فهرست مطالب

ره آورد نور - سال چهاردهم شماره 52 (پیاپی 69، پاییز 1394)

فصلنامه ره آورد نور
سال چهاردهم شماره 52 (پیاپی 69، پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دین، فرهنگ و فناوری اطلاعات
  • سیدعلی رضا میرمجیدی* صفحه 2
    دین، مفهومی بسیار مهم در زندگی شخصی و اجتماعی انسان است. آموزه های دینی با معرفی پیدایش و سرانجام آفرینش، به انسان هویت می بخشد و در طول تاریخ، با عینیت اجتماعی خود، رفتارهای اجتماعی انسان ها را سامان داده است. تاثیر دین بر رستگاری ابدی انسان از سویی، و کارکردهای آن در تنظیم زندگی اجتماعی انسان ها از سوی دیگر، باعث شده است تا دین داری، از موضوعات جدی مورد توجه اندیشمندان دینی و هم جامعه شناسان قرار گیرد. تلاش های بسیاری در راستای تعریف شاخص هایی برای اندازه گیری دین داری صورت گرفته است تا تغییرات آن سنجیده شود و بدین وسیله، تاثیر عوامل موثر بر دین داری و همچنین متغیرهایی که دین داری بر آنها موثر است، بررسی شود. موضوع مورد توجه این نوشتار، ارتباط میان گسترش رسانه های نوین در قالب ابزارهای هوشمند همراه و تغییرات در شاخص های دین داری است. این تحقیق، با تکیه بر دستاوردهای تجربی پژوهش های صورت گرفته و با استفاده از رویکرد جامعه شناسانه، تلاش کرده است تا تغییرات مشاهده شده در دین داری را توضیح دهد و با ریشه یابی این تغییرات، ایده هایی را در جهت ترسیم آینده این تغییرات مطرح کند.
    کلیدواژگان: دین، دین داری، رسانه های تعاملی، نهاد دین، نظریه معنا، هنجارمندی، قدرت رسانه ای
  • مهدی مصطفوی آلانق صفحه 10
    آموزش و پرورش، از طریق کارکردهای خود و افزایش سواد رسانه ای، می تواند تهدیدات نرم علیه کشور را کاهش داده، موجبات افزایش قدرت نرم را فراهم آورد.
    روش
    برای انجام این مطالعه، از طریق استنادی به بررسی مبانی نظری و ادبیات پژوهشی موجود درباره موضوع تحقیق پرداخته شده است. مهم ترین مسئله تحقیق، این است که نقش آموزش و پرورش در مقابل رسانه های نوین چیست؟
    نتایج
    حفظ و گسترش ارزش های اسلامی، حفظ و تامین منافع و نیازهای امنیتی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی، جزء مهم ترین اهداف و ارزش هایی قلمداد می شوند که تهدید علیه آنها، تهدید برضد امنیت ملی به حساب می آید و از جمله اقداماتی که می توان در این زمینه انجام داد، افزایش سواد رسانه ای برای دانش آموزان و خانواده ها و ایجاد تغییراتی در برنامه ریزی درسی مدارس و دانشگاه ها و سوق دادن آن به سوی افزایش قدرت ملی و در نهایت، کاهش تهدیدات نرم است.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه نوین، آموزش و پرورش، آسیب های رسانه، فضای مجازی
  • ترجمه: وحیده کاشی نهنجی* صفحه 18
    در این مقاله، نویسنده، مسائل اخلاقی استفاده از سلاح های سایبری را مورد بحث قرار می دهد؛ نرم افزاری که به داده های نرم افزارهای دیگر حمله می کند. بسیاری بر این باورند که این سلاح ها نسبتا بی خطر هستند؛ اما نویسنده نشان می دهد که آنها می توانند همانند هر سلاح دیگری، صدمات جدی به دنبال داشته باشند. نگارنده سلاح های سایبری را تعریف کرده، به شرح آنها پرداخته و موقعیت آنها را مطابق قوانین جنگ مورد بررسی قرار می دهد. سپس، غیرقابل اعتمادبودن سلاح های سایبری، مسائل آسیب های جنبی، مسائل وابسته به ارزیابی صدمات، محرمانگی اطلاعات و ضد حملات سایبری رو به افزایش را به بحث می گذارد. او برخی احتمالات را جهت ایجاد حملات سایبری اخلاقی تر بررسی کرده و جایگزین های محاصره سایبری را به بحث می گذارد. در نهایت، نتیجه می گیرد که حملات سایبری به طور کلی، باید توسط توافقات بین المللی غیرقانونی اعلام شود.
    کلیدواژگان: سلاح های سایبری، حملات سایبری، اخلاق سایبری
  • مصطفی علیمرادی* صفحه 26
    بهترین و سریع ترین راه برای دستیابی به اطلاعات مطلوب در کتابخانه های رقمی، استفاده از نظام های جست وجوی آنهاست. کتابخانه های گوناگون، نظام های جست وجوی خود را هم هنگام با فناوری ها و رویکردهای نوین، تغییر می دهند و می کوشند امکانی فراهم آورند که جست وجوهای کاربران، بیشترین نتایج مرتبط و کمترین ریزش کاذب را داشته باشد. از همین روی، از راهبردهای گوناگون جست وجوی بولین و ویلدکارد و نیز از ابزارهایی مانند اصطلاح نامه و نظام های طبقه بندی، برای مفهومی کردن جست وجو استفاده می کنند. در ادامه، به بررسی جست وجو و رهیافت های گوناگون به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: جست وجوی کلیدواژه ای، جست وجوی مجاورت یابی، جست وجوی فازی، راهبردهای جست وجو، شگردهای جست وجو، جست وجوی ریشه یاب، جست وجوی مفهومی
  • محمود نجفی علمی* صفحه 39
    یکی از کمبودهایی که در نظام آموزش و پرورش احساس می شود، بحث طرح درس های جذاب در کلاس های مدارس می باشد؛ طرح درس هایی که بتواند دانش آموز را به سوی یادگیری جذب نموده، درصد فراگیری را در آنان به طور محسوسی بالا ببرد. از جمله این درس ها، می توان به دروس معارف آموزش و پرورش اشاره نمود. در این مجال، می کوشیم ضمن تبیین مسئله، به معرفی راهکاری مناسب، یعنی طرح درس دیجیتال، بپردازیم.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، دروس معارف، طرح درس
  • نرم افزارهای اسلامی
  • علی نعیم الدین خانی* صفحه 48
    بدیهی است که حماسه عاشورا، عبرت آموزترین حادثه تاریخ است و امام حسین(ع) و یاران باوفایش، اصلی ترین نقش آفرینان این صحنه آزادگی و ایستادگی بودند. همه حق جویان و مبارزان عالم، وامدار این حماسه سترگ اند و حادثه خونبار عاشورا، مظلومانه ترین، روح بخش ترین و در عین حال، جانگدازترین حادثه ای است که در عالم انسانی واقع شده است. برخی تاریخ شناسان ژرف نگر، عاشورا را مبدا حقیقی تاریخ اسلام می دانند و معتقدند که اگر عاشورا نبود، از اسلام ناب محمدی اثری باقی نمی ماند. از این رو، شناخت عاشورا، یعنی شناخت اسلام ناب محمدی.
    تاکنون در زمینه سیره و شخصیت امام حسین(ع) و معرفی حوادث عاشورای حسینی، آثار ارزشمند متعددی سامان یافته است که تولید کتاب های الکترونیکی یا نرم افزارهای دیجیتالی، از جمله آنهاست. عاشوراپژوهان و علاقه مندان به معارف و مکارم حسینی، می توانند ضمن آشنایی با این تولیدات، از محصولات نرم افزاری مراکز و موسسات علمی و پژوهشی، در جهت سامان دهی تحقیقات خود کمک بگیرند. گفتنی است، در این نوشتار، ضمن معرفی اجمالی مهم ترین نرم افزارهای موجود، در بخشی مستقل به ارائه محصولات نور در این باره پرداخته ایم.
  • پایگاه های اسلامی و مطالعات اینترنتی
  • گفت و گو: معرفی خدمات و محصولات وبی نور / در گفت وگو با مهندس مهزیار معتقدی فرد، مسئول واحد خدمات وب معاونت بازرگانی و خدمات فرهنگی مرکز
    صفحه 55
    اشاره: «سیستم مدیریت محتوا» یا (Content Management System (CMS، برنامه نرم افزاری تحت وب است که مدیر پایگاه، مستقل از برنامه نویس می تواند توسط آن، محتوای سایت را به روزرسانی کرده، الگوی صفحات را به دلخواه تغییر دهد. میزان تغییراتی که یک مدیر در پایگاه می تواند انجام دهد، بسته به توانایی آن سیستم، متفاوت است. فهرستی از این CMSها در دنیای وب به صورت متن باز موجود است. نسخه اولیه این سیستم ها، برای کاربردهای عمومی مناسب هستند؛ چرا که بیشتر آنها از یکسری ماژول های ثابت استفاده می کنند. بنابراین، برای پیاده سازی پایگاه هایی با محتوای متنوع تر، لازم است که ماژول هایی برای آن سیستم طراحی گردد که معمولا زمان بر و پرهزینه است. بیشتر پایگاه های علوم اسلامی با رویکرد ارائه محتوا در قالب سایت چندزبانه، نیازمند فهرستی از ماژول های محتوایی می باشند تا بتوانند اطلاعات پایگاه را در قالب دسته بندی های متنوع در اختیار مخاطب خود قرار دهند. به منظور آشنایی علاقه مندان و کاربران با محصولات وبس و سیستم های مدیریت محتوا در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، گفت وگویی را با مسئول واحد خدمات وب معاونت بازرگانی آماده نموده ایم که از منظر خوانندگان عزیز می گذرد.
  • گفت و گو: سیستم مدیریت محتوای نور، قابلیت های ارزنده ای دارد / گفت وگو با مهندس جلال کاظم بابایی، مسئول واحد CMS نور معاونت فنی مرکز
    صفحه 62
    اشاره: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، افزون بر تولید نرم افزارهای دسکتاپی، در تولید و راه اندازی پایگاه های اینترنتی نیز خوش درخشیده و محصولات وبی ارزنده ای را تولید و در معرض استفاده کاربران و محققان قرار داده است. از جمله مباحث مهم در این حوزه، بحث سیستم مدیریت محتواست که به طور خاص، می توان به سیستم مدیریت محتوای نور اشاره کرد. این برنامه، با هدف ارائه یک سیستم قدرتمند با طراحی اولیه ماژول های مورد نیاز آن و استفاده از تجارب گذشته در امر ورود اطلاعات سریع، طراحی و پیاده سازی گردیده و هر سال نیز روزآمدرسانی می شود.
    جهت آشنایی بیشتر با قابلیت های ارزنده و کاربردی این سیستم، گفت وگویی را با مهندس جلال کاظم بابایی، مسئول واحد CMS نور معاونت فنی مرکز، آماده نموده ایم که خوانندگان را با ویژگی ها و قابلیت های سیستم مدیریت محتوای نور آشنا می سازد.
  • دانش کاربری
  • صفحه 65
    1.نورلایب، شایسته تقدیر در اولین جشنواره کتاب مجازی2.نرم افزار «درس هایی از قرآن کریم» عرضه شد3.عرضه نرم افزار «درختواره کلام اسلامی»4.کانال اطلاع رسانی صدای قرآن در تلگرام راه اندازی شد5. تولید نسخه جدید نرم افزار «حکومت اسلامی»6.نرم افزار «کتابخانه میراث مکتوب» رونمایی شد7.تولید آثار حضرت آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی(ره)8.مجموعه کتاب ویژه محرم در نرم افزار اندرویدی «همراه نور»9.تولید مجموعه آثار و دروس علی محمدی خراسانی10.راه اندازی سامانه دسترسی از دور نور (سداد)11.مجموعه آثار خواجه نصیرالدین طوسی 212.نرم افزار «حدیث المنجی» تولید شد13.نرم افزار «روشنای دل» تولید شد14.توزیع نرم افزار رایگان «قرآن و امام حسین(ع)»15.تولید و عرضه نرم افزار «نامه جامعه»16.تولید مجموعه آثار آیت الله محمد امینی گلستانی 217. کانال های تلگرامی «درس هایی از قرآن» راه اندازی شد18.تولید نرم افزار وصیت نامه امام خمینی(ره)19.نرم افزار «حکمت علوی» تولید شد20. راه اندازی کانال رسمی دارالقرآن خانه کارگر در تلگرام21.نرم افزار سید الساجدین(ع) تولید شد22.نرم افزار مجموعه آثار مجمع جهانی اهل بیت(ع) تولید شد23.نرم افزار کنزالحقایق 3 عرضه شد24.عرضه مجموعه آثار آیت الله العظمی شهید صدر25.نرم افزار «وهابیت و سلفیت چیست؟» عرضه شد26نرم افزار «تبیان» عرضه شد27.کانال رسمی قاریان قرآن ایران راه اندازی شد
  • صفحه 74
    1.موتور جست وجوی ایرانی «پارسی جو» رونمایی شد2.لنوو Yoga 700 در دو اندازه متفاوت معرفی شد3.هارد دیسک هایی که امنیت را به کاربران هدیه می دهند4.محصولی زیبا و قدرتمند با نمایشگر 4K5.معرفی مادربوردهای سری Z170 ایسوس6.نسل جدید حافظه های اینتل در راه است7.قابلیت جدید گوگل معرفی شد8.آفیس و قابلیت های جدیدش9.توشیبا، نوت بوک هیبریدی ساخت10.رونمایی از لپ تاپ جدید اچ.پی11.«دل» ارزان ترین حافظه فلش سازمانی جهان را عرضه کرد12.روش جدید در رمزگذاری جی میل13.روشی جدید برای تعامل با رایانه