فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 63 (تابستان 1394)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 63 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا فیروزی صفحات 151-172
    هدف
    هدف تحقیق، نشان دادن ضرورت تدوین طرحی جامع در قالب یک سند بالادستی برای دروس معارف اسلامی و توابع آن برای یک حرکت هدفدار بوده است.
    روش
    این پژوهش، تحقیقی توصیفی- پیمایشی است که دیدگاه دانشجویان دکتری حرفه ای دانشگاه ع.پ. ارومیه را در رشته های دندان پزشکی، پزشکی و داروسازی در مورد استادان و دروس معارف اسلامی با تحلیلی بر آسیبهای مفروض بررسیده است. معه آری، دان علوم پایه ورودی 91 و 92 به تعداد 250 نفر و اار آوری ات، مه محقق ساخته د. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ در چهار دسته از سوالات به طور میانگین 795/ 0 برآورد شد. و داده در و ا ام .
    یافته ها
    دروس معارف اسلامی به شرط توجه به نیازهای علمی و اعتقادی دانشجویان و استفاده از استادانی آگاه و ماهر در حوزه علمیت و روش، از اهمیت بالایی برخوردارند. همچنین، تدوین منابع بالادستی برای هدایت منشورات درسی و کمک درسی و نیز ساماندهی آموزشهای ضمن خدمت، ضرورتی انکارناپذیر است.
    نتیجه گیری
    مقاله در حوزه استاد، بیانگر ضرورت بازخوانی جایگاه استادان معارف برای حفظ نقش استادی در دانشگاه به دو اعتبار آموزش و تربیت پژوهش محور است. در حوزه محتوا، توجه به هماهنگی عرضی و طولی میان دروس، لزوم بازخوانی عناوین و سرفصل ها و داشتن خروجی قابل مشاهده و ارزیابی در میان مدت و ترتیب ارائه آنها در طول سنوات تحصیل است. در نهایت، یافته ها حاکی از ضرورت تدوین سند جامع تحول در دروس معارف است
    کلیدواژگان: دروس معارف اسلامی، استادان معارف اسلامی، وضعیت دروس معارف اسلامی، منظومه معرفتی دانشجویان
  • علی پایا صفحات 173-198
    هدف
    مقاله در پی توضیح این نکته است که توجه به اهمیت مهندسی و ارتباط فقه با آن، می تواند از یک سو خطای معرفتی پیشین را تصحیح کند و از سوی دیگر، جایگاه و نقش تازه و حائز اهمیتی را برای این حوزه ارائه کند.
    روش
    روش مورد استفاده در مقاله، تحلیل اسنادی است.
    یافته ها
    1. اگر فقها بخواهند به نحو موثری فعالیت خود را پیش ببرند، باید نظیر مهندسان، معرفت خود را درباره مسئله- موقعیت های خاص که در زمره امور مستحدث هستند و با ظرف و زمینه های متنوع سروکار دارند افزایش دهند. 2. نظر به پیچیدگی فزاینده مسائل نوظهور، همه مهندسانی که در اندیشه ارائه راه حلهای هر چه کارامدتر برای مسائل و چالش ها هستند، دریافته اند که یک شرط ضروری برای موفقیت، به روز نگاه داشتن دانش و اطلاع خود از تحولات جدید معرفتی، علمی و فناورانه است.3. اگر فقه به قلمرو فراخ مهندسی تعلق داشته باشد و اگر در تکاپوی همگام شدن با تحولات زمانه جدید است، تخصصی شدن قلمرو های مختلف فقه گریز ناپذیر خواهد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آهنگ شتابان و بی وقفه تحولات در دوران مدرن، اگر فقه خود را با این پیشرفت ها همگام نسازد، در معرض این خطر جدی قرار خواهد گرفت که نظیر بسیاری از فناوری های از دور خارج شده، به فعالیتی بدل شود که دیگر کسی را بدان حاجت نیست.
    کلیدواژگان: فقه، مهندسی، علم، فناوری، دعاوی معرفتی، معیار های مصلحت اندیشانه، صدق تطابقی
  • ابوتراب یغمایی صفحات 199-212
    هدف
    در این مقاله سعی شده به ایرادهای جنیفر لکی علیه شرح الکساندر برد از معرفت علمی به معنای بسط یافته اجتماعی پاسخ داده شود.
    روش
    برای این منظور، از روش تحلیل مفهومی استفاده شده است و ضمن آن، شهودهای پیشافلسفی پیرامون معرفت علمی محترم شمرده شده اند.
    یافته ها
    اولا، اصلی معرفی می شود که در عین محترم شمردن رابطه کنش فردی/کنش جمعی و رابطه معرفت/کنش با شرح برد از معرفت علمی اجتماعی سازگار است. ثانیا، نشان داده می شود که معرفت علمی اجتماعی بر خلاف نظر لکی ناکام می شود، هر چند به ندرت.
    نتیجه گیری
    شرح برد از معرفت علمی اجتماعی با اصول پذیرفته شده در مورد رابطه کنش گروه/عضو و رابطه معرفت/کنش سازگار است.
    کلیدواژگان: معرفت اجتماعی، معرفت علمی به معنای بسط یافته اجتماعی، شرح حاصل جمعی از معرفت علمی اجتماعی، شرح اشتراکی از معرفت علمی اجتماعی، ناکامی معرفت علمی اجتماعی
  • مسعود زالی زاده، اسماعیل چراغی، کریم رضادوست صفحات 213-226
    هدف
    برای فهم عمیق علوم انسانی و مبانی و ریشه های آن، آشنایی با اندیشمندان و صاحب نظرانی که از جنبه های گوناگون به بررسی این علوم پرداخته اند، ضروری است. هدف این مقاله، آشنایی با اندیشه های میشل فوکو به عنوان یکی از برجسته ترین اندیشمندان غربی درباره علوم انسانی بوده است.
    روش
    برای دستیابی به هدف، از منابع موجود به روش کتابخانه ای و با تکنیک فیش برداری، اطلاعات لازم گردآوری و سپس تحلیل شدند.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد که فوکو شکل گیری علوم انسانی را مربوط به دوران مدرن می داند. وی بیان می دارد که با قرار گرفتن انسان به عنوان سوژه و ابژه علم بود که شرایط برای شکل گیری علوم انسانی در غرب فراهم شد. فوکو در شکل گیری علوم انسانی نقش قدرت را برجسته می کند و معتقد است بین این دو به نحو تفکیک ناپذیری رابطه وجود دارد. به گفته وی، علوم انسانی جایگاه مستقلی در بین سایر علوم ندارد و مشکلات مختلف علوم انسانی از همین مسئله ناشی می شود. وی همچنین فرجام مثبتی برای علوم انسانی در نظر نمی گیرد و این علوم با فروپاشی نظام دانایی مدرن، جای خود را به علومی مانند روان کاوی، زبان شناسی و مردم شناسی خواهند داد.
    نتیجه گیری
    فوکو با ارائه تحلیلهای دقیق و نگرشی نقادانه پیرامون علوم انسانی، بصیرتهای مهمی به پژوهشگران حوزه علوم انسانی می دهد تا بتوانند از طریق واکاوی این علوم، از کارکردهای آن برای بهبود جامعه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: فوکو، علوم انسانی، دیرینه شناسی، تبارشناسی، قدرت
  • مهدی عاشوری صفحات 227-244
    هدف
    در فلسفه و علوم، مفاهیم بسیاری مانند «وجود»، «جوهر»، «خدا»، «انسان»، «حرکت»، «اتم»، «عدد»، «خیر»، «زیبایی»، «حق»، «جامعه»، «طبقه»، «سود»، «عدالت»، «سازمان»، «راهبرد» و مانند آن استعمال می شود و تحلیل مفاهیم از مهم ترین وظایف فلسفه های علوم است. اما این وظیفه در چارچوب سنت فلسفه اسلامی و به ویژه حکمت نوصدرایی چگونه است؟ هدف این مقاله ایضاح معنای تحلیل معرفت شناختی مفاهیم با استفاده از بررسی رهیافت مواجهه فیلسوفان مسلمان در تحلیل و گونه شناسی مفاهیم است.
    روش
    این تحقیق مطالعه ای موردی است که با نگاهی مرتبه دوم یک مسئله فلسفی، چیستی معقولات ثانیه را بررسی می کند و الگوی به کار رفته را تشریح می کند.
    یافته ها
    این مطالعه مرتبه دوم نشان می دهد که فیلسوفان مسلمان در تحلیل معرفت شناختی مفاهیم به دنبال تشخیص و تبیین این امر هستند که هر سنخ از مفهوم، از چه سطح یا مرتبه ای از واقع حکایت می کند، در عمل، این کار به واسطه مشاهده مثالهای نقض تقسیم بندی های قبلی و تلاش برای توضیح فلسفی مثالهای جدید صورت می گیرد.
    نتیجه گیری
    این تحلیل در تبیین اینکه هر سنخ مفاهیم از چه منابعی قابل حصول است و حکایتگری آن بر اساس چه معیارهایی قابل ارزیابی است، به کار می آید و می تواند الگویی برای نحوه تحلیل معرفت شناختی مفاهیم در فلسفه اسلامی علوم در اختیار ما قرار دهد.
    کلیدواژگان: فلسفه علوم، معرفت شناسی، مفهوم، تحلیل مفاهیم، مصداق
  • سید مهدی موسوی*، علی سرلک صفحات 245-260
    هدف

    هدف این مقاله بررسی مشکلات انسان معاصر و تبیین ابعاد حیات اجتماعی انسان و ضرورت بازخوانی اجتهادی آموزه های اسلام به عنوان مکتب زندگی ساز از منظر اندیشه اسلامی و آرای آیت الله شهید سید محمدباقر صدر است.

    روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است.

    یافته ها

    به اعتقاد شهید صدر، پرسش از نظام برتر برای زندگی و سعادت انسان، مهم ترین پرسش انسان معاصر است که علم مدرن از پاسخ به آن عاجز است و مکاتب غربی نیز به علت محدود بودن آرمان هایشان نتوانستند مبنای خوبی برای مشکلات انسان معاصر باشد. تنها راه مسیر صلاح بشر، پناه بردن به دین است؛ زیرا دین می تواند با هماهنگ کردن انگیزه های درونی انسان با حیات اجتماعی، توده ها را بر اساس معیار عملی و نظم اجتماعی، متحد و هماهنگ سازد و مصالح اجتماعی و نیازهای زندگی انسان را در چارچوب منسجم حفظ و هدایت کند.

    نتیجه گیری

    اسلام، چون « الله » را ایده آل مطلق خود قرار داده است، پس پیوسته می تواند مردم را به حرکت درآورد و نیرو ببخشد و مبنای محکمی برای نظم اجتماعی، ساخت جامعه و تمدن باشد. بنابر این، توجه به بازسازی مکتب فکری اسلام و شکل گیری نظامهای اسلامی در سایه توحید، اولین قدم برای شکل گیری جامعه توحیدی، علم دینی و تمدن نوین اسلامی است

    کلیدواژگان: انسان معاصر، روابط اجتماعی، مشکلات اجتماعی، نیاز به دین، اسلام، مکتب، سید محمدباقر صدر
  • حسین قلی پور، مهدی سپهری صفحات 261-278
    هدف
    تقسیم کلی علم به حکمت نظری و عملی بر اساس تفاوت متعلق و موضوع، ادراکاتی است که عقل بدان نایل می شود. تاکنون اندیشمندان به صورت جدی سعی کرده اند تا معنای علم دینی و چگونگی رسیدن به آن را در حکمت نظری پاسخ دهند؛ اما طبیعی است که تفاوت بین قضایای حکمت نظری و عملی، هنوز این سوال را به صورت جدی باقی می گذارد که به راستی اگر ضرورت و معنای علم دینی در ادراکات نظری را بپذیریم، آیا می توان در باب ادراکات عملی نیز قائل به علم دینی شد؟ در صورت امکان، علم دینی در این نوع گزاره ها به چه معنا خواهد بود؟ بر این اساس، هدف این مقاله اولا،بیان معنای علم دینی در این نوع گزاره هاو ثانیا،اثبات امکان علم دینی در ادراکات عملی است.
    روش
    این پژوهش از منظر هدف، بنیادین بوده؛به گونه ای که در تحلیل و بررسی امکان تولید علم در حکمت عملی با روند موجود در ادراکات نظری و همچنین بررسی امکان و بیان معنای تولید علم دینی در ادراکات عملی از تحلیل عقلی فلسفی بهره مند شده است.
    یافته ها
    با واکاوی منطق شریعت در مفاهیم و دستورات حقوقی و ارزشی، روشن شد که «کمال» انسان، نقطه محوری نظام حقوقی و ارزشی است که تمام مفاهیم و باید و نبایدهای عملی را تحت تاثیر خویش قرار داده است. بنابر این، علم دینی در ادراکات عملی به معنای هماهنگی و تطابق مفاهیم عملی و باید ونبایدها با نظام حقوقی و ارزشی اسلام است.
    نتیجه گیری
    چنانچه اندیشمندان مسلمان ما بتوانند ادراکات عملی علوم خود را مبتنی بر ارزشهای اسلامی و با هدف واحد تحقق بخشیدن به کمال انسان تولید یا بازسازی کنند،آنگاه تحقق علم دینی را در بخشی از علم(حکمت عملی)شاهد خواهیم بود.
    کلیدواژگان: حکمت نظری و عملی، تولید علم، ادراکات عملی، نظام حقوقی، نظام ارزشی
|
  • Reza Firouzi Pages 151-172
    Objectives
    The study of Islamic units in the university is the last chance of students to have a classic and academic experience of spiritual and religious issues in their academic life. Therefore, elaborating these units, their documents, qualities and teaching methods, are necessary from various aspects. The aim of this article is to show that compiling and collecting strategic documents for these units is a serious necessity.
    Method
    Statistical population included all students of faculties of Medicine, Dentistry and, Pharmacology at the Uremia University of Medical Sciences in the basic level (N= 250). Of these, 235 sheets of questionnaires were collected and analyzed. The data were collected using a questionnaire which had been made by the author. Cronbach Alpha coefficient was considered as 0.795.
    Results
    The analysis revealed that the Islamic studies units are very important if they are organized based on their beliefs and scientific needs and also, they are presented by academic stuff exhibiting scientific and methodic merits. Moreover, the findings show that collecting an extensive strategic document by which the approach of organizing these texts and documents of workshops of academic stuff skills has got the highest priority.
    Conclusions
    Results show that the place of academic stuff of Islamic teachings at the universities needs more considerations with respect to their professional merits, i.e., scientific, educational, research abilities and teaching skills. In this regard, Islamic teaching's texts, curriculums in the various titles, require more harmony in their vertical and horizontal relationships
    Keywords: pathology of islamic teachings, islamic teachings units, the place of islamic teaching's academic staff
  • Ali Paya Pages 173-198
    Objectives
    The present study aims at shedding light on the importance of engineering and its relation to jurisprudence.
    Method
    The method used in this research is text analysis.
    Results
    1- The results of the study are as follows:jurists, like engineers, should improve their knowledge of the newly emerging fields of human activities 2- Due to the complexity of modern issues Jurists, like engineers, should develop specialised expertise within their profession.
    Conclusion
    In the light of the rapid pace of changein various aspects of the modern life, if Jurisprudence does not adapt itself in appropriate and effective ways it may, like many other outmoded technologies, become obsolete and redundant.
    Keywords: jurisprudence, engineering, science, technology, epistemological issues, expediency criteria, correspondence theory of truth
  • Aboo Torab Yaghmaie Pages 199-212
    Objectives
    Alexander Bird has recently argued that social scientific knowledge is not reduced to individual scientific knowledge, nor supervenes on any mental state. Jenifer Lackey has raised two objections against Bird’s account of social knowledge. According to the first, Bird’s proposal contradicts with the conjunction of two accepted principles in epistemology named Knowledge/Action and Group/Member Action Principles. According to the second objection, Bird’s account does not accommodate defeating social scientific knowledge. The present article intends to answer Lackey’s objections.
    Method
    Conceptual analysis together with respecting intuitions about scientific knowledge.
    Results
    A principle replaced with the accepted principles will be introduced which respects the socially extended notion of scientific knowledge. I call it Group/Member Knowledge/Action Principle. Secondly, I will indicate that the socially extended scientific knowledge, although rarely, is defeated.
    Conclusion
    The author of the survey concludes Bird’s account of social scientific knowledge is consistent with the principles accepted in epistemology horizontal relationships.
    Keywords: social knowledge, socially extended scientific knowledge, summative account of social
  • Masoud Zalizadeh, Esmaeil Cheraghi, Karim Rezadoost Pages 213-226
    Objectives
    Due to the nature of the Islamic Revolution in Iran (1988), it has been seriously rooted in the human sciences, social and cultural conditions of Iranian-Islamic culture. What is western relationship with us? Humanities and based on its roots deep understanding and familiarity with scholars and experts who have studied various aspects of the study of the sciences is essential. The purpose of this article is to introduce the ideas of Michel Foucault as one of the most prominent thinkers of Western human sciences.
    Method
    To achieve this objective the resources available to library research and note taking techniques to collect data and then the data were analyzed.
    Results
    The results of the present survey indicated that Foucault observes the modern era in the formation of the human sciences. The role of power is a fundamental role in the formation of human sciences. He believes the man as subject and object of the conditions for the formation of the humanities in the West. Foucault highlights the role of power in the formation the humanities. According to him the problem is that humanities have not found its proper place among other sciences, social sciences, and various problems are originated from this issue. He does not predict a positive conclusion for the humanities and they will be replaced with sciences, such as psychoanalysis, linguistics and anthropology.
    Conclusion
    The author of the article concludes Foucault with detailed analysis and critical view of the human sciences gives to the present researchers an important insight about human sciences in analyzing the science and improving the community
    Keywords: foucault, humanities, archeology, genealogy, power
  • Mahdi Ashoori Pages 227-244
    Objectives
    The Epistemological analysis of concepts is important for philosophy of sciences. The present study intends to explicate this practice in Islamic Philosophy. NeoSadraean philosophy introduced various types of concepts and analyzed them; but some analyses are logical or ontological. What do we mean by epistemological analysis? The present survey is an effort to give a proper answer to this question.
    Method
    For this purpose we study a case in Islamic Philosophy, this case study is about non-Substantial concepts.
    Results
    I introduce the Epistemological analysis of concepts by explaining the concept's references.
    Conclusion
    This Pattern can be used in other concepts such as ethical concepts or physical concepts and other things.
    Keywords: epistemology, philosophy of science, concept, epistemological analysis, reference
  • Mahdi Mousavi, Ali Sarlak Pages 245-260
    Objectives

    The target of this essay, is studying the challenges of contemporaneous human, clarify the social aspect of human and the necessity of reviewing the Islamic thought – as a perfect system of life- in doctrine of Islam and Sadr’s view.

    Method

    Descriptive and analytic.

    Results

    The results of the research indicate in Sadr’s belief, looking for the best system for life and felicity of mankind is the most important question of contemporaneous human, which there is no answer for this question in modern science؛ and western Scholl, due to of restriction in their goal, couldn’t make a firm base to solve the challenge of contemporaneous human. On the contrary the unique way which be appropriate for human, is referring to religion. Because just religion can unite communities according a practical criterion and social order and guide and supply human’s need in a coherent system.

    Conclusion

    The author of the article concludes as Islam sets ‘Allah’ as its absolute ideal, can lead people continually and empowers them; and can be a strong base for social order and structure of society and civilization. Therefore paying attention to reconstruction the Islamic thought and organizing Islamic order, under the thought of monotheism, is the first step of forming a monotheistic community, religion science and Islamic civilization.

    Keywords: contemporary human, social relations, social problems, need to religion, islam, school, seyyed mohammad bagher sadr
  • Hosein Gholipour, Mahdi Sepehri Pages 261-278
    Objectives
    The general division of knowledge to theoretical and practical knowledge is based on the difference between the Object and belonging of perceptions which are attained by intellect. Heretofore, scholars have tried seriously to answer to the meaning of religious science and how to achieve it in theoretical knowledge. But naturally, the difference between the theoretical knowledge and practical knowledge propositions still leaves this question seriously that even if we accept the necessity and meaning of religious knowledge in the theoretical perceptions, could religious knowledge be accepted in practical perceptions too? When possible, what is the meaning of religious knowledge in practical perceptions? Also this article aims to state (1)the meaning of religious knowledge in these propositions and (2)affirm the possibility of religious knowledge in practical perceptions.
    Method
    From the perspective of the aim, the research method is fundamental, as it has used philosophical-rational analysis in the analysis and study of knowledge generation possibility in practical perceptions with the same procedure as in theoretical perceptions, and also in Studying the possibility and stating the meaning of religious knowledge in practical perceptions.
    Results
    By analyzing the logic of Sharia(Islamic legislative system) in legal and value-related concepts and rules, it is declared that the "perfection" of human is pivot point of the legal system and value system and all of concepts and Do and Do not's are affected by this pivot point. Hence, religious knowledge in Practical perceptions means coordination and conformity between (1) practical concepts and dos and donts and (2) the Islamic legal and value system.
    Conclusion
    If our Muslim scholars can generate or rebuild practical perceptions in their sciences based on Islamic values and with the aim to achieving the perfections of human, then we would see the realization of religious knowledge in parts of knowledge (practical knowledge).
    Keywords: theoretical, practical knowledge, knowledge generation, practical perceptions, legal system, value system