فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 102، تابستان 1394)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 102، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعیده اکبری داریان، فهیمه باب الحوائجی* صفحات 7-24
    هدف
    تعیین میزان تطابق ساختاری و محتوایی پیشینه های مستند نام اشخاص در مارک ایران با مدل فراد است.
    روش/ رویکرد پژوهش: برای انجام این مطالعه ترکیبی از روش مطالعه اسنادی (کتابخانه ای)، پیمایشی توصیفی با رویکرد کیفی از طریق تشکیل پنل دلفی و موردپژوهی است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین تطابق ساختاری پیشینه های مستند نام اشخاص مارک ایران با مدل فراد 75 /88 است. بیشترین میزان تطابق ساختاری در نقش کاربری «بافتارنمایی» با امتیاز وزنی 07/ 99 و کمترین میزان مربوط به نقش کاربری «شناسایی» با 3/ 78 است. همچنین میانگین تطابق محتوای پیشینه های مستند نام اشخاص مارک ایران با مدل فراد 02/ 25 است. بیشترین میزان تطابق محتوایی در نقش کاربری «توجیه» 82/ 37 و کمترین میزان مربوط به نقش کاربری «یافتن» با امتیاز وزنی 26 /18 است.
    نتیجه گیری
    مارک ایران در بخش مستند نام اشخاص توانسته است از لحاظ ساختاری، حداکثر شرایط را برای تطابق با مدل فراد در نقش کاربری «بافتارنمایی» فراهم نماید. به بیان دیگر، گذاشتن نام یک شخص در بافت، روشن کردن رابطه میان دو یا چند نام شخص، مشخص کردن رابطه میان یک شخص و نامی که شخص بدان نام شناخته می شود، در ساختار مارک ایران فراهم شده است. همچنین بیشترین میزان تطابق محتوایی با مدل فراد مربوط به نقش کاربری «توجیه» است. با توجه به اینکه نقش کاربری «توجیه» خاص مستندسازان و کتابداران مرجع است پیشنهاد می شود کتابخانه ملی به نقش های کاربری مربوط به کاربران نهایی بیشتر توجه کند.
    کلیدواژگان: پیشینه های مستند نام اشخاص، کارکردپذیری، کتابخانه ملی، مارک ایران، ملزومات کارکردی برای داده های مستند (فراد)
  • داریوش علیمحمدی*، نادر نقشینه صفحات 15-38
    هدف
    با در نظر داشتن یک خلا اساسی، پژوهش حاضر طرح پرسشی نو در ارتباط با کاربرد ویبراتو هارمونیکا در بازیابی اطلاعات موسیقایی از سامانه های زمزمه-محور را هدف قرار داده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش بر اساس مرور متون مرتبط با ویبراتو سازهای زهی و بادی شکل گرفته و از این حیث می تواند تابع روش سندی باشد. به اعتبار تحلیل محتوایی و استنباط ذهنی از نوشتارهای موجود نیز می توان رویکرد آن را کیفی دانست.
    یافته ها
    در این مقاله و برای نخستین بار در حوزه علم اطلاعات تعریفی قابل درک از هارمونیکا به عنوان یک ساز بادی ارائه و مفهوم ویبراتو به عنوان تقویت کننده صدای ساز تشریح شده است. این پژوهش همچنین، مدل عمومی سامانه های زمزمه-محور بازیابی اطلاعات موسیقایی را عرضه کرده و در قلمرو کاربرد ویبراتو هارمونیکا در چنین سامانه هایی این پرسش نو را طرح می کند که آیا می توان ویبراتو را در جهت بازیابی قطعات موسیقایی از سامانه های زمزمه-محور به کار برد؟
    نتیجه گیری
    شایسته است سامانه زمزمه- محور جدیدی توسعه داده شود که قابلیت درک ویبراتو را داشته باشد و بتواند کاربران غیر متخصص را در بازیابی قطعات موسیقایی مورد نظرشان بیش از پیش یاری دهد.
    کلیدواژگان: هارمونیکا، ویبراتو، ساز زهی، ساز بادی، سامانه زمزمه، محور، بازیابی اطلاعات موسیقایی، موسیقی
  • یعقوب نوروزی *، حمیده سلطانعلی دستجردی صفحات 39-52
    هدف
    اولویت های مورد انتظار کاربران از رابط کاربر کتابخانه دیجیتالی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران است.
    روش پژوهش: در پژوهش حاضر، از روش پیمایشی توصیفی با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته مشتمل بر معیارهای اصلی خدمات کتابخانه دیجیتالی، ویژگی های کلی صفحه رابط کاربر کتابخانه دیجیتالی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را 220 نفر از مراجعان و اعضاء فعال کتابخانه ملی تشکیل می دهد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که براساس شاخص اهمیت، اولویت اول از نظر خدمات، به امکان جستجو به شیوه های مختلف با میانگین 91/ 3، تعلق یافته است. در مورد ویژگی های کلی صفحه رابط کاربر، امکان ادامه کار بعد از استفاده از سیستم کمکی با میانگین 93/ 3 در اولویت نخست بوده است. همچنین مشخص شد که بین تحصیلات کاربران و میزان انتظارات آنها از صفحه رابط کاربر کتابخانه دیجیتالی کتابخانه ملی رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین میزان استفاده کاربران و میزان انتظار آنان از صفحه رابط کاربر رابطه معناداری وجود دارد و با افزایش میزان استفاده، انتظار کاربران نیز افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه کاربران، تمامی شاخص های مورد مطالعه در خدمات و صفحه رابط کاربرکتابخانه دیجیتالی در حد زیاد و خیلی زیاد اهمیت دارند و بهتر است که کتابخانه دیجیتالی کتابخانه ملی در زیر سیستم های مربوط به خدمات و صفحه رابط کاربر خود از رویکرد کاربرمحور استفاده بیشتری نماید.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، صفحه رابط کاربر، انتظارات کاربران
  • مهشید التماسی* صفحات 53-64
    هدف
    چالش های موجود در سازماندهی منابع اطلاعات وبی و اینترنتی موجب شد تا دانشمندان علم اطلاعات و دانش شناسی، علوم رایانه و علوم شناختی درپی یافتن راه حلی برای رفع آنها باشند. فوکسونومی به عنوان یکی از راه حل های مهم برای ایجاد نظام بازیابی تعاملی و به ویژه در وب 2.0 ایجاد شده است. از آنجا که در بررسی هر پدیده ای حتی در دنیای مجازی توجه به فلسفه و چرایی ایجاد آن می تواند راه را برای توسعه و استفاده موثر از آن پدیده هموارتر سازد؛ لذا مقاله حاضر برآن است تا مبانی و ریشه های نظام رده بندی فوکسونومی را در رویکردهای فلسفی دیالکتیک و هرمنوتیک بررسی و درصورت امکان رابطه میان آنها کشف کند.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش کتابخانه ای.
    یافته ها
    باتوجه به اینکه دو رویکرد فلسفی دیالکتیک و هرمنوتیک درپی یافتن و استخراج مفاهیم از پدیده ها هستند، لذا نزدیک ترین و مهم ترین ریشه های فلسفی فوکسونومی به شمار می روند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که هرمنوتیک بر تفسیر معنا از لفظ دلالت می کند و برداشت شخصی مفسر را مبنای درک می داند شاید بتوان گفت که بیش از دیالکتیک با اصول اولیه فوکسونومی همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: فوکسونومی، رده بندی مردمی، دیالکتیک، هرمنوتیک
  • زاهد بیگدلی*، منصوره صراتی صفحات 65-76
    هدف
    تحلیل جریان دانش از طریق بررسی استنادهای پروانه های ثبت اختراع ایران است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش علم سنجی و مطالعه استنادی انجام گرفته است. ابتدا پروانه های ثبت اختراع ایران، از پایگاه پروانه های ثبت اختراع و علائم تجاری امریکا (USPTO) استخراج شد و موضوعات بر اساس «طبقه بندی بین المللی پروانه ثبت اختراع» تعیین و استنادهای موجود در آنها به تفکیک پروانه های ثبت اختراع و دیگر منابع علمی تحلیل گردید.
    یافته ها
    فقط 43 درصد از پروانه های ثبت اختراع به منابعی غیر از پروانه های ثبت اختراع استناد کرده اند و از کل استنادهای صورت گرفته، در حدود 6 /77 درصد استنادها به دیگر پروانه های ثبت اختراع و فقط 4/ 22 درصد استنادها به منابع غیر از پروانه های ثبت اختراع بوده است. آزمون ها معنا دار بودن اختلاف در تعداد استناد به پروانه های ثبت اختراع ایران به صورت کلی و نیز در میان حوزه های موضوعی را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    پروانه های ثبت اختراع ایران، بیشتر فناوری- بنیان هستند تا علم- بنیان
    کلیدواژگان: پروانه ثبت اختراع، پروانه های ثبت اختراع و علائم تجاری امریکا (USPTO)، استناد، علم و فناوری
  • سیدمصطفی طباطبایی پور *، زهره میرحسینی، نرگس نشاط صفحات 77-89
    هدف
    مقایسه وبگاه کتابخانه ملی کودک و نوجوان ایران به لحاظ ساختاری و محتوایی با سایر نمونه های مشابه در دنیا است.
    روش شناسی: در این پژوهش، از روش مطالعه مقایسه ای استفاده شد. بدین منظور، سیاهه ای از عناصر مفید بر پایه پژوهش های پیشین و متون مرتبط گردآوری و پربسامدترین آنها تهیه و با استفاده از روش دلفی اعتبارسنجی شد و سرانجام 8 مقوله و 69 معیار مورد تایید اهل فن قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 12 وبگاه، وبگاه کتابخانه ملی کودک و نوجوان ایران 57 /58 درصد معیار های مورد نظر را دارا بوده است. این وبگاه در بخش سرگرمی هیچ امتیازی نداشته و در بخش معیار های مربوط به راهنمایی کاربر تنها 17 درصد معیارها را داراست. این دو بخش، ضعیف ترین بخش ها در بین 8 مقوله مورد بررسی قرار داشته است.
    نتیجه گیری
    وبگاه های IPL2با 75/ 68 درصد، کتابخانه بین المللی دیجیتال کودکان با 14/ 67 درصد، و وبگاه کودکان کتابخانه کنگره امریکا با 85/ 68 درصد در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. وبگاه کتابخانه ملی در قیاس با سایر وبگاه های هم نقش در حد متوسط ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی کودکان و نوجوانان، وبگاه کتابخانه ملی کودک و نوجوان ایران، ارزیابی
  • محمدرضا فرهادپور *، راضیه خلف آبادی صفحات 91-110
    هدف
    ارزیابی کیفی وبگاه های کودکان و نوجوانان ایران است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش پیمایشی است و با استفاده از سیاهه وارسی مبتنی بر استاندارد ایزو 1-9126 و مدل وب کیو.ای.ام. داده های مورد نیاز 33 وبگاه گردآوری شده است.
    یافته ها
    وبگاه های کودکان و نوجوانان ایران از لحاظ «قابلیت استفاده» با میانگین 39 /0 در وضعیت مطلوبی قرار ندارند، از لحاظ «قابلیت عملکرد» با میانگین 447/ 0 در وضعیت متوسط به پایین قرار دارند، و از لحاظ «قابلیت اطمینان» با میانگین 637/ 0 و «قابلیت کارآیی» با میانگین 732 /0 گرچه در وضعیت بهتری قرار دارند، اما با وضعیت بسیار مطلوب فاصله دارند.
    نتیجه گیری
    وبگاه های کودکان و نوجوانان ایران از نظر رعایت الگوها و معیارهای کیفی وب کیو.ای.ام.، نمره ای پایین تر از حد متوسط دریافت کرده اند و بازنگری در طراحی و تدوین آنها را می طلبد.
    کلیدواژگان: کودک و نوجوان، ایران، وبگاه، استاندارد ایزو 1، 9126، مدل وب کیو، ای، ام، ارزیابی کیفی
  • سارا سهراب زاده *، محمدحسن زاده، المیرا کریمی صفحات 111-126
    هدف
    ارزیابی رابط کاربر وبگاه کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان از نظر مطابقت با درک کودکان ایرانی است.
    روش پژوهش: روش مورد استفاده پیمایشی است و برای سنجش میزان مطابقت رابط کاربر کتابخانه با درک کودکان ایرانی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. ضریب آلفای کرونباخ جهت سنجش پایایی 86 درصد به دست آمد. جامعه نمونه 96 نفر از کودکان 7-14 ساله بوده که به طور هدفمند نمونه گیری شد.
    یافته ها
    رابط کاربر کتابخانه با درک کودکان ایرانی مطابقت دارد؛ اما سطح درک کودکان سنین مختلف از رابط کاربر با یکدیگر متفاوت است؛ بین سطح تحصیلات والدین و میزان ارزیابی کودک از رابط کاربر ارتباطی وجود نداشته، اما بین میزان آشنایی کودکان با اینترنت، میزان مراجعه به کتابخانه، و میزان ارزیابی آنان از رابط کاربر ارتباط معناداری وجود دارد. سطح درک پسران و دختران از رابط کاربر با یکدیگر اختلاف معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: ادراک، رابط کاربر، کتابخانه دیجیتالی، کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان ایران، کودک، نوجوان
  • ژاله سلیمی فر *، نصرت ریاحی نیا صفحات 127-140
    هدف
    تعیین رابطه بین باورهای خودکارآمدی کاربران و مهارت های آنها برای جستجو در پایگاه های اطلاعاتی.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است و از روش همبستگی استفاده کرده است. تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا ورودی سال 1392 جامعه پژوهش را تشکیل داده اند. حجم نمونه 104 نفر بوده است که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 49 پسر و 55 دختر به صورت تصادفی انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها مقیاس باورهای خودکارآمدی عمومی (GSE-10) برای سنجش میزان خودکارآمدی کاربران، و پرسشنامه پژوهشگرساخته برای سنجش مهارت های جستجو در پایگاه های اطلاعاتی است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون t استودنت برای گروه های مستقل استفاده شده است.
    یافته ها
    مهارت های جستجوی دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های علوم انسانی دانشگاه بوعلی سینا در حد متوسط است؛ و باورهای خودکارآمدی آنها بالاتر از حد متوسط ارزیابی شده است. یافته ها همبستگی مثبت و معناداری بین مهارت های جستجوی کاربران و باورهای خودکارآمدی آنها نشان داد.
    نتیجه گیری
    تاثیر عوامل روان شناختی از جمله باورهای خودکارآمدی بر نحوه تعامل با فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی اثبات می شود.
    کلیدواژگان: باورهای خودکارآمدی، مهارت جستجو، پایگاه های اطلاعاتی
  • نجلا حریری*، ساینا هراتی زاده صفحات 141-160
    هدف
    آگاهی از میزان رضایتمندی کاربران در استفاده از اصطلاحنامه علوم اسلامی به عنوان ابزار بازیابی اطلاعات است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش پیمایشی - تحلیلی است و جامعه کاربران اصطلاحنامه علوم اسلامی از دو گروه تشکیل شده اند که به ترتیب تعداد 128 نفر از کاربران نهایی و 62 نفر از نمایه سازان مراکز اطلاع رسانی استفاده کننده از اصطلاحنامه فوق بوده اند. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه پژوهشگرساخته برای کاربران نهایی و نمایه سازان است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که وضعیت ساختار اصطلاحنامه علوم اسلامی و نظام ارجاعات در این اصطلاحنامه، متوسط و میزان تطابق تدوین اصطلاحنامه علوم اسلامی با نیازهای کاربران، میزان کاربرپسند بودن، روابط معنایی، ارائه محتوا، و صحت محتوا بالاتر از متوسط است. میزان رضایت کاربران از نه اصطلاحنامه تشکیل دهنده اصطلاحنامه علوم اسلامی تفاوت معناداری دارد. بیشترین رضایت کاربران نهایی مربوط به اصطلاحنامه علوم قرآنی، و بیشترین رضایت نمایه سازان از اصطلاحنامه فلسفه اسلامی است.
    نتیجه گیری
    اصطلاحنامه علوم اسلامی به میزان زیاد در مدیریت اطلاعات اسلامی موثر است و کاربران نهایی به میزان متوسط مراجعه به آن را قبل از اقدام به جستجوی اطلاعات برای بازیابی بهتر اطلاعات لازم و ضروری می دانند. اعتماد کاربران نهایی به یافتن اصطلاحات مناسب و هماهنگ با نیاز اطلاعاتی شان در این اصطلاحنامه زیاد است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اصطلاحنامه علوم اسلامی، بازیابی اطلاعات، رضایتمندی نمایه سازان، کاربران
|
  • S. Akbari-Daryan, F. Babalhavaeji* Pages 7-24
    Purpose
    The structure and content compatability of personal name authority records in Iran Marc with FRAD model. Methodology/Approach: A combination of Delphi، survey and case study were employed.
    Results
    According to the results the mean structure compatability of Iran MARC name authority records with FRAD model is 88. 75. The highest and lowest structure compatability rates are related to “contextualize” and “identify” user tasks with 99. 07 and 78. 3 wighted scores respectively. Also، the mean content compatability of IranMARC name authority records with FRAD model is 25. 02. The highest and lowest content compatability are pertained to “justify” and “find” user tasks with 37. 82 and 18. 26 weighted scores respectively.
    Conclusion
    IranMARC has the maximum structure and content compatability with FRAD model in “contextualize” and “justify” user tasks. It is suggested that National Library of Iran puts more attention on user tasks related to end-users.
    Keywords: Personal name authority records, Functionality, National Library, Archives of Iran (NLAI), Functional Requirements of Authority Data (FRAD)
  • D. Alimohammadi*, N. Naghshineh Pages 15-38
    Purpose
    The present article aims at providing a new question regarding the application of harmonica vibrato for music information retrieval in query-by-humming (QBH) systems.
    Methodology
    This study reviews the related literature of sting and wind instruments vibrato; and hence is a documentary research. It is at the same time a qualitative research from the content analysis and interpretation of the literature viewpoint.
    Results
    The present article defines Harmonica as a wind instrument and discusses the concept of vibrato as the enhancer of the instrument’s voice. It also provides the general model of Query-By-Humming (QBH) music information retrieval systems and brings forward a new question to system developers from the viewpoint of Harmonica vibrato’s applicability in QBH systems.
    Conclusion
    The research concludes that developing a new system capable of understanding the vibrato is essential. Such a system will help novice users of music databases to easily access to any track.
    Keywords: Harmonica, Vibrato, String instrument, Wind instrument, Query, By, Humming music information retrieval system, Information retrieval, Music
  • Y. Norouzi*, H. Soltanali Dastjerdi Pages 39-52
    Purpose
    The users’ priorities from the digital library user interface of National Library and Archives of Iran (NLAI).
    Methodology
    The survey is conducted using a self-designed questionnaire covering main features of digital library user interface. The population consists of 220 active users of NLAI.
    Results
    According to the results, “having different kind of search methods” and “the possibility to continue working after using the help” with average rank of 3.91 and 3.93 respectively, were regarded the highest priorities. Also, it revealed that there is no significant correlation between user’s education and their expectations from the digital library user interface. However, there is a direct correlation between the usage rate and the expectations from user interface.
    Conclusion
    Users considered all the measures related to digital library design as high important, therefore it is suggested that NLAI digital library follow a more user-friendly approach in desigining the user interface.
    Keywords: Digital library, National Library, Archives of Iran, User interface, User expectation
  • M. Eltemasi * Pages 53-64
    Purpose
    Folksonomies are introduced to be used in interactive information retrieval systems, especially in web 2.0. Considering any phenomenon's origin and formation philosophy facilitates the effective usage of them. Therefore, the Folksonomy classification system basics and principles will be studied in Dialectic and Hermeneutics philosophy approaches in this paper. Methodology/Approach: Literature survey.
    Findings
    Dialectics and Hermeneutics philosophy approaches find and extract concepts from phenomena therefore are considered to be the closest to Folksonomy principles.
    Conclusion
    Since Hermeneutics focuses on text interpretation and human understanding, it is more conforming to Folksonomy principles than Dialectics.
    Keywords: Folksonomy, Dialectics, Hermeneutics
  • Z. Bigdeli*, M. Serati Pages 65-76
    Purpose
    Analysis of knowledge flow through investigation of Iranian patents.
    Methodology
    Scientometric method and citation analysis has been employed. The Iranian patents were collected from United States Patent and Trademark Office (USPTO) database and the subjects were selected based on International Patent Classification (IPC). The patent's citations were analyzed by the references to patents or other scientific resources.
    Results
    Only 43% of patents cited non-patent resources. Regarding all the citations, about 77.6% of them referred other patents and only 22.4% cited other resources. Also, the statistical test's results show a significant difference between the number of citations to patents and to other resources, as well as a significant difference between selected subject fields.
    Conclusion
    Iranian patents are science-based rather than technology-based.
    Keywords: Iranian patents, Patents, United States Patent, Trademark Office (USPTO), Citation, Science, technology
  • M. Tabatabaei Pour*, Z. Mirhoseini, N. Neshat Pages 77-89
    Purpose
    Comparison of Children National Library of Iran website with other similar websites in the world in terms of their structure and content.
    Methodology
    The comparative method is used. A list of elements was extracted from the literature and evaluated using Delphi method. Ultimately, 8 categories and 69 criteria were approved by specialists.
    Results
    Among 12 websites, Iranian Children National Library website had 58.57% of total criteria. Considering the two weakest categories, the website got no score in amusement and only 17% in help category.
    Conclusion
    The Internet Public Library (IPL2) by 68.57%, International Children Digital Library (ICDL) by 67.14% and Library of Congress Children website by 62.85% were placed first to third. Iranian National Children Library website stands in the middle compared with other similar websites.
    Keywords: Iranian National Children Digital Library, Iranian National Children Library website, Evaluation
  • M. Farhadpour *, R. Khalaf Abadi Pages 91-110
    Purpose
    The qualitative evaluation of Iranian children and young adult's websites. Methodology/Approach: It is a survey study using a checklist based on ISO 9126-1 and Web-QEM model. Data gathered from 33 websites.
    Results
    Iranian children and young adult's websites are not in a desirable status considering usability (Average=0.39) and functionality (Average=0.44). Also, they are still far from the high desirable situation based on reliability (Average=0.63) and efficiency (Average=0.73).
    Conclusion
    Iranian children and young adult's websites are below the medium level regarding Web-QEM qualitative measures and are required to be redesigned.
    Keywords: Children, young adults, Iran, Website, ISO 9126, 1, Web QEM model, Qualitative evaluation
  • S. Sohrab Zadeh*, M. Hassan Zadeh, E. Karimi Pages 111-126
    Purpose
    Evaluation of Children National Library of Iran user interface from the perspective of children’s perception.
    Methodology
    It’s a survey using a self-designed questionnaire. The Cronbach Alpha was measured 86%. The population consists of 96 children aged 7 to 14 and purposive sampling was used.
    Results
    The user interface matches children’s perception. Children’s perception of user interface differs in different age groups. There is no relationship between children’s evaluation of user interface and their parents’ education level. However, there is a significant correlation between children’s knowledge of Internet, visiting library and their evaluation of user interface. Also, there seems to be no significant difference between male and female perception of user interface.
    Keywords: Perception, User interface, Digital library, Iranian Children National Library, Children, young adults
  • Zh. Salimifar*, N. Riahinia Pages 127-140
    Purpose
    Finding the relationship between user's self-efficacy beliefs and skills for searching in databases. Methodology/Approach: This is a survey using correlation. The population consists of all post-graduate students in Humanities entered Bu-Ali Sina University in 2013. Using stratified random sampling, 49 male and 55 female were selected. To gather data General Self-efficacy Scale (GSE-10) is used along with a self-designed questionnaire for measuring search skills. Data analyzed using Pearson correlation and Student's t-test.
    Results
    There is a direct and significant correlation between user's search skills and their self-efficacy beliefs. Search skills of post-graduate students of humanities in Bu-Ali Sina University are evaluated to be average and their self-efficacy beliefs above the average.
    Conclusion
    The results support the impact of psychological factors such as self-efficacy beliefs on user's interaction with information and communication technology.
    Keywords: Self, efficacy beliefs, Search skills, Databases
  • N. Hariri, S. Haratizadeh Pages 141-160
    Purpose
    To find out about user's satisfaction of using Islamic Science Thesaurus as an information retrieval tool. Methodology/approach: This is a survey and the population consists of 128 end-users and 62 indexers of information centers using this Thesaurus. Two self-designed questionnaires were used for end-users and indexers.
    Results
    The structure and referral system in Islamic Science Thesaurus are in an average level. On the other hand, consistency with user's needs user friendliness, semantic relationships, the presentation of the content and content trustworthiness are evaluated above the average. User's satisfaction with 9 thesauruses -constituting Islamic Science Thesaurus- shows a significant difference. End-users were more satisfied with Quran thesaurus and indexers with Islamic Philosophy thesaurus.
    Conclusion
    Islamic Science Thesaurus is highly effective in Islamic information management and end-users consider it necessary to consult this thesaurus before starting their search. Also, end-users have a great trust in this thesaurus for helping them find the terms consistent with their information needs.
    Keywords: Evaluation, Islamic Science Thesaurus, Information retrieval, Satisfaction, Indexers, End, users