فهرست مطالب

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 91، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه عسگری، احمد شعبانی صفحات 6-20
    هدف
    در این مقاله خدمات مرجع الکترونیکی در وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاهی منطقه مرکزی کشور بررسی و مقایسه شده است.
    روش / رویکرد پژوهش: روش پژوهش توصیفی است. برای گردآوری داده ها از چک لیست استاندارد در بررسی خدمات مرجع الکترونیک استفاده شد. جامعه آماری شامل وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی منطقه مرکزی کشور بود.
    یافته ها
    وب سایت ها در زمینه خدمات ناوبری و پیوند به منابع الکترونیک بهترین عملکرد را داشته اند؛ در خدمات ناوبری 16/79 درصد و در پیوند به منابع الکترونیک 33/63 درصد این خدمات را ارائه کرده اند. هیچ یک از وب سایت ها خدمت تراکنش همزمان ارائه نکرده اند. وب سایت کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، و صنعتی اصفهان رتبه های اول تا سوم را کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    میزان ارائه خدمات مرجع دیجیتال در وب سایت کتابخانه های موردنظر بهتر از متوسط بود، اما فاصله عملکرد آنها با عملکرد وب سایت های کتابخانه ها در کشورهای پیشرفته فاحش است.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، خدمات مرجع الکترونیکی، کتابخانه های دانشگاهی، وب سایت های کتابخانه ای
  • آناهیتا کرمانی، نرگس نشاط صفحات 22-37
    هدف
    خوشه بندی زوج های کتابشناختی (اشتراک استنادی) یکی از شکل های خوشه بندی مدارک است. هدف این پژوهش شناسایی میزان جامعیت و مانعیت این نوع خوشه بندی در پروانه های ثبت اختراع است.
    روش/ رویکرد پژوهش: 717 پروانه ثبت اختراع یو. اس. مورد استناد در پروانه های ثبت اختراع مربوط به رده 774/977 از رده بندی پروانه های ثبت اختراع یو. اس. با استفاده از زوج های کتابشناختی و الگوریتم فازی خوشه بندی شد. حاصل کار با استفاده از معیارهای ارزیابی مانعیت و جامعیت گسترش یافته بی کیوبد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    خوشه بندی پروانه های ثبت اختراع با استفاده از اشتراک استنادی عملکرد مطلوبی داشته و از جامعیت گسترده ای برخوردار بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به عملکرد مطلوب خوشه بندی برمبنای زوج های کتابشناختی، استفاده از زوج های کتابشناختی در فرآیند سازماندهی و بازیابی پروانه های ثبت اختراع نیز می تواند عملکرد مطلوب داشته باشد.
    کلیدواژگان: پروانه های ثبت اختراع، زوج های کتابشناختی، خوشه بندی فازی c، میانگین، خوشه بندی، ارزیابی
  • فهیمه باب الحوائجی، سپیده امیدوار صفحات 38-53
    هدف
    کیفیت خدمات ارائه شده در مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران براساس مدل تعالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت ارزیابی شده و سپس با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی، رضایتمندی کاربران از خدمات پیش بینی شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش از نوع کاربردی می باشد که به روش پیمایشی و با رویکرد کمی با توزیع پرسشنامه بین نمونه ای از افراد جامعه است که با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی کیفیت خدمات ارائه شده توسط کتابخانه ملی را مورد ارزیابی قرار می دهد و با انجام آنالیز حساسیت موثرترین و کم اثرترین مولفه ها تعیین می شود.
    یافته ها
    با انجام آنالیز حساسیت در شبکه موثرترین مولفه محصولات و خدمات با میانگین مجذور خطای 0613/0 و زیرمولفه روزآمدی اطلاعات با میانگین مجذور خطای 1225/0 و کم اثرترین مولفه وفاداری با میانگین مجذور خطای 0089/0 و زیرمولفه تمایل به معرفی کتابخانه به سایرین با میانگین مجذور خطای 0132/0 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    از نظر کاربران کتابخانه، مولفه محصولات و خدمات مهم ترین مولفه، و وفاداری کم اثرترین مولفه است. برای کاربران روزآمدی اطلاعات در اولویت قرار دارد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، EFQM، آنالیز حساسیت، مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • زاهد بیگدلی، محمدحسن زاده، زهرا صفایی صفحات 54-67
    هدف
    میزان استفاده اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از پایگاه های اطلاعاتی موجود در کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران و امکانات موجود در آن و شناسایی مشکلات در استفاده از آن بررسی شده است.
    روش/رویکرد پژوهش: روش پژوهش پیمایشی، و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. نتایج با استفاده از روش آمار توصیفی (فراوانی و درصد) در قالب جدول و نمودار ارائه شد. از 114 پرسشنامه توزیع شده در میان تمام اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، 81 پرسشنامه تکمیل و عودت داده شد.
    یافته ها
    89 درصد از اعضای هیئت علمی از کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی استفاده می کنند. مهم ترین علت استفاده اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، انجام طرح پژوهشی 67 درصد، تالیف مقاله 65 درصد و امور آموزشی56 درصد بوده است. پراستفاده ترین پایگاه های اطلاعاتی موجود در کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ساینس دایرکت، پروکوئست، اشپرینگر بوده است. بیشترین رضایت کاربران از کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی روزآمد بودن اطلاعات، وجود اطلاعات حوزه موضوعی و دسترسی آسان در برخی از رشته ها بوده است. وضعیت اینترنت دانشگاه، عدم اطلاع از وجود پایگاه ها، ناآشنایی با شیوه های جست وجو از عمده مشکلات کاربران در دسترسی به اطلاعات بوده است.
    نتیجه گیری
    پیشنهاداتی برای رفع مشکلات و استفاده بهینه از پایگاه های موجود در کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ارائه شد.
    کلیدواژگان: کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی، استفاده، پایگاه های اطلاعاتی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
  • مریم آذرگون، فاطمه فهیم نیا صفحات 68-83
    هدف
    بررسی میزان انطباق سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با ابعاد سازمان یادگیرنده از دیدگاه کتابداران شاغل در آن سازمان است.
    روش/ رویکرد پژوهش: ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی با 6 سوال و پرسشنامه 43 سوالی ابعاد سازمان یادگیرنده مارسیک و واتکینز (1998) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) استفاده شده است.
    یافته ها
    سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از لحاظ میزان انطباق با ابعاد سازمان یادگیرنده در همه ابعاد در سطح متوسطی قرار داشت. قوی ترین بعد کتابخانه ملی ایران مربوط به بعد «ایجاد سامانه هایی برای کسب و اشتراک یادگیری» با میانگین 003/3 و ضعیف ترین بعد «برقراری ارتباط سازمان با محیط» بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در بهره وری علمی و فرهنگی کشور در سطح ملی و بین المللی، فراهم آوردن امکانات لازم برای ارتقاء ابعاد سازمان یادگیرنده به سطح ایده آل می تواند نقش بسزایی در پیشرفت آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری فردی، یادگیری گروهی، یادگیری سازمانی، کتابخانه ملی ایران
  • سعیده اکبری داریان، فرناز محمدی، صدیقه شاکری صفحات 84-97
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل محتوای پرسش های مرجع مجازی کتابخانه ملی ایران انجام شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: جامعه پژوهش کلیه سوالات ارسال شده به مرجع مجازی کتابخانه ملی طی مدت یک ماه است که شامل 258 پرسش در قالب 178 وب فرم است.
    یافته ها
    55/54 درصد از کاربران مرجع مجازی کتابخانه ملی را مردان تشکیل می دهند. بیشترین میزان ارسال پرسش از سوی کاربران مربوط به مقطع تحصیلی کارشناسی (02/46 درصد) است و تحصیلات 68/55 درصد از کاربران در گروه علوم انسانی و70/1 درصد در گروه های علوم پایه و پزشکی است که به ترتیب بیشترین و کمترین میزان را به خود اختصاص داده اند. از بین انواع سوالات مطرح شده، بیشترین و کمترین نوع سوالات به ترتیب مربوط به سوالات پژوهشی با 28/32 درصد و راهنما با 08/20 درصد است. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش بیشترین و کمترین سوالات مطرح شده توسط کاربران به ترتیب در حوزه های موضوعی کلیات و فلسفه و روان شناسی است. بیشترین سوالات پژوهشی توسط کاربران گروه علوم انسانی(73/36 درصد)، بیشترین سوالات تجسس ویژه توسط کاربران گروه علوم فنی و مهندسی (36/36 درصد) و بیشترین سوالات راهنما توسط کاربران گروه علوم پزشکی (33/33 درصد) مطرح شده است.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که اکثر کاربران از خدمات مرجع مجازی کتابخانه ملی برای طرح سوالات پژوهشی استفاده می کنند، حضور کتابدار متخصص مسلط به مهارت های سواد اطلاعاتی برای پاسخ گویی مطلوب ضروری است.
    کلیدواژگان: پرسش مرجع، مرجع مجازی، مرجع دیجیتالی، تحلیل محتوا، کتابخانه ملی، وب فرم
  • مریم زبردست، حسن شکوهیان صفحات 98-117
    هدف
    شیوه های ارائه خدمات اشاعه اطلاعات گزیده در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی مقایسه و الگویی مناسب برای انجام آن توصیه شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: ابتدا از طریق مطالعه ادبیات رشته فرآیند ارائه خدمات اشاعه اطلاعات گزیده مشخص و معیارهای آن استخراج شد، سپس پرسشنامه ای متشکل از معیارهای به دست آمده تهیه و اطلاعات مربوط به شیوه ارائه این خدمات در 16 کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری اس پی اس اس انجام شد.
    یافته ها
    اطلاع رسانی در 13 مرکز به صورت نیمه الکترونیکی، در2 مرکز تمام الکترونیکی و در 1 مرکز کاملا سنتی اجرا می شود. در تمام مراکز به طور میانگین 8/20 درصد فرآیند به صورت سنتی و 49% به شیوه الکترونیکی اجرا می شود.
    نتیجه گیری
    نیروی انسانی متخصص به کمک ابزارهای الکترونیکی خدمات را به کاربران ارائه می دهد. به دلیل نظارت نیروی انسانی متخصص، به نظر می رسد بهترین شیوه ارائه این خدمات همین شیوه است.
    کلیدواژگان: کتابخانه ها، مراکز اطلاع رسانی، کتابخانه ها، خدمات آگاهی رسانی جاری، خدمات اشاعه اطلاعات گزیده
  • علی بیرانوند صفحات 118-131
    هدف
    با وجود محدودیت های زیادی که کتابخانه های عمومی با آنها روبرو هستند، استفاده از کتاب های الکترونیکی از جمله ضرورت های اجتناب ناپذیر عصر کنونی به شمار می رود. پژوهش حاضر نیز به منظور روشن کردن توان کتابخانه های عمومی برای به کارگیری کتاب های الکترونیکی ویژه کودکان 7-14 ساله انجام شده است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش در سال 1388 و با همکاری کتابداران شاغل درکتابخانه های عمومی استان فارس انجام شده است. به علت پراکندگی جغرافیایی جامعه پژوهش، از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی بوده که با کمک جداول توزیع فراوانی صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که از مجموعه 123 کتابخانه مورد پژوهش تنها 24 کتابخانه (9/19درصد) در مجموعه خود کتاب الکترونیکی دارند. این کتابخانه ها 5/85 درصد کتاب های الکترونیکی را از طریق خرید و 5/14 درصد را نیز از طریق اهداء تهیه کرده اند. اغلب کتاب های الکترونیکی موجود در کتابخانه ها (4/67 درصد) را کتاب های مرجع تشکیل می دهند که از این میان واژه نامه ها، و اطلس ها بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده اند. از میان کتابخانه های دارای کتاب الکترونیکی، 2/97 درصد اقدام به امانت دادن این منابع به محیط خارج از کتابخانه کرده اند، و تنها 8/2 درصد از کتابداران معتقدند که کتاب های الکترونیکی باید در محیط کتابخانه مورد استفاده قرار گیرند. از میان اولویت های ارائه شده برای انتخاب کتاب های الکترونیکی ویژ ه کودکان، داشتن محتوای مناسب بیشترین امتیاز (از نمره 3، 9/2) را به خود اختصاص داده است. برخلاف ایده نویسندگانی مانند لندونی که معتقدند کتاب های الکترونیکی موجب انحلال کتابخانه و تغییر در نقش کتابداران می شوند، پاسخ دهندگان این پژوهش معتقدند که کتاب های الکترونیکی موجب تقویت کتابخانه های عمومی شده و نقش کتابداران را پررنگ تر کرده است. برگزاری دوره های آشنایی با فناوری کتاب های الکترونیکی برای کتابداران و فراهم نمودن تجهیزات مورد نیاز برای بهره گیری از این منابع ازجمله مواردی است که می تواند کودکان را به استفاده هر چه بیشتر از کتابخانه تشویق کند.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه کتابداران، کتاب های الکترونیک در آینده گسترش بیشتری خواهند یافت، اما نمی توانند به صورت کامل جایگزین کتاب های چاپی باشند. همچنین معتقدند که ورود کتاب های الکترونیکی و به طبع آن تهیه تجهیزات و امکانات لازم برای بهره گیری از این منابع باعث دگرگونی در نقش آنها خواهد شد و از این تغییر ناخشنود نیستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، کاربر کتابخانه، کتابدار، کودک، کتاب الکترونیکی، کتاب چاپی
  • غلامرضا فدایی صفحات 132-148
    هدف
    در این مقاله استدلال می شود مفاهیم بومی در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی بیش از آنکه محصول دیدگاه شرقی یا غربی باشد، انسانی است و با ذات نیاز بشر عجین است. روش/ رویکرد پژوهش: نویسنده با بررسی متون به تحلیل پرداخته است.
    یافته ها
    بسیاری از مفاهیم، ریشه در فرهنگ اسلامی، قرآنی و روائی دارد. محققان می توانند در تحقیقات خود و به ویژه در مبانی نظری از آن استفاده کنند.
    اصالت/ارزش: مشابه این تحلیل قبلا صورت نگرفته است. امید می رود که با تحقیقات بیشتر، مبانی محکم تری در این حوزه برای بومی سازی تحقیقات به دست آید. با معرفی پاره ای مفاهیم بنیادی کتابداری و اطلاع رسانی که ریشه در مبانی فکری اسلامی در ایران دارد، امید می رود که سایر حوزه های علوم انسانی هم اقدامی مشابه انجام دهند.
    کلیدواژگان: مفاهیم بنیادی، کتابداری و اطلاع رسانی، بومی سازی فکری
  • محبوبه شاکری مطلق، ابراهیم افشار، فریبرز خسروی صفحات 150-169
    هدف
    با مقایسه گذشته و حال کتابخانه های ملی کانادا و استرالیا با کتابخانه ملی ایران، این مقاله فهمی انتقادی از روند توسعه و برنامه های سازمان اخیر به دست می دهد و به برنامه ریزی بهتر برای آینده کمک می کند.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش مطالعه تطبیقی است. برای جمع آوری داده ها از چک لیست کتابداری تطبیقی (سیمسوا، 1371) استفاده شده است و با کنار هم گذاشتن این داده ها، سه سازمان از جنبه های کلی نظیر جایگاه، ساختار، مدیریت و خدمات و برنامه ها مقایسه شدند.
    یافته ها
    کتابخانه و آرشیو ملی کانادا با داشتن امتیازاتی نظیر برنامه ریزی دقیق، گستره حمایت از خدمات کتابخانه ها، نحوه حراست از میراث ملی، هماهنگی با خدمات آرشیوی و نیز تلاش برای تشویق مردم در استفاده از اطلاعات برای توسعه ملی، از دو سازمان دیگر موفق تر است.
    نتیجه گیری
    برای بهبود شرایط کتابخانه ملی ایران، پیشنهاداتی چون بازبینی اساسنامه، تجدیدنظر در مدیریت، بازنگری نحوه ادغام کتابخانه ملی و اسناد ملی و تجدیدنظر در روش برنامه ریزی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابخانه و آرشیو کانادا، کتابخانه ملی استرالیا، کتابخانه های ملی
|
  • Roghaye Asgari, Ahmad Shabani Pages 6-20
    Purpose
    This research studies and compares the electronic reference services in the websites of central university libraries of the central region of Iran. Design/Methodology/Approach: The research method was descriptive. The standard checklist for evaluating electronic reference services was used for data collection. The research population included the websites of the central libraries of state universities in the central region of Iran.
    Findings
    The websites function best in navigation services and linking to electronic resources; 79. 16 percent provide navigation services and 63. 33 percent provide linking to electronic resources. None of the websites provide a synchronous transaction service. The websites of the central libraries of Isfahan University of Medical Sciences، University of Isfahan، and Isfahan University of Technology are ranked first to third respectively.
    Conclusion
    The digital reference services that the libraries studied provided were better than average، but they are still a considerable distance away from matching the websites of libraries in developed countries.
    Keywords: electronic services, electronic reference services, university libraries, library websites
  • Anahita Kermani, Narges Neshat Pages 22-37
    Purpose
    Clustering bibliographic couplings is one form of document clustering. The purpose of this research was to measure the precision and recall of this type of clustering for patents. Design/Methodology/Approach: 717 US patents cited in patents related to the class 977/774 of the US Patent Classification were clustered using bibliographic couplings and the fuzzy c-means clustering algorithm.
    Findings
    Clustering patents using bibliographic couplings performs well and produces a high recall rate.
    Conclusion
    Considering the desirable performance of clustering based on bibliographic couplings، using bibliographic couplings may also perform well in the process of organizing and retrieving patents.
    Keywords: patents, bibliographic couplings, fuzzy c, means clustering, clustering, evaluation
  • Fahimeh Babalhavaeji, Sepideh Omidvar Pages 38-53
    Purpose
    The purpose of this research was to evaluate the services of the National Library and Archives of I. R. Iran on the basis of the EFQM excellence model and to predict the satisfaction of users with the services using an artificial neural network. Design/Methodology/Approach: This is an applied research project، carried out as a survey and with a quantitative approach. Questionnaires were distributed among a sample population of users; an artificial neural network was applied to evaluate the quality of the services of the National Library of Iran; and the most and least effective factors were identified through sensitivity analysis.
    Findings
    Sensitivity analysis in the network showed that the most effective component and subcomponent were accordingly «products and services» (Mean Square Error - MSE = 0. 0613) and «up to date information» (MSE = 0. 1225). The least effective component and subcomponent was accordingly «fidelity» (MSE = 0. 0089) and «interest in introducing the library to others» (MSE = 0. 0132).
    Conclusion
    From the viewpoint of library users، the «products and services» component was the most important component and «fidelity» the least effective component. Up to date information has a high priority from the users'' viewpoint.
    Keywords: artificial neural networks, EFQM, sensitivity analysis, National Library, Archives of I.R. Iran
  • Zahed Bigdeli, Mohammad Hassan Zadeh, Zahra Safaei Pages 54-67
    Purpose
    This research aimed to study the use of the INLM by faculty members of Bushehr University of Medical Sciences. It also attempted to identify the problems and barriers the faculty members face in accessing the databases. Design/Methodology/Approach: This research was by survey and a questionnaire was used to collect the data. The findings were presented using descriptive statistics (frequency and percent) in tables and charts. From a total of 114 questionnaires distributed among faculty member of Bushehr University of Medical Sciences، 81 were filled in and returned.
    Findings
    89 percent of the faculty members use the INLM. They use the digital library mostly for conducting research (67%)، writing articles (65%)، and teaching (56%). The most highly used databases are ScienceDirect، ProQuest، and Springer، respectively. The top reasons for being satisfied with INLM were up to date information، availability of subject field information، and easy access in some fields. The status of the Internet in the campus، unawareness about the availability of databases، lack of skills in searching databases were among the most important barriers the faculty members encounter.
    Conclusion
    Some suggestions are provided in the paper for solving the existing problems and improving the use of databases available in the INLM.
    Keywords: Iranian National Digital Library of Medicine, use of databases, faculty members, Bushehr University of Medical sciences
  • Maryam Azargoon, Fatemeh Fahimnia Pages 68-83
    Purpose
    The purpose of this research was to study the adaptation of the National Library and Archives of the I. R. (NLAI) Iran to the dimensions of learning organizations from the viewpoint of the librarians working in the NLAI. Design/Methodology/Approach: The data collection tool was a demographic properties’ questionnaire with six questions and the 43-question Dimensions of the Learning Organization Questionnaire (Marsick & Watkins، 1998). Descriptive statistical methods (frequency، percentage، mean، standard deviation) were used for analyzing the data.
    Findings
    The NLAI was at an average level in terms of adaptation to the dimensions of learning organizations. The strongest dimension of the NLAI was «creating systems for acquiring and sharing learning» with a mean of 3. 003 and the weakest dimension was «the communication of the organization with the environment.»
    Conclusion
    Considering the importance of the NLAI in terms of the scientific and cultural efficiency of Iran at both national and international levels، providing the facilities required for optimizing the dimensions of a learning organization can play a key role in the NLAI''s improvement.
    Keywords: learning organization, individual learning, group learning, organizational learning, National Library, Archives of I.R. Iran
  • Saeedeh Akbari Darian, Farnaz Mohammadi, Sedigheh Shakeri Pages 84-97
    Purpose
    This research aimed to study and analyze the content of virtual reference questions at the National Library of Iran. Design/Methodology/Approach: The research population included all the questions sent to the virtual reference section of the National Library of Iran during a one-month period (258 questions in 178 webforms).
    Findings
    54. 55 percent of the users of the virtual reference service of the National Library were men. The highest percentage of the questions was sent by undergraduate students (46. 02 percent). The education of 55. 68 percent of the users was in humanities (highest percentage) and 1. 70 percent studied basic and medical sciences (lowest percentage). Among different types of questions، research questions were most frequent (32. 28 percent) and guidance questions were the least frequent (20. 08 percent). According to the findings of this research، generalities and philosophy were respectively the highest and lowest subject fields for questions. The highest percentage of research questions were asked by users studying in the humanities (36. 73 percent); engineering students asked most of the searching questions (36. 36 percent); and the largest portion (33. 33 percent) of guidance questions were asked by users with a medical science background.
    Conclusion
    Since most of the users use the virtual reference service of the National Library of Iran for putting research questions، there need to be expert librarians who have the necessary information literacy skills to provide optimal responses.
    Keywords: reference question, virtual reference, digital reference, content analysis, National Library of Iran, webform
  • Maryam Zebardast, Hasan Shokouhian Pages 98-117
    Purpose
    This research compares the methods for providing selective dissemination of information services in the libraries and information centers of Iran and presents an appropriate model for this purpose. Design/Methodology/Approach: First، the process of providing selective dissemination of information services was identified through literature review and criteria for it were extracted. Then a questionnaire including the extracted criteria was prepared and information about the method of presenting these services in 16 libraries and information centers was collected. Data analysis was carried out by SPSS software.
    Findings
    Selective dissemination is semi-electronic in 13 centers، fully-electronic in 2 centers and completely traditional in 1 center. In all of the centers، on average 20. 8 percent of the process is traditional and 49 percent is electronic.
    Conclusion
    Expert staffs provide services to users with the help of electronic tools. Due to the supervision of expert staff، the best method for providing services is the one existing now.
    Keywords: libraries, information centers, libraries, current awareness services, selective dissemination of information services
  • Ali Biranvand Pages 118-131
    Purpose
    With the many problems that public libraries face، using e-books is nowadays an inevitable necessity. The present research aimed to measure the capability of public libraries to deploy e-books for 7-14 year olds. Design/Methodology/Approach: This research was carried out in 2009 and librarians working in public libraries of Fars Province participated. Since the research population was geographically scattered، a questionnaire was used as the data collection tool. The research used a descriptive method and frequency distribution tables.
    Findings
    The findings of the research show that from a total of 123 libraries studied، only 24 (19. 9 percent) have e-books in their collections. These libraries have purchased 85. 5 percent of their e-books and 14. 5 percent of the e-books have been donated to them. A majority (67. 4 percent) of the e-books available in the libraries studied are reference books، among which dictionaries and atlases were the most common. Most (97. 2 percent) of the libraries loan their e-books and only 2. 8 percent of the librarians believe that their e-books must only be used inside libraries. Among the priorities presented for selecting children''s e-books، having proper content has the highest point (2. 9 out of 3). In contrast to the viewpoint of authors such as Londoni who believe that e-books will lead to the dissolution of libraries and will change the role of librarians، the participants in this research believe that e-books will reinforce public libraries and the role of librarians will be highlighted. Running courses that familiarize librarians with e-book technology and obtaining the facilities required for using such resources are among the factors that can encourage children to use libraries more often.
    Conclusion
    From the viewpoint of librarians، e-books will become more widespread in the future، but they cannot substitute for print books completely. They also believe that e-books and the facilities required for using them will change the role of librarians; however، they are not displeased with this change.
    Keywords: public libraries, library user, librarian, child, e, book, print book
  • Gholamreza Fadaei Pages 132-148
    Purpose
    This article argues that local concepts in library and information science are in line with human nature and needs rather than being a product of western or eastern viewpoints. Design/Methodology/Approach: Relevant literature has been reviewed and analyses have been carried out.
    Findings
    Many concepts are rooted in the culture of Islam، the Quran، and the Hadith. Researchers can use these concepts in their research، especially in theoretical foundations.
    Conclusion
    No analysis similar to this has been carried out before. There will hopefully be stronger foundations in this field for localizing research. This research introduces some basic concepts in the field of library and information science that are rooted in Islamic thoughts in Iran; hopefully similar research will be carried out for other fields in humanities.
    Keywords: basic concepts, library, information science, intellectual localization
  • Mahboobeh Shakeri Motlagh, Ebrahim Afshar, Fariborz Khosravi Pages 150-169
    Purpose
    Through a comparison of the past and present of the National Libraries of Canada and Australia with the National Library of Iran، this paper presents a critical understanding of the development process and the programs of the National Library of Iran and assists better planning for its future. Design/Methodology/Approach: The research method was a comparative study. The comparative librarianship checklist (Simsova، 1970) was used for data collection. The collected data was used for comparing the three libraries from general aspects such as status، structure، management، services and programs.
    Findings
    The National Library and Archives of Canada was more successful than the other two due to privileges such as accurate planning، wide support of library services، techniques for safeguarding national heritage، harmony with archival services and efforts for encouraging people to use information for national development.
    Conclusion
    The following suggestions have been made for improving the conditions of the National Library of Iran: revision of the statute، reconsideration of the management style، revision of the way of integrating the national library and the national archives، and reconsidering planning methods.
    Keywords: comparative study, National Library, Archives of I.R. Iran, Library, Archives Canada, National Library of Australia, National Libraries