فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا اباذری، لیلا نعمتی انارکی صفحه 7
    هدف با توجه به انفجار جمعیت و افزایش روزافزون متقاضیان آموزش و گسترش سریع فناوری های اطلاعات و ارتباطات، سیستم های آموزش حضوری به تنهایی پاسخگوی نیازهای متقاضیان نیستند، در نتیجه، آموزش های غیرحضوری (پیام نور) گسترش یافته است. هدف از این مقاله مقایسه آموزش های حضوری و غیر حضوری از جنبه های مختلف در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی می باشد.
    روش/رویکرد پژوهش روش پژوهش حاضر پیمایشی- تحلیلی و از نوع کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی، و برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس استفاده شد.
    یافته ها یافته های تحقیق نشان می دهد که کمتر از نیمی از دانشجویان دانشگاه پیام نور از شیوه آموزشی خود رضایت دارند که این میزان در دانشجویان دانشگاه های دولتی 69درصد می باشد. در دانشگاه های پیام نور به ترتیب 5/54 درصد دانشجویان غیرحضوری از شیوه مشاوره و آموزش استادان خود، 49 درصد از شیوه عملکرد کادر آموزشی، 2/37 درصد از فضای آموزشی نامناسب، 9/35درصد از خدمات کتابخانه ای نامناسب و منابع و کتاب های درسی بیشترین میزان نارضایتی را دارند.در دانشگاه های دولتی تهران، 3/59درصد دانشجویان از شیوه مشاوره و آموزش استادان و 1/8 درصد از شیوه عملکرد کادر آموزشی ناراضی هستند؛ در حالی که درصد کمتری از دانشجویان حضوری از امکانات رفاهی نارضایتی دارند. میزان رضایت از توانایی استادان در تدریس در هر دو نظام آموزشی در حد متوسط بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میزان رضایت دانشجویان حضوری از شیوه آموزشی خود بیشتر از دانشجویان غیرحضوری(پیام نور)می باشد. به کارگیری بیشتر فناوری های آموزشی و مواد کمک درسی و نیز تجهیزات و امکانات در افزایش میزان رضایت دانشجویان پیام نور می تواند تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آموزش حضوری، آموزش غیرحضوری، دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی، کتابداری و اطلاع رسانی
  • فرهنگ فرخی، ناهید بیات بداقی صفحه 23
    هدف
    هدف اصلی سیستم ایمنی مهیا نمودن امنیت و تسهیلات لازم در این زمینه برای کارکنان کتابخانه، منابع، و تجهیزات کتابخانه، همچنین مراجعه کنندگان به کتابخانه است. به طور همزمان، تمام موارد و مسائل مورد نیاز برای امنیت کامل کتابخانه، باید بدون ایجاد هیچ گونه تداخلی در خدمت رسانی کتابخانه به مراجعان صورت پذیرد (Mc Comb،2004). روش/رویکرد پژوهش:روش پژوهش در این تحقیق، با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش و فرضیه های پژوهش، پیمایشی توصیفی است. برای ارزیابی امنیت فیزیکی و الکترونیکی ساختمان و تجهیزات کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی عمومی و دانشگاهی با هدف ارتقای میزان امنیت و کاهش پیامدهای ناشی از عدم امنیت در فضای کتابخانه، از سیاهه وارسی مخصوص امنیت ساختمان کتابخانه استفاده شده است،که توسط دایره امنیت و سلامت شغلی ایالات متحده (ا.اس.اچ.ای.) تهیه شده است. جامعه آماری این پژوهش، 14 کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی عمومی و دانشگاهی شهر زنجان می باشد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی نظیر درصد و فراوانی انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در کل، بین میزان به کارگیری اصول حفاظت و ایمنی در ساختمان کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر زنجان تفاوت معنی داری وجود ندارد (این پژوهش شامل بررسی مدیریت مواد، دارایی و اقلام ساختمان، درها، کلید و قفل، کنترل ورود و فضای داخلی، پنجره ها، حفاظ ها، نرده ها و دروازه ها، روشنایی فضای بیرونی کتابخانه،هشدار آتش سوزی و تمهیدات و پیشگیری، دسترسی به قفسه های کتاب،دروازه های امنیتی می باشد).
    نتیجه گیری
    اگرچه بر اساس جدول 3(مقایسه میزان به کارگیری اصول حفاظت و ایمنی در ساختمان کتابخانه های عمومی و دانشگاهی) وضعیت موجود ایمنی فضای کتابخانه ها متوسط به نظر می رسد، با وضعیت مطلوب انطباق صد در صد نداشته و تمامی فضاهای امنیتی باید، بر اساس استانداردهای موجود، مورد بررسی و بهینه سازی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساختمان کتابخانه، سیستم ایمنی، امنیت فیزیکی، آتش سوزی، استانداردهای بین المللی
  • سعیده ابراهیمی صفحه 35
    هدف
    به منظور توجه به ارتقای کیفیت انتشارات علمی درکنار کمیت آن، پژوهش حاضرسعی نموده است که تولیدات علمی پژوهشگاه های ایران درپایگاه آی. اس. آی. را بر مبنای معیارهای کمی و کیفی درقالب درسه گروه پژوهشگاه های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ پژوهشگاه های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛و سایر پژوهشگاه ها مورد ارزیابی و مقایسه قرار داده و معنی داری تفاوت بین این گروه ها را بر مبنای 4 شاخص تحقیق مورد آزمون قرار دهد. روش /رویکرد پژوهش: پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش دربرگیرنده آن دسته از موسسات پژوهشی ایران است که درسال های 1997تا 2006، در پایگاه آی. اس. آی. تولید علمی داشته اند. نمونه گیری به روش قضاوتی و غیر احتمالی انجام شده است. داده های پژوهش از پایگاه مزبور جمع آوری و ازطریق ابزارجست وجوی پیشرفته پایگاه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند. داده های به دست آمده از پژوهش در4 بخش تولید، استناد، تاثیر استنادی، و درصد مدارک استناد شده، به روش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر آن است که پژوهشگاه دانش های بنیادی، بین گروه پژوهشگاه های وابسته به وزارت علوم، پژوهشگاه برتر(بر مبنای سه شاخص)، و موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، بین گروه سایر پژوهشگاه ها، پژوهشگاه برتر(بر مبنای هر 4 شاخص) می باشد. درمقایسه کل پژوهشگاه های کشور، پژوهشگاه دانش های بنیادی و مرکز پژوهش های شیمی و مهندسی شیمی ایران، پژوهشگاه های برتر(بر مبنای 4 شاخص) می باشند. همچنین یافته ها نشان می دهد که بر مبنای شاخص های کمی و کیفی تحقیق، تفاوت معنی داری بین پژوهشگاه های وابسته به وزارت علوم، و سایر پژوهشگاه ها وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی کمی و کیفی پژوهشگاه های ایران به موازات هم و همپوشانی سطح بالا بین پژوهشگاه های برتر بر مبنای هر 4 شاخص، بیانگر توجه به کمیت و کیفیت انتشارات علمی در موسسات پژوهشی در راستای یکدیگر بوده است که این امر در پژوهشگاه های مرتبط با علوم بین رشته ای و همچنین مرتبط با حوزه شیمی به میزان بیشتری قابل مشاهده بوده است.
    کلیدواژگان: پژوهشگاه های ایران، تولیدات علمی، ارزیابی کمی، ارزیابی کیفی، شاخص های علم سنجی، استناد، تاثیر استنادی
  • مرضیه سیامک صفحه 55
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی دانشجویان کاردانی کتابداری و اطلاع رسانی و تاثیر قرار گرفتن در محیط دانشگاهی در سطح سواد اطلاعاتی آنان است.
    روش/رویکرد پژوهش: پژوهش به روش پیمایشی تداومی انجام شد. شرکت کنندگان شامل 20 دانشجوی کتابداری و اطلاع رسانی جدیدالورود شاغل به تحصیل در دانشگاه دولتی زابل در سال تحصیلی 8 – 1387 و 20 فارغ التحصیل مقطع کاردانی کتابداری و اطلاع رسانی از دانشگاه زابل در سال تحصیلی 8 – 1387 است. داده های مورد نیاز بر اساس پرسشنامه استاندارد طراحی شده مبتنی بر استاندارد قابلیت های سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی تدوین ACRL توسط داورپناه و سیامک گردآوری شد.
    یافته ها
    نشان داد که سواد اطلاعاتی دانشجویان جدیدالورود و فارغ التحصیلان کمتر از حد متوسط است؛ بین مهارت های سواد اطلاعاتی واقعی و پایه ی دانشجویان جدیدالورود و فارغ التحصیلان کاردانی تفاوت وجود دارد و مهارت سواد اطلاعاتی فارغ التحصیلان کاردانی بیش از دانشجویان جدیدالورود است.
    نتیجه گیری
    فضای آموزشی دانشگاه اعم از رسمی و غیر رسمی بر افزایش سواد اطلاعاتی دانشجویان موثر است و با استناد به نتایج تحقیقات قبلی و نتیجه این تحقیق، مشخص شد که هر ساله فضای آموزشی دانشگاه اعم از رسمی و غیر رسمی، 3 نمره سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مهارت های سواد اطلاعاتی، دانشجویان جدیدالورود، فارغ التحصیلان، علوم کتابداری و اطلاع رسانی، سنجش سواداطلاعاتی، ACRL، پرسشنامه ی سواد اطلاعاتی داورپناه، سیامک
  • شهرزاد نیاکان صفحه 73
    هدف
    مقاله حاضر به بررسی وضعیت تولیدات علمی ایران در نشریات بین المللی در ده ساله اخیر میلادی (1998-2007) و در نتیجه دانش ده ساله ایران در سطح بین الملل می پردازد.
    روش/رویکرد پژوهش - کلیه ارقام استفاده شده در این مقاله حاصل تحلیل آماری خودکار حاصل از نتایج جستجوی اطلاعات در تابستان 1387 بر مبنای نام کشورها با محدودیت سال انتشار 1998-2007 به صورت یک دوره ده ساله و بدون محدودیت نوع مدرک و زبان در سایت موسسه اطلاعات علمی (ISI) [1] بر پایه اصول علم سنجی می باشد. سیستم طبقه بندی موضوعی سایت ISI با استفاده از اصطلاحنامه های تخصصی موجود در سایت در پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران [2] با زبان فارسی معادل سازی و به مرور تکمیل و بازبینی شده و برای تطبیق حوزه های علمی موضوعی با تقسیم بندی گروه های تحصیلی آموزش عالی در کشور ایران از کتاب آمار آموزش عالی ایران سال 1385 استفاده شده است.
    یافته ها
    چین، کره جنوبی، هند و ترکیه دارای رشد علمی بین المللی سریع می باشند و ایران، پاکستان، عراق، عربستان سعودی، کویت و مصر دارای رشد تدریجی و روزافزون هستند. نوع مدارک چاپ شده با 10/85 درصد عمدتا به صورت مقاله و بخشی از آن با 20/11 درصد به صورت خلاصه مقالات کنفرانس می باشد و بقیه انواع مدارک درصد ناچیزی از منابع اطلاعاتی مندرج در نشریات را به خود اختصاص داده اند.. بیشترین تولیدات علمی با 72/99 درصد به زبان انگلیسی است. محققین ایرانی بیشترین همکاری را به ترتیب با محققین آمریکایی با 90/3 درصد و کانادایی با 90/2 درصد و انگلیسی با 74/2 درصد و سپس با محققین کشورهای آلمان و استرالیا و فرانسه با هر کدام بالاتر از 1 درصد برای تولید علم داشته اند. دانشگاه تهران با 9/33 درصد بیشترین حضور را در بین موسسات یا دانشگاه ها در تولید علمی ایران داشته است. نشریه ای با نام APPLIED MATHEMATICS AND COMPUTATION با 34/2 درصد بیشترین مدارک علمی محققین ایرانی را به چاپ رسانیده است. موسسه ای با نام Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) با 18/10 درصد در بین پدیدآورندگان بیشترین تاثیر را در تولید علمی ایران داشته است. بیشترین سهم بودجه تولیدات علمی در ده سال اخیر صرف تحقیقات بین المللی در علوم پایه با 46 درصد و سپس در زمینه پزشکی با 24 درصد و بعد از آن در حوزه علمی فنی مهندسی با 22 درصد شده است. با اختلاف بسیار زیادی از این سه حوزه موضوعی، کشاورزی و دامپزشکی، علوم انسانی و هنر بودجه تحقیقات علمی بین المللی را به خود اختصاص داده اند. بیشترین تولیدات علمی در حوزه علوم پایه گرایشهای مختلف رشته شیمی با حداکثر79/9درصد و در حوزه پزشکی در زمینه داروشناسی و داروسازی با 54/11درصد و در حوزه فنی مهندسی رشته مهندسی شیمی با 80/11درصد در حوزه کشاورزی و دامپزشکی بیشترین تولیدات علمی در موضوع صنایع غذایی با 10/24درصد از کل مجموعه است ولی در زمینه موضوعاتی مثل اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی با کمی بیش از 0 درصد کمترین میزان تحقیقات علمی بین المللی انجام شده است. در حوزه علوم انسانی چند گرایش از روانشناسی با حداکثر 12/12 درصد و در حوزه هنر در زمینه عکاسی با 41/79درصد بیشترین تعداد را داشته اند. در بین 53 موضوع پزشکی، کتابداری پزشکی در مکان 46 قرار دارد همچنین در بین 52 موضوع علوم انسانی، علوم کتابداری و اطلاع رسانی در جایگاه 11 قرار دارد و تعداد مقالات چاپ شده در مجلات بین المللی در ده ساله اخیر در حوزه این علم 37 عدد و سایر علومی که بالاترین جایگاه را در حوزه علوم انسانی دارند 197 عدد است.
    نتیجه گیری
    ایران برای رشد علمی بین المللی سریع تلاش بیشتری باید انجام دهد. نوع مدارک چاپ شده در نشریات بین المللی در طی ده سال گذشته عمدتا به صورت مقاله و بخشی از آن به صورت خلاصه مقالات کنفرانس می باشد و برای چاپ انواع دیگر در نشریات بین المللی باید بیشتر تلاش نمود. بیشترین تولیدات علمی به زبان انگلیسی است. در کشاورزی و دامپزشکی، علوم انسانی و هنر کمترین میزان تحقیقات علمی بین المللی انجام شده است و تلاش بیشتری را می طلبد. در ده ساله اخیر در حوزه کتابداری پزشکی مقالات بسیار اندکی به رشته تحریر در آمده که در مجلات علمی بین المللی معتبر به چاپ رسیده است و این امر نیازمند تلاش بیشتر کتابدارانی است که جهت تحریر تحقیقات علمی در زمینه اطلاع رسانی پزشکی فعالیت می نمایند. کوشش این افراد در مشارکت در تحقیقات بین المللی کتابداری باعث نمایاندن جایگاه ارزشمند این علم در حوزه پزشکی خواهد شد. بنابراین محققین کتابدار ایرانی باید تلاش بیشتری برای مشارکت در تحقیقات بین المللی داشته باشندا؛ همچنین کوشش بیشتر دربه رشته تحریر در آوردن مقالات مناسب در مجلات بین المللی معتبر، به تحقیقات علمی این رشته اعتبار و ارزش بیشتری خواهد بخشید.
  • میترا صمیعی، سعید رضایی شریف آبادی صفحه 89
    هدف
    شناسایی راهبردهای حفاظت رقمی موجود برای جهت بخشی به مجموعه فعالیت های مدیریت شده ای که برای تضمین دستیابی مستمر به اشیای رقمی به کار گرفته می شوند.
    روش/رویکرد پژوهش- در این مقاله، از روش کتابخانه ای و مرور متون مرتبط با موضوع حفاظت رقمی استفاده شده است. همچنین، پژوهش در مورد ارزیابی این راهبردها و معرفی مولفه های مهم برای برنامه ریزی به کار گیری این راهبردها برای حفاظت بلندمدت درکتابخانه های ملی انجام شده است.
    یافته ها / نتیجه گیری راهبردهای متفاوتی برای انواع مواد رقمی وجود دارد. در منابع پیچیده و نرم افزارهای کاربردی مانند بازی های رایانه ای حفاظت فناوری و شبیه سازی یک رویکرد مناسب است. در منابع ساده و در جایی که دانش مربوط به فرمت کافی است،راهبرد انتقال و بسته بندی نیز مناسب است.شناسگرهای دائمی برای دستیابی به منبع، در صورت تغییر مکان منبع، مناسب است. تبعیت از استانداردها، پیچیدگی و هزینه راهبردهای حفاظت بلندمدت را کاهش می دهدو در نهایت، برای نجات اطلاعات از رسانه های منسوخ و خراب، باستان شناسی رقمی مناسب است.
    کلیدواژگان: حفاظت رقمی، راهبردها، تضمین دستیابی
  • فریبرز درودی صفحه 105
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین رتبه بندی دانشگاه ها براساس سطح مدیریت دانش و مقیاس وبومتریک می باشد.
    روش/رویکرد پژوهش: برای انجام این پژوهش توصیفی، مقطعی و کاربردی از پرسشنامه استفاده شد که پس از سنجش روایی و پایایی آن، براساس نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده سهمیه ای بین 355 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های تهران، اصفهان، تربیت مدرس، الزهرا، مازندران، گیلان، یزد، اراک، و رازی توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس.16 صورت گرفته است.
    یافته ها
    درباره مزایای حضور دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در عرصه وب، می توان به موارد زیر اشاره کرد: حضور در بازار آکادمیک جهانی و یافتن بازارهای جدید برای محصولات و خدمات علمی- پژوهشی؛ به عنوان مثال راه اندازی دوره های آموزشی مجازی با دانشجویانی از سراسر جهان، توانایی شرکت در رقابت های بین المللی و افزایش رویت پذیری در سطح جهانی، انجام وظایف سنتی دانشگاه ها یعنی آموزش و پژوهش با بهره گیری از امکانات دنیای دیجیتال،و توانایی خلق محتوای بیشتر با قیمتی به مراتب کمتر. وب سنجی یا وبومتریک شیوه ای معمول در رتبه بندی حضور دانشگاه ها در وب است. در این شیوه با ارائه شاخص هایی، وضعیت یک دانشگاه در مقایسه با دیگر دانشگاه ها مشخص می گردد.
    نتیجه گیری
    رتبه بندی دانشگاه ها براساس دو مقیاس وبومتریک و شاخص های مدیریت دانش با یکدیگر تطابق نداشتند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخص ها، مدیریت دانش، وب سنجی، دانشگاه ها
  • فرشید دانش، فرامرز سهیلی، فائزه مصری نژاد صفحه 141
    هدف
    با توجه به اهمیت وب سایت های مدارس کتابداری و اطلاع رسانی مورد تایید انجمن کتابداران امریکا، هدف این پژوهش بررسی میزان رویت پذیری، عامل تاثیر وبی، و میزان همکاری وب سایت های مذکور می باشد.
    روش/رویکرد پژوهش: روش این پژوهش، تحلیل پیوندهاست که یکی از روش های وب سنجی است. در این روش، پیوند های دریافتی، خودپیوندی ها، و هم پیوندی وب سایت های مورد نظر محاسبه و سپس عامل تاثیر وبی آنها محاسبه شده و در نهایت، با استفاده از روش تحلیل خوشه ایو مقیاس چند متغیره همکاری این وب سایت ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    برخی از نتایج پژوهش نشان داد که وب سایت دانشگاه های میشیگان [1] با 141000، فلوریدا استیت [2] با 116000، و درکسل [3] با 71200 پیوند دریافتی، بیشترین وب سایت های رویت شده بودند. همچنین، بررسی ها حاکی از این است که وب سایت های دانشگاه های دومینیکن [4] (86)، میسوری-کلمبیا [5] (73.4)، و مرکزی کارولینای شمالی [6] (26.9) دارای بیشترین عامل تاثیرگذار تجدید نظر شده بوده اند.
    نتیجه گیری
    مدیران و طراحان وب سایت ها، باید با توجه به نتایج اینگونه پژوهش ها، وب سایت های خود را ارتقا دهند. موفقیت یک وب سایت به عواملی ماننند محتوا، اندازه، زبان، و تاریخچه آن ارتباط دارد. بنابراین، تمامی پژوهش های این حوزه باید به تمامی این عوامل توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: مدارس کتابداری و اطلاع رسانی، انجمن کتابداری آمریکا، وب سایت، وب سنجی، عامل تاثیرگذار وبی، رویت پذیری، تحلیل پیوند
  • میترا زارعی، نرگس اشتهار صفحه 155
    هدف
    در این پژوهش بر آن هستیم تا به بررسی وابستگی و تداخل موضوعی علم کتابداری و اطلاع رسانی به سایر حوزه های موضوعی بپردازیم. تلقی عمومی از حوزه کتابداری و اطلاع رسانی انتصاب آن به علوم انسانی و اجتماعی است. چنانکه در بسیاری از پایگاه های اطلاعاتی برای دستیابی به اطلاعات در این حوزه ناگزیر به انتخاب شاخه موضوعی علوم انسانی یا علوم اجتماعی هستیم. اما عملکرد پایگاه های اطلاعاتی معتبر جهان، که یکی از مهم ترین متصدیان نظم دهی و بازیابی مطالب علمی هستند، در امر تقسیم بندی علم به شاخه ها و زیرشاخه های گوناگون به گونه دیگری است. در بررسی حاضر، سعی شده تا با بررسی نحوه ترسیم ساختار درختی علم توسط پایگاه های اطلاعاتی تا حدی غلط بودن وابستگی صرف کتابداری به علوم انسانی به اثبات برسد.
    روش/رویکرد پژوهش: در این بررسی، ابتدا به بررسی نحوه تقسیم بندی علوم تحت شاخه ها و زیرشاخه های موضوعی توسط پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، اسپرینگر، اسکوپوس، و وایلی پرداخته شد. علت انتخاب این پایگاه ها جامع الاطراف بودن نسبی موضوعات تحت پوشش آنهاست (به عبارتی تخصصی نبودن آنها). در مرحله بعد جایگاه علوم کتابداری و اطلاع رسانی در این شبکه با انجام جست وجوهای تخصصی مشخص شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده از جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی مورد بررسی، علوم فیزیکی و در این حوزه زیرشاخه علوم رایانه بیشترین سهم را در جای دادن مقالات حوزه کتابداری و اطلاع رسانی به خود اختصاص داده است. علوم انسانی و زیرشاخه علوم اجتماعی در رتبه بعد قرار دارند. مقدار کمی از مطالب از شاخه علوم پزشکی استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتابج پژوهش نشان داد که کتابداری و اطلاع رسانی نه شاخه ای از علوم انسانی و نه یک علم بین رشته ای است. بلکه ماهیت مستقلی دارد. هرچند که براساس این بررسی می توان نتیجه گرفت علوم کتابداری و اطلاع رسانی بیشترین ارتباط را با حوزه علوم رایانه و سپس علوم اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، مطالعات بین رشته ای، پایگاه های اطلاعاتی، ساختار درختی علم
  • فهیمه باب الحوائجی، نیر خالدی صفحه 171
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی سازماندهی تعاونی اطلاعات کشاورزی کتابخانه های مراکز و موسسات آموزشی تحت پوشش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در محیط اینترنت انجام پذیرفته است.
    روش/رویکرد پژوهش: روش انجام پژوهش پیمایش توصیفی است. برای گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. نتایج با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد) در قالب جدول و نمودار ارائه شد. جامعه آماری پژوهش شامل 55 کتابخانه است که به طور میانگین 4 سال از نرم افزار تحت وب سیمرغ استفاده می کنند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان می دهد سازماندهی تعاونی اطلاعات کشاورزی طی دو وجه فهرستنویسی و رده بندی 100 درصد و نمایه سازی 6/21 درصد انجام می شود. در این فهرستگان الکترونیکی به منظور ایجاد یکدستی از رده بندی کنگره 100 درصد با رعایت استانداردهای بین المللی و کتابنامه نویسی 8/83 درصد و نیز در نمایه سازی ماشینی 3/51 درصد از زبان ترکیبی 1/35 درصد استفاده می شود. سازماندهی تعاونی اطلاعات منجر به صرفه جویی در وقت 2/43 درصد، هزینه و سرعت به طور یکسان 1/54 درصد و نیز یکپارچگی در بکارگیری نرم افزار کتابخانه های مورد مطالعه 100 درصد شده است.
    نتیجه گیری
    فهرست نویسی تعاونی در محیط اینترنت تا حد زیادی امکان پذیر است. سهولت و سرعت و همچنین دقت این نوع فهرستنویسی بالاست. در نتیجه اکثر کتابداران بدلیل مزایای فهرستنویسی تعاونی اطلاعات مورد نیاز را ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: سازماندهی تعاونی اطلاعات کشاورزی، فهرست پیوسته، فهرستنویسی تعاونی اطلاعات کشاورزی، فهرستگان پیوسته کشاورزی
  • مریم پاکدامن نایینی، منصوره باقری، امیرغائبی صفحه 189
    هدف
    وبلاگ ها از مظاهر شایان ذکر فضای جدید وب به شمار می آیند. طی بررسی های صورت گرفته تا تاریخ پژوهش حاضر (26خرداد 1389) در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی ایران222 وبلاگ به روز، ثبت شده و کتابداران این وبلاگ ها را جهت کسب اطلاعات روزآمد کتابداری و اطلاع رسانی مطالعه می نمایند. هدف پژوهش حاضر یافتن سیاهه ای از معیار های ارزیابی وبلاگ های کتابداری و اطلاع رسانی است.
    روش/رویکرد پژوهش: محقق با مروری بر ادبیات پژوهش و به اتفاق نظر خبرگان تحقیق 23 معیار جهت ارزیابی وبلاگ های کتابداری و اطلاع رسانی ایران استخراج نمود. سپس درجه آلفای کرونباخ 76/0 در خصوص همبستگی سوالات سیاهه مزبور استخراج شد و از این رو پایایی فهرست معیارهای پیشنهادی این پژوهش مورد تایید قرار گرفت. همچنین، معیار های یافت شده از متون تخصصی و ادبیات پژوهش، توسط هفت نفر از خبرگان که به طور تخصصی در حوزه وبلاگ های کتابداری و اطلاع رسانی صاحب نظرند، مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد این سیاهه از نظر روایی اعتبار لازم را داراست. در مرحله بعد، ضریب درجه اهمیت هر معیار، از برآیند نظر خبرگان در خصوص درجه اهمیت معیار مورد نظر استخراج شد.
    یافته ها
    مهمترین یافته این پژوهش سیاهه 23 موردی از معیارهای ارزیابی وبلاگ های کتابدار و اطلاع رسانی ایران است که درجه اهمیت هر یک از معیارها نیز در آن مشخص شده است
    نتیجه گیری
    معیار «روز آمد سازی وبلاگ» با درجه اهمیت 5 بیشترین ضریب را در ارزیابی و معیار های «درج فرم نظر سنجی» و «عامل موثر وبی (WIF) در وبلاگ» به صورت مشترک با درجه اهمیت 3.1 کمترین ضریب را در ارزیابی وبلاگ های کتابداری و اطلاع رسانی ایران به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: وبلاگ، معیارهای ارزیابی، کتابداری و اطلاع رسانی، فناوری های ارتباطی، وب 2
|
  • Zahra Abazari | Leila Nemati Anaraki Page 7
    Purpose
    Because of the population explosion and increase in the number of applicants for higher education as well as the rapid expansion of ICTs, traditional education does not meet the demands of the applicants; as a result, distance education institutes came into existence. The present paper attempts to compare these two educational systems from different aspects in the field of library and information science.Design/methodology/approach:This research has been conducted in a survey-analytical manner and is of an applied nature. A class sample-taking method was used to collect the required data, and descriptive statistical and analytical methods in addition to SPSS statistical software were used to analyze the data collected.
    Findings
    the findings of the research show that less than half of the students of Payam-e Noor University are satisfied with their educational methods while 69 per cent of the students of state-run universities are satisfied with the same. 54.5 percent of distance education students show dissatisfaction with the consultation and teaching methods of their professors, 49 percent show dissatisfaction with the performance of educational staff, 37.2 percent with unsuitable educational environment, and 35.9 percent with improper library services and educational sources and textbooks. At state-run universities of Tehran province, however, 59.3 percent of university students expressed dissatisfaction with the consultation and education methods of their professors, and 48.1 percent with the performance of educational staff. Fewer traditional education students stated dissatisfaction with welfare facilities in comparison to those of distance education system. The degree of satisfaction with professors’ teaching abilities was average in both educational systems.
    Conclusion
    The results show that the degree of satisfaction of traditional education students with their educational methods was more than that of distance education students. Making more use of educational technologies and complementary educational materials as well as better facilities and equipment can be effective in increasing the degree of satisfaction felt by Payam-e Noor university students.
  • Farhang Farrokhi | Nahid Bayat Badaghi Page 23
    Purpose
    The goal of a library security system should be to provide a safe and secure facility for employees, resources, and patrons. At the same time, the system must perform these functions as seamlessly as possible, without interfering with the library's objective of easily and simply providing patron services. (McComb, 2004)Design/methodology/approach: The present study is a descriptive survey. The control checklist provided by the United States Occupational Safety and Health Administration (OSHA) was used to evaluate the physical and electronic security of buildings and equipment in public libraries, academic libraries and information centers for the purpose of improving safety, and decreasing the unwanted consequences of library insecurity. The statistical universe for this study was the 14 public libraries, academic libraries and information centers in Zanjan province. Descriptive statistics such as percentages and frequency were used to analyze the data.
    Findings
    In general, there is no meaningful difference in keeping safety and security principles between the public library buildings of Zanjan province (the study includes assessment of management of materials, possessions, and building elements; doors, keys and locks; traffic and internal area monitoring; windows, safeguards, bars, and gates; external area lighting; fire alarms and security precautions; stock access; security gates).
    Conclusion
    Even though based on table 3 (a comparison of the extent of observing safety and security principles in public and academic libraries) the existing security condition looks moderate, it leaves a lot to be desired. In addition, all security factors under study and improvement should match the standards.
  • Saeedeh Ebrahimi Page 35
    Purpose
    For the purpose of considering the quality as well as increasing the quantity of scientific work, the present study attempts to compare and evaluate the scientific productions of Iran’s research institutes in the ISI database using qualitative and quantitative criteria for three categories of research institutes (1) those under the authority of the Ministry of Science, Research, and Technology, (2) those under the authority of the Ministry of Public Health, and (3) other research institutes. In addition the study will assess the meaningfulness of the differences of these categories based on the four indexes considered in the study.Design/methodology/approach: The study was conducted as a survey. The statistical universe being all research institutes in Iran which have had their scientific productions published in the ISI database from 1997 to 2006. Sampling was performed based on Garfield’s research (1993) in an evaluative and non-random method. The data was analyzed by means of the advanced search tools of the said database. The data was then analyzed in four categories (production, citation, citation impact, and cited document percentage) using descriptive and inferential statistics and with the SPSS13 software package.
    Findings
    The findings of the study indicate that the research center for basic sciences is the superior research institute among the ones under the authority of the Ministry of Science, Research, & Technology based on three factors. Iran’s Research Institute of Forests and Rangelands is the superior research institute among the rest based on all four factors. Research institutes in Iran working on basic sciences as well as chemistry and chemical engineering are the superior ones among all research institutes of this country based on all four factors. Based on the qualitative and quantitative indexes considered in the study, the results revealed no meaningful difference between the research institutes under the authority of the Ministry of Science, Research, and Technology and other research institutes.
    Conclusion
    This qualitative and quantitative evaluation of Iran’s research institutes based on all four factors, as well as the considerable degree of overlapping of the higher research institutes chosen, are indicative of the fact that both the quality and quantity of the scientific productions in research institutes have been considered together and at the same time. Such consideration is more visible in research institutes associated with interdisciplinary sciences including basic sciences research institutes, and those associated with the field of chemistry.
  • Marzieh Siamak Page 55
    Purpose
    The present survey attempts to evaluate the literacy level of undergraduate students of library and information science and the influence of academic educational programs on their literacy level.Design/methodology/approach:The study was conducted as a longitudinal survey. Participants encompasses 20 first year and 20 undergraduate students of library and information science at Zabol University in the academic year 2007-2008. Survey data were collected through standard questionnaires designed according to Information Literacy Competency Standards for Higher Education (ACRL) by Davarpanah and Siamak.
    Findings
    The results indicate that the literacy level of the first year and undergraduate students was below average. The level of basic and factual information literacy competency also differed for the first year and undergraduate students with the undergraduates having a higher level.
    Conclusion
    Academic educational programs of the university, whether formal or informal, directly influence the literacy level of students. Considering the results of the present and past surveys, it was established that formal or informal academic educational programs of university improves the information literacy level of students by three grades per year.
  • Shahrzad Niakan Page 73
    Purpose
    This paper attempts to evaluate the condition of Iran’s scientific productivity in international journals during the past ten years (1998-2010), and consequently assess the Iran’s international contribution to knowledge in this decade. Methodology/approach: automatic statistical analysis on the results of information searches of countries and publication years (1998-2010) in the ISI database and the thesauri of the website of the Iranian Research Institute for Scientific Information and Documentation according to the categorization of higher education groups in Iran.
    Findings
    China, South Korea, India, and Turkey enjoy rapid development in the field of science while Iran, Iraq, the UAE, Kuwait, and Egypt are developing gradually yet increasingly. Most of the scientific productions were written in English, published documents were papers and conference summaries. Iranian scholars have collaborated mostly with American, Canadian, and British German, Australian, and French scholars. Among universities and educational institutions, Tehran University contributed the most amount of collaboration. The Applied Mathematics and Computation Journal has published the largest amount of scientific records of Iranian scholars. The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) has had the most amount of influence in Iran’s scientific productivit. Most of the scientific productivity budget has been used in international research in the field of basic sciences, medicine, and technical and engineering areas. Agriculture, veterinary, human sciences, and arts fields come next with a huge amount of difference in consuming Iran’s international research budget. The most amount of scientific productivity in basic sciences was in the various majors in the field of chemistry pharmacology and pharmacy in the field of medicine chemical engineering in the technical and engineering field, and food industries in agriculture and veterinary field while the least amount was in agricultural economics and natural resources. Some majors in the field of psychology and photography had the most amount of scientific productivity in human sciences and art respectively. Medical library science occupies the 46th rank in the total of 53 fields of medical sciences, and library and information science with 37 papers occupies the 11th rank in the total 52 fields of human sciences.
    Conclusion
    Iran should thrive more for fast scientific development. Regarding the fact that most Iranian documents published in international journals were papers and conference summaries, more effort is required to publish other types of documents in such journals. The least amount of international scientific research has been conducted in agriculture, veterinary, human sciences, and arts fields in addition to medical library science which is indicative of the fact that more effort is required in this regard. The collaboration of the librarians in international research in library science would definitely highlight the value of this field in the medical sciences. By and large, Iranian librarian scholars should increase their amount of collaboration in international research projects. More effort in producing credible papers to be published in internationally accredited journals would enrich the scientific researches of this field with more credibility and value.
  • Mitra Samiei | Saeed Rezaei Sharifabadi Page 89
    Purpose
    The purpose of this study is the identification of existing digital preservation strategies in order to guide organizational activities used to guarantee long-term access to digital materials.Design/methodology/approach: This study was done based on a library review and an examination of literature associated with digital preservation. Digital preservation strategies were examined, and the key factors instrumental in planning the said strategies for long-term preservation in national libraries have been given here.
    Findings
    Different strategies are applied to different digital materials. In complex and functional software such as computer games, technology preservation and emulation are appropriate. On the other hand, in simple resources as well as cases in which there is sufficient knowledge regarding the format, transfer and packaging strategies seem suitable. When digital resources relocate, persistent locators are beneficial. Reliance on standards reduces the complexity and cost of maintaining long-term preservation strategies. Also, the development of digital archeology is suited to save information from outdated and broken media.
    Conclusion
    For a successful Digital Preservation, a mixture of different approaches that includes transfer, packaging persistent locators and reliance on standards must be considered. This means that one approach might include some aspects of other approaches.
  • Fariborz Doroudi Page 105
    Purpose
    The present study attempts to evaluate the relationship of university ranking based on knowledge management criteria and a webometric scale.Design/methodology/approach:Questionnaires were used in this descriptive, spatially restricted, and applied survey, which were distributed among 355 faculty members of Tehran, Isfahan, Tarbiat Modares, Alzahra, Mazandaran, Gilan, Yazd, Arak, and Razi Universities upon being assessed for correctness and stability. The data collected was then analyzed using SPSS16 software.
    Findings
    The following can be mentioned as advantages of the presence of universities and research centers in the web environment: participating in the global academic market and attracting new markets for their research-driven and scientific products and services; holding virtual educational courses with the presence of students from all around the globe, promoting participation in international competitions; attaining better global visibility, fulfilling the traditional university tasks—education and research—using digital facilities, producing more scientific products with a lesser cost, etc. Webometrics is a common method in ranking the presence of universities in the web. In this method, the status of a university is pinpointed in comparison with that of other universities using specific criteria.
    Conclusion
    Webometrics university ranking differed from ranking performed through knowledge management criteria.
  • Eesa Niazi | Esmaeel Abounouri Page 127
    Purpose
    The present study attempts to evaluate the relationship of university ranking based on knowledge management criteria and a webometric scale.Design/methodology/approach- Questionnaires were used in this descriptive, spatially restricted, and applied survey, which were distributed among 355 faculty members of Tehran, Isfahan, Tarbiat Modares, Alzahra, Mazandaran, Gilan, Yazd, Arak, and Razi Universities upon being assessed for correctness and stability. The data collected was then analyzed using SPSS16 software.indings: The following can be mentioned as advantages of the presence of universities and research centers in the web environment: participating in the global academic market and attracting new markets for their research-driven and scientific products and services; holding virtual educational courses with the presence of students from all around the globe, promoting participation in international competitions; attaining better global visibility, fulfilling the traditional university tasks—education and research—using digital facilities, producing more scientific products with a lesser cost, etc. Webometrics is a common method in ranking the presence of universities in the web. In this method, the status of a university is pinpointed in comparison with that of other universities using specific criteria.
    Conclusion
    Webometrics university ranking differed from ranking performed through knowledge management criteria.
  • Farshid Danesh | Faramarz Soheili | Faeze Mesrinejad Page 141
    Purpose
    Websites of Library and Information Science (LIS) schools verified by ASA are openings to the virtual world in which invaluable information about faculty members, students, and experts of library and information science is presented. With regard to the significance of the websites of such schools, the present study attempts to evaluate their visibility, Web Impact Factor, and collaboration rate. Design/methodology/approach:The method used in this study is link analysis, a webometrics method. In this process, the in-links, self-links, and co-links of the websites under study were computed and then their Web Impact Factor was calculated. Afterwards, cluster analysis and multi-variate scaling were applied to evaluate the collaboration rate of the websites. The statistical universe of the study includes 29 websites, and the Yahoo search engine was used to analyze the links.
    Findings
    The results indicated that the Michigan University website (with 141,000 in-links), Florida State University website (116,000), and Drexel University website (71,600) were the most visited websites. The Dominican University website (86), University of Missouri-Columbia website (73.4) and University of North Carolina Central website (26.9) were also shown to have the highest Revised Web Impact Factor. Co-link analysis results revealed that the websites under study had collaborated in six clusters from the standpoint of both cluster analysis and multivariate scaling.
    Conclusion
    Website managers and designers need to improve their websites with regard to the results of studies like this one. The success of a website relies on factors such as content, size, language, and history. Therefore, studies conducted on this subject need to consider all of these factors together.
  • Mitra Zarei | Narges Eshtehar Page 155
    Purpose
    The present survey attempts to study the subject overlap and interrelationship between library and information science and other subject fields. In the public’s view, the field of library and information science is believed to be a sub-discipline of the humanistic and social sciences. This conforms to the fact that in many databases, there is no choice but to choose the subject subcategory of humanistic or social sciences in order to obtain information regarding this field. Yet the way internationally accredited databases, which are among the most important operators in organizing and marketing scientific texts, subcategorize science into various branches and subbranches is different. This survey tries to establish the incorrectness of merely linking library and information science with humanistic sciences, to the extent that this is possible by means of an analysis of the subdivision of sciences in different databases.Design/methodology/approach:In the first place, categorization of science into various branches and subbranches by Willey, Scopos, Springer, and Science direct databases has been examined. These databases were chosen because of the relative generality of the subjects covered there, i.e. since the subjects are not specialized. Then the position of library and information science in this information set was pinpointed through specialized search.
    Findings
    According to the results obtained from the databases under study, physics and computer sciences make the most amount of contribution in encompassing articles written on library and information science. Humanistic and the subbranches of social sciences come next. A small amount of the texts were also extracted from medical sciences.
    Conclusion
    The results indicate that library and information science is neither a subdiscipline of humanistic sciences nor merely an area of interdisciplinary overlap, but of independent nature. Based on this study, it can be derived that library and information science is mostly interrelated with computer sciences in the first place and social sciences in the second.
  • Fahimeh Babalhavaeji | Nayer Khaledi Page 171
    Purpose
    This study has been conducted to evaluate the existing conditions of the organization of the agricultural data co-operative and the use of its catalogue by librarians of educational institutions and centers under the authority of the Agricultural Research, Education, and Extension Organization in an internet environment.Design/methodology/approach:The study has been conducted using a descriptive survey. The data was collected by means of questionnaires and the results presented using descriptive statistics (frequency and percentage) in the form of tables and diagrams. The statistical universe of the study includes the 55 libraries which have been using the Simorgh web software for an average of four years each.
    Findings
    The agricultural data cooperative is organized by cataloguing/classification (100%) and indexing (21.6%). For the sake of harmony in this electronic index, 100% of agencies use LC classification, observing international standards as well as 83.8% bibliography, and in 83.8% machine indexing, 35.1% mixed language has been used. Organizing a data cooperative resulted in saving more time for an amount of 43.2% cost and speed rate for a shared amount of 51.1%, and harmony in using software of the libraries under research for 100%.
    Conclusion
    Full-time access of the catalogue is to a large extent possible. Ease and speed as well as the accuracy of the catalogue have been evaluated as “very high” and from “high to very high” respectively. As a result, the majority of the librarians have been able to present their information in the catalogue because of the advantages of using cooperative arrangements.
  • Maryam Pakdaman Naini | Mansoureh Bagheri | Amir Ghaebi Page 189
    Purpose
    Weblogs are among the noteworthy new forms of information provision on the web. According to the studies conducted up to now (June 16, 2010), 222 Iranian up-to-date library and information weblogs have been registered, with librarians studying them constantly to obtain the most recent information on library and information science. The purpose of the present study is to provide a checklist of evaluation criteria of library and information weblogs. Design/methodology/approach: Having reviewed the study literature, and considered the unanimous opinion of research experts, the authors considered 23 criteria for the evaluation of Iranian libraries and information weblogs. Then Cronbach’s Alpha 0.76 coefficient of checklist question correlation was extracted, and the reliability of the criteria checklist proposed by this study was established. The criteria gathered from specialized texts and study literature was also analyzed by seven experts who have introduced new theories regarding library and information weblogs, resulting in the validation of the checklist. Afterwards, the importance coefficient for each criterion was extracted after consideration of different expert opinions on the coefficient.
    Findings
    The most important finding of the present study is the 23 criteria checklist for Iranian library and information weblogs in which the degree of importance of each criterion has been specified.
    Conclusion
    The criterion “Weblog updating” with an importance degree of 5 has the highest coefficient, while the criteria “Questionnaire citation” and “Web Impact Factor” have a shared degree of importance (3.1) and so have the lowest coefficient for the evaluation of Iranian library and information weblogs.