فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 114، تابستان 1397)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 114، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد امین عرفان منش* صفحه 7
    هدف
    مطالعه رابطه میان شاخص های فعالیت آلتمتریک و کیفیت مجله های علم اطلاعات و کتابداری نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس در 2015.
    روش شناسی: فعالیت 134 نشریه علم اطلاعات و کتابداری نمایه شده در پایگاه اسکوپوس با روش توصیفی و همبستگی و شاخص های آلتمتریک و کتاب سنجی بررسی شد. برای گردآوری داده ها از پایگاه های آلتمتریک اکسپلورر، اسکوپوس، وب سایت رتبه بندی کشورها و مجله های سایمگو، و وب سایت ژورنال متریکس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزارهای اکسل و اس پی اس اس انجام شد.
    یافته ها
    از 6638 مقاله منتشرشده دارای نشانگر دیجیتالی شیء در مجله های علم اطلاعات و کتابداری در سال 2015، به تعداد 2524 مقاله دست کم یک بار در رسانه های اجتماعی اشاره شده است (پوشش آلتمتریک 38%). مجله Journal of Information Science بیشترین میزان حضور در رسانه های اجتماعی (پوشش 100%) و مجله D-Lib Magazine ( میانگین نمره آلتمتریک 9/17) بیشترین میزان توجه را داشته است. نتایج آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن وجود رابطه آماری معنادار و مثبت میان شاخص های فعالیت آلتمتریک (پوشش آلتمتریک و توجه آلتمتریک) و کیفیت مجله ها (اس جی آر، اسنیپ، سایت سکور، و میانگین استنادی) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    مقاله های منتشرشده در مجله های علمی باکیفیت تر، به میزان گسترده تری در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده و توجه بیشتری را نیز از سوی کاربران این رسانه ها دریافت می کنند.
    کلیدواژگان: فعالیت آلتمتریک، پوشش آلتمتریک، نمره آلتمتریک، علم اطلاعات و کتابداری
  • مظفر چشمه سهرابی*، رسول سعادت صفحه 27
    هدف
    تبیین اهمیت جایگاه میان رشته ها در طرح های رده بندی کتابخانه ای.
    روش شناسی: متون مرتبط با رشته و میان رشته و مسئله میان رشتگی در طرح های رده بندی کتابخانه ای و نیز 53 طرح رده بندی کتابخانه ای-کتاب شناختی به روش تحلیل اسنادی و محتوا با ابزار فیش برگه و سیاهه وارسی بررسی شد.
    یافته ها
    بررسی طرح های رده بندی نشان داد رده بندی های کتابخانه ای براساس حوزه یا رشته های دانشگاهی به وجود آمده و جایگاه مهم میان رشتگی را نادیده گرفته اند. همچنین، رویکرد غالب در تدوین طرح های رده بندی کتابخانه ای، منطق کلاسیک است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نادیده گرفتن میان رشته ها به طور مستقل در نظام های رده بندی کتابخانه ای، استفاده از رویکرد ترکیبی در این رده بندی ها (یعنی، توجه به رده بندی براساس تحلیل حوزه و رده بندی پدیده محور) و نیز گذر از رده بندی های کلاسیک کتابخانه ای و حرکت به سمت تدوین رده بندی های کتابخانه ای با رویکرد منطق فازی می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: میان رشته، میان رشتگی، رده بندی کتابخانه ای، کتاب شناختی، رده بندی پدیده محور، تحلیل حوزه، منطق فازی
  • فائزه دلقندی *، نصرت ریاحی نیا، پروین کدیور، غلامرضا صرامی صفحه 51
    هدف
    فراتحلیل یافته های پژوهشی کتاب درمانی در حوزه کودکان و نوجوانان با محاسبه اندازه اثر کلی کتاب درمانی؛ بررسی اثر کتاب درمانی بر مشکلات؛ و شناسایی تعدیل کننده های اثربخش کتاب درمانی.
    روش شناسی: 58 مقاله با 87 اندازه اثر از پژوهش های پیشین در حوزه کتاب درمانی دوره ده ساله 1384-1394 و دسترس پذیر در پایگاه های اطلاعاتی به دست آمد. برای محاسبه اندازه اثرها از نرم افزار CMA2 استفاده شد.
    یافته ها
    اندازه اثر کلی برای کتاب درمانی 004/1 است به این معنا که کتاب درمانی اثربخشی بالایی دارد. همچنین، متغیرهای تعدیل کننده مانند گروه کنترل، نوع هدایتگر، و تماس با هدایتگر تااندازه ای بر یافته ها اثربخش است؛ اما تعدیل کننده هایی مانند جنسیت بر اثربخشی نتایج تاثیری ندارند و اثربخشی کتاب درمانی برای هردو جنسیت یکسان است.
    نتیجه گیری
    کتاب درمانی اثربخشی بالایی برای کودکان و نوجوانان دارد و می تواند برای رفع اختلالات و مشکلات مختلف در کودکان و نوجوانان استفاده شود.
    کلیدواژگان: کتاب درمانی، فراتحلیل، مطالعات کتاب درمانی، کودکان و نوجوانان
  • ایوب نازی* صفحه 77
    هدف
    ارائه طرحی از طبقه بندی علوم در ایران باستان با تکیه بر متون باستانی.
    روش شناسی: رویکردی تاریخی، با تکیه بر متون، منابع، و اسناد موجود.
    یافته ها
    ایرانیان در تاریخ پیشینه علمی قوی ای دارند؛ اما بسیاری از منابع علمی آنها در گذر زمان نابود شده است. بندهش ایرانی یکی از منابع مهم باستانی ایران و حاوی طرح طبقه بندی گسترده ای از علوم است که بیشتر جنبه واقع گرایانه و کاربردی دارد تا فلسفی؛ این طرح با دیدی جامع نگرانه استخراج می شود. همچنین در این کتاب، نخستین طرح تاکسونومی مضبوط نیز ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    طرح طبقه بندی علوم موجود در بندهش با توجه به پیش فرض های سه گانه موجود در متن، پذیرفته می شود. این طرح واقع گرایانه و کاربردی ارائه شده است. به جای اسم بردن از کلیت هر علم، لایه دوم طبقه بندی، یعنی ابعاد هر علم به طور تفکیکی ذکر کرده است.
    کلیدواژگان: بندهش، طبقه بندی علوم در ایران باستان، کتابخانه های ایران باستان، تاکسونومی، شاخه های علوم
  • محسن نوکاریزی*، مهدی زینالی تازه کندی صفحه 97
    هدف
    تحلیل دو رویکرد نظام گرایی و کاربرگرایی در نظام های بازیابی اطلاعات و ارزیابی ربط از منظر بنیان های معرفت شناختی و ارائه رویکردی ترکیبی مبتنی بر دیالکتیک افلاطونی.
    روش شناسی: پژوهش حاضر مطالعه ای نظری است که با نگاهی انتقادی دو رویکرد نظام گرایی و کاربرگرایی در نظام های بازیابی اطلاعات و ارزیابی ربط را تحلیل کرده و با توجه به نقاط قوت و ضعف احتمالی آن، روشی به نسبت جامع مبتنی بر دیالکتیک افلاطونی پیشنهاد داده است.
    یافته ها
    به لحاظ معرفت شناختی، رویکرد نظام گرایی ریشه در فلسفه ثبات پارمنیدسی و رویکرد کاربرگرایی ریشه در فلسفه سیلان هراکلیتوسی دارد. تغییر در نیاز اطلاعاتی، شیوه دیدن جهان، و تغییر در فرایند قضاوت ربط را می توان با استفاده از نظریه سیلان هراکلیتوسی؛ همچنین تغییر قضاوت ربط درباره مدرکی واحد را در زمان های مختلف می توان با ثبات پارمنیدسی توضیح داد. برای پیروزشدن بر کاستی های این دو رویکرد در ارزیابی ربط مدارک بازیابی شده، به کارگیری روش دیالکتیکی افلاطونی می تواند روشی جایگزین باشد.
    نتیجه گیری
    دیالکتیکی افلاطونی روش مرکب استقرایی – قیاسی است که در آن همه اجزای بازیابی اطلاعات در تمام مراحل جستجو به صورت یک کل دیده می شود که همه اجزای آن در عمل، در تعامل با یکدیگرند؛ بنابراین می تواند رویکردی مناسب برای ارزیابی «ربط» در نظام های بازیابی اطلاعات باشد.
    کلیدواژگان: قضاوت ربط، بازیابی اطلاعات، دیالکتیک افلاطون، نظریه سیالیت هراکلیتوس، نظریه ثبات پارمنیدس
  • رضا بصیریان، احسان گرایی*، مرتضی کوکبی صفحه 117
    هدف
    بررسی نقش و جایگاه مفهوم مستندسازی در مدل های عمومی مدیریت دانش.
    روش شناسی: با روش مرور نظام مند کیفی مدل ها، برای تحلیل، شش مدل شناخته شده مدل های عمومی مدیریت دانش انتخاب شدند.
    یافته ها
    در تمامی مدل های عمومی مدیریت دانش، به مفهوم مستندسازی توجه شده است؛ سه مدل «هیکس»، «بک من»، و «بکوویتز و ویلیامز» به طور مستقیم و سه مدل «مک الروی»، «هفت سی»، و «نوناکا و تاکچی» به طور غیرمستقیم به این مفهوم اشاره کرده اند. مدل «نوناکا و تاکچی» تنها مدلی است که توجه به عنصر مستندسازی در آن، دو مرحله را دربرمی گیرد.
    نتیجه گیری
    محل استقرار عنصر مستندسازی در مدل های عمومی مدیریت دانش را می توان بازتاب نوع نگاه طراحان مدل به بحث متناسب بودن جایگاه یک جزء (مستندسازی) در یک کل واحد (مدل مدیریت دانش) قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: مستندسازی، مدیریت دانش، مدل های عمومی مدیریت دانش
  • فاطمه زارع زاده *، هادی شریف مقدم، فریبرز خسروی، مریم سلامی صفحه 133
    هدف
    تعیین میزان سواد رسانه‏ های اجتماعی کتابداران و کاربران سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و تاثیر استفاده از آن بر بهبود ارائه خدمات.
    روش شناسی: پژوهش توصیفی-تحلیلی به روش پیمایشی روی 355 نفر متشکل از 159 کتابدار و 196 کاربر فعال سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته و برای تجزیه و تحلیل آن از آمار توصیفی میانگین و استنباطی ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارهای اس پی اس اس و اکسل استفاده شد.
    یافته ها
    بیشتر کتابداران (6/51%) و کاربران (9/67%) رسانه های اجتماعی را خود فراگرفته اند. کتابداران، کمتر از نیمی از توانایی‏ های سواد رسانه های اجتماعی ازجمله اخلاق رسانه های اجتماعی (میانگین 63/3) و رعایت حق مولف (میانگین 36/3) را دارند؛ اما درکل، سواد رسانه های اجتماعی آنها مطلوب نیست. کاربران به جز توانایی دفاع (میانگین 86/2) سایر توانایی ها را در حد مطلوب دارند. درمجموع، سواد رسانه های اجتماعی آنها وضعیت مطلوب ‏تری نسبت به کتابداران دارد. کاربران (میانگین 14/4) استفاده از رسانه‏ های اجتماعی را برای بهبود خدمات موثرتر از کتابداران (میانگین 72/3) می دانند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رسانه ‏های اجتماعی برای کتابخانه و تاثیر افزایش میزان سواد رسانه های اجتماعی کتابداران بر دیدگاه بهترشان در استفاده از این رسانه ها برای بهبود ارائه خدمات، تلاش برای فراگیری این نوع سواد، ایجاد واحد آموزشی دانشگاهی و حرفه‏ای، و تهیه و تدوین بروشورهای خودآموز مناسب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سواد رسانه های اجتماعی، بهبود خدمات کتابخانه، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • یعقوب نوروزی*، علیرضا حداد اسکویی صفحه 151
    هدف
    شناسایی موانع پیاده سازی رایانش ابری از دیدگاه مسئولان پورتال کتابخانه های دیجیتالی ایران.
    روش شناسی: با روش توصیفی- پیمایشی و به وسیله پرسشنامه پژوهشگرساخته، نظرات 30 نفر از مسئولان پورتال کتابخانه های دیجیتالی ایران جمع آوری شد. یافته ها با آمار توصیفی و استنباطی و آزمون های تی تک نمونه ای، رتبه بندی فریدمن، و واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در پیاده سازی رایانش ابری در پورتال ها، به ترتیب موانع قانونی (70/3)، اقتصادی (70/2)، مدیریتی (82/1)، و امنیتی (78/1) بیشترین تاثیرگذاری را داشتند. از میان مولفه های مربوط به هر بعد، ناهم خوانی بین رویه های مقاوم سازی توسط ابر و مشتریان، به کارنگرفتن متخصصان سازمان فناوری اطلاعات برای بررسی خطرات و تبیین راهکارهای لازم به طور مستمر، مقرون به صرفه نبودن خدمات رایانش ابری در سازمان هایی که هزینه عملیاتی کمتری دارند، و نبود ضوابط قانونی سخت گیرانه خدمت دهندگان ابر در ایجاد سازوکارهای لازم برای کاهش خطرات مربوط به حریم خصوصی و محافظت از داده ها بیشترین رتبه را کسب کردند. همچنین، بین موانع شناسایی شده در انواع مختلف کتابخانه ها تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به مشکلات مربوط به مسائل حقوقی و قانونی در بستر کتابخانه های دیجیتالی، به تدوین قوانین ملی در زمینه رایانش ابری نیازمندیم.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، کتابخانه های دیجیتالی، موانع پیاده سازی، پورتال های کتابخانه ای
  • فرامرز سهیلی*، علی اکبر خاصه، پریوش کرانیان صفحه 171
    هدف
    شناسایی و مقایسه روند موضوعی مفاهیمحوزه علم اطلاعات و دانش شناسی ایران در دو بازه زمانی پنج ساله (1384-1389 و 1390-1394).
    روش شناسی: با روش تحلیل هم رخدادی واژگان، همه مجله های فارسی زبان حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی ایران که رتبه علمی-پژوهشی دارند و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه شده اند بررسی شد.
    یافته ها
    براساس تجزیه و تحلیل داده ها، کل کلیدواژه های به دست آمده از مقالات، 8862 کلیدواژه بود که 2832 کلیدواژه به بازه زمانی پنج سال اول و 6030 کلیدواژه به بازه زمانی پنج سال دوم اختصاص داشت. اعمال قانون برادفورد نشان داد در دوره اول، موضوعات هسته، شامل 25 موضوع و در دوره دوم 33 موضوع بوده است. نتایج مربوط به نمودار راهبردی نشان داد مباحث علم سنجی بهترین جایگاه را در پژوهش های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران دارند و مباحثی نظیر رابط کاربر، معماری اطلاعات، موتورهای جستجو، کتابخانه دیجیتالی، ابرداده، جستجوی اطلاعات، حفاظت اطلاعات، مدیریت دانش، هستی شناسی، مصورسازی، و شبکه های اجتماعی جزء موضوعات نوظهور در مطالعات علم اطلاعات و دانش شناسی ایران هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییرات موضوعات دوره دوم نسبت به دوره اول، با کم رنگ شدن موضوعاتی نظیر نشریات و اسناد و بیشترشدن رتبه کلیدواژه هایی نظیر فناوری اطلاعات و وب سایت ها، می توان گفت در گذار از دوره اول به دوم، مفاهیمی که دربردارنده مباحث سنتی حوزه هستند کم رنگ شده و مفاهیمی که شامل مباحث فناوری اطلاعاتی هستند جایگزین شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تحلیل هم رخدادی واژگان، شاخص دربردارندگی
  • زهرا یوسفی*، عبدالرسول جوکار صفحه 191
    هدف
    بررسی ارتباط میان کیفیت مقالات حوزه علم اطلاعات در ویکی پدیای انگلیسی با رتبه بازیابی شان در موتورهای جستجوی گوگل، یاهو، و بینگ.
    روش شناسی: با روش پیمایشی-توصیفی و براساس چهارچوب شناسایی شده، ابعاد کیفیت شامل اعتبار، کامل بودن، پیچیدگی، آگاهی بخشی، ثبات، روزآمدی، و فراریت برای هر مقاله محاسبه شده است.
    یافته ها
    مقالات بررسی شده در ابعاد پیچیدگی و فراریت نسبتا مطلوب ارزیابی شدند؛ اما در ابعاد کامل بودن، روزآمدی، و آگاهی بخشی وضعیت مناسبی نداشتند. بینگ به لحاظ صوری، رتبه نخست بیشترین تعداد نمایش مقالات ویکی پدیا را داشت؛ اما در رتبه بازیابی مقالات میان موتورهای جستجو تفاوت معناداری وجود نداشت. به استثنای شاخص روزآمدی، میان سایر ابعاد کیفیت اطلاعات با رتبه بازیابی مقاله ارتباط معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    ویکی نویسان باید با رعایت اصول لازم در نگارش آثار خود در بهبود مولفه های کامل بودن، روزآمدی، و آگاهی بخشی تلاش کنند. مسائل تجاری پشت پرده سامانه های بازیابی اطلاعات که انتشار الگوریتم رتبه بندی آنها را با محدودیت روبه رو می کند، می تواند توجیهی برای نبود رابطه میان برخی ابعاد کیفیت اطلاعات مقالات با رتبه بازیابی آنها باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات، مقالات ویکی پدیا، رتبه بندی نتایج، موتورهای جستجو
|
  • M.A. Erfanmanesh * Page 7
    Purpose
    The current research aims to investigate the relationship between altmetric activity and quality of the LIS journals indexed by Scopus in 2015.
    Methodology
    In this descriptive and relational research, altmetric and bibliometric indicators were utilized to study journals’ performance. The population of the study was comprised of 134 LIS journals in Scopus. Altmetric Explorer, Scopus, Scimago Journal and Country Ranking (SJR) and Journal Metrics were used for data gathering. Moreover, data analysis was conducted using descriptive and inferential tests in Microsoft Excel and SPSS.
    Findings: Results of the study revealed that of the 6638 papers with unique DOIs published in LIS journals in 2015, 2524 articles were mentioned at least once in social media platforms (altmetric coverage of 38%). The highest altmetric presence was seen in “Journal of Information Science” with altmetric coverage of 100%. Moreover, “D-Lib Magazine” was received the most altmetric attention with the mean altmetric score of 17.9. The results of running a series of Spearman’s rank correlation tests revealed positive and statistically significant association between two indicators of altmetric activity (altmetric coverage and mean altmetric score) and four indicators of quality (SJR, SNIP, CiteScore and mean citations received).
    Conclusion
    Results of the current research showed that papers published in higher quality journals, are more likely to be shared in social media tools and get more altmetric attention.
    Keywords: Altmetric activity, Altmetric coverage, Altmetric score, Library, Information Science
  • M. Cheshmehsohrabi *, R. Saadat Page 27
    Purpose
    materialized of this topic.
    Methodology
    The adopted research method in this study is analytic. Consequently, the 1) related literature on “discipline” and “Interdisciplinarity” and the interdisciplinary issue in the library classification systems and 2) “Interdisciplinarity” in 53 library classification systems are analyzed here. Given the nature of this subject, purposive sampling and census are applied.
    Findings: The findings indicate that library classifications are developed based on academic disciplines and so the important status of Interdisciplinarity is ignored. The prevailing approach in developing the library classification systems consist of the classic logic.
    Conclusion
    Because of ignorance in interdisciplinarity in the library classification systems, following a compound approach in library classifications like phenomenon-based and domain analysis classifications is necessary. Also, the transition from classical library classifications to the ones with fuzzy logic approach would be applicable.
    Keywords: Interdisciplinarity, Library classification schedules, Bibliographic classification, Phenomenon-based classification, Domain analysis, Fuzzy logic
  • F. Delghandi *, N. Riahinia, P. Kadivar, G. Sarami Page 51
    Purpose
    The purpose of this research is to use meta-analysis of research findings of bibliotherapy for children and adolescent in recent ten years in Iran and abroad. The aim of this study was to examine the effectiveness of bibliotherapy by the means of calculating the effect size. Although the research studied the effect of bibliotherapy on different problems and investigated that how much effective was the type of dependent variables and different moderators.
    Methodology
    Meta-analysis was used as a statistical technique .The population of the present meta-analysis was preceding studies in the field of bibiotherapy and research unites were previous independent primary research. The population of this study was the all scientific papers published in academic journals, scientific conferences and thesis in the 10-year period (1394-1384) by the subject of bibliotherapy. The papers must be available in different database and as well as have the necessary condition. According to Inclusion criteria of study, 58 work by 87 effect size get. To calculate the effect size, CMA software version 2 was used.
    Findings: Findings showed that overall effect size was 1.004 that is high according to the table of Cohen. The finding of this meta-analysis is compliance with previous studies that shows bibliotherapy is an effective and efficient approach for treating disorders and preventing and development of children and adolescent. Finding also showed that moderators like control group, type of therapist, contact to therapist are effective to some extent but moderators like sex has not effectiveness on result.
    Conclusion
    The effectiveness of bibliotherapy for children and adolescent is high and could be used as a treatment method for diffrent disorders and problems.
    Keywords: bibliotherapy, meta-analysis, children, adolescent, effect size of bibliotherapy
  • A. Nazi * Page 77
    Purpose
    This study seeks to extract a scheme of science classification in Iranian ancient texts.
    Methodology
    A historical approach, in resources and existing documents.
    Findings: Iranians have a bright scientific background, but many of their scientific resources was destroyed over the time. The Iranian Bundahish is one of the most important sources from ancient Iranian, that has a classification scheme of sciences which has more realistic and pragmatic aspect than philosophically; that understandable with a comprehensive view. As the first taxonomic scheme was presented in this book.
    Conclusion
    These sciences classification scheme can be extract according to the threefold presupposition contained in this paper. Because this is a realistic and pragmatic scheme, instead of considering the totality of the science the second layer of the classification scheme and the dimensions of each science field considered.
    Keywords: Bundahish, science classification in ancient Iran, ancient libraries, taxonomy, science fields
  • M. Nowkarizi *, M. Zeynali Page 97
    Purpose
    The aim is to analyze two approaches of system-oriented and user-oriented in information retrieval systems and to appraise relevance from an epistemological basis and to present a composed approach based on Platonic dialectic.
    Methodology
    This is a theoretical study that critically analyzes the approaches of system-oriented and user-oriented in information retrieval systems and relevancy evaluation, and, given its strengths and weaknesses, has proposed a relatively comprehensive method based on Platonic dialectics.
    Findings: Epistemologically, the system-oriented approach is rooted in the Parmenide's philosophy of stability and the user-oriented approach in Heraclitu's flux philosophy. The change in the information needs and the way of observing the world, and the change in the judgment process of relevance can be explained by the use of Heraclitu's flux theory; also, the change in the judgments of relevance to single document over different times can be explained by Parmenide's stability. To overcome the deficiencies of these two approaches in assessing the relevance of the retrieved documents, the use of Platonic dialectical method can be an alternative.
    Conclusion
    Platonic dialectical method is a deductive-inductive composed method in which all components of information retrieval are seen in all stages of the search as a whole whose components are in action and in interaction with each other; thus, one can provide an appropriate approach to assess "relevance" in Information retrieval systems.
    Keywords: relevance Judgment, information retrieval, Platonic Dialectic, Heraclitus's flux theory, Parmenides stability theory
  • R. Basirian, E. Geraei *, M. Kokabi Page 117
    Purpose
    Investigating the role and place of “documentation” in public knowledge management models.
    Methodology
    By using qualitative systematic review, six public knowledge management models were chosen for analysis.
    Findings: The findings showed that the term “documentation” has been emphasized in all of these six models by theorists; in “Hicks”, “Beckman” and “Bukowitz & Williams” models it has been emphasized directly but in the others (McElroy, 7C, and Nonaka & Takuechi) indirectly. The “Nonaka & Takeuchi” model is the model that focused on “documentation” in two steps.
    Conclusion
    Seating element documentation in public KM models can reflect the view of KM model planners to discuss the appropriateness of the position of a component model (documentation) in a whole unit (knowledge management model) was considered.
    Keywords: documentation, knowledge management, public knowledge management models
  • F. Zarezadeh *, H. Sharifmoghddam, F. Khosravi, M. Salami Page 133
    Purpose
    This study is going to determine social media literacy status of librarians and users of Iran National Library and Archives and its impact on their Attitude toward promoting library services by using them.
    Methodology
    This is a descriptive-analytical research with survey method which was done on 355 people consisted of 159 librarians and 196 active users of Iran national library and archives.
    The information was gathered through researcher-made questioner. Descriptive statistics Mean and inferential statistics Pearson were used.
    Findings: Most of librarians 51.6% and users 67.9% have learned social media themselves. Librarians have less than a half of the abilities of social media literacy such as social media ethics (3.63) and copyright (3.36). Totally their social media literacy is undesirable. Users have all the abilities except defend (2.86). Totally their social media literacy is more desirable than librarians. Users (4.14) consider social media use improves library services more efficiently than librarians (3.72).
    Conclusion
    Considering social media importance for libraries and the effects of improving social media literacy on librarians’ better viewpoints about using them for better library services; efforts for learning social media literacy, providing academic and vocational training, writing and preparing self-learning tutorials and brochures are recommended.
    Keywords: Social media literacy, Promoting library services, National Library, Archives of Iran
  • Y. Norouzi *, A. Haddad Oskoee Page 151
    Purpose
    The present study aims to identify the barriers of cloud computing implementation from the point of view of the officials of the portal of digital libraries in Iran.
    Methodology
    This study was conducted using descriptive-survey method and applied type. The statistical population of this research is the officials of the portal of digital libraries of Iran. In this research, due to the limited statistical population, sampling has not been done and the whole statistical society has been investigated. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and its validity was confirmed by the faculty members of the Information and Knowledge Department as well as the Department of Computer Science. The reliability of the questionnaire was calculated by calculating the Cronbach's coefficient of alpha (80.3%), which indicates the reliability of the instrument is appropriate. Descriptive and inferential statistics have been used to analyze the data.
    Findings: The results indicate that implementation of cloud computing in the portal includes economic, security, administrative and legal barriers. In analyzing the results from single user T tests, Friedman rankings and mean differences were used, and one-way variance or F test was used to analyze the results of differences in view of type of libraries. As a result, there is no significant difference in the type of libraries to identify the barriers.
    Conclusion
    It is necessary to compile some rules for cloud computing.
    Keywords: Cloud computing, Implementing barriers, Digital library Portal, Iranian digital libraries
  • F. Soheili *, A. Khasseh, P. Koranian Page 171
    Purpose
    This study aims to identify and compare thematic trends of concepts in Knowledge and Information Science based on the records indexed in the Islamic World Science Citation Database (ISC) during two-time span (2006-2010 and 2011-2015).
    Methodology
    This study is a scientometric applied research which uses co-word analysis techniques. The research population consists of all Persian journals in Knowledge and Information Science category indexed by ISC.
    Findings: Based on data analysis, the number of keywords in the articles is 8862 keywords, of which 2832 are related to the first five-year period and 6030 keywords in the second five-year period. The application of the Bradford’s Law indicated that in the first period, the core concepts were 25 cases, and in the second period 33 cases. The results of the strategic diagram showed that scientometric clusters have the best position in Iran's Knowledge and Information Science. Furthermore, topics such as user interface, information architecture, search engines, digital library, metadata, information search, information security, knowledge management, ontologies, visualization and social networks are among the emerging concepts in Iran's Knowledge and Information Science.
    Conclusion
    Regarding the changes in the topics of the second period in comparison to the first period, and with the dimming of concepts such as “journals” and “documents” and the highlighting of keywords such as “information technology” and “websites”, it can be said that in the transition from the first period to the second period, concepts that contain traditional topics of the domain are dimmed and concepts that contain IT topics have been replaced.
    Keywords: Content analysis, co-word analysis, inclusion index
  • Z. Yousefi *, A. Jowkar Page 191
    Purpose
    Investigating the Information Quality dimensions of Information Science articles in English Wikipedia and exploring the relationship between ranking of the Wikipedia articles in search engines and the quality of the articles.
    Methodology
    Using a descriptive- survey method and based on the identified framework, different indices related to the quality dimensions including credibility, completeness, complexity, awareness, stability, timeliness, and volatility are computed for the selected sample.
    Findings: The examined article showed a relatively favorable situation in terms of complexity and volatility but they did not have a very proper situation in terms of completeness, complexity and awareness.
    It was shown that although the Bing performed a better job in terms of retrieving Wikipedia articles in the top ten results compared to the other examined search engines there was no significant difference in the ranking of the articles among the evaluated search engines. There is no significant relation between the rank of a retrieved article in a search engine and the information quality dimensions except for the timeliness.
    Conclusion
    Wikipedia authors should try to improve the other dimensions of the information quality including completeness, complexity and awareness by enhancing their writing skills. The lack of a relationship between some components of the Information Quality and the rank of Wikipedia articles in the search engines may be related to the financial and commercial actions behind the scene of the information retrieval systems which have restricted them not to reveal their ranking algorithms.
    Keywords: Information quality, Results relevance ranking, Search engines