فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سوسن اصیلی صفحات 6-24
    هدف
    تصرف های صورت گرفته در نسخ خطی آثار میرزا ابراهیم بدایع نگار از مورخان دوره قاجار و آسیب هایی که این تصرفات بر شناسایی این آثار می گذارند، بررسی و تحلیل شده است. در پرتو این بررسی آثار منفی تحریف نسخه های خطی بر پژوهش های بعدی نیز تشریح شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش برمبنای تحلیل متون انجام شده است. با بررسی نسخه های خطی مربوطه، موارد تحریف مشخص و سپس با مقایسه این موارد با متون دیگر، میزان و شکل تغییرات تحلیل شد.
    یافته ها
    میرزا احمد منشی رازی نوه میرزا ابراهیم بدایع نگار تلاش کرد یکی از مهم ترین آثار پدربزرگش را به نام خود قلمداد کند، بنابراین با دست بردن در نسخه تغییراتی را در آن ایجاد کرد. این تغییرات که با عنوان تحریف یا تصریف شناخته می شوند، از سویی موجب شدند نسخه در فهرست ها درست معرفی نشود و از سوی دیگر محتوای آن نیز دچار آسیب شود. این تصرفات در سه بعد بررسی شده اند: نخست تحریف در نام نویسنده و سپس تحریف در نام افراد مرتبط و در نهایت تصرف در محتوای کتاب.
    نتیجه گیری
    تحقیق و تدقیق در نسخه های خطی به لحاظ سیاق نگارش و کتابت می تواند در شناسایی علمی تر این نسخه ها موثر باشد. نسخه های بسیاری وجود دارند که سهوا یا عمدا دچار تحریف و تصریف شده اند و یکی از وظایف نسخه شناسان شناسایی و اصلاح آنهاست تا بتوان درحد امکان به نوشته مولف نزدیک شد.
    کلیدواژگان: نسخه های خطی، تحریف، بدایع نگار تهرانی، تاریخ قاجار
  • سولماز نوری، علی شاه شجاعی صفحات 26-47
    هدف
    گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات تغییرات بسیاری در وضعیت دسترسی به اطلاعات ایجاد کرده است. به منظور آشنایی کاربران با مقتضیات و خصوصیات جامعه اطلاعاتی جدید و آگاهی از ضوابط و موازین اخلاقی آن درصدد برآمدیم تا با معرفی اصول و موازین اخلاقی جامعه اطلاعاتی کتابداران و معضلات آن، کاربران جامعه اطلاعاتی را به رعایت آنها ترغیب کنیم.
    روش/ رویکرد پژوهش: بررسی و تحلیل ادبیات تخصصی و مصاحبه با کتابداران کتابخانه های پژوهشی موجود در تهران و بررسی نظریات موجود و عرفیات جامعه صورت گرفته است.
    یافته ها
    حق مولف، امنیت اطلاعات، آزادی اطلاعات، حریم خصوصی، سانسور اطلاعات، روزآمدی اطلاعات، و اعتبار و صحت اطلاعات به عنوان شاخص های اخلاق اطلاعات معرفی شده اند.
    نتیجه گیری
    قوانین و ضوابط، جزئی از اخلاق اطلاعات محسوب می شوند که در محیط دیجیتال تاثیرگذارند. باتوجه به داده های پژوهش حاضر درباره ضوابط و قوانین اخلاق اطلاعات در محیط دیجیتال، به این نتیجه می رسیم که پیش از به کارگیری این ضوابط در محیط دیجیتال باید آنها را شناخت تا در انجام آن دقت بیشتر و هزینه کمتری صرف شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، محیط دیجیتال، اخلاق اطلاعات، آزادی اطلاعات، سانسور
  • مینا کرمی، مهردخت وزیرپور کشمیری صفحات 48-61
    هدف
    اثربخشی دوره های آموزش الکترونیکی علوم کتابداری و آرشیوی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از نظر آموزش گیرندگان سنجیده شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی است. ابزار پژوهش پرسشنامه ای با 23 سوال در مقیاس طیف لیکرت است. فرضیه پژوهش با ضریب آلفای کرونباخ برابر با 981/ 0 تایید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 19 و نرم افزار Excel 2007به تناسب متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین امتیاز مربوط به ارائه و بیان اهداف کلی دوره های الکترونیکی با بیش از 43 درصد، تسلط و احاطه علمی استادان به موضوع درس و محتوای علمی با 52/ 40 درصد، نحوه سازماندهی و برنامه ریزی دوره ها با بیش از 51/ 40 درصد، بیان مثال های کاربردی متناسب با موضوعات مورد بحث با بیش از 50/ 37 درصد، با گزینه زیاد و در مقوله سازماندهی و برنامه ریزی اجرایی دوره ها بود.
    نتیجه گیری
    آموزش با استفاده از فناوری الکترونیکی نقش بسزایی در فرآیند یاددهی و یادگیری دانش آموختگان داشته است و کاربران نیز به کارگیری روش های آموزش الکترونیکی را مثبت می دانند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • زهرا اباذری، فریبا هاشمی صفحات 62-78
    هدف
    به منظور تعیین معیارهای استاندارد ذخیره و بازیابی اطلاعات لوح های فشرده آموزشی کودکان، شیوه های ذخیره و بازیابی اطلاعات لوح های فشرده آموزشی کودکان در ایران ارزیابی شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: ارزیابی با استفاده از سیاهه وارسی انجام شده است.
    یافته ها
    47/5 درصد از معیارهای ذخیره و بازیابی اطلاعات و 67/ 73 درصد از معیارهای طراحی نرم افزار توسط لوح های آموزشی کودکان رعایت شده اند.
    نتیجه گیری
    لوح های آموزشی کودکان از لحاظ ذخیره و بازیابی اطلاعات نامناسب، اما از نظر طراحی نرم افزار دارای وضعیت مطلوبی هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ذخیره و بازیابی اطلاعات، نرم افزارهای کودکان و نوجوانان
  • فریبرز درودی صفحات 80-100
    هدف
    هدف از نگارش این مقاله، تبیین وضعیت درک، شناخت و تفسیر برداشت های ناقد از متن و نقش آن در نگارش نقد منابع است.
    روش/رویکرد پژوهش: مطالعه منابع اطلاعاتی مرتبط، تحلیل و تطبیق کیفی نقش شناخت ناقد در نگارش نقد
    یافته ها
    نقد متون و منابع اطلاعاتی فرآیند پالایش اطلاعات است. در انجام این فعالیت تخصصی ناقدان بر اساس دانش خود و مبانی پذیرفته شده علمی تحلیل متون به نقد می پردازند. برای انجام نقد مطلوب منابع اطلاعاتی، مطالعه درباره مبانی شناختی و معرفت شناختی نقد می تواند به پیشرفت بهتر این فعالیت علمی منجر شود. با تکیه بر شناخت عقلانی از محتوا و نیز درک بهینه متن و یا اندیشه می توان به سطح بالاتری در تفسیر و تاویل متن دست یافت. یکی از مقومات مهم معرفت شناسی نقد منابع اطلاعاتی، پذیرفتن محدود بودن درک آدمی از منابع اطلاعاتی است. برای انجام نقدی موثر، ضروری است تا ناقد بکوشد به کنه مفهوم دست یابد. در هر متنی امکان تفسیرهای مختلف وجود دارد و تلاش ناقد همواره بر آن است تا بتواند تفسیر مناسب تری که امکان تطبیق پذیری بالاتری با متن دارد را ارائه دهد.
    نتیجه گیری
    در بسیاری از موارد، دستیابی به معنای نهایی امکان پذیر نیست و فرآیند تحلیل متن و ارائه برداشت های مختلف می تواند به معنای نزدیک تری نسبت به متن منجر شود. با این فرض امکان نقد متون در هر سطحی قابل پذیرش است و فرآیند نقد می تواند شامل مراحل و سطوح مختلفی شده که نسبت به میزان درک ناقد تغییر می کند.
    کلیدواژگان: نقد منابع اطلاعاتی، تحلیل متون، تاریخچه نقد، تفکر انتقادی
  • ثمانه سادات قاضی دزفولی صفحات 102-120
    هدف
    احساسات دانشجویان در فرآیند جست وجوی اطلاعات دراینترنت با الگوی جست وجوی اطلاعات کولثاو مقایسه شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: داده های این پیمایش از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. 100 شرکت کننده در تحقیق از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و شامل 100 نفر از دانشجویان رشته های کاردانی کامپیوتر با گرایش علمی- کاربردی نرم افزار و کاردانی کاربرد کامپیوتر هستند که در سال 1387 وارد دانشگاه شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از طریق آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون مجذور کای) انجام گرفت.
    یافته ها
    اکثر دانشجویان اغلب مراحل الگوی جست وجوی اطلاعات کولثاو را تجربه می کنند و علاقه زیادی به یادگیری اینترنت و کار با اینترنت نشان می دهند. میان جنسیت و انجام مراحل شش گانه الگوی کولثاو در دانشجویان رشته کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی ماهشهر، رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین دانشجویان هنگام جست وجوی اطلاعات از اینترنت به ترتیب اولویت نیاز، در مراحل پنجم، سوم، و اول الگوی کولثاو به همکاری و مداخله کتابدار نیازمندند.
    کلیدواژگان: جست وجوی اطلاعات، دانشجویان رشته کامپیوتر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر، الگوی جست وجوی اطلاعات کولثاو، رفتار اطلاع یابی، رفتار اطلاع جویی
  • نجلا حریری، مهناز جعفری صفحات 122-138
    هدف
    تعیین رابطه فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران روش/ رویکرد پژوهش: با استفاده از سه پرسشنامه (ویژگی های جمعیت شناختی با 8 سوال، فرهنگ سازمانی رابینز با 30 سوال و ساختار سازمانی ساشکین و موریس با 12 سوال) نظرات 416 نفر از کل 609 نفر کارکنان سازمان با حداقل مدرک کاردانی پیمایش و تحلیل شده است.
    یافته ها
    رابطه همبستگی مثبت و معنی داری بین مولفه های فرهنگ سازمانی و ابعاد ساختار سازمانی به ویژه ساختار مکانیکی وجود دارد. ساختار سازمانی، گرایش بیشتری به بعد مکانیکی (با میانگین 61/ 3) و گرایش کمتری به بعد ارگانیکی (با میانگین 76/ 2) دارد و فرهنگ سازمانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی از دیدگاه کارکنان آن در سطح متوسط قرار دارد.
    نتیجه گیری
    برقرار بودن رابطه مثبت و معنی دار بین فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی، و تمایل به مکانیکی بودن ساختار سازمانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، تلاش جدی برای انعطاف پذیرکردن ساختار این سازمان را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ساختار مکانیکی، ساختار ارگانیکی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ سازمانی
  • حبیب الله حبیبی فهیم، هادی خانیکی، اردشیر انتظاری صفحات 140-159
    هدف
    برپایه آراء مارشال مک لوهان، سورن کی یرکگور، ژیل دولوز، مانوئل کاستلز، هربرت دریفوس و دیگر فیلسوفان و جامعه شناسان و دانشمندان علوم ارتباطات و اطلاع رسانی، مدلی مفهومی براساس سه نوع ساختار تاریخی ذهن و توصیف ویژگی های هر یک و نقش فناوری های نوین شبکه ای در تغییر ماهوی ذهن انسان ارائه شده تا برای درک تاثیرات فضای شبکه ای بر عام گرایی مخاطبان و کاهش گرایش های خاص گرایانه در میان آنها در مطالعات آینده نگرانه به کار برده شود.
    روش/ رویکرد پژوهش: براساس آرای صاحبنظران فوق، تعدادی شاخص برای عام گرایی و خاص گرایی تعریف و برمبنای آنها گویه هایی برای سنجش نگرش ها استخراج شد. پرسشنامه نهایی، سابقه، کمیت و کیفیت حضور افراد را در فضای اینترنت سنجید و گرایش های خاص گرایانه و عام گرایانه آنها را منطبق بر ساختار طیف لیکرت اندازه گیری کرد.
    یافته ها
    میزان و شدت قرارگیری در معرض شبکه جهانی اطلاعات، بر رشد عام گرایی در مقابل خاص گرایی اثرگذار است، گرچه این اثرگذاری شدت قابل توجهی را نشان نمی دهد.
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی بر عام گرایی و خاص گرایی افراد اثرگذارند و رشد فضای شبکه ای، یکی از مهم ترین آنهاست که علاوه بر آثاری که محتوای اطلاعاتی این شبکه ها دارند، بخشی از این اثر به ماهیت و ساختار بنیادین شبکه برمی گردد و پژواک نظریه معروف مک لوهان را که «رسانه، همان پیام است»، در مورد شبکه های اطلاعاتی جدید طنین می افکند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، عام گرایی، خاص گرایی، هویت، اینترنت، شبکه، مدرنیسم، پست مدرنیسم، ساختار ریشه ای، درختی، ساختار ریزومی، اطلاع رسانی
  • سیما شفیعی علویجه، علیرضا رحیمی، پریسا شفیعی علویجه صفحات 160-176
    هدف
    عناصر ابرداده ای دابلین کور و مجموعه ابرنشانه های زبان نشانه گذاری فرامتن موجود در رکوردهای حاصل از پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی ایران و جهان مقایسه شده اند.
    روش/ رویکرد پژوهش: فیلدهای موجود در صفحات جست وجوی پایگاه های اطلاعاتی پزشکی Pubmed، Medline Ovid، MD Consult، Medline Plus، Iranmedex و Pars Medline ایران و جهان، و سپس رکوردها مربوطه از لحاظ کاربرد عناصر ابرداده ای بررسی شدند. فیلدهای ابرداده ای موجود برای جست وجوی منابع اطلاعاتی در پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی ایران و جهان، و نیز عناصر ابرداده ای به کاررفته در منابع موجود در پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی ایران و جهان مقایسه شدند. از روش تحلیل محتوا برای بررسی عناصر ابرداده ای به کاررفته در رکوردهای بازیابی شده و همچنین از روش های آماری توصیفی و آزمون های همبستگی متغیرها برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته ها
    از عناصر ابرداده ای دابلین کور و ابرنشانه های زبان نشانه گذاری فرامتن در صفحات بازیابی شده بسیار کم است. همچنین اغلب ابرنشانه های مشاهده شده عناصری بودند که در طراحی پایگاه اطلاعاتی به کار رفته بودند و پایگاه اطلاعاتی در سازماندهی رکوردهای خود به این عناصر توجهی نداشته است. این امر در همه پایگاه های اطلاعاتی به جز پایگاه اطلاعاتی Medline Plus مشاهده شد و تنها در پایگاه اطلاعاتی Medline Plus عناصر ابرداده ای دابلین کور وجود داشت. این عناصر عبارتند از: عنوان، موضوع، ناشر، تاریخ، نوع، شناسگر، زبان، رابطه. همچنین، در مدارک بازیابی شده از پایگاه های اطلاعاتی پزشکی تخصصی همه ابرنشانه های زبان نشانه گذاری فرامتن به جز عنصر حق مولف به کار رفته بود. بیشترین میزان کاربرد این عناصر مربوط به عناصر عنوان، نوع منبع، توصیف، پدیدآور، روبوت و کلیدواژه است. بیشترین تعداد فیلد ابرداده ای مربوط به پایگاه اطلاعاتی Pubmed و کمترین تعداد مربوط به پایگاه اطلاعاتی Medline Plus بود. فرضیه پژوهش مبنی بر وجود ارتباط معنی دار بین عناصر ابرداده ای موجود در منابع اطلاعاتی و فیلدهای ابرداده ای موجود برای جست وجوی منابع اطلاعاتی در پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی ایران و جهان، براساس آزمون مجذور کای تایید شد.
    نتیجه گیری
    فیلدها و عناصر ابرداده ای در پایگاه های اطلاعاتی پزشکی ایران و جهان بسیارکم و نامناسب به کار رفته اند؛ درحالی که هرچه فیلدها و عناصر ابرداده ای بیشترگسترش یابند، جست وجو و بازیابی رکوردهای دقیق تر با نیاز کاربران بیشتر امکان پذیر خواهد شد. در پایگاه های اطلاعاتی پزشکی ایران توجه کمتری به این عناصر در بازیابی اطلاعات شده است.
    کلیدواژگان: عناصر ابرداده ای دابلین کور، ابرنشانه های زبان نشانه گذاری فرامتن، فیلدهای ابرداده ای، پایگاه های اطلاعاتی تخصصی پزشکی
  • مهشید برجیان، فریبرز خسروی صفحات 178-191
    هدف
    سواد اطلاعاتی250 نفر کتابدار شاغل با تحصیلات کتابداری و غیرکتابداری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی سنجیده شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش پیمایشی- تحلیلی براساس پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است.
    یافته ها
    مهارت های کتابداران (اعم از فارغ التحصیلان کتابداری و غیرکتابداری) کتابخانه ملی در راهبردهای جست وجوی اطلاعات در حد مطلوب است، اما از نظر درک درست نیاز اطلاعاتی مطلوب نیست. میزان انطباق مهارت های سواد اطلاعاتی آنان با استانداردها کمتر از حد مطلوب است. همچنین مهارت سواد کتابداران در تمامی استانداردها (به جز استاندارد 4) در حد مطلوب است. در استاندارد چهارم مهارت های سواد اطلاعاتی کتابداران با مشکل بیشتری مواجه هستند. درمجموع باتوجه به درصد پاسخ از گزینه های درست سوالات سواد اطلاعاتی، پاسخ دهندگانی که در رشته کتابداری تحصیل کرده اند در مقابل افراد رشته غیرکتابداری، موفقیت نسبی در پاسخ گویی به گزینه های درست داشته اند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج حاصله، ضرورت دارد به ارتقاء سواد اطلاعاتی دردوره کارشناسی توجه بیشتری شده و به برگزاری کارگاه های سواداطلاعاتی، کلاس های آموزشی ضمن خدمت، آموزش زبان انگلیسی برای تقویت مهارت سواد اطلاعاتی بیشتر تاکید شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کتابدار، سازمان اسناد و کتابخانه ملی
|
  • S. Asili Pages 6-24
    Purpose
    The purpose of this research is to study and analyze the changes made in manuscripts of works of Mirza Ebrahim Badaye' Negar - one of the historians of the Qajar Era - and the harm of these changes to the identification of these works. In the light of this study, the negative effects that falsifying manuscripts have on further research have been explained. Design/Methodology/ Approach: This research has been carried out on the basis of text analysis. Studying relevant manuscripts, the cases of distortion were identified and then, by comparing these cases with other texts, the amount and form of changes were analyzed.
    Findings
    Mirza Ahmad Monshi Razi, the grandson of Mirza Ebrahim Badaye' Negar, attempted to plagiarize one of the most important works of his grandfather and therefore he made some changes in its manuscript. On the one hand these changes falsifications - caused the manuscript not to be introduced properly in catalogues; on the other hand, they harmed its content. These changes have been studied from three aspects: First, falsification of the author's name, falsification of the name of relevant people, and finally, changes in the book content.
    Conclusion
    Doing research on manuscripts, in terms of their writing style can help in the scientific identification of these manuscripts. There are many manuscripts that have been falsified or changed unintentionally and one of the responsibilities of manuscript researchers is to identify and correct the changes in order to make the texts as close as possible to the original writing of the authors.
  • S. Noori, A. Shahshojaei Pages 26-47
    Purpose
    The development of information and communication technology has caused many changes in the status of access to information. Aiming to familiarize users with the requirements and characteristics of the modern information society and informing them about its rules and ethical principles, we have tried to introduce the ethical principles and difficulties of the librarian's information society and to encourage information society users to observe them. Design/Methodology/Approach: In this research, we have studied and analyzed the specialized literature, interviewed with librarians of research libraries in Tehran, and reviewed various available viewpoints and norms of the society.
    Findings
    Copyright, information security, Freedom of information, privacy, censorship, up to-dateness of information, and the validity and accuracy of information are introduced as the indicators of information ethics.
    Conclusion
    Laws and regulations are considered as a part of information ethics that are effective in the digital environment. According to the data of the present research about the regulations and laws of information ethics in the digital environment, we may conclude that before using these regulations in the digital environment, they should be well understood in order to have higher accuracy and lower costs.
    Keywords: information technology, digital environment, information ethics, freedom of information, censorship
  • M. Karami*, M. Vazirpoor Keshmiri Pages 48-61
    Purpose
    This research aims to study the efficiency of e-education courses of library and archival sciences in the National Library and Archives of I.R. Iran. Design/Methodology/ Approach: The research uses descriptive-survey method. The research tool was a 23-item questionnaire with Likert scale. For data analysis, SPSS and Excel software were used according to the variables.
    Findings
    Most of the points are related to presenting and stating the general purposes of e-courses (more than 43 percent), mastery of professors over the course subject and scientific content (40.52 percent), organization and planning of courses (40.51 percent), providing practical examples relevant to discussion topics (more than 37.5 percent). Furthermore, users also consider e-education methods to be positive.
    Conclusion
    Education using electronic technologies has a prominent role in the process of teaching and learning of students.
    Keywords: E, education, National Library, Archives of Iran, library, archival sciences
  • Z. Abazari, F. Hashemi* Pages 62-78
    Purpose
    This research aims to identify the standard criteria for information storage and retrieval in educational CDs for children by studying available methods.Design/Methodology/ Approach: The evaluation was carried out through a checklist.
    Findings
    47.5 percent of the criteria for information storage and retrieval and 73.67 percent of the criteria for software design were observed in the educational CDs for children. This shows that the educational CDs for children are not appropriate in terms of information storage and retrieval, but are favorable in terms of software design.
    Keywords: information storage, retrieval, software for children, teenagers
  • F. Doroudi Pages 80-100
    Purpose
    The purpose of this paper is to explain the status of the understanding, recognizing and interpreting of the critic's perceptions of text and its role in writing criticisms for resources. Design/Methodology/ Approach: The research was carried out through the study of relevant information resources and qualitative comparison and analysis of the role of the understanding of the critic in writing criticisms.
    Findings
    Criticizing texts and information resources is the process of purifying information. In doing this professional task, critics use their own knowledge and the accepted scientific bases for text analysis to perform criticism. In order to carry out optimal criticizing of information resources, studying about the cognitive and epistemological bases of criticism may lead to better improvement in this scientific task. Relying on a logical understanding of content and also optimized understanding of text or thought, one can reach a higher level in interpreting text. One of the important epistemological bases of criticizing information resources is accepting the limitations of human's understanding of information resources. In order to perform effective criticism, the critic must try to understand the underlying layers of concepts. In any text, there is the possibility of various interpretations and the critic always tries to present a better interpretation with a higher possibility of adaptation with the text.
    Conclusion
    In many cases, reaching the ultimate meaning is not possible and the process of analyzing text and presenting different perceptions may lead to a closer meaning to the text. With this assumption, the possibility of criticizing texts in any level is acceptable and the process of criticism can include different stages and levels which change based on the understanding of the critic.
    Keywords: criticizing information resources, text analysis, history of criticism, critical thinking
  • S. Ghazi Dezfooli Pages 102-120
    Purpose
    The purpose of this study is to compare the feelings of students in the process of searching for information in the internet with the Kuhlthau information seeking model.Design/Methodology/ Approach: The research data were collected through a questionnaire. The research population, selected through random sampling, included 100 students studying for an associate degree in computer software who had entered the university since 2008. Data analysis was carried out using descriptive and analytic statistics (chi-square test).
    Findings
    A majority of the students experience most levels of the Kuhlthau information seeking model and show great interest in learning how to use the internet. There is no significant relation between gender and performing the six levels of the Kuhlthau model. The fifth, third, and first levels of the Kuhlthau model are the levels in which students need most help from librarians when searching in the internet.
    Keywords: information seeking, computer students, Mahshahr Islamic Azad University, Kuhlthau information seeking model, information seeking behavior
  • N. Hariri, M. Jafari* Pages 122-138
    Purpose
    The aim of this research is to determine the relation between organizational culture and organizational structure in the National Library and Archives Organisation of Iran.Design/Design/Methodology/ Approach: Using three questionnaires (demographic features - 8 questions, Robbins organizational culture- 30 questions, and Sashkin and Morris organizational structure - 12 questions) the viewpoints of 416 of a total of 609 staff with at least an associate degree, were studied.
    Findings
    There is a positive and significant correlation between the components of organizational culture and the dimensions of organizational structure, especially mechanical structure. Organizational structure is more inclined toward the mechanical dimension (with an average of 3.61) and is less inclined toward the organic dimension (with an average of 2.76). The organizational culture of the National Library and Archives of Iran is in an average level from the viewpoint of its staff.
    Conclusion
    Since there is a positive and significant relation between organizational culture and organizational structure and there is an inclination toward a mechanical structure in the National Library and Archives Organisation of Iran, considerable effort must be made to make the structure of this organization flexible.
    Keywords: organizational structure, mechanical structure, organic structure, National Library, Archives organisation of I.R. Iran, organizational culture
  • . Habibi Fahim*, H. Khaniki, A. Entezari Pages 140-159
    Purpose
    On the basis of the viewpoints of Marshall McLuhan, Søren Kierkegaard, Gilles Deleuze, Manuel Castells, Hubert Dreyfus and other philosophers and sociologists and scientists of information and communication studies, a conceptual model based on three types of historical structures of the mind and the description of features of each and the role of modern network technologies in changing the nature of human mind is presented. This model may be used in futuristic studies for understanding the effects of the networking space in the generalism of users and the reduction of individualistic tendencies among them.Design/Methodology/ Approach: On the basis of the viewpoints of the abovementioned experts, a number of indicators were defined for generalism and individuality. Based on these indicators, some questions were extracted for evaluating the viewpoints. The final questionnaire assessed the history, quantity and quality of the presence of the study population in the internet. It also evaluated their individualistic and generalistic tendencies based on Likert scale.
    Findings
    The amount of exposure to the World Wide Web affects the increase of generalism against individualism. However, this affect does not show a considerable intensity.
    Conclusion
    Several factors affect the generalism and individualism of individuals and the development of a networking environment is one of the most important of them. In addition to the effects that the content of these networks have, a portion of this effect is due to the fundamental structure and nature of networks. Modern information networks endorse the famous theory of McLuhan that "The medium is the message".
    Keywords: cyberspace, generalism, individuality, identity, internet, network, modernism, postmodernism, root, tree structure, rhizome structure, informing
  • S. Shafii Alavicheh*, A. Rahimi, P. Shafii Alavicheh Pages 160-176
    Purpose
    This research aims to compare the Dublin Core metadata elements and the Hypertext Markup Language (HTML) tags in records of specialized medical databases in Iran and around the world.Design/Methodology/ Approach: The Fields available in the search pages of Pubmed, Ovid Medline, MD Consult, Medline Plus, Iranmedex and Pars Medline medical databases were studied. Then the relevant records were surveyed in terms of the usage of metadata elements. The metadata fields available for search in information resources in specialized medical databases in Iran and around the world were compared. Content analysis was used for studying the metadata elements used in the retrieved records. For data analysis, descriptive statistical methods and correlation tests were employed.
    Findings
    Dublin Core metadata elements and HTML tags are rarely found in the retrieved pages. Furthermore, most of the observed tags were elements that were used in designing databases and the databases had not considered these elements in organizing their records. This was observed in all databases except for Medline Plus. Dublin Core metadata elements existed only in Medline Plus database. These elements include: title, subject, publisher, date, type, identifier, language, and relation. Moreover, in the documents retrieved from the studied databases, all of the html tags except for the copyright tag were used. Elements including title, type, description, creator, robots, and keyword were the most used elements. Pumbed has the highest number of metadata fields and Medline Plus has the lowest number. The research assumption that there is a significant relation between the metadata elements in data sources and the metadata fields for searching in data sources of specialized medical databases in Iran and around the world was confirmed.
    Conclusion
    Metadata fields and elements are used rarely and improperly in the medical databases in Iran and around the world. This is despite the fact that the more the metadata fields and elements develop, the more accurately the search and retrieval of records will match user's needs. In medical databases of Iran, less attention has been paid to these elements in retrieving information.
    Keywords: Dublin Core metadata elements, Hypertext Markup Language tags, metadata fields, specialized medical databases
  • M. Borjian*, F. Khosravi Pages 178-191
    Purpose
    This research aims to evaluate the information literacy of 250 librarians - educated in library studies and other fields of education - in the National Library and Archives of Iran.Design/Methodology/ Approach: This survey-analysis research has been carried out on the basis of a researcher-made questionnaire.
    Findings
    The Skills of librarians (both graduates in library sciences and other fields) of the National Library is at an optimum level in searching strategies, but is not optimal in terms of properly understanding information needs. The information literacy skills of the librarians do not comply with standards as expected. Furthermore, in all standards (except for standard 4), the information skills of librarians are acceptable. Overall, considering the percentage of correct responses to information literacy questions, the responders who were educated in field of library sciences outperformed those with other educational backgrounds.
    Conclusions
    According to the findings of this study, more attention must be paid to enhancing information literacy in the undergraduate level. Furthermore, information literacy workshops, in-service educational classes, and English classes are also proposed as methods for enhancing information literacy skills.
    Keywords: information literacy, librarian, National Library, Archives of Iran