فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 86، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریبرز درودی، عادل سلیمانی نژاد صفحه 7
    هدف
    مبانی نظری حوزه مصورسازی و بررسی مصورسازی داده و مصورسازی اطلاعات را معرفی می کند.
    روش
    مطالعه منابع اطلاعاتی مرتبط، تطبیق و بررسی کیفی نقش مصورسازی است.
    یافته ها
    کاربرد اصلی مصورسازی در کتابداری و اطلاع رسانی، ایجاد و برقرای بهتر ارتباط دیداری در زمینه طراحی رابط کاربر و نیز بهینه سازی فرایند بازیابی اطلاعات است. مباحث مصورسازی براساس گرافیک رایانه ای شکل گرفته و سبب انتقال بهتر اطلاعات به مخاطب می شود. یکی از کاربردهای مهم مصورسازی در محیط مجازی است که از پیشرفت های فناورانه در فضای رقومی بهره گرفته است. همچنین انواع طبقه بندی مصورسازی و دو نوع اصلی مصورسازی داده و اطلاعات تشریح شده است.
    نتیجه گیری
    مصورسازی نقش موثری در درک اطلاعات برعهده داشته و میان مفهوم مصورسازی داده و مصورسازی اطلاعات تفاوت های قابل توجهی وجود دارد که در برخی از مقاله ها این دو مفهوم به جای یکدیگر به کار رفته اند.
    کلیدواژگان: ارتباط تصویری، مصورسازی اطلاعات، مصورسازی داده، طبقه بندی مصورسازی، محیط مجازی
  • عبدالحمید معرف زاده، ایرج صادقی نسب * صفحه 25
    هدف

    این پژوهش بررسی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دبیران مقطع متوسطه در دبیرستان های شهر اندیمشک می باشد.
    روش/رویکردپژوهش: نوع تحقیق توصیفی و روش آن پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. جامعه مورد تحقیق شامل 531 نفراز دبیران دبیرستان های دولتی آموزش و پرورش شهر اندیمشک در سال تحصیلی 1387- 1388 بوده است. ازتعداد 531 نفر برطبق جدول کرجسی ومورگان240 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بیشترین هدف و انگیزه دبیران از جست وجوی اطلاعات بالا بردن معلومات عمومی می باشد. مهم ترین منبع رسمی کسب اطلاعات دبیران، کتاب می باشد. اکثریت قریب به اتفاق دبیران کتاب های درسی را جوابگوی نیازهای اطلاعاتی خود نمی دانند. دبیران منابع چاپی را جهت رفع نیازهای اطلاعاتی خود برمنابع غیرچاپی ترجیح می دهند. مهم ترین مشکل در جریان اطلاع یابی دبیران، کمبود وقت می باشد. دبیران نقش اینترنت را در تامین نیازهای اطلاعاتی خود موثر می دانند و مهم ترین دلیل عدم استفاده از اینترنت را، نداشتن وقت کافی عنوان کرده اند. از نظر دبیران مهم ترین کمبود در کتابخانه محل کار، غنی نبودن منابع کتابخانه بوده است. مهم ترین اولویت دبیران جهت استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف، بالا بردن اطلاعات تخصصی می باشد.

    نتیجه گیری

    با آنکه اینترنت به عنوان مهم ترین منبع الکترونیکی برای رفع نیازهای اطلاعاتی دبیران ذکر شده است، اما ضعف مراکز در ایجاد مراکز اینترنتی به عنوان نکته ضعف مهمی در این مراکز تلقی می شود. در این زمینه استفاده از اینترنت در کتابخانه ها و وجود سیستم کامپیوتری جهت استفاده دبیران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی، دبیران مدارس، کتابخانه محل کار، اینترنت
  • محبوبه فراشباشی آستانه، الهام صیادعبدی صفحه 41
    هدف
    ادبیات علمی را در موضوع رابطه میان ساختار کتاب های مرجع کودکان و نوجوانان با درک و یادآوری سنجیده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: منابع مرتبط علوم تربیتی و متون کتابداری در زمینه ساختار منابع مرجع مختص کودکان و نوجوانان بررسی شده است.
    یافته ها
    شیوه سازماندهی و ارائه مطالب در این نوع کتاب ها و برای گروه خاص کودکان و نوجوانان اهمیت دوچندان دارد.
    نتیجه گیری
    لازم است ناشرین این دسته از کتا ب ها را از اهمیت ساختار آگاه نمود تا کتاب هایی با ساختار قابل فهم تر منتشر کنند.
    کلیدواژگان: کودکان و نوجوانان، کتاب های مرجع، ساختار کتاب های مرجع، تاثیر ساختار متن بر یادگیری
  • امیر ریسمانباف صفحه 51
    هدف
    تحلیل تاریخی و نظری- فلسفی از جنبش دکومانتاسیون به دست می دهد و بازاندیشی درباره آرمان ها و دستاوردهای آن می پردازد. «قالب محوری» که در نتیجه تکنولوژی زدگی در حرفه ما حادث شده است را به نقد گذارد تا از رهاورد آن بتوان به الگویی کلی، متناسب با اقتضائات حرفه دست یافت، و بر تضادها و ناهمگونی های منتسب به الگو/ الگوهای موجود غلبه یافت.
    روش/ رویکرد پژوهش: مستندات تاریخی مربوط به نضج گیری و توسعه جنبش دکومانتاسیون در اواخر قرن نوزدهم در اروپا، برای تحلیل تطور سنت های بنیادین حاکم بر علوم کتابداری و اطلاع رسانی به کار گرفته شده است.
    یافته ها
    نظریه پردازان حوزه کتابداری نیازمند بازاندیشی آرمان ها و دامنه تبعات جنبش دکومانتاسیون هستند. مهم ترین دستاورد جنبش، جلب توجه کتابداران به «محتوا» و رهایی از چارچوب های ذهنی وابسته به «قالب» بوده است. این الگو از حدود پنج دهه پیش با توسعه فناوری های نوین اطلاعاتی به طور مستمر در حال افول است. فن زدگی افراطی، به طور دائم در حال جدا کردن حرفه از «محتوا» و بازگشت دوباره آن به «قالب زدگی» است.
    نتیجه گیری
    می توان در مواجهه با دو سنت «ماشین محوران» و «انسان گرایان» در حرفه باید به تدارک چارچوب فکری تازه ای اندیشید که منبعث از الگوی جنبش دکومانتاسیون است.
    کلیدواژگان: دکومانتاسیون، سندداری، مطالعات آرشیو، محتوا، قالب، رسانه شناسی
  • رضا تاج آبادی، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحه 71
    هدف

    بررسی نگرش دانشجویان مقطع کارشناسی کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی اراک درباره تاثیر اینترنت بر تسهیل یادگیری در دروس عملی.
    روش گردآوری و تحلیل داده ها: ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه (27 سوال) است که بین 56 دانشجو توزیع شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کای اسکوئر) انجام شده است. برای مشخص کردن معنی داری تاثیر اینترنت در تسهیل یادگیری و فهم بهتر هر یک از دروس عملی مورد توجه در پژوهش (مرجع شناسی، سازماندهی منابع، کارآموزی و مجموعه سازی) از آزمون مجذور خی استفاده شده است.

    یافته ها

    پرکاربردترین ابزارهای اینترنتی در رفع نیازهای اطلاعاتی دانشجویان مورد بررسی، موتورهای جست وجو با 4/21 درصد و کتابخانه های دیجیتال و پایگاه های اطلاعاتی هر کدام با 9/17 بوده اند.

    نتیجه گیری

    از دیدگاه دانشجویان مورد آزمون، تاثیرگذارترین ویژگی های اینترنت در فرایند یادگیری به ترتیب رتبه بندی، رفع نیازهای اطلاعاتی، افزایش روزآمدی، افزایش سرعت، افزایش دانش حرفه ای و صرفه جویی در زمان بوده است. یافته ها نشان داد استفاده از اینترنت در تسهیل یادگیری و فهم بهتر هر یک از دروس عملی فوق تاثیر به سزا داشته است.

    کلیدواژگان: اینترنت، یادگیری الکترونیکی، کتابداری و اطلاع رسانی، دروس عملی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی اراک
  • سعید رضایی شریف آبادی، فاطمه ذاکری فرد صفحه 85
    هدف
    پژوهش حاضر عناصر درگاه های دانش، در درگاه های دانشگاهی خارجی را ارزیابی و برای طراحی درگاه های دانشگاهی دانش مدار الگویی ارائه کرده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: با استفاده از سیاهه ارزیابی محقق ساخته (شامل 33 عنصر درگاه دانش)، 19 درگاه بررسی شده است.
    یافته ها
    از 19 درگاه دانشگاهی مورد مطالعه، درگاه دانشگاه ادینبورگ دارای 21 عنصر؛ آتاباسکا و بوفالو دارای 20 عنصر؛ لازال، راتگرز، و تکنولوژی ویرجینیا دارای 18 عنصر؛ و درگاه کالج شریدان دارای 17 عنصر است. دیگر درگاه های دانشگاهی، کمتر از نیمی از عناصر سیاهه ارزیابی را داشتند.
    نتیجه گیری
    بیشتر درگاه های دانشگاهی بررسی شده، از عناصر درگاه های دانش کمترین استفاده را کرده اند و در طراحی خود از عناصری که باعث اشتراک دانش و انتقال آن می شود، کم بهره برده اند. لازم است ضمن بازنگری درگاه های طراحی شده، به این بعد از قابلیت های درگاه های دانشگاهی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: درگاه (پورتال) دانشگاهی، درگاه (پورتال) دانش، مدیریت دانش
  • فرشته دیده گاه، محمد امین عرفان منش، پردیس پرتو صفحه 95
    هدف
    پژوهش حاضر میزان همکاری علمی ایرانیان و پژوهشگران سایر کشورهای اسلامی در سه نمایه استنادی علوم، هنر و علوم انسانی و علوم اجتماعی طی سال های 1900 تا 2008 را بررسی می کند.
    روش پژوهش: جامعه پژوهش حاضر را آن دسته از تولیدات علمی ایران نمایه شده در پایگاه وب علوم تشکیل می دهند که با مشارکت کشورهای اسلامی طی سال های 1900 تا 2008 منتشر شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شد.
    یافته های پژوهش: همکاری علمی ایران و کشورهای اسلامی در دوره زمانی مورد بررسی روندی صعودی داشته است. نتایج آزمون رگرسیون نمایی نشان دهنده نرخ رشدی معادل 6/12 درصد است. پژوهشگران ایرانی بیشترین میزان همکاری را با کشورهای ترکیه، مالزی و پاکستان داشته اند. همچنین بیشترین همکاری علمی پژوهشگران ایرانی با سایر کشورهای اسلامی در حوزه های علوم کشاورزی، زیست شناسی، شیمی و فیزیک انجام گرفته است. از سوی دیگر دانشگاه های شیراز و تهران فعال ترین موسسات علمی و پژوهشی کشور در همکاری علمی با کشورهای مزبور بوده اند.
    نتیجه گیری
    همکاری علمی ایران و کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی از سال 1967 آغاز شده و حاصل این همکاری 675 تولید علمی برای پژوهشگران کشورمان بوده است.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، همکاری علمی، پایگاه وب علوم، سازمان کنفرانس اسلامی، کشورهای اسلامی
  • سیده سارا منیری، فاطمه جعفری صفحه 111
    هدف
    مقالات محققان ایرانی در حوزه های علوم پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و دامپزشکی نمایه شده درآی. اس. آی. از لحاظ تاثیر آنها بررسی شده است روش گردآوری و تحلیل داده ها: اسامی کلیه مجلاتی که مقالات محققان ایرانی در حوزه های مورد بررسی در آنها به چاپ رسیده بود از پایگاه استنادی web of science استخراج شد و ضریب تاثیر مجلات مذکور از گزارش استنادی نشریات ((JCR به دست آمد و درنهایت میانه و میانگین ضریب تاثیر این مجلات درمقایسه با میانه و میانگین مجلات موجود در هرحوزه در JCR مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    59 درصد مجلات چاپ کننده، مقالات محققان ایرانی در زیرشاخه های حوزه پزشکی، ضریب تاثیر و رتبه بالاتر از 1 دارند و از مجموع 22 عنوان مجله موجود، تنها 3 مجله در JCR حائز رتبه های برتر (1-9) هستند، در حوزه های داروسازی و دامپزشکی کیفیت مجلات مذکور در سطح پایینی است. همچنین در60 درصد از مجلات زیرشاخه های حوزه پزشکی و حوزه های دامپزشکی و دندانپزشکی سطح میانگین و میانه ضریب تاثیر مجلات چاپ کننده مقالات محققان ایرانی بالاتر از سطح میانگین و میانه ضریب تاثیر کل مجلات هر حوزه در JCR است. در رشته داروسازی عکس این قضیه مشاهده می شود. سهم مجلات ایرانی نمایه شده در ISI در چاپ مقالات 8/24 درصد است به طوری که در برخی از زیرشاخه های پزشکی بیشترین تعداد مقالات در مجلات ایرانی نمایه شده در ISI که غالبا دارای عامل تاثیر پایینی هستند به چاپ رسیده است.
    نتیجه گیری
    مشارکت محققان ایرانی در مجلات با تاثیر بالا کم است.
    کلیدواژگان: ضریب تاثیر، علوم پزشکی، ایران
  • مهدی علیپورحافظی صفحه 123
    هدف
    مبادله اطلاعات از جمله خدمات مهم و ضروری برای کتابداران و کاربران نهایی در کتابخانه های دیجیتال است. مقاله حاضر مدل های مبادله اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال را بررسی و معرفی می کند.
    روش/رویکرد پژوهش: با بررسی متون مرتبط با مبادله اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال 3 مدل عمده رایج در کتابخانه های دیجیتال معرفی شده است: 1) مدل جست وجوی همزمان، که مدلی برمبنای روشی قدیمی برای مبادله اطلاعات به ویژه مبادله اطلاعات کتابشناختی است ولی کمترین استفاده را در کتابخانه های دیجیتال دارد؛ 2) مدل برداشت اطلاعات که مدلی باز است و بیشترین استفاده را با توجه به روش مبادله در کتابخانه های دیجیتال دارد؛ 3) مدل پراکنده که مدل مورد استفاده در مبادله اطلاعات در وب است و کمترین استفاده را در کتابخانه های دیجیتال دارد.
    یافته ها
    سه مدل جست وجوی همزمان، برداشت اطلاعات و پراکنده برای مبادله اطلاعات و یکپارچه سازی در محیط دیجیتال وجود دارند. مدل پراکنده کمترین و مدل برداشت اطلاعات بیشترین استفاده را در مبادله اطلاعات برعهده دارد.
    نتیجه گیری
    بررسی انجام گرفته در این مطالعه نشان داد که مدل برداشت اطلاعات با استفاده از تفاهم نامه او.ای.آی. مناسب ترین روش برای مبادله اطلاعات در کتابخانه های دیجیتال می تواند تلقی شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتال، مبادله اطلاعات، مدل جست وجوی همزمان، مدل برداشت اطلاعات، مدل پراکنده، مدل های مبادله اطلاعات
  • ناهید بنی اقبال، فریبرز خسروی، صدیقه پیرهادی صفحه 135
    هدف
    واژه های عنوان و چکیده پایان نامه ها با توصیفگرهای تعیین شده در نمایه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با یکدیگر مقایسه شده است.
    روش گردآوری و تحلیل داده ها: ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی است. جامعه پژوهش 18951 پایان نامه از سال 1380 تا پایان سال 1387 است. از این تعداد به روش نمونه گیری و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 380 مورد از بین 4 گروه علمی فنی- مهندسی و علوم پایه، علوم پزشکی، علوم انسانی و هنر انتخاب شدند.
    یافته ها
    میزان مطابقت واژه های عنوان با توصیفگرهای موجود در نمایه سازمان، 47 درصد و میزان مطابقت واژه های چکیده با توصیفگرها 5/53 درصد بوده است. میزان مترادف بودن واژه های عنوان با توصیفگرهای موجود در نمایه سازمان، 6/24 درصد و میزان مطابقت واژه های چکیده با توصیفگرها حدود 7/24 درصد ارزیابی شد. دو فرضیه مذکور در پژوهش نیز تایید شد. حدود 75 درصد توصیفگرها واژه های عنوان و چکیده یا مترادف آنها هستند.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، پایان نامه ها، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • جواد بشیری، مژگان ندیم صفحه 149
    هدف
    مقاله حاضر با هدف بررسی و تعیین میزان استفاده از منابع اینترنتی در تهیه طرح های تحقیقاتی سازمان ترویج، آموزش و تحقیقات کشاورزی که در سال های 82-1383 انجام شده، تنظیم شده است.
    روش پژوهش: در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل استنادی، میزان استناد به منابع اطلاعاتی که از طریق اینترنت به دست آمده اند، نوع منابع به کارگرفته شده نظیر مقاله، کتاب و گزارش طرح های تحقیقاتی و سال استفاده از منابع اطلاعاتی در 1700 طرح تحقیقاتی پایان یافته طی سال های 82-1383، مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که تنها 106 طرح (2/6 درصد) از کل طرح های تحقیقاتی مورد نظر، دارای استناد اینترنتی است و از کل 2716 استناد مندرج در 106 طرح تحقیقاتی مورد بحث، میزان استناد به منابع اینترنتی 229 مورد (4/8 درصد) بوده است. موضوع طرح هایی که دارای استناد اینترنتی بوده اند بر مبنای رده بندی موضوعی کتابخانه کنگره نیز مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس موضوع پرورش گیاهان، زارعت و آفات و بیماری های گیاهی با 9/68 درصد، خاک و آب و آبیاری 16 درصد، شیلات 9/2 درصد و سایر موضوعات با 5/7 درصد، بیشترین بسامد را داشته اند.
    نتیجه گیری
    در رابطه با نوع منابع اینترنتی، در 7/32 درصد از موارد نوع استنادهای الکترونیکی مندرج در طرح های تحقیقاتی نامشخص بودند. در 9/31 درصد پژوهشگران تنها به ذکر بخش اصلی نشانی سایت اکتفا کرده اند. پس از استناد به سایت، مقالات با 7/15 درصد و گزارش طرح های تحقیقاتی و کتاب هر یک با میزان 4/4 درصد، در رتبه های بعدی قرار دارند. علاوه بر یافته های فوق، موسسات و مراکز تحقیقاتی که بیشترین میزان استناد به منابع اینترنتی را در طرح های تحقیقاتی خود داشته اند نیز شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: منابع اینترنتی، طرحهای تحقیقاتی، علوم کشاورزی، تحلیل استنادی، سازمان ترویج، آموزش و تحقیقات کشاورزی
  • زهرا اباذری، زهرا حسینی صفحه 165
    هدف
    پیوندهای وب سایت های موسسات پژوهشی هسته ای کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی با استفاده از روش وب سنجی بررسی کرده است.
    روش پژوهش: از روش تحلیل پیوندها استفاده شده است. با استفاده از راهنمای اینترنتی آلتاویستا، پیوندهای دریافتی، کل پیوندها، تعداد صفحه های وب نمایه سازی شده، میزان رویت، عامل تاثیرگذار خالص و تجدیدنظر شده، محاسبه و تحلیل شده است. جامعه پژوهش، 103 وب سایت از میان وب سایت های مراکز پژوهشی کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی دارای فعالیت های هسته هستند.
    یافته ها
    وب سایت های مراکز CNRS فرانسه دارای بالاترین و National Nuclear Center Institute of Nuclear Physics قزاقستان دارای پایین ترین میزان رویت بودند. وب سایت های مراکز LAN و Fermilab آمریکا به ترتیب بالاترین و پایین ترین ضرب تاثیرگذاری کلی و تجدیدنظر شده را دارا بودند. 16 وب سایت به عنوان وب سایت هسته انتخاب شدند.
    نتیجه گیری
    میزان رویت وب سایت های مورد مطالعه اندک بود که این امر می تواند متاثر از زبان، میزان ارائه اطلاعات مرتبط با نیاز کاربران خاص، منابع روزآمد، دسترسی آسان، اطلاع رسانی مناسب و امکان تعامل با پژوهشگران مراکز پژوهشی باشد. درصد بالایی از وب سایت های مورد مطالعه از عامل تاثیر گذار کلی و خالص اندکی برخوردار بودند که این امر می تواند ناشی از کیفیت و کمیت اطلاعات ارائه شده باشد.
    کلیدواژگان: وب سایت ها، موسسات تحقیقاتی، فعالیت های پژوهشی، آژانس بین المللی انرژی اتمی، وب سنجی، تحلیل پیوند
|
  • Abdolhamid Moarefzade, Iraj Sadeghinasab Page 7
    Purpose
    This research studied the information needs as well as the information seeking behaviors of teachers in Andimeshk high schools. Design/Methodology/Approach: The data required for this descriptive/survey research were collected through a questionnaire. The research population included 531 high school teachers of Andimeshk in the 2008-2009 academic year. Among the 531 teachers, 240 were randomly selected based on the Krejcie and Morgan table. The collected data was analyzed using the SPSS statistical software.
    Findings
    The research findings indicated that the major goal and motivation of the teachers in searching for information was improving their general knowledge. The teacher's most important official resource for obtaining information was books. An absolute majority of the high school teachers believed that the textbooks did not satisfy their information needs. The teachers studied preferred print resources to non-print resources. The teacher's most important problem in information seeking was their time limits. The teachers believed that the internet has an effective role in meeting their information needs; however, lack of adequate time was their main reason for not using the internet. According to the teachers, the most important shortage in the school libraries was that they were not rich in terms of their resources. The highest priority of teachers for using various information resources was improving their specialized knowledge.
    Conclusion
    Despite the fact that the Internet is the best electronic information resource for teachers, lack of internet facilities in some schools prevents teachers from accessing this valuable resource.
  • Abdolhamid Moarefzade, Iraj Sadeghinasab Page 25
    Purpose

    This research studied the information needs as well as the information seeking behaviors of teachers in Andimeshk high schools. Design/Methodology/Approach: The data required for this descriptive/survey research were collected through a questionnaire. The research population included 531 high school teachers of Andimeshk in the 2008-2009 academic year. Among the 531 teachers, 240 were randomly selected based on the Krejcie and Morgan table. The collected data was analyzed using the SPSS statistical software.

    Findings

    The research findings indicated that the major goal and motivation of the teachers in searching for information was improving their general knowledge. The teacher's most important official resource for obtaining information was books. An absolute majority of the high school teachers believed that the textbooks did not satisfy their information needs. The teachers studied preferred print resources to non-print resources. The teacher's most important problem in information seeking was their time limits. The teachers believed that the internet has an effective role in meeting their information needs; however, lack of adequate time was their main reason for not using the internet. According to the teachers, the most important shortage in the school libraries was that they were not rich in terms of their resources. The highest priority of teachers for using various information resources was improving their specialized knowledge.

    Conclusion

    Despite the fact that the Internet is the best electronic information resource for teachers, lack of internet facilities in some schools prevents teachers from accessing this valuable resource.

  • Mahboobeh Farashbashi Astaneh, Elham Sayyad Abdi Page 41
    Purpose
    This research reviews the literature available on the relation between the structure of reference books for children and teenagers with learning and remembering. Methodology/Approach: Relevant resources in education science and library science were studied.
    Findings
    The way the information is organized and presented in such books is more important in a special age group of children and teenagers.
    Conclusion
    The publishers of such books must be informed about the importance of structure on the understanding of children and teenagers
  • Amir Risbanbaft Page 51
    Purpose
    This paper criticizes the "format-oriented" trend that has originated from the contemporary orientation toward technology in Library and Information Science (LIS), by analyzing the historical, theoretical and philosophic ideas of the documentation movement, then reviewing its ideals and outcomes.Approach: This research was based on an analytical-historical procedure. By studying the history of the formation and development of the documentation movement in late-19th century Europe, the researcher tried to investigate transformations in fundamental traditions dominant on Library and Information Science (LIS)from that time up to now.
    Findings
    LIS theorists should deeply reflect upon the ideals of the documentation movement and the scope of its consequences. The most important outcome of this movement has been to attract the attention of librarians to "content" and to decrease their dependency on "format". However, from five decades ago, concurrent with the development of information technology, this outcome has been less achieved; an extreme orientation toward technology has separated librarians from "content" and once again made them dependent on "format".
    Conclusion
    Facing the conflicts between the two traditions i.e. “machinists” and “humanists” in the LIS profession, a new mental framework should be designed. This framework must originate from the model of the documentation movement.
  • Reza Tajabadi, Alireza Esfandiari Moghaddam Page 71
    Purpose

    This paper aims to study the viewpoint of Library and Information Science (LIS) MA students in Arak Islamic Azad University about the effect that the internet has on facilitating their learning in practical courses.B> Methodology/Approach: The required data was collected through a questionnaire (with 27 questions) distributed among 56 students. The data collected were analyzed by descriptive and inferential statistical methods. To show that the effect of the internet on learning and understanding practical courses is statistically significant, the Chi-square test was used/

    Findings

    The internet tools that students most frequently used to meet their information needs were search engines (21.4 percent) and digital libraries and databases (17.9 percent). From the viewpoint of students, the most effective features of the internet in the learning process were rating, satisfying information needs, helping students to be up-to-date, increasing speed, increasing professional knowledge and saving time. The findings also showed that using the internet has had a considerable effect on facilitating the learning and understanding of practical courses.

  • Saeed Rezaei Sharifabadi, Fatemeh Zakeri Fard Page 85
    Purpose
    This research studies the elements of knowledge portals in non-Iranian university portals and presents a model for designing knowledge-based university portals. Methodology/Approach: A researcher-made checklist (including 33 knowledge portal elements) was used to study 19 university portals.
    Findings
    among the studied portals, the portals of the following universities had the highest number of elements: the University of Edinburgh (21 elements); Athabasca University and the University at Buffalo (20 elements); Laval, Rutgers, and Virginia Tech universities (18 elements) and the Sheridan College (17 elements). Other university portals had less than half of the checklist elements.
    Conclusion
    Most of the studied university portals had made the least use of the elements of knowledge portals and had obtained little benefit from the elements that lead to knowledge-sharing and transfer in their design. Therefore the portals must be reevaluated as designed and more attention should be attached to this aspect of the capabilities of university portals.
  • Fereshteh Didegah, Mohammadamin Erfanmanesh, Pardis Parto Page 95
    Purpose
    This research investigates scholarly collaboration between Iran and other Islamic countries from 1900-2008, in three citation indexes i.e. Science, Arts and Humanities, and Social Sciences.
    Methodology
    The research population includes the papers indexed in the Web of Science produced collaboratively by researchers from Iran and other Islamic countries during 1900-2008. Microsoft Excel was used to analyze the collected data.
    Findings
    Based on the research findings, the scientific collaboration between Iran and members of the Organization of the Islamic Conference started since 1967 and Iran has published 675 documents in collaboration with these countries.The number of joint publications of Iran and other Islamic countries has increased over the years examined: the results of the exponential regression test show a 12.6 percent growth rate. Findings revealed that Iranian scholars had the highest cooperation with researchers from Turkey, Malaysia and Pakistan. On the other hand Agriculture, Biology, Chemistry and Physics were the fields in which most of the collaborative research was carried out. The results also show that Shiraz University and the University of Tehran were the most productive Iranian universities in collaboration with other Islamic countries.
  • Sara Moniri, Fatemeh Jafari Page 111
    Purpose
    The present study was conducted to investiage the quality of Iranian scholarly articles published during 2000-2009 on 22 medical subfields in terms of their journal impact. Design/Methodology/Approach: This study has a scientometric approach. The names of journals which had published the papers of Iranian scholars were extracted from the Web of Science and the impact factor of the mentioned journals was also found in the Journal Citation Reports (JCR). Finally the mean, median and impact factor of the mentioned journals were compared with the mean, median, and impact factor of all journals in each category of JCR.
    Findings
    The impact factor of 59 percent of the journals which published papers of Iranian scholars was higher than 1 in all medical subfields. From a total of 22 journals, only 3 are in the top nine of JCR. In veterinary sciences and pharmaceutics the quality of the journals mentioned is at a low level. In 60 percent of the journals on medical sciences, veterinary sciences, and dentistry the mean and median of the impact factor of the journals publishing papers of Iranian researchers was higher than the mean and median of the impact factor of the total journals in each field in JCR. The proportion of Iranian journals indexed in ISI in publishing articles is 24/8 percent. In some subfields of medicine, the highest number of papers are published in Iranian journals which are indexed in ISI but have a low impact factor.
    Conclusion
    The number of papers published by Iranian scholars in journals with high impact factors is less than expected.
  • Mehdi Alipour Hafezi Page 123
    Purpose
    Interoperability is one of the most important and essential services for librarians and library end-users in digital libraries. The main goal of this study is to survey and identify interoperability models in digital libraries. Design/Methodology/Approach: Three main models were identified through the study of relevant literature: 1. The federated model based on an old method for information exchange and is used especially for bibliographic information 2.The Harvesting model which is an open model 3. The distributed model which is used on the web. Findings/
    Conclusion
    Among the Identified models, the distributed model is least used for information exchange in digital libraries and the harvesting model is used most frequently. Findings of this study showed that the harvesting model with the OAI protocol is the most suitable way for interoperability between digital libraries.
  • Nahid Banieghbal, Fariborz Khosravi, Sedigheh Pirhadi Page 135
    Purpose
    This paper is a comparative evaluation of the words used in dissertation titles and abstracts with descriptors assigned in the index of the National Library and Archives of Iran (NLAI). Design/Methodology/Approach: The method used in this study is a comparative survey and the data were collected by a checklist. The research population consists of 18,951 dissertations written from 2001 to 2008, among which a sample of 380 dissertations were selected based on Krejcie and Morgan's sampling formula from four scientific groups (i.e. Engineering, Science, Medical Science, and Humanities/Arts).
    Findings
    The research shows that 47 percent of the words in the titles were in correspondence with the NLAI index and this amount was 53.5 percent for words in the abstracts. 24.6 percent of the title words were synonymous with the index descriptors and 24.7 percent of the abstract words were synonyms of the index descriptors. About 75 percent of the assigned descriptors are the same as or synonymous with words of the dissertation titles and abstracts.
  • Javad Bashiri, Mojgan Nadim Page 149
    Purpose
    This research studied the usage of internet resources in research projects of the Agricultural Research, Education and Extension Organization during 2003-2004. Methodology - In this research the rate of citations made to information resources obtained through the internet was determined using citation analysis. Furthermore, the type of information resources used, such as essays, books and reports of research projects and also the year of using internet resources were surveyed for 1,700 research projects which had finished during 2003-2004. Findings – The research findings show that only 106 projects (6.2 percent) from all the research projects studied have internet citations. From a total of 2,716 citations in the 106 research projects, 229 were citations to internet resources (8.4 percent). The subject areas of projects with internet citations were also studied based on the Library of Congress Subject Headings List. The fields with the highest internet citations were pest, plant breeding and agronomy with 68.9 percent; soil and water and irrigation with 16 percent, botany 3.8 percent and fisheries 2.9 percent. Regarding the kind of internet resources cited, 31.9 percent of the researchers have only mentioned the main address of the website. 15.7 percent of the citations refer to articles, 4.4 percent to research projects, and 4.4 percent to books. In addition to the findings mentioned, the research centers with the highest number of citations referring to internet resources were also identified.
  • Zahra Abazari, Zahra Hosseini Page 165
    Purpose
    This paper aims to investigate the visibility, the Web Impact Factor (WIF), the relative WIF (RWIF) and the collaboration rate of the websites of nuclear research institutes of IAEA member countries via webometrics.Design/Methodology/Approach: The study included 103 websites of research institutes representing 42 IAEA member countries. The data was collected in two phases: Firstly, using the AltaVista directory, all of the investigated research institute websites were retrieved and stored on a PC; and then the various links of the websites were extracted and analyzed.
    Findings
    The website of the French National Centre for Scientific Research had the highest visibility and the website of the Institute of Nuclear Physics, National Nuclear Center of the Republic of Kazakhstan had the least visibility. Websites of the LAN and Fermilab centers in USA had, respectively, the highest and lowest WIF and RWIF. 16 websites were selected as core websitesResearch limitations: The variability of search engine results and the unavailability of the websites of some research institutes were limitations to the study.
    Conclusion
    the visibility of the studied websites was low; this may be due to factors such as language, the amount of information presented in relation to the needs of special users, up-to-date-ness of the information, accessibility, and the possibility to interact with researchers. A high percentage of the studied websites had low WIFs and RWIFs and this may be a result of the quality and quantity of the information they presented.