeini (P.B.U.H.)
  • Jamshidiha G.R., Mirzaei M Page 277
    Objectives
    The present research aims at criticizing and analyzing ibn khaldun ideas as a sociologist with emphasis on Emil dorkim, s methodology. The author of the survey intents to clarify that whether ibn khaldun is a sociologist or not?
    Method
    Theme of the research is based on methodological opinions of Emil dorkim and a descriptive- analysis library research.
    Results
    The results of the research indicate that three criteria which are important in sociology are observed in ibn khaldun,s studies: a)subject b) method c) answering the fundamental questions in sociology science.
    Conclusion
    The author of the article concludes ibn khaldun is proved to be a sociologist based on planned criteria and Emil dorkim methodological rules.
    Keywords: ibn khaldun, sociology, science, subject, method, questions
  • Abedi M., Nasr Esfahani A.R. Page 297
    Objectives
    Current study was done with the purpose of analyzing the Ethical principles of the research from nahjolbalagheh point of view.
    Method
    Method of research is descriptive phenomenology including four steps: 1- research question2- sampling3- data colection4- data analyzes. Colaizzi, s Seven steps pattern is used to analyze data.
    Results
    The results of the research indicate that researchers have to consider Ethical principles before, during and after the research process. Proper subject selection and distribution of the duties are the pre necessaries of the research. Referring to authentic references, data gathering in a limited framework and considering the variety of the opinions are the necessities during the research process. The researcher has to avoid falsification and alteration in the process of analysis after the research.
    Conclusion
    The present survey concluded the possibility of establishing Ethical principles of the research based on Islamic resources.
    Keywords: ethical principles of the research, nahjolbalagheh, phenomenology method, colaizzi, s model
  • Mostaghimi Page 313
    Strategies (WO) of Developing the Philosophy of Religious Wisdom in Family and Women Studies (Bases on Matrix Pattern).
    Objectives
    The present research aims at investigating the major pathologies existing in the field of family and women studies and attempts to find strategies for solving the problems with a careful look at knowledge and wisdom bases and resent contemporary opportunities in this field.
    Method
    The present article used matrix pattern (swot) to recognize the existing weaknesses, strengths, opportunities and treats.
    Results
    The results of the survey indicate the lack of epistemological declarations particularly in the philosophy of religious wisdom – as an important weak point and treat in this field.
    Conclusion
    The author of the research concludes new epistemological theories in resent decades are in contrary to the ideas of those who reject revelation and criticize the imperfect induction in the philosophical fields. The mentioned situation is an opportunity to develop and strengthen the philosophy of religious wisdom and solve many problems which are due to human knowledge paradoxes by reference to religion and religious wisdom.
    Keywords: matrix pattern, opportunity, treat, weakness, epistemology, philosophy of religious wisdom, divine communication (revelation)