فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1388)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ابراهیم یوسفی راد صفحه 9
    یکی از مشکلاتی که موتورهای کاوش همواره با آن مواجه بوده اند، تطبیق واژه به واژه عبارت پرسش کاربر با مدارک موجود در پایگاه اطلاعاتی موتور کاوش است که منجر به عدم بازیابی همه مدارک مرتبط و نیز بازیابی تعداد زیادی از مدارک نامرتبط می گردد. در پاسخ به این نقطه ضعف، وب معنایی به وجود آمده است که از تطبیق صرف واژه ها فراتر رفته و جست وجو را براساس موضوع، ارتباط میان داده ها، نوع داده ها، و کیفیت های دیگر انجام می دهد. این مقاله پس از توصیفی از وب معنایی، به نحوه عملکرد آن پرداخته و با تمرکز ویژه بر هستی شناسی ها، که از اجزای اصلی وب معنایی بوده و برای انطباق معانی و مفاهیم در آن به کار گرفته می شوند، مفروضاتی را برمی شمارد که در باب پرسش و پاسخ در وب معنایی وجود دارد. در انتها در مورد چارچوب توصیف منبع آر.دی.اف.، که از اجزای وب معنایی بوده و هدف آن ایجاد مکانیسمی برای توصیف منابع و اسناد اینترنتی است، صحبت شده است.
    کلیدواژگان: وب معنایی، هستی شناسی وب، چارچوب توصیف منبع، سازماندهی وب
  • علی بیرانوند، هادی شریف مقدم صفحه 23
    آنچه از اپک ها (دسترسی پیوسته به فهرست های همگانی) استنباط می شود این است که حتی در صورتی که ساختارهای داده ها و مفاهیم موضوعی نمایه شده به طور دقیق و روشن مشخص نشده باشند، باز هم امکان اعمال بازیابی را به محقق می دهند. اپک ها چارچوب ضروری مورد نیاز جهت بازیابی اطلاعات را، در زمانی که اطلاعات ارائه شده اند، فراهم می کنند. به عبارت دیگر، اپک ها تا اندازه ای دربردارنده مفاهیم سواد اطلاعاتی هستند. به این مفهوم که برای بازیابی اطلاعات از طریق اپک ها، هرچقدر شخص با مفاهیم موضوعی مورد بازیابی آشناتر باشد بهتر می تواند به اطلاعات مورد نیاز دست یابد. برای اینکه اپک عملا قابل استفاده باشد، باید اطلاعات بالقوه و پیچیده موجود در آن را تجزیه و به بخش های ساده تر و قابل مدیریت تبدیل کرد. هدف این مقاله بررسی ماهیت عملکرد اپک ها از طریق مفهوم اطلاعات، و علامت شناسی است. همچنین سعی شده است ابهاماتی که در زمینه اپک های کتابخانه ای و نحوه عملکرد آنها وجود دارد مورد بررسی قرار گیرد. آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته، چندین مفهوم مورد بحث در تمامی سیستم های فهرستنویسی و نمایه سازی از جمله شرایط لازم برای سازماندهی و بازیابی، توصیف و رده بندی است. وجود ابهام در واژه ها و نامشخص بودن کد ارتباطی و علائم زبانی، اصلی ترین علل ایجاد مشکلات متعددی است که اپک ها با آن روبه رو هستند. در نتیجه، فهم این مطلب برای انجام طرح بهینه سازی اپک اجتناب ناپذیر است. فهرست ها در محیط پیوسته قادرند به آسانی فراتر از محیط کتابخانه حرکت کرده و دامنه وسیع و روبه رشدی از انواع اطلاعات غیرسنتی را به ثبت برسانند. البته باید توجه داشت که در چنین حرکتی، تنش هایی بین نقش های آنها به عنوان نمایه ها و منابع اطلاعاتی ایجاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: اپک، فهرست پیوسته، اطلاعات، ارتباطات، بازیابی اطلاعات
  • رسول زوارقی، عبدالحسین فرج پهلو صفحه 37
    هدف این پژوهش ارائه الگویی برای وضعیت نمایشی و رابط کاربری اپک های وب بنیاد ایران براساس ملاک های موجود جهانی و نظرات صاحب نظران است. از دو روش مطالعات کتابخانه ای و نظرسنجی برای انجام این پژوهش استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها نیز مطالعات کتابخانه ای و پیمایش در متون، و سیاهه وارسی بودند. جامعه پژوهش نیز صاحب نظران ایرانی در زمینه اپک ها بودند و از نمونه گیری هدفمند برای انتخاب این افراد استفاده شد. از حاصل این پژوهش و داده های گردآوری شده الگویی به دست آمد که در دو بخش ویژگی های نمایشی و رابط کاربری به ترتیب شامل 5 و 9 دسته معیار مختلف است.
    کلیدواژگان: ویژگی های نمایشی اپک های وب بنیاد، ویژگی های رابط کاربری اپک های وب بنیاد، اپک های وب بنیاد ایران
  • مازیار امیرحسینی، رویا محبی صفحه 75
    استاندارد بین المللی ایزو 2788 و استاندارد بریتانیا 8723 بر کاربرد توصیفگرهای بسیط و تجزیه توصیفگرهای مرکب یا پیچیده به عناصر معنایی مجزا تاکید دارند. این استانداردها از عامل بندی به عنوان روش تجزیه اصطلاحات مرکب نام می برند. قواعد و انواع عامل بندی در جهت کاهش کاربرد توصیفگرهای مرکب و حرکت به سمت تدوین توصیفگرهای بسیط وضع شده ند. به این ترتیب، باید همواره رابطه مشخصی میان تعداد توصیفگرها و تعداد کلمات به کار برده شده در ساختار آنها برقرار باشد. این مقوله، مبنای فکری پیشنهاد نسبت عامل بندی توسط نگارنده بوده است. در نسبت عامل بندی این باور وجود دارد که باید همواره تعداد توصیفگرهای یک کلمه ای بیشتر از توصیفگرهای دوکلمه ای و توصیفگرهای دوکلمه ای بیشتر از توصیفگرهای سه کلمه ای و الی آخر باشد. شیوه محاسبه نسبت عامل بندی بر مبنای تحلیل نسبت بین توصیفگرها با شمار کلمات گوناگون است. در این پژوهش به منظور تبیین نسبت عامل بندی بین توصیفگرها با شمار کلمات گوناگون، توصیفگرهای اصطلاحنامه های اصفا، اصول فقه، منطق، فلسفه، علوم قرآنی و کلام اسلامی، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. در تحلیل کمی عامل بندی از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. در بررسی این موضوع از شیوه تجزیه و تحلیل ارتباطی مدد گرفته شده که یکی از انواع روش های بررسی در تحلیل محتواست. جامعه مورد پژوهش در تحلیل کمی نسبت عامل بندی، توصیفگرهاست. در تحلیل و ارزیابی کمی این موضوع، امکان تحلیل و بررسی کلیه توصیفگرها وجود نداشت، به همین دلیل با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، جامعه نمونه تعیین شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در اصطلاحنامه های مورد بررسی، همواره تعداد توصیفگرهای یک کلمه ای کمتر از توصیفگرهای مرکب دوکلمه ای بود. بیشترین میزان کاربرد توصیفگرهای یک کلمه ای در اصطلاحنامه های اصفا، منطق، و کلام اسلامی قابل شناسایی است. در نسبت توصیفگرهای دارای بیش از دو کلمه، شاهد حرکت به سمت کاهش کاربرد تعداد کلمات در ساختار توصیفگرها هستیم. بهترین نتایج درکاهش سطح پیش همارایی به ترتیب در اصطلاحنامه های اصفا، اصول فقه، و فلسفه محقق شده است. بیشترین حجم توصیفگرهای مرکب، به توصیفگرهای دوکلمه ای اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کمی، نسبت عامل بندی، عامل بندی، توصیفگرها، توصیفگرهای مرکب، اصطلاحنامه اصفا، اصطلاحنامه اصول فقه، اصطلاحنامه منطق، اصطلاحنامه فلسفه اسلامی، اصطلاحنامه علوم قرآنی، اصطلاحنامه کلام اسلامی
  • فریبرز درودی، نرگس محمدعلیپور صفحه 99
    همراه با رشد تصاعدی وب و پایگاه های اطلاعاتی، جست وجوی منابع دیداری به مثابه کاربردی عمومی و فراگیر که به کاربران کمک می کند تا حجم بالایی از اطلاعات پیوسته دیداری را کاوش کرده و خلاصه سازند، تبدیل شده است. جست وجوی موضوعی و کلید واژه ای در موتورهای کاوش دیداری وب نشان دهنده رضایت کم کاربران در جست وجوی تصاویر محیط وب بر اساس شواهد مکتوب است. پاره ای از راهبردها و فنون مختلف در ارتباط با سازماندهی منابع تصویری وجود دارد که اغلب آنها بر اساس رویکرد غیرموضوعی است، مانند مصورسازی، نمایه سازی معنایی پنهان، رده بندی خودکار رقومی، و خوشه بندی تصاویر. علاوه بر آن، طرح رده بندی منابع شنیداری که می تواند این منابع را بر اساس برخی از ویژگی های صدا طبقه بندی کند، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: رده بندی ساختاری، سازماندهی، بازیابی اطلاعات، منابع اطلاعاتی رقومی، منابع دیداری، منابع شنیداری، محیط وب، پایگاه های اطلاعاتی
  • ملیکا خوشبخت، فریبرز خسروی صفحه 115
    هدف این مقاله تبیین وضعیت پیشینه های کتابشناختی از نظر میزان انطباق با استاندارها و قواعد مورد تایید و استفاده کتابخانه ملی ایران است. پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی است که به صورت پیمایش تحلیلی صورت گرفته و پایگاه نسخ خطی خانه کتاب به عنوان جامعه مورد بررسی لحاظ شده است. درک اینکه فهرستنویسان نسخ خطی تا چه میزان خود را ملزم به رعایت قوانین فهرستنویسی می دانند، می تواند در رسیدن به دیدگاه صحیحی از وضعیت موجود در حوزه فهرستنویسی نسخ خطی کمک شایانی باشد. یافته ها نشان از بالاترین میزان انطباق با قوانین در عنصر زبان و پایین ترین آن در عنصر پدیدآور دارد. همچنین در میزان رعایت قوانین در درج داده ها در عناصر مختلف دارای اختلاف معناداری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فهرست نگاری، پیشینه های کتابشناختی، عناصر کتابشناختی، نسخ خطی، قواعد فهرست نویسی
  • ابوالفضل گردشی، حمید کشاورز صفحه 123
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان کاربرد پیشینه های کتابشناختی کتاب های لاتین کتابشناسی ملی ایران در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است. پژوهش از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه است که بین فهرستنویسان جامعه مورد مطالعه، متشکل از 13 کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران توزیع و پس از پاسخگویی جمع آوری شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که هیچ کدام از کتابخانه ها از سیاست جدید فهرستنویسی کتاب های لاتین کتابخانه ملی برای فهرستنویسی کتاب های خود استفاده نمی کنند. 2/ 13 درصد از فهرستنویسان کتاب های لاتین مجموعه خود را به زبان خود کتاب و 3/ 76 درصد به زبان انگلیسی فهرستنویسی می کنند. با توجه با آمار به دست آمده در شیوه فهرستنویسی دو بخش یادداشت و موضوع باید تغییراتی صورت گیرد بدین صورت که 3/ 55 درصد زبان انگلیسی را برای بخش یادداشت ها به کار برده اند. همچنین برای بخش موضوع کتاب، هیچ یک زبان فارسی یعنی روش جاری کتابخانه ملی را پیشنهاد نکرده و در عوض 9/ 57 درصد زبان انگلیسی را برای درج موضوع ها برگزیدند.
    کلیدواژگان: فهرستنویسی کتاب های لاتین، فهرستنویسی فارسی کتاب های لاتین، فهرستنویسی، کتاب های لاتین، کتابشناسی ملی ایران، کتابخانه ملی ایران، پیشینه های کتابشناختی
  • مریم ملک محمدی صفحه 141
    هدف این پژوهش تعیین میزان رعایت استاندارد در تهیه چکیده فارسی پایان نامه های دکتری رشته های علوم انسانی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، براساس استانداردهای بین المللی ایزو، در چکیده نویسی است. روش تحقیق این پژوهش پیمایشی تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه چکیده فارسی پایان نامه های دکتری رشته های علوم انسانی و اجتماعی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی از سال 1368 الی 1384، در پنج دانشکده علوم انسانی، مدیریت و اقتصاد، حقوق و علوم سیاسی، زبان و ادبیات، و الهیات و فلسفه است. از میان پایان نامه های موجود (1315 عنوان)، 132 پایان نامه به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که در چکیده فارسی پایان نامه های دکتری رشته های علوم انسانی واحد علوم و تحقیقات، میانگین رعایت استانداردهای بین المللی ایزو 98 /38 و انحراف معیارآن 67/ 13 است که در بین دانشکده های واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده علوم انسانی با میانگین 88/ 48 و انحراف معیار68/ 12 بیشترین میزان استاندارد را رعایت کرده است. همچنین بین سال های تحصیلی، سال 1378با میانگین 44/44 و انحراف معیار 52/ 14 بالاترین میزان رعایت استاندارد را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: چکیده، پایان نامه، چکیده نویسی، استاندارد بین المللی ایزو در چکیده نویسی
  • قاسم آزادی احمدآبادی صفحه 155
    چکیده نویسی یکی از ابزارهای عمده تجزیه و تحلیل و سازماندهی مدارک است که به دو صورت دستی یا ماشینی انجام می شود. با پیشرفت هایی که در زمینه نرم فزاری و سخت افزاری به وقوع پیوسته و در حال تکامل است توجه و گرایش به تهیه و تولید چکیده های خودکار گسترش پیدا کرده است. این مقاله، ضمن تقسیم بندی رویکردهای چکیده نویسی خودکار به چکیده نویسی تک سندی شامل رویکردهای سنتی، آماری (مبتنی بر مجموعه)، رویکردهای مبتنی بر ساختار گفتمان، و رویکردهای مبتنی بر دانش و نیز چکیده نویسی چندمدرکی به بررسی پیشرفت های صورت گرفته در این زمینه می پردازد. عوامل و موارد قابل ملاحظه در نظام چکیده سازی خودکار در سه بخش جنبه های دروندادی شامل ساختار متن، حوزه، سطح تخصصی، محدودیت زبان، مقیاس، رسانه، نوع، واحد و زبان؛ جنبه های هدف شامل موقعیت، مخاطب، و کاربرد؛ جنبه های بروندادی شامل محتوا، قالب، سبک، فرایند تولید، جایگزینی، و طول نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سازماندهی اطلاعات، چکیده نویسی ماشینی، چکیده نویسی خودکار، چکیده نویسی تک سندی، چکیده نویسی چندمدرکی
  • میترا صمیعی صفحه 177
    تاکسونومی ها، در گذشته، به عنوان فرایند و نظامی برای سازماندهی گیاهان و جانوران به کار می رفتند. از دهه های اخیر تاکسونومی ها در علوم رایانه و اطلاعات از جمله هوش مصنوعی، علوم کتابداری و اطلاع رسانی، نظام های دست یابی به اطلاعات، معماری اطلاعات، برنامه نویسی شییء گرا و سازماندهی دانش و اطلاعات به کار گرفته شدند. تاکسونومی ها فهرست سلسله مراتبی چندگانه ای از موضوعات و مقوله های موضوعی هستند که رابطه مفهومی بین موضوعات را بیان می کنند. به بیان دیگر، تاکسونومی ها علم طبقه بندی اشیا هستند که شامل اصول کلی برای تقسیم بندی اشیا و حقایق به رده های مختلف اند و در آنها هر رده اصلی به زیررده و زیررده ها به رده های فرعی تر تقسیم می شود. هدف اصلی تاکسونومی نظام مند ساختن مجموعه ای از عناصر مختلف در یک ساختار سلسله مراتبی و کمک به بازیابی اطلاعات مرتبط است. در این مقاله سعی بر آن است که تاکسونومی و مفهوم آن، فرایند، انواع، مزایا، اصول و نظریه، و روش شناسی تاکسونومی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، سازماند هی اطلاعات، طبقه بندی اشیا، بازیابی اطلاعات
  • فرشته دیده گاه، محمد امین عرفان منش صفحه 197
    آر.دی.ای.، مخفف استاندارد توصیف و دسترسی به منابع، طرحی جدید است که به منظور توصیف و دسترسی به منابع در دنیای دیجیتال طراحی شده است. این استاندارد نوین که به عنوان جانشین قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن پا به عرصه نهاده، درصدد است تا چالش های عصر جدید اطلاعات را مخاطب قرار داده و قواعدی نو جهت توصیف و دسترسی به رسانه های جدید و منابع موجود در پایگاه های اطلاعاتی ارائه کند. گرایش روزافزون کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی در به کارگیری منابع دیجیتال و رسانه های جدید، ضرورت آشنایی این سازمان ها را با قواعدی جدید مانند آر.دی.ای.، که توصیف و دسترسی به این منابع را فراهم می سازند، به وجود آورده است. از این رو، تحقیق حاضر بر آن است تا پس از ارائه مقدمه ای مختصر در مورد این استاندارد و ضرورت ایجاد و اهداف آن، به تفصیل به بررسی ساختار این الگو و دو الگوی مبنای آن- الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی و الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های مستند- پرداخته و در انتها نگاهی مختصر به تفاوت های آر.دی.ای. و قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن بیفکند.
    کلیدواژگان: استاندارد توصیف و دسترسی به منابع، قواعد فهرستنویسی نگلوامریکن، الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های مستند، کمیته هماهنگی مشترک
  • مهدی نجیبی صفحه 215
    اثر پیش روی کوششی است برای ارائه نمایی کلی از اندیشه ها، رویکردها، سیاست گذاری ها، اصول، شیوه ها، و راهکارهای اجرایی نمایه سازی در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی است.این نوشته با انگیزه گسترش فرهنگ گفتگو و نقد و بررسی آراء، تجربیات و نوآوری های مراکز اطلاع رسانی– به ویژه در عرصه علوم اسلامی- به منظور نیل به استانداردهای بومی و فراگیر در پهنه نمایه سازی به نگارش درآمده است. نوشتار حاضر در دو بخش به این مهم پرداخته است: در بخش اول، کلیات و تعاریفی درباره نمایه سازی طرح و نقد و بررسی شده است. بخش دوم، رویکردهای نمایه سازی، سیاست گذاری ها، شیوه ها، و راهکارهای اجرایی آن در مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ترسیم شده و فرایند نمایه سازی در مرکز طرح و سپس برخی دیدگاه ها، روش ها، و راهکارها نقد شده است.
    کلیدواژگان: زبان نمایه سازی، شیوه های نمایه سازی، مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، نمایه، نمایه سازی، نمایه واژه
  • زهرا کاظم پور، حسن اشرفی ریزی صفحه 227
    سازماندهی اطلاعات، به منظور استفاده موثر از اطلاعات، همواره مورد توجه قرار گرفته است. اطلاعات و مدارک بدون سازماندهی قابلیت خود را از دست می دهند. به طورکلی، سازماندهی به وسیله فرایندهای متنوع بازنمایی محتوای مدرک در جهت بهبود جست وجو و بازیابی اطلاعات گام بر می دارد. یکی از مهم ترین شیوه های بازنمایی محتوا، نمایه سازی است. نمایه سازی فرایندی پیچیده است و ارائه روش های عملی آن می تواند به استفاده بهینه از اطلاعات موجود کمک نماید. از این رو، درک فرایند نمایه سازی، به عنوان فرایندی ذهنی، از اهمیت بسیار برخوردار است. در این مقاله، به مفهوم فرایند نمایه سازی و سپس به رویکردهای گوناگون آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: سازماندهی اطلاعات، نمایه سازی، رویکردهای نمایه سازی
  • امیرحسین مردانی صفحه 239
    حجم و تنوع منابعی که وب عرضه می کند مشکل کمیت محض، بدون ممیزی کیفی را ایجاد کرده است.مسئله سازماندهی و مدیریت منابع وب همواره یکی از دغدغه های مدیران اطلاعاتی بوده است.اکنون، ابزارهای نشانه گذاری جمعی به سرعت بر روی وب ظاهر شده اند. در چنین سیستم هایی کاربران هستند، که ساختارهای مفهومی را که «فولکسونومی» نامیده می شوند، خلق کرده اند. فولکسونومی نوعی نظام رده بندی توزیع یافته است که در آن گروهی از افراد، که معمولا کاربران فاقد دانش تخصصی رده بندی و نمایه سازی هستند، به سازماندهی و اشتراک منابع خود در وب می پردازند. فرصت مطرح کردن دنیای درون در عرصه جمعی، فولکسونومی را در زمره یک نظام مردم سالار درآورده است. این ابزاری جدید برای سازماندهی و طبقه بندی اطلاعات در وب است و شاید راه حلی نوظهور برای به کارگیری خرد جمعی در سازماندهی محتوای آشفته وب باشد.
    کلیدواژگان: فولکسونومی، رده بندی مردمی، برچسب گذاری جمعی، سازماندهی وب، وب2
  • امیر غائبی، الهام کریمی منصورآباد صفحه 261
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مارک و بررسی و شناسایی قابلیت ها و محدودیت های آن انجام شده است. در این پژوهش از روش مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوا استفاده شد. با توجه به یافته ها، مهم ترین قابلیت ها و محدودیت های مارک، در جهان و ایران، از نظر مصاحبه شوندگان بیان شد.
    کلیدواژگان: مارک، قابلیت ها، محدودیت ها، مارک در ایران
  • محسن نوکاریزی، شیوا یاری صفحه 271
    با گسترش روزافزون مجراهای تولید اطلاعات و به وجود آمدن مشکلاتی در حوزه سازماندهی و پردازش اطلاعات و نیز لزوم افزایش سرعت و دقت دسترسی به اطلاعات تولید شده، پرداختن به شیوه های نوین سازماندهی اطلاعات ضروری به نظر می رسد. لذا در این زمینه نمایه سازی و چکیده نویسی به عنوان یکی از شیوه های نوین سازماندهی اطلاعات مورد توجه ویژه ای قرار گرفت. درباره نمایه سازی و چکیده نویسی، به مفهوم جدید، منابع زیادی منتشر شده است که هدف همه آنها رفع موانع نمایه سازی و چکیده نویسی مواد بوده است. هدف این نوشته بررسی تمامی آثار فارسی موجود در این حوزه از جمله کتاب، پایان نامه، و مقالاتی است که از ابتدای طرح بحث به شیوه نوین امروزی در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی در ایران چاپ و انتشار یافته و در پیشبرد این حوزه موثر بوده اند. نتایج بررسی نشان می دهد در طول 4 دهه ای که از طرح بحث نمایه سازی و چکیده نویسی در ایران می گذرد، آثار موجود در این حوزه اعم از کتاب و مقاله، بیشتر تالیفی هستند که بیشترین این آثار، به نمایه سازی و جنبه های مختلف آن اختصاص یافته است. با پیشرفت فناوری های اطلاعات این حوزه نیز دستخوش تغییرات فراوانی شده است، به گونه ای که امروزه یکی از بحث های اصلی در این حوزه نمایه سازی و چکیده نویسی با استفاده از رایانه و سخت افزارهای مربوط است.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، چکیده نویسی، منابع انتشاریافته
  • عباس دولانی، محمدرضا فرهاد، پور صفحه 291
    گسترش روزافزون منابع اطلاعات علمی، باعث گرایش متخصصان اطلاعات به فشرده گویی و استفاده از راهکارهای آسان سازی جست وجوی اطلاعات شده است. در این بین، نمایه سازی یکی از باصرفه ترین راه های میانبر جهت رسیدن به اطلاعات است. در بین روش های بی شمار نمایه سازی که هریک دارای نقاط ضعف و قوت خاص خود هستند، نمایه سازی خودکار یکی از روش هایی است که علاوه بر جست وجوپذیر نمودن اطلاعات موجود، باعث افزایش توان آدمی در برابر پدیده انفجار اطلاعات و افزایش بی وقفه داده ها، به خصوص در قالب الکترونیکی شده است. با پیشرفت و تکامل نرم افزارهای نمایه سازی خودکار در افزایش سرعت فرایند نمایه سازی، تلفیق راهکارهای نمایه سازی خودکار و دستی، و کاهش زمان و هزینه ها اقبال و گرایش مدیران پایگاه های اطلاعاتی را جهت استفاده از این فناوری ها بیش از بیش افزایش داده است. این مقاله شامل درآمدی بر نمایه سازی خودکار و ارائه نظرات متخصصان در قالب بحث کوتاهی در مقایسه ضمنی دو روش نمایه سازی خودکار و دستی و در پایان معرفی جامع نرم افزارهای نمایه سازی خودکار و نحوه عملکرد آنها می باشد.
    کلیدواژگان: نمایه سازی خودکار، نمایه سازی دستی، نرم افزارهای نمایه سازی، اطلاعات الکترونیکی، بازیابی اطلاعات
  • اورانوس تاج الدینی، علی سادات موسوی صفحه 311
    دنیای اطلاعات و ارتباطات همواره با جهش های غیرمنتظره ای روبه رو بوده است. نرم افزارهای کتابخانه ای برای تسریع، خودکارکردن، و انعطاف بخشیدن به خدمات کتابداری، از جمله فهرستنویسی، پا به عرصه کتابخانه ها نهادند. دنیای 2، همگام با پیشرفت های صورت گرفته، دریچه ای رو به امکان تعامل و همکاری با کاربر را برای کتابخانه ها متجلی ساخت. در تعامل با وب 2، کتابخانه 2 به عنوان رویکردی نوین برای استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی و به کارگیری نرم افزارهای اجتماعی در امور کتابخانه ها و حرکت به سوی کتابخانه های بدون دیوار به وجود آمدند که پایه فهرستنویسی 2 را در تقارن با نرم افزارهای جدید بنا نهاده اند. این مقاله با نظری به نرم افزارهای کتابخانه ای، به عنوان ابزاری برای فهرستنویسی، به تاثیر دنیای 2 در امر فهرستنویسی پرداخته و نرم افزار «انوویتیو» را به عنوان نمادی در فهرستنویسی 2 به اجمال معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: اینوویتیو، دنیای 2، فهرستنویسی، فهرستنویسی 2، کتابخانه 2، نرم افزارهای کتابخانه ای، وب 2
  • علی اکبر خاصه صفحه 321
    با شروع قرن 21 و ظهور و گسترش انواع قالب های دیجیتالی و اینترنتی، استفاده از قواعد فهرستنویسی منابع چاپی برای قالب های غیرچاپی کمتر مفید واقع شده است. همچنین منابع سنتی نیز در قالب های متعددی ظهور یافته اند، به طوری که انتقال از قالب های فیزیکی به قالب های دیجیتالی و وبی نقش فهرستنویسان کتابخانه ها را در سازماندهی اطلاعات کمرنگ تر کرده است. استفاده از قواعد توصیفی منابع بر اساس نسخه تجویزی قدیمی انگلوامریکن 2 کارآیی چندانی در سازماندهی منابع جدید ندارد و هرگونه اصلاحات بیشتر بر روی این استاندارد ناکافی به نظر می رسد، مگر آنکه استاندارد جدیدی تدوین شود. استاندارد توصیف و دسترسی به منبع موسوم به آر.دی.ای. برای رفع مشکلات کنونی مربوط به سازماندهی منابع دیجیتالی تهیه شده است. این مقاله بر آن است تا با بررسی اجمالی نقاط ضعف و قوت قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن 2، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر.دی.ای.) را معرفی کرده، اهداف و ویژگی های اساسی آن را برشمرد، میانکنش پذیری و سازگاری آن با مارک21، دابلین کور، اف.آر.بی.آر.، و اف.آر.ای.دی. را بیان نماید، در انتها نیز نقدی مستند بر آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: فهرستنویسی منابع دیجیتالی، قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن2، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع (آر، دی، ای، )، اف، آر، بی، آر، اف، آر، ای، دی، مارک 21
  • صفحه 6
|
  • E. Yousefi Rad Page 9
    One of the problems search engines have always faced with is matching the search query word-by-word with available documents in the search engine database. This leads to retrieving a large number of irrelevant documents and not retrieving all relevant documents. As a response to this weakness, the concept of “semantic web” has appeared which not only matches the terms but also searches according to: topicality, relationships among data, type of data, and other qualities. This article presents a description of semantic web followed by reference to its function with special emphasis on the “ontologies” which are the main components of semantic web applied for both meaning and concept matching. Then some issues are examined in the format of response and request which arise in semantic web. In addition Resource Description Framework (R.D.F), one of the components of semantic web, is discussed. It aims to establish a mechanism for the description of internet documents and resources.
    Keywords: semantic web, web ontology, resource description framework, web organizing
  • A. Biranvand, H. Sharifmoghadam Page 23
    OPACs (Online Public Access Catalogues) are online catalogues of libraries and information centers designed for easier and quicker access to the library holdings. OPACs require familiarity with basic information literacy concepts to some extent: It means that the more a person knows the concepts of a subject, the better he/ she can access and retrieve needed information through OPACs. Online catalogues of libraries have separate functions as bibliographic databases, data entry and as a method for introducing a library and its services. This research aims to evaluate the functionality of OPACs and their problems. Furthermore in this paper the OPAC has been surveyed from the perspective of communication theory and effective factors concerning communication process have been identified. Weakness in classification and cataloguing rules, gradual evolution of library classifications and subject headings and also the complexity of cataloguing rules are some of the factors considered. Also the present ambiguity in key words, relational code and language symptoms are the main causes of the numerous problems which OPACs are faced with.
    Keywords: Computerized catalogues, OPAC, online catalogue, information, communication, information retrieval
  • R. Zavaraqi, A. Farajpahlou Page 37
    This research aims at designing a model for the presentational and user interface features of Iran’s web-based OPACs, according to world standards and expert viewpoints. Data collecting tools used were library studies and check lists. The study population included professional librarians familiar with OPACs who were chosen through purposive sampling. The model presented different criteria in both parts of demonstration features and user interface: the criteria associated with demonstration features are: general specifications, educational information, tags, textual features and page design.
    Keywords: OPAC, presentational feature, user interface
  • M. Amir Hosseini, R. Mohebi Page 75
    International standard of ISO 2788 and British Standard 8723 emphasize on the application of individual descriptors and the analysis of multiword or complex descriptors to separate semantic elements. These standards nominate "factoring" as a way for analyzing multiword terms. Factoring rules are laid down in order to decrease the usage of multiword descriptors and move towards the compilation of individual descriptors. Therefore there should always be a defined relation between the number of descriptors and the number of words used in their structure. In the factoring ratio it is supposed that the number of one-word descriptors should always be more than two-word descriptors and the number of two-word descriptors should always be more than three-word descriptors etc. The way of calculating the factoring ratio is based on analyzing the ratio of descriptors to the number of different words. In this research the descriptors of the thesauri of ASFA(trilingual cultural thesaurus: English, Persian, Arabic), principles of jurisprudence, logic, philosophy, Quranic sciences and theology have been analyzed and evaluated to determine the factoring ratio of descriptors to the number of different words. For quantitative analysis of factoring the methodology used in the research is content analysis. The study population is descriptors chosen through stratified random sampling. The results showed that the number of one-word descriptors have always been less than two-word multiword descriptors in the thesauri evaluated. One-word descriptors were mostly applied in thesauri of ASFA, logic and theology. The best results in reducing the level of pre-coordination belonged to the thesauri of ASFA, principles of jurisprudence and philosophy in sequence.
    Keywords: quantitative evaluation, factoring ratio, factoring, descriptors, multiword descriptors, thesaurus of ASFA, thesaurus of principles of jurisprudence, thesaurus of logic, thesaurus of Islamic philosophy, thesaurus of Quranic science, thesaurus of theology
  • F. Doroudi, N. Muhammad Alipour Page 99
    The number of audiovisual materials in the web environment is growing increasingly, hence the precision and recall of the retrieved results of these materials is of high importance. Because of the special features of digital audiovisual materials like clarity, color, density of pixels, quality of sound etc organization and classification of them in the web environment needs to use methods which considers these features other than just assigning subject identifiers (key words). Some of the new approaches to classification of audiovisual materials in web environments are: visualization, information retrieval by the type of data (one-dimensional, two-dimensional, hypertext, textual, etc.) latent semantic indexing, digital automatic classification, image and auditory material clustering. Using these methods can provide better organization of audio-visual materials for responding exactly to the needs of users in the web environment.
    Keywords: Structural classification, organization, information retrieval, digital information resources, audiovisual material, web environment, databases
  • M. Khoshbakht, F. Khosravi Page 115
    This research aims to evaluate bibliographic records available at the database of manuscripts of the Khane-ye Ketab in terms of conformity with cataloguing rules approved and used by National Library of Iran. This research is an applied one and the methodology is an analytical survey in which a checklist has been used as a tool for data collecting. The more cataloguers of manuscripts follow the cataloguing rules the better will be the quality of manuscript cataloguing. The findings indicate that the cataloguers do not care about the bibliographic elements such as place of compilation, statement of responsibility and added entries. As there is no information for the mentioned elements in each of the evaluated records. Also the results show that the highest conformity with cataloguing rules is in the language element at 96 percent while the lowest is in the statement of responsibility which is 95/6 percent.
    Keywords: cataloguing, bibliographic records, bibliographic elements, manuscripts, cataloguing rules, the databank of manuscripts
  • A. Gardeshi, H. Keshavarz Page 123
    The present research evaluates the extent to which the central libraries of state universities in Tehran use the bibliographic records of Latin (Non-Persian and Arabic) books in the National Bibliography of Iran. The methodology was survey research and a questionnaire as a tool for data collecting was distributed to cataloguers of the study population (including 13 central libraries). The findings showed that none of the libraries followed new policies which National Library of Iran uses for cataloguingLatin books (only the description area of bibliographic records in National Library of Iran is catalogued using the original language of the book, but other parts are all in Persian). 13.2 % of the cataloguers catalogue the Latin books in their original language and 76.3% of them catalogue Latin books in English. Therefore there should be some changes to cataloguing procedures in the note and subject access areas. 55.3% of the cataloguers have used English language for the notes area. While none of them suggested using Persian language for the subject area i.e. the current method of National Library. Instead 57.9 % chose to use English for the subject area.
    Keywords: cataloguing, cataloguing of Latin books, Persian cataloguing of Latin books, National Bibliography of Iran, National library of Iran, bibliographic records
  • M. Malek Mohammadi Page 141
    This research aims to study the extent to which the ISO standard is employed in writing the Persian abstracts of PhD theses of the courses of humanities in Islamic Azad University, Science and Research Campus. The method used was analytical survey: Persian abstracts of PhD theses of the courses of humanities and social science in five faculties of Humanities, Management and Economics, Law and Politics, Language and Literature, Islamic Science, and Philosophy in 1989-2005 were evaluated. 132 theses were selected using the method of cluster sampling. These samples were then assessed using an evaluation checklist based on the ISO abstracting standard. Findings showed that the extent to which the ISO abstracting standard was applied in Persian abstracts of PhD theses in the field of humanities is 38.98 percent and the standard deviation is 13.67. However among the Faculties of the Science and Research campus of the Islamic Azad University, the Faculty of Humanities has the most conformity with ISO abstracting standards which is about 48.88 percent and standard deviation of 12.68.
    Keywords: Abstracting, abstracts, Islamic Azad University science, research campus, abstracts, ISO standard 214, 1976, Humanities, theses
  • Gh. Azadi Ahmadabadi Page 155
    Summarization as one of the main devices for analysis and organization of documentsis done manually or automatically. With the advancement of technology, production of automatic text summarization has been developed. In the present article the approaches of automatic text summarization are divided into single documentsummarization and multi-document summarization. Single document summarization includes traditional approaches, statistical processing (based on the collection), approaches based on the structure of forum and knowledge-based approaches. Multidocumentsummarization evaluates the advances in this field. Effective factors on the system of automatic text summarization have been evaluated in three parts: (1) input aspects (including text structure, field, level of proficiency, language limit, scale, medium, type, unit and language); (2) objective aspects (including position, audience, application); and (3) output aspects (including content, format, method, the process of production, replacement and length).
    Keywords: information organization, automatic summarization, automatic abstracting, single document summarization, multi, document summarization
  • M. Samii Page 177
    Taxonomies are multiple hierarchical catalogues of subjects and topical categories which indicate conceptual relationships. In other words, taxonomies are the science of classification which includes general principles for classifying objects and facts into different larger classes, within each main class divisions are then made into sub-classes. The main objective of taxonomies is to organize a collection of different elements in a hierarchical structure and facilitate relevant information retrieval. In the present paper, concepts, history, process, advantages, principles, theory and methodology of taxonomies are debated. Taxonomies are of different types such as classic taxonomy, numerical taxonomy, taxonomy as ontology in artificial intelligence, taxonomy in object-oriented programming, and taxonomy in information architecture. Some of the advantages of using taxonomies are: access to relevant information in a short time, increasing knowledge share, and reducing the time for decision making.
    Keywords: taxonomy, information organization, information retrieval
  • F. Didegah, M. Erfanmanesh Page 197
    RDA (Resource Description and Access) is the new standard for resource description and access designed for the digital world. This new standard is superseding the Anglo American Cataloguing Rules 2 (AACR2) and attempts to address the challenges of the new age of information and to develop new rules for description of and access to modern media and the resources available in databases. The increasing tendency in libraries and information centers to include digital resources makes familiarity with the new rules like RDA necessary. In the present paper a brief introduction of this standard and its requirements and goals are presented, followed by a comprehensive evaluation of the structure of this model and its foundations: Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) and Functional Requirements for Authority Data (FRAD). In addition, the main differences between RDA and AACR2 have been surveyed.
    Keywords: resource description, access (RDA) standard, the Anglo, American Cataloguing Rules, functional requirements for bibliographic records (FRBR), functional requirements for authority data (FRAD), joint steering committee
  • M. Najibi Page 215
    In the present article the definitions of indexing are discussed. Then thoughts, approaches, policies, principles, and executive guidelines related to the indexing of Islamic documents and information center are presented. The paper aims to develop the culture of discussion, review and evaluation of the different viewpoints, experiences and innovations in information centers—especially in the field of Islamic sciences—to improve local and comprehensive standards in the field of indexing.
    Keywords: indexing, methods of indexing, Islamic documents, information center
  • Z. Kazempour, H. Ashrafirizi Page 227
    One of the most important methods of information organization, for optimal use of information, is indexing. Indexing is a complicated process and its understanding as a mental process is of considerable importance. This process includes extracting the concepts from the document and changing them to indexing terminology which aims to present a summary of the content of the document. In the present paper, the concept of the indexing process is discussed and then some of the more important approaches applied by indexers in the stages of indexing are evaluated. One of these approaches is called "response to questions". In this approach the indexer thinks, which questions the user of this document will have, that need to be responded to in this context.
    Keywords: Organization of information, indexing, indexing, approaches
  • A. Mardani Page 239
    The increasing growth of information sources on the web has made information organization more necessary. During recent years some efforts have been made to organize internet sources such as using public core metadata systems, library classification systems like Library of Congress (LC) and Dewey Decimal Classification and also user-centered approaches including Web 2.0 and social software. Folksonomy is a system of classification which is the result of personal free tagging of different formats of information such as text, data, image and objects. Folksonomy is created from the act of tagging by the person consuming the information. Tagging facilitates the way of organizing web content and provides the possibility for information seeking and retrieval, using different information sources and hyperlinks. Folksonomy has both advantages and disadvantages for information organization. In the present paper a history of completed researches about the disadvantages of and improving approaches to Folksonomy have been discussed. Some of its advantages are that it is multi-dimensional, it uses the language of the user, promotes user's skills etc.: there are numerous problems with Folksonomy systems derived from the use of uncontrolled keywords which are also considered in the paper.
    Keywords: Folksonomy, collective tagging, web organization, Web 2.0
  • A. Ghaebi, E. Karimi Mansourabad Page 261
    The present research aims to evaluate the status of MARC (Machine-Readable Cataloguing) in Iran and to identify its capabilities and restrictions. The methods of this research are library research and also interviewing with a number of experts in the fields of computer and library and information science. The most important capabilities of MARC are: a standard for bibliographic information interchange and storage, having the possibilities for the exchange of bibliographic information in different languages and the creation of a union catalogue. Problems experienced with MARC in Iran are the unfamiliarity of librarians and teachers of library science with MARC, the incompatibility of library softwares with MARC and inconsistency in using any kind of MARC.
    Keywords: MARC, capabilities, restrictions, MARC in Iran
  • M. Nowkarizi, Sh. Yari Page 271
    Indexing and abstracting are the new methods of information organization. They are of high importance considering the growing development of channels of information production and also the necessity of enhancing speed and precision of access to information that has been produced. There are a large number of resources about indexing and abstracting which have been published to clarify the methods. The present paper aims to comprehensively analyze and evaluate Persian works about indexing and abstracting: books, dissertations and articles which have been published in the field of library and information science in Iran. The results show that the first Persian writings in the field of indexing and abstracting were published in the 1970s and the most dominant works of this field were published in the 2000s. Also for this four decade period examining indexing and abstracting in Iran, most of the published works of this field (books and articles) are compilation (not translation) mainly about indexing and its different aspects.
    Keywords: Abstracting, indexing, articles, dissertations, Persian printed books
  • A. Doulani, M. Farhadpour Page 291
    The continuing proliferation of scientific information resources has made information specialists explore methods for information compression and the facilitation ofinformation seeking. Indexing is one of the economical shortcut paths for access to information. Among numerous methods of indexing each has its own advantages and disadvantages, automatic indexing is one of the methods which not only makesavailable information searchable but also expands the capabilities of people in the age of information explosion and continuous growth of information especially inelectronic format. The advancement and evolution of automatic indexing software, enhancing the process of indexing, merging the methods of manual and automatic indexing and reducing time and cost have made managers of databases eager to use technologies more and more. This paper gives an introduction to automatic indexing along with a presentation of expert viewpoints about the implicit comparison between the two methods of indexing (automatic and manual). Then follows a comprehensive introduction to automatic indexing software.
    Keywords: automatic indexing, manual indexing, indexing soft wares, information retrieval
  • O. Tajedini, A. Moosavi Page 311
    The world of information and communications has always faced unexpected changes. Web 2.0 opened a new window to libraries for cooperation and interaction with users. Library 2.0 which definitely involves elements taken from Web 2.0 emerged as a new approach for using communication and information technologies and social softwares in library affairs and moving towards libraries without walls. It created the basis for Cataloguing 2.0 in association with new applications. Cataloguing 2.0 considers the user as a counselor and an assistant in all library affairs. This research discusses library software as a tool for cataloguing, then examines the influence of World 2.0 on cataloguing and gives a brief introduction of a software called "innovative" as a symbol of Cataloguing 2.0. This user-centered software provides the possibility for changing its structure and facilitates user-library interaction.
    Keywords: Innovative, World 2.0, Web 2.0, cataloguing, Cataloguing 2.0, Library 2.0, library soft wares
  • A. Khasseh Page 321
    The emergence and development of kinds of digital formats in the 21st century made cataloguing rules for printed formats less usable. In addition, traditional information sources have been emerged in numerous formats, transferring those to web-based and digital formats has reduced the prominence of library cataloguers in the organization of information. The second edition of the Anglo-American Cataloguing Rules doesnt have that much efficiency in resource description and organization of new sources so more review on this inadequate standard seems needed. The standard of Resource Description and Access (RDA) has been designed to meet current problems related to the organization of digital resources. This research provides a survey on the weak points and capabilities of the 2nd edition of the Anglo-American Cataloguing Rules and gives an introduction to the standard of Resource Description and Access (RDA) and discusses its goals and basic features. Some of the features of this standard are its adaptability with MARC21, Dublin core, FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) and FRDA (Functional Requirements for Authority Data).
    Keywords: Cataloguing of digital resources, the Anglo, American cataloguing rules 2nd edition, The standard of resource description, access (RDA), FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records), FRDA (Functional Requirements for Authority Data), MARC21