فهرست مطالب

علوم زمین - پیاپی 54 (زمستان 1383)

نشریه علوم زمین
پیاپی 54 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پیشگفتار
  • سخن سردبیر
    صفحه 1
  • مقالات
  • محمدرضا عباسی، یاسمن فربد صفحه 2
    در این نوشتار تاریخچه کوتاه تحول روش برگشتی صفحه های گسلی و خط خشهای مربوطه آنها برای تعیین وضعیت و جهت تنش بررسی می شود. مباحث مهمی چون مبانی این روش، روش های مختلف برای جداسازی رویدادهای زمین ساختی، به صورت خلاصه در ادامه این تاریخچه به بحث گذاشته شده است.
    کلیدواژگان: صفحه گسلی، روش برگشتی، بیضوی تنش، زاویه ناهمخوانی، تنش دیرینه
  • داریوش اسماعیلی، فاطمه وکیلی، جلیل قلمقاش صفحه 10
    اندازه گیری ناهمسانگردی مغناطیس پذیری (Anisotropy of Magnetic Suscpetibility) فنی مناسب برای کمی کردن فابریک مغناطیسی یک توده نفوذی با استفاده از مغزه هایی استوانه ای به قطر 25 میلی متر و طول 50 تا 100 میلی متر است. منشا فابریکهای مغناطیسی در گرانیتها، سوگیری بلورهای دارای خواص مغناطیسی در ماگما پیش از تبلور کامل آن است. در این مقاله، سعی شده است ضمن تشریح اصول ناهمسانگردی مغناطیس پذیری (AMS)، نتایج اولیه مطالعه گرانیت شاهکوه با بهره گیری از این روش ارائه گردد. بزرگای حساسیت مغناطیسی به دست آمده برای واحدهای مختلف این توده نفوذی بین m SI 79و SI m 2896است.مشاهدات سنگ نگاری و کانی نگاری گویای آن است که عامل اصلی این ناهمسانگردی،مگنتیت و سپس هورنبلند و بیوتیت هستند. براین اساس، توده گرانیتوییدی شاهکوه به گرانیتهای فرومغناطیس تعلق دارد و در زمره گرانیتهای سری مگنتیتIshihara(1977) قرار می گیرد. این نتایج با بررسی های سنگ شناختی پیشین که توده نفوذی شاهکوه را از نوع I رده بندی کرده، کاملا سازگار است. حضور کانی تورمالین در گرانیتهای گرایزنی و میکروگرانیتهای لوکوکرات، می تواند به ایجاد فابریکهای مغناطیسی معکوس منجر شود. مطالعه چنین سنگهایی به دلیل دارا بودن فابریک مغناطیسی معکوس، به بررسی های دقیق تری نیاز دارد.در حالت کلی برگوارگی های تقریبا قائم به دست آمده، تعیین کننده موقعیت اولیه نمونه ها در دیواره توده نفوذی و خطوارگی های مغناطیسی قائم، بیانگر صعود ماگماست. براین اساس، نمونه های با خطوارگی تقریبا قائم که از گرانودیوریتهای حوالی روستای ده مرغ برداشت شده، احتمالا نشان دهنده مجرای تغذیه کننده ماگمای سازنده توده گرانیتی شاهکوه می باشد.
    کلیدواژگان: ناهمسانگردی مغناطیس پذیری (AMS)، فابریک مغناطیسی، توده گرانیتی شاهکوه، جنوب بیرجند
  • محمد کاظم حفیظی، عبدالمهدی رحیمی، مهرداد ایوبی صفحه 20
    روش مگنتوتلوریک نسبت به تغییرات مقاومت ویژه الکتریکی حساس است و از آنجا که منابع زمین گرمایی، مقاومت ویژه الکتریکی را کاهش می دهند، در نتیجه این روش به خوبی می تواند آنها را شناسایی کند و به دلیل ژرفای نفوذ بیشتر نسبت به روش های مقاومت ویژه الکتریکی، برای اکتشاف منابع زمین گرمایی دقیق تر است. برای تفسیر بهتر نتایج مگنتوتلوریک، از مدل سازی مستقیم و معکوس استفاده شده است. در مدل سازی دوبعدی، پاسخ مقاومت ویژه الکتریکی نسبت به پارامترهای مدل و نیز بسامدهای مختلف به دست آمده و سپس در مدل سازی معکوس داده های به دست آمده صحرایی با این داده ها مقایسه و پارامتر های مدل پس از به دست آوردن کمترین خطا برآورد می شود. در مدل سازی دوبعدی از روش اجزای محدود و برای انجام برگردان، از الگوریتم اکام استفاده شده است. با توجه به ماهیت بی هنجاری های زمین گرمایی، مدل سازی دو بعدی نتایج بهتری نسبت به مدل سازی یک بعدی به دست می دهد. با ترکیب نیمرخهای مدل سازی دو بعدی، یک تفسیر دو و نیم بعدی از داده های مگنتوتلوریک ناحیه مشکین شهر به دست آمده است.
    کلیدواژگان: مگنتو تلوریک، زمین گرمایی، مقاومت ویژه، مدل سازی دو بعدی، مشکین شهر
  • دکترصمد بنیسی، حمیدرضا ایرانمنش، دکترمحمد رضا شایسته فر، مینو بهروز صفحه 28
    تعیین درجه آزادی کانه های با ارزش در کانسنگ آسیا شده برای مشخص کردن کارایی مرحله خردایش و همچنین عملکرد فرایند جدایش در فراوری مواد معدنی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازآنجا که برای تهیه مقاطع صیقلی نیاز به قالب گیری ذرات است، ریز نمونه برداری و قالب گیری در برآورد درجه آزادی مؤثر است.
    در مجتمع مس سرچشمه برای قالب گیری ذرات از روش گرمایی تحت فشار (° F 300 و 4000psi) استفاده می شود. در این مقاله، روش تعیین درصد وزنی کانه های مس دار (کلکوپیریت، کلکوسیت و کوولیت) و چگونگی محاسبه خطای برآورد درجه آزادی آنها، بررسی می شود. برای به دست آوردن نسبت وزنی مناسب نمونه کانسنگ آسیا شده به پودر قالب گیری، 10 نمونه با 5 نسبت وزنی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. بهترین نسبت وزنی که کمترین خطا را به همراه داشت، نسبت 4 گرم نمونه سنگ معدن به 11 گرم پودر قالب گیری به دست آمد. همچنین حداقل ذره لازم برای بررسی میکروسکوپی برای به دست آوردن درجه آزادی هر یک از کانی ها تعیین شد.
    کلیدواژگان: آزادشدگی، قالب گیری ذرات، مقدار نمونه، درجه آزادی، خطای درجه آزادی
  • مجید میرزایی عطاآبادی، الکساندر و. آ. کلنر، فابیو م. دالاوکیا، هلدر دو پائولاسیلوا صفحه 36
    بجز اطلاعات اندک موجود، ناحیه خاور میانه یکی از ناشناخته ترین نواحی دنیا از نظر آثار فسیلی مهره داران دوران دوم، بویژه دایناسورهاست. در این میان، ایران یکی از نقاطی است که بیشترین پتانسیل را برای یافته های تازه دارد، چرا که نهشته های قاره ای این دوران پهنه های وسیعی از آن را بویژه در ناحیه کرمان وخاور ایران مرکزی در بر گرفته است. در تابستان 1381 گروه اکتشافی ایرانی - برزیلی، با حمایت سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، فعالیتهای تازه ای را برای پی جویی نواحی مستعد کشف خزندگان دوران دوم در نواحی شمال کرمان آغاز کرد. در این برنامه، ردپاهای گزارش شده در دره نیزار در شمال زرند متعلق به ژوراسیک زیرین مورد بررسی دوباره قرار گرفت و مشخص شد که این آثار، که در دو افق مجزا در این ناحیه یافت شده اند، بر خلاف دیدگاه های پیشین، به دایناسورهای گوشت خوار تعلق دارد. همچنین پی جویی در نهشته های سرخ رنگ ژوراسیک بالایی/ کرتاسه زیرین در ناودیس آب بید در یال غربی کوه تخت گاه در شمال کرمان، منجر به شناسایی نخستین آثار اسکلت دایناسورها، شاملیک دندان دایناسور گوشت خوار و همچنین قطعاتی از استخوان شد.
    کلیدواژگان: دیرینه اثر شناسی، دیرینه شناسی مهره داران، دایناسورها، کرمان، ایران
  • مجید شاه پسند زاده، مصطفی رقیمی، سید محمد خادمی صفحه 48
    بیش از 80 درصد آب شرب شهر رو به رشد و پرجمعیت گرگان، از منابع آبهای زیرزمینی (آبخوانهای زیارت، شصت کلا و گرمابدشت) تامین می شود. تجزیه شیمیایی آبهای زیرزمینی گستره گرگان، وجود دو منطقه با غلظت غیر مجاز نیترات (آبخوان زیارت) را در محدوده شهری نشان می دهد. الگوی تغییرات غلظت کلر در چاه های با تمرکز بالاتر از حد نیترات، از الگوی تغییرات غلظت نیترات آب این چاه ها تبعیت می کند. با وجود قرارگیری آبخوانهای شصت کلا و گرمابدشت در محدوده زمینهای کشاورزی، میزان نیترات این آبخوانها نسبت به آبخوان زیارت پایین تر است و عدم تاثیر یا اثر ناچیز کودهای شیمیایی بر آلودگی آبهای شرب این منطقه را نشان می دهد. تعیین مقادیرNO3/Cl و K/Cl، منشا غلظت غیر مجاز نیترات آبهای زیرزمینی این منطقه را فاضلابهای خانگی نشان می دهد. همچنین، قطع درختان جنگلی و توسعه شهر گرگان نیز سبب به هم خوردن چرخه نیتروژن و ورود مقادیر قابل توجهی نیترات به آبهای زیرزمینی منطقه شده است.
    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، آلودگی نیترات، فاضلاب خانگی، اثرات زیست محیطی، زمین شناسی شهری، گرگان
  • فاطمه مهشادنیا صفحه 56
    ناحیه مورد مطالعه در جنوب خاور بخش چین خورده رانده زاگرس واقع است و تحت تاثیر جنبش دوباره ساختارهای زیرسطحی و زایش تغییرشکلهای جوان درکوهزایی آلپ پایانی قرار گرفته است. استفاده از داده های دورسنجی در این ناحیه نشان داد که این ناحیه دارای پیچیدگی های ساختاری ناشی از اثر برهم افتادگی دگرشکلی های حاصل از فعالیتهای جوان تر خطواره های عرضی، بر ساختارهای چین خورده رانده بخش پیشانی کوه زاد زاگرس است. با استفاده از تفسیر بصری تصاویر ماهواره ای و بررسی شواهدی مانند: هندسه خمیدهء لولای چین ها و وجود دگرشکلی های مشابه در ساختارهای زیرسطحی، زایش راستاهای متفاوت چین خورده، تداخل محور چین ها، زایش چین های کم شیب و رخنمون توده های نمکی پروتروزوییک بالایی، دو سامانه از گسلهای عرضی زیرسطحی در منطقه موردمطالعه معرفی شده است. سامانه اول با راستایی در فاصله آزیموتی صفر تا درجه 90بر پایه رخنمون توده های نمکی در راستای آنها و جابه جایی چپگرد ساختارهای چین خورده رانده شناسایی شده است. در حالی که سامانه دوم با راستایی در فاصله آزیموتی 270 تا 360 درجه توانایی کمتری در دیاپیریسم و رخنمون ساختن توده های نمکی داشته و بدین ترتیب توده های نمکی بسیار کمی در راستای آنها دیده شده است. بر مبنای هندسه خمیده چین های بخش پیشانی کوهزاد، جا به جایی راستگرد این سامانه تحلیل شده است.
    همچنین با تحلیل آماری خطواره های ساختاری استخراج شده از تصاویر ماهواره ای، به نظر می رسد که بیشینهء تنشی با آزیموت تقریبیدرجه20 در منطقه حاکم بوده و یا می باشد و عملکرد آن به صورت ایجاد دو سامانه از گسلهای برشی مزدوج (با مؤلفه چیره راستالغز) نمایان شده است. مؤلفهء راستالغز چپگرد مشاهده شده در راستای گسلهای زیرسطحی در فاصلهء آزیموتی صفر تا درجه90 و همچنین مؤلفهء راستالغز راستگرد مشاهده شده در راستای گسلهای زیرسطحی در فاصله آزیموتی 270 تادرجه360 در منطقه مورد مطالعه، توجیهی بر این احتمال است. با توجه به شباهت های بسیار نمودار آماری خطواره های ساختاری جنوب خاور و شمال باختر زاگرس، الگوی ساختاری ارائه شده در منطقه مورد مطالعه را به احتمال می توان برای تمامی زاگرس در نظر گرفت.
    افزون بر این، الگوی ساختاری پیشنهاد شده می تواند برخی دلایل احتمالی را مبنی بر توزیع غیریکنواخت گنبدهای نمکی در منطقه مورد مطالعه، بیان دارد.
    شمال عراق و جنوب خاور زاگرس به عنوان حاشیهء شمالی و شمال خاوری صفحهء عربی و بخش پیشانی کوه زاد آلپی توروس زاگرس، شباهت های بسیاری با الگوی زمین ساخت پی سنگی بخش شمال خاور صفحه عربی در عربستان سعودی دارند. هم راستایی بیشتر گسلهای برشی مزدوج منطقه مورد مطالعه و همچنین چین خوردگی کم شیب حاصل از فعالیت آنها، با راستای گسلهای پی سنگی و چین های جوان پوشاننده آنها دربخش شمال خاوری صفحه عربی در عربستان سعودی بیان کننده این امر است که این گسلها بسیار ژرف و بنابراین، پی سنگی هستند.
    کلیدواژگان: گسلهای پنهان، انواع دگرشکلی، جنوب خاور زاگرس و رهیافت دورسنجی
  • یعقوب لاسمی، هادی امین رسولی صفحه 70
    واحد شیلی سازند لالون در ناحیه تویه دروار (جنوب باختری دامغان) با ناپیوستگی هم شیب روی واحد زیرین سازند لالون جای دارد و به گونه تدریجی به واحد کوارتزیت بالایی تبدیل می شود. واحد یادشده دارای رخساره های تخریبی و دو افق کربناتی (کمتر از 2 متر) است. در افقهای کربناتی، رخساره های باندستون میکروبیولیتی و گرینستون ائوییدیدولومیت شده شناسایی شده است. این نهشته ها در مرحله آغازین پیشروی آب دریا (سرانجام کامبرین پیشین)، پس از نابودی زیستی جهانی کامبرین پیشین، در محیط خلیج دهانه ای وابسته به حاشیه واگرای شمال باختری گندوانا پدید آمده اند.
    کلیدواژگان: سازند لالون، واحد شیلی، واحد کوارتزیت بالایی، خلیج دهانه ای، بیوهرم، چینه نگاری توالی
  • دکترسهراب شهریاری، فرزین قائمی، سید رضا موسوی حرمی، عبدالله سعیدی صفحه 80
    پی سنگ حوضه رسوبی کپه داغ از واحد های سنگی پیش از ژوراسیک تشکیل شده است. این نهشته ها که در منطقه آق دربند رخنمون دارند، در کوهزایی های هرسی نین، سیمرین و آلپین به شدت دگر شکل شده اند (شکل 1). کوهزایی هرسی نین سبب دگرگونی تا حد رخساره شیست سبز همراه با گسلش شدید در سنگها شده، در حالی که، کوهزایی سیمرین در تریاس منطقه را تحت تاثیر فعالیت گسلهای راندگی قرار داده است. در پایان، کوهزایی آلپین از زمان پالئوژن تا عهد حاضر سبب چین خوردگی نهشته های حوضه کپه داغ را باعث شده که در ابتدا گسلش راندگی و به دنبال آن گسلش مورب لغز (امتداد لغز با مؤلفه معکوس) را در منطقه ایجاد کرده است و هنوز فعالیت این گسلهای مورب لغز ادامه دارد.
    واحدهای سنگی موجود در پی سنگ، شامل سنگهای رسوبی و آذرین است. سنگهای رسوبی، بیشتر شامل واحدهای آواری، کنگلومرا، ماسه سنگ و شیل با سن احتمالی دونین تا تریاس می شود که بیشتر آنها از یک منشا آذرین تغذیه شده اند. بیشترین پوشش نهشته های این منطقه، شامل نهشته های تریاس است. سنگهای آذرین که رخنمون کوچکی در جنوب باختری پنجره آق دربند دارند را می توان به دو بخش تقسیم کرد:1- مجموعه افیولیت دره انجیر که بیشتر شامل سنگهای اولترامافیک و گابرویی است.
    2- توفهای اسیدی. این مجموعه به صورت ورقه های نازک توسط گسلهای راندگی بر روی مجموعه افیولیتی رانده شده و با آن درهم آمیخته است.
    کلیدواژگان: پنجره تکتونیکی آق دربند، حوضه کپه داغ، بلوک توران، پالئوتتیس، کوهزایی های هرسی نین، سیمرین و آلپین، گسل راندگی
  • خسرو خسروتهرانی، معصومه سهرابی ملایوسفی صفحه 96
    دیاتومیتهای نواحی آذربایجان نهشته های سیلیسی حاصل از تجمع پوسته دیاتومها هستند. در این تحقیق مطالعات سیستماتیک دیاتومها بیشتر مدنظر بوده است که پس از آماده سازی نمونه ها ابتدا به وسیله میکروسکوپ پلاریزان و سپس به کمک میکروسکوپ الکترونی (SEM) مطالعه و بررسی گردید. در نتیجه این مطالعات 17 جنس و33 گونه از دیاتومها شناسایی، نامگذاری شده و رده بندی آنها ارائه گردیده است. در ضمن مشخص شد که فراوانی دیاتومهای سنترال کمتر از پنال بوده و سن نهشته های دیاتومیتی نیز پلیوسن پسین تا پلیسئوسن تعیین شد. مطالعه نانوفاسیس دیاتومیتها نیز نشان داد که نمونه های مربوط به منطقه ممقان، کیفیت بهتری دارند، ولی نمونه های ناحیه مراغه پیش از استفاده نیاز به فرآوری دارند.
    مطالعه سیستماتیک دیاتومها به روش اولترامیکرسکوپی، از نظر ریخت شناسی و شناخت ساختار درونی، اندازه و درصد فراوانی، کمک مؤثر و شایانی به تعیین تخلخل آنها و درجه خلوص دیاتومیتها می کند تا به عنوان ذخیره باارزش با قابلیتهای مصرفی فراوان در صنایع پالایش، دارویی، بهداشتی، شیمیایی، آرایشی، عایق کاری و غیره مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیاتوم، دیاتومیت، آذربایجان، ایران
  • محمد جواد ولدان زوج، حمید ابریشمی مقدم، مریم دهقانی صفحه 108
    امروزه تصاویر رادار، در مقایسه با تصاویر نوری، قابلیت ویژه ای درکاربردهای مختلف زمین شناسی نشان داده اند.از جمله این کاربردها، استخراج خطواره ها و گسلها، تهیه مدل رقومی زمین و تعیین جابه جایی ها و دگرشکلی در اثر زمین لرزه است. ولی به دلیل وجود نوعی نوفه به نام اسپیکل در داده های راداری، این تصاویر، کیفیت رادیومتری پایینی دارند. انجام تصحیحات رادیومتری تصاویر رادار، در بهبود کیفیت این تصاویر برای استفاده بهینه از آنها، اهمیت ویژه ای دارد.
    در این مقاله، الگوریتمی بهینه برای کاهش نوفه اسپکل از تصاویر راداری با استفاده از تبدیل موجک ارائه شده است. با در نظر گرفتن یک تابع گوسی دو بعدی به عنوان بهترین مدل قابل برازش به سطح مقطع یک نوفه اسپکل در لگاریتم تصویر حاوی نوفه، یک فیلتر پایین گذر گوسی برای تجزیه تصویر به ضرایب موجک با به کارگیری الگوریتم a trous انتخاب می شود. سپس یک برآورد کننده بیز برای برآورد بهترین مقدار ضرایب موجک سیگنال بدون نوفه در تصویر به کار گرفته می شود. این برآورد بر اساس توابع توزیع مربوط به ضرایب موجک سیگنال و نوفه تصویر که به ترتیب توابع توزیع آلفا استیبل و گوسی هستند عمل می کنند. مقایسه کیفی و کمی روش پیشنهادی با روش های موجود برای کاهش نوفه اسپکل از تصاویر رادار، نشان دهنده عملکرد بهینه این الگوریتم است.
    کلیدواژگان: حذف نوفه اسپیکل، برآورد کننده بیز، تبدیل موجک، تابع توزیع آلفا، استبل، الگوریتم ا، تروس
  • وحید ابراهیم زاده اردستانی صفحه 114
    گرادیانهای گرانی و استفاده از آنها در تفسیر گرانی هنوز یک مسئله مطرح می باشد. محاسبه گرادیانهای گرانی برای داده های نوفه دار کاری مشکل می باشد. یکی از جدید ترین روش ها برای تعیین محل آنومالی با استفاده از گرادیانهای گرانی متد سیگنال تحلیلی می باشد. این روش در ابتدا برای داده های دقیق گرانی و مغناطیسی استفاده می شده است و در مورد داده های با نوفه بالا کمتر به کار برده شده است.
    در این مقاله از این روش برای تعیین محل بی هنجاری در دو ناحیه مختلف در ایران استفاده شده است.
    کلیدواژگان: آنومالی بوگه، آنومالی باقیمانده، گرادیانهای گرانی، سیگنال تحلیلی، تهران، زاهدان
|
  • Dr. M.R.Abbassi, Y.Farbod Page 2
    This article deals with a brief history of inversion of striated fault plane in order to deduce the state and direction of stress. In addition are the concept of this method and separation of phases outlined.
  • Dr. D.Esmaeily, F.Vakili, Dr. J.Ghalamghash Page 10
    The measurement of anisotropy of magnetic susceptibility is a suitable technique for quantifying the magnetic fabric of a pluton using cores with 25 mm diameter and 50 to 100 mm length. The origin of magnetic fabrics in granites is mainly described in terms of orientation of crystals, which occured during deformation of cooling magma before its complete crystallisation.In this paper, principles of anisotropy of magnetic susceptibility (AMS) and its applications in determination of magnetic fabrics of Shah-Kuh is presented. The magnitude of magnetic susceptibility in different units of this pluton ranges between 79 to 2896  SI. These values, as well as Fe-content in different specimens, indicate that minerals responsible for anisotropy of magnetic susceptibility are mainly magnetite, hornblende and biotite, in lesser significance. Accordingly, Shah-Kuh granite, except its greisenic granite and leucocratic microgranite, could be classified as ferromagnetic granite. This conclusion confirms the earlier petrological studies, which classified Shah-Kuh granite as an I- type granites. The presence of tourmaline in the greisenic granite and leucocratic microgranite results in an inverse magnetic fabric. Such rocks, due to their inverse magnetic fabric, need more detail AMS study. Nearly vertical magnetic foliation, observed in the some specimens, probably represents their primary location in the wall of pluton. Specimens with vertical magnetic lineations, from granodiorites adjacent to of Deh- Margh village, may be evidence of magma feeder zone.
  • Dr. M.K.Hafizi, A.Rahimi, M.Aiobi Page 20
    A 2D inversion of magnetotelluric data was carried out from geothermal resources at Mount Sabalan in the north west of Iran. The algorithms used in the MT study are the 2D models of Occam’s inversion. Profile ِA with 13 MT stations was passed through Gheynarge village and aligned NW-SE around the west flank of the volcanic mountains of Sabalan. 2D inversion of magnetotelluric indicates a zone of very low resistivity nearby Gheynarge springs. The geothermal model was considered with a 100 ohm-m cap overlaying a 5 ohm-m reservoir in a 400 ohm-m half-space. The response of the regarded model confirms the 2D Occam’s inversion obtained from MT data in the west of Mount Sabalan. The Combination of 2D inversion from three profiles, which crossed on the A profile, indicates a 2. 5D interpretation of Meshkin-Shahr’s geothermal site’s reservoir.
  • Dr. S. Banisi, H.R. Iranmanesh, Dr. M.R. Shayestehfar, M. Behrouz Page 28
    Measurement of liberation degree is of prime importance in determination of grinding and separation circuits performance. Subsampling and particles mounting, which are the main stages in the preparation of polished sections, could affect liberation degrees obtained by the mineral counting method. At the Sarcheshmeh copper mine, particles mounting is carried out at high pressure (4000 psi) and high temperature (300F). In this paper, the method of percent weight determination of copper - bearing minerals (chalcopyrite, chalcocite and covellite) and the error on liberation degree estimation are discussed. In order to determine the appropriate weight ratio of sample to mounting powder, 10 samples with five different weight ratios were examined. It was found that the weight ratio of 4g sample to 11g mounting powder had the lowest error. For each mineral, the minimum number of particles, which must be examined to reach an acceptable accuracy were determined.
  • M. Mirzaie Ataabadi, A. W. A. Kellner, F. M. Dalla Vecchia, H. Paula Silva Page 36
    Besides some limited information available in the literature, the record of Mesozoic vertebrates, specially dinosaur faunas, in the Middle East are scarce.Among the countries of this region, Iran has the greatest potential for new findings, since extensive areas with Mesozoic continental deposits, particularly around Kerman and east of Central Iran are reported. An Iranian-Brazilian expedition, with the support of the Geological Survey of Iran, was scheduled in September 2002 in northern parts of Kerman area in order to investigate the potential for finding Mesozoic terrestrial fossils. In this survey the lower Jurassic dinosaur footprints of the Neyzar Valley was restudied. Reinterpretation of these footprints which are found in two different horizons indicates that they were made rather by theropod than ornithopod dinosaurs. Prospecting in the Late Jurassic / Early Cretaceous red beds of the Ab Bid syncline, western flank of Kuh – e – Takhtgah, north of Kerman, yielded the first dinosaur skeletal remains, including a complete theropod dinosaur tooth crown and some bone fragments.
  • Dr. M.Shahpasandzadeh, M.Raghimi, M.Khademi Page 48
    More than 80% of drinking water of highly populated and expanding city of Gorgan, as one of agricultural centers of Iran, is supplied by local groundwater resources (Ziarat, Garmabdasht, and Shast-kola aquifers). Chemical analysis of groundwater samples of Gorgan district indicates two regions of anomalously high concentration of nitrate (Ziarat aquifer) in the urban area. High chloride concentration in water from dug wells corresponds with the anomalous high values of nitrate. Low concentration of nitrate in Shast-kola as well as Garmabdasht aquifers, where main land use is agricultural activities respect to Ziarat aquifer, demonstrates low/no effects of fertilizers on the contamination of groundwater. Determination of NO3/Cl and K/Cl ratios depicts sewage effluents and urban runoff as the main sources of nitrate contamination of the groundwater. Moreover, rapid urbanization and the encroachment of residential development into surrounding forests release considerable nitrate to the underlying shallow aquifers.
  • F. Mahshadnia Page 56
    The study area is located in southeast of the fold-thrust belt of Zagros. The belt is influenced by sub- surface structures and the creation of young deformations during the late Alpine Orogeny. Remotely sensed data showed that the area suffered structural complications due to the influence of the superimposition of deformation resulted from the younger transverse lineaments over the foreland fold-thrust structures. Two systems of sub-surface transversed faults have been identifie, using the visual interpretation of satellite images, review of the evidences such as curvilinear hinge geometry of the folds and the existance of similar deformations in the sub-surface structures, formatin of different folded trends, axial interaction of the folds, generation of brachyanticlines, and alignment of the upper proterozoic salt plugs.The first system has an identified trending 0 to 90 on the basis of their left-lateral displacement of the fold-thrust structures and trend of the salt plugs. While the second system, trending 270 to 360 has a lower capability in diapirism and outcrop of the salt plugs; Therefore, a weak alignment of salt plugs is observed in their trend. On the basis of the curvilinear folded geometry in the foreland part of the orogen, right-lateral displacement was analyzed for this system.while Statistical analysis of the structural lineaments extracted from the satellite images shows that the principal stress axis, trending 20, is more dominant in the area. The performance of this stress resulted in two systems of conjugate shear faults with dominant strike-slip component. The left - lateral strike-slip component is observed in the sub-surface faults trending 0 to 90. The right-lateral strike-slip component is visible in the sub-surface faults trending 270 to 360. With respect to various similarities in statistical hystograms of the structural lineaments of southeast and northwest of Zagros, the suggested structural pattern in the area under study, could probably be applicable for all of the Zagros.Furtheremore, the suggested structural pattern could assist to verify and explain some of considered probable reasons for the inconsistant distribution of the salt domes in the area.The northern part of Iraq and southeast of Zagros, the north and northeast margins of the Arabian plateau, have many similarities with the basement tectonic pattern of the northeast Arabic plate in Saudi Arabia. The similar trend of most conjugate shear faults and also the brachyanticlines (in the area of study) with the strike of the basement faults and their overlaping young folds in the northeast of the Arabic plate in Saudi Arabia indicate that these faults are deep-seated and therefore of basement type.
  • Dr. Y. Lasemi, H. Amin-Rasouli Page 70
    The shale unit of the Lalun Formation in Tuyeh-Darvar area (Southwest of Damghan) is unconformably underlain by the sandstone unit and is gradationally overlain by Top Quartzite unit of the Lalun Formation. The shale unit of the Lalun Formation is composed of siliciclastic facies and two carbonate horizons (less than two meters thick) in the lower part of the shale unit. These carbonate horizons include dolomitized microbialite and ooide grainstone facies, which were deposited in a estuary environment of the northwestern passive margin of Gondwana, following late Early Cambrian mass extinction.
  • Dr. S. Shahriari, Dr. F.Ghaemi, Dr. R. Moussavi-Harami, Dr. A. Saeedi Page 80
    The basement of Kopet-Dagh basin is formed of pre-Jurassic rock units. The exposed units in Aghdarband area were strongly deformed during Hercynian, Cimmerian and Alpian orogenies. Hercynian orogeny generated metamorphism of green schist facies with strong faulting, whereas Cimmerian orogeny caused Triassic thrust faulting. Alpine orogeny (Paleogene to Recent) causesd the folding of sediments of the Kopet-Dagh basin and had formed initially thrust faults and then, oblique slip faults (strike slip with reverse movement) in the region. These faults are still active. Rock units in the basement contain sedimentary and igneous rocks. The sedimentary rocks are composed mainly of volcanogenic siliciclastic sediments, including conglomerate, sandstone and shale (Devonian to Triassic age).The small outcrops of igneous rocks are exposed in the southwest of the Aghdarband area and include two rock units:1-Darreh Anjir ophiolith complex that contains gabbro and ultramafic rocks.2-Acid tuffs.These rocks were mixed with ophiolithic rocks by thrust faults and appeared in the form of thin nappes.
  • Dr. Kh. Khosro Khosrotehrani, Dr. M. Sohrabi Mollayoosefy Page 96
    Diatomites of Azarbayjan region are siliceous sediment formed by depositeion of diatom frustules.In this research we focused on systematics of diatomes and uesd polarizing and scanning electron microscope (SEM) to study the samples.Finally 17 genus and 33 species of diatoms were recognized and systematic determination of them presented.We found that the population of Centrales was less than that of Pennales and the age of the deposites determined as Late Pliocene to Pleiostocene. Study of nannofacies of diatomites made it clear that the samples of Mameghan region have better quality and samples of Maragheh need more processing. Systematic study of diatomes morphology by ultramicroscope, internal strucure, size and percentage abundance helped us to determine nannoporosity and the degree of Purity to use for multiple purposes such as filteration, medical, health, chemistry industries and etc…
  • Dr. M. J. Valadan Zouj, Dr. H. Abrishami Moghadam, M. Dehghani Page 108
    Recently radar images have a large ability in different geological applications compared with the optical images. These applications are based on lineament and fault extraction, DEM generation and displacement determination. But radar images are introduced to a kind of speckle noise called speckle noise, which decreases the image quality and interpretability. Therefore, radiometric correction is an important step to increase the quality of radar images before using them.In this paper, an improved speckle noise reduction method is presented based on wavelet transform. A 2D Gaussian function is found to be the best model fitted to the speckle noise pattern cross-section in the logarithmically transformed noisy image. Therefore, a Gaussian low pass filter using a trous algorithm has been used to decompose the image. A Bayesian estimator is applied to the wavelet coefficients of the logarithmically transformed image to estimate the best value for the noise-free signal. This estimation is based on alpha-stable and Gaussian distribution hypotheses for wavelet coefficients of the signal and noise, respectively. Quantitative and qualitative comparisons of the results obtained by the new method with the results achieved from the other speckle noise reduction techniques demonstrate its higher performance for speckle reduction in SAR images.
  • Dr.V. E.Ardestani Page 114
    Gravity and its usage in gravity interpretation is still a challenging field. It is not easy to compute these gradients especially in the case of noisy data. Analytical signal is one of the new methods that uses gravity gradients to locate the perturbing body. This method had already been used for high-resolution magnetic and gravity data and rarely used for low-quality gravity data. The gravity gradients and analytical signal have been applied in two different areas, Zahedan where we are looking for Choromite anomalies and Tehran (Mard Abad) where we are investigating for low density anomaly, Probably hydrocarbon.