فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 70 (بهار 1396)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 70 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی کربلایی پازوکی، محمدرضا میرهادی تفرشی صفحات 5-18
    هدف
    دین و انبیا برای انسان سازی، هدایت، تربیت و سعادت انسان آمده اند واز طرفی، موضوع علوم انسانی نیز انسان و مسائل فردی و اجتماعی اوست. از این رو، معارف قرآنی با مسائل علوم انسانی در بسیاری از موضوعات دارای مرز مشترک است. از این رو، هدف این نوشتار، یافتن رابطه معنادار بین علوم اسلامی و علوم انسانی از منظر شهید مطهری بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر با نگاه کیفی از روش توصیفی با تحلیل محتوا به شیوه کتابخانه ای استفاده کرده است.
    یافته ها
    1. تمام علومی که در رشد و تعالی انسان و برآورده کردن نیازهای لازم جامعه اسلامی موثرند، اگر دارای ماهیت از اویی و به سوی اویی باشند، از باب فریضه در زمره علوم اسلامی قرار دارند. 2. استاد مطهری در بعضی از حوزه ها از جمله تعلیم و تربیت، اخلاق، جامعه و تاریخ، حقوق زنان و مسائل خانوادگی، رهبری و سیاست و حتی اقتصاد، هر چند محدود، به تولید علوم انسانی اسلامی پرداخته اند. 3. علوم انسانی غرب به دلیل شکل گیری در بستر اندیشه های مادی و طبیعت گرایانه، با محوریت تجربه و عقل ابزاری و جهت گیری سکولار با اهداف امانیستی، علوم انسانی مورد نظر اسلام نیستند.
    نتیجه گیری
    علوم انسانی اسلامی مورد نظر شهید مطهری دارای ماهیت توحیدی، فطرت گرا، مستند به منبع وحی و سنت و آرای اندیشمندان اسلامی اند و از داده های عقل کلی و شهودی و وحی، افزون بر داده های علوم تجربی و آماری مدد می جویند.
    کلیدواژگان: مطهری، علوم اسلامی، علوم انسانی، ماهیت، فطرت، توحید
  • زهرا حجازی، مقصود امین خندقی، سیدجواد قندیلی صفحات 19-46
    هدف
    هدف این پژوهش، نیازسنجی رئوس مطالب برنامه درسی دوره های تکمیلی علوم انسانی اسلامی برای فراهم آوردن زمینه بهبود و تقویت نظریه پردازی در اعضای هیئت علمی علوم انسانی بر اساس مبانی دینی بوده است.
    روش
    این پژوهش از نیازسنجی با رویکرد کیفی و از ابزار مصاحبه و نمونه گیری گلوله برفی بهره مند شده است. داده ها به منظور شناسایی رویکرد آگاهان کلیدی به علوم انسانی و علوم انسانی اسلامی و تعیین رئوس مطالب پیشنهادی از سوی آنان بررسی و تحلیل شدند.
    یافته ها
    رویکرد اغلب آگاهان کلیدی، غرب گزین بود. سرفصلهایی از سوی آنان برای فراهم آوردن زمینه نظریه پردازی عضو هیئت علمی پیشنهاد شد که کلیه سرفصلهای به دست آمده در چهار محور دین اسلام، علم و دین، علوم انسانی و نظریه و نظریه پردازی تقسیم شدند.
    نتیجه گیری
    اتخاذ چنین سرفصلهایی در این دوره ها می تواند تحولات قابل توجهی را ایجاد کند و عضو هیئت علمی شجاعت و اعتماد به نفس ایده پردازی در علوم انسانی را به دست می آورد. با عنایت به بهبود و تقویت نظریه پردازیبر اساس آموزه های دینی و نایل شدن به علوم انسانی اسلامی، مهم ترین دستاورد، پایان دادن به انحصارگرایی غربیان در علوم انسانی است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، علوم انسانی اسلامی، رویکردهای علم دینی، نظریه پردازی، برنامه درسی
  • سیروس محمودی صفحات 47-62
    هدف
    بررسی و تبیین چالش ها و آسیب های تربیت دینی دانشجویان دانشگاه پیام نور و ارائه راهکارهایی برای بهبود تربیت دینی دانشجویان.
    روش
    در این پژوهش از طرح تحقیق کیفی استفاده شده است و برای جمع آوری اطلاعات از روش «مصاحبه با هدایت کلیات» استفاده شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش، « تاثیر مخرب شبکه های ماهواره ای» ،«استفاده نامناسب از فضای مجازی» ، «مشکلات اقتصادی و دغدغه های شغلی دانشجویان» ،« تبلیغات ناکارآمد دینی و ضعف عملکرد کانون های دینی» ،« ناهماهنگی در گفتار و رفتار والدین»، « تدریس دروس معارف به وسیله اساتید کم تجربه»، « به روز نبودن کتب معارف در دانشگاه » ، « عدم وجود تعامل مناسب بین دانشگاه و حوزه علمیه» ،« فعالیت ناکافی نهادهای مذهبی در دانشگاه»، « نمره گرایی و کاهش مشارکت دانشجویان در مباحث دینی» به عنوان موانع و آسیب های تربیت دینی دانشجویان شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    برای بهبود تربیت دینی دانشجویان باید همه موانع و آسیب های تربیت دینی دانشجویان موشکافانه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.عدم توجه به این موانع ، آسیب جدی به فرهنگ عمومی کشور وارد می کند.در واقع مهمترین آسیب تربیتی پیش روی دانشجویان، بیکاری فزاینده فارغ التحصیلان دانشگاه ها است که از یک طرف سبب بی انگیزگی دانشجویان شده است و از طرف دیگر استکبار جهانی سعی دارد تا به کمک ماهواره و فضای مجازی ، ناکارآمدی دین و تربیت دینی را به دانشجویان القا نماید.از این رو ضرورت دارد مسئولین کشور با به کارگیری اصول اقتصاد مقاومتی و گزینش برنامه ریزی شده و هدفمند دانشجو ، زمینه اشتغال جوانان را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تربیت، تربیت دینی، دینداری، دانشجو
  • حمیدرضا قاسمی، مهدی ایمانی مقدم، حسین سریرپناه صفحات 63-80
    هدف
    هدف این مقاله، شناسایی مولفه های تقوای سازمانی و تبیین مفهوم آن از دیدگاه اسلام در حوزه مدیریت بوده است.
    روش
    یکی از پارادایم هایی که در حوزه رفتار سازمانی به تازگی مورد توجه قرار گرفته، تقوای سازمانی است. با مطالعه پژوهشهای پیشین و همچنین بررسی تعاریف موجود در این موضوع، به تعریفی واحد از تقوای سازمانی رسیده و در جامعه آماری دانشگاه دولتی اراک به تعداد 503 نفر و انتخاب 174 نفر به روش تصادفی سیستماتیک به عنوان نمونه آماری، مدل مذکور به بوته آزمایش گذاشته شد. با توجه به مدلهای موجود در مدیریت اسلامی، با استفاده از پرسشنامه به بررسی و شناسایی مولفه های تقوای سازمانی پرداخته شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، سه معیار تخصصی، ارزشی و مکتبی، شاخصهای اصلی تقوای سازمانی در دیدگاه اسلامی می باشند.
    نتیجه گیری
    اکثر مولفه های در نظر گرفته شده برای این سه معیار، نقش مثبت و معنادار در مفهوم تقوای سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: تقوای سازمانی، فضیلت سازمانی، مدیریت اسلامی، معیارهای تخصصی، معیارهای ارزشی، معیارهای مکتبی
  • قاسم ترخان صفحات 81-104
    هدف
    بازپژوهی چیستی و نشان دادن برایندهای فطرت در علوم انسانی، به عنوان یکی از پیش فرضهای انسان شناختی مهم در اندیشه اسلامی، از اهداف نوشتار حاضر بوده است.
    روش
    پژوهش پیش رو در گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای و در استنتاج دیدگاه، از روش توصیفی تحلیلی و در کارکردها و برایندها، از روش اجتهادی بهره برده است.
    یافته ها
    نوشتار حاضر ضمن تبیین جامع فطرت و امور فطری از نگاه علامه طباطبائی، برایند این مبنا را در سه حوزه معرفت شناختی، غایت شناختی و روش شناختی نشان داده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس دیدگاه علامه طباطبائی، انسان موجودی فطرتمند است؛ به این معنا که از ساختمان ویژه و جنبه ثابتی برخوردار است که دین الهی با آن هماهنگ و بر اساس آن نازل شده است. علامه اگرچه به بخشی از امور فطری تصریح نکرده است، اما می توان امور فطری را به گونه ای جامع در سه حوزه بینش، گرایش و توانش دسته بندی و دیدگاه وی را در این باره بررسی کرد. بر اساس چنین نگاهی، فطرت می تواند چونان منبعی برای معرفت و معیاری برای سنجش آن و تنها راه حل چالش نسبیت در علوم توصیفی و هنجاری به شمار آید(حیث معرفت شناختی)؛ تکامل فطرت تنها یا مهم ترین غایت علوم انسانی اسلامی معرفی شود (حیث غایت شناختی) و همراهی نقل در کنار عقل و تجربه را برای شناخت انسان، ایجاب کند(حیث روش شناختی).
    کلیدواژگان: فطرت، خداشناسی، ارزشهای اخلاقی، روش علوم انسانی، نسبیت، خداجویی
  • علی علی حسینی، فهیمه قائمی، علی ابراهیمی صفحات 105-126
    هدف
    پژوهش حاضر در صدد ارائه چشم اندازی از روش مقایسه ای و شیوه کاربرد آن را در شاخه های علوم سیاسی با تمرکز بر فلسفه سیاسی بوده است.
    روش
    مقاله حاضر به روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعه کتابخانه ای و اسنادی شامل کتابها و مقالات تخصصی بوده است.
    یافته ها
    با توجه به اینکه روش مقایسه ای، به مثابه یکی از نخستین روش های شناخت بشری با سیر دانش سیاسی همراه شده و با گذراندن تحولات مفهومی، تنوعات کاربردی و موضوعی را در شاخه های گوناگون این دانش تجربه کرده، اکنون در مطالعات فلسفی- سیاسی، به ویژه در محافل دانشگاهی، اهمیت مضاعف و روزافزونی یافته است. با این وجود، ابهاماتی به ویژه در مورد کاربرد لفظ تطبیق یا مقایسه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مطالعات فلسفه سیاسی با بهره گیری از روش مقایسه ای به مثابه شمشیری دو لبه عمل می کند؛ از یک سو، می تواند ابزاری باشد در مقابل تفاوت سازی و طرد و ستیزه ورزی با توجیه گوناگونی فرهنگی و از سوی دیگر، راه برون رفت از نابسامانی ها و تنشهای حیات سیاسی تلقی می شود و زمینه را برای بهبود تصویر دیگری، درک متقابل و تساهل فراهم می کند که مورد اخیر، به گواه غربی ها، توسط متفکران مسلمان بنیان نهاده شده است.
    کلیدواژگان: روش مقایسه ای، مطالعات فلسفی، سیاسی، علوم سیاسی، ستیزه ورزی، درک متقابل
  • احمد ولیعی ابرقویی، عبدالله محمدی صفحات 127-142
    هدف
    مسئله اصلی این تحقیق، مقایسه مبانی معرفت شناسانه و هستی شناسانه مکتب حلقه (عرفان کی هانی) با قواعد فلسفی، به ویژه قواعد حکمت اسلامی بوده است.
    روش
    روش این تحقیق، اسنادی- تحلیلی است و با مراجعه به متون موجود از موسس عرفان کی هانی، مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی آن گزارش و با آرای فیلسوفان مسلمان مقایسه شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتیجه این مقایسه، تغایر اساسی میان آموزه های بنیادین مکتب حلقه با آموزه های فلسفی و در نتیجه، عدم امکان دفاع عقلی از ادعای عرفان حلقه است. از جمله اشکالات وارد بر این مکتب، غفلت از تفاوت قلمرو منابع معرفتی، آمیختگی احکام جهان غیر محسوس با محسوسات، خلط میان حقیقت و ثبات، بی اعتنایی به جایگاه استدلال عقلی و روش برهانی و سرانجام، تلقی کارکردگرایانه از صدق است.
    کلیدواژگان: عرفان کیهانی(حلقه)، مبانی معرفت شناختی، مبانی هستی شناختی
|
  • Ali Karbalaee Pazooki, Mohammad Reza Mirhadi Tafreshi Pages 5-18
    Objectives
    Religion and prophets aimed at making human’s personality and guidance, happiness and training. The present research intends to find a meaningful relationship between islamic and human sciences from martyr Motahari’s point of view.
    Method
    The method of this research is qualitative sight using descriptive method with content analysis with library method for answering the question of relationship between Islamic sciences and human sciences from martyr motahari,s perspective.
    Results
    1- Islamic science isn’t limited to idiomatic islamic science but is effective in human’s development and meets the needs of society, if they have the nature of, some one to some one, they will be in the group of islamic science. 2- Motahary’s perspective is to produce islamic human sciences in some subjects like education and training, morality ,society and history ,women’s right and family matters, leadership and policy and even economy.3- the human sciences of west goes to the way of secular with the targets of physical and humanism and is limited to an experimental method in this reason that it had been formed in the context of naturalistic ideas.
    Conclusion
    Human sciences and islamic sciences from Martyr Motahari’s perspective has monotheism fact, nature- oriented fact and it is documented with the source of the revelation and tradition and votes of islamic thought and methodically , in addition to natural science and statistical, it seeks help from rational, intuitive and revelation.
    Keywords: motahary, islamic sciences, human sciences, ipseity, nature, monotheism
  • Zahra Hejazi, Maghsoud Aminkhandaghi, Javad Ghandili Pages 19-46
    Objectives
    The present research aims to assess the needs of curriculum syllabus of supplementarycourses of islamichumanities in order to improve and strengthen the theorization in the academic staff members of Department of humanities based on religious foundations.
    Method
    This research benefited needs assessments with qualitative approach through interviews with key informants and snowball sampling. The data for two purposes (recognitionkey informants’ approach to humanities and islamic humanities and syllabus are suggested by the key informants) was analyzed.
    Results
    The results showed that the dominant approach to key informants was west- selected approach and syllabus suggestedfor improve and strengthen the theorization in the academic staff members that was divided All syllabus obtained into 4 major topics of Islam, science and religion, humanities, and theory and theorization.
    Conclusion
    The authors concluded that if so, it seems this syllabus in these courses can be taken to make significant changes. With regard to the improvement and strengthening of theorizing based on religious teachings andthe islamic human sciences, the most important achievements in the humanities is an ending point to exclusivism of the west.
    Keywords: needs assessment, islamic humanities, curriculum, theorization, syllabus
  • Sirous Mahmoudi Pages 47-62
    Objectives
    The present research aims at studying the challenges of religious education of students and recommends solution to improve religious education of students.
    Method
    In this inquiry, Qualitative research design was used and to gather data, " general interview guide approach" was used.
    Results
    In this research, "The destructive impact of satellite channels"," inappropriate use of cyberspace", "economic problems and job worries of students"," advertising inefficiently", inconsistency between words and actions of parents"," teaching theology courses by less experienced teachers"," Lack of proper interaction between the university and the Seminary", inadequate activity of the religious institutions at the university "," low participation of students in religious topics "were identified as the obstacles and damages of religious education.
    Conclusion
    The author concluded that to improve the religious education, all obstacles must be examined. lack of attention to these obstacle causes serious damage to the country's culture .In fact, rising unemployment of university graduates is the most important educational injury. It has a negative effect on the student's motivation. On the other hand the global imperialism attempts to induce ineffectiveness of religion and religious education to student's .Hence it is necessary that the authorities provide youth employment by applying the principles of resistant economy and targeted selection of students.
    Keywords: pathology, training, religious training, religious tendencies, university student
  • Hamid Reza Ghasemi, Mahdi Imani Moghaddam, Hosein Sarir Panah Pages 63-80
    Objectives
    One of the paradigms that have been attended in field of organizational behaviour is organizational virtue. Because of existing worth Islamic sources in this field, it was motivator of the present researchers to specify organizational virtue elements, and to descript its concept from Islamic perspective in management field.
    Method
    To review previous researches and to study current definitions in this field, it is resulted a certain definition of organizational virtue, and was tested in an academic society of 174 participants by systematic random method. It was studied and certified organizational virtue elements according to islamic management.
    Results
    The findings indicate that there are three element categories of special, value, and school variables for organizational virtue in islamic perspective.
    Conclusion
    The authores of the present research concluded a positive and significant relationship between organizational virtue and mentioned components of the three element categories.
    Keywords: organizational virtue, islamic management, virtual indexes
  • Ghasem Tarkhan Pages 81-104
    Objectives
    The problem of Fitrah is one of the important anthropological presuppositions in islamic thought. The goal of this article is to research the quiddity of Fitrah and representing its resultants in humanities.
    Method
    In gathering information the article uses library based method, and in inferring the views benefits the analytical-descriptive method, and in functions and resultants it uses method of Ijtihad.
    Results
    Explaining Fitrah and its instances from the view of Allameh Tabatabai, this article represents resultants of this base in three scopes of epistemology, teleology, and methodology.
    Conclusion
    According to Allameh Tabatabai's view, human is a being that have innate nature, it means that human possesses special structure and a constant aspect that divine religion is harmonious with it and revealed according to it. Although Allameh did not explicitly mention some instances of innate nature but we can comprehensively categorize instances of innate disposition into three categories of concept, attitude and capacity and then we can examine the views of Allameh on these categories. Accordingly, Fitrah can be considered as a source for knowledge and a criterion for evaluation and the only solution for the challenge of relativism in descriptive and normative sciences (epistemological aspect); the perfection of Fitrah introduces as the only or the most important goal of Islamic Humanities (teleological aspect); and it requires the companionship of the traditional texts and narrations beside reason and experience for the knowledge of human (methodological aspect).
    Keywords: fitrah (innate nature), theology, moral values, method of humanities, relativism, tendency to god
  • Ali Alihosseini, Fahimeh Ghaemi, Ali Ebrahimi Pages 105-126
    Objectives
    This study seeks to demonstrate the comparative method and the method of its application prospect in the fields of political sciences, with a particular focus on political philosophy.
    Method
    The present study and investigations in this paper have been performed in descriptive and analytical method. Tools for collecting and gathering as well as compling in for mation has been performed Via studying library books, documents consisted of books,texts and essays along with internet utility.
    Results
    This method is the first approach to human cognition and has been associated with political knowledge. Moreover conceptual developments and thematic range of applications in various branches of knowledge, the experiences in the study of political philosophy has become increasingly important and quickly finds a place in the academic teachings. Meanwhile there are still uncertainties about it, even the use of matching or comparable terminology.
    Conclusion
    Political philosophical studies with a comparative methodare like a two-headed coin with the changing and sulotion on one side and the way out of the chaos and toward reduction the political tensions on the other side.
    Keywords: comparative method_types of comparison_philosophical - political studies_comparison process
  • Ahmad Valiee Abarghooee, Abdollah Mohammadi Pages 127-142
    Objectives
    The main Purpose of this paper is to compare the epistemic and ontologic foundations of halqe's school with the philosophic principles, particularly the principles of Islamic Philosophy.
    Method
    This research's method is attribute ans analitic and by referring to the founding texts of halqe's school, reported the epistemic and of the invisible realm of the sensations, confusion of truth and stability as well as a no ontologic foundations of this and compared with the views of Muslim philosophers.
    Results and
    Conclusion
    The results of the study indicat that there is a significant diffrance betweenhalqe's school and philosophical teachings .Some of the problems are: neglecting the differents between the sources of knowledge and ignoring the place of rational argument and pragmatic view of truth.
    Keywords: halqe's school, halqe's mistery, epistemic foundations, ontologic foundations