فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی بیرانوند، ابراهیم افشار زنجانی، بهاره بخشی، علیرضا محمدنژاد گنجی، بهمن بیرانوند صفحه 6
    این تحقیق با هدف دستیابی به میزان تاثیر اجرای برنامه های آموزش استفاده از کتابخانه در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 86- 1385 انجام شده است.آزمودنی های این تحقیق از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های غیرکتابداری موجود در دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب شده اند. یک گروه از آزمودنی ها با کمک بروشور و گروه دیگر از طریق حضور در کلاس آموزش داده شده اند. سپس هر گروه با گروه گواه خود مقایسه شده و در انتها هردو گروه، پس آزمون نیز با یکدیگر مقایسه شده اند تا میزان اثربخشی آنها با یکدیگر مقایسه شود. نتایج به دست آمده حاکی از موثر بودن آموزش های ارائه شده می باشد. و در بین دو روش آموزشی بروشور و کلاسی، در 12 مورد آموزش کلاسی برتری معناداری نسبت به روش آموزشی از طریق بروشور داشته است، در موارد دیگر یا تفاوت معنادار نبوده و یا تفاوت وجود نداشته است. از میان 34 نکته آموزش داده شده، تفاوت پس آزمون ها با پیش آزمون ها در روش دوره آموزش کلاسی در 18 مفهوم و در روش آموزشی بروشور در 15 مفهوم معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش استفاده از کتابخانه، کتابخانه دانشگاهی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، آموزش کلاسی، بروشور آموزشی
  • اشرف فدایی، فاطمه نوشین فرد صفحه 24
    با توجه به رسالت اصلی کتابخانه ها در برآوردن نیازهای اطلاعاتی کاربران، امروزه مدل های جدیدی برای طراحی کتابخانه ها درنظر گرفته می شود که در این میان، کتابخانه های دیجیتال جایگاه ویژه ای را در محیط مجازی اینترنت به خود اختصاص داده اند. این کتابخانه ها با داشتن قابلیت های بیشتر و پیشرفته تر برای مدیریت اطلاعات، از دیگر منابع اطلاعاتی اینترنتی متمایز شده اند.
    تحقیق حاضر درخصوص دیدگاه های مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی در مورد ایجاد کتابخانه دیجیتال است. روش پژوهش پیمایشی است و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار اس.پی.اس.اس. استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه علامه طباطبایی شناخت و آگاهی خوبی نسبت به کتابخانه دیجیتال دارند و نظرشان نسبت به دیجیتالی کردن منابع کتابخانه ها مثبت است و با وجود مشکلاتی که در تهیه بودجه و در مواردی ضعف امکانات و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد، اینگونه کتابخانه ها را ضروری می دانند. در این زمینه، اقداماتی در کتابخانه ها صورت گرفته است از جمله این موارد می توان به اشتراک مجلات لاتین از طریق اینترنت و پیوسته و تهیه پایان نامه در قالب لوح فشرده اشاره نمود. همچنین، بیش از 50 درصد مدیران و کتابداران عدم آگاهی مدیران، فقدان نیروی انسانی متخصص کتابدار، روزآمد نبودن دانش کتابداران، نداشتن تسلط بر زبان های خارجی، فقدان نیروی انسانی علوم رایانه ای، جایگاه نامناسب کتابخانه در تشکیلات اداری، عدم وضوح قوانین مربوط به حق مولف، نبود تجهیزات لازم، فقدان امکانات مالی، و فقدان زیرساخت مخابراتی را در حد زیادی از موانع ایجاد کتابخانه دیجیتال می دانند. امکانات مخابراتی دانشگاه نیز از دیدگاه مدیران فناوری اطلاعات در حد متوسط ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال، کتابداران، مدیران، دانشگاه علامه طباطبایی
  • زهرا اباذری، مریم قنبرپور صفحه 44
    پژوهش حاضر با هدف تعیین «فعالیت های انگیزشی مطالعه در مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان»، از طریق بررسی نظرات مربیان در سطح مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرتهران، از فروردین 1387 تا پایان تیر 1387، انجام شده است. روش تحقیق، پیمایشی- توصیفی است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که 2/ 73 درصد مربیان کانون معتقدند انجام فعالیت های عام فرهنگی بیشترین تاثیر را بر ایجاد انگیزه مطالعه در بین کودکان و نوجوانان دارد. فعالیت های هنری با 5/ 37 درصد در رتبه دوم، و فعالیت های ادبی با 7/ 27 درصد در رتبه سوم تاثیرگذاری بر ایجاد انگیزه مطالعه در کودکان و نوجوانان قرار دارند. از دید مربیان کانون، گروه های سنی «الف» علاقه خاصی به فعالیت های خاص هنری دارند. گروه سنی «ب» تمایل زیادی به فعالیت های عام فرهنگی و خاص هنری و اسلامی دارند. گروه سنی «ج» بیشترین علاقه را، در مقایسه با سایر گروه ها، به فعالیت های فرهنگی، ادبی، علمی، و اسلامی دارند. گروه سنی «د» به فعالیت های خاص ادبی و علمی بیش از فعالیت های هنری، فرهنگی، و اسلامی علاقه دارند. گروه سنی «ه» در مقایسه با سایر گروه ها، کمترین میزان علاقه را به فعالیت های خاص هنری داشته و به فعالیت های ادبی و علمی علاقه بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: انگیزش، مطالعه، کودکان و نوجوانان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انگیزه مطالعه
  • سمیرا خسروی، فریبرز خسروی صفحه 63
    هدف پژوهش آشنایی با وضیت کتابخانه تخصصی نابینایان و کم بینایان کتابخانه ملی ایران و پی بردن به مشکلات حاکم و نارسایی های موجود است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و ابزار آن پرسشنامه است. جامعه پژوهش 33 نفر از کاربران نابینا و کم بینای کتابخانه تخصصی نابینایان و کم بینایان کتابخانه ملی می باشند. در این تحقیق مباحث نظری پیرامون نابینا و اطلاعات، نابینا و کتاب و کتابخانه، نابینا و فناوری اطلاعات و ارتباطات و فناوری های نوین برای نابینایان مورد بررسی قرار گرفته شده است. سپس کتابخانه تخصصی نابینایان و کم بینایان کتابخانه ملی از لحاظ نیروی انسانی، خدمات اطلاع رسانی، کیفیت و کمیت منابع موجود، تجهیزات و وضعیت ساختمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیش از 50 درصد از مراجعه کنندگان نابینا و کم بینای کتابخانه ملی از ارائه خدمات این بخش رضایت دارند و نتایج حاصل بیانگر آن است که مجموعه کتابخانه از نظر کیفی و محتوایی تا حدودی تامین کننده نیازهای اطلاعاتی اعضاست، ولی خدمات اطلاع رسانی زیاد رضایت بخش نمی باشد، همچنین تجهیزات دیداری- شنیداری و تجهیزات ساختمانی از وضعیت مطلوبی برخوردار است و نیز فضای اختصاص یافته به این بخش بسیار مناسب است و از جمله موانع قابل بحث در مورد دسترسی به فضای کتابخانه، عدم کفپوش های برجسته و تابلوهای راهنمای صوتی است. در زمینه کفایت تعداد نیروی انسانی شاغل نیز مراجعه کنندگان اتفاق نظر ندارند.
    کلیدواژگان: نابینایان، کم بینایان، خدمات، بررسی وضعیت، کتابخانه نابینایان، کتابخانه ملی
  • سمیه حسینی، احمد شعبانی صفحه 78
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی وضعیت موجود کتابخانه های تخصصی صنایع فولاد کشور از نظر اهداف و وظایف، سازمان و مدیریت، نیروی انسانی، مجموعه، سازماندهی منابع، خدمات، ساختمان و تجهیزات، و منابع مالی و مقایسه نتایج حاصل با استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران می باشد. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و از نوع توصیفی انجام گرفته و به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. از 11 کتابخانه تخصصی صنایع فولاد کشور 1 کتابخانه از پاسخگویی به پرسشنامه اجتناب نمود و پژوهش برحسب 10 پاسخنامه (90/90 درصد) دریافتی با استفاده از نرم افزار اکسل مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که کتابخانه های تخصصی صنایع فولاد کشور در زمینه اهداف و وظایف 66/ 51 درصد، سازمان و مدیریت 70 درصد، نیروی انسانی 51/26 درصد، مجموعه 31/ 30 درصد، سازماندهی منابع 35/ 45 درصد، خدمات 92/ 49 درصد، ساختمان و تجهیزات 13/ 58 درصد، و منابع مالی 11/ 38 درصد با استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران مطابقت دارند. در پایان، پیشنهادهایی به شرح زیر برای بهبود وضعیت این کتابخانه ها ارائه گردید: 1) جذب نیروی انسانی با مدرک کتابداری، 2) برگزاری کلاس های ضمن خدمت و آموزشی جهت ارتقای سطح دانش کارکنان شاغل در کتابخانه، و 3) تخصیص بودجه کافی و معین به کتابخانه از طرف سازمان مادر.
    کلیدواژگان: کتابخانه های تخصصی، صنعت فولاد، استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران
  • مرتضی کوکبی، رضا مختارپور صفحه 92
    در پژوهش حاضر، ابتدا وضعیت کتابخانه های حوزوی استان خوزستان، به لحاظ نیروی انسانی، مجموعه، سازماندهی منابع، خدمات، و ساختمان و تجهیزات بررسی شده، و سپس میزان رضایت کاربران کتابخانه های یاد شده از وضعیت موجود مورد سنجش قرار گرفته است. سیاهه وارسی و پرسشنامه رضایتمندی، دو ابزاری بودند که به ترتیب، جهت بررسی وضعیت و سنجش میزان رضایتمندی کاربران کتابخانه های حوزوی استان خوزستان از سوی پژوهشگر مورد استفاده قرار گرفتند. جامعه کتابخانه ای پژوهش حاضر، شامل از 18 کتابخانه حوزوی می باشد و پژوهشگر نمونه های آماری مورد نیاز خود را از میان تعداد کل طلاب شاغل به تحصیل در حوزه های علمیه مورد مطالعه به شیوه تصادفی طبقه ای از بین سه سطح حوزوی انتخاب نمود. بررسی ها نشان داد که هیچ یک از کتابخانه های حوزوی استان خوزستان از وجود افراد متخصص در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی بهره نمی برند که این موضوع موجب شده تا شاخص دانش و تخصص کارکنان، پس از شاخص تعداد کارکنان، با 9/ 37 درصد فراوانی، بیشترین میزان نارضایتی را در میان پاسخگویان به خود اختصاص دهد. آمارها نشان داد که منابع نگهداری شده در کتابخانه های حوزوی عمدتا از نوع چاپی هستند که آن هم در غالب موارد، از طریق وقف و اهدا فراهم آمده اند. بررسی ها نشان داد که از مجموع 18 کتابخانه حوزوی مورد مطالعه، تنها 6 مورد از منابع دیداری- شنیداری، آن هم به تعداد بسیار محدود، بهره می برند. طبق آمارهای به دست آمده، پاسخگویان از بین شاخص های مربوط به کتاب های موجود در کتابخانه مورد استفاده، بیش از همه از تنوع موضوعی کتاب های فارسی (با 57 درصد فراوانی) احساس نارضایتی دارند. از حیث شیوه های سازماندهی منابع، بررسی ها نشان داد که هیچ یک از کتابخانه های حوزوی استان خوزستان از اصول و قواعد شناخته شده ملی و بین المللی پیروی نمی کنند و این موضوع موجب گردیده است تا 5/ 41 و 9/ 40 درصد از پاسخگویان، به ترتیب از شیوه رده بندی کتابخانه و فهرست کتابخانه احساس نارضایتی داشته باشند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های حوزوی، بررسی وضعیت، رضایتمندی کاربران، استان خوزستان
  • تحدید تضمینات دادرسی عادلانه در پرتو امنیت گرایی در جرم پولشویی
    صفحه 111
  • زهیر حیاتی، محمد امین عرفان منش صفحه 115
    پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی و مقایسه قابلیت های قواعد فهرستنویسی آنگلوآمریکن و الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی (اف.آر.بی.آر.) در تامین اهداف و کارکردهای مورد نظر از فهرست کتابخانه پرداخته و نقاط قوت و ضعف هریک را مشخص کند. در این پژوهش، که به روش پیمایش مقایسه ای انجام شده است، بررسی دو الگو توسط سیاهه وارسی طراحی شده از سوی محققان انجام شده است. بدین ترتیب که با استفاده از متون و مدارک موجود و جست وجو در پایگاه های فهرستگان ملی آمریکا و فهرست جهانی، که به عنوان نمونه برگزیده شدند، به پاسخگویی سیاهه ارزیابی پرداخته شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از سیاهه وارسی پژوهش، به صورت تحلیلی و مقایسه ای انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی در زمینه اهداف و کارکردهای فهرست، مبنای توصیف آثار در پیشینه های کتابشناختی، ساختار پیشینه های کتابشناختی، تعیین کارکردهای عناصر داده ای موجود در پیشینه های کتابشناختی، و سطح و نحوه توصیف مدارک در پیشینه های کتابشناختی کامل تر از قواعد فهرستنویسی آنگلوآمریکن عمل کرده و به نحو موثرتری قادر به پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی کاربران فهرست کتابخانه ای است. از جمله معایب الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی نسبت به قواعد فهرستنویسی انگلوآمریکن می توان به مقبولیت جهانی پایین تر، عدم آموزش کتابداران و فهرستنویسان، عدم آشنایی کاربران فهرست ها با این الگو، نیازهای نرم افزاری خاص، و هزینه های فهرستنویسی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: قواعد فهرستنویسی آنگلوآمریکن، الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی، فهرست، اهداف فهرست، کارکردهای فهرست
  • علی مرادمند صفحه 133
    دین مبین اسلام و کلام الله مجید برای مطالعه و کتابخوانی و کسب علم ارزش و اعتبار خاصی قائل شده است. اهمیت کتابخوانی در اسلام به قدری است که معجزه پیامبر اکرم (ص) از نوع کتاب است و در این کتاب مقدس هم اولین آیاتی که بر پیامبر (ص) نازل شده با امر به خواندن و الفاظ کتاب، قلم، و علم توام شده است. اهمیت کتاب و کتابخوانی و عظمت و شرافت کتاب در اسلام تا حدی است که خداوند متعال به قلم و به آنچه می نویسد، قسم یاد می کند. هدف این پژوهش، بررسی جایگاه، معنا، و مفهوم کتاب و کتابخوانی از منظر قرآن کریم، دین مبین اسلام، پیامبر اسلام(ص)، و ائمه اطهار(ع) است. همچنین نقش کتاب در هدایت، رستگاری، و پیشرفت علمی و فرهنگی انسان ها و جامعه بشری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. این مطالعه به روش کتابخانه ای و از طریق تحلیل محتوای کلام الله مجید، احادیث، و سایر متون موجود انجام گرفته است. قرآن کریم در مورد «کتاب» معانی اصطلاحی مختلفی را اطلاق کرده است: الف) کتب شرایع دین، ب) کتبی که اعمال بندگان را ثبت و ضبط می کند، و ج) کتبی که جزئیات نظام هستی و حوادث واقعه را ثبت و ضبط می کند. هم در قرآن و هم در روایات و گفتار بزرگان بر نقش سازنده کتاب و کتابخوانی در رشد و تعالی فکری و اجتماعی انسان ها با تاکید فراوان اشاره شده است. به طوری که، در یک تقسیم بندی جالب، جوامع بشری را به دو قسمت جوامع دارای کتاب و جوامع بدون کتاب تقسیم می کند. همچنین، قرآن و روایات، کتاب و کتابخوانی را وسیله ای برای حفظ و سازماندهی و انتقال ذخایر فرهنگی و علمی به نسل های آینده دانسته بر تاثیرات معنوی و اخروی مطالعه و به میراث گذاشتن دانش برای آیندگان اشارات فراوان می کند. قرآن کریم، به سبب اینکه برای علم و دانش و کسب علم و تفکر در پدیده های جهان هستی اهمیت خاصی قائل شده است، به تبع آن، برای دانشمندان و علمای دین و دانش هم فضیلت و اعتبار خاصی قائل شده و ویژگی مهم علم و دانش را، دوام و ماندگاری منافع آن هم در این دنیا و هم در آخرت برای افراد دانسته است. به طوری که، در روایات و احادیث هم عالمان بر عابدان برتری دارند؛ چون منافع عبادت فقط شامل شخص عابد است ولی منافع علم هم شامل عالم و هم شامل سایر افراد می شود. به طوری که، در قرآن و اسلام، کتاب و کتابخوانی از جایگاهی بس عظیم برخوردار است. بررسی آماری محتوای کلام الله مجید نشان داد که واژه کتاب به اشکال مختلف 255 بار، واژه علم 582 بار، واژه قلم 2 بار، و واژه اقرا 3 بار در قرآن تکرار شده است. در نتیجه مطالعه و کتابخوانی و تحصیل علم و دانش از فرایض بسیار موکد در دین مبین اسلام، قرآن کریم و احادیث و گفتار بزرگان دانش است. به همین سبب توجه به بسترسازی های لازم و ایجاد مراکز کتابخوانی و کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی و ترویج فرهنگ مطالعه از راه های مختلف لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: کتاب، کتابخوانی، قلم، علم، قرآن، احادیث
  • علی منصوری، فریده عصاره صفحه 147
    پژوهش حاضر، به بررسی تولیدات علمی کشورهای اسلامی در پایگاه وب آو ساینس در بازه زمانی 1994-2008 می پردازد. به همین منظور، میزان حضور کشورهای اسلامی در عرصه تولیدات علمی بین المللی و میزان تاثیرگذاری آنها بر تولید علم (میزان مستند واقع شدن) مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش تعداد 16 کشور از میان 57 کشور جهان اسلام است که در زمره فعال ترین کشورهای جهان اسلام، با احتساب حداقل میانگین تولیدات علمی، دارای بیشترین میزان انتشار بودند. از مجموع 643429 مدرک منتشر شده در پایگاه وب آو ساینس، توسط کشورهای اسلامی در سال های 1994- 2008، سهم 16 کشور مورد بررسی 303369 (3/ 83 درصد) مدرک بود. به عبارت دیگر، ازکل 7/ 2 درصد سهم کشورهای جهان اسلام در پایگاه وب آو ساینس، در سال های 1994- 2008، بیش از 4/ 2 درصد از مدارک منتشر شده، مربوط به 16 کشور مورد بررسی بود. تحلیل داده ها نشان داد که کشورهای اسلامی مورد بررسی به طور میانگین از رشد صعودی در انتشار آثار خود برخوردار بوده اند و پیشتاز آنها کشور ایران است. بررسی نقشه علمی ده نویسنده برتر کشورهای مورد بررسی از جنبه مورد استناد قرار گرفتن در دو گروه نویسندگان کشورهای مورد بررسی (جهان اسلام) و کل نویسندگان موجود در پایگاه وب آو ساینس، نشان دهنده آن است که نویسندگان کشور ایران در حوزه شیمی بیشترین استناد را از نویسندگان کشورهای اسلامی دریافت نموده اند و در گستره جهانی نیز کشور لبنان در حوزه ایمنی شناسی بیشترین استناد را دریافت نموده اند. این امر، انتخاب کشورهای اسلامی به منظور تقویت روابط علمی با کشورهای اسلامی صاحب نام در علم را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تولید علم، ترسیم ساختار علمی، جهان اسلام، کشورهای اسلامی
  • مهدیه میرزابیگی، جواد عباس پور صفحه 170
    با ایجاد و گسترش محیط وب، شیوه های نمایش اصطلاحنامه ها تحت تاثیر قابلیت ها و ویژگی های خاص این محیط قرار گرفته اند. این مقاله سعی دارد ضمن پرداختن به شیوه های نمایش اصطلاحات، به ویژه در محیط وب، به بررسی قابلیت ها و تاثیرات این محیط بر شیوه های نمایش پیشین بپردازد. همچنین مروری کوتاه بر برخی اصطلاحنامه های تحت وب موجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: اصطلاحنامه، نمایش های اصطلاحنامه ای، اصطلاحنامه تحت وب
|
  • A. Biranvand, E. Afshar Zanjani, B. Bakhshi, A. Mohammadnejad Ganji, B. Biranvand Page 6
    This research aims to study the extent to which library user education programs affected graduate students studying at Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran in the 2006-2007 academic year. The research subjects were randomly selected among graduate students of fields other than library science. One group was educated through brochures and the other group participated in educational classes. Then each group was compared with its control group and in the end both post-test groups were compared with each other to study the effectiveness of each teaching method. Findings indicate that the education programs had been effective. Among the two education methods, in 12 cases educational classes have had a meaningful advantage over passing on information through brochures and in other cases the differences had either not been meaningful, or no difference existed at all. Among the 34 points taught, the differences between post-test and pre-test results were meaningful in 18 concepts in the educational class method and.15 concepts in the brochure education method
    Keywords: library user education, university libraries, graduate students, Islamic Azad University, Science, Research Branch of Tehran, educational class, educational brochure
  • A. Fadaei, F. Nooshinfard Page 24
    Considering the major role of libraries in meeting the information needs of their users today, new models are suggested for designing libraries, among which digital libraries have a special place. Such libraries, having more developed capabilities for information management, have an outstanding position among other information resources.This research studied the viewpoints of managers and librarians of the libraries of Allameh Tabatabaei University about developing digital libraries. The research was carried out as a survey, questionnaires are used to collect information and SPSS utilized to analyze the data. Research findings show that the managers and librarians of the libraries of Allameh Tabatabaei University have a good understanding and awareness of digital libraries and a positive opinion about digitizing library resources. They believe in the necessity of such libraries despite the budgetary and facility constraints. Some measures have been taken in this regard, namely subscription to foreign journals through internet and preparing theses in the form of CDs. Furthermore, more than 50 percent of the managers and librarians believe that obstacles to the development of digital libraries include lack of awareness of managers, lack of specialist librarians, out-of-date knowledge of librarians, lack of fluency in foreign languages, lack of computer specialists, the improper position of libraries in administrative structures, lack of clear copyright laws, lack of required equipment, lack of financial facilities and lack of telecommunications infrastructures. The telecommunication facilities of the university are assessed to be at a medium level from the viewpoint of information technology managers.
    Keywords: digital library, librarians, managers, Allameh Tabatabaei University
  • M. Qanbarpoor, Z. Abazari Page 44
    This research aimed to determine “the activities carried out to enhance study motivation in the culture and arts centers of the Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults” from the viewpoint of the educators. It did so by studying the opinions of the educators of centers of the Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults in Tehranfrom April to July 2008. Results of this descriptive-survey showed that: 73.2 percent of the educators believe that carrying out common cultural activities has the greatest effect on motivating the children and teenagers to study. Art activities and literary activities are respectively rated as the second (37.5 percent) and third (27.7 percent) most effective activities for motivating children to study. From the viewpoint of educators, those in the “A” age group are very much interested in special art activities. The “B” age group is very keen on common cultural activities and special art and Islamic activities. Those who fall in the “C” age group are the most interested group in cultural, literary, scientific, and Islamic activities in comparison to other groups. Those in the “D” group are interested in special literary and scientific activities more than art, cultural, and Islamic activities. And the “E” age group is the group least interested in special art activities and has more interest in.literary and scientific activities.
    Keywords: motivation, study, children, young adults, Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adults, study motivation
  • S. Khosravi, F. Khosravi Page 63
    The aim of this research was to study the status of the National Library of Iran's special library for the blind and visually impaired and to explore the existing problems and shortcomings. The research was carried out as a descriptive survey and used questionnaires to collect data. The research population consisted of 33 blind and visually impaired users of the National Library. In this research, theoreticalissues about the blind and information, the blind and books and libraries, the blind and communication and information technology and modern technologies are studied. Then the special library for the blind and visually impaired is analyzed regarding human resources, information services, qualityand quantity of existing resources, equipment and the condition of the library building. Research findings show that more than 50 percent of the blind and visually impaired users of the National Library are satisfied with the services they receive. Findings also indicate that the library collection meets the information needs of blind users to a large extent but information services are not very satisfying. Furthermore the audio-visual equipment and building equipment are in good conditions and the area allocated to this section is very suitable. Obstacles which may be discussed regarding the access to the library area include, lack of special floor coverings for the blind and lack of audio signs. Users have.divided opinions about the adequacy of the number of library staffSAMIRA.
    Keywords: the blind, the visually impaired, services, library for the blind, national library
  • S. Hosseini, A. Shabani Page 78
    This research aimed to study the current status of the special libraries of the steel industry of Iran interms of their objectives, duties, organization and management, human resources, collections, organization of resources, services, building, equipment and financial resources and to compare the results with the Standards for Iranian Special Libraries. The research was conducted as a descriptive surveyand questionnaires were used to collect data. Among 11 special libraries of Iran’s steel industry, 1 library did not fill in the questionnaire and the research was carried out based on the 10 questionnaires received (90.90 percent). The results were analyzed using Microsoft Excel. Findings indicated that thespecial libraries of the country’s steel industry meet the Standards for Iranian Special Libraries to different extents, i.e. 51.66 percent in terms of objectives and duties, 70 percent in organization and management, 26.51 percent in human resources, 30.31 percent in collection, 45.35 percent in organization of resources, 49.92 percent in services, 58.13 percent in building and 38.11 percent in equipment and funding. In the end, the following suggestions have been made to improve the status of these libraries: (1) recruitment of staff holding degrees in librarianship (2) running educational classes to improve the knowledge of the library staff (3) allocating adequate and specific budget for libraries from the parent organization.
    Keywords: special libraries, steel industry, Standards for Iranian Special Libraries
  • M. Kokabi, R. Mokhtarpoor Page 92
    In this research, we first studied the status of the seminary libraries in Khuzestan Province, in terms of staff, collections, services, building, equipment and organization of resources. Then we evaluated the satisfaction of users of the libraries studied. To study the status of the libraries and evaluate user-satisfaction, checklists and questionnaires were used respectively. In this research, 18 libraries were studied and the library-users were selected by chance among students of three different seminary levels. Studies indicated that none of the seminary libraries of Khuzestan Province employ experts in the field of Library and Information Science; due to this the index of “knowledge and expertise of staff” has the highest frequency of dissatisfaction (37.9 percent) after the index of “staff number”. Statistics reveal that resources preserved in seminary libraries are mainly printed resources and have been mostly donated to the libraries. Studies showed that among a total of 18 libraries studied, only 6 had audio-visual resources, which were also very limited. According to the statistics obtained, among the indicators relating to books existing in libraries, respondents were mostly (57 percent) discontent with the diversity of Persian books. With regard to organization of resources, studies showed that none of the seminary libraries of Khuzestan Provinces follow national and international standards and principles and this has caused 41.5 percent of the users to be dissatisfied with the classification of libraries and 40.9 percent to be unhappy with the catalogue of the libraries.
    Keywords: seminary libraries, user satisfaction, Khuzestan Province
  • Z. Hayati, M. Erfanmanesh Page 115
    The present research aimed to study and compare the capabilities of the Anglo-American CatalogingRules (AACR) and the Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) model for fulfililng the aims and functions required by library catalogues and to determine the pros and cons of each model. In this research, which was carried out as a comparative survey, the two models are assessed through checklists developed by the researchers. The checklists were filled in using existing texts and documents and searching in the United States’ National Union Catalogue and WorldCat which were chosen as examples. Furthermore, the data obtained from the research checklist was analytically and comparatively analyzed. Research findings show that in terms of aims and functions of catalogues, the basis for description in bibliographic records, the structure of bibliographic records, the determination of functions of existing data elements in bibliographic records and the level and method of describing documents in bibliographic records, the Functional Requirements for Bibliographic Records model is more complete than AACR and is able to meet the information needs of library catalogue users more effectively. Among the deficiencies of the Functional Requirements for Bibliographic Records model in comparison with AACR the following may be mentioned: less international popularity, lack of instructing librarians and cataloguers, lack of familiarity of catalogue users with this model, special.software requirements and cataloguing costsZAHIR.
    Keywords: Anglo, American Cataloging Rules, Functional Requirements for Bibliographic Records model, catalogue, catalogue aims, catalogue functions
  • A. Moradmand Page 133
    Islam and the Holy Quran place a high value on studying, reading books and gaining knowledge. In Islam, the importance of reading books is so much that the major miracle of the great prophet of Islam (PBUH) was a book (the Holy Quran) and the first verses of this book which were received by the prophet (PBUH), commanded him to read and included words like “book”, “pen” and “science”.The main objective of this library research – carried out through content analysis of the Holy Quran, narrations and other existing texts – is to study the status, meaning and concept of “book” and “reading books” from the viewpoint of the Holy Quran, Islam, the prophet of Islam (PBUH) and the pure imams (PBUT). Furthermore, the role of books in guidance, salvation and scientific-cultural progress of human beings and civil society is discussed.The research findings show that both in the Quran and in the narratives and sayings of leading figures of Islam, great emphasis has been placed on the constructive role of books and reading books in the intellectual and social development of humankind. Statistical analysis of the content of the Holy Quran reveals that the following words have many repetitions: “ketab” (book) (255 times), “elm” (science) (582), “qalam” (pen) (2) and “eqra” (read) (3). Moreover, the Quran and Islamic narratives consider books and the reading of books as a means for preserving, organizing and transferring cultural and scientific resources for and to future generations and many times mention the spiritual and heavenly effects of studying and passing knowledge on to posterity. The Holy Quran attaches particular importance to science, knowledge and pondering the phenomena of the world and therefore attributes special excellence and credibility to scientists and ulama.We may conclude from this research that studying, book-reading and education are among the major duties emphasized by Islam, the Holy Quran and narrations and sayings of Islamic figures. Therefore it is necessary to establish required infrastructures, build libraries and information centers and promote studying through different methods.
    Keywords: books, book, reading, Qalam (pen), science, Quran, narrations
  • A. Mansoori, F. Osareh Page 147
    This research analyses scientific publications of Islamic countries in the “Web of Science” databasedated between 1944 and 2008. In doing so, the extent to which Islamic countries have produced international scientific publications and the number of times they have been cited are studied. The population of this research project consists of 16 Islamic countries (of a total of 57 Islamic countries) whose publications in the Web of Science database were more than the average of scientific publications. Among a total of 429,643 documents published by Islamic countries in the Web of Science database from 1994 to 2008, the 16 studied countries contributed 369,303 documents (83.3%). In other words, Islamic countries contributed 2.7 percent of material in the Web of Science database between 1994 and 2008, and more than 2.4 percent of those documents were published by the 16 studied countries. Ananalysis of the data revealed that the average number of publications of Islamic countries had an increasing trend in the studied period with Iran having the highest amount of increase in its publications. A study of the scientific map of the top ten authors in the studied countries reveals that in the field of chemistry, Iranian authors were most cited among authors of Islamic countries, and at a global level, Lebanon was the most cited country in the field of immunology. According to the findings, universities and scientific and research centers of Islamic countries may establish scientific relations to learn from.the experiences of countries leading in different fields.
    Keywords: Scientometrics, scientific publication, mapping scientific structure, the Islamic world, Islamic countries
  • M. Mirzabeigi, J. Abbaspour Page 170
    After the development of the web environment, the display types of thesauri were affected by the abilities and features of this environment. This article makes an effort to review the display types of thesauri especially in the web environment and to study the capabilities and effects of this environment on previous types of display. It also briefly reviews some of the web-based thesauri.The findings of this research show that, although the web environment has brought about some changes in web-based thesauri in terms of accessibility, the use of different types of display without being worried about space limits, the ability to simultaneously see two or several display types and to see several levels of hierarchy; thesauri of the web environment still face challenges for which proper solutions must be found.
    Keywords: thesaurus, thesaurus displays, web, based thesauri