فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یعقوب نوروزی صفحه 6
    هدف
    جمله سطوح، الگوها، روش ها، و عناصر تاثیرگذار در ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی مرور شده است.
    روش/رویکرد پژوهش: تحلیل متون.
    یافته ها
    روش ها و الگوهای مختلفی برای ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی وجود دارد. براساس اهداف ارزیابی، از جمله درک مفاهیم پایه همچون رفتار اطلاع یابی کاربران، اطمینان از کفایت سرمایه گذاری برای خدمات کاربرمدار، و توسعه تحقیقات در ابعاد مختلف می توان از روش ها و الگوهای مختلفی برای ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی استفاده کرد.توجه به سطوح مختلف ارزیابی، ازجمله فنی و اجتماعی، نیز در تعیین شیوه ارزیابی تاثیر گذار است. قبل از انجام هرگونه ارزیابی باید با اهداف، محورها، سطوح، الگوها، روش ها، عوامل دخیل، و دیدگاه های مختلف در این زمینه آشنا شد تا در کنار سایر ابزارها و امکانات به کار گرفته شوند.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های دیجیتالی سیستم های پیچیده ای هستند که ارزیابی آنها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به خاطر نوپا بودن کتابخانه های دیجیتالی، الگوهای استاندارد جامع برای ارزیابی آن وجود ندارد. شناسائی عوامل و زوایای دخیل در ارزیابی کتابخانه های دیجیتالی برای کاهش صرف وقت، انرژی، و هزینه در ارزیابی آنها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، تحقیقات ارزیابی، روش های ارزیابی
  • نرجس ورع، ندا زراعت کار، پردیس پرتو صفحه 26
    هدف
    وب سایت های نشریات انگلیسی زبان دارای رتبه علمی- پژوهشی و ترویجی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ و وزارت بهداشت و آموزش پزشکی ایران ارزیابی شده روش پژوهش : این پژوهش به روش ارزیابی با رویکرد وب سنجی انجام شده است. داده های پژوهش به روش مشاهده مستقیم و با استفاده از سیاهه وارسی، متشکل از 26 معیار، گردآوری شد. برای تدوین سیاهه وارسی، ویژگی های کیفی نشریه های علمی از استانداردهای ایزو و معیارهای معرفی شده دیگر استخراج شده است. جامعه آماری، شامل81 وب سایت نشریه (45 عنوان وزارت بهداشت و 36 عنوان وزارت علوم) است. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی انجام گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها در 6 مقوله ارائه شده است. در مقوله ارتباطات، ارتباط از طریق پست الکترونیکی با بیشترین فراوانی (85 درصد) در شمار بسیار زیادی از نشریه ها وجود دارد. در مقوله راهنمای نویسندگان، رویه داوری تنها در 4درصد نشریات رعایت شده است. رویه داوری از لحاظ جزئیات یکسان نیست برخی مختصر و برخی مفصلند. در مقوله شیوه دسترسی،74 درصد دارای سایت اختصاصی اند و این امر منجر به سهولت دسترسی به اطلاعات و رویت پذیری بیشتر آنها شده است. در مقوله محتوای قابل دسترس نیز بیشتر نشریات، آرشیو، و فهرست مندرجات خود را از طریق اینترنت در اختیار گذاشته اند. 82 درصد نشریات، امکان دسترسی به متن کامل مجلات را فراهم کرده اند. در مقوله مشخصات نشر، کلیه مجلات مورد بررسی، عنوان، دوره، شماره، و سال شماره جاری نشریه را در صفحه وب خود قرار داده اند. در مقوله مسئولیت نیز معرفی نام سردبیر و مدیرمسئول در بیشتر نشریه ها انجام شده است.
    نتیجه گیری
    استانداردهای کیفیت وب سایت های مورد بررسی به خوبی در اینترنت به نمایش در آمده اند؛ به نحوی که نیمی از این معیارها در بیشتر نشریات مورد بررسی معرفی شده اند. با این حال، بررسی داده ها نشان داد که برخی معیارها- که در جلب اعتماد مخاطب نسبت به اعتبار نشریه تاثیر ویژه ای دارند- به طور گسترده ای نادیده گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: وب سایت، نشریات علمی پژوهشی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت و آموزش پزشکی
  • مریم کازرانی، علی صلاحی یکتا صفحه 38
    هدف
    نظریه ها و دیدگاه ها درمورد تکنولوژی/فناوری و رواج روز افزون آن بررسی و دیدگاه های اندیشمندان در مورد ابعاد مثبت، منفی، و فرا مدرنیستی آن نقد می شود و به سوال های مقدر پاسخ داده شده است.
    روش/رویکرد پژوهش: مرور متون مرتبط
    یافته ها
    سه گروه اصلی شناسائی شدند: گروه اول با دید مثبت، رواج فناوری را علت العلل پیشرفت های اقتصادی، فرهنگی، و اجتماعی می دانند و ایجاد اقتصاد مبتنی بر دانش را در تحولات فناورانه جست وجو می کنند. گروه دوم با دید منفی، رسوخ فناوری را در زوایای مختلف زندگی انسان، نوعی هتک حریم خصوصی افراد تلقی کرده و آن را ابزاری برای در معرض گذاشتن خصوصی ترین زوایای زندگی فرد قلمداد می کنند. گروه سوم، که با دیدگاه فرامدرنیستی به فناوری و عواقب آن، از آن جهت که پیشرفت فناوری باعث زیان رسانی به طبیعت می شود، با آن به مقابله برخاسته اند.
    کلیدواژگان: جبرگرایی، فناوری
  • زاهد بیگدلی، زیور صباغی نژاد، غلامرضا رجبی صفحه 50
    هدف
    بررسی عواملی که می توانند بر استفاده دانشجویان از کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی یزد (با نام کتابخانه علامه محمدتقی جعفری) موثر باشد.
    روش پژوهش: پیمایشی از نوع توصیفی اکتشافی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با 22 سوال و در طیف پنج گزینه ای لیکرت، استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه شامل 210 نفر از دانشجویان کارشناسی پیوسته برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد می باشد. از این تعداد، 136 نفر به صورت طبقه ای ساده انتخاب شدند و درنهایت، تعداد 100 پرسشنامه عودت داده شد.
    یافته ها
    آگاهی دانشجویان از خدماتی که توسط کتابخانه ارائه می شود، با 83 درصد، مهم ترین عامل موثر بر استفاده از کتابخانه است. پس از آن، علاقه دانشجویان به مطالعه و استفاده از کتابخانه با 76 درصد، دانش و مهارت کتابداران در تشخیص نیاز مراجعان و آرامش محیط سالن مطالعه به یکسان با 70 درصد از جمله مهم ترین عوامل موثر بر استفاده از کتابخانه مورد پژوهش محسوب می شوند. در ادامه، با استفاده از روش تحلیل عوامل، عوامل موردنظر در هفت گروه دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: استفاده از کتابخانه، کتابخانه علامه محمدتقی جعفری، دانشگاه آزاد یزد، تحلیل عوامل، دانشجویان رشته برق
  • نجلا حریری، صغری فیروزی صفحه 66
    هدف
    آگاهی از میزان رضایت کاربران نرم افزار کتابخانه دیجیتال پیام در کتابخانه های استفاده کننده از این نرم افزار است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه جداگانه است که 83 کتابدار شاغل در کتابخانه های استفاده کننده از نرم افزار و 79 کاربر نهایی به آن پاسخ داده اند.
    یافته ها
    میانگین رضایت کتابداران از نرم افزار دیجیتال پیام 23/4 و میانگین رضایت کاربران نهایی 99/3 است. بیشترین رضایت کتابداران مربوط به ابعاد کنترل دسترسی و امنیت (مدیریت کاربران نهایی) و سازماندهی و ورود اطلاعات، و بیشترین رضایت کاربران نهایی از امانت دهی و کمترین رضایت از مشخصات کلی نرم افزار است.
    نتیجه گیری
    رضایت هر دو گروه کتابداران و کاربران نهایی کتابخانه های استفاده کننده از نرم افزار پیام درحد بالاتر از متوسط است و رضایت کتابداران به نحو معنی داری بیش از رضایت کاربران نهایی می باشد.
    کلیدواژگان: نرم افزار کتابخانه، کتابخانه دیجیتال، نرم افزار پیام، رضایت کاربران
  • مهدی خادمیان، اعظم خواجه نامقی صفحه 86
    هدف
    نیازهای اطلاعاتی و میزان رضایت جامعه کتابخانه های سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی (41 کتابخانه) را از نظر مراجعه کنندگان، کتابداران، و مسئولان کتابخانه ها بررسی شناسائی شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: داده ها با استفاده از سه پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. حجم نمونه مربوط به مراجعه کنندگان، با استفاده از جدول مورگان تعیین شد و در مورد کتابداران و مسئولان کتابخانه ها همه جامعه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشتر مراجعه کنندگان، زن (حدود 60 درصد) و دارای تحصیلات دانشگاهی (حدود 40 درصد) و آموزشگاهی (حدود 60 درصد) هستند. مراجعه کنندگان بیشترین نیاز خود را به کتاب؛ و در بین انواع کتاب ها، به کتاب های درسی و کمک درسی اعلام کرده اند. در بین موضوع ها، به ترتیب داستان و رمان، رایانه و اینترنت، دینی و مذهبی عمومی، شعر و نثر، ریاضیات، فیزیک، و شیمی در اولویت قرار دارند. همچنین، به ترتیب، از کیفیت کتاب ها و سپس، کمیت یعنی تعداد نسخه ها، و در انتها جامع بودن موضوعی کتاب ها رضایت دارند. بیشتر مسئولان کتابخانه ها مرد و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی کتابداری هستند. نسبت کتابداران زن و مرد تقریبا مساوی است و تقریبا نیمی از آنها دارای مدرک تحصیلی کارشناسی کتابداری هستند. مسئولان و کتابداران، در بین انواع کتاب ها، بیشترین نیاز را به کتاب های کمک درسی و درسی؛ و در بین موضوع ها بیشترین نیاز را به داستان و رمان، رایانه و اینترنت، فیزیک و ریاضیات ذکر کرده اند.
    نتیجه گیری
    دانش آموزان و دانشجویان مراجعان اصلی کتابخانه ها هستند و باید نیازهای اطلاعاتی آنها در اولویت قرار گیرد. مقایسه نظر مراجعه کنندگان با کتابداران و مسئولان کتابخانه ها نشان می دهد که بین نظر آنها تفاوت اندکی وجود دارد. هر کتابخانه از جامعه و ویژگی خاصی برخوردار است و نیازمند تدوین خط مشی ویژه ای است.
    کلیدواژگان: سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، نیازهای اطلاعاتی، رضایت مراجعه کنندگان، کتابخانه های عمومی
  • فاطمه زارع، ابراهیم افشار، مرتضی نورایی صفحه 110
    هدف
    زمینه های پیدایش و زوال نخستین انجمن کتابداران ایران (اکتا) در این مقاله بررسی شده است. نظریه فضای اجتماعی پییر بوردیو به عنوان چارچوب نظری برای تحلیل به کار گرفته شده است.
    روش/رویکرد پژوهش: اسناد و مدارک دست اول مربوط به انجمن کتابداران ایران بین سال های 1344 تا 1360 برای به دست آوردن داده های پایه مورد استفاده قرار گرفت. داده های پایه با مصاحبه با فعالان اکتا، که دسترسی به آنها میسر بود، تکمیل شد. روش تدوین تاریخ شفاهی در انجام مصاحبه ها به کار گرفته شد.
    یافته ها
    اکتا در فضای برخوردار از ثبات سیاسی و رونق نسبی اقتصادی ایران، در دهه 1340/1960م. شکل گرفت و با استفاده از منابع عمومی در اختیار وزارت تازه تاسیس آموزش عالی، فعالیت های آموزشی و انتشاراتی خود را توسعه بخشید. تا یکسال پس از انقلاب اسلامی 1357/1979 اکتا دارای ماهیت علمی و حرفه ای بود. اعضای تازه وارد به انجمن، بعد از انقلاب، فعالیت های انجمن را به سمت فعالیت های صنفی با گرایش خاص سیاسی سوق دادند. این فعالیت های ایدئولوژیک موجب شد که بسیاری از متخصصان کتابداری از ادامه همکاری خود با انجمن دست بکشند، بودجه آن قطع شود و به خاطر از دست دادن وجهه علمی بسیاری به آن بدبین شوند؛ تا جایی که بعد از دومین گروه عضو شورای انجمن، بعد از انقلاب، دیگر کسی داوطلب شرکت در فعالیت های انجمن نشد و انجمن بدون اعلام رسمی منحل شد.
    کلیدواژگان: انجمن مدنی، انجمن علمی، فضای اجتماعی، سرمایه اجتماعی، انجمن کتابداران ایران
  • حبیب الله عظیمی صفحه 130
    هدف
    ، پس از معرفی کاغذهایی که در نسخه پردازی و کتاب آرایی میان مسلمانان و ایرانیان مورد استفاده قرار می گرفت، چند نوع رایج و شناخته شده و ویژگی ها و دوره تقریبی کاربرد هریک بیان می شود و نمونه هایی از نسخه های خطی که هر یک از انواع توصیف شده بر آنهانوشته شده است، معرفی می شود.
    اهمیت موضوع : کاغذ بخشی از هویت و پیشینه تاریخی نسخه خطی است. فهرستنگاران نسخه های خطی، به ویژه ایرانیان، کوشیده اند نوع کاغذ نسخه های خطی را، حتی با حدس و گمان تعیین کنند. مشکل ترین بخش نسخه شناسی تحلیل ویژگی های کاغذ است.
    اصالت : فهرستنگاران نسخه های خطی هیچ گونه بررسی تحلیلی، همراه با تعیین ضوابط و معیارهای مشخص، برای تعیین نوع کاغذهای معرفی شده به دست نداده اند. برای جبران این نقیصه و پیشگیری از حذف این عامل مقاله خاضر نوشته شده است.
    کلیدواژگان: ورق، کاغذ، نسخه شناسی، کتاب پردازی، نسخه های خطی
  • کبری بابایی صفحه 148
    هدف
    بررسی میزان استفاده از فراداده های زبان نشانه گذاری فرامتن در طراحی وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های ایران.
    روش تحقیق/ رویکرد پژوهش: در مجموع 66 صفحه اصلی وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، و دانشگاه های آزاد اسلامی با استفاده از دو مرورگر اینترنت اکسپلورر و نت اسکیپ بررسی شد. با مشاهده Source از طریق منوی View ابربرچسب های موجود در صفحه اچ.تی.ام.ال. وب سایت ها استخراج شد و در سیاهه وارسی تهبه وارد شد. سپس فراوانی، درصد، و میانگین استفاده از آنها محاسبه شد.
    یافته ها
    تمام وب سایت ها از فراداده های عام زبان نشانه گذاری فرامتن، هر چند اندک، بهره برده اند. میزان استفاده از این ابربرچسب ها، وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های علوم پزشکی با میانگین43 درصد در رتبه اول و دانشگاه های آزاد اسلامی با 31 درصد در رتبه دوم و دانشگاه های تابع وزارت علوم نیز با 28 درصد در رتبه سوم قرار دارد.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که از مجموعه ابرنشانه ها، عناصر عنوان، نوع – محتوا، کلیدواژه، ارتباط، و توصیف بیشترین کاربرد را داشته اند و به کارگیری این فراداده های عام در طراحی صفحات وب نسبت به طرح های فراداده ای خاص مانند دوبلین کور- با توجه به قدمت بیشتر ابربرچسب ها و آشنایی بیشتر طراحان وب سایت ها با آنها- می تواند توجیه پذیر باشد.
    کلیدواژگان: فراداده، وب سایت (تارنما)، زبان نشانه گذاری فرامتن (اچ، تی، ام، ال، ) ابربرچسب ها، کتابخانه های مرکزی، دانشگاه های ایران
  • منصور تاجداران، سعید رضایی شریف آبادی، فاطمه همت زاده صفحه 162
    هدف
    وضعیت موجود حفاظت و نگهداری میراث ملی رقمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران از این زوایا بررسی شده است. ش: 1) وضعیت حفاظت و نگهداری میراث ملی در قالب رقمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی 2) کارآیی و امکانات سازمان در انجام حفاظت رقمی 3) شناسائی کمبودها و نیازهای حفاظت رقمی در سازمان 4) پیشنهاد به منظور بهبود ساختار حفاظت رقمی.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش کتابخانه ای و روش پیمایشی- توصیفی دو روش مورد استفاده در پژوهش حاضر است. از روش اول به منظور ارائه چارچوب نظری پژوهش، بررسی راهکارهای مورد استفاده در حفاظت رقمی در جهان خصوصا کتابخانه های ملی استرالیا، انگلستان، کنگره و کتابخانه و آرشیو کانادا و طراحی سیاهه وارسی استفاده شد. از روش پیمایشی- توصیفی به منظور پژوهش در مورد وضعیت موجود حفاظت رقمی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران استفاده گردید. ابزار پژوهش مورد استفاده سیاهه وارسی بود که بر اساس پژوهش های مرتبط، سیاهه وارسی های موجود و نیز تطبیق با نیازهای کتابخانه های ملی طراحی شد. در این روش یافته ها به صورت غیرمستقیم با مصاحبه از مدیران بخش فناوری و ارتباطات و اداره کل منابع دیجیتال و نیز بررسی گزارشات عملکرد و مستندات سازمان اسناد و کتابخانه ملی و همچنین مشاهده وب سایت سازمان گردآوری شدند.
    یافته ها
    حفاظت رقمی در سطح بیت شامل ذخیره سازی ایمن همراه با پشتیبان گیری مورد تاکید اعمال می شود. اقدامات امنیتی و بهبود بحران تدابیر لازم انجام یافته است. استفاده از متس، دابلین کور و هماهنگی با نظام اطلاعاتی آرشیوی باز از اقدامات تخصصی حفاظت رقمی در سازمان است.
    نتیجه گیری
    سازمان در امر حفاظت بر ذخیره سازی ایمن همراه با پشتیبان گیری تاکید دارد، اما برای حفاظت منطقی، تدوین برنامه حفاظت اقدام نکرده است.
    کلیدواژگان: حفاظت و نگهداری، حفاظت رقمی، شیء رقمی، منابع رقمی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی
|
  • Yaghob Norouzi Page 6
    Purpose
    in the evaluation of digital libraries. This research aimed to review all of the levels, patterns, methods and elements effectiveDesign/Methodology/Approach: resources were reviewed and their findings cited when needed.This study was done based on a literature review. Related
    Findings
    methods and patterns of evaluation could be applied linked to evaluation purposes including understanding basic concepts like users’ information seeking behavior, ensuring the effectiveness of investment in user-oriented services, and development of research in various fields. Different levels of evaluation, like technical or social levels, are also very important in determining the evaluation method. So before carrying out any evaluation, all the purposes, bases, levels, patterns, methods, factors involved and different views in this field need to be considered and applied along with the other tools and facilities. Different evaluation methods are used for evaluation of digital libraries. Different
    Conclusion
    has not received adequate attention. Since the digital libraries are new, there are few integrated standard patterns for their evaluation. Therefore, identifying the aspects and factors involved in the evaluation of digital libraries is suggested in order to reduce the time, energy and costs needed for the evaluation process.The present study showed that digital libraries are complex systems whose evaluation
    Keywords: digital libraries, evaluation research, evaluation methods
  • Narjes Vara, Neda Zeraatkar, Pardis Partow Page 26
    Purpose
    journals classified by the Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health and Medical Education of Iran.The purpose of this research was to evaluate the websites of Iranian English-languageDesign/Methodology/Approach: and the approach was webometrics. The research data was gathered through direct observation using a checklist containing 26 criteria. To develop the checklist, the quality features of scientific journals were derived from ISO standards and some other standards introduced here. The statistical population contains 81 websites of journals including 45 titles classified by the Ministry of Health and Medical Education and 36 other titles classified by the Ministry of Science, Research and Technology. Data analysis was done using descriptive statistics. the methodology applied in this research was evaluation
    Findings
    category, this research found that in most of the journals the communication is provided through email (with the highest frequency of 85%). In the second category, instructions to authors, the refereeing procedure has been only observed in 4% of the journals studied. It was also found that from the viewpoint of considering the details, the refereeing procedure is not the same in all cases, i.e. in some cases the refereeing procedure is brief and in some other cases it is more detailed.In the third category, access method, 74% of the journals studied possess a specific website which provides easy access to the information and more visibility. In the fourth category, the availability of contents, most of the journals present their archives and table of contents through the internet. Furthermore, 82% of the websites have provided access to the full text of their journal issues. In the fifth category, imprint of the journal, all the journals studied provide on their website: title, frequency, volume number and year of the current issue. In the sixth category, editorial board, most of the journals provide the name of their editor-in-chief and managing editor.The websites studied have observed the quality standards to a good degree, in such a
    Conclusion
    way that half of these criteria have been provided in most of the websites studied. Yet, data analysis shows that some of the criteria which play a major role in winning the audiences’ trust have been widely overlooked.This research presents its findings in six categories: in the first category, the communication.
    Keywords: websites, scientific, research journals, the Ministry of Science, Research, Technology, the Ministry of Health, Medical Education
  • Maryam Kazerani, Ali Salahi Yekta Page 38
    Purpose
    and views about technology, its increasing popularity and scholars’ views about its positive, negative and post-modernist dimensions. This research aimed to study and answer probable questions on different theoriesDesign/Methodology/Approach: the relevant literature. The methodology applied in this study was a review of
    Findings
    The first group contained those who have a positive view about technology. They consider the development of technology to be the basic reason for economic, cultural and social progress. Accordingly they seek a knowledge-based economy in technological developments. Members of the second group have a negative view about technology. They consider the penetration of technology into different aspects of human life, as a kind of invasion of privacy. In this view technology is seen as a means of exposing the most private aspects of life to others. The third group has a post-modernist view on technology and its consequences i.e. they challenge technology since it causes some damage to nature.In accordance with the purpose of the study, three main groups were identified.
    Keywords: determinism, technology
  • Zahed Bigdeli, Zivar Sabbaghi, Gholamreza Rajabi Page 50
    Purpose
    This study attempts to identify the factors affecting the extent to which students use the central library of the Islamic Azad University of Yazd (called Allameh Mohammad-Taqi Ja’fari Library).Design/Methodology/Approach: The study was carried out as a descriptive-exploratory survey. The required data were collected through a researcher-made five-point Likert scale questionnaire containing 22 questions. The study population consisted of 210 undergraduate students among whom a sample of 136 students was selected in a simple stratified way and finally 100 questionnaires were returned.
    Findings
    The findings of the study revealed that “students’ awareness of library services” (83%) is the most important factor effective in using the library. After this factor “students’ interest in using the library and reading" (76%), the “librarians’ knowledge and experiments in identifying users’ needs” (70%) and the “quietness of reading room” (70%) are the next most important factors which affect the use of the library studied. By applying the factor analysis method, these factors were divided into seven main categories.
    Keywords: using libraries, Allameh Mohammad, Taqi Jafari Library, Islamic Azad University of Yazd, factor analysis, electrical engineering students
  • Nadjla Hariri, Soghra Firouzi Page 66
    Purpose
    This research aimed to identify the level of users’ satisfaction with Payam Digital Library Software in the libraries which use it.Design/Methodology/Approach: The research method applied in this study was an analytical survey and the information gathering tools were two different questionnaires. 83 librarians working in the libraries that use this software and 79 end users completed these questionnaires.
    Findings
    The librarians’ average satisfaction with Payam Digital Software is 4.23 and the end users’ average satisfaction is 3.99. Librarians are mostly satisfied with the dimensions of security and access control (end user management) and also data entry and organization. On the other hand, end users are most satisfied with the software's lending services, and least satisfied with the general features of the software.
    Conclusion
    The satisfaction of both groups - librarians and end users – with Payam software is above average, but the satisfaction of the librarians is significantly more than the end users.
  • Mehdi Khademian, Azam Khajeh Nameghi Page 86
    Purpose
    This research aimed to study and identify the information needs and the level of satisfaction of the clients, librarians and library authorities who form the population of users of the libraries affiliated to “the Organization of Libraries, Museums and Documents Center of Astan Quds Razavi” (41 libraries in total).Design/Methodology/Approach: Data were collected through three researcher-made questionnaires. The sample size of the clients was determined by applying the Morgan Table. For the librarians and library authorities, the whole population was studied.
    Findings
    This study showed that most of the clients of these libraries were women who have high school or university education. They said their most important need was books, especially course books and supplementary reading books. The most preferred topics were respectively: stories and novels, computer and internet, religion, poetry and prose, mathematics, physics, and chemistry. Clients were mainly satisfied with: the quality, quantity (number of copies available) and finally the broad topics of the books, respectively. Moreover this research showed that the authorities of most of these libraries included men with a B.A. degree in Library and Information Science (LIS). The proportion of male and female librarians is approximately similar, half of whom have a B.A. degree in LIS. From the viewpoint of the librarians and library authorities, most of the books requested by the clients were course books and supplementary reading books and also the topics of the books most preferred by the clients were stories and novels, computer and internet, physics and mathematics.
    Conclusion
    The main clients of these libraries are high school students and university students whose information needs should be made the top priority. A comparison between the clients’ viewpoints with those of the librarians and library authorities shows little difference. This study also showed that each of these libraries had a special feature and population and each needs its own individual policy.
  • Fatemeh Zare, Ebrahim Afshar, Morteza Nooraei Page 110
    Purpose
    In this study the reasons for the emergence and then decline of Iran's first Association of Librarians (AKTA) is reviewed. Pierre Bourdieu’s Social Field Theory is applied as the theoretical framework of the analysis.Design/Methodology/Approach: Original documents related to the AKTA during 1966-1980 have been used for obtaining basic data. The basic data have been supplemented by interviewing available AKTA members. This research uses the method of compilation of oral history through interviews.
    Findings
    This study illustrates that the AKTA was formed in a stable political situation and under the moderately prosperous economic condition of Iran in the 1960s. The AKTA used public resources provided by the newly established Ministry of Higher Education and improved its publication and educational activities. Until a year after the Islamic Revolution of Iran (1979) AKTA continued its academic and professional work. After the Islamic Revolution, the newly appointed members of the AKTA led the activities of the Association towards union activities with some special political interests. These ideological activities of new members caused many of the library professionals to reduce their cooperation with the Association. In addition, the budget of the Association was cut. The Association gradually lost its academic prestige, which caused a wide pessimism about it among its supporters. This process continued to the extent that after the second group of members of the Association after the Islamic Revolution, there were no volunteers to participate in the Association activities. So it was dissolved without any official announcement.
    Keywords: civil association, scientific association, social field, social assets, Iran Association of Librarians
  • Habibollah Azimi Page 130
    Purpose
    The most difficult part of codicology is analyzing the specifications of the paper used in a manuscript, which contains a part of the manuscript's historical background and identity. However, manuscript cataloguers have not done any analytical study to present precise criteria and standards for determining the type of paper used in manuscripts. Therefore the present study is done to compensate for this shortcoming.Design/Methodology/Approach: The present research first introduces different types of papers used by Muslims and Iranians for creating manuscripts and books. It then reviews some common types of papers used in manuscripts, the specifications of these papers, and the approximate period in which each of them was popular. In the next part examples of the manuscripts which possess each of the described specifications are introduced.
    Keywords: paper, manuscripts, codicology, sheet
  • Kobra Babaei Page 148
    Purpose
    This research has been carried out to study the extent to which Hypertext Markup Language (HTML) metadata have been used in designing the websites of the central libraries of Iran’s universities.Design/Methodology/Approach: A total of 66 homepages of the websites of the central libraries of Iran’s universities were studied in three groups i.e. Universities affiliated with the Ministry of Science, Research and Technology; Universities affiliated with the Ministry of Health and Medical Education; different branches of the Islamic Azad University. For this purpose, the browsers Internet Explorer and Netscape were used and the sources of web pages were reviewed and all the meta tags existing in the HTML format of the webpages were extracted and entered in the prepared checklist. Then, by using descriptive statistics (frequency, percentage and average) the data collected were analyzed.
    Findings
    This research shows that all the reviewed websites have benefited from general HTML metadata; however, the extent of using metadata has been trivial in some cases. Considering the extent to which central library websites have used these meta tags, medical science universities have the first rank in terms of average use (43%). Branches of the Islamic Azad University have the second rank with an average use of 31% and universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology have the third rank with an average use of 28%.
    Conclusion
    The present study shows that the most widely applied meta tag elements are, title, content-type, keywords, link and description. This is justifiable because most web designers have applied these general meta tags, considering their familiarity with these general metadata rather than specific metadata standards like the Dublin Core Metadata Initiative.
    Keywords: metadata, website, Hypertext Markup Language (HTML), meta tags, central libraries, Iran's universities
  • Mansour Tajdaran, Saeed Rezaei Sharifabadi, Fatemeh Hemmatzadeh Page 162
    Purpose
    This research aimed to study the present status of preservation and conservation of the national digital heritage of Iran kept in the National Library and Archives of I.R. Iran (NLAI) from four aspects: 1) the present status of preservation and conservation of the national heritage of Iran in digital format in the NLAI 2) the efficiencies and facilities of the NLAI for the preservation of digital information 3) the deficiencies and needs of the NLAI in the preservation of digital information 4) suggestions for improving the digital preservation structure.Design/Methodology/Approach: The two methods applied in this study are library research and descriptive survey. Library research was used to represent the theoretical framework of the research and review the strategies of digital information preservation used in libraries all over the world especially in the National Libraries of Australia, the U.K., Canada, and the Library of Congress (U.S.). The library research method was also applied in designing the checklist used in the present study. The descriptive survey method was used for studying the present status of digital information preservation in the NLAI. This study used checklist as its research tool, which was designed based on the relevant studies and previous checklists and also by considering the needs of national libraries. Using this method the findings were gathered indirectly by interviewing the managers of the Communication Technology Department and the General Administration of Digital Resources of the NLAI. They were also gathered by reviewing the performance reports and documents obtained from the NLAI as well as checking its website.
    Findings
    The present research showed that digital information preservation is done at the bit level including secure storage and also emphasized backing up. Moreover, in order to improve security measurements and disaster recovery, the necessary measures were taken. The organization has also taken some other professional measurements for digital information preservation including applying METS and Dublin Core and coordination with the Open Archival Information System (OAIS). The NLAI emphasizes secure storage along with back up in digital information preservation, but it has not yet taken any measures in developing a preservation program for reasonable preservation.
    Keywords: preservation, conservation, digital information preservation, digital object, digital resources, National Library, Archives of I.R. Iran