فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 110، تابستان 1396)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 110، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لیلا دهقانی، سمیرا سلیمان پور، عبدالحسین فرج پهلو صفحه 8
    هدف
    در این مقاله سعی شده است تحولات و تغییر نگرش در مفاهیم نوین اطلاعاتی همچون سازماندهی دانش، اکولوژی اطلاعات، و علم سنجی با استفاده از نظریه سیستم های اجتماعی لومان و مفاهیم «اتوپوئیسیس» و «سیبرنتیک مرتبه دوم» مورد واکاوی قرار گیرد و تاثیری را که بر کتابداری و کارکرد کتابخانه به منزله یک سیستم عملکردی می گذارد تبیین نماید.
    روش شناسی: این تحلیل نظری با استفاده از منابع کتابخانه ای و مطالعه متون مرتبط انجام شد. تغییرات بر اساس نظریه سیستم های اجتماعی نیکلاس لومان تحلیل گردید.
    یافته ها
    براساس نظریه لومان، کتابخانه ها نوعی سیستم اتوپوئیسیس هستند و در راستای تغییرات از سیبرنتیک مرتبه دوم برای مشاهده گری خود از درون استفاده می کنند. پیدایش تغییرات مداوم در محیط سبب می شود که عملیات تشخیص تفکیکی انجام شود و مرز پدیداری جدیدی تعریف شود و سیستمی بایسته تر ایجاد گردد. این سیستم با خودارجاعی و بازتولید خویش، برای حفظ بقا در محیط پیچیده ناگزیر به ارائه کارکردهای نوین و بهبودیافته ای است تا بتواند به منزله سیستمی اجتماعی با دیگر نظام های اجتماعی در تعامل قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه نظری، روند باز توصیف و خود ارجاعی در کتابخانه ها با نظریه سیستم های اجتماعی لومان به خوبی قابل تشریح است.
    کلیدواژگان: کتابخانه، نیکلاس لومان، نظریه سیستم های اجتماعی، نظام خودارجاع، سازماندهی دانش، اکولوژی اطلاعات، علم سنجی، کتابداری و اطلاع رسانی
  • مهدی خادمیان*، مرتضی کوکبی، فریده عصاره صفحه 30
    هدف
    میزان مطابقت و امکان جایگزینی یا تکمیل سرعنوان های موضوعی کتابخانه کنگره با برچسب های اجتماعی لایبرری ثینگ در کتاب های حوزه های علوم انسانی، علوم اجتماعی، و علوم طبیعی.
    روش شناسی: این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شد. با استفاده از روش کدگذاری در سه حوزه و در هر حوزه موضوعی 160 کتاب به عنوان نمونه میزان مطابقت دقیق و تقریبی، نسبی، و عدم مطابقت بررسی شد. گردآوری داده ها با استفاده از سه پیشینه کتاب شناختی، مستند موضوعی کتابخانه کنگره، و لایبرری ثینگ به صورت یکسان صورت گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از درصد همپوشانی و ضریب شباهت ژاکار استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 1311 برچسب اجتماعی، 484 برچسب برای حوزه علوم طبیعی، 422 برچسب برای حوزه علوم اجتماعی، و 405 برچسب برای حوزه علوم انسانی، در 580 مورد (43%)، مطابقت دقیق و تقریبی و در 301 مورد (23%)، مطابقت نسبی با سرعنوان های موضوعی وجود داشت. محاسبه ضریب شباهت ژاکار نیز نشان داد که جایگزینی در سه حوزه تایید نمی شود.
    نتیجه گیری
    امکان جایگزینی برچسب های اجتماعی لایبرری ثینگ با سرعنوان های موضوعی کتابخانه کنگره وجود ندارد و به عنوان مکمل مد نظر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: برچسب های اجتماعی، سرعنوان های موضوعی کتابخانه کنگره، واژگان مهارشده، رده بندی های مردمی، فوکسونومی ها، لایبرری ثینگ
  • مریم ناخدا، امیرحسین مردانی * صفحه 46
    هدف
    سنجش عوامل موثر بر تصمیم گیری در مورد اجرای رده بندی مجدد منابع در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، و شهید بهشتی.
    روش شناسی: ابتدا با استفاده از پژوهش اسنادی – کتابخانه ای، مولفه ها و عوامل تعیین کننده تصمیم گیری برای اجرای رده بندی مجدد شناسایی، سپس با استفاده از پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته دیدگاه مسئولان تصمیم گیرنده کتابخانه ها پیمایش شد.
    یافته ها
    «امکانات و تسهیلات اجرایی» و «مسائل ادراکی (درک ضرورت تغییر)»، مولفه های تعیین کننده تری برای متقاعد کردن مسئولان کتابخانه های علوم پزشکی در تغییر نظام رده بندی هستند. همچنین، عواملی نظیر بودجه و تداوم خدمات کتابخانه ، حمایت مدیریت، یکپارچگی مجموعه کتابخانه، نامناسب بودن نظام موجود، و خودکارسازی فرایند تغییر از عوامل اثرگذار بر این تصمیم است. اما، مسئله تامین داده و اطلاعات کافی برای برنامه ریزی مناسب و هدف مند رده بندی مجدد، افزایش قابلیت مرور در نظام جدید، و سهولت آموزش و سازگاری کاربران با آن چندان مورد توجه کتابخانه های علوم پزشکی نیست و تاثیر کمتری بر تصمیم گیری آنها دارد.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های علوم پزشکی باید با نگاهی واقع بینانه تاثیر هریک از عوامل را در رده بندی مجدد بسنجند. یک الگوی واحد و از پیش تعیین شده مبنی بر اینکه رده بندی مجدد به تنهایی بتواند پیشرفت های چشمگیری ایجاد کند وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رده بندی مجدد، رده بندی کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های علوم پزشکی
  • رضا مختارپور *، غلامرضا حیدری صفحه 63
    هدف
    بررسی در نوشتار حاضر، وضعیت مطالعات در موضوعزمینه بررسی روش های پژوهش بکاررفته در متون علم اطلاعات و دانش شناسی در داخل و خارج از کشور.
    روش شناسی: این پژوهش با رویکرد کتاب شناختی و روش اسنادی- کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    بررسی ها نشان می دهد که قدیمی ترین مطالعات روش پژوهی در خارج و داخل کشور به ترتیب در سال های 1947 و 1371 انجام شده است. مطالعه ژاولین و واکاری (1990؛ 1993) نقطه عطفی در تاریخ این گونه مطالعات به شمار می آید. مشکل عمده روش پژوهی های داخل کشور، صرف نظر از تعداد و دامنه عملیاتی محدود، عدم امکان مقایسه ناپذیر بودن نتایج به دلیل عدم بهره نگرفتن ری پژوهشگران ایرانی از یک طرح طبقه بندی روش شناختی نظام مند است. فصل مشترک مطالعات داخل و خارج از کشور، یکی استفاده از روش تحلیل محتوا و دیگری، حاکمیت بلامنازع روش های کمی (به ویژه پیمایش ها) بر ساختار پژوهش های علم اطلاعات و دانش شناسی است که حتی رواج روزافزون استفاده از روش های کیفی نتوانسته بر سیطره آن سایه بیافکند.
    نتیجه گیری
    در ایران، برخلاف دیگر نقاط جهان، پژوهش ها با تنوع روش شناختی همراه نبوده است و در نتیجه، فاصله قابل توجهی میان روش پیمایشی با دیگر انواع روش ها ملاحظه می شود. انتظار می رود روند پژوهشی مطالعات علم اطلاعات و دانش شناسی از سوی پژوهشگران این حوزه به طور جدی دنبال شود و نشریات تخصصی این حوزه در داخل کشور، به صورت دوره ای در قالب انتشار ویژه نامه، به این مبحث بپردازند.
    کلیدواژگان: پژوهش، طبقه بندی روش های پژوهش، علم اطلاعات و دانش شناسی، روش شناسی
  • فرشاد پرهام نیا، فاطمه نوشین فرد*، نجلا حریری، صدیقه محمداسماعیل صفحه 86
    هدف
    شناسایی میزان عوامل اثرگذار رفتاری بر ارتباطات علمی و تولیدات علمی اعضای هیات علمی دانشگاه های ایران.
    روش شناسی: در این پیمایش تحلیلی با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته 378 عضو هیات علمی دانشگاه ها در مراکز استان ها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و عوامل اثرگذار بر رفتار ارتباطات و تولیدات علمی آنها بررسی شد.
    یافته ها
    متغیرهای ویژگی های شخصیتی، سبک شناختی، تضاد سازمانی، و سبک رهبری می توانند واریانس ارتباطات علمی را به صورت معناداری تبیین کنند. اما متغیرهای مهارت های ارتباطی و اطلاعاتی و انحراف از هنجارهای اجتماعی و شناختی علم سهمی در این پیش بینی نداشتند. همچنین، بین ارتباطات علمی با تولیدات علمی رابطه معناداری به دست آمد و از نظر آماری توانست واریانس تولیدات علمی را به صورت معناداری تبیین کند.
    نتیجه گیری
    گرچه بیشتر متغیرهای عوامل رفتاری بر ارتباطات علمی تاثیر مستقیم داشته است؛ اما، این عوامل به واسطه ارتباطات علمی بر تولیدات علمی آن تاثیرگذار بوده است. تولیدات علمی می تواند با توسعه ارتباطات علمی افزایش یابد و متغیر ارتباطات علمی نیز خود می تواند متاثر از ویژگی های شخصیتی، سبک شناختی، تضاد سازمانی، و سبک رهبری باشد.
    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، تضاد سازمانی، سبک رهبری، سبک شناختی، ویژگی های شخصیتی
  • نعیمه ظریف قاسمیان*، رحمت الله فتاحی، محسن نوکاریزی صفحه 108
    هدف
    واکاوی دلایل انتخاب تصاویر بازیابی شده از موتور کاوش گوگل از دیدگاه کاربران و بررسی تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی بر قضاوت ربط تصاویر بازیابی شده.
    روش شناسی: این پیمایش با 30 نفر آزمودنی (دانشجوی دوره های تحصیلات تکمیلی از رشته های مختلف دانشکده فنی- مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد) انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه ای که علل انتخاب تصاویر توسط کاربران را در فرایند قضاوت عینی بررسی می کرد گردآوری شد. معیارهای قضاوت عینی برپایه تحلیل متون تخصصی استخراج شد و روایی آن از سوی چند تن از متخصصان تایید شد.
    یافته ها
    رابطه معناداری بین ویژگی های فردی (تجربه و مهارت، مقطع تحصیلی، سن، و جنسیت) و دیدگاه کاربران از نظر اهمیت نسبی معیارهای عینی ربط وجود نداشت. در مرحله قضاوت عینی از میان دلایل نه گانه آزمودنی ها برای انتخاب تصویر، «برداشت کلی کاربر در مورد احتمال سودمند بودن تصویر» با 100% توافق، مهم ترین دلیل و از میان علل یازده گانه انتخاب نکردن تصویر، «عدم اطمینان کاربر نسبت به آن و منوط کردن انتخاب به تصویر بعدی» با 33/33% توافق، بیشترین آراء را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    افراد عمدتا برمبنای برداشت کلی، تجربه ذهنی، و دانش خود تصاویر را انتخاب می کنند قضاوت ربط تصویر توسط کاربران به میزان آشنایی آنها با اجزا و عناصر وب مربوط نمی شود.
    کلیدواژگان: قضاوت ربط، موتور کاوش گوگل، بازیابی تصویر، انتخاب تصویر، انتخاب نکردن تصویر
  • وحید احسانی، موسی اعظمی*، سید محمدباقر نجفی، فرامرز سهیلی صفحه 124
    هدف
    بررسی اثربخشی پژوهش های فزاینده ایران در گسترش مرزهای دانش و غنی سازی علم.
    روش شناسی: توصیفی- تحلیلی.
    یافته ها
    با وجود سهم قابل توجه پژوهشگران ایرانی در کمیت علم جهان، سهم آنها در کسب جوایز معتبر علمی فقط 03/0% بوده است. همچنین، مقالات برتر ایران فقط 19/0% از مجموع استنادهای صورت گرفته به مقالات برتر جهان را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    با وجود رشد چشمگیر کمیت پژوهش های ایران، این پژوهش ها در توسعه مرزهای دانش و غنی سازی رشته های علمی، اثربخشی بسیار ضعیف و ناچیزی داشته اند.
    کلیدواژگان: پژوهش، اثربخشی، ایران، علم سنجی
  • محمد امین عرفان منش *، الهام اعرابی، امیررضا اصنافی صفحه 142
    هدف
    مطالعه طولی و مصورسازی تحول شبکه مشارکت بین المللی پژوهشگران ایرانی در تولید علم.
    روش شناسی: با استفاده از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی، همه مقاله های حاصل از همکاری های بین المللی پژوهشگران ایرانی تا انتهای سال 2013 میلادی نمایه شده در پایگاه وب آوساینس (879،36 مقاله) مطالعه شد.
    یافته ها
    87/20% از کل تولیدات علمی کشور از طریق مشارکت پژوهشگران ایرانی با پژوهشگران از سایر کشورهای جهان انجام شده است. همکاری های بین المللی کشور از نرخ متوسط رشد سالانه 06/63% برخوردار بوده است. پژوهشگران ایرانی با همکارانی از 179 کشور جهان همکاری داشته اند که از این میان، بیش از 64% از تولیدات مشارکتی حاصل همکاری با پژوهشگرانی از پنج کشور ایالات متحده امریکا، کانادا، انگلستان، آلمان، و استرالیا بوده است. بیشترین میزان همکاری های بین المللی پژوهشگران ایرانی به حوزه های موضوعی مهندسی الکترونیک، علم مواد چندرشته ای، و ریاضیات کاربردی تعلق داشت.
    نتیجه گیری
    براساس داده های وب آوساینس، شبکه همکاری های بین المللی پژوهشگران ایرانی در سال 1969 متولد شده و در طول زمان، تحولات رشد یافتن (در هشت بازه زمانی) و کوچک شدن (در یک بازه زمانی) در این شبکه به وقوع پیوسته است. همچنین، در بررسی بازه های زمانی مختلف مشاهده شد که فقط تغییر ساختاری مهمی که در شبکه رخ داده، کاهش چگالی شبکه در طول زمان بوده است.
    کلیدواژگان: همکاری علمی بین المللی، علم سنجی، شبکه هم تالیفی، مطالعه طولی، ایران
  • مریم یقطین*، عبدالرسول جوکار صفحه 162
    هدف
    کارآمدی فیلد «محدودیت زبانی» در سه موتور کاوش گوگل، بینگ، و یاهو و تعیین کارآمدترین موتور کاوش در ارائه نتایج مرتبط در زبان فارسی و عربی.
    روش شناسی: پیمایش بر روی 38 واژه هم نویسه در زبان فارسی و عربی انجام شد.
    یافته ها
    موتور کاوش گوگل در بازیابی و رتبه بندی نتایج مرتبط با زبان هدف، عملکرد ضعیف تری نسبت به موتور کاوش بینگ و یاهو داشت. سه موتور کاوش در بازیابی نتایج نامرتبط با زبان هدف، تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند؛ اما در رتبه بندی نتایج نامرتبط با زبان هدف، تفاوت معناداری در عملکرد موتور کاوش گوگل مشاهده شد. همچنین مشخص شد تاثیری در بازیابی نتایج نامرتبط با زبان هدف ندارد.
    نتیجه گیری
    کاربران در بینگ و یاهو با اقبال بیشتری برای بازیابی نتایج مرتبط با زبان فارسی و عربی مواجه هستند.
    کلیدواژگان: موتور کاوش، محدودیت زبان، کارآمدی، بازیابی اطلاعات، رتبه بندی نتایج
  • قاسم آزادی احمدآبادی*، نصرت ریاحی نیا صفحه 178
    هدف
    بررسی شباهت ها و تفاوت های موجود در نحوه سازماندهی منابع در دو وبگاه نشانه گذاری سایت یولایک و بیبسونومی.
    روش شناسی: قابلیت ها و امکانات دو سایت مورد نظر با رویکرد تحلیلی و تطبیقی و روش ارزیابانه شناسایی و مقایسه شد.
    یافته ها
    از نظر تنوع قالب های خروجی، گزینه های نمایش، و تعامل با برچسب ها، بیبسونومی عملکرد بهتری نسبت به سایت یولایک دارد و از نظر قابلیت های ارتباطی سایت یولایک بهتر از بیبسونومی عمل می کند.
    نتیجه گیری
    برای مدیریت اطلاعات کتاب شناختی با خروجی های متنوع نمایش و تعامل با برچسب ها، پاپگاه بیبسونومی و به منظور بهره گیری از قابلیت های ارتباطی خوب، سایت یولایک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سازماندهی اطلاعات، مدیریت منابع اطلاعاتی، نشانه گذاری اجتماعی، برچسب زنی
|
  • Leila Dehghani, Samira Soleimanpour, Abdolhossein Farajpahlou* Page 8
    Purpose
    To explore the current developments and changes of attitudes in novel concepts of information such as knowledge organization, information ecology, and Scientometrics; using Luhmann’s theory of social systems and regarding concepts like Autopoiesis and 2nd order Cybernetics. Also, to explain the impacts on librarianship and the library as a functional system.
    Methodology
    Theoretical analysis and desk research. The identified changes analyzed based on Luhmann’s theory of social systems.
    Results
    According to Luhmann’s theory, libraries are sort of autopoietic systems which apply 2nd Order Cybernetic principles to observe themselves during changes. Constant changes in the environment cause new diagnostic operations and new phenomenological boundaries to be defined and new proper systems will be developed. To survive in
    the complex environment and to be able to interact with other social systems, this new system has to develop new appropriate functions by means of autopoietic activities and self-reference.
    Conclusion
    Theoretically, Luhmann’s theory well explains the self-reference and re-description trends in libraries.
    Keywords: Library, Niklas Luhmann, Social Systems Theory, Self-reference system, Knowledge organization, Information ecology, Scientometrics, Library, Information Science
  • Mahdi Khademian*, Mortaza Kokabi, Farideh Osareh Page 30
    Purpose
    To explore the match between Library of Congress Subject Headings (LCSH) and LibraryThing’s social tags and the possibility of replacing or completing LCSH by LibraryThing’s social tags in humanities, social science and natural science books.
    Methodology
    Content analysis. Selecting 160 books in each domain and using coding, the exact, relative and approximate match and mismatch between headings and tags were recognized. Data gathered using LC bibliographic and authority records and LibraryThing records and analyzed using coverage percentage and Jaccard Similarity Coefficient.
    Results
    There were 1311 social tags (484 tags in natural sciences, 422 in social sciences and 405 in humanities), 580 of which (43%) had exact and approximate match and 301 cases (23%) had relative match with LCSH. Also, Jaccard Similarity Coefficient calculation rejected the replacement of headings by tags in all three domains.
    Conclusion
    The replacement of LCSH by social tags is not possible and they can only be regarded as completion.
    Keywords: Social tags, Library of Congress Subject Heading (LCSH), Controlled vocabulary, Folksonomy, LibraryThing
  • Maryam Nakhoda, A.H. Mardani * Page 46
    Purpose
    To evaluate influencing factors on decision to reclassify resources in libraries of Tehran, Iran and Shahid Beheshti universalities of medical sciences.
    Methodology
    Using desk research, the determining factors for decision on reclassification were obtained and then library managers were surveyed using a selfdesigned questionnaire.
    Results
    “Executive facilities” and “perceptual factors (realizing the necessity to change), are the most determining factors to convince library managers for reclassification. Also, there are other influencing factors such as budget and continuance of library services, manager support, library collection integrity, unproper current classification and automating the change process. The less influencing factors on managers’ decisions are providing enough information and data to set purposive and proper plan for reclassification, better browsing in new classification system and ease of user training and adaptation.
    Conclusion
    Medical Libraries should employ a realistic view to evaluate factors influencing reclassification. There is no single predetermined model to prove reclassification will cause remarkable improvement.
    Keywords: Reclassification, Library classification, University libraries, Medical science libraries
  • R. Mokhtarpour, Gholam Reza Haidari Page 63
    Purpose
    To explore studies done on research methodology in knowledge and information science in Iran and other countries.
    Methodology
    Bibliographic approach using desk research.
    Results
    The oldest study on methodology in Iran has been done in 1992 and outside of Iran in 1947. Jarvelin and Vakkari (1990 & 1993) study is a turning point in the history of methodology studies. The main problem of research methodology studies, regardless of number and limited operational range, is being incommensurable due to not employing a systematic and classified research design. Either inside or outside of Iran studies applied content analysis or quantitative methods (specially survey), reflecting the dominance of quantitative methods in knowledge and information science domain despite the ever-growing use of qualitative methods.
    Conclusion
    The research methodology diversity is not seen in Iran, unlike other countries and the majority of studies employ survey. It is expected that researchers follow research trends in knowledge and information science seriously and journals publish special issues on this matter regularly.
    Keywords: Research, Research methodology classification, Knowledge, Information Science, Methodology
  • Fatemeh Nooshinfard, F. Noushinfard *, N. Hariri, S. Mohammad Smaeil Page 86
    Purpose
    To identify the effect of behavioral factors on scholarly communication and knowledge production of Iranian universities’ faculty members.
    Methodology
    A self-designed questionnaire was used to survey 378 faculty members of various Iran province capitals being selected by stratified sampling.
    Results
    Variables of personality characteristics, cognitive style, organizational conflict, and leadership style can significantly define the variance of scholarly communication. But variables of communication and information skills and deviation from social and cognitive norms had no significant role in the prediction. Moreover, there was a significant correlation between scholarly communication and knowledge production which statistically defines variance of knowledge production significantly.
    Conclusion
    Most behavioral factors had a direct effect on scholarly communication, also on knowledge production through the communication. Knowledge production will be increased by scholarly communication growth, while scholarly communication can be effected by personality factors, cognitive style, organizational conflict and leadership style.
    Keywords: Scholarly communication, Organizational conflicts, Leadership style, Cognitive style, Personality factors
  • N. Zarif Ghasemian*, R. Fattahi, M. Nowkarizi Page 108
    Purpose
    To analyze the reasons for which users select retrieved images from Google search engine and investigate the relationship between users’ demographic variables and criteria for relevance judgment.
    Methodology
    Thirty (30) graduate students in school of Engineering of Ferdowsi University of Mashhad were surveyed. Data gathered using a questionnaire asking about the reasons for selecting images and users’ relevance judgment. Objective criteria were obtained from related literature and validated by a number of experts.
    Results
    There was no significant correlation between individual characteristics (experience and skill, educational level, age and gender) and users’ views toward the objective relevance criteria. The “user’s overall impression that an image may be useful” with 100% agreement was the main reason for image selection and the “uncertainty and going for the next image” with 33.33% was the main reason for rejecting an image.
    Conclusion
    Users select images based on their overall impression, mental experience and their knowledge. The relevance judgment by users is not related to their familiarity with web elements.
    Keywords: Relevance judgment, Google image search, Image retrieval, Image selection, Image rejection
  • V. Ehsani, M. Azami *, S.M.B. Najafi, F. Soheili Page 124
    Purpose
    To estimate the effectiveness of Iranian ever-growing research in expanding the boundaries of knowledge and science enrichment.
    Methodology
    Descriptive study.
    Results
    Despite the considerable participation in global knowledge production, only 0.03% of credible international awards were devoted to Iranian researchers. Also, Iranian top papers have only attracted 0.19% of all citations to world top papers.
    Conclusion
    Despite the significant growth in number of Iranian research, the effectiveness of these studies on expanding the knowledge boundaries and science enrichment has been negligible.
    Keywords: Research, Effectiveness, Iran, Scientometrics
  • M.A. Erfanmanesh*, Elham Arabi, Amirreza Asnafi Page 142
    Purpose
    Longitudinal study to visualize the evolution of international collaboration network of Iranian researchers in knowledge production.
    Methodology
    Using scientometrics and Social Network Analysis (SNA) measures, all internationally co-authored articles by Iranian authors being indexed in Web of Science (WoS) during 1969 to 2012 (36879 articles) were studied.
    Results
    The share of internationally co-authored papers in total publication of Iranian researchers in WoS was 20.87%. International collaboration of Iranian researchers had an annual growth of 63.06% in average. Iranian researchers have collaborated with colleagues from 179 countries. The United States, Canada, United Kingdom, Germany and Australia as the most five important collaborating partners of Iran had contributed to more than 64% of internationally co-authores papers of Iran. Iranian researchers in Electrical Engineering and Electronics, Materials Science (multidisciplinary) and Applied Mathematics had the highest tendency to carry out research through collaboration with foreign countries.
    Conclusion
    Evolutionary study of international collaboration network of Iranian
    researchers based on WoS data showed that this network was formed in 1969. Growing and shrinking were the only two changes which can be seen in the network during different time windows. Also, studying the structure of network in different time spans revealed that the values of network density has decreased over time.
    Keywords: International research collaboration, Scientometrics, Co-authorship network, Longitude study, Iran
  • M. Yaghtin*, A.R. Jokar Page 162
    Purpose
    To investigate the efficiency of the language restriction feature in Google, Bing and Yahoo search engines and to determine the most efficient search engine in retrieving relevant results in Farsi and Arabic.
    Methodology
    A survey on a sample of 38 homonyms with different meanings in Farsi and Arabic.
    Results
    Google search engine showed a lower performance compared to the other two search engines in terms of the number of results retrieved and ranking the relevant results to the target language. There was no significant difference among the three search engines in retrieving irrelevant results to the target language. However, a significant difference was seen among Google and the other search engines in ranking the irrelevant results to the target language. Also, no relationship was found between the performance of the search engines in retrieving irrelevant results to the target language and traffic and popularity of irrelevant pages.
    Conclusion
    Those using the language restriction feature for Farsi and Arabic are more likely to see relevant results in Yahoo and Bing search engines.
    Keywords: Search engine, Language restriction, Efficiency, Information retrieval, Results ranking
  • Ghasem Azadi Ahmadabadi *, Nosrat Riahinia Page 178
    Purpose
    To recognize similarities and differences of information organization in two social bookmarking websites of CiteUlike and Bibsonomy.
    Methodology
    The specification and capabilities of two websites were identified and compared using a comparative and evaluative approach.
    Results
    Regarding output format diversity, display options and interaction with tags, Bibsonomy functions better however CiteUlike is better considering connection possibilities.
    Conclusion
    To manage bibliographical information having different display output formats and interacting with tags Bibsonomy is recommended and CiteULike can be used for its good connection possibilities.
    Keywords: Information organization, Information resources management, Folksonomy, Tagging
  • H. Taghipour* Page 201